Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Srpska umetnost

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeći
AutorPoruka
Princess

Elita
Elita

Princess

Ženski
Poruka : 1160

Učlanjen : 12.05.2011


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Sre 3 Okt - 13:06


Srpska umetnost je termin pod kojim se podrazumevaju umetnička dostignuća koja su postigli Srbi na Balkanskom poluostrvu. Njena istorija započinje doseljavanjem Slovena, odnosno Srba na prostor Balkanskog poluostrva (7. vek) koje se tada nalazilo pod političkim i kulturnim uticajem poznog Rimskog carstva, odnosno Vizantije. Prvi spomenici srpske srednjovekovne kulture su arhitektonski spomenici sa početka 9. veka, iz perioda pokrštavanja Slovena. Od tada, pa do danas, srpsku umetnost su oblikovale politička, ekonomska i kulturna zbivanja koja su zahvatala Evropu i njenu umetnost, a u njoj se mogu primetiti uticaji i istočne i zapadne umetnosti.

Istorijske epohe u srpskoj umetnosti se uglavnom poklapaju sa osnovnim razdobljima u istoriji Srba.

Srednjovekovno slikarstvo u Srbiji

Srbi su negovali tri slikarska roda — zidno slikarstvo ili freske, slikanje na drvenoj ploči ili ikonopis i slikanje na pergamentu ili minijature, odnosno iluminaciju u knjigama ili rukopisima. Struktura slike u Srbiji je monumentalna, i kompozicije su velikih razmera. Slika je plitka i arhitektonski oblik teče tako da zatvara plitak prostor. Figura je često sučelice postavljena i suzdržana u pokretu. Promene se dešavaju u 13. veku počev od 10. veka. U zapadnoj Evropi je uništena zidna slika pojavom vitraža. U Italiji postoje izvesni kvaliteti. U ovom dobu naša umetnost je svakako na najvišem nivou. Figura dobija u plastičnosti. U kompoziciji se javlja višesloženost, pojavljuje se više lica i ostvaruje se dublji prostor. Od ranije srpska umetnost poznaje, a u 13. veku dolazi do izražaja obrnuta perspektiva koja poseduje irealna svojstva izvlači ga iz realnog slikarskog prostora i podređuje ga kompoziciji i zakonitostima slike. Prostor je povezan zidom koji teče zajedno sa posmatračem. U toku 14. veka monumentalnost koja je karakteristična za 13. vek postepeno opada. Potencira se dramatički momenat. Draperija koja se razvija između elemenata se uznemiruje i učestvuje u kompoziciji slike. Slikarstvo Moravske škole stara se o detalju i dopadljivom koloritu slike. Među spomenicima resavske škole izuzetak čini resavsko slikarstvo i manasijsko slikarstvo i ono teži ka jednom retkom i traženom kolorističkom sazvučiju. U vreme Turaka ograničenim merama oko Pećke patrijaršije pokušava se povratiti nivo na kome je bilo slikarstvo u 13. veku. Majstori koji su izrađivali freske većinom su nepoznati i ako se podpišu oni to učine na mestu koje se teško može uočiti kao Makarije u Ljubostinji, Jovan u Ravanici i dr. Oni su radili za slavu u drugome svetu.

[You must be registered and logged in to see this image.]
Freska iz manastira Sopoćani

Srpsko slikarstvo od vremena Stefana Nemanje do kralja Milutina

[You must be registered and logged in to see this image.]
Miroslavljevo jevanđelje, srednjovekovni rukopis koji se čuva u Narodnom muzeju Srbije

Sredinom 12. veka, na čelu sa Stefanom Nemanjom počela je da se uzdiže Raška država i tada je prihvaćen monumentalni slikovni izraz, za koji je Vizantija bila uzor[5][6]. Promene su počele kada je Srbija prodrla u Povardarje i Makedoniju, a zatim i kada se sredinom 14. veka prostirala od Save i Dunava do Korintskog zaliva. Slom tog carstva je usledio posle izgubljene Maričke bitke 1371. godine. Srbija je izgubila teritorije i tada dolazi do invazije Turaka.

Najranije freske su slabije očuvane i odlikuju se različitim uticajima, od vizantijskih do romanskih. Izvesno je da su u ta vremena dubrovački slikari radili i za srpske velikodostojnike.

Od doba Stefana Nemanje do doba kralja Milutina srpska umetnost se karakteriše monumentalnošću i plastičnošću. Lica i figure su izduženi, oči, kao prozori duše, su povećane, kompozicije su smirene, a pokreti su postali uzdržani i harmonični.. Pored grčkih, tu su radili i domaći majstori. Slikarstvo srpskih zadužbina je proizvod najboljih slikara koji su u to vreme slikali u pravoslavnom svetu.

Iluminacija knjiga

Krajem 12. i početkom 13. veka u izradi srpskih rukopisnih knjiga pojavljuju se iluminacije. Značajne iluminirane knjige ovoga doba su Miroslavljevo jevanđelje i Vukanovo jevanđelje, gde prvo ima obeležja romanskog slikarstva, a drugo pokazuje vizantijske uticaje. Poznato je još Hilandarsko jevanđelje.

[You must be registered and logged in to see this image.]
Freska kralja Milutina sa modelom Kraljeve crkve u Studenici

Srpsko slikarstvo od vremena kralja Milutina do pada pod tursku vlast

Osvajanja kralja Milutina i njegov brak sa vizantijskom princezom stvorili su uslove oko 1300. godine da se novi uticaji i promene iz tzv. Renesanse Paleologa, u kojoj su delovali slikari Mihajlo i Evtihije, prenesu u srpsko slikarstvo. U njemu dolazi do uticaja koji se karakteriše naracijom u slikarskom izrazu. Slike koje su radili ovi poznati slikari su uspostavile ravnotežu između tematskog bogatstva i formalnih rešenja, gestovi su smireni i osećenja su obuzdana. Ove slike predstavljaju vrhunac ostvarenja u svetskim razmerama. U njima je primenjivana inverzna perspektiva da bi se naglasio glavni događaj, kao i arhitektonska ili pejzažna kulisa ispred koje se odvijala radnja, tako da se ovaj period može nazivati „klasicističkim“. Slikarstvo iz doba srpskog carstva se izdvaja od prethodnog perioda, dolazi do isticanja osećajnosti, pojavljuje se patetika i teži se raskoši. Dolazi i do predstavljanja ličnih obeležja i individualnih crta.

U doba carstva dolazi do procvata ikonopisa koji ni u kom smislu ne zaostaje za živopisima i to uglavnom zahvaljujući prepisivačkoj delatnosti koja se odvijala u Hilandaru koji je postao njegov rasadnik.

Posle Bitke na Marici 1371. godine i posle nestanka srpske samostalnosti u srednjem veku, a naročito u XVI i XVII veku dolazi do postepene dekadencije u slikarstvu i beleži se veliki jaz u tradiciji srpskog živopisa. Međutim, iz te tradicije će srpsko slikarstvo još dugo crpeti inspiraciju. U to vreme u Hilandaru cveta srpska škola koja se širi u pravoslavni svet.


Umetnost od pada pod tursku vlast do vremena Velike seobe Srba(1459—1690)

Posle pada srpskih zemalja pod tursku vlast izgubilo se ktitorstvo vlastele koja je podizala svoje zadužbine, ukrašavala ih bogatim i vrednim fresko slikarstvom i manastirima poklanjala vredne rukopise. Osmansko carstvo ograničilo je podizanje velikih spomenika i to je bilo dozvoljeno samo u jednom uskom obimu sa redom specijalnih dozvola[5]. Ipak se desilo da su Srbi uspevali da podignu svoje crkve, ali više ne tako velelepne i raskošne kao do tada.

Sve vreme su živeli i cvetali umetnički zanati i donosili mala, ali značajna dela u zlatarstvu, intarziji, vezu i drugim umetničkim zanatima.

U velikoj seobi su jedan deo dragocenosti stanovnici nosili sa sobom, a drugi deo su zakopali i sakrili. U fruškogorskim manastirima i sada čuvaju ove dragocenosti, dok su neke od njih otkopane i ukradene.


wikipedija
Nazad na vrh Ići dole
Princess

Elita
Elita

Princess

Ženski
Poruka : 1160

Učlanjen : 12.05.2011


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Sre 3 Okt - 13:13

Umetnost u 18. veku

Veliku prekretnicu predstavlja Velika seoba Srba 1690. godine pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem, kada se Srbi uključuju u zapadoevropsku kulturu u kojoj jača građanska klasa i donosi umetnost baroknog stila.

Zidno slikarstvo

Iako se u početku još uvek javljaju slikari koji rade na tradicionalan način, ukus se postepeno menja u korist baroka[5]. Godina 1739. predstavlja rođenje nove epohe kada Hristofor Žefarović u živopisu manastira Bođani primenjuje novi kolorit i ikonografska rešenja do tada nepoznata u srpskom slikarstvu, a slično radi i Jov Vasiljevič. Pod uticajem baroka radi i grupa slikara koju su činili Nikola Nešković, Dimitrije Bačević, Dimitrije Popović, Jovan Popović, Vasa Ostojić, Ambrozije Janković i Janko Halkozović. Teodor Kračun je stvorio posebnu varijantu srpske umetnosti i ikonu pretvara u sliku, a kasnije se okreće prema rokokou. Jakov Orfelin i Teodor Ilić Češljar već pokazuju odlike rokokoa i baroknog klasicizma.

Slikarstvo

U slikarstvu slikara koji su sada studirali u Beču je, kao i kod njihovih profesora koji su uticali na njih, produžen vek baroka i tako se u 19. veku javlja bidermajer što je za to vreme glavna oznaka u umetnosti Bačke. Jedan koloristički senzibilitet se uočava kod Arse Teodorovića, Nikole Aleksića i Konstantina Danila, koji je najznačajniji od njih. Ovi umetnici negovali su i portretnu umetnost.

Početkom četrdesetih godina 19. veku veka slikarstvo se udaljava od bidermajera i klasicizma da bi donelo romantizam. Srpsko istorijsko slikarstvo je bilo bez patosa i dramatike i često je imalo anegdotski karakter i teži da gledaoca veže patriotskim sadržajima dela. Ovakav stil je prevazišao Đura Jakšić koji je bio oduševljen igrom svetlosti i senke na delima Rembranta i sa njim 1850—1870. godine srpski romantizam doseže vrhunac.

Pojavljuju se novi motivi, slikanje pejzaža, mrtve prirode, žanr scena iz života i nova shvatanja kod minhenskih đaka Miloša Tenkovića, Đorđa Krstića i Đorđa Milovanovića. Pred novim ulogama se našlo i istorijsko slikarstvo i tako su stvorene velike i pompezne kompozicije „Seobe Srba“ Paje Jovanovića 1896. „Ulaska cara Dušana u Dubrovnik“ Marka Murata iz 1900. i „Proglašenje srpskog carstva“ Paje Jovanovića iz 1900. godine.

[You must be registered and logged in to see this image.]
„Devojka u plavom“, Đura Jakšić


wikipedija
Nazad na vrh Ići dole
Princess

Elita
Elita

Princess

Ženski
Poruka : 1160

Učlanjen : 12.05.2011


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Sre 3 Okt - 13:17

Moderno i savremeno srpsko slikarstvo

[You must be registered and logged in to see this image.]
Stari Prizren Nadežda Petrović

Posle osnivanja prve srpske slikarske škole U Beogradu 1895. godine od strane slovaka Cirila Kutljika u koju je pošla i Nadežda Petrović kao jedan od njegovih đaka koji su stasali u 20. veku, njenih impresionističkih početaka i impresionističkih dela njenih savremenika Bete Vukanović i Riste Vukanovića može se govoriti o impresionizmukoji kao produkt evropskog savremenog sveta nastaje 60-tih godina 19. veka koga možemo slobodno smatrati kao početak savremene umetnosti ili kako se još naziva moderna umetnost koja se i u Srbiji primećuje a i u ranim delima Nadežde Petrović i Mila Milunovića na prvoj jugoslovanskoj izložbi u Beogradu i uopšte u Srbskoj umetnosti i umetnosti u ovim prostorima koja na ovaj način hvata svoj priključak sa savremenim dešavanjima u Evropi. U kasnijim delima se Nadežda Petorović opredeljuje za ekspresionizam. Posle se javlja ceo spektar avangardnih predstavnika u srpskom savremenom slikarstvu od „Jugo-dade“, „Zenita“, nadrealizma, sezanizma, kubizma, ekspresionizma ali i neoklasicizma i ostalih stremljenja u savremenom evropskom shvatanju u umetnosti.

Javlja se jedan eksperiment sa kubizmom, postkubizmom i tu su prisutni Jovan Bijelić, Petar Dobrović i Sava Šumanović, ali se ovaj eksperiment nije održao i završio se u izlazu na neoklasicizam. U delima nekih slikara primećuje se i poetski realizam. To su Stojan Aralica, Ivan Radović, Nedeljko Gvozdenović, Ivan Tabaković, Marko Čelebonović, Kosta Hakman, Petar Lubarda, Peđa Milosavljević i drugi.

Uoči Drugog svetskog rata slikarstvo se deli na dve struje. O prvoj struji je već bilo reči i ona je zastupala tezu „umetnost radi umetnosti“ dok druga struja zastupala je tezu „umetnost radi ideje“ i tu se radi o socijalnoj umetnosti, umetnosti u ratu i revoluciji u koju: Đorđe Andrejević Kun, Đurađ Todorović, Radojica Noe Živanović i drugi. U toku okupacije i rata slikarstvo je samo tinjalo, ali su neki i u logorima imali snage da stvaraju.

Savremena umetnost posle pedesetih godina 20. veka

U periodu posle 1950. godine beleži se kumulacija događaja i novih stilova u umetnosti ali se razlikuju jedni u kontinuitetu a drugi u diskontinuitetu, dok ovi prvi predstavljaju pokolenje koje je iz predratnog doba koje je sada iskusno i još uvek spremno da radi i stvara menjajući i cizelirajući svoje stilove i umetničke rukopise, drugi, koji se javljaju u diskontinuitetu su ili još uvek spremni za eksperimente iz predratnog doba, ili mladi umetnici. Ovi mladi umetnici osnivaju svoje umetničke grupe u kojima se razvijaju u prave stvaralačke ličnosti. To su na primer grupe Samostalni, Jedanaestorica, Decembarska grupa, Mediala, Beogradska grupa. Među mladima se javljaju pojedini stilovi iz savremene umetnosti kao pop-art, konceptualna umetnost, i tu spada grupa „143“, „kod“ grupa „E“ i pojavljuju se kao i svugde po svetu nove tendencije u savremenoj umetnosti koje žele da ponište razlike između različitih medija u umetnosti.

Kraj 20. i sam početak 21. veka, srpsku linovnu scenu svakako je obeležio i Dragan Malešević Tapi koji je svojom upečatljivom tehnikom i mističnim likom u potpunosti polarizovao umetničku publiku i kritičku scenu u Srbiji. U domenu sadržaja, ovaj umetnik se kretao u okvirima čoveku bliskih i poznatih motiva (pejzaža, mrtve prirode, žanr scena iz života, aktova...) gde je na prvi pogled sve jasno i lako čitljivo, i laiku i znalcu, te je najčešće svrstavan u pravac hiperrealizma. Ali ikonografski repertoar Tapi je tako osmislio da može biti posmatran na više nivoa, posebno ako se naziv slike uzme kao sastavni deo dela, gde u naizgled mirnoj pastorali bašte sa lubenicama, tikvama i kupusom, božuri otežali od rascvetalosti, svoj simbolički značaj dobijaju tek kada vidimo i naziv slike - "Metohija". Iz tog razloga neki kritičari, između kojih i Dejan Đorić, svrstavaju ga u pravac magijskog realizma. Slika "Duh Tesle", upravo jedna od onih iz domena magijskog realizma, svojom pojavom na naslovnoj strani kataloga izložbe organizovane u Muzeju savremenih umetnosti u Beogradu povodom pedesetogodišnjice smrti Nikole Tesle, pokrenula je pravi kritički rat i višegodišnje prepucavanje preko medija. Ovakva situacija je u potpunosti razumljiva imajući u vidu tadašnji trend koji je potpuno bežao od figuracije i potencirajući konceptualizam i ekstravagantnu ideju. Zanimljivo je da se i nakon skoro cele decenije od Tapijeve smrti skoro sva kritika zasniva na njegovoj ličnosti a ne delu.

[You must be registered and logged in to see this image.]
Ruže D.M. Tapi

wikipedija
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Pet 5 Okt - 15:23Uros Knezevic (1811-1876)

[You must be registered and logged in to see this image.]

Devojka u belom


"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Pet 5 Okt - 15:27

Mina Karadzic Vukomanovic (1884-1964)

[You must be registered and logged in to see this image.]

Autoportret, 1828-1894


"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Pon 15 Okt - 4:25Kosta Bradic ( 1927. - )

[You must be registered and logged in to see this image.]

More


[You must be registered and logged in to see this image.]

Studenica

[You must be registered and logged in to see this image.]

Pristaniste


"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Pon 15 Okt - 4:37
Nikola Graovac ( 1907. - 2000. )

[You must be registered and logged in to see this image.]

Predeo sa kucama, 1980.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Beograd, 1975.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Mrtva priroda, 1970.


"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Pon 15 Okt - 4:42
Nikola Graovac

[You must be registered and logged in to see this image.]

Mrtva priroda na stolu, 1960.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Cvece, 1960.


"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Pon 15 Okt - 4:48


Miodrag B. Protic ( 1922. - )

[You must be registered and logged in to see this image.]

Lampa, 1952- 53.


"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Pon 15 Okt - 5:39Vlada Velickovic ( 1935. - )


[You must be registered and logged in to see this image.]


"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Sub 20 Okt - 3:28
Dragan Malešević Tapi (1949 - 2002)


[You must be registered and logged in to see this image.]

Nilski konji, 1993.


"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski


Poslednji izmenio malalila dana Sub 20 Okt - 3:31, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Sub 20 Okt - 3:29
Dragan Malešević Tapi (1949 - 2002)


[You must be registered and logged in to see this image.]

Egzodus, 1992.


"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Sub 20 Okt - 3:37
Dragan Malešević Tapi (1949 - 2002)


[You must be registered and logged in to see this image.]

Toplo - hladno, 1992.


[You must be registered and logged in to see this image.]

Tuareg, 1992.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Garaza, 1991.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Olidias Phosporica, 1991.


[You must be registered and logged in to see this image.]

Radost bankrota, 1991.


"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Pon 22 Okt - 3:03Milan Konjovic (1898. - 1993.)


[You must be registered and logged in to see this image.]

Crkva u Kasisu, 1925.


[You must be registered and logged in to see this image.]

Ema cita u ateljeu, 1925.


[You must be registered and logged in to see this image.]

Ema i Verocka, 1926.


[You must be registered and logged in to see this image.]

Siva mrtva priroda, 1922.


"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Ned 28 Okt - 3:04Goran Nikolic ( 1951. - )


[You must be registered and logged in to see this image.]


"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Ned 28 Okt - 3:07
Dusan Otasevic ( 1940. - )


[You must be registered and logged in to see this image.]


"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Ned 28 Okt - 3:11Beta Vukanovic (1872. - 1972.)[You must be registered and logged in to see this image.]
"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski


Poslednji put izmenio malalila dana Ned 28 Okt - 15:15, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Ned 28 Okt - 3:13


Beta Vukanovic (1872. - 1972.)


[You must be registered and logged in to see this image.]


"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Ned 28 Okt - 15:21

Ljuba Popovic

[You must be registered and logged in to see this image.]

The Temptations, Afterwards (1988.—89. )


Poslednji izmenio malalila dana Sre 23 Okt - 21:21, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Ned 28 Okt - 15:28

Ljubica Mrkalj ( 1946. - )


[You must be registered and logged in to see this image.]

Autoportret, 1982.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Autoportret, 1985.


"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
Dinka

  

Dinka

Ženski
Poruka : 29514

Godina : 39

Učlanjen : 26.09.2011


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Ned 28 Okt - 15:33

Katarina Ivanović -1811-1882

[You must be registered and logged in to see this image.]

"Dečak sa sokolom"

[You must be registered and logged in to see this image.]

"Autoportret" - 1836.
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Pet 2 Nov - 2:36

Zoran Pavlovic ( 1932. - 2006. )

[You must be registered and logged in to see this image.]

Sveti Djordje ubija azdaju

[You must be registered and logged in to see this image.]

Geneza I, 1961.


[You must be registered and logged in to see this image.]

Golgota, 2002.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Dositej


"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Pet 2 Nov - 2:42Zoran Pavlovic[You must be registered and logged in to see this image.]
"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Pet 2 Nov - 16:40
Goran Rakic ( 1956. - )[You must be registered and logged in to see this image.]


"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610Pet 2 Nov - 16:45Vladan Subotic ( 1940. - )


[You must be registered and logged in to see this image.]
Poruka


[You must be registered and logged in to see this image.]
Vreme suza


"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Srpska umetnost Empty
PočaljiNaslov: Re: Srpska umetnost   Srpska umetnost Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Srpska umetnost
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Kako da znaš da si pravi Srbin
» Stare Srpske priče, mitovi i legende
» Srpska muzika
» Srpska kuhinja
» Tradicionalna srpska pića
Strana 1 od 9Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Umetnost i Kultura :: Slikarstvo-