Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Uvođenje digitalne TV bez troškova za korisnike kablovske

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Uvođenje digitalne TV bez troškova za korisnike kablovske Empty
PočaljiNaslov: Digitalna televizija je stigla    Uvođenje digitalne TV bez troškova za korisnike kablovske Sat610Sre 21 Mar - 22:43

Digitalna televizija je stigla


U Srbiji će danas početi probno emitovanje digitalnog televizijskog signala, najavilo je Javno preduzeće Emisiona tehnika i veze (ETV).

[You must be registered and logged in to see this image.]

Prema proceni ETV, digitalni signal iz Inicijalne mreže moći će da primi oko 40 odsto stanovništva Srbije.

Inicijalnu mrežu za testiranje emitovanja digitalnog signala u Srbiji, na Avalskom tornju, u rad će pustiti ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković.

U okviru Inicijalne mreže biće emitovano 10 televiziskhih programa u standardnoj (SD) rezoluciji i jedan program u visokoj (HD) rezoluciji.

Inicijalna mreže je, u eksperimentalnoj fazi, namenjena za testiranje sistema, predajnika, prijemnika, različitih parametara i mogućnosti prostiranja i prijema.

Digitalni signal će biti emitovan preko mreže od 13 predajnika i dva repetitora koji rade na istoj frekvenciji kao i matični predajinici.

Za prijem digitalnog signala potreban je TV prijemnik sa DVB-T2 tjunerom ili poseban uređaj "Set top boks" koji omogućava da se signal prati na standardnom televizoru.

Kako je saopšteno, najveći deo opreme za formiranje mreže za prenos digitalnog signala obezbeđen je iz IPA fondova Evropske unije i uz pomoć Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Srbije, a planiranje, projektovanje, montažu i testiranje uradili su stručnjci ETV-a.

Ističe se da će se puštanjem u rad mreže digitalnih predajnika Srbija pridružiti većini evropskih zemalja u kojima je započet proces prelaska sa analognog na digitalno emtovanje televizijkog programa.

Više detalja o digitalnom emitovanju, mogućnostima sistema i načinima za prijem može se naći na sajtu Javnog preduzeća Emisiona tehnika i veze [You must be registered and logged in to see this link.]

(Tanjug)


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Uvođenje digitalne TV bez troškova za korisnike kablovske Empty
PočaljiNaslov: Uvođenje digitalne TV bez troškova za korisnike kablovske   Uvođenje digitalne TV bez troškova za korisnike kablovske Sat610Ned 15 Apr - 21:59

УВОЂЕЊЕ ДИГИТАЛНЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ

Без трошкова за кориснике кабловске

Они који користе услуге кабловских дистрибутера и сателитску телевизију неће морати да купују ништа од опреме и за њих ће прелазак са аналогног на дигитално емитовање проћи неопажено, каже за „Потрошач” Јасна Матић


„Процес дигитализације телевизије односи се само на земаљско емитовање ТВ сигнала и тиче се само оних грађана који тај сигнал примају посредством антене. Они који користе кабловску и сателитску телевизију неће морати да купују ништа од опреме. За њих ће прелазак са аналогног на дигитално емитовање, на известан начин, проћи неопажено, јер ће све неопходне кораке у том процесу предузети кабловски оператер, што подразумева и Тотал ТВ”, каже за „Потрошач” Јасна Матић, државна секретарка за дигиталну агенду.

Она објашњава да нема разлога за забринутост грађана и да ће то што су слабо информисани о процесу дигитализације бити превазиђено јер ускоро почиње, како каже, обимна јавна кампања.

– Циљ ће бити да се корисницима што више приближи дигитализација и припреми се за коначан прелазак. Грађани ће бити благовремено информисани путем средстава јавног информисања, преко телевизије, а такође ће бити штампани леци са упутствима, које ћемо слати на кућне адресе – најављује Јасна Матић.

Што се тиче оних који немају кабловску, нити Тотал ТВ, већ користе антене, требало би да знају да не постоје никакве специјалне „дигиталне антене”, већ ће и даље моћи да користе постојеће. Али, када дигитализација буде успостављена, што ће бити постепен, а не краткотрајан процес, дигитални земаљски сигнал ће подржавати DVB-T2 стандард, који је технолошки напреднији стандард у односу на DVB-T. Самим тим, телевизор који има могућност пријема DVB-T сигнала, није у могућности да прими DVB-T2 сигнал. Истовремено, у већини европских земаља у току је сличан процес преласка са DVB-T формата, уведеног пре неколико година, на нови, много ефикаснији формат DVB-T2.

– Грађани који имају антене моћи ће да купе или нови телевизор са уграђеним DVB-T2 тјунером, што је скупља варијанта, или додатни уређај, сет-топ бокс, који подржава DVB-T2 стандард и служи као пријемник одговарајућег дигиталног земаљског сигнала – наводе у кабинету државне секретарке за дигиталну агенду.

На нашем тржишту још није лако пронаћи ове сет-топ бокс уређаје, као ни телевизоре, па би купци требало да обрате пажњу да не пазаре апарате који подржавају стандард DVB-T, будући да ће постати неупотребљиви. Њихова цена је од три до шест хиљада динара, а трговци кажу да, када буду почели да масовно увозе нове тјунере, и цена оних са стандардом DVB-T2 неће бити драстично различита.

Опрему ће мењати око милион и по домаћинстава

Татјана Ћитић, одговорна уредница „РТС дигитала”, такође каже да је дигитална телевизија неминовност, односно прелазак на дигитално емитовање програма и потврђује да ће технички морати да се прилагоде само она домаћинства која програме примају спољном или собном антеном.

– Пошто се овај процес односи на емитовање програма системом земаљских предајника, то значи да ће наредних година око милион и по домаћинстава која телевизијске програме примају антеном морати да буду спремна за пријем дигиталног сигнала. Најпре ће добити квалитетнију слику и тон, у „вајд скрин” формату, а касније и разне сервисе које доноси дигитална ера телевизије – каже наша саговорница, објашњавајући да ће им уколико имају стари телевизор или телевизор новије генерације са уграђеним DVB-T тјунером, бити потребан нов телевизор или додатни уређај, такозвани декодер за пријем DVB-T2 сигнала.

– Мој савет је, на основу искуства других земаља, да грађани који ће морати да набаве декодере или нове ТВ пријемнике, то не чине у последњем тренутку. Али, о томе више тек када Управа за дигиталну агенду буде објавила прецизне информације о гашењу аналогних предајника по зонама. Ово је начелно упозорење, пошто се тренутно, иако је Јавно предузеће Емисиона техника и везе пустила недавно кроз иницијалну мрежу DVB-T2 сигнал, неопходна ТВ опрема не може наћи у широкој продаји – рекла је Татјана Ћитић.

Зашто дигитализација

Оно што занима читаоце јесте чему уопште процес дигитализације, као и да ли је нужан. У кабинету државне секретарке за дигиталну агенду објашњавају да је тај процес значајан јер доводи до промене технологије, унапређује квалитет слике и доноси нове услуге у емитовању телевизијског програма. Дигитална телевизија нуди много бољу и квалитетнију слику и звук. Нема „снега”, већ је слика или кристално јасна или је уопште нема.

– Пружиће многе услуге којих сада нема на аналогној телевизији, као што је избор титлова на различитим језицима, могућност гласања, куповине, одлагања гледања неких емисија, омогућава да се у истом опсегу емитује много више телевизијских канала. Ту су и нижи трошкови емитовања програма – наводе.

Крајњи рок – јун 2015. године

Искључивање аналогног сигнала и прелазак на дигитално емитовање ТВ програма спроводиће се по фазама, а грађани ће о томе бити благовремено обавештавани, поручују надлежни. Одлуку о изменама Стратегије за прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијског програма у Србији влада је усвојила првог марта ове године. Крајњи рок за прелазак на потпуно дигитално емитовање земаљског ТВ сигнала у Европи је 17. јун 2015. године.

Комшије испред нас

Државе у нашем окружењу овај посао приводе крају. Хрватска и Словенија су прешле на дигитално емитовање телевизијског програма. На основу споразума потписаног на Регионалној радио-конференцији у Женеви 2006. године, све државе у Европи морају да до 17. јуна 2015. године „заштите аналогни пренос од сметњи које би настале од дигиталног телевизијског емитовања”. То, заправо, значи да је до тада неопходно да се обезбеди дигитално емитовање. Европска унија је, међутим, свимсвојим чланицама препоручила да пређу на дигитално емитовање до 2012. године.

Предности и недостаци дигиталне телевизије

Предности:

• дигитална телевизија је боља, нарочито са добрим сигналом, због елиминације видљивих сметњи и других ефеката као што је вишеструка слика;

• са слабијим сигналом постоји мала разлика у пријему дигиталног сигнала;

• лакше је добити оптималну дигиталну слику него оптималну аналогну слику;

• у дигиталном преносу много више канала може да стане у оквиру истог спектра;

• омогућене су интерактивне услуге.

Недостаци

• могу постојати тешкоће у подешавању антене због недостатка повратне информације коју може да пружи постепено деградирана аналогна слика; слика се обично у потпуности појављује или је нема, не пружајући никакве информације у ком правцу треба померити антену;

• нова опрема (сет-топ боксови) може бити потребна;

• повећана потрошња електричне енергије од стране опреме за дигитални пријем уколико су укључени и телевизор и додатни сет-топ бокс;

• инсталирање побољшане антене може бити потребно;

• аналогни систем захтева слабији сигнал да би се добила видљива слика; дигитална слика не може бити деградирана као аналогна;

• мењање канала је спорије због времена које је потребно за декодирање дигиталног сигнала.


politika


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
 
Uvođenje digitalne TV bez troškova za korisnike kablovske
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Mali vodič za WhatsApp korisnike
» Plaćanje troškova liječenja
» Provereni načini da se rashladite bez klime
» EPS pristao na uvođenje jeftine struje dva sata dnevno
» Vlada predlaže uvođenje novih krivičnih dela
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Aktuelnosti :: I-Tech-