Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Mediala

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
na vodi

Član
Član

na vodi

Muški
Poruka : 151

Učlanjen : 27.02.2012

Raspoloženje : bonacabura


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Mediala   Mediala Sat610Sre 14 Mar - 9:31

Mediala


Nastanak Mediale1953. godine u Domu omladine, koji se tada nalazio na Obilićevom vencu u Beogradu, na izložbi o Le Korbizjeu - Leonida Šejke i Siniše Vukovića - studenata arhitekture došli su Dado Đurić i Uroš Tošković, i to se može smatrati prvim kontaktom članova buduće grupe Mediala jer oni, tu, na samoj izložbi odmah nalaze zajednički afinitete da ostvare nešto što će u njihovom stvaralaštvu sjediniti vreme i čoveka, kao i prošlost i budućnost.

Jezgro grupe se polako širi kada se, 1957. godine formira društvo prijatelja Baltazar, koje sačinjavaju Leonid Šejka, Siniša Vuković, Miro Glavurtić, Dado Đurić, Mišel Kontić, Uroš Tošković, Vukota Vukotić, Peđa Ristić i Olja Ivanjicki.

Već iduće godine društvo - grupa je imala i svoj prvi zajednički nastup pod imenom umetnička grupa Mediala, i na izložbi pod nazivom - Medijalna istraživanja - učestvuju Olja Ivanjicki, Leonid Šejka, Miro Glavurtić i Vladan Radovanović, a postavka izložbe je obuhvatala slike, objekte, fotografije, tekstove kao i zvukove - tonove. Potom sledi izložba u Galeriji grafičkog kolektiva 1959. godine, kada se grupi pridružuju i drugi umetnici, a 1960. godine je priređena i treća izložba. Grupa Mediala, ma koliko je često menjala svoj sastav, ostaje uvek dosledna svojoj prvobitnoj ideji, pa je i zbog toga Mediala imala veliki uticaj na savremenike, a i izvan grupe se sve više i više širio njen uticaj na veliki deo ljudi i stvaralaca.

U samom period formiranja grupe, od 1957. godine do 1958. godine, rad grupe prate programski tekstovi, objavljivani u Vidicima, a zatim i u drugim časopisima.

Stavovi, načela i program grupe najpotpunije su izloženi u prvom broju časopisa Mediala koji je izašao 1959. godine u Beogradu. 1964. godine, Leonid Šejka je objavio i knjigu Traktat o slikarstvu - nagrađena Nolitovom nagradom za književnost 1968. godine - kao jedan od glavnih teoretičara Mediale. Pored Šejke tu su bili i Glavurtić i Vuković, čiji su se zajednički stavovi reflektovali na ideje koje su se rađale prilikom dugih razgovora i susreta svih članova grupe.

Članovi Mediale

Olja Ivanjicki
Leonid Šejka
Milić od Mačve
Uroš Tošković
Vladimir Veličković
Ljuba Popović
Kosta Bradić
Vladan Radovanović
Siniša Vuković
Miro Glavurtić
Svetozar Samurović
Milovan Vidak
Dado Đurić
Spisak srpskih slikara

Programska načela Mediala je pokušala da sprovede spajanje tradicionalnih vrednosti sa savremenim tokovima, ugledajući se na umetnost renesanse i klasicizma. Taj spoj klasičnog i modernog, članovi mediale su svojim ličnim senzibilitetom dovodili u poseban odnos stvarajući autentično viđenje sveta.

Ime grupi je dao Miro Glavurtić i to tako što je spojio reči Med i Ala.

Med - med kao svojevrstan eliksir i lek, a koji se veštačkim putem može sintetisati kao proizvod bića sjedinjenih u jednoj ideji i radu. Ala - ala, aždaja, simbol mraka, sukoba i destrukcije. I mada je u upotebi i Medijala, pravilno je reći Mediala.

Kodeks grupe je napisao Milovan Vidak, a članovi grupe su svoje sastanke organizovali na beogradskim obalama Save i Dunava, na Adi Međici, u drvenoj kući - sojenici na Adi Ciganliji, u potkrovlju Peđe Ristića u Senjačkoj br.16 i u nekoliko kafana u Beogradu.

Programski članci, tekstovi i objave Mediale, objavljivani u Vidicima 1958. godine i 1959. godine, a kasnije u nizu listova i časopisa, kao i u knjizi Leonida Šejke “Traktat o slikarstvu” - Nolit, 1964. godine. Ali sva programska načela i koncepcija grupe najpotpunije je predstavljena u "listu za umetnost" koji je, 1959. godine pod nazivom “Mediala” izdala grupa slikara, članova Mediale, a čiji je glavni i odgovorni urednik bio Miro Glavurtić.

O programskim načelimaMiro Glavurtić je pisao da će medialno slikarstvo koristiti sva iskustva i sva otkrića do kojih se došlo sa ma koje slikarske parcele ovog vremena.
Leonid Šejka je pozivanje na renesansu tumačio time što se program Mediale, u suštini, svodi na jedno: napraviti dobru sliku sa svim osobinama koje sliku čine slikom...

Olja Ivanjicki je rekla - Mediala je pokret koji se širi, koji se ne može zaustaviti, jedan pokret koji se nikada ne zaustavlja. Samo čovekov život se završava smrću. Pokret traje duže od čoveka, ima pokreta koji traju vekovima. Nema smrti. Postoji samo modifikacija.
[uredi] Kodeks Milovana VidakaČistoća i jasnoća subjektivnog viđenja polaže pravo na istraživački začetak Istinsko vođenje dolazi iz samog predmeta Osloboditi se straha i želje za oživljavanjem anahronizma i preživelog sveta Srušiti Hegelov zid. Ovladati izvođačkom tehnikom do nestvarnog.

Pri izučavanju i posmatranju objektivnog ne zanemariti svet rođen iz pokrenutih emocija i impulsa Treba da budem trezan, usredsređen, budan i odgovoran sebi. Treba da shvatim prolaznost formalnog privida probuđenja realnosti. Ne smem izgubiti iz vida dolazak tehničke inteligencije, uslovljene zakonom i svetom destrukcije. Tražiti i prepoznavati mogući ključ večnog trajanja - žudnje ka univerzumu ljudskog duha.

Proučavati i upoznavati sva područja koja otkrivaju, uključuju ili isključuju dati trenutak svog uobličenog postojanja ili nestanka, posrednog ili neposrednog bitka objektivnog života i smrti.

Poštovati svaki stvaralački i istraživački rad uslovljen subjektivnim razlozima, tim pre ako služi ljudskom rodu.

Oslobađati se rušilačkog i oplođavati graditeljski nagon. Prodreti do suštine imaginarnog impulsa ljudske prirode. Poimati i razjašnjavati materijalističko postojanje sveta i njegovo metafizičko otuđenje.

O Mediali

U knjizi Od Avangarde do Arkadije - izdavač Klio, Beograd, 2000. godine. Beograd - istoričarka umetnosti Irina Subotić je napisala:

Dela koja su članovi Mediale ponudili, često veštija, vibrantnija i slobodnijeg duha u crtežu no u slici, pokušala su da prate ideje vodilje. Bilo je, međutim, više evokacije prošlog, muzejskog, "renesansnog", vremenom i tradicijom prožetog slikarstva, no sinteze modernog, britkog, oslobodđenog. Njihova hermetična pojava nije bila lako raspoznatljiva u ta vremena koja karakteriše otvaranje ka svetu, modernizacija i duhovnog i praktičnog života, prihvatanje mnogih gotovih formula, potrebnih ovoj sredini i zato brzo usvojenih, koja su došla kao zamena za tek prevaziđenu dogmatsku umetnost. Svojim programom, delima i ponašanjem, kao ‘zagovornik dugog pamćenja’, Mediala je u likovnom životu Beograda vidno odudarala od svega tada aktuelnog i slavljenog kao moderno.

Salon Mediale15. decembra 2006. godine u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu, Ministarstvo kulture je u okviru likovne zbirke muzeja otvorilo izložbu Trenutak sadašnji organizovanu povodom osnivanja Galerije - Salona Mediale i obeležavanja pedesetogodišnjice od osnivanja umetničke grupe Mediala.

U stalnoj postavci Salona Mediale, osim slika i crteža svih njenih članova obuhvata i originalni dokumentarno audio - vizuelni materijal koji se odnosi na rad Mediale: fotografije, dnevnike, plakate sa otvaranja izložbi, kodekse, kutije sa pigmentima, čuveni instrument drndafon arhitekte Peđe Ristića, kapu, plašt i štap Milića od Mačve, kao i mnoge druge eksponate i dela.

Većinu izložbene postavke otkupilo je Ministarstvo kulture, a ostatak je pozajmljen iz fundusa Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, kao i iz zbirki privatnih kolekcionara. Počasna direktorka Salona Muzeja Mediale je slikarka Olja Ivanjicki.

Izložbe grupe Mediala1958. Prva izložba Mediale pod nazivom „Medialna istraživanja”, Omladinska galerija, Obilićev venac, Beograd, 31. juni – 9. juli
Izlažu: Olja Ivanjicki, Leonid Šejka, Miro Glavurtić i Vladan Radovanović.

1959. Druga izložba Mediale, Galerija Grafički kolektiv, Beograd, 11 – 21. septembar
Izlažu: Olja Ivanjicki, Leonid Šejka, Kosta Bradić, Milić Stanković, Milovan Vidak, Mihajlo Čumić, Miro Glavurtić, Siniša Vuković, Svetozar Samurović i Vladimir Veličković.

1960. Treća izložba Mediale, Galerija Grafički kolektiv, Beograd, oktobar
Izlažu: Olja Ivanjicki, Leonid Šejka, Miro Glavurtić, Ljuba Popović, Siniša Vuković, Svetozar Samurović i Uroš Tošković.

1961. Izložba Mediale, Salon Tribine mladih, Novi Sad, decembar
Izlažu: Olja Ivanjicki, Leonid Šejka, Miro Glavurtić, Svetozar Samurović, Siniša Vuković, Milić Stanković, Uroš Tošković, Ljuba Popović i Radovan Kragulj.

1969. Retrospektivna izložba Mediale, 1953-1966, Galerija ULUS-a, ul. Vuka Karadžića, Beograd, 11 – 26. januar
Izlažu: Olja Ivanjicki, Siniša Vuković, Mišel Kontić, Vladan Radovanović, Miro Glavurtić, Uroš Tošković, Vladimir Veličković, Milić Stanković, Svetozar Samurović, Leonid Šejka, Kosta Bradić, Milovan Vidak, Dado Đurić, Ljuba Popović i Predrag Ristić.

1970. Izložba Mediale, Galerija „Mlada generacija”, Beč, 12. januar – 3. februar
Izlažu: Olja Ivanjicki, Siniša Vuković, Kosta Bradić, Svetozar Samurović, Milovan Vidak, Milić Stanković i Branimir Vasić.

1974. Izložba Mediale pod nazivom „Fantastični realizam”, Diseldorf
Izlažu: Olja Ivanjicki, Siniša Vuković, Milić Stanković, Kosta Bradić i Miro Glavurtić.

1981. Mediala, retrospektivna izložba, Beograd, Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, 18. mart – 5. april
Izlažu: Milovan Vidak, Siniša Vuković, Olja Ivanjicki, Svetozar Samurović, Kosta Bradić, Dado Đurić, Miro Glavurtić, Milić od Mačve, Vladan Radovanović i posthumno dela Leonida Šejke.

2001. Izložba Mediale u „Galeriji 107” u Zemunu
Izložu: Mira Glavurtića, Leonida Šejke, Siniše Vukovića, Olje Ivanjicki, Milovana Vidaka, Milića od Mačve, Dada Đurića, Vlade Veličkoviđa, Svetozara Samurovića, Koste Bradića, Uroša Toškovića.

2004. Izložba „Novi život Mediale u Kotoru”, Kotor, u galeriji „Kod Homena”, 8. avgust - 1. septembar
Izlažu: Olje Ivanjicki, Miro Glavurtić, Leonid Šejka, Vladan Radovanović, Milovan Vidak, Svetozar Samurović, Kosta Bradić, Milić od Mačve, Uroš Tošković, Siniša Vuković.

2005. Izložba "Medijala", galerija NIS "Jugopetrol, Beograd, 11. aprila - 1. maj
Izlažu: Olje Ivanjicki, Leonid Šejka, Milića od Mačve, Uroš Tošković, Vladimir Veličković, Ljuba Popović, Kosta Bradića, Vladan Radovanović, Siniša Vuković, Miro Glavurtić, Svetozar Samurovića, Milovan Vidak, Dado Đurić


wikipedija
Nazad na vrh Ići dole
na vodi

Član
Član

na vodi

Muški
Poruka : 151

Učlanjen : 27.02.2012

Raspoloženje : bonacabura


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 14 Mar - 14:50

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
na vodi

Član
Član

na vodi

Muški
Poruka : 151

Učlanjen : 27.02.2012

Raspoloženje : bonacabura


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 14 Mar - 15:09

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 14 Mar - 17:18Kosta Bradic

[You must be registered and logged in to see this image.]

Bez naziva, 1976.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Golgota, 1974.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Studenica , 1978.


Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 14 Mar - 17:23Milovan Vidak

[You must be registered and logged in to see this image.]

Kibernetička punktura, 1968.

[You must be registered and logged in to see this image.]


Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sub 24 Mar - 23:33

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Pon 9 Jul - 19:28

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Pon 9 Jul - 19:30

[You must be registered and logged in to see this image.]
Leonid Šejka - Soba Split 1961


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Pon 9 Jul - 19:34

[You must be registered and logged in to see this image.]
Olja Ivanjicki


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 30 Apr - 0:23

LEONID ŠEJKA

[You must be registered and logged in to see this image.]

(1932-1970)

Leonid Šejka bio je u potpunosti posvećen svetu umetnosti, filozofije, književnosti, nauke. Erudita, imao je sposobnost i dar za razumevanje i elaboraciju različitih ideja i sposobnost da ih kao takve predstavlja krugu ljudi koji su činili deo njegovog bližeg ali i šireg okruženja.

Jedan je od teoretičar ai osnivača umetničke grupe MEDIALA.

Učestvuje na svim izložbama Mediale do 1970. godine, uzima aktivno učešće u njenom radu i za njega se može reći da je do poslednjeg dana života bio pokretačka snaga ove umetničke grupe. Trudio se da što više umetnika okupi oko Mediale, da im pruži dovoljan prostor za afirmaciju ličnih stavova i iskazivanja sopstvenog identiteta, ali da im približi stavove i načela Mediale.


[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 30 Apr - 0:24

MIRO GLAVURTIĆ

[You must be registered and logged in to see this image.]

(1932-)

Miro Glavurtić nije bio umetnik po obrazovanju u vreme kada je počeo da se bavi izradom jednog filozofskog i estetičkog elaborata koji je prethodio osnivanju MEDIALE. I pored toga bavio se slikarstvom, a crtež mu je bio izrazito maštovit, snažan i impresivan do te mere da je mogao inicirati druge umetnike na pomeranje granica modernog slikarstva.

Njegov doprinos stvaranju teorijske postavke Mediale izuzetno je značajan. Jedan je od osivača grupe. Kao erudita, mislilac i plodan pisac dao je obrazloženje i široko tumačenje imena grupa MEDIALA koja je dobila ime na njegov predlog i na osnovu njegovog povezivanja koncepcije i ideje koje grupa kao jedinstvo suprotnosti u sebi nosi.

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 30 Apr - 0:26

OLGA OLJA IVANJICKI

[You must be registered and logged in to see this image.]

(1931-2009)

Prva dama Mediale, Mona Liza i Kraljica Teuta, Leonardova kći.

Istovremeno je stub i stožer i krov i pokrivač medialne kuće. Po obrazovanju vajar, po opredeljenju multimedijalni umetnik, slikar, dizajner, modni kreator, pesnik. Prošla je kroz mnoge faze umetničkog života i rada, pa i kroz takve kao što su pop art i hepening. Neumorni i strasni crtač, a u crtežima istraživala i pronalazila ali ih i posmatrala kao autohtona dela.Jedan od osnivača Društva prijatelja Baltazara i jedan od osnivača Mediale.

[You must be registered and logged in to see this image.][You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 30 Apr - 0:30

SINIŠA VUKOVIĆ

[You must be registered and logged in to see this image.]

(1932-2011)

Slikar i arhitekta, teoretičar umetnosti, likovni kritičar, profesor, jedan od osnivača i teoretičara Mediale. Lično moto – Slikam, dakle postojim. Sa Leonidom Šejkom izlagao još u školskim danima. Iako arhitekta po školovanju, posvećeni slikar, erudita i mistični katalogizator i klasifikator. Ostavio je niz tekstova o Mediali, o integralnom slikarstvu i mnogočemu drugom, prilježni čuvar Uerke (Ureda za registraciju i klasifikaciju), posvećenik i tragalac za sintezom istorijskih iskustava, mistike, proviđanja i integralne umetnosti.

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 30 Apr - 0:31

MILOVAN VIDAK

[You must be registered and logged in to see this image.]

(1926-2003)

Član je umetničke grupe Mediala od njenog osnivanja u Beogradu.

Slikarstvom se bavio od pedesetih godina 20. veka kada napušta vojnu službu i prihvata slikarski kist. Umetničku karijeru počeo je kao amater, družeći se sa umetnicima. Ozbiljno se posvetivši novom pozivu, on uzima aktivno učešće u tumačenju i interpretaciji umetnosti i 1952. godine piše estetički i umetnički Kodeks. Stvorio na platnu čitave svetove i građevine novog sveta, preciznog poteza, mističnog i futurističkog sadržaja, majstorskog zahvata.

Izabrao je slikarstvo kao svoje životno opredeljenje, stvarajući aktivno do kraja života.

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 30 Apr - 0:33

MILIĆ STANKOVIĆ - MILIĆ OD MAČVE

[You must be registered and logged in to see this image.]

(1934-2000)

Kostur Radovanov, unuk Pantelijin, Milić Ledeni, Srpski Barbarogenije.

Slikar maštovnjak, izuzetno plodan i nadaren umetnik, najdublje vezan za svoje podneblje, porodična predanja, bajke, snoviđenja. Zalagao se za nacionalnu umetnost, prikazujući nacionalne teme i junake u predelima fantastičnih iracionalnih ali ličnih vizija. Magija njegovog slikarstva ostavila je dubok trag u srpskoj umetnosti. Vešt polemičar i pesnik, multimedijalan umetnik nesagledive energije, ostavio je za sobom izuzetna umetnička dela.

Srpska kombinacija Brojgela, Boša i narodne baštine.

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 30 Apr - 0:35

VLADAN RADOVANOVIĆ

[You must be registered and logged in to see this image.]

(1932-)

Ličnost širokog stvaralačkog angažmana. Kompozitor, knjižnjvnik, teoretičar umetnosti, umetnik u oblasti vizuelne umetnosti, ali i u oblasti svih drugih umetničkih disciplina.Može se reći da je pluralizam opšte obeležje njegovog stvaranja – istraživanja i to ne samo u oblasti stilova i umetničkih disciplina već u umetnosti kao celini.

Učestvovao je na prvoj izložbi Medialna istraživanja. Tom prilikom predstavio svoje eksperimentalne radove. Iako su mu radovi izlagani i na drugim grupnim izložbama Mediale, tvrdi da je njegovo stvaralaštvo otišlo u drugom pravcu i da time ne pripada Grupi.

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 30 Apr - 0:36

KOSTA BRADIĆ

[You must be registered and logged in to see this image.]

(1927-)

Slikar snažnog talenta, sjajan precizan crtač, nadahnuto slika i crta blagoslovene trenutke iz porodičnog života, istorijske i religiozne kompozicije, portrete i pejzaže. Izuzetno plodan slikar koji je prolazeći kroz razne faze u stvaralaštvu ostvario ne samo lični stil, već i posebnu slikarsku tehniku, kojom je došao do vlastitog osvetljenja u slici. Njegove slike isijavaju svetlost, one je stvaraju i reflektuju posebnu atmosferu, koja predstavlja krunu njegovih dugogodišnjih istraživanja na planu izučavanja tehnoloških mogućnosti i postupaka u slikarstvu.

Član je Mediale od samog početka angažovanja ove grupe..

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 30 Apr - 0:41

UROŠ TOŠKOVIĆ

[You must be registered and logged in to see this image.]

(1932-)

Uvek ekscentričan, kako u izgledu i ponašanju, tako i u slikarstvu, Uroš tošković stvara zaseban identitet kroz poseban pristup umetnosti, modelima, svakodnevnim situacijama koje crta, pre svega crta. Mračni likovi, još mračnije prikazani u atmosferi izgubljenosti i posebne pežorativnosti, koja u njegovim delima uvek ima jednu definitivnu granicu preko koje ne prelazi ni u trenucima iskrene nadahnutosti da nam po svaku cenu prikaže svoje viđenje stvarnosti i svog nihilizma.

Dolaskom Uroša Toškovića iz Crne Gore u Beograd, na studije, gde je upisao Akademiju likovnih umetnosti i upoznavanjem sa Sinišom Vukovićem, Leonidom Šejkom, njihovim druženjem sa Dadom Đurićem, dolazi do stvaranja male grupe zanesenjaka, umetnika koji šetaju Beogradom, crtaju, druže se. Oko njih se formira krug ljudi koji ih prati, a Mediala polako ali sigurno postaje stvarnost.

Postaje član Mediale i izlaže sa grupom. Odlazi u Pariz gde živi do 1979. godine kada se vratio u zemlju.

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 30 Apr - 0:42

MIODRAG DADO ĐURIĆ

[You must be registered and logged in to see this image.]

(1933-2010)

Miodrag Dado Đurić poreklom je iz umetničke porodice u kojoj je umetnost bila sastavni deo života – na Cetinju gde je rođen, u Herceg Novom, Beogradu, u Francuskoj gde je živeo do kraja života.

Njegovo slikarstvo ima nesagledivu snagu, upornost i plodnost koja fascinira i čini ga jednim od najznačajnijih slikara današnjice. Duboko autentičan, stvarao je dela na svom imanju u Eruvalu kod Pariza, odvojen od sveta u tišini svojih misli, koje nadiru velikom brzinom i pretapaju se u njegove slike. Sjajan, genijalan crtač, umetnik koji je osećao život na poseban način.

Jedan od umetnika koji je značajno uticao na formiranje jezgra buduće Mediale, početkom pedesetih godina u Beogradu.

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 30 Apr - 0:44

SVETOZAR SAMUROVIĆ

[You must be registered and logged in to see this image.]

(1928-2001)

Mirne, blage prirode, Samurović je slikar posebnog lirskog temperamenta. Njegove slike odišu harmonijom, spokojstvom, mirom koji nas ispunjava zadovoljstvom, a smireni tonovi njegove palete koja je bogata i skladna uvode nas u poseban svet ispunjenosti i dostižnosti davno prošlih ali i budućih vremena koja su pred nama.

Bio je član Mediale, možda najdiskretniji, ali koji je svojim slikama sa lakoćom i neosetno ispunjavao sve zahteve koje je Mediala proklamovala u svojim javnim nastupima i na izložbama.

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 30 Apr - 0:47

VLADIMIR VELIČKOVIĆ

[You must be registered and logged in to see this image.]

(1935-)

Jedan od «velike četvorice» medialaca koji žive u Francuskoj. Profesor i član Francuske akademije umetnosti.

Arhitekta po obrazovanju, virtuozni crtač, veoma rano se opredelio za slikarstvo kao svoj lični umetnički izbor. Od 1966. živi i stvara u Parizu.

Slikarstvo Vlade Veličkovića odaje jedan mračan i težak pogleda na svet u kome destrukcija ima stalan zamah. Na njegovim slikama ona je u pokretu, ne miruje, u njenoj funkciji su i crtež i boja i potez, koji međusobno ostvaruju snažan i nelagodan osećaj užasa i opomene.

Sa Medialom izlaže od 1966. godine.

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 30 Apr - 0:48

LJUBA POPOVIĆ

[You must be registered and logged in to see this image.]

(1934-)

Pripada pariskom krugu medialaca, živi i stvara u Parizu, ali je kao i ostali članovi Mediale stalno prisutan na izložbama grupe. Od samog početka stvaranja i osnivanja Mediale inspirisan je njenim duhom. Njegovo slikarstvo stapa se i utapa u osnovne postulate medialnog stvaralaštva i na jedan neosetan način gradi njegov poseban odnos sa ostalim članovima grupe. Njegovi crteži prepuni fantastike, sazdani od realnih i čvrstih formi, na njegovim slikama omekšavaju i pretapaju se u nežne erotske figure žena a čak i kada slika ružne figure, gradi njihovu formu na smiren statičan način, umirujući njihovu lošiju konotaciju bogatim koloritom.

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 30 Apr - 0:49

PREDRAG RISTIĆ – PEĐA ISUS

[You must be registered and logged in to see this image.]

(1931-)

Poznat kao Peđa Isus, arhitekta, projektovao je integralnu arhitekturu, solarni hram sa jednokrakim krstovima. U Medialinom Uerka nazvan plemenitim neimarom, koji otkriva svoju dušu i traži molitvu za sebe. U Mediali je i pre Mediale, družio se sa Šejkom još od studentskih dana. Shvatio suštinu teorije skupova šetajući po beogradskoj “štrafti”, a zatim je primenio na “teoriju akustike dvorana” i projektovanje jedinstvenog muzičkog instrumenta “drndafona” . Mediala je nastala u njegovom potkrovlju, a njegov ujak Ivan Tabaković, nekim pripadnicima Mediale pomogao je u teškim trenucima sukoba na Likovnoj akademiji. Peđa Isus projektovao je oko 90 crkava širom pravoslavnog sveta.[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 30 Apr - 0:50

MIŠEL KONTIĆ

[You must be registered and logged in to see this image.]

Slikar o kome je ostao samo mit o jednom dendiju, koji je težio eleganciji, izražavajući tako jednu nostalgiju ali i otpor socrealističkom sivilu. Niko više ne zna ni da li mu je to bilo pravo ime, ni kada se rodio ni kuda je otišao. U Registru članova Baltazara, prethodnice Mediale, a opet u Uerka, za Kontića je zapisano: “U buketima preciznih zamisli rasla je njegova ličnost, sa druge strane očajanja, cvetala tiho i neuhvatljivo između jedva naslućenih granica. ” Koliko je poznato, sezdesetih godina otisnuo se u Ameriku i tamo mu se gubi svaki trag. Jedino svedočanstvo o njegovom postojanju i delovanju može se naći na stranicama Medialinog Ureda za registraciju i klasifikaciju.


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610Sre 30 Apr - 0:51

ILIJA SAVIĆ

[You must be registered and logged in to see this image.]

(1936-1966)

Mistični i ćutljivi filozof Mediale, za koga je Leonid Šejka verovao da će u svom delu objediniti Leonarda, preciznost Pola Valerija, poetičnost Edgara Alana Poa i vizionarstvo Viljema Blejka. Savić je u Medialu uveo Viljema Blejka, i niz do tada nepoznatih filozofa i mistika. Posedovao je veliku biblioteku, naročito knjiga na engleskom jeziku. On i Šejka su krajem pedesetih izveli i crnomagijski ritual sa oblačenjem crnih sakoa svojih umrlih očeva. Ubrzo, nekoliko godina kasnije, umro je Ilija Savić, zatim njegov brat Dušan koji je fotografisao tu ritualnu scenu, a 1970. i Leonid Šejka. Dolores Ćaće, takođe psiholog i pesnikinja, bila je Savićeva supruga i svojevrsna crna muza Mediale, suprotno od Olje Ivanjicki. Negde i koren razdora Mediale i leži u toj podeljenosti, između Meda i Ale, između dobra i zla, između suprotnosti belog i crnog. Šejka, Savić, Dolores i Čudina otišli su u jednom trenutku u suprotnom pravcu, u misticizam, okultno.avantartmagazin.


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Mediala Empty
PočaljiNaslov: Re: Mediala   Mediala Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Mediala
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Umetnost i Kultura :: Slikarstvo-