Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Krune , tiare...

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
AutorPoruka
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 121783

Učlanjen : 06.12.2012


Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610Pet 31 Maj - 19:46

Po drugoj legendi, ekser je pretočen u Konstantinov šlem i svrdlo za konja koje je u Milano doneo car Teodosije I koji je u ovom gradu prebivao, nakon čega su šlem i dijadema vraćeni u Carigrad. Međutim, ostrogotski kralj Italije Teodorih Veliki zapretio je Konstantinopolju i tražio da mu se ove insignije vrate, smatrajući da ima pravo na njih kao gospodar Apeninskog poluostrva. Grci su mu vratili dijademu, a zadržali šlem, i on je od nje napravio krunu koju vidite. Kruna je nakon toga prešla u posed Langobarda, novih vladara Italije.

Kada je Karlo Veliki pokorio Langobarde, krunisao je sebe za kralja Italije koristeći Gvozdenu krunu. Potom je korišćena za krunisanje vladara srednjevekovne Kraljevine Italije, koja je bila jedan od tri sastavna dela Svetog rimskog carstva. Potvrđeno je krunisanje 34 (!!!) vladara ovom krunom od 9. do 17. veka. Rimsko-nemački kraljevi, nakon što bi bili izabrani za kraljeve Nemačke od strane kneževa-elektora, putovali bi za Rim gde je trebalo da budu od strane pape krunisani za careve Svetog rimskog carstva. Uvek bi stali u Paviji, staroj langobardskoj prestonici, gde bi ih okrunili za kraljeve Italije.

Među njima su se nalazili i Karlo IV, Karlo V, a posle ovog perioda i Napoleon Bonaparta (1805. godine) i Ferdinand I od Austrije (1838). Kažu da je Napoleon, dok je samog sebe njome krunisao u Milanu, uskliknuo: "Bog mi je daje, nek' se čuva onaj ko je takne!".
[You must be registered and logged in to see this image.]
[Katedrala u Monci, u kojoj se čuva Gvozdena kruna Langobarda. Foto: Wikipedia Commons/Francescogb
Priču o tri krune bez kojih nema Evrope prirodno je nastaviti carskom krunom Svetog rimskog carstva, koju možete da vidite na slici ispod. Nastala je u krajem 10. ili početkom 11. veka negde u zapadnoj Nemačkoj, ili za vlade Otoa I, Konrada II ili Konrada III. Korišćena je sve do 1806. godine, kada je carstvo razbijeno od strane Napoleona.

Po izgledu odstupa od većine drugih kruna, kako svog tako i kasnijeg vremena. Za početak, nije okruglog oblika već oktagonalnog. Umesto prstena, poseduje osam ploča povezanih šarkama koje su nadsvođene na vrhu. Dve trake od gvožđa, zakovane zlatnim nitnama za ploče, drže krunu na okupu i daju joj osmougaonu formu. Svaka ploča je napravljena od zlata od oko 22 karata, i nakićena je perlama i dragim kamenjem (ukupno ih ima 144, a među njima su safiri, smaragdi i ametisti).

Četiri manje ploče na sebi imaju živopisne reprezentacije figura i scena iz Svetog pisma sa inskripcijama u vizantijskom stilu. Na jednoj je Hrist sa heruvimima, na drugoj prorok Isaija, na trećoj kralj Solomon, na četvrtoj kralj David. Ostale ploče su različitih veličina i na njima su dragulji. Na prednjoj i zadnjoj postoji po 12 kamenova./center]


Carska kruna Svetog rimskog carstva, koja se čuva u Hofburgu u Beču. Foto: Wikipedia Commons/CSvBibra
Postoji nekoliko njenih kopija, ali se original čuva u Hofburgu u Beču, zvanično "dok ponovo ne bude Svetog rimskog cara nemačke nacije". Njena uloga u formiranju hiljadugodišnje imperije koje je na zapadu Evrope nastavilo tradiciju rimske je nemerljiva; konačno, bila je kruna države za koju mnogi danas kažu da nije bila ni sveta ni rimska niti carstvo, ali je bila tako decentralizovana i sa balansiranom raspodelom moći da se sa pravom tvrdi da je poslužila kao uzor u kreaciji Evropske unije.

Konačno, stižemo do najveće mađarske svetinje, Svete krune kako je oni zovu, odnosno Krune svetog Stefana kako je zovu ostali. Korišćena je doslovno hiljadu godinu, a njena priča na najbolji način objašnjava suštinu monarhije kao ideje.

Sastavljena je od dve različite krune, koje su spojene u jednu. Prva je takozvana grčka kruna, na kojoj se nalazi vizantijski car Mihajlo VII Parapinak, a druga je latinska. Verovatno su prvu poslali Grci, a potom je druga dobijena iz Rima. Po obliku je eliptična, sa širinom od 203,9 milimetara a dužinom od 215,9 milimetara, što je čini velikom za normalnu ljudsku glavu, zbog čega su kraljevi tokom krunisanja morali da nose kapu ispod. Teška je preko dva kilograma, a donji njen deo je asimetričan.


[You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio lana dana Sre 6 Apr - 12:32, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 121783

Učlanjen : 06.12.2012


Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610Pet 31 Maj - 19:47

Njena simbolika će vas oboriti sa nogu. Naime, pored uobičajenog znamenja božanskog prava vladara da vlada, tu je i legenda koja kaže da je Sveti Stefan tokom svog krunisanja oko 1000. godine krunu podigao visoko i ponudio je Bogorodici kako bi zapečatio božanski ugovor između nje i krune. Nakon ovoga, Bogorodica nije bila samo zaštitnica Ugarskog kraljevstva već i kraljica sama (otuda i poluzvanični naziv države, Regnum marianum: Marijino kraljevstvo).

Ovo je kruni dalo religijsku moć koja je trebalo da pomogne budućim kraljevima i stvorilo je takozvanu Doktrinu Svete krune u čijem je srcu uverenje da je kruna sama po sebi ličnost i kao pravni entitet identična mađarskoj državi; kruna je iznad vladara, koji samo vlada u njeno ime. Šta više, kruna je u stanju da odbije vladara koji je nije dostojan: "ne traži se kruna dostojna vladara, nego vladar dostojan krune". Ako pogledate sliku ispod, na kojoj se poslednji Habzburg kruniše kao ugarski kralj Karl IV, videćete da ga kruna samog odbija kao čoveka nedostojnog prestola. Tako ovu sliku barem pobornici krunine doktrine interpretiraju.

Karakteristični nakrivljeni krst na njoj nije nameran; radi se o oštećenju nastalom verovatno u 17. veku. Mađarska istoričarka Eva Kovač tvrdi da se radilo o zameni originalnog krsta koji je u sebi sadržao tri parčeta svetinje na kojoj je razapet Isus Hristos, i koji je ispočetka kruni davao svetost.

Sveta kruna je mnogo puta nestajala, bivala ukradena, pronalažena i odnošena u inostranstvo. Nakon turskih osvajanja to je bilo i neophodno, ali je kasnije vraćena i carevi Svetog rimskog carstva (mahom iz dinastije Habzburg) koji su postali i kraljevi Ugarske su njome krunisani; potom i Habzburzi koji su postali imperatori Austro-Ugarske. Lajoš Košut je krunu i ostale insignije nakon propasti Mađarske revolucije iz 1848. godine odneo sa sobom i zakopao u transilvanijskoj šumi, ali su potom otkopane i vraćene.

Nacisti su je ukrali, a na kraju Drugog svetskog rata američka 86. oklopna divizija ju je dograbila zajedno sa ostalim insignijama za sebe i čuvala od Sovjeta sve do 6. januara 1978. godine kada su vraćene Mađarima, uz ogromnu pompu i svečanost. U pitanju je jedinstveni slučaj u Evropi, da je skoro ceo ansambl kraljevskih insignija sačuvan od uništenja. Danas se kruna, zajedno sa originalnim žezlom, šarom i krunidbenim mačem, nalazi u zgradi mađarskog parlamenta, na obali Dunava, u lepoj Budimpešti.

Takođe, prikaz Krune svetog Stefana se danas nalazi na grbu Republike Mađarske. Jer ta kruna je Mađarska.

runa svetog Stefana, najveća svetinja mađarskog naroda. Foto: Wikipedia Commons/CSvBibra Maxim91
Kao što možete da vidite, u ovom tekstu smo se bavili samo onim insignijama koje su u kontinuitetu korišćene tokom čitavog jednog milenijuma, a u nekim slučajevima i duže; nismo se bavili krunama koje su korišćene jednom ili dvaput. Recimo, postoji samo jedna od mnogih francuskih kruna koja je sačuvana, a ni Englezi nisu imali jednu jedinstvenu. Poljsko-litvanska je izgubljena, dok je imperijalna ruska, premda sačuvana, korišćena samo u poslednjih 200 godina imperije. Razmišljali smo da li da na listu stavimo Monomahovu šapku, kojom su krunisani ruski carevi u vekovima pre Petra Velikog, ali je njena uloga takođe slabija od uloge ostale tri navedene krune, a pritom je i njeno poreklo tatarsko (šta više, i korišćena je da bi se simbolično pokazao sužanjski položaj i podređenost Rusa u odnosu na Zlatnu hordu).

Takođe, iz istog razloga nismo mogli da spomenemo krunu Svetog kralja Stefana Dečanskog koja se čuva na Cetinju i kojom su krunisani samo kralj Stefan u 14. veku i kralj Nikola I Petrović-Njegoš početkom 20. veka. Nismo mogli da spomenemo ni krunu kojom je krunisan samo kralj Petar I Karađorđević.

Nismo mogli da spomenemo ni mnoge druge krune, postojeće i izgubljene, jer ni po starosti ni po obimu korišćenja jednostavno ne igraju uloge same po sebi, kao što to rade ove navedene tri. Italijanska, nemačka i mađarska kruna su fizički objekti duboke simbolike koji su sami sebi svrha, i koje - za razliku od svih ostalih - imaju težinu koja prevazilazi onu koja se može izmeriti u kilogramima.

(V. V.)


[You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio lana dana Sre 6 Apr - 12:34, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 121783

Učlanjen : 06.12.2012


Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610Pet 31 Maj - 20:06

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 121783

Učlanjen : 06.12.2012


Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610Pet 31 Maj - 20:25

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 121783

Učlanjen : 06.12.2012


Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610Pet 31 Maj - 20:25

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 121783

Učlanjen : 06.12.2012


Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610Pet 31 Maj - 20:38

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 121783

Učlanjen : 06.12.2012


Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610Sub 20 Jun - 2:07

[You must be registered and logged in to see this image.]

A delicate diamond tiara, 1905, made for a ‘piled high hairstyle’. Featuring fifteen diamond pinnacles and smaller spacers, each topped with a circular diamond, with nine circular diamonds at the base of each pinnacle.


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 121783

Učlanjen : 06.12.2012


Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610Sub 20 Jun - 2:08

[You must be registered and logged in to see this image.]

A diamond tiara-brooch-ring combination, circa 1900. Photo Bonhams.
The central sunburst and crescent moon motifs above a large cushion-shaped diamond, on a scrolling frame of shooting stars, set throughout with old brilliant-cut diamonds, mounted in gold, principal diamond approximately 1.75 carats, remaining diamonds approximately 14.00 carats total, brooch, hair ornaments, ring and tiara fittings and screw supplied, fitted case by Cav. Vincenzo Giura Giojelliere, Napoli. 


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 121783

Učlanjen : 06.12.2012


Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610Sub 20 Jun - 2:09

[You must be registered and logged in to see this image.]

The diamond halo tiara of Loelia, Duchess of Westminster. The tiara can be heightened with the addition of a diamond strand around the outer edge of the tiara.


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 121783

Učlanjen : 06.12.2012


Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610Sub 20 Jun - 2:10

[You must be registered and logged in to see this image.]

The Faberge tiara given to Crown Princess Cecilie when she married into the Prussian Royal House in 1905. Designed as a Russian kokoshnic, with a floral diamond lattice making up the main body of the tiara, with additional diamond bands incorporating laurel leaf motifs.


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 121783

Učlanjen : 06.12.2012


Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610Sub 20 Jun - 2:10

[You must be registered and logged in to see this image.]

A diamond necklace/tiara combination, circa 1890, composed of graduating pierced flowerheads and leaves, the largest to the center, set throughout with old brilliant, single and rose-cut diamonds, with a pear-shaped diamond drop, mounted in silver and gold, tiara frame deficient, central brooch fitting provided, diamonds approx. 5.60ct total, length 37.5cm, fitted case by Nathan & Co, Birmingham.


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 121783

Učlanjen : 06.12.2012


Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610Sub 20 Jun - 2:11

[You must be registered and logged in to see this image.]

Gold, Ruby, Diamond, and Pearl Indian Tiara. Provenance: Presented to Queen Victoria and placed among Indian Collection belonging to Crown by King George V in 1924.


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 121783

Učlanjen : 06.12.2012


Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610Sub 20 Jun - 2:11

[You must be registered and logged in to see this image.]

Pearl and Diamond tiara designed by Gabriel Lemonnier (the crown jeweler) and commissioned by Napoleon III for his marriage to Eugenie de Montijo.


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 121783

Učlanjen : 06.12.2012


Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610Sub 20 Jun - 2:12

[You must be registered and logged in to see this image.]

Fuchsia tiara by Köchert, c. 1845. Formerly belonged to the German Princely House of Thurn and Taxis, since sold at auction.


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 121783

Učlanjen : 06.12.2012


Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610Sub 20 Jun - 2:13

[You must be registered and logged in to see this image.]

The “lost tiara” that Princess Alice wore to King Edward VII’s wedding. This tiara is made by Köchert, called the “Byzantine” diadem, with its harmonious juxtapositions of diamonds and pearls, was judged impeccable and won for Köchert the first prize for jewellery at the World Exhibition.


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 121783

Učlanjen : 06.12.2012


Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610Sub 20 Jun - 2:14

[You must be registered and logged in to see this image.]

The tiara was designed by Prince Albert for Queen Victoria, it is set with sapphires and diamonds and can be seen in the portrait of the Queen by Winterhalter in 1842.


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 121783

Učlanjen : 06.12.2012


Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610Pet 21 Jan - 1:46

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 121783

Učlanjen : 06.12.2012


Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610Sre 6 Apr - 12:27

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 121783

Učlanjen : 06.12.2012


Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610Sre 6 Apr - 12:41

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Krune , tiare... - Page 7 Empty
PočaljiNaslov: Re: Krune , tiare...   Krune , tiare... - Page 7 Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Krune , tiare...
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Marija Terezija - carica bez krune
Strana 7 od 7Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Umetnost i Kultura :: Fotografija :: Antikviteti-