Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Voodoo magija

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Voodoo magija Empty
PočaljiNaslov: Voodoo magija   Voodoo magija Sat610Pon 7 Maj - 11:35

Voodoo magija 610x250xVoodoo-Obredi-Misterije-Sveta.jpg.pagespeed.ic.uwcE4jLFtz


Voodoo je tradicionalna religija priobalskog zapadnoafričkog stanovništva. Gde god se ovaj narod naseljavao poneo je sa sobom i voodoo kako bi tradicija i vera bile očuvane, a u nadi da će im duhovi pomagati i zaštititi ih. Šireći se na nova područja, pod uticajem drugih religija i tradicije drugih naroda, vudu sada ima nekoliko ogranaka, odnosno nekoliko različitih varijanti. Najpoznatiji oblici voodoo religije su Haitian Vodou i Louisiana Voodoo.

Haitian Vodou je monoteistička vera, sada već zvanična religija na ovom prostoru pored katolicizma. Veruje se u postojanje jednog svemogućeg boga nazvanog Bondye. Bondye je nedosežan i sa njim je nemoguće komunicirati, pa se narod obraća duhovima za savete, pomoć i zaštitu. Postoji nekoliko vrsta duhova: duhovi koji predstavljaju sile univerzuma, duše umrlih i blizanci koji u sebi nose kontradiktornost (dobro i zlo, sreću i nesreću). Vudu duhovi mogu biti od velike pomoći ako su poštovani, ali mogu naneti zlo. Haitian vodou prvenstveno se koristi za izlečenje i boljitak. Duhovi se prizivaju na voodoo obredima koji su propraćeni muzikom (uglavnom bubnjevima). Hougan i Mambo su predsedavajući prilikom izvršenja voodoo obreda. Pored toga što upravljaju obredima Hougan i Mambo imaju ulogu da leče, bacaju čini, zaštite nekoga od uroka, da gledaju budućnost, da prizivaju ili umiruju duhove, da spravljaju napitke (bilo da se radi o napicima za ljubav ili za smrt) i da održe izbor za novog predsedavajućeg. Bez obzira na to što veliki broj stanovnika na Haitiju praktikuje vudu, mnogi od njih se izjašnjavaju kao katolici.

Voodoo magija 200x212xMisterije-Sveta-Zastava-Haitian-Voodoo.jpg.pagespeed.ic.GTmaL8sg1w

Zastava Haitian VoodooLutkice koje su svima poznate kao voodoo figure preko kojih se sprovode obredi, zapravo nemaju utemeljenu vezu sa voodoo religijom. U Haitian Vodou se koriste određene lutkice koje se stavljaju na grobove kao zaštitnici, dok je probadanje lutkica deo narodne magije bez ograničenja na zapadnoafrički narod. Praktikovanje voodoo lutkica kao predmeta preko kojih se vrše obredi i bacaju čini zadržao u New Orleans Voodoo i Hoodoo.


Voodoo Lutkice

Voodoo magija 250x167xVoodoo-Lutkice-Misterije-Sveta.jpg.pagespeed.ic.7w1iIiBTXb

Louisiana (New Orleans) Voodoo je skup verskih običaja koji potiču iz tradicije afričkog naroda. Ključni aspekt Louisiana Voodoo je bio izrada i upotreba čari i amajlija za izlečenje i sreću ili iza nanošenje štete drugome. Još jedna karakteristika je obožavanje i poštovanje predaka. U Louisiana Voodoo postoje Voodoo queens koje predsedavaju ritualnim obredima. Najzapaženija po svojim dostignućima kao voodoo queen je Marie Laveau. Pored Marie Laveau istaknute u svom radu bile su Queen Bianca kao i sveštenice Mambo Sallie Ann Glassman, Miriam Chamani, Ava Kay Jones i Sharon Caulder.

Voodoo magija 250x250xVoodoo-Queen-Marie-Misterije-Sveta.jpg.pagespeed.ic.KWPFhW6mfJ

Voodoo Queen Marie – Misterije Sveta

Louisiana Voodoo kombinuje evropska i afrička verovanja. Glavni aspekt danas je uticanje na događaje povezivanjem sa duhovima iz prirode i duhovima predaka. U početku su se duhovi u Louisiana Voodoo nazivali svojim originalnim afričkim imenima, ali su kasnije njihova imena i likovi zamenjeni svecima iz hrišćanstva odnosno katolicizma. Legba je preuzeo lik Svetog Petra, Erzulie je preuzela lik Device Marije, a Damballah se često poistovećuje sa Svetim Patrikom. Veze između voodoo duhova i katoličkih svetaca nisu jasno definisane, već se na različitim područjima zavisno od sličnosti koje bi mogle da povezuju određenog sveca i voodoo duha mogu naći različita poređenja. Louisiana Voodoo metodi uključuju molitve, dijete, ples, čitanje i ritualno kupanje.

Voodoo magija 250x161xRitualno-Voodoo-Kupanje-Misterije-Sveta.jpg.pagespeed.ic.RmaSdGkw3J

Ritualno Voodoo Kupanje – Misterije Sveta

Hoodoo predstavlja magijsko delovanje ili magični napitak, mada može označavati i onoga ko vrši obrede. Cilj hoodoo-a je korišćenje viših sila za boljitak u materijalnom svetu – bilo da se radi o sreći, ljubavi, uspehu u kockanju ili na poslu. U hudu se koriste delovi životinja, telesne tečnosti, biljke, minerali kako bi se napravili čarobni predmeti ili napici. Hoodoo za razliku od voodoo-a nije religija, nema religioznih službi, sveštenstva ni hijerarhiju. Još jedna razlika jeste što po tradicionalnom značenju samog pojma reč hudu predstavlja magične predmete, dok je vudu naziv za duhove.

U vuduu religiji ne postoji kalendar običaja već se praktikovanje zasniva na individualnim iskustvima sa duhovima, činima i magijskim delovanjem. Takođe ne postoji sveti tekst koji bi koristili sledbenici voodoo religije, već se znanje prenosilo sa generacije na generaciju. Upravo su ovo dodatni razlozi što je vudu evoluirao u nekoliko varijanti ili je iskorišćen kao osnova za nekoliko različitih kultova.


Misterije


Voodoo magija F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Voodoo magija Empty
PočaljiNaslov: Re: Voodoo magija   Voodoo magija Sat610Pon 7 Maj - 11:39

Misterija, Magija I Religija – Vudu

Na šta prvo pomislite kad se spomene voodoo? Aha, to je vrsta crne magije kad napraviš lutkicu od belog platna i na nju postaviš sliku osobe koju želis da mučis, probodeš lutkicu par puta i dešavaju se strašne stvari. Kad bi vas neko pitao „kako to znate“ verovatno biste odgovorili da ste videli u filmu ili čuli od komšinice koja je htela da primeni vlašku magiju, ali joj je druga komšinica rekla da je vudu magija delotvornija.

Vudu Lutka

Voodoo magija Vudu-Lutka-Misterije-Sveta.jpg.pagespeed.ce.O74Uq1WAs4

Pojam vudu (voodoo, vodun, vodou) na jeziku Fon označava božanstvo ili duha. Ovaj izraz je, pretpostavlja se, nastao pre nekoliko hiljada godina, a u današnje vreme se koristi kao opis za neke religije ili kultove koji su nastali na osnovu tradicije zapadnoafričkih naroda i uticaja drugih religija.

Religijsko i Magijsko Tumačenje

Zapravo, voodoo je religija. Religije su se inače razvile kao proizvod sklonosti ljudskog uma ka praznoverju odnosno verovanju u određene više sile u nedostatku razumnog objašnjenja za određene pojave. Zamišljeni bogovi predstavljaju više sile kojima je čovek potlačen a od kojih milost dobija molitvama i žrtvovanjem.

Prema nekim teorijama magije, svako delovanje koje proizvodi fenomene (neobjašnjivo izlečenje, neobjašnjivo oboljenje, prirodne pojave koje nisu objašnjene, proricanje budućnosti, dozivanje duhova i td.) spada u magiju. Po ovakvom tumačenju u magiju se ubrajaju i sposobnosti koje imaju sveci u Hrišćanstvu, moći koje ima Isus Hrist pa i tradicionalni voodoo.

Vudu religija je i danas misterija koja velikim svojim delom nije objašnjena i verovatno ju je nemoguće kompletno objasniti jer su se neka načela s vremenom i uticajem drugih religija i tradicija u potpunosti zaboravila, ali i zbog toga što je voodoo često bio poistovećivan sa đavolskim delom ( kao i sve što je protivno primarnoj religiji u jednoj zemlji) koje treba iskoreniti pa su praktikanti bili u nuždi da u najstrožoj tajnosti obavljaju obrede, tako da su vudu uputstva najstrožije čuvana. Neke činjenice o voodoo verovanju su ipak poznate pa ćemo vam pokušati dočarati šta je vudu zapravo i zašto je pri njegovom spominjanju prva pomisao vudu magija ( koja u današnje vreme sve više služi za obmanu i zarađivanje novca).

Voodoo magija Legba-Veve-Misterije-Sveta

Legba Veve – Misterije Sveta

Duhovi u Vodoo Religiji

Vudu verovanje, kao što i sam naziv govori, veliku važnost pridaje duhovima. Pri tom su podjednako važni duhovi iz prirode kao i duhovi umrlih, naročito umrlih članova porodice. Duhovi imaju veliku ulogu u vudu religiji jer se veruje da oni mogu doneti dobro ( zbog čega su obožavani) ali se veruje da mogu naneti veliko zlo ( zbog čega se u velikoj meri poštuju kako bi bili milostivi). Još jedan razlog zbog koga su duhovi i komunikacija sa njima bitni jeste taj što se veruje u jednog boga koji je stvorio univerzum, ali sa njim nije moguće stupiti u kontakt, pa se narod za pomoć i milost mora obraćati duhovima. Tradicionalni voodoo se koristio prvenstveno da za dobrobit ljudi, za izlečenje i spasenje.

Prizivanje duhova (lwa), se vrši na vudu obredima. Lwa, odnosno loa koja je prizvan zaposedne telo nekog od učesnika obreda i na neko vreme upravlja njime, odnosno telo zaposednute osobe služi kao projektor duha u zemaljskom svetu. Vudu obredi su ispraćeni muzikom, uglavnom bubjevima, a kompletnim obredom predsedava sveštenik ( Hougan) ili sveštenica (Mambo). Predsedavajući na obredu ima ulogu da usmerava obred, da prizove ili smiri duhove, da zaštiti sledbenike od uroka i bolesti, ali i da napravi čini, odnosno kletvu ili napitak za nanošenje zla.

Voodoo magija Erzulie-Veve-Misterije-Sveta

Erzulie Veve- Misterije Sveta

Rada i Petro Vudu

U osnovi postoje dve vrste vudu primene. Rada je voodoo familijarnih duhova, miroljubivih Ioa, dok je Petro ili Congo voodoo crne magije, zlih i pakosnih loa. Prilikom Petro obreda dešavaju se čak i smrtni slučajevi, seksualne orgije ili pretvaranje u zombije ( ukoliko se duh umrlog člana porodice ne poštuje on ne može biti spokojan već se pretvara u zombija). Rada voodoo je stariji oblik vudu-a i daleko je više prakticiziran nego Petro voodoo. Međutim, zbog skandaloznih priča o Petro voodoo, voodoo se povezuje sa negativnim delovanjem.

Voodoo magija Dumballah-Veve-Misterije-Sveta

Dumballah Veve – Misterije Sveta

Pojmovi u Vudu religiji:

Veve je ceremonijalni crtež urađen na podu, uglavnom se za iscrtavanje koristi brašno.

Serviteurs je osoba koja primenjuje voodoo.

Ason je magijska zvečka koju prima Houngan ili Mambo.

Les invisibles je pojam koji označava sve duhove.

Les mysteries pojam koji označava lwe ondnosno loe i tajno znanje konesans.

Legba je starac (loa) koji čuva prolaz odnosno kapiju koja spaja svet živih i svet duhova.

Papa Ghede je loa vaskrisenja, on je gospodar erotike.

Dumballah je loa dobre zmije, izvor mira i tišine.

Erzulie je duh boginje ljubavi.

Zbog negativne konotacije koju voodoo ima, mnogi ljudi imaju strah od ovog verovanja, ali je zanimljivo da se ljudi zadržavaju na informacijama koje dobiju popularizacijom određenih stvari pa ih ponekad i ne zanima da spoznaju suštinu nečega. Ipak voodoo je nastao kao verovanje neučenog naroda u nebeske sile koje će pružiti spas, i možda bi bolje bilo da je ostao potpuna misterija nego što je postao poznat kao prokletstvo i zla vudu magija.


Misterije


Voodoo magija F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Don Blanco

Član
Član

Don Blanco

Muški
Poruka : 41

Učlanjen : 01.05.2012


Voodoo magija Empty
PočaljiNaslov: Re: Voodoo magija   Voodoo magija Sat610Uto 15 Maj - 17:59

ovo bih ja hteo da probam, enigma.. ...
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Voodoo magija Empty
PočaljiNaslov: Re: Voodoo magija   Voodoo magija Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Voodoo magija
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Magija
» Magija Novca
» Magija svijeća
» Haos Magija
» Vlasi-magija
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Nauka :: Astronomija :: Misterije-