|
|
Autor | Poruka |
---|
Shadow ADMIN
Poruka : 97443
Učlanjen : 28.03.2011
Raspoloženje : Samo
| Naslov: Branko Miljković Ned 12 Jun - 16:15 | |
| Biografija Branko Miljković (1934 - 1961) pripada drugoj posle ratnoj generaciji srpskih pjesnika, koji su krenuli tek prokrcenim putam moderne poezije, oslobodjeni potrebe da se bore protiv dogmi i ideoloskih stega. Mogli su da se posvete stvaranju po sopstvenom pjesnickom opredjeljenju i po diktatu sopstvenih pjesnickih afiniteta na tematskom, misaonom, emotivnom i oblikovnom planu. Ušao je u pjesničku orbitu zahuktale mladalačke i prevratničke poezije srpske objavljivanjem petnaest pjesama u časopisu "Delo" 1955. godine, časopisu koji je predvodio struju avangardnih srpskih pjesnika u ondašnjem književnom životu. Ovim pjesmama se Branko Miljković predstavio kao zreo pjesnik, a pojavljivanje u časopisu djelo znacilo je visoku ocjenu njegovom pjevanju. Prva pjesnička knjiga "Uzalud je budim" (1957) nastala je iz jezgra objavljenog u časopisu Delo, a naslov je dobila po pjesmi iz tog jezgra. Knjiga je docekana afirmativnim kritikama - vrata pesničkog Parnasa širom su otvorena za mladog pjesnika koji djaluje kao osvježenje, originalna pojava i velika nada. On je vrlo aktivan: objavljuje stihove, piše eseje, kriticke prikaze, prevodi - ima ga u svim casopisima i književnim listovima. Sa Draganom M.Jeremićem osniva grupu neo simbolista. Po sopstvenom priznanju, pokusao je da izmiri simbolističku i nadrealističku poetiku.Godine 1959. sa Blaženom Šćepanovićem ojavljuje knjigu rodoljubive poezije "Smrću protiv smrti". Dve zbirke pjesama objavljuje već sledeće 1960. godine: "Poreklo nade" (u Zagrebu) i "Batra i nista" u Beogradu. Njegovo pjevanje trajalo je samo sedam godina - iz života je otisao u dvadeset sedmoj godini. U noci izmedju 11. i 12. februara 1961. godine nađen je obješen u šumi na zagrebačkoj periferiji. poezija.6forum.info |
|
| |
Shadow ADMIN
| Naslov: Re: Branko Miljković Ned 12 Jun - 16:16 | |
| Brankovo pismo prijatelju:
"Dragi prijatelju,
Ne znam zašto, ali želim da ti objasnim suštinu svog poraza od koga se nikada više neću oporaviti. Pre svega moraš znati da moja nesreća nije puki ljubavni jad. Ili, tačnije rečeno, jeste to, ako se moja ljubav shvati kao eros u spinozističkom smislu. Ta žena nije bila tek moja ljubavnica. Ona je bila prva i osnovna potreba moga duha. Ona je bila i moja duhovna zaštita i zaklon. Ona je bila za mene zaštitni omotač od metafizičke studeni. Bez Nje sam potpuno i direktno izložen kosmičkoj besmislici i noći. Moja usamljenost je sada apsolutna. Za mene ne postoji više oblast čistog važenja i pevanja. Sada moje pesme traže moju glavu. Više nema ko da me sa njima pomiri. To je samo Ona znala. A nije znala da zna. Pored Nje najopasnije misli pretvarale su se u divne i bezazlene metafore. Sada je sve to podivljalo i besomučno kidiše na mene. Kada bih samo mogao pobeći od onoga što sam rekao! Živim u užasnom strahu. Bojim se da govorim, da pišem. Svaka me reč može ubiti. Ja sam najveći deo svojih pesama napisao pre nego sam Nju zavoleo, ali tek sa Njom ja sam postao pesnik, tj. onaj koji nije ugrožen onim o čemu peva, koji ima jedan povlašćen položaj u odnosu na ono što kazuje. Sada moja poezija gubi svaku vrednost i izvrgava se u mog najžešćeg neprijatelja. Možda bih ja postao pravi pesnik da je ta divna žena ostala kraj mene. Ovako ja sam onaj što se igrao vatrom i izgoreo. Poraz ne može biti pobeda makoliko veliki bio. Izgubivši Nju ja sam izgubio i svoju snagu, i svoj dar. Ja više ne umem da pišem. Ostala je samo nesreća od koje se ništa drugo ne može napraviti osim nove nesreće. Sećaš li se, dragi prijatelju, da sam ja napisao stih: �Jedan nesrećan čovek ne može biti pesnik�.Tek sada vidim koliko je to tačno. Ja ću pokušati da živim i dalje, mada sam više mrtav od svih mrtvaca zajedno. Ali ova užasna patnja je poslednji ostatak onoga što je u meni ljudsko. Ako nju nadživim, ne očekujte od mene ništa dobro. Ali ja ne verujem da ću je nadživeti.
Želi ti sve najbolje
Branko
P.S.
Ako želiš da mi pišeš, piši mi o Njoj. Bilo šta. Ne u vezi sa mnom. �ta jede, kako spava, da li ima nazeb itd.; ti sve to možeš znati. Svaka sitnica koja se na Nju odnosi za mene je od neprocenjive vrednosti. Ako prestanem da mislim o Njoj, počeću da mislim o smrti.
Ponoć je. Dovidjenja.
Branko" |
|
| |
Shadow ADMIN
| Naslov: Re: Branko Miljković Ned 12 Jun - 16:16 | |
| Uzalud je budim
Budim je zbog sunca koje objasnjava sebe biljkama zbog neba razapetog izme?u prstiju budim je zbog reči koje peku grlo volim je ušima treba ići do kraja sveta i naći rosu na travi budim je zbog dalekih stvari koje liče na ove ovde zbog ljudi koji bez čela i imena prolaze ulicom zbog anonimnih reči trgova budim je zbog manufakturnih pejzaža javnih parkova budim je zbog ove naše planete koja će možda biti mina u raskrvavljenom nebu zbog osmeha u kamenu drugova zaspalih izme?u dve bitke kada nebo nije bilo više veliki kavez za ptice nego aerodrom moja ljubav puna drugih je deo zore budim je zbog zore zbog ljubavi zbog sebe zbog drugih budim je mada je to uzaludnije negoli dozivati pticu zauvek sletelu sigurno je rekla: neka me traži i vidi da me nema ta žena sa rukama deteta koju volim to dete zaspalo ne obrisavši suze koje budim uzalud uzalud uzalud uzalud je budim jer će se probuditi drukčija i nova uzalud je budim jer njena usta neće moći da joj kažu uzalud je budim ti znaš voda protiče ali ne kaže ništa uzalud je budim treba obećati izgubljenom imenu nečije lice u pesku. |
|
| |
Shadow ADMIN
| Naslov: Re: Branko Miljković Ned 12 Jun - 16:17 | |
| POEZIJU ĆE SVI PISATI
San je divna i zaboravljena istina koju više niko ne ume da proveri sada tuđina peva ko more i zabrinutost istok je zapadno od zapada lažno kretanje je najbrže sada pevaju mudrost i ptice moje zapuštene bolesti cvet između pepela i mirisa oni koji odbijaju da prežive ljubav i ljubavnici koji vraćaju vreme unazad vrt čije mirise zemlja ne prepoznaje i zemlja koja ostaje verna smrti jer svet ovaj suncu nije jedina briga ali jednoga dana tamo gde je bilo srce stajaće sunce i neće biti u ljudskom govoru takvih reči kojih će se pesma odreći Poeziju će svi pisati istina će prisustvovati svojim rečima na mestima gde je pesma najlepša onaj ko je prvi zapevao povući će se prepuštajući pesmu drugima ja prihvatam veliku misao budućih poetika: jedan nestećan čovek ne može biti pesnik ja primama na sebe osudu propevale gomile: KO NE UME DA SLUŠA PESMU SLUŠAĆE OLUJU ali: HOĆE LI SLOBODA UMETI DA PEVA KAO ŠTO SU SUŽNJI PEVALI O NJOJ |
|
| |
Shadow ADMIN
| Naslov: Re: Branko Miljković Ned 12 Jun - 16:18 | |
| Noć s one strane meseca često ogrezne u nepotrebne istine i oduševljena klanja. O, ispod kože mlaz krvi moje čezne Noć s one strane meseca, noć višanja.
...
Izgubio sam te u noći podzemnoj daleku ja divlji lovac zvezda krivotvorno suočen sa neistinom, nepomirljivi spavač uočen od sudbine, ja čije suze sada niz tuđe lice teku.
Gde si osim u mojoj pesmi divna Euridiko? Prezrela si svaki oblak pojavljivanja o sliko moga crnoga grada i izgubljenoga cilja.
Svuda u svetu užasna ljubav vlada. Na horizontu se ukazuju kao poslednja nada oblaci puni ptica i budućega bilja. |
|
| |
Shadow ADMIN
| Naslov: Re: Branko Miljković Ned 12 Jun - 16:20 | |
| Svest o pesmi
*
Mene ničega više nije stid. Klonu sunce preko svega. Željen plod pun je noći. Glas što sebe sanja, zid otkri u daljini gde zazidan mi brod.
U tom zidu čuvam svoju gordost, pevam iz te zazidanosti lepše no na slobodi. Otkud ta moć da sebi odolevam, a ne odoleše vinogradi rodni!
Je li to čudna želja da se živi bez sebe? Želja za pesmom bez pesnika? Od prošlosti i zaborava vreme što se divi izdajstvu moga zaustavljenog lika?
Da li to znači reći promeni: neću! I ostaviti pesmu da se sama menja? Pokloniti sebe životinjama i cveću i snagu svoju dati gladi crnog korenja?
U ovoj noći mene nije stid što pevam iz zida lepše no na slobodi. Sunce mi u peti bridi. Blešti zid na kraju puta što nikud ne vodi.
* *
Reč vatra! ja sam joj rekao hvala što živim toj reči čiju posedujem moć da je kažem. Njen pepeo je zaborav. Ako pred tom reči skrivim pod čelom mi poledica i dan poražen.
Reč krv! najlepša reč koja se ne sme. A koliko ptica i zveri u krvi mojoj prenoći! Možda izvan moga srca i nema pesme, jer krv je vanvremena mastilo bez moći.
Reč žudnja! jedina još smisao ne nađe; I ptica u paklu kroz tužnu mi glavu. O gorko more za moje bele lađe kroz ispisani predeo i verbalnu javu!
Reč smrt! Hvala joj što me ne sprečava da otputujem u sebe ko u nepoznato, gde ako ne nađem sebe i smisao što spasava naći ću svoga dvojnika i njegovo zlato.
Reč vatra! Ja sam joj rekao hvala što živim. Reč smrt hvala joj što me još ne preči da volim samog sebe i da se divim svojoj ljudskoj moći da izgovaram reči.
* * *
Verujem da bih mogao da govorim da izađem iz sebe s nadom na povratak, makar kroz pustinju do mesta gde gorim, makar kroz smrt do istinskih vrata.
U pogrešnom rasporedu reči utešno vreme možda ću naći. Ili ću otkriti kako je besciljno ljubim ko kiša, kao vreme, ko onaj što menja reči a ne svet skroviti.
Verujem, mada bez nade ući mora u noć, u zaborav kroz koji se prostirem, ta pesma bez zavičaja, ta ptica bez gora, da smrt svoju ne izdam, da živim dok umirem.
Onaj ko peva ne zna je li to ljubav ili smrt. Kada miris pomeri cvet, gde je cvet, da l' tamo gde miriše sa ruba sveta punog a praznog, il' tamo gde mu je cvet?
Svaka je pesma prazna i zvezdana, Ni bol ni ljubav ne može da je zameni. Ona je sve što mi osta od nepovratnog dana, Praznina što peva i mir moj rumeni.
Pesmo prazna i zvezdana, tamo, tvoj cvet mi srce slaže, kroz krv šeta, ako ga uberem ostavlja me samog, ako ga napustim za leđima mi cveta. |
|
| |
Shadow ADMIN
| Naslov: Re: Branko Miljković Ned 12 Jun - 16:22 | |
| Pohvala svetu
Ne napuštaj me svete Ne idi naivna lasto
Ne povredite zemlju Ne dirajte vazduh Ne učinite nikakvo zlo vodi Ne posvađajte me sa vatrom pustite me da koračam Prema sebi kao prema svome cilju
Pustite me da govorim vodi Da govorim zemlji I ptici koja živi od vazduha Glas moj ispružen kao živac Pustite me da govorim Dok ima vatre u meni Možda ćemo jednom moći Da to što kažemo dodirnemo rukama
Ne napuštaj me svete Ne idi naivna lasto |
|
| |
Shadow ADMIN
| Naslov: Re: Branko Miljković Ned 12 Jun - 16:23 | |
| Budućnost vatre
Sakriću te u moju zimu Večito proleće zaleđena zoro Sunce je tvoj neprijatelj U ime pravde i u ime pustinje
Sunce se okreće istina menja mesto Onima koji ostaju verni ostaje samo laž Al na istinitom mestu je hladno Na istinitom mestu niko ne diže dom
Ledena ptica vatre je jedino znanje O kamenu koji žvaće svoj pepeo O pepelu koji ugovara novu nadu O nadi iz koje ona izleće napuštajući je
Čudni dijalog između vatre i ptice Obećava pticu čarobniju vatru pametniju Ako pronađu zajednički jezik Ptica i vatra mogu da spasu svet |
|
| |
wild filly ADMIN
Poruka : 85778
Raspoloženje : uvek extra
| Naslov: Re: Branko Miljković Čet 4 Avg - 8:11 | |
| Izgubljena za one koji žive
Izgubljena za one koji žive na drugim rekama. Kada nema sunca slična je suncu. U zaborav sliva ovu vodu koja zvezde bunca. Bezuspešan joj trud da bude ptica nad prazninom i svud; samo je vodopad dok ptice padaju u svoju pesmu koju ne shvataju.
Pitam njeno sunce koliko je sati Pitam joj obale kuda me to vode Pitam njene ptice kako da se vratim Pitao bih reku ali reka ode.
Znam je mada me tada nije bilo. Videh neizrecive silaske svetlosti u njene vode i u moje kosti. Dan nam je uzrok noći, padu krila. Cvet umesto lampe unosim joj u noć prostor po meri moga srca i moć reči koja zadrzavajući razdaljinu ostade u podsvesti gde bol svaki minu.
Pitam njeno sunce koliko je sati Pitam joj obale kuda me to vode Pitam njene ptice kako da se vratim Pitao bih reku ali reka ode. |
|
| |
wild filly ADMIN
| Naslov: Re: Branko Miljković Čet 4 Avg - 8:12 | |
| More pre nego usnim
Svet nestaje polako, tužni svet. Ko će naše srce i kosti da sahrani tamo gde ne dopire pamćenje, pokret gde nas ne umnožava i ne ponavljaju dani! Iščupajte mi jezik i stavite cvet: počinje lutanje kroz svetlost. Reči zaustavi! Sutra će sigurno i kukavice moći ono što danas mogu samo hrabri i pravi koji su u prostoru između nas i noći našli divne razloge drugačije ljubavi.
Svet nestaje. A mi verujemo svom žestinom u misao koju još ne misli niko, u prazno mesto, u penu kada s prazninom pomeša se more i oglasi rikom. |
|
| |
wild filly ADMIN
| Naslov: Re: Branko Miljković Čet 4 Avg - 8:14 | |
| Ljubav poezije
Ja volim sreću koja nije srećna, pesmu koja miri zavađene reči slobodu koja ima svoje robove i usnu koja se kupuje za poljubac.
Ja volim reč o koju se otimaju dve slike i sliku nacrtanu na očnom kapku iznutra, cvetove koji se prepiru sa vremenom u ime budućih plodova i prolećne časti.
Ja volim sve što se kreće, jer sve što se kreće, kreće se po zakonima mirovanja i smrti. Volim sve istine koje nisu obavezne.
Ja volim jučerašnje nežnosti, da kažem svome telu "dosta" i da sanjam bilje, prste, oči, sluh drugačije raspoređene u šumi negoli u telu. |
|
| |
wild filly ADMIN
| Naslov: Re: Branko Miljković Uto 16 Avg - 11:14 | |
| Jedan maleni cvet
Jedan maleni cvet još ni progovorio nije a već je zano sve tajne Sunca i sve što zemlja krije.
Jedan maleni cvet još nije ni prohodo a već je umeo sam da se hrani svetlošću, vazduhom i vodom.
Jedan maleni cvet na zna da čita i piše, al' zna šta je život, šta je cvet, i miriše, miriše. |
|
| |
wild filly ADMIN
| Naslov: Re: Branko Miljković Uto 16 Avg - 11:16 | |
| Kraj putovanja
O sve što prođe večnost jedna biva. Sen koja beše drvo, traje. Budi Ispod svoga imena koje budi Ruka sa cvetovima krv što sebe okova. Završiće se putovanje ostaće tiha brda, Siva praznina vetar koji bludi, Mesto koje nema mesta u zelji al nudi Zlo da nas spase i istinu otkriva. To čemu se molite je Žalosni Slavuj. Ljubav nikad nije završena. Čega ima ljudskog u patnji? O čuj Dan odjekuje. Nepokretne zvezde stoje. Prazne ruke prazno srce pusta sena I nema mene al ima ljubavi moje. |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Branko Miljković Sub 29 Okt - 9:13 | |
| Feniks
Da l varkom čaraš po mom čelu O ti u meni odsutnost mene Mogućnost krila u mome telu I neke svetlosti zaleđene I neke svetlosti zaleđene
Jesi li možda java pozna Kada se kasno ostvaruje Obećanje cvetova za porozna Vremena kojim sjaj putuje Vremena kojim sjaj putuje
Cvet si što živi u mrtvom telu A ne zna ime događaju Koji rascveta ružu belu Za potonuli plamen u maju Za potonuli plamen u maju
Sjaj koji sebe ne upozna Gorkim stvarima blagost vrati Da l će ta svetlost ikad sjati Da l će ta svetlost ikad sjati
Da l varkom čaraš po mom čelu Ili si možda java pozna Cvet što živi u mrtvom telu Sjaj koji sebe ne upozna Sjaj koji sebe ne upozna
|
|
| |
wild filly ADMIN
| Naslov: Re: Branko Miljković Čet 10 Nov - 20:02 | |
| Propovedanje ljubavi
Nema mene al' ima ljubavi moje; Vidim je u suncu i zemlji gde nam trunu kosti. Dovršava se dan u njenoj zahvalnosti Slično muzici slično praznini, spokojem. Ona će sačuvati namere moje i tvoje I vaskrsnuće mrtve rođendane po milosti. U podnožju vetra nemarljiva sen oholosti Nestaće u pepelu onih što više ne postoje. U pusto srce, u mrtvo vreme me zovi, Minula čeznjo, da se svet ponovi. Ako ne saznah ljubav i uspavah svoj um, Pa mi je prazan dan koji još došao nije, Ko granu koja se izdužuje u uzaludan šum Neka me nedostojnog vetar obavije. |
|
| |
wild filly ADMIN
| |
| |
Dinka
Poruka : 29514
Godina : 40
Učlanjen : 26.09.2011
| Naslov: Re: Branko Miljković Pon 9 Jan - 8:31 | |
| Свест о забораву
Нада је луксуз. Вечна ноћ у крви измишљеном оку слепим зидом прети. О ватро тамна иза себе, ко први да љубим тако љубим, не могу да се сетим.
Зар знам што сам знао зар знам што ћу знати: скелет усамљени изгубљено име дивно усклађене с празнином што памти јаловост цвета и јаловост зиме.
Ја сам забринути љубавник тог цвета што мами из мене сунце и празнину претвара у славуја, кад различит од света предео ме таче и претвори у прашину.
Ал заборавом свет сам сачувао и чувам за сва времена од времена и праха О где су та места када ветар дува и пустош помера? Где звезда моја плаха?
Нискости узалуд чезну песму! Читам на коленима предео који се отвара у бићу у камену празном где је скрита последња звезда чији сјај не вара. |
|
| |
malalila MODERATOR
Poruka : 52047
Učlanjen : 04.01.2012
| Naslov: Re: Branko Miljković Pet 13 Jan - 11:41 | |
| ČITAM MILJKOVIĆA
Bijela je noć u jutro tvoje belo belasa noć i jutro moje bijelo bijeli se noć do jutra tvoga belog bela je noć u jutro moje bijelo Raspolovljen između e i ije čekam da topla kiša obale razrije Bačen trajem severno od svijeta brojim dane bez zime i ljeta drhtim gôran jutro moje belo ne mogu da stanem uspravan i spravan ko jablan Nema cveća koje se okreće prema suncu iznad moje sjene prekriće me mesečeve tamne mijene žuto lišće trulih drvoreda Nemoj nemoj jutro moje belo
iz knjige "Promenljivi" - Rade Serbadzija |
|
| |
Dinka
Poruka : 29514
Godina : 40
Učlanjen : 26.09.2011
| Naslov: Re: Branko Miljković Ned 29 Jan - 10:49 | |
| ZAMORENA PESMA
Oni koji imaju svet Neka misle šta će s njim Mi imamo samo reči I divno smo se snašli u toj nemaštini Utešno je biti zemlja Ponosno je biti kamen Premudro je biti vatra Pobožno je biti ništa Prljav od suviše opevane sume Pesnik peva uprkos poeziji Bez srca bez nasilja i bez žara Kao reč koja je prebolela muziku Sloboda je zastarela Moje pravo ime čeka da umrem Ptico iza sunca usred rečenice Kojom nasilnički ljubimo budućnost Sve izgore; to je praznik Poslušni pepeo Brašno ništavila Pretvara se Iza mojih leđa u šugavog psa Ispred mene u žar pticu Govori mi istinu iza leđa Grlice Ti si pravi naglasak umrle nežnosti Načini zoru od našeg umora Miris je vreme koje je posedovao cvet Al nereč kaže kasno je Necvet kaže noć je Neptica kaže plam je A je kaže nije Na to ptica opsuje Cvet kaže to je pakao Prava reč se još rodila nije |
|
| |
Tena Super Član
Poruka : 534
Učlanjen : 03.02.2013
| Naslov: Re: Branko Miljković Pet 15 Feb - 9:14 | |
| Nada je luksuz
Večna noć u krvi izmišljenom oku slepim zidom preti. O vatro tamna iza sebe, ko prvi da ljubim tako ljubim, ne mogu da se setim. Zar znam šta sam znao, zar znam šta ću znati: skelet usamljeni izgubljeno ime divno usklađene s prazninom što pamti jalovost cveta i jalovost zime. Ja sam zabrinuti ljubavnik tog cveta što mami iz mene to sunce i prazninu pretvara u slavuja, kad različit od sveta predeo me tače i pretvori u prašinu. Al zaboravom svet sam sačuvao i čuvam za sva vremena od vremena i praha O gde su ta mesta kada vetar duva i pustoš pomera? Gde zvezda moja plaha? Niskosti uzalud čeznu pesmu Čitam na kolenima predeo koji se otvara u biću, u kamenu praznom, gde je skrita poslednja zvezda čiji sjaj ne vara. |
|
| |
malalila MODERATOR
Poruka : 52047
Učlanjen : 04.01.2012
| Naslov: Re: Branko Miljković Pet 24 Jan - 18:32 | |
| Osam decenija od rođenja Branka Miljkovića Obeležavanje 80 godina od rođenja čuvenog pesnika zakazano je za 29. januar, kada će se u niškom Narodnom pozorištu održati svečana akademija. - Obeležavanje 80 godina od rođenja Branka Miljkovića zakazano je za 29. januar, kada će se u niškom Narodnom pozorištu održati svečana akademija. Skupu će prisustvovati i dosadašnji dobitnici nagrade koja nosi ime čuvenog pesnika. Na svečanosti u čast Branka Miljkovića besediće akademik Matija Bećković, a o rano preminulom princu poezije govoriće i mnoge druge značajne ličnosti. Biće predstavljen i dupli kompakt-disk „Uzalud je budim“ sa zabeleženim autentičnim razgovorom sa Miljkovićem na Radio Beogradu. - Do kraja maja treba da bude završena zajednička spomen-soba Branka Miljkovića i Stevana Sremca, kako bi se i na taj način sačuvala sećanja na ova dva književna velikana. Iz gradske kase su za tu namenu već stigla prva sredstva u iznosu od 200.000 dinara - kaže predsednik Odbora Aleksandar Cvetković. Za jun je najavljen naučni skup posvećen pesniku, na kome će, po rečima dekana Filozofskog fakulteta u Nišu, prof. dr Gorana Maksimovića, biti predstavljeni radovi koji su obrađivani na književnom i lingvističkom planu. Na konkursu za nagradu „Branko Miljković“ do sada se prijavilo šezdesetak autora. novosti.rs "Treba otimati radost danima koji beze " Majakovski |
|
| |
katarina MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
| |
| |
katarina MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
| |
| |