Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama. |
|
| |
Autor | Poruka |
---|
katarina MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
| Naslov: Hajnrih Hajne Sub 28 Dec - 20:26 | |
| Hajnrih Hajne (Heinrich Heine) (rođen 13. decembra 1797 u Dizeldorfu, † 17. februara 1856. u Parizu) je bio jedan od najvećih nemačkih liričara XIX veka. Zbog naprednih pogleda dela su mu za života bila zabranjivana u Nemačkoj, a kako je bio jevrejskog porekla, zabrana je bila obnovljena i u doba nacizma. Kao pesnik, osećajan, duhovit, smeo i borben, pesnik "svetskog bola", ali i raskida sa romantikom. On je najviše prevođen strani pesnik na području bivše SFRJ. Pisao je pesme, pripovetke i eseje. Bio je pesnik široke popularnosti sa mnoštvom učenika i imitatora svugde u Evropi. Njegova najpoznatija ostvarenja su: poetska zbirka „Knjiga pesama“, „Florentinske noći“, „Nemačka — jedna zimska priča“. Takođe je objavio i zbirku pesama „Lirski intermeco“ i delo „Romansero“ (1851). Spada u red najznačajnijih evropskih romantičara. On je prvi nemački pesnik koji prestaje da piše po strogim pravilima klasicizma. Sa njim se završava stara i počinje nova nemačka škola. Hajne stvara preokret u lirici. Bio je veliki buntovnik i protivurečnik. Motive je tražio u narodnoj tradiciji. Jedno od najpoznatijih Hajneovih dela svakako je pesma „Lorelaj“ koja je zasnovana na staroj germanskoj legendi. Imao je veoma tragičan život jer je veoma rano oboleo. Proveo je osam godina u krevetu. Lorelaj
Ja ne znam šta treba da znači Ta tako tugujem, O nekoj starinskoj priči Jednako umujem.
Tu mirno protiče Rajna, Hladno je, hvata se mrak! Na vrhu brijega igra Posljednji sunčev zrak.
A na tom brijegu se vidi ljepote djevojke stas; Ona sva u zlatu blista, I zlatnu češlja vlas.
Sa zlatnim češlja je cešljem, I pjeva još uz to, A glas od pjesme zvuči Silno i čudesno.
Lađara u malom čunu Njen divlji zanosni ton; Na stijene ne gleda dolje, Već gore gleda on.
I sad lađaru i čamcu Ja mislim da je kraj:
A sve to sa svojom pjesmom Učini Lorelaj.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| | | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Hajnrih Hajne Sub 28 Dec - 20:59 | |
| LORELAJ
Ja ne znam otkud seta moja, Zašto sam tužan ja, Davnašnja priča to je, Koja mir neće da mi da.
Sumrak je, Rajna teče bistra, Kroz mirisni lepi kraj, A vrhom brega još se blista Večernji sunca sjaj.
Tamo prekrasna sedi deva, Čudnovatost njen je kras, Zlatno je ruho zaaodeva, Zlatna je njena vlas.
Zlatnim cesljem ceslja kose, I slatki peva poj, Carima dusu svu zanese, Glasi u pesmi toj.
Obuzet Čarima pesme njene, Ribar u čamcu svom, Ne gleda vrtlog niti stene, Sav je opčinjen njom.
U ponoć val će oboriti, I njega i čun taj, A za to s pesmom kriva će biti- Zanosna Lorelaj. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Hajnrih Hajne Sub 28 Dec - 21:01 | |
| DVA BRATA
Na brijegu, na visini, Dvore krije noćni mrak; A pod njima u dolini Zveči mača udar jak.
To su braća što u jadu Ljuto dijele megdan ljut. Kaži ko to braću mladu na krvavi nagna put?
Laurino oko jasno među braćom zače boj; Oba brata ljube strasno, Oba daju srce njoj.
Al s kog ginu njene grudi? S kog je zgara plamen lud? Ne, to niko ne presudi - Maču ti izreci sud!
I boj poče, sve zvek življi, Mač udara o mač jak; Čuvajte se borci divlji, Zlu kob hrani noćni mrak.
O, krvava braco, jao! Jao dolo krvava! Gle, do borca borac pao, Kroz njih ljuta mača dva. -
Stoljeća su prošla mnoga, Mino mnogi naraštaj; Pusti dvori s visa svoga Tužno motre kobni kraj.
Al još noću sjenke dvije Po dolini blude toj; I ponoćni čas kad bije, Braća počnu krvav boj. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Hajnrih Hajne Sub 28 Dec - 21:43 | |
| Šleski tkači
Bez suze u oku, tmurnu od bede Kraj tkačkog stana škrgučuć sede. Nemačka, odar tkamo ti mi, U nj utkivamo kletve tri- Mi tkamo, mi tkamo, mi tkamo.
Kletva za boga kom molitve slasmo Kad smo se mrzli, kad gladovasmo, Uzaman nada, ne stiže spas, Sprdo se s nama, za nos vuko nas- Mi tkamo, mi tkamo, mi tkamo.
Kletvu za kralja, kralja bogataša Koga ne ganu nevolja naša, Što iz nas iscedi poslednji groš I kao pse nas strelja još- Mi tkamo, mi tkamo, mi tkamo.
Kletvu za lažnu otadzbinu Što rađa samo stid i tminu, Gde rano svene svaki cvet, Gde trulež hrani crva svet- Mi tkamo, mi tkamo, mi tkamo.
I čunak leti, prašti tkački stan, Mi vredno tkamo noć i dan- Stara Nemačka, odar ti tkamo mi, U nj utkivamo kletve tri- Mi tkamo, mi tkamo, mi tkamo. Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| Naslov: Re: Hajnrih Hajne Sub 28 Dec - 21:48 | |
| Sfinga
To je lug stari, lug pričâ pun! Mirisu lipe u cvatu, Omamio me mjesečev sjaj U kasnom noćnom satu.
Pod stablima idem, a prati moj hod Pjev zvučan što pada s visoka. Slavujak pjeva svoj ljubavni bol I sjetu svog srca duboka.
O ljubavi priča, o svemu što krije — Smijeh i plač — na dnu svojih grudi; Sad veselo plače, sad tužno se smije: Roj sanja minulih budi.
Pod stablima idem u bijelu noć, I lutajuć onuda stigoh Na čistinu neku, gdje zamak je krov Visoko k nebesima digo.
Okna na njemu su zaprta; svuda Tišina u sjenama gustim, Reko bih, da se prošetala smrt Po onim dvorima pustim.
Pred vratima Sfinga, taj dvogubi stvor. Strah i slast su biljege njene. Ko u lava šape i snažni joj trup, Glava i grud ko u žene;
Ko u lijepe žene. — Gled govori njen O čežnjama divljim; a usta Su nijema — al’ posmijeh zna ipak ti reći Da žud neće ostati pusta.
Slavujak pjevo sve milije. Meni Sâm ne znam, kako je bilo. Lijepo sam lice cjelnuo ženi, I sa mnom čudo se zbilo.
Oživio taj mramorni lik. Kâm poče da diše, sve dublje. Cjelova mojih je srkala žar Rastućom žudnjom, sve grublje.
Iz grudi je mojih sav srkala dah I onda na me je pala. I svega me stisnu. Jadnu mi put Pandžama sjeći je stala.
O trpljenja slatkog! I vaja u lasti! O jade sred radosti mnoge! Dok poljupca ženskog sve osjećah slasti, Mrcvarile lavlje me noge.
A slavuj je pjevo kroz bijelu noć: “O Sfingo! O ljubavi! Recite, U nasladu čemu vi lijete mlaz Boli smrtonosne, vječite?
O lijepa Sfingo! Rasvijetli mi jednom Tajne jaz čudesan, taman. O tome sam dugo razmišljao ja Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta |
| | | katarina MODERATOR
| | | | Gost Gost
| Naslov: Re: Hajnrih Hajne Sub 17 Jan - 17:28 | |
| Jedna se odroni zvezda
Jedna se odroni zvezda sa svoje visine jasne! Ono je ljubavi zvezda što tamo pada i gasne. Sa jabukova stabla padaju hrpe cveta, vetri stižu i tim se igraju, vesela leta. Labud ribnjakom kruži i peva, i pesma zvoni, sve tiše, i pevac beli, u grob vodeni roni. Sve je nemo i mračno! Cvet je razduvan ceo, zgasla je zvezda i s pesmom potonu labud beo.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Hajnrih Hajne Sub 17 Jan - 17:31 | |
| U obliku nejednakom
U obliku nejednakom, blizu tebe uvek stojim, uvijek tužim i ti uvijek bol zadaješ grud’ma mojim. Kad kroz vrtove mirisne leti hodiš hodom milim, pa leptira zgaziš malog, zar ne čuješ kako cvilim? Kad ubereš ružu koju pa, s veseljem djetinjijem rascepaš je, zar ne čuješ kako jecam bolom svijem? I kad ruže raščupane usudi se trnje koje, pa mi meki prst ubode, zar ne čuješ boli moje? Zar ne čuješ u mom glasu moje muke što me guše? Noću jecam i uzdišem iz dubine tvoje duše |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Hajnrih Hajne Uto 19 Maj - 9:41 | |
| U našim školskim izvodima citaš samo: "Njihove eksenecije baroni i grofovi, i njihove preuzvišene supruge behu pogubljeni. Njihove svetlosti hercozi i princevi i njihove prejasne supruge behu pogubljeni. Njegovo velicanstvo kralj i njegova preuzvišena supruga behu pogubljeni." - Ali kad cuješ kako se dobuje crveni giljotinski marš, tek onda razumeš, i tek onda doznaš zašto i kako. Gospo, to je jako cudnovat marš! Kad sam ga prvi put cuo, prošla mi je jeza kroz kosti, i bio sam veseo što sam ga posle zaboravio... ...I sad zamislite, gospo! Nedavno sedim za stolom sa citavom menažerijom grofova, princeva, princeza, komornika, dvorskih maršalki, peharnika, viših dvoro-upraviteljki, dvorskih srebrohranitelja, lovopazitalja i kako se sve ne zove ta otmena služincad, a nama podredena posluga trckara iza njihovih stolica i tura im pod nos pune tanjire – a ja, kako su me prešli i prevideli, nemam cine da zaposlim svoje vilice, nego sedim dokon i mesim kuglice od hleba i dobujem, prstima od dugog vremena, i na svoje zaprepašcenje poceh najedared dobovati crveni, davno zaboravljeni giljotinski marš. - I šta bi? Ti se ljudi, gospo, pri jelu ne zbunjuju i ne znaju da drugi ljudi, kad nemaju šta da jedu, iznenada pocnu dobovati i to vrlo cudnovate marševe, za koje se misli da su davno zaboravljeni. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Hajnrih Hajne | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 1 od 3 | Idi na stranu : 1, 2, 3 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 281 korisnika na forumu: 1 Registrovan, 0 Skrivenih i 280 Gosta :: 3 Provajderi Emelie Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
|
Danas u 0:40 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie
» Šta slušate dok kuckate na Haossu?