Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Oružje kroz povijest

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15 ... 25  Sledeći
AutorPoruka
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 1 Jan - 18:29

Поред овог типа ножа јавља се и низ других, али особине код њих нису тако уједначне као што је то случај са саксом. Већина тих ножева која је била у употреби били су једносекли, заобљенијег врха сечива. Већина њих се у дршке усађивала исто као сакс уз помоћ трна, али се јављају и ножеви који имају једноделну дршку и насађују се на нешто дужи трн, као и ножеви који имају дводелне дршке које би биле закиване за њихов доњи крај.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Неколико словенских ножева нађених у данашњој Чешкој; сви се уз помоћ трна усађују у дршку.

Иако је малих димензија, нож не смемо занемарити као оружје тог доба. У борбама, поготову оним већег обима, он је имао секундарну улогу, али је избијао у први план када би у кркљанцу борбе услед недостака простора постало немогуће борити се дужим оружјем.


[You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio Abu Dabi dana Čet 5 Mar - 12:08, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Ned 5 Jan - 11:30

Мачеви

Сва од наведених оружја до сада - копље, секира, нож – користили су сви слојеви друштва, од оних најсиромашнијих до најбогатијих, и била су нашироко распрострањена међу словенским војскама оног времена; ипак прича са мачем је сасвим другачија.

Мач је сечно бодно оружје које карактерише дуго сечиво. Главни делови мача јесу сечиво и крсница. Главни делови сечива јесу оштрица, врх и жљеб, а главни делови крснице су накрсница, држак и јабучица. Реч мач готског је порекла.
Многи писани извори спомињу употребу мача од стране старих Словена, а археолошки извори то само потврђују. Од писаних извора Фредгар бележи речи словенског поглавара Дарвентија који одбија да призна aварску власт: „Који је то човек који се греје сунчевим зрацима, који ће учинити да се покоримо? Та ми смо научили да владамо туђом, а не други нашом земљом, а то другачије не може бити док траје ратова и мачева.“

Такође поред овог доказа јасно је да су већ у шестом веку Словени масовно као плаћеници ратовали на страни Византије, где су се засигурно могли упознати са коришћењем мачева, будући да су у византијској војсци они били знатно заступљенији него у војскама осталих европских народа. Такође и забрана извоза мачева и оклопа Словенима коју је успоставио Карло Велики говори нам у прилог томе да су Словени знали и користили ово оружје. Многи словенски богови представљани су са мачевима, а о томе нам не говоре само писани, већ и нађени материјални извори. Археолошки извори су много оскуднији, што донекле доказује да је мач био веома вредно и скупоцено оружје, уједно и статусни симбол. Мач је такође био један од највреднијих и најскупоценијих предмета које је човек могао поседовати.
Тако је нпр. сачуван спис који говори да је цена мача у Јорку у 10. веку одговарала цени двадесет мушких робова, док једна исландска сага говори да је вредност једног мача била једнака вредности 16 млечних крава. Будући да су представљали велико благо, мачеви су понекад били украшавани и у породицама преношени са колена на колено.
Што се типа мача који су користили стари Словени, ту и дан данас постоје недоумице. Да ли је постојао аутохтони тип словенског мача и у каквом је сродству он био са, меровиншким, каролиншким и осталим типовима мачева остаје питање које тек треба да се реши. Ипак, једна ствар је у потпуности сигурна, а то је да словенски народи јесу ковали и јесу користили мачеве.

Један од типова мачева који је засигурно био у употреби од стране словенских ратника јесте такозвани словенско-германски мач. Овај тип био је најчешће заступљен међу словенским народима, што доказују и археолошки извори. Ради се о једноручном типу мача чија је укупна дужина износила од 90 до 100 цм, дужина самог сечива је варирала, али је у суштини износила од 80 до 90 цм. Сечиво овог мача било је наоштрено са обе стране и по дужини ижљебљено. Функција овог жљеба или канала јесте да се њиме смањује тежина самог сечива, а да се очува његова чврстина, због овога тежина ових мачева скоро да није премашивала 1,5 кг. Врх самог сечива је најчешће скоро полуокругао, те је очито да је њихова главна намена била да се користе за „сечење.“ Накрсница ових мачева је водоравна и њена ширина тек за пар сантиметара прелази дужину сечива. Њена главна улога јесте да обезбеди бољи хват мача, али и да заштити руку борца од удара у непријатељски штит. Држак мача је најчешће раван, благо ваљкастог облика, док облик јабучице варира, а најчешће се среће полукружни облик.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Скица пар словенско-германских мачева, на којој се јасно виде делови овог оружја (обратити пажњу на жљеб који се пружао средином сечива).


[You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio Abu Dabi dana Pet 6 Mar - 11:15, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Ned 5 Jan - 11:31

Словенско-германски мач по својим карактеристикама најсличнији је германском и „викиншком“ мачу, од који се разликује једино у детаљима. Највећа предност мачева над осталим оружјем јесте што су борцу омогућавали већу слободу у борби, као и могућност задавања сечних и бодних удараца. Такође, иако су се мачеви тог времена користили једном руком, док се у другој носио штит, њима се такође могло парирарати ударцима противника. Поред свега овога, мачеви овог доба нису могли пробити тада најчешће врсте оклопа; али ако се узме у обзир да је огромна већина ондашње војске била неоклопљена, схвата се зашто је ово оружје било толико хваљено.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Разноврсни типови крснице словенско-германских мачева.


[You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio Abu Dabi dana Pet 6 Mar - 11:16, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Pon 6 Jan - 11:27

Сабљe

Сабља је врста сечно-бодног оружја чије је сечиво у одређеној мери извијено. Сечиво код сабљи наоштрено је по испупченој страни, док је друга страна тупа или наоштрена само близу врха. Ова тупа страна сабље назива се телућ. Главна одлика сабље јесте да пружа много боље и лакше сечење од мача, што је нарочито од користи ако се употребљава са коња, што опет донекле указује на номадско-источњачко порекло овог оружја.
Нажалост, археолошких налаза сабљи који се могу приписати јужним и западним Словенима нема, али се претпоставља да су засигурно знали за ово оружје. Авари који на Балкан долазе у шестом веку и који потчињавају велики број словенских племена у многоме су користили ово оружје, што потврђују и археолошки извори. Ипак, вероватно да у поменуто време сабља код јужних и западних Словена није имала неку значајнију употребу, и ако су ови народи знали за њу.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Аварска сабља из Бродског Дреновца; увеличана крсница.

Код источних Словена, поготову кијевских Руса, неоспорна је употреба сабљи, иако није била бројније коришћена, свакако се налазила у употреби првенствено коњаника. Такође, забележен је догађај у коме су током једних преговора словенски кнез и печењешки хан 968. године разменили дарове. Тада је, између осталих поклона, кнез добио и сабљу.


[You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio Abu Dabi dana Pet 6 Mar - 11:18, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Pet 10 Jan - 17:29

Праћка

Праћка је врста пројектилног оружја чија је намена да избаци пројектил на даљину. Праћка се састоји из лежишта које је било направљено од коже или тканине и за које су на два краја били привезана два подужа канапа (око 40-50 цм дужине, али и више). Као пројектил најчешће се користило камење око 100 до 150 грама тешко, иако се претпоставља да је могло бити и тежих. Поред овога, има доказа да су се понекад пројектили изливали од олова, најчешће жирастог или елипсоидног облика, што је давало додатну брзину пројектилу.
Праћка се користила тако што би се пројектил сместио у лежиште, а затим би се праћка узимала за крајеве и цела вртела док се не створи потребна сила, па би се у жељеном моменту канап отпуштао и пројектил ослобађао великом брзином. Домет пројектила је варирао, али је најчешће износио око тридесетак метара, мада су остали забележени и екстремни случајеви који премашују домет од 50 м.

Реч праћка словенског је порекла и ово оружје било је у масовној употреби, будуће да је било веома јефтино и лако за производњу (чак и скоро свако дете би умело да направи ово оружје од онога што нађе у домаћинству), налазило се масовно и у већим и боље опремљеним војскама тог доба, у првом реду Византије где је скоро сваки пешак био опремљен праћком.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Савремена реконструкција праћке нешто компликованије израде.

Још приликом прве опсаде Солуна, наводи се да Словени користе ово оружје. Павле Ђакон 705. године казује да се Словени боре „секиром и каменом.“ Наравно, под каменом подразумева се да се исто избацивало из праћке. Ово оружје представљало је озбиљну претњу јер је поред тешких повреда могло и да усмрти на поменутим даљинама. Такође, хици из праћке у великом броју ометали су и успоравали непријатеља и уносили немир међу његову војску.


[You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio Abu Dabi dana Pet 6 Mar - 11:19, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 15 Jan - 18:18

Лук и стрела


Лук са стрелама је врста пројектилног оружја које се користи за борбу на већим даљинама. Захваљујући својој еластичности и снази током натезања, лук сакупља у себи енергију која се ослобађа у моменту пуштања тетиве преко које се избацује стрела.
Још од првих помена Словени важе за веома добре стрелце. Цар Лав VI у свом војничком спису ''Тактика'' наводи како Словени користе дрвене лукове и отровне стреле. Јован Камењат у свом делу говори како је цар за одбрану Солуна у град довео мноштво Словена, „јер од њих нико није вештији да гађа циљ и жестини њихових стрела ништа не може одолети.” Такође у делима који говоре о словенској опсади Солуна јасно се види да је ова врста наоружања била веома заступљена.
Постоје многе поделе лукова, мада се она најчешће чини према врсти материјала од кога је лук израђен. Тако доминирају две врсте лука, лук направљен од једне врсте материјала (најчешће дрво) и лук направљен од више врста материјала, такозвани композитни (рефлексни) лук у чијој се конструкцији најчешће користе рожина, животињске тетиве, али и различите врсте дрвета.
Што се тиче врсте лукова који су стари Словени користили, ту има доста непознаница, али се са сигурношћу зна да су користили дрвене и композитне лукове који су махом били израђени од рожине.
Дрвени лук који доминира у европској прошлости, израђивао се од једног парчета дрвета, најчешће тисе, јасена, дрена, леске или ораха. Највише се користила тисовина, од које се израђују и енглески ратни лукови. Дрвени лукови заступљени су код скоро свих Словена, ради се о врсти лукова чија се дужина креће око 150 цм. Тетиве ових лукова најчешће се израђују од конопље, а неретко се ојачавају косом. Дубље у одлике ових лукова не можемо залазити због недостатка доказа, али је сигурно да су овакву врсту лука користили стари Словени, а иста се задржала и кроз скоро цео средњи век. Поред овог лука, Словени знају и за рожнати лук. Ова врста лука била је израђивана од рожине (највероватније рога бивола) и дрвета. Рожнати лук био је познат под именом „рожанац“ и често се спомиње како у писаним изворима, тако и у народним песмама. Није сигурно од када Словени користе ову врсту лука и како су до ње дошли, ипак његова распрострањеност међу источним и јужним Словенима говори нам да су ову врсту лука Словени примили под јаким номадским утицајем. Код западних Словена који су мање били под поменутим утицајем, овај лук је редак. 

Сви номадски народи са којима су Словени били у контакту користили су ову врсту лука. Наравно лукови ових народа, Алана, Авара и осталих, међу собом имају одређене разлике, али су у суштини веома слични. Нажалост немамо довољно података о томе како су ови лукови изгледали. Описи су веома оскудни, а најмлађи ликовни извори начињени су пар стотина година после периода о коме говоримо. Ипак, претпоставља се да су рожнати лукови које су користили стари Словени најсличнији рожнатим аварским и угарским луковима. Просечна дужина ових лукова износила је од 90 до 120 цм, али нису ретки примерци који прелазе и ту дужину.
[You must be registered and logged in to see this image.]

Изглед аварског лука без тетиве, са тетивом и у натегнутом стању.

Главна предност „рожанаца“ над дрвеним луковима у првом реду јесте мања дужина која је свакако више погодовала употреби са коња. Поред тога, захваљујући особинама материјала од којих су израђени, рожнати лукови за нешто мању силу натезања пружају већи домет пројектила, тј. већу ефикасност. Домет рожнатих лукова био је доста већи у односу на дрвене.
Највећи домет дрвених лукова био је око 250 до 300 метара, док је за рожнате лукове забележено да су имали домет и до 450 метара. Ипак, ово је крајњи домет, а ефикасни домет ових оружја био је за дрвени лук око 120 метара, док је за рожнати био нешто већи - између 150 и 200 метара.
Стреле су пројектили који се одапињу из лука и њихови главни делови су метална глава и дрвена шипкица. Просечна дужина стрела износила је између 75 и 90 цм, али нису ретки и већи примерци, што зависи од дужине самог лука. Просечна дебљина шипкице стреле кретала се око 7 до 10 мм. На задњем делу шипкице најчешце се налазе три пера која су постављена под углом од око 120 степени, али често су постављане помало закривљено како би се обезбедила ротација стреле тј. жироскопски ефекат, што је додатно стабилизовало стрелу у лету. На самом крају стреле биле су урезане мале ушице међу које би се смештала тетива лука. Главе стрела биле су израђиване од гвожђа, а облик им у поменутом периоду знатно варира. Ово је последица мешања разних утицаја али и потребе за специјализованим облицима глава. Ипак можемо издвојити две веће групе, а то су стреле уског и стреле широког врха. Наравно ова подела може се даље изводити у више праваца; тако само из домаћих извора увиђамо да су постојали различити облици стрела као што су листасти, троугли и обли - развученог ромба, али и низ специјализованих полумесечастих и других облика. Глава стреле могла се насађивати на шипкицу, или уз помоћ тулца који се налазио на њој, или уз помоћ трна.
[You must be registered and logged in to see this image.]

Изглед стрела и распоред пера.


[You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji put izmenio Abu Dabi dana Pet 6 Mar - 11:22, izmenio ukupno 4 puta
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 15 Jan - 18:20

Историјски извори такође често спомињу да Словени користе отровне стреле, а ова традиција изгледа да се наставила до касно у средњи век. Ради се о посебној врсти отрова која се справљалао од корена биљке једић, који се после узбирања дробио у авану заједно са медом. Ова сместа би се потом наносила на стреле, а мед је омогућавао лепљење и понашао се као везивна супстанца за отров.
Захваљујући посебним врстама глава стрела или нарочитом припремом обичних, стреле су се могле запалити и тако одапети да би до циља пренеле ватру или жар. Потврду да су стари Словени користили ову врсту оружја налазимо у списима који говоре о словенској опсади Солуна, где се о томе јасно говори. Начин натезања лука такође није са сигурношћу утврђен и вероватно да је зависио како од појединачних склоности, тако и првенствено од врсте лука. Најчешће се лук држао у левој, а тетива напињала десном руком. Технике напињања тетива су такође биле различите, али се претпоставља да су најчешће биле уз помоћ палца (чему сведочи налаз пар посебних прстенова који су се носили на палцу приликом оваквог начина натезања лука), или уз помоћ кажипрста и средњег (и вероватно домалог) прста.
[You must be registered and logged in to see this image.]

Технике напињања тетиве које су биле у употреби у поменутом периоду.
На доњој скици се види посебан прстен који се носио приликом напињања тетиве палцем.

Стреле су ношене најчешће у посебним тоболцима од коже или неког другог материјала, а исто важи и за лук који је преношен у посебном тоболцу у коме се могао носити у напетом стању; мада се претпоставља да је тетива била скидана кад год је за то постојала прилика (тј. када није постојала потреба да буде напет). Ови тоболци најчешће су били ношени о појасу.


[You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio Abu Dabi dana Pet 6 Mar - 11:21, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Čet 23 Jan - 16:17

Остало


Употреба других врста наоружања од стране Словена слабије је документована. Можемо једино издвојити пар налаза металних глава буздована који су нађени на простору који су настањивали источни Словени. У овом пероду ово оружје није било у већој употреби а и познати налази датирају скоро на сам крај периода о коме говоримо. Других врста ударног оружја као што су буџе или малтови је засигурно било у употреби, али они скоро да уопште нису еволуирали од алатки од којих су настали.
Ипак, веома значајна јесте употреба опсадног оружја од стране Словена. Само спис ''Чуда св. Димитрија Солунског'' говори нам да су јужни Словени користили читав арсенал опсадних справа. Од дугачких лествица, преко корњача и опсадних торњева, па све до справа за бацање камења и балиста, као и опсадних овнова.
Лестве и опсадни торњеви имају исту функцију, а то је да доведу нападаче до врха градских зидина. Опсадне лестве прављене су тако да се њима може доћи до самог врха зидина, а биле су лаке за прављење и транспорт, тако да су биле масовно заступљене. Опсадни торњеви су пак захтевали знатно више ресурса и знања. Њихова улога је поред довођења нападача до врха зидина била и да исте заштити. Опсадни торњеви прављени су од дрвета најчешће у висини зидина, а обликом су подсећали на куле. Дрвена оплата торња штитила је нападаче од пројектила са зидина, а често су били и облагани сировим животињским кожама, што је давало додатну заштиту од ватрених пројектила којима су браниоци покушавали запалити ове справе. Унутар торња налазио се низ лестви којима се од подножја стизало до врха, а на горњој платформи су најчешће били смештани стрелци и праћкароши који су хицима из даљине нападали браниоце. Цела ова конструкција била је постављана на точкове и до зида допремана је или уз помоћ људске снаге, или животиња који су биле упрезане унутар ње.
На сличан начин функционисале су и опсадне корњаче које су тада користили стари Словени. Реч је о конструкцијама од дрвета, евентуално уплетеног прућа, вероватно прекривених сировим животињским кожама. Ове направе су служиле да заштите нападаче приликом приласка утврди. Уколико су биле теже конструкције, често су постављане на точкове. Углавном су се користиле за заштиту оних који су пијуцима и другим алатима поткопавали градске зидине.
Ован је био направа слична корњачи, осим што је поред основе која је служила за заштиту посаде имао изнутра о ланце обешен балван, чије је врх био окован гвожђем. Овим балваном посада би, љуљањем ланаца, ударала о капије или тање зидове како би се исти пробили. Цела направа била је постављена на точкове и преношена или људском или животињском снагом.
Справе за бацање камена и балисте биле су пак много софистицираније направе. Иако је назив балиста у терминологији тог доба обично подразумевао справу сличну великом самострелу, изгледа да су Словени приликом опсаде Солуна користили нешто другачије справе. Наиме, према опису не види се јасно коју је силу справа користила, али се види да за избацивање служила дугачка греда на чијем је задњем крају велика праћка. Ове справе избацивале су велику количину камења на град, па писац наводи „да ни земља није могла да издржи њихове нападе, а камоли грађевине људске руке“.


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 29 Jan - 11:23

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 29 Jan - 11:23

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 29 Jan - 11:24

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 29 Jan - 11:25

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 29 Jan - 11:26

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 29 Jan - 11:26

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 29 Jan - 11:27

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 29 Jan - 11:29

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 29 Jan - 11:31

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 29 Jan - 11:31

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 29 Jan - 11:31

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 29 Jan - 11:32

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 29 Jan - 11:32

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 29 Jan - 11:32

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 29 Jan - 11:32

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 29 Jan - 11:33

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610Sre 29 Jan - 11:33

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]


Poslednji izmenio Abu Dabi dana Čet 5 Mar - 12:25, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Oružje kroz povijest - Page 5 Empty
PočaljiNaslov: Re: Oružje kroz povijest   Oružje kroz povijest - Page 5 Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Oružje kroz povijest
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Pet najvažnijih kraljevskih brakova
» Povijest i značenje nacionalnih simbola
» Ludački hirovi i bizarne odluke diktatora kroz povijest
» Hemijsko oružje
» Povijest bicikla
Strana 5 od 25Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15 ... 25  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Nauka :: Istorija-