Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Murano - ostrvo muzej

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Rozela

Elita
Elita

Rozela

Ženski
Poruka : 1253

Učlanjen : 07.12.2012

Raspoloženje : uvek dobro


Murano - ostrvo muzej Empty
PočaljiNaslov: Murano - ostrvo muzej    Murano - ostrvo muzej Sat610Uto 1 Jan - 17:27

Murano - ostrvo muzej
Murano je otok u Venecijanskoj laguni, zapravo je i on poput Venecije skup od 7 otoka (arhipelag)
 povezanih mostovima. Leži u sjevernom dijelu - lagune, svjetski je slavan po proizvodnji
 stakla, osobito lustera.

Nekoć je Murano bio nezavisna gradska komuna, ali je vremenom postao samo dio
 puno veće Venecije.

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Rozela

Elita
Elita

Rozela

Ženski
Poruka : 1253

Učlanjen : 07.12.2012

Raspoloženje : uvek dobro


Murano - ostrvo muzej Empty
PočaljiNaslov: Re: Murano - ostrvo muzej    Murano - ostrvo muzej Sat610Uto 1 Jan - 17:29

Istorija[You must be registered and logged in to see this image.]


Murano je naseljen još za rimskih vremena, u 6. stoljeću tu se naselili stanovnici iz obližnjeg rimskih gradova Altina i Oderza.Isprva se otok razvio kao ribarska luka i sjedište proizvodnje soli, kasnije je postao i trgovište preko svoje luke koju je pak kontrolirao obližnji otok Sant Erasmo. U 11. stoljeću stanovništvo otoka stalo je opadati zbog masovnog iseljavanja u venecijanski kvart i otok Dorsoduro. Murano je ispočetka poput Venecije imao svoje Veliko vijeće, koje je upravljalo komunom, ali od 13. stoljeća gradom upravlja venecijanski podesta. Za razliku od drugih otoka u laguni, Murano je kovao svoj vlastiti novac.

1291 godine, svi proizvođači stakla natjerani su da se presele iz Venecije u Murano, zbog opasnosti od požara. Nakon toga, nekoliko slijedećih stoljeća otpočela je velika proizvodnja i izvoz predmeta od stakla, ispočetka su to bile staklene perle i zrcala, kasnije su to bili predmeti od aventurin stakla (to je izmišljeno u Muranu). Murano je ubrzo postao sjedište staklarstva srednjovjekovne Evrope, naročito su postali slavni lusteri iz Murana. Od 18. stoljeća počela je opadati proizvodnja stakla u Muranu, jer su se u međuvremenu razvili i drugi centri staklarstva po Evropi (Češka) i Murano više nije imao monopol na znanje. No unatoč tome, staklarstvo je ostala najznačajnija privredna grana na otoku.

U 15. stoljeću,otok je postao popularna ladanjska destinacija za Venecijance, koji su
podigli brojne ljetnikovce na otoku, no vremenom je interes za Murano kao ladanjsko mjesto splasnuo. Otok je bio poznat po svojim voćnjacima i povrtnjacima sve do devetnaestog stoljeća, tada je izgrađeno puno kuća za stanovanje na tim površinama.

[You must be registered and logged in to see this image.]


Crkva sv.Marije i sv. Donata


Znamenitosti Murana su; crkva sv.Marije i sv. Donata (poznata po svojem bizantskom mozaiku iz 12. stoljeća i po relikviji u kojoj su navodno kosti zmaja kojeg je ubio Sveti Donat), crkva sv. Petra Mučenika, sa kapelom obitelji Ballarin iz 1503 godine, te Palazzo da Mula.

U gradu postoje brojne radionice za proizvodnju stakla, neke rade još od srednjeg vijeka, stakla, većina ih je otvorena za javnost. Murano dakako ima i Muzej stakla, smješten u velikoj palači Giustinian.
Nazad na vrh Ići dole
Rozela

Elita
Elita

Rozela

Ženski
Poruka : 1253

Učlanjen : 07.12.2012

Raspoloženje : uvek dobro


Murano - ostrvo muzej Empty
PočaljiNaslov: Re: Murano - ostrvo muzej    Murano - ostrvo muzej Sat610Uto 1 Jan - 17:30

Istorija proizvodnje stakla u Muranu


Murano je došao na glas kao centar proizvodnje stakla, nakon što je Venecije 1291 godine, odlučila preseliti sve radionice za proizvodnju stakla na taj tada udaljeni otok u laguni, jer su do tada izbijali česti neželjeni požari u tadašnjoj pretežno drvenoj Veneciji.

Ubrzo je ceh staklara stekao ugled najcjenjenijih građana na otoku. Od 14. stoljeća,
staklari iz Murana - mogli su nositi mač (poput plemića), imali su i imunitet od kaznenih progona poput plemića, a njihove kćeri mogle su se udavati u najbolje plemićke kuće u Veneciji. S druge pak strane dobili su i neku vrst kazne, - nisu smjeli napuštati Murano pod nikakvim uvjetima. Na taj način Mletačka republika željela je zaštititi tajnu proizvodnje stakla, što je u to doba bila izuzetno skupa i cijenjena roba. Ipak vremenom su mnogi staklari iz Murana, uz cijenu gubitka života i imovine otišli iz Murana u duge gradove po Italiji, pa naposlijetku i u druge države poput Engleske i Nizozemske.


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Rozela

Elita
Elita

Rozela

Ženski
Poruka : 1253

Učlanjen : 07.12.2012

Raspoloženje : uvek dobro


Murano - ostrvo muzej Empty
PočaljiNaslov: Re: Murano - ostrvo muzej    Murano - ostrvo muzej Sat610Uto 1 Jan - 17:38

Iako je staklo kao produkt bilo poznato još u staroj Mesopotamiji i Egiptu, prvi počeci umjetnosti obrade stakla potiču iz antičkog Rima. Ipak, Rimljani su umjetnost duvanja stakla preuzeli tokom vijekova trgovine sa istočnim Mediteranom – od Feničana, Egipćana i Asiraca (kasnije Sirijaca), ali su uspjeli da ovaj zanat vremenom razviju i dovedu do savršenstva.

Prvi podaci o umetnosti obrade stakla u Veneciji sežu do VIII veka - pre pedesetak godina, u Veneciji je pronađena najstarija peć za topljenje legure stakla, koja datira iz tog vremena. Iz nešto kasnijeg perioda (XI i XII vijek), potiču i dokumenti o izvjesnom Venecijancu pod imenom Domenico, monahu Benediktu, kao i izvjesnoj familiji Fiolario, koji su u pećnici svog doma pravili flašice, duvajući staklo. Proizvodnja stakla pospješena je kada je Republika Venecija započela intenzivnu trgovinu sa Istokom, zemljama Levanta i sjeverne Afrike, a naročito učešćem u krstaškim ratovima.

U XIII vijeku, u Veneciji je osnovan esnaf proizvođača stakla, sa pravilima i regulativama koje su se ticale načina i kvaliteta proizvodnje stakla. Cilj esnafa bio je i da očuva tajnu staklarskog zanata i osigura profit Republici Veneciji. Zbog toga su 1271. godine, u gradu-državi zabranjeni uvoz stakla, kao i zapošljavanje radnika - stranaca.


[You must be registered and logged in to see this image.]


Dvadeset godina kasnije, Mletačka republika donosi uredbu po kojoj se proizvodnja stakla seli isključivo na ostrvo Murano. Odluka je donešena navodno zbog požara koje duvači stakla mogu da izazovu, opasnosti po stanovništvo i drvene dijelove kuća gusto naseljenog, glavnog ostrva Venecije. Ipak, mnogi se slažu da je pravi razlog bio posve drugačiji. Izolovani od ostatka svijeta, gužve, a naročito od (za tehniku i sastav stakla) izuzetno zainteresovanih stranaca, duvači stakla su mogli da očuvaju tajnu staklarskog zanata. Kada je 1295. donešena nova uredba prema kojoj je duvačima stakla zabranjeno da napuštaju teritoriju Venecije, postalo je jasno koje su prave namere vlasti.

Duvači stakla praktično su postali zatvorenici Murana, izolovani od bilo kakvog kontakta sa strancima koji bi tajnu zanata mogli da odnesu u druge zemlje. Bili su u obavezi da doživotno rade u fabrici oblikujući staklo, a odavanje tajne ili pokušaj odlaska sa Murana, kažnjavao se smrću. Ipak, nekolicina njih pokušala je i ponekad uspjevala da u okrilju noći napusti Veneciju, i za velike sume novca svoj zanat primjeni u nekoj od zemalja zapadne Evrope.

Vremenom su žitelji Mletačke republike staklarski zanat doveli do savršenstva, obavili ga velom tajne i zaposlili najveće majstore svog zanata. Uskoro, murano staklo postalo je vodeći izvozni proizvod Venecije i najpoznatije staklo Evrope. Na neki način zatvorenici sopstvene države, duvači stakla ipak su bili dobro nagrađivani za svoj rad. Počev od XIV veka, imali su status privilegovanih građana kojima je bilo dozvoljeno da nose mačeve, protiv njih se nije mogla podići nikakva tužba, a njihove kćerke su se vjenčavale mladićima iz najboljih venecijanskih porodica. Na ovaj način, vlast je motivisala duvače stakla, podsticala proizvodnju i obezbjeđivala da tajne zanata ostanu u okviru porodice.

[You must be registered and logged in to see this image.]Krajem XV vijeka, majstor Angelo Barovier otkrio je kako da proizvede čisto staklo – kristal (cristallo), što je Venecijancima obezbjedilo da postanu ekskluzivni proizvođači ogledala u Evropi (da li je finalni proizvod staklo ili kristal – zavisi od procenta olova). Takođe, pronalaskom „bijelog stakla“ (lattino) koje je neodoljivo ličilo na porculan, zadovoljene su potrebe za kineskim bijelim porculanom. Od murano stakla pravljene su i imitacije dragog kamenja, ali su korišćene i druge tehnike proizvodnje koje su postale popularne u Veneciji i širom Evrope (na primer, filigran, gleđosanje i pozlata), a došle su sa Bliskog istoka. Do kraja XVI vijeka, čak 3000 od ukupno 7000 stanovnika Murana, bilo je na neki način uključeno u proizvodnju stakla. Sve ovo, kao i položaj Venecije na putu sa Istoka na Zapad, obezbjedilo je Republici monopol nad proizvodnjom stakla koji je trajao vjekovima.


Poslednji izmenio Rozela dana Uto 1 Jan - 17:40, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Rozela

Elita
Elita

Rozela

Ženski
Poruka : 1253

Učlanjen : 07.12.2012

Raspoloženje : uvek dobro


Murano - ostrvo muzej Empty
PočaljiNaslov: Re: Murano - ostrvo muzej    Murano - ostrvo muzej Sat610Uto 1 Jan - 17:39

Danas se ostrvo Murano smatra najduže korišćenim centrom proizvodnje stakla na svijetu. Na njemu još uvek postoji čuvena fabrika u kojoj rade majstori čiji zanat je strogo čuvana tajna, a pristup nije dozvoljen.
Tajnovitost pravljenja murano stakla, odnosi se na poseban procentualni odnos olova u kvarcu, kao i vještine majstora da, na primjer u fabrici naprave raznobojne kristalne „štapiće (na italijanskom „millefiori“ - „hiljadu cvijetova“), dužine oko 30 cm, u čijem se presjeku nalaze razni cvijetni i geometrijski oblici. Zanatlije koje obrađuju murano staklo širom Venecije, iz fabrike na Muranu nabavljaju ovaj svojevrsni repromaterijal („štapiće“), koje u svojim radionicama, na temperaturama preko 1500 stepeni tope i obrađuju, kombinujući ga sa jednobojnim staklom. Na taj način dobijaju bezbroj različitih varijanti i oblika predmeta od stakla.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Luster od murano stakla koji (ako malo bolje pogledate) predstavlja "Pakao" (žuto-narandžasti plameni "jezici" i crveni đavoli koji guraju ljude unutar crnog "kazana" - čak se u "kazanu" vide ruke u blijedo-ružičastoj boji!)! Dobio je Grand Prix za dizajn i košta nekoliko desetina hiljada evra.


I danas se na Muranu njeguje ista, starinska tehnika oblikovanja stakla, i koristi za izradu nakita, ukrasnih predmeta, vaza i čaša, sve do kristalnih lustera. Osim one glavne - tajne, na Muranu danas postoji bezbroj malih, privatnih radionica i umjetničkih studija koje posjećuju turisti. Posle prezentacije oblikovanja stakla u radionici, vlasnik –umjetnik će pozvati radoznale turiste da pogledaju njegovu prodajnu galeriju, i eventualno nešto kupe.

Na ostrvu Muranu postoji i muzej stakla (Museo Vetrario), koji sa nalazi u bivšoj Palati Giustinian. U okviru postavke možete vidjeti različite komade staklenog nakita i ukrasnih predmeta, počev od starog Egipta, pa sve do današnjih dana.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Murano - ostrvo muzej Empty
PočaljiNaslov: Re: Murano - ostrvo muzej    Murano - ostrvo muzej Sat610Čet 29 Jan - 20:12

Murano - ostrvo muzej Vecchia-murano-glass
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Murano - ostrvo muzej Empty
PočaljiNaslov: Re: Murano - ostrvo muzej    Murano - ostrvo muzej Sat610Čet 29 Jan - 20:14

Murano - ostrvo muzej Murano-long


Izgledom i istorijskom prošlošću Murano je s pravom nazvan "Venecija u malom"


Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Murano - ostrvo muzej Empty
PočaljiNaslov: Re: Murano - ostrvo muzej    Murano - ostrvo muzej Sat610Čet 29 Jan - 20:17

Murano - ostrvo muzej Burano

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Murano - ostrvo muzej Empty
PočaljiNaslov: Re: Murano - ostrvo muzej    Murano - ostrvo muzej Sat610Čet 29 Jan - 20:20

Murano - ostrvo muzej 59092343
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Murano - ostrvo muzej Empty
PočaljiNaslov: Re: Murano - ostrvo muzej    Murano - ostrvo muzej Sat610Čet 29 Jan - 20:22

Jelka na trgu izradjena od murano stakla

Murano - ostrvo muzej 7acabde361c86bf7eb553037535c3046
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Murano - ostrvo muzej Empty
PočaljiNaslov: Re: Murano - ostrvo muzej    Murano - ostrvo muzej Sat610Čet 29 Jan - 20:24Dokovi Murana jedna od najlepših reklama - dobrodošlica,sa patkama izradjenim
 od murano stakla

Murano - ostrvo muzej 6266557536_8cba15c674_z
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Murano - ostrvo muzej Empty
PočaljiNaslov: Re: Murano - ostrvo muzej    Murano - ostrvo muzej Sat610Čet 29 Jan - 20:27"Ulaznica" za izložbu skulptura:Glass Sculpture by Denise Gemin on Bressagio Street,
 Murano Island, Venice


Murano - ostrvo muzej Richard-cummins-glass-sculpture-by-denise-gemin-on-bressagio-street-murano-island-venice-veneto-italy-europe
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Murano - ostrvo muzej Empty
PočaljiNaslov: Re: Murano - ostrvo muzej    Murano - ostrvo muzej Sat610Ned 26 Apr - 11:00

Murano - ostrvo muzej Murano

Murano - ostrvo muzej Murano%20glass%20penguins%20sculpture%20in%20ice%205
Proizvodnja stakla u Veneciji zaista je prešla dug put od svog nastanka u ranom periodu srednjeg veka. Kao i većina drugih otkrića, i istorijat murano stakla podlegao je nekolicini stadijuma pre nego što će dostići savršenstvo. Koristeći pesak kao osnovni element, staklari su u početku nailazili na probleme u kvalitetu proizvodnje, za koje je zaista bio potreban dug period da bi se prevazišli.Do 1895 (i prvog venecijanskog bijenala), avangarda i art nouveau uopšte nisu dopirali do Murana, već su sami majstori bili kreatori sopstvenih rukotvorina. Međutim, te godine formirane su “inovativne grupe” među kojima i C. Pesaro sa Bevilacqua La Masa fondacijom, čiji je zadatak bio da okupe eminentne umetnike toga doba, kao što je Vittorio Zecchin, Napoleone Martinuzzi, Hans Stoltenberg-Lerche i Teodoro Wolf-Ferrari.Tako je započela čuvena modernizacija u kreiranju ove vrste stakla, a finalno, 1921. godine udareni su temelji muranu kakvog poznajemo i danas: Giacomo Cappellin i Paolo Venini osnivaju sopstveni proizvodni pogon – Vetri Soffiati Muranesi Cappellin, Venini & C… Time se ispisuju sasvim nove stranice istorije koja od tada, jednako uspešno, i u trgovini i umetničkom stvaralaštvu, traje sve do danas.
Murano - ostrvo muzej Murano2
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Murano - ostrvo muzej Empty
PočaljiNaslov: Re: Murano - ostrvo muzej    Murano - ostrvo muzej Sat610Ned 26 Apr - 11:01

Murano - ostrvo muzej Murano-figura-505x627
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Murano - ostrvo muzej Empty
PočaljiNaslov: Re: Murano - ostrvo muzej    Murano - ostrvo muzej Sat610Pon 27 Apr - 19:47


ZANIMLJIVI LUSTERI OD MURANO STAKLA

Pataviumart je kompanija sa jakom reputacijom, koja proizvodi luksuzne i inovativne
kreacije za osvetljenje i dekor enterijera. Najnoviji proizvod ove kompanije jesu zanimljivi
cvetni lusteri rađeni od kvalitetnog i skupocenog Murano stakla.

mojenterijer.rs


[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]

"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Murano - ostrvo muzej Empty
PočaljiNaslov: Re: Murano - ostrvo muzej    Murano - ostrvo muzej Sat610Pon 27 Apr - 19:47[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 120668

Učlanjen : 06.12.2012


Murano - ostrvo muzej Empty
PočaljiNaslov: Re: Murano - ostrvo muzej    Murano - ostrvo muzej Sat610Čet 9 Feb - 11:38

Murano staklo, umetnost u scru Venecije

[You must be registered and logged in to see this image.]

Umeće izrade stakla nigde nije toliko ukorenjeno, kao u mestu Murano, u Veneciji. Poznato po svojoj neverovatnoj lepoti, Murano staklo je svetski cenjeno već više od deset vekova.

Dodirom komada murano stakla u radionici u Veneciji, vratićete se nazad u vreme kada možete zamisliti sebe u srednjevjekovnoj opremi ili još dalje od toga, na području antičke istorije.

Murano staklo može biti obična pepeljara ili figurica, komad nakita ili vaza. Ali, umetnost i veština koje su neophodne za stvaranje svakog komada je neprocenjiva. Danas, turisti hrle u Murano radionice kako bi gledati fascinantan proces izrade stakla i kako bi bolje cenili vreme i trud koje se ulaže u stvaranje svakog komada.

U fabrici D'Este Murano, koja je osnovana 1965 kao porodična firma, kažu da je njihova proizvodnja u osnovi umetnička i dekorativna Svi predmeti su u potpunosti ručni rad, a ovo su osnovne tehnike obrade stakla:

RETICELLO:

Ovo je način rada kada se vrlo tanki komadići stakla zagrevaju u peći na 1200 stepeni, tako da jedan komad ide na drugi, kako bi se dobio specijalan dizajn. Ova drevna tehnika prenosi se sa oca na sina kroz vekove.

ZANFIRICO:


Ovo je tipičan Murano način rada pomoću kojeg se dobija rebrasti dizajn. Možete pronaći Zanfirico rad samo na otoku Murano.

MURRINA:


Ovo je vrlo težak i komplikovan način rada, Pomoću vrlo malih komadića stakla u boji stvara se neka vrsta štapića. Ovi štapići su narezani na vrlo male komadiće i kada se stave svi zajedno dobija se cvetni učinak. Murrina je, takođe, vrlo drevan način rada.Možda najdekorativniji je postupak kada se stvara lišće od rastopljenog stakla sa zlatom u prahu. Sve može biti rafinirano primenom ovih dragocenih zlatnih listića.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Kako je staklo postalo luksuz

Prvi arheološki dokaz obrade stakla pronađen je na otoku Torcello, a potiče iz 7. veka. Istorijska dokumentacija može se naći još od 10. veka, koja zasigurno stavlja Veneciju kao središte staklarske umetnosti evropskog kontinenta.

Opčinjenost venecijanskim staklom postoji od njegovog stvaranja kao oblika umetnosti. Narasla je do mitskih razmera.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Murano je za vreme renesanse bilo popularno turističko odredište kako za bogatu, tako i za i srednju klasu. U to vreme se stvorio imućni srednji sloj trgovaca, bankara, što dovodi do povećane potrošnje luksuzne robe poput stakla. Naime, staklo je bilo isplativije nego predmeti izrađeni od plemenitih metala, dok je u isto vreme jednako lepo i impresivno. Staklo nije samo predstavljalo funkcionalnost u obliku kuhinjske robe, već i prikaz statusa i bogatstva u obliku luksuzno izrađenih komada. Uz dobrobit turizma i sposobnosti proizvodnje kvalitetnog, tehnološki naprednog proizvoda, Murano je postao epicentar finog staklarstva. Otok Murano, je, čak, uživao posebne državne benefite. Neka od tih prava uključivala su mogućnost da se ćerke staklara udaju u plemićku porodicu, što je bio ogroman skok u privrednom i socijalnom statusu industrijskih radnika i samo jedan od primera koliko je staklarstvo u to vreme bilo cenjeno.

Angelo Borovier će u petnaestom veku otkriti kako da proizvede čisto staklo, odnosno kristal, i time omogućiti Veneciji da postane glavni proizvođač i izvoznik ogledala u Evropi. To je Veneciji dalo monopol nad tržištem, koji će opstati do danas, a Muranu počasno mesto u istoriji proizvodnje stakla.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Staklo je umetnost u razvoju. Od začeća do stvaranja, svaki stupanj je bitan deo  lepote završnog dela. Materijali i tehnike koji su uključeni u proizvodnju sirovog stakla, jednako su važni za konačni izgled komada. Velika pažnja se posvećujeu stvaranju svakog komada stakla.

Čak i sada, stotinu godina od njegove slavne dane, venecijansko staklo je još uvijek vrlo poželjno i traženo. Sa sve više dizajnerskih inovacija, postoji ogromna raznolikost u načinima izrade  stakla.

Danas je Murano staklo najviše poznato po lusteru koji se od njega pravi. Turistima se, sem u čuvenu fabriku, dozvoljava da zavire u male radionice muranskih majstora i prisustvuju procesu pravljenja svojevrsnih umetničkih dela od stakla. Na ostrvu čak postoji i muzej stakla – Museo Vetrario, koji svojom postavkom ilustruje istoriju pravljenja nakita i ostalih predmeta od stakla, još od starog Egipta pa sve do današnjih, njihovih dana.

[You must be registered and logged in to see this image.]najboljeizitalije


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Murano - ostrvo muzej Empty
PočaljiNaslov: Re: Murano - ostrvo muzej    Murano - ostrvo muzej Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Murano - ostrvo muzej
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Umetnost i Kultura :: Slikarstvo :: Najbolji Muzeji sveta-