Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Biblijski likovi

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Biblijski likovi Empty
PočaljiNaslov: Biblijski likovi   Biblijski likovi Sat610Ned 1 Apr - 23:50

NAJPOZNATIJI BIBLIJSKI LIKOVI

Biblijski likovi Adam-i-eva1

ADAM I EVA SU SLIKA NAŠE NEPOSLUŠNOSTI PREMA BOGU. TO JE PRIČA O GRIJEHU I O POSLJEDICAMA GRIJEHA.

Biblijski likovi Noahs-ark

NOA JE U SVOJE VRIJEME BIO JEDINI POŠTENI ČVJEK KOJEGA JE BOG POŠTEDIO OD POTOPA. ON JE SAGRADIO VELIKI BROD (ARKU) I U NJEGA STAVIO SVE ŽIVOTINJE U PARU (MUŠKO I ŽENSKO). POTOP JE TRAJAO 40 DANA I 40 NOĆI.

Biblijski likovi Abraham3isaac1

ABRAHAM JE BIO ČOVJEK KOJI JE SPOZNAO DA POSTOJI SAMO JEDAN BOG. TADA MU SE BOG OBRATIO. ON JE UTEMELJITELJ ŽIDOVSKE VJERE. ŽIVIO JE OKO 1700. GODINE PRIJE KRISTA

Biblijski likovi Joseph-interpret-pharaohs-dream

JOSIP EGIPATSKI JE BIO JAKOVLJEV (IZRAELOV) SIN KOJEGA SU BRAĆA PRODALA KAO ROBA. NA KRAJU JE ZAVRŠIO U EGIPTU GDJE JE TUMAČIO SNOVE I SAMOM FARAONU KOJI GA JE POSTAVIO ZA UPRAVITELJA
EGIPATSKIH ŽITNICA. ŽIVIO JE OKO 1500. GODINE PRIJE KRISTA.

Biblijski likovi Mojsije

MOJSIJE JE BIO IZRAELSKO NOVOROĐENČE KOJEGA JE MAJKA, DA BI GA SPASILA, STAVILA U KOŠARU I PUSTILA NILOM. NAŠLA GA JE FARAONOVA SESTRA I ODGOJILA KAO PRINCA. KASNIJE JE SAZNAO DA JE IZRAELAC. BOG GA POZVAO DA SPASI IZRAEL IZ ROPSTVA. DOBIO JE 10 BOŽJIH ZAPOVIJEDI.


Biblijski likovi Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Biblijski likovi Empty
PočaljiNaslov: Re: Biblijski likovi   Biblijski likovi Sat610Ned 1 Apr - 23:54

Biblijski likovi Samson

SAMSON JE BIO VRLO SNAŽAN ČOVJEK KOJEMU JE BOG DAO SNAGU (BILA MU JE U
KOSI). JEDNOM JE ODAO TU TAJNU SVOJOJ CURI KOJA MU JE ODREZALA KOSU. ZATIM SU GA ZATVORILI A U MEĐUVREMENU MU JE KOSA NARASLA. SRUŠIO JE HRAM FILISTEJCIMA

Biblijski likovi Samuel-anoints-David-2

SAMUEL JE BIO JEDAN OD TAKOZVANIH SUDACA, ŽIVIO OKO 1050. GODINE PRIJE KRISTA. ON JE POMAZAO ŠAULA ZA KRALJA, KASNIJE JE POMAZAO I DAVIDA. ON JE BIO BOŽJI PROROK.

Biblijski likovi Rubens_david_goliath

DAVID JE BIO IZRAELSKI KRALJ. ŽIVIO JE OKO 950. GODINE PRIJE KRISTA. ON JE UBIO FILISTEJSKOG DIVA GOLIJATA. BIO JE ŠAULOV NASLJEDNIK TO JEST DRUGI IZRAELSKI KRALJ.


Biblijski likovi Haoss10


Poslednji izmenio Shadow dana Pet 6 Apr - 23:56, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Biblijski likovi Empty
PočaljiNaslov: Re: Biblijski likovi   Biblijski likovi Sat610Pon 2 Apr - 0:01

Biblijski likovi Projects_solomon

SALOMON JE BIO NAJMUDRIJI KRALJ, ŽIVIO JE OKO 950. GODINE PRIJE KRISTA. ON JE BIO SIN KRLJA DAVIDA. NJEMU JE BOG DAO DA BIRA HOĆE LI UZETI BOGATSTO ILI ĆE UZETI MUDROST. ON JE UZEO MUDROST, PA MU JE BOG DAO (JER JE PRAVILNO ODABRAO) JOŠ I BOGATSTVO

Biblijski likovi 11017004

PROROK ILIJA ŽIVIO JE U 9. STOLJEĆU PRIJE KRISTA, NJEMU SU HRANU NOSILE
PTICE. ON JE NA NEBO OTIŠAO S VATRENIM KOLIMA.

Biblijski likovi 23001001

PROROK IZAIJA RODIO SE OKO 750. GODINE PRIJE KRISTA. ON JE BIO JEDAN OD 4 VELIKA PROROKA. SA 25 GODINA BIO JE POZVAN U PROROKE


Biblijski likovi Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Biblijski likovi Empty
PočaljiNaslov: Re: Biblijski likovi   Biblijski likovi Sat610Pon 2 Apr - 0:14

Biblijski likovi Jeremija

PROROK JEREMIJA JE ZBOG SVOG PROPOVIJEDANJA MNOGO PUTA BIO U SMRTNOJ OPASNOSTI. ŽIVIO JE OKO 500. GODINE PRIJE KRISTA

Biblijski likovi 01_1pr2

JONA JE BIO PROROK KOJI JE U POČETKU BJEŽAO OD BOGA. POJELA GA JE RIBA I NAKON TRI DANA GA JE IZBACILA IZ UTROBE. ŽIVIO JE OKO 750. GODINE PRIJE KRISTA. ON JE OSLOBODIO VELIKI GRAD NINIVU OD BOŽJE SRDŽBE

Biblijski likovi Sv+A+i+J

ANA JE VAPILA GOSPODINU MOLEĆI ZA PLODNOST. UKAZAO JOJ SE BOŽJI ANĐEO I NAVIJESTIO DA ĆE DOBITI DIJETE. PO ANĐELU BIO JE OBAVIJEŠTEN I JOAKIM TE
POZVAN DA SE IZ PUSTINJE VRATI KUĆI. POSLUŠAO JE TE U ZAHVALU PRINIO
GOSPODINU ZA ŽRTVU DESET JAGANJACA. ANA JE U VELIKOJ STAROSTI RODILA KĆER I DALA JOJ IME MARIJA. U TREĆOJ GODINI RODITELJI SU JE PRIKAZALI GOSPODINU.

Biblijski likovi -svetaobitelj

JOSIP JE BIO ŽIDOV IZ NAZARETA, PO ZANIMANJU DRVODJELJA, SUPRUG BLAŽENE
DJEVICE MARIJE I ISUSOV STARATELJ..


Biblijski likovi Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Biblijski likovi Empty
PočaljiNaslov: Re: Biblijski likovi   Biblijski likovi Sat610Pon 2 Apr - 0:23

Biblijski likovi 5

Isus (aramejski: ישוע Ješua; 7−2. pre nove ere do 26−36. nove ere) je bio jevrejski propovednik i rabin iz Nazareta, koga su mnogi Jevreji smatrali velikim učiteljem. Nakon mučeničke smrti, postao je centralna figura hrišćanstva i važna figura u nekoliko drugih religija. Muslimani ga smatraju prorokom, hinduisti avatarom, a hrišćani mesijom i Sinom Božjim, nazivajući ga Isus Hristos.

Biblijski likovi 2u8cff7

Jovan Krstitelj, Ivan Krstitelj ili Johanan kupač (hebrejski: יוחנן המטביל, Yohanan Ha'Matbil), bio je jevrejski asketski propovednik iz 1. veka koji je vršio obredna kupanja na reci Jordan.

Jovan Krstitelj je pozivao ljude na pokajanje i okretanje Bogu. Bio je važna religijska ličnost 1. veka, čiji je pokret verovatno bio masovniji od Isusovog. Najpoznatiji je po tome što je krstio Isusa, koji je prihvatio njegovu poruku.

Neki suštinski elementi Jovanovog pokreta, kao post i krštenje, su verovatno ušli u rano hrišćanstvo pod uticajem Jovanovih učenika.
U hrišćanstvu se poštuje kao svetac, pustinjak i mučenik, prethodnik Isusov. U islamskoj tradiciji je poznat kao prorok Jahja ibn Zakarija (arapski: يحيى بن زكريا‎ Yaḥyā ibn Zakarīyā), Jahja sin Zaharije. Mandejci ukazuju Jahji najviše poštovanje smatrajući ga jedinim istinskim mesijom (hristom), zbog čega su poznati i kao hrišćani svetog Jovana.

Biblijski likovi 455px-Pope-peter_pprubens

Sveti Petar isto tako poznat kao Simon ben Jonah/BarJonah, Šimun Petar, Cephas and Kepha — izvorno ime Šimun ili Simeon (Djela apostolska 15:14) — je bio jedan od Dvanaest apostola koje je Isus odabrao među svojim učenicima.


Biblijski likovi Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Biblijski likovi Empty
PočaljiNaslov: Re: Biblijski likovi   Biblijski likovi Sat610Pon 2 Apr - 0:35

Biblijski likovi Svmarko
Apostol i jevanđelist Marko (Jovan Marko) bio je sin bogate žene Marije, koja je bila prijatelj hrišćanima, jedan je od apostola (učenika) Isus Hrista i autor prvog jevađelja.

Prema predanju, njegov ujak, Apostol Varnava i apostol Pavle uzeli su ga u pratnju na prvom misionarskom putovanju u Antiohiju. Kasnije sa ujakom Varnavom odlazi na Kipar, a sa apostolima Petrom i Pavlom u Rim.

Sveti Petar postavlja Marka za episkopa i šalje ga u Misir da propoveda. Tako je Sveti Marko bio prvi propovednik Jevanđelja i prvi episkop u Misiru. Propovedao je u Liviji, Amonikiji i Pentapolju. Iz Pentapolja prešao je u Aleksandriju. U Aleksandriji Sveti Marko je osnovao crkvu Božju, postavio episkopa, sveštenike i đakone.

Predanje ga smatra osnivačem Crkve u Aleksandriji. Umoren od neznabožaca sahranjen je bio u Aleksandriji. 828. godine njegovo telo je ukradeno od strane mletačkih trgovaca i prevedeno u Veneciju gde danas leži njegov sarkofag u crkvi svetog Marka.
Apostol Marko je pisac, po vremenu pisanja, prvog jevanđelja, koje nosi njegovo ime - Sveto Jevanđelje po Marku.

Biblijski likovi 200px-Sv_ev_Luka

Sveti apostol i jevanđelista Luka (grč. Λουκᾶς) bio je lekar i prijatelj apostola Pavla.
Smatra se da je bio Grk, rodom iz Antiohije. Predanje tvrdi da se bavio živopisom i da je prvi naslikao ikone Isusa Hrista, Bogorodice i apostola Petra i Pavla. Te ikone su bile uzor svim kasnijim ikonama, zbog čega se sveti Luka smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.
Pratio je apostola Pavla na drugom i trećem misionarskom putovanju, od Filipa do Rima. Posle smrti apostola Pavla, nastavio je da propoveda Jevanđelje po Italiji, Dalmaciji, Makedoniji i drugim zemljama.

U starosti sveti Luka je otputovao u Egipat radi propovedi Jevanđelja. Tamo on blagovesteći Hrista pretrpe mnoge muke i izvrši mnoge podvige. U gradu Aleksandriji on rukopoloži za episkopa Avilija na mesto Aniana, rukopoloženog svetim jevanđelistom Markom. Vrativši se u Grčku, sveti Luka ustroji Crkve naročito u Beotiji, rukopoloži sveštenike i đakone, isceli bolesne telom i dušom.

Prema predanju, apostol Luka je imao 84. godine kad su ga uhvatili idolopoklonici i ubili obesivši ga o granu masline u gradu Tebi Beotijskoj.
Pogreben je u Tivi, glavnom gradu Beotije, gde od njega bivahu mnoga čudesa. Tu su se ove svete čudotvorne mošti nalazile do druge polovine 4. veka, kada su prenesene u Carigrad, u vreme cara Konstancija.

U 4. veku naročito se proču mesto gde su počivale časne mošti svetoga Luke, zbog isceljivanja koja su se zbivala od njih. Osobito isceljivanje od bolesti očiju. Saznavši o tome car Konstancije posla upravitelja Egipta Artemija da mošti svetoga Luke prenese u prestonicu, što i bi učinjeno veoma svečano.

Stari crkveni pisci svedoče, da je sveti Luka, odazivajući se pobožnoj želji ondašnjih hrišćana, prvi živopisao ikonu Presvete Bogorodice sa Bogomladencem Gospodom Isusom na njenim rukama, i to ne jednu nego tri, i doneo ih na uvid Bogomateri. Razgledavši ih, ona je rekla: “Blagodat Rođenog od mene, i moja, neka budu sa ovim ikonama“.

Sveti Luka je isto tako živopisao na daskama i ikone svetih prvovrhovnih apostola Petra i Pavla. Tako je sveti apostol i evanđelist Luka postavio početak divnom i bogougodnom delu - živopisanju svetih ikona, u slavu Božiju, Bogomatere i svih Svetih.

Hrišćanska tradicija drži da je Luka napisao Sveto Jevanđelje po Luki - treće jevanđelje (po redosledu u Novom zavetu), i Dela apostolska. Vernici smatraju da je Sveto Jevanđelje po Luki napisao oko 60. godine. Moderni tumači Biblije ne veruju da je Luka autor jevađelja, za koje većina smatra je napisano najranije između 80. i 90. godine nove ere, koristeći Jevanđelje po Marku i Q dokument kao izvore.

Njegove mošti se čuvaju u Carigradu.

Biblijski likovi 521px-SvJovan_Bogoslov_w

Apostol i jevanđelista Jovan (grčki oblik jevrejskog imena: Jahve je milostiv) bio je jedan od prvih učenika Isusa Hrista, sa bratom Jakovom. Naziva se i Sveti Jovan Bogoslov.
Jovan je bio i (prema Pismu) sin Zevedejev i ribar na Galilejskom jezeru. Jovan i Jakov su nazvani sinovima groma, prema nadimku koji im je dao Isus Hristos kada ih je pozvao za svoje učenike, apostole.

Prema predanju, umro je u Efesu, u dubokoj starosti. Isus Hristos je Jovana posebno voleo, zato što je bio živahan, brz, vredan, izuzetno odan i marljiv učenik. Zbog ovih osobina dao mu je ime Voanerges, što znači: sin gromova.

Od svih svojih učenika, Isus Hristos je izdvajao Jakova, Petra i Jovana. Oni su bili sa njim kad je vaskrsao Jairovu kćerku. Na gori Tavor, kada su videli njegovo Preobraženje, i samo njih je poveo sa sobom u Getsimanski vrt, noć uoči stradanja.

Prema predanju, u gradiću Vitsaidi, na obali Galilejskog jezera, živela je porodica Jovana Bogoslova. Otac mu se zvao Zavedej, a majka Salomija, bila je kćerka Josifa, hranitelja i staratelja Presvete Bogorodice. Jovan je bio učenik svetog Jovana Krstitelja.

Koliko je Isus Hristos voleo Jovana govori i to da je na Tajnoj večeri Jovan sedeo pored njega, i da je jedino njemu Hristos otkrio Judino izdajstvo. Kad su Hrista uhvatili i poveli na suđenje, Jovan nije odstupao od njega ni kad su se svi ostali razbežali. Sve vreme stradanja Hristovog, do krsta i pod krstom, bol sa njim je delio i Jovan. Nemoćan da pomogne, ublaži ili otkloni stradanja, on je stajao, saučestvujući i sastradavajući sa učiteljem i Mesijom. Kolika je Hristova ljubav i poverenje, videlo se kad je sa krsta, u poslednjim trenucima zemnog života, poverio Jovanu da se stara o njegovoj majci, Presvetoj Bogorodici.

Posle Hristovog Vaznesenja na nebo i sve dok je Bogorodica bila živa, Jovan se brinuo o njoj, i propovedao po Palestini. Posle njene smrti propovedao je u Efesu i Rimu. Rimski car Domicijan ga je zatvorio i mučio, ali kad je i posle ispijanja najjačeg otrova Jovan ostao živ, car se uplašio i nije smeo da ga pogubi mačem, nego ga je poslao u progonstvo, na ostrvo Patmos. Na tom ostrvu, Hristos se u punoj sili i slavi javio Jovanu i prorekao što će se zbivati sa Crkvom do poslednjih vremena, odnosno njegovog drugog dolaska. Jovan je to opisao u knjizi nazvanoj Apokalipsa ili Otkrovenje.

Kada je Domicijan ubijen i na prestao došao car Nerva, koji bio blaži prema hrišćanima Jovan se iz progonstva vratio u Efes, gde su ga maloazijski arhijereji molili da im zapiše Hristovo učenje, bojeći se da nešto može da se zaboravi ili pogrešno prenese, zato što je Jovan do tada samo propovedao.

Kad je ostario i više nije mogao da ide u crkvu, učenici su ga nosili, a on je, umesto propovedi, govorio: „Deco moja, volite jedan drugog“. Jedan od učenika ga je pitao zašto samo te reči izgovara. Stari apostol je odgovorio: „Zato što je to najveća zapovest Gospodnja, i dosta je ako samo nju ispunimo kako valja.“

Kada, je Jovanu bilo više od sto godina on uze sedam svojih učenika, iziđe iz Efesa i naredi učenicima da iskopaju grob u vidu krsta. Potom siđe starac živ u taj grob i bi pogreben. Kada docnije otvoriše verni grob Jovanov, ne nađoše tela u grobu. Sveti Jovan Bogoslov je umro 8. maja (21. maja).


Biblijski likovi Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Biblijski likovi Empty
PočaljiNaslov: Re: Biblijski likovi   Biblijski likovi Sat610Pon 2 Apr - 0:41

Biblijski likovi SvPavle

Pavle iz Tarza, poznat kao apostol Pavao (grčki Παῦλος, hebrejski שָׁאוּל Scha'ul; Tarz, 5. - Rim, 65.) je bio jedan od najvećih hrišćanskih evangelizatora i misionara svih vremena, i teolog, koji je napisao mnoge poslanice Novoga Zavjeta.

Savle nije bio među Isusovim učenicima, već je u bio farisej i gonitelj hrišćana. Nakon mistične vizije doživljava preobražaj i postaje kršćanski apostol. Mnogo je nevolja doživio na putovanjima, više puta bio je zatvoren u tamnicu, doživio je nekoliko brodoloma. Mnogo je stradao i strpljivo podnosio muke, čvrst i stamen u svojoj veri u Gospoda dostigavši takvo savršenstvo da je mogao reći: „Ne živim ja, nego Hristos u meni“. Posečen je u Rimu u vreme cara Nerona kao i apostol Petar.

Hrišćanska crkva ga slavi kao sveca i mučenika.


Biblijski likovi Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Biblijski likovi Empty
PočaljiNaslov: Re: Biblijski likovi   Biblijski likovi Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Biblijski likovi
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Najmoćniji ženski likovi u književnosti
» Omiljeni likovi iz animiranih filmova
» Horor filmovi
» Najbolji ženski likovi iz animiranih filmova i serija
» Ramon Bruin - 3D crteži
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Nauka :: Filozofija :: Religija-