Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Jehovin svedci...istina

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Romina

  

Romina

Ženski
Poruka : 5505

Godina : 68

Lokacija : iza magle

Učlanjen : 09.02.2012

Raspoloženje : uglavnom dobro


Jehovin svedci...istina Empty
PočaljiNaslov: Jehovin svedci...istina   Jehovin svedci...istina Sat610Sre 7 Mar - 10:39

Jehovini svjedociTvrde da su religija koja najbrže raste na svijetu. Dobro su poznati po obilascima kuća i stanova, obično svima nude primjerak svoga časopisa.


'Oni' su Jehovini svjedoci, ime koje su uzeli iz Izaije 43:10: "Jer vi ste mi svjedoci, riječ je Jahvina." Njihov je časopis Kula stražara prodro u mnogobrojne obitelji.
Zbog svog vjerovanja Jehovini svjedoci ne slave rođendane, Božić i Uskrs, ne žele se vjerski podučavati u školama; ne žele primiti transfuziju krvi, ma koliko teška bila bolest; odbijaju služiti vojni rok, ne žele glasati na izborima niti odati čast i poštovanje državi i njezinoj zastavi.
Kroz čitavu svoju povijest zbog toga su progonjeni, naročito u Hitlerovim logorima. I danas mnogi trpe u nekim Istočnoevropskim zemljama i državama u Africi.
Usprkos naporima da ih se zaustavi, tvrde da ih ima oko 2,5 milijuna s time da ih u Velikoj Britaniji ima 80 000, 560 000 u SAD, 99 000 u Zapadnoj Njemačkoj, 64 000 u Kanadi.

Jehovini svjedoci su najaktivniji misionarski radnici. Svaki se član smatra svećenikom i nitko se ne prima u članstvo dok ne počne obilaziti kuće šireći svoju religiju.
Obični članovi trebaju utrošiti oko 10 sati na mjesec obilazeći kuće i podijeliti barem 12 časopisa. 'Pioniri' utroše barem 100 sati mjesečno posjećujući kuće i stanove, a uzdržavaju se od honorarnog posla.
'Specijalni pioniri' provode puno radno vrijeme u širenju svoje religije a uzdržavju se od dobrinosa.
Nazad na vrh Ići dole
Romina

  

Romina

Ženski
Poruka : 5505

Godina : 68

Lokacija : iza magle

Učlanjen : 09.02.2012

Raspoloženje : uglavnom dobro


Jehovin svedci...istina Empty
PočaljiNaslov: Re: Jehovin svedci...istina   Jehovin svedci...istina Sat610Sre 7 Mar - 10:39

Četiri vođe

Pokret je osnovao 'pastor' Charles Taze Russell, rođen 1852. godine u Pensilvaniji. Kao dječak se pobunio protiv strogog kavinističkog odgoja i poče baviti proučavanjem orijentalističkog odgoja i odbacio gotovo svaku religiju, kad ga je evangelizator Jonas Wendell uvjerio da je Biblija Božja riječ.
Russell je okupio prijatelje i počeo redovito proučavati Bibliju te objavio biblijsko tumačenje u časopisu Food for Thinking Christians (Hrana za misaone kršćane), kasnije nadomješten dvomjesečnikom Kula stražara.
Odbacio je ideju o nebu i paklu, ali nijedna se crkva nije složila s njegovim gledištem. Tako je 1874. godine prodao dućan s muškom pomodnom robom kojeg je naslijedio od svog oca i osnovao novu vjersku organizaciju Sionska kula stražara 1879. godine, a pet godina kasnije Zion's Watch Tower Tract Society (Društvo za dijeljenje traktata Sionske kule stražara).
Russell je napisao mnoge traktate i niz od šest dijelova Studies in the Scriptures (Proučavanje Svetoga pisma) - glavna učenja pokreta. U tim je djelima predskazao svršetak svijeta u 1914. godini. Međutim, taj je datum prošao a on je umro u listopadu 1916. godine.
'Sudac' Joseph Franklin Rutherford iz Missourija, zakonski savjetnik društva, naslijedio je Russella. Godine 1917. strpan je u zatvor na dvadeset godina, zajedno sa šestoricom ostalih vođa zbog antiratnih govora, ali je pušten na slobodu devet mjeseci kasnije, kad je svršetkom rata jenjala histerija javnosti.
Rutherford je sve do svoje smrti 1942. godine, u starosti od 72 godine, željeznom rukom uspješno vladao pokretom. Pod njegovim se vodstvom pokret proširio čitavim svijetom a 1931. godine svoje je sljedbenike nazvao 'Jehovinim svjedocima'.
'Predsjednik' Nathan H. Knorr postao je treći vođa u starosti od 36 godina. Pod njegovim se vodstvom broj člaova pocećao brže nego ikad ranije u povijesti pokreta. Naglašavao je obrazovanje, otvorio nekoliko škola, kratkoročnih biblijskih kodedža u South Lansingu, u New Yorku i radio stanicu.
Sadašnji vođa je Frederich W. Franz koji se morao suočiti s ozbiljnim opadanjem broja članstva. U proteklih deset godina četvrt milijuna članova napustilo je pokret.

Čak i nakon njihovog teškog položaja u Hitlerovim koncentracionim logorima za vrijeme drugoga svjetskog rata, Jehovini svjedoci su i dalje progonjeni. Na vojnom sudu u Ateni 1966. godine, Christos Kazamis je bio osuđen na smrt, jer je zbog svojeg vjerskog uvjerenja, odbio primiti oružje za odsluženje vojnog roka. Na zadnjem suđenju njegova je kazna izmijenjana na četiri i pol godine zatvora.
Nazad na vrh Ići dole
Romina

  

Romina

Ženski
Poruka : 5505

Godina : 68

Lokacija : iza magle

Učlanjen : 09.02.2012

Raspoloženje : uglavnom dobro


Jehovin svedci...istina Empty
PočaljiNaslov: Re: Jehovin svedci...istina   Jehovin svedci...istina Sat610Sre 7 Mar - 10:40

nastavak

Glavna vjerovanja

· Jedino oni objavljuju Božju istinu, a jedina nada za svijet je u pristupanju njihovom pokretu.
· Bog je jedna osoba, Jahve, koji je nekoć sam postojao u svemiru.
· Bog je stvorio Isusa koji je u nebu bio Arhanđeo Mihael. Na zemlji je bio čovjek a ne božansko biće. Kad ga je Bog podigao iz mrtvih, vratio se u nebo kao duh.
· Isusova smrt na križu - ili na 'mučeničkom stupu' - kako vole reći - ne jamči nikome vječni život. Čovjek to može prihvatiti kao otkupninu za prošle grijehe, ali jedino jamstvo za vječno stasenje je u neprestanoj pokornosti Bogu, kao što se objavljuje u organizaciji Kula stražara.
· Sveti Duh je 'nevidljiva, aktivna sila koja pokreće svoje sluge da izvršavaju njegovu volju', a nikako osoba ili Bog.
· Sve druge crkve, i sve vladavine, nadzire đavao.
· Sadašnji sustav svijeta uskoro će završiti u bici kod Harmagedona. Oni koji prežive vladat će s Kristom 1000 godina.
· U tom razdoblju neće biti ni bolesti ni smrti ni bilo kakvih nesreća. Obilno će cvjetati cvijeće i rasti plodovi, a divlje će životinje postati pitome.
· Nakon 1000 godina svi će mrtvi uskrsnuti. Onih 144 000 koji dosegnu zahtijevanu razinu bit će u nebu; ogromna većina će živjeti na zemlji. Oni koji odbiju njihovo učenje bit će uništeni, nestat će.
· Božje kraljevstvo na zemlji ustanovljeno je 1914. godine kad se Krist vratio u svoj hram i počeo ga čistiti. Đavao je izbačen iz neba i Bog je u potpunosti ustanovio taj dio svoga kraljevstva. Zemaljski dio njegova kraljevstva bit će uspostavljen unutar životnoga vijeka onih koji su živjeli još 1914. godine. Svaki potres, glad, rat i katastrofa znak je svršetka koji uskoro dolazi. 'Mnogi koji sada žive neće vidjeti smrti' česta je i omiljena izreka mnogih Jehovinih svjedoka.
Nazad na vrh Ići dole
Romina

  

Romina

Ženski
Poruka : 5505

Godina : 68

Lokacija : iza magle

Učlanjen : 09.02.2012

Raspoloženje : uglavnom dobro


Jehovin svedci...istina Empty
PočaljiNaslov: Re: Jehovin svedci...istina   Jehovin svedci...istina Sat610Sre 7 Mar - 10:41

Njihova crkva

Jehovini svjedoci jednom godišnje svetkuju 'Spomen dan' (Svetu pričest), tvrdeći da ga treba obdržavati na biblijsku godišnjicu Kristove smrti, 14. dana židovskog mjeseca Nisana. Spomen dan i krštenje jedini su formalni dijelovi bogosluženja. Ostalo je škola za analizu Biblije, sastanci na kojima se članovi podučavaju kako da svjedočeći posjećuju kuće, zatim javna predavanja i redovita nedjeljna pručavanja novoizišlog časopisa Kula stražara.
Njihov je pokret djelotvoran poput neke trgovačke kompanije. 'Upravno tijelo' je svemoćna skupina vođa na vrhu. Pod njima su 'Vjerski sluge' a ispod njih 'Zonski sluge' koji su odgovorni za mjesne skupine poznate kao 'Kompanije' koje se sastaju u Dvoranama kraljevstva. 'Direktor službe' nalazi se na čelu svake kompanije i odgovoran je Zonskom slugi za rukovođenje njegovom kompanijom. U tome mu pomaže 'Odbor služenja' koji se posebno brine za posjećivanje.
Nazad na vrh Ići dole
Romina

  

Romina

Ženski
Poruka : 5505

Godina : 68

Lokacija : iza magle

Učlanjen : 09.02.2012

Raspoloženje : uglavnom dobro


Jehovin svedci...istina Empty
PočaljiNaslov: Re: Jehovin svedci...istina   Jehovin svedci...istina Sat610Sre 7 Mar - 10:41

Šest koraka kako postati JS

Prva posjeta. Za vrijeme prve posjete, Jehovin svjedok ima za cilj predstaviti se i ostaviti neku literaturu. Mnogi misle da će se takvog posjetioca najlakše riješiti ako prihvate ponuđenu literaturu, ali ustanovit će da je to najsigurniji put za sljedeću posjetu marljiva svjedoka.
Ponovni posjet. Svaki će budući obraćenik biti meta i druge posjete, kad će revni svjedok nastojati saznati njegovu reakciju na primljenu literaturu, također će pokušati organizirati proučavanje Biblije kod kuće.
Proučavanje Biblije kod kuće. Veza će ojačati i pozivat će se prijatelji da prisustvuju kućnim proučavanjima donijetih materijala. Nakon nekoliko tjadana budući će se obraćenik pridružiti većoj skupini radi detaljnijeg proučavanja.
Dvorana kraljevstva. Nakon proučavanja kod kuće, budući će obraćenik biti pozvan u Dvoranu kraljevstva. Ondje će se njime posebno postupati a budući da je unaprijed pripremljen, razumjet će poučavanje.
Posjećivanje. Od njega se zatim očekuje da prisustvuje tjednim predavanjima gdje će naučiti kako obilaziti kuće, od vrata do vrata, posjećujući nove ljude.
Krštenje. Konačni korak kojim čovjek postaje Jehovin svjedok je krštenje.
Nazad na vrh Ići dole
Romina

  

Romina

Ženski
Poruka : 5505

Godina : 68

Lokacija : iza magle

Učlanjen : 09.02.2012

Raspoloženje : uglavnom dobro


Jehovin svedci...istina Empty
PočaljiNaslov: Re: Jehovin svedci...istina   Jehovin svedci...istina Sat610Sre 7 Mar - 10:44

Brojevi

Svjedoci su neobično revno posvećeni pokretu što za promatrača izvana izgleda kao podjarmljeno društvo bez radosti. Međutim, njihova revnost u širenju poruke pokreta bila je okaljana 1975. godine. Svjedocima je bilo nametnuto vjerovanje da će se konačna bitka kod Harmagedona dogoditi u listopadu 1975. godine. Članstvo je munjevito poraslo, mnogi su sljedbenici napustili svoj posao i prodali svoje kuće. Ali kako je taj dan došao a ništa se nije dogodilo, morali su se suočiti s činjenicom da su bili zavedeni. Mnogi su članovi napustili pokret nakon dugogodišnjeg članstva. Nedavno se broj sljedbenika ustalio. Svjedoci su ponovno u porastu.

Krštenje je konačni korak predanja obraćenika koji želi postatai Jehovin svjedok. Na velikim se skupovima krštavaju stotine obraćenika u isto vrijeme. Godine 1978. organizirano je skupno krštavanje na Twickenhamovom nogometnom igralištu u Londonu, a obred krštenja je obavljen u posebno podignutom bazenu.
Nazad na vrh Ići dole
Romina

  

Romina

Ženski
Poruka : 5505

Godina : 68

Lokacija : iza magle

Učlanjen : 09.02.2012

Raspoloženje : uglavnom dobro


Jehovin svedci...istina Empty
PočaljiNaslov: Re: Jehovin svedci...istina   Jehovin svedci...istina Sat610Sre 7 Mar - 10:44

Jesu li oni Božji svjedoci?

· Navode Bibliju, ali njihov prijevod Novi svijet je netočan, nikad ga nisu prihvatili ovlašteni teolozi i stručnjaci za Sveto pismo. (Naprimjer, prevode prvi stih Ivanova evanđelja tako da Riječ, koja predstavlja Isusa koja je bila s Bogom, po njihovom prijevodu nije Bog nego bog.)
· Stihovi su uzeti izvan njihova sadržaja kako bi potkrijepili njihovo uvjerenje. Jehovini svjedoci zabranjuju transfuziju krvi i pustit će radije da im član umre ako ne dobije krv, a pritome se pozivaju na navode iz Levitske knjige 3:17, 7:26-27 i 17:10-14. Ti navodi, međutim, nemaju nikakve veze s transfuzijom krvi.
· Vjeruju da se Isus već vratio na zemlju ali u nedivljivu obliku. To je u suprotnosti s Otkrivenjem 1:7 gdje kaže da će Isusa pri njegovu drugom dolasku "…vidjeti svako oko".
· Russell je tvrdio kako je pouzdani stručnjak za grčki jezik, te su, po njmu svi dosadašnji prijevodi Biblije nepouzdani. Dokazano je međutim na sudu u Kanadi da on uopće nije znao čitati grčki, premda se na sudu zakleo da znade.
· Još jedna zgoda dovodi u pitanje njegovo poštenje. Russellovo se 'Čudesno sjeme žita' prodavalo po dva dolara za kilogram a tvrdio je da ono donosi pet puta bolji urod od obična žita. Pokušao je tužiti novine i tražiti odštetu od 100 000 dolara, jer su ga nazvali lašcem. Izgubio je parnicu kad su vladini stručnjaci ustanovili da u tom zrnu nema nikakve čudesne moći.
· Godine 1947. Vrhovni sud u Kanadi proglasio je Jehovine svjedoke 'nereligijskim tijelom'.
Nazad na vrh Ići dole
Lilith

Master
Master

Lilith

Ženski
Poruka : 8935

Lokacija : Srbija

Učlanjen : 12.07.2017


Jehovin svedci...istina Empty
PočaljiNaslov: Jehovini svedoci   Jehovin svedci...istina Sat610Čet 9 Maj - 20:06

Citat sa Wikipedie : 

"Sekta je izdvojena ili zatvorena grupa ljudi koja čvrsto sledi svoja načela. Najčešće se sekta formira nasuprot osnovnoj grupi iz koje je potekla, razvijajući učenje, koje je po uverenju članova sekte, ispravnije u odnosu na koncept osnovne grupe. Za sve članove sekte karakteristično je da imaju čvrstu organizaciju, rituale koji su obavezni i po čemu su unikatni. U jednom broju monoteističkih religiija svako odstupanje od proklamovanih dogmi proglašava se sektom" 

Reč sekta je nastala od latinskog glagola sequi - slediti. 

Akcenat je na tome da odani sledbenici slede harizmatskog vođu i ideologiju. 

Glavna karakteristika sekti je isključivost "svi ostali ce goreti u paklu, a mi cemo baštiniti zemlju". 
Poštuju se rigidna pravila, učenja, jasno određene hijerarhije. 
Sve je uvijeno u oblandu slobodne volje, međutim... 
Reč je o jednoj od najbrojnijih, najrasprostranjenijih i najdisciplinovanijih sekti u svetu. 
Broj članova iz godine u godinu raste, a pretpostavlja se da ih trenutno ima oko 20 miliona. 
Svetsko sedište je u Bruklinu, a evropsko u blizini Frankfurta. 
Piramidalno je ustrojena, spušta se sa nivoa kontinenta na nivo država. 


U svakoj državi postoji predsednik zajednice, a njemu su potčinjeni glavni odbori,
 koji se biraju od starešina skupština. Svaka skupština obuhvata više "kraljevskih dvorana",
 kako Jehovini svedoci nazivaju svoje bogomolje i mesta okupljanja.
 Hrista nazivaju svojim kraljem, a sami sebe "objaviteljima kraljevstva". 
U našoj zemlji sedište im je u Beogradu, a imaju oko 70 objekata i oko 5.000 pristalica. 


Po mnogim procenama, oni su misionarsko-marketinški najspremnija sekta. 
To su vernici koji druge ljude gledaju ili kao demone, ili kao potencijalne jehoviste. 
Neka jedan član porodice, kluba, firme...postane Jehovin svedok, ostali više ne mogu ostati mirni. 
U svojim bogomoljama - skupštinama jehovisti šire svoje učenje, ali uče i kako da poučavaju druge. 


Unutar sekte vođe teraju polaznike da propovedaju 100 sati mesečno,
 a propovednici to čine devet sati dnevno. 
Apokaliptično stanje o kojem propovedaju učitelji i vođe: ratovi, bolesti i nesreće, nagoveštavaju skori dolazak Isusa Hrista, drugi put na zemlju, pa se, samim tim, naglašava potreba za većom disciplinom, revnošću i propovedanjem. 


Za Jehovine svedoke Isus nije razapet na krstu, nego je obešen. Ne poštuju krst, Bogorodicu ne smatraju Hristovom majkom, ne slave nikakve praznike. 
Po njima će Isus uskrsnuti, a zajedno s njim i 144.000 odabranih. 
Ostali će biti pobijeni u velikoj bici - Armagedonu.
Proriču kraj drugih hrišćanskih zajednica 
i imaju izrazito negativan stav prema sadašnjim svetskim moćnicima. 


Po Jehovinim svedocima, telo je nosilac života, a duša je u krvi. 
Zato Jehovini svedoci ne prihvataju transfuziju, jer ako Jehovin svedok uzme tuđu krv, 
krv nekog grešnika, onda više neće biti onaj isti, kao pre. 
Zato je bolje umreti bez transfuzije i biti spasen, nego zgrešiti sad, poslednjih dana pred drugi dolazak Hrista. 


Jehovini svedoci i njihov osnivač Čarls Rasel
 dva puta su omanuli u prognozi drugog dolaska Hrista -1874. i 1914.
 Rasel se, ipak, na neki način opravdao, 
rekavši da Isus jeste došao 1914. godine, ali da je za sada nevidljiv. 
Takođe, posle smrti imovina sledbenika ide u ruke njihovoj crkvi.  To je nepisano pravilo . 
S obzirom da je njihovo učenje takvo 
da ljude koji nisu Jehovini svedoci smatraju demonima - podrazumeva se da sve materijalno što poseduju, nakon "spasenja" (smrti) odlazi u ruke Jehovinih svedoka ! 


Veoma manipulativno osmišljena i opasna sekta! 
Uopšte nije za podcenjivanje - užasno imaju jaku finansijsku podršku i veoma brzo se infiltriraju
 (imaju npr. obezbedjene besplatne kurseve za mlade ljude iz svih oblasti - kurseve koji ti mladi ljudi finansijski ne bi mogli sebi inače da priušte - postoji SAMO jedan uslov - da postanu Jehovini svedoci!)
Nazad na vrh Ići dole
Talaba

Član
Član

Talaba

Muški
Poruka : 49

Godina : 53

Učlanjen : 19.09.2020


Jehovin svedci...istina Empty
PočaljiNaslov: Re: Jehovin svedci...istina   Jehovin svedci...istina Sat610Čet 29 Okt - 12:26

'Oni' su Jehovini svjedoci, ime koje su uzeli iz Izaije 43:10: "Jer vi ste mi svjedoci, riječ je Jahvina."
Nisam imao prilike da ih upitam kako to da nijesu pronašli u Bibliji tekst koji kazuje: "Ne uzimaj ime Boga svojega uzalud." A oni to čine. Jer taj tekst Izajije kome je upućen? Kako ti možeš svedočiti ako nijesi bio prisutan LIČNO nekom događaju. Svedoci YHVH-e nisu čak ni apostoli a oni jesu bili svedoci!????

Ima jedna priča koja se meni desila prelazio neki put tražio delove i iskočimi jedna bakica sa ćitabom i turi mi ga ispred nosa i pita me kako je ime Božije. Ja joj reknem: "Allah." Po naški muslimanski jer ja tako kao i oni volim da koristim tu titulu jer Allah znači Bog i nije ime već titula, kada razgovaram o starozavetnom Bogu jer su to iste ličnosti.... JAO kako je ona đipila i uteče brže od onoga Fleša iz Marvelovih filmova. Ja joj dovikujem da se vrati pa da se razjasnimo ali ona pobeže. E tako i vi možete da ih se brzo i lako ratosiljate ako ne vladate materijom i nećete da se sa njima raspravljate. Tako mi Allaha.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Jehovin svedci...istina Empty
PočaljiNaslov: Re: Jehovin svedci...istina   Jehovin svedci...istina Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Jehovin svedci...istina
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Ovo je jednostavno - istina.
» Izazov ili istina
» Istina o organskoj kozmetici
» Istina i legenda o Atlantidi
» Istina i legenda o Mojsiju
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Nauka :: Filozofija :: Religija-