Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Johan Sebastijan Bah

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Johan Sebastijan Bah Empty
PočaljiNaslov: Johan Sebastijan Bah   Johan Sebastijan Bah Sat610Čet 21 Jun - 23:43

Johan Sebastijan Bah 250px-Johann_Sebastian_Bach

Јохан Себастијан Бах је рођен у Ајзенаху 21. марта 1685, по јулијанском календару који је тада био у употреби. Потиче из породице музичара који су деловали на дворовима, у градовима и црквама широм Тирингије. Његов отац, Јохан Амброзијус Бах, имао је звање градског музикуса које је Баховој породици омогућавало скроман живот. Отац га је учио свирању на виолини и харпсикорду, а стриц Јохан Кристоф Бах га је упознао са оргуљама.

Бахова мајка, Марија Елизабета Лемерхирт, умрла је маја 1694. Отац се поново оженио 27. новембра, али је умро већ фебруара 1695. Тада је бригу о десетогодишњем Баху прузео старији брат Јохан Кристоф, ученик Јохана Пахелбела, и оргуљаш у Ордруфу. Овде је Бах похађао школу и стекао блиског пријатеља, Георга Ердмана. Брат га је подучавао музичким формама и свирању на клавијатурама. Бах је био талентован за музику. Поседовао је апсолутни слух. Био је радознао и брзо се упознао са свим правцима европске музике свога времена. Већ у то време јавља се код Баха једна карактеристична црта — преписивање дела великих мајстора.

Дана 19. јануара 1700, Георг Ердман напушта Ордруф и одлази за Линебург. Бах му се придружује 15. марта препешачивши више од 300 километара. На ово се одлучио да би ослободио братовљеву породицу бриге о себи. Са Георгом је боравио у школи за сиромашне ђаке лепог гласа. Поред музике, тамо је учио реторику, латински, грчки и француски језик. Упознао је Георга Бема[9], црквеног музичара и ученика великог хамбуршког оргуљаша Јохана Адама Рајнкена. Од Бема је научио музички стил северне Немачке. Међу музичарима на војводском двору у Линебургу среће француске емигранте, попут Тома ла Села, ученика Лилија, чиме се упознао са још једном музичком традицијом. Могуће је и да се дописивао са Франсоа Купреном. После мутирања гласа, посветио се вежбању на инструментима (оргуље, харпсикорд, виолина). Библиотеке и архиви у Линебургу су могли да му буду извор многобројних партитура савремених музичара. Године 1701. отишао је у Хамбург да се сретне са двојицом великих виртуоза на оргуљама: Јоханом Адамом Рајнкеном и Винсентом Либеком.

Арнштат

Johan Sebastijan Bah 220px-Bachkirche_Arnstadt

Црква светог Бонифација у Арнштату

Јануара 1703, тек изашао из школе, Бах је прихватио посао музичара у дворској капели војводе Јохана Ернеста III у Вајмару, великом граду у Тирингији. Није сасвим јасна природа посла који је ту обављао, али изгледа да је обухватала и музичке и послужитељске задатке. За седам месеци боравка у Вајмару изградио је солидну репутацију оргуљаша, тако да је позван да испита инструмент и буде први свирач нових оргуља у цркви Светог Бонифација у Арнштату.

Августа 1703. прихватио је место сталног оргуљаша у овој цркви, што му је омогућило релативно добре приходе и сталан приступ квалитетном инструменту. Али, овај период није био потпуно без проблема. Бах није био задовољан хором, сукобио се са колегом музичарем Гејерзбахом, и неовлашћено је одсуствовао са посла четири месеца 1705—1706. За то време је пешке отишао у далеки Либек (400 километара) да слуша „Музичке вечери“ славног Букстехудеа. Дужина ове посете је индикација да је Бах веома поштовао старог композитора и да је учио од њега. У то време Бах је развио своју вештину компоновања контрапункта.

Милхаузен

Од 1707. до 1708, радио је као оргуљаш у Милхаузену. Ту је написао своју прву кантату, увод у монументалну литургију, којом показује дубину своје инспирације и вештине. За живота је написао више од 300 кантата, довољних за пет година литургијског циклуса. Многе кантате из овог периода су изгубљене.

Седамнаестог октобра 1707. оженио се, у Дорнхајму поред Арнштата, својом рођаком Маријом Барбаром[10], која је била сопран певачица. Заједно су имали седморо деце, од којих је четворо преживело детињство, међу њима Вилхелм Фридман и Карл Филип Емануел.

Бах ради много на компоновању. Организује хор и оркестар, а његова кантата број 71, компонована поводом инаугурације градског већа, доживљава велики успех. Власти у Милхаузену су биле толико задовољне Баховим радом да су уз велике трошкове реновирале оргуље у цркви Светог Блазијуса, а Бах је био надзорник ових радова. Касније је и дириговао извођењем својих дела у овој цркви.

Међутим, конзервативни лутеранци у Милхаузену су били противници пијетизма, док су пуританци потпуно одбацивали уметности. Због тога Бах прихвата сигурнији посао у Вајмару.

Вајмар

Јохан Себастијан Бах (1715)

Johan Sebastijan Bah 180px-Young_Bach2

У периоду 1708 — 1717, Бах је био оргуљаш и прва виолина у дворској капели војводе Вајмара, а старао се и за војводин инструментални и хорски ансамбл. У овом периоду је створио највећи број својих дела за оргуље, међу њима и најпознатију токату и фугу у де-молу (BWV 565), кантате, и композиције за чембало инспирисане италијанским и француским узорима. Поседовао је техничку компетенцију и самопоуздање да ствара амбициозна дела, синтетизујући европске музичке узоре. Од Италијана, инспирисали су га Вивалди, Корели и Торели, од који је усвојио писање драмских увертира, ритмичке мотиве и хармоније. Учио се тако што је писао транскрипције дела за чембало и оргуље. Италијански утицај је видљив по употреби технике соло-тути (solo-tutti), у којој се соло инструменти смењују у деоницама са музиком целог оркестра. Пример примене ове технике се може чути у енглеској свити број 3 за чембало из 1714.

Кнез Леополд од Анхалт-Кетена, брат вајмарског војводе, био је веома импресиониран Баховом музиком коју је написао за свадбу његове сестре Елеоноре-Вилхелмине. Предложио је Баху да прихвати положај капелмајстора на његовом двору у Кетену, што је био највиши ранг који је музичар могао достићи. Бах је већ одбио једну понуду из Дрездена, јер му је војвода удвостручио плату, али је овај пут оберучке прихватио понуду. Када је чуо за ово, војвода га је послао у затвор на месец дана (6. новембар — 2. децембар 1717).
Кетен

Johan Sebastijan Bah 200px-Coethen

Палата и вртови у Кетену, гравира Матеуса Меријана Топографија (1650)

Од 1717. до 1723, Јохан Себастијан је био капелмајстор на двору кнеза Леополда од Анхалт-Кетена.

Кнез је био калвинистички протестант и бриљантан музичар (свирао је чембало, виолину и виола да гамбу). Калвинизам није дозвољавао духовну музику, тако да је кнез био посвећен световној. Фридрих Вилхелм I од Пруске није показивао никакво интересовања за музику, па је кнез Леополд привукао дворске музичаре из Берлина у Кетен. Тако је створио оркестар од 18 одличних музичара. За музику је била намењена једна четвртина буџета државе Анхалт-Кетен.

Атмосфера на двору је била неформална. Кнез је третирао своје музичаре као себи равне и често са њима музицирао, чак их водећи са собом када би ишао у бању Карлсбад. Бах је добро зарађивао, имао је плату 400 талира, а војвода је био спонзор и Баховог сина Леополда.

Ово доба материјалног благостања и уметничке зрелости Бах је искористио да напише своја најзначајнија дела музике за флауту, лауту, чело, виолинске сонате и партите, музику за харпсикорд (прва свеска Добро темперованог клавира) и шест Бранденбуршких концерата. Али у Баховом животу догодила се и трагедија када му је 7. јула 1720. умрла супруга Барбара. Поново се оженио 3. децембра 1721. Аном Магдаленом, кћерком дворског певача и музичара.

Баху је у Кетену недостајало компоновање црквене музике. Такође, друга кнежева жена, са којом се венчао 1721, није показивала никакво интересовање за уметност, па је од ње одвукла и кнеза. Кетенска држава је уз то морала више новца да одваја за потребе пруске војске.

Бах је био у потрази са послом. Његов концерт у цркви Светог Јакова у Хамбургу је био запажен, али му је посао измакао. Збирку својих најбољих дела (Бранденбуршке концерте) послао је бранденбуршком војводи, јер је овај раније за њих показао интерес. Коначно, добио је место кантора у Лајпцигу. Кантор је номинално била за једну степеницу нижа позиција од позиције капелмајстора коју је имао на двору у Кетену.

Johan Sebastijan Bah 250px-Gedenktafel_Bachhaus-2

Johan Sebastijan Bah 300px-Leipzig_09

Bahov spomenik u Lajpcigu

Johan Sebastijan Bah 4285547593


Johan Sebastijan Bah 2lwq2yh


Johan Sebastijan Bah 4285547593
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Johan Sebastijan Bah Empty
PočaljiNaslov: Re: Johan Sebastijan Bah   Johan Sebastijan Bah Sat610Ned 31 Mar - 19:19

Johan Sebastijan Bah 2109348208Johan Sebastijan Bah 2109348208Johan Sebastijan Bah 2109348208Johan Sebastijan Bah 2109348208Johan Sebastijan Bah 2109348208


love
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Johan Sebastijan Bah Empty
PočaljiNaslov: Re: Johan Sebastijan Bah   Johan Sebastijan Bah Sat610Pon 11 Nov - 6:28"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Johan Sebastijan Bah Empty
PočaljiNaslov: Re: Johan Sebastijan Bah   Johan Sebastijan Bah Sat610Pet 28 Mar - 13:57Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Johan Sebastijan Bah 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Johan Sebastijan Bah Empty
PočaljiNaslov: Re: Johan Sebastijan Bah   Johan Sebastijan Bah Sat610Pet 13 Jun - 21:09Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Johan Sebastijan Bah 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Johan Sebastijan Bah Empty
PočaljiNaslov: Re: Johan Sebastijan Bah   Johan Sebastijan Bah Sat610Pon 21 Jul - 15:10

Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Johan Sebastijan Bah Empty
PočaljiNaslov: Re: Johan Sebastijan Bah   Johan Sebastijan Bah Sat610Uto 29 Jul - 12:29Godišnjica smrti Johana Sebastijana Baha28.07.2014.

Na današnji dan 1750. godine u Lajpcigu je umro jedan od najznačajnijih
stvaralaca u istoriji muzike, nemački kompozitor Johan Sebastijan Bah.

Johan Sebastijan Bah Jsbach


Za života je više bio cenjen kao orguljaš nego kao kompozitor i tek je Feliks Mendelson
otkrio njegovu vrednost izvođenjem "Muke po Mateji". Bahov veliki opus, delom
izgubljen, jer je posle smrti pao u zaborav, je osnova razvitka muzičkih pravaca
novijeg doba.

Komponovao je više od 300 kantata, fuga, oratorijuma, preludijuma, fantazija,
tokata, orkestarskih svita, dela za orgulje, klavir, čembalo, violinu, violončelo,
klavikord, flautu.

Ovaj čuveni kompozitor je do vrhunca doveo barokni polifoni stil. Njegovo
stvaralaštvo je sinteza dotadašnjih dostignuća u vokalnoj i instrumentalnoj
muzici. Sa 17 godina svirao je orgulje, klavir, violinu, violu, pevao u horu
i bio pomoćnik kantora.
Radio je i kao orguljaš, dvorski i crkveni muzičar, dirigent i učitelj. Ovaj kompozitor
je jedan od najznacajnijih predstavnika univerzalnog humanizma u umetnosti,
a bavio se svim žanrovima muzike osim opere.

Duboko religiozan i konzervativan, u svom delu je sjedinio muzičke tradicije
protestantskih horova sa tradicijama južne nemačke, italijanske i francuske
škole. Bah je rođen u Eisenaku 1685. godine u jednoj od najuspešnijih

muzičkih porodica u istoriji.

Međutim, rano je ostao siroče, sa devet godina, pa je za vreme školovanja
živeo kod starijeg brata, Johana Kristofera, takođe muzičara. Bio je dva
puta oženjen i u ta dva braka imao je dvadesetoro dece.

U kasnijem životu i nakon njegove smrti, Bahov ugled opada, pošto se
smatralo da su njegova dela staromodna u poređenju sa nadolazećim
klasičnim stilom.

Neke od njegovih poznatih duhovnih kompozicija su: "Christ lag in

Todes Banden" (Hristos je ležao u samrtnim mukama), "Ich hatte
viel Bekümmernis" (Imao sam mnogo jada), "Ein feste Burg ist
unser Gott" (Snažna tvrđava je naš Bog), Misa u h molu...Od svetovnih kompozicija ističu se: "Kantata o kafi", "Seljačka kantata",
"Francuske svite", "Engleske svite", "Dobro temperovani klavir",
"Italijanski koncert", "Goldberg varijacije", "Hromatska fantazija i

fuga", šest Brandenburških koncerata, "Umetnost fuge", "Trostruki
koncert za flautu, violinu i klavir".

b92.net
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Johan Sebastijan Bah Empty
PočaljiNaslov: Re: Johan Sebastijan Bah   Johan Sebastijan Bah Sat610Ned 31 Avg - 21:03Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Johan Sebastijan Bah 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Johan Sebastijan Bah Empty
PočaljiNaslov: Re: Johan Sebastijan Bah   Johan Sebastijan Bah Sat610Ned 31 Avg - 21:06

Johan Sebastijan Bah je komponovao ''Kantatu o kafi'' 1734. inspirisan činjenicom da se veliki broj žena u to vreme u Nemačkoj osećao zapostavljenim budući da su njihovi muževi najviše vremena provodili u služionicama kafe.Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Johan Sebastijan Bah 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Johan Sebastijan Bah Empty
PočaljiNaslov: Re: Johan Sebastijan Bah   Johan Sebastijan Bah Sat610Pon 9 Mar - 14:26

Johan Sebastijan Bah Bah

Nemački barokni kompozitor i orguljaš, Johan Sebastijan Bah (Johann Sebastian Bach), rođen je 21. marta, davne 1685. godine, u muzičkoj porodici. Bio je priznat kao sjajan orguljaš i čembalista, ali za njegove kompozicije se tada govorilo da su zastarele!

Interesovanje za Bahova dela počelo je tek početkom XIX veka i od tada se za njega smatra da je jedan od najvećih kopozitora svih vremena. Zanimljivo je da je imao dvadesetoro dece ( ! ) i sva su bila muzički nadarena. Bah je umro 28. jula 1750. godine, potpuno slep.Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Johan Sebastijan Bah 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Johan Sebastijan Bah Empty
PočaljiNaslov: Re: Johan Sebastijan Bah   Johan Sebastijan Bah Sat610Pon 9 Mar - 14:33Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Johan Sebastijan Bah 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Johan Sebastijan Bah Empty
PočaljiNaslov: Re: Johan Sebastijan Bah   Johan Sebastijan Bah Sat610Pon 11 Maj - 22:48Johan Sebastijan Bah 4285547593


Johan Sebastijan Bah 2lwq2yh


Johan Sebastijan Bah 4285547593
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Johan Sebastijan Bah Empty
PočaljiNaslov: Re: Johan Sebastijan Bah   Johan Sebastijan Bah Sat610Pon 6 Jun - 20:18"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Johan Sebastijan Bah Empty
PočaljiNaslov: Re: Johan Sebastijan Bah   Johan Sebastijan Bah Sat610Pet 15 Dec - 19:15"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Johan Sebastijan Bah Empty
PočaljiNaslov: Re: Johan Sebastijan Bah   Johan Sebastijan Bah Sat610Ned 18 Mar - 6:45"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
Salome

Master
Master

Salome

Ženski
Poruka : 11054

Lokacija : tamo daleko

Učlanjen : 11.05.2018

Raspoloženje : podnosljivo


Johan Sebastijan Bah Empty
PočaljiNaslov: Re: Johan Sebastijan Bah   Johan Sebastijan Bah Sat610Čet 18 Okt - 12:55

Nazad na vrh Ići dole
Salome

Master
Master

Salome

Ženski
Poruka : 11054

Lokacija : tamo daleko

Učlanjen : 11.05.2018

Raspoloženje : podnosljivo


Johan Sebastijan Bah Empty
PočaljiNaslov: Re: Johan Sebastijan Bah   Johan Sebastijan Bah Sat610Pon 23 Avg - 16:17

Nazad na vrh Ići dole
Salome

Master
Master

Salome

Ženski
Poruka : 11054

Lokacija : tamo daleko

Učlanjen : 11.05.2018

Raspoloženje : podnosljivo


Johan Sebastijan Bah Empty
PočaljiNaslov: Re: Johan Sebastijan Bah   Johan Sebastijan Bah Sat610Sre 14 Dec - 21:26

Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Johan Sebastijan Bah Empty
PočaljiNaslov: Re: Johan Sebastijan Bah   Johan Sebastijan Bah Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Johan Sebastijan Bah
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Johan Messely
» "Faust" Johan Volfgang Gete
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Muzika, Film, Net :: Muzika :: Biografije kompozitora-