Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Joga

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Joga Empty
PočaljiNaslov: Joga   Joga Sat610Sub 14 Maj - 22:36

JOGA - Kada naredni put budete premoreni, ukočeni od sedenja ili osetite da "pucate po šavovima", uradite jednu od ovih sjajnih joga vežbi koje će vas osloboditi tenzije i opustiti vaše mišiće


Čini vam se da živite sve brže i napetije. Od trenutka kada se probudite pa do odlaska u krevet, jurite na sve srane i pokušavate da, uglavnom u hodu, obavite sve dnevne dužnosti. Zato ne čudi što vas često boli svaki mišić i što se dugo niste nasmejali od srca. Da biste se oslobodili mentalnog tereta, ali i fizičke tenzije (koja često prati psihički zamor), L&Z vam predlaže nekoliko odličnih (i vrlo smirujućih!) joga vežbi.

Stres zamka

Na "on" ste čim se probudite* Probajte: Lotos pozu

Ova poza omogućava lagan prelaz iz pospanosti u stanje budnosti. Dok se lagano budite i osećate priliv energije, zamišljajte kako biste voleli da provedete dan. Fokusiranje na pozitivne stvari mnogo je produktivnije nego da zamišljate sve ono što može da krene naopako.

* Kako se izvodi

Sedite turski sed. Oslonite se rukama na kolena, dlanova okrenutih nadole. Ispravite leđa i istežite glavu nagore. Opuštajte se 3 minuta i dišite duboko, iz stomaka.

Stres zamka

Na poslu imate važan sastanak

* Probajte: Pozu "pas koji se isteže"

Jutarnje tuširanje iskoristite da se oslobodite straha i tenzije od onoga što vas čeka tokom dana. Većina ljudi najveći pritisak oseća u ramenima. Istezanje mišića leđa, kao i topla voda koja se sliva niz njih dok stojite oslonjeni rukama o zid, brzo će vas opustiti i osećaćete se mnogo lakše. Ovaj položaj takođe omogućava širenje grudnog koša, zbog
čega ćete lakše disati.

* Kako se izvodi

Okrenite se licem tušu i udaljite se od njega (od glave tuša) oko metar. Postavite dlanove na zid i razmaknite ih u širini ramena, a onda se sagnite iz kukova. Potiskujete ramena nadole sve dok ne osetite zatezanje. Spustite glavu i zamišljajte da kukovima treba da dodirnete zid koji se nalazi iza vas. Zadržite se u ovoj pozi 30 sekundi, dok vam se mlaz vode sliva niz leđa, između lopatica.

Stres zamka

Satima ste sedeli za kancelarijskim stolom

* Probajte: Orao pozu

U ovoj pozi istegnućete vrat i gornji deo leđa nakon dugog kancelarijskog dana i kucanja na računaru. Ova poza zahteva dosta koncentracije, zbog čega ćete morati da "utišate" svoje misli.

* Kako se izvodi

Stanite razmaknutih nogu u širini kukova, a potom "uvijte" levu nogu oko desne i savijte oba kolena. Savijte ruke u laktovima pod pravim uglom, postavite ih ispred grudi i postavite levu ruku ispod desne. Pokušajte da spojite dlanove ne podižući ramena. Potom jagodicom levog palca pritisnite deo između obrva da biste stimulisali akupresurnu tačku jin tang, što će vas potpuno opustiti. Duboko dišući, zadržite se u ovom položaju od 15 do 30 sekundi. Zamenite stranu i ponovite vežbu.

Stres zamka

Osećate da ćete "pući"

* Probajte: Pozu "veliki naklon"

Povijanje tela napred pojačava protok kiseonika, što deluje stimulativno na mozak. Ruke su savijene na leđima, dok stojite uspravno, što povećava stabilnost. Naklon budi osećaj predavanja stvarima i događajima koje ne možete da kontrolišete.

* Kako se izvodi

Stanite u veliki iskorak desnom nogom. Sklopite dlanove iza leđa (dovoljno je da šakama uhvatite laktove suprotne ruke). Lagano se povijajte iz kukova prema dole, spuštajući glavu do lista iskoračene noge (ako možete). Duboko dišući, ostanite u ovom položaju od 20 do 30 sekundi. Zamenite stranu i ponovite vežbu.

Stres zamka

Čekate u najdužem redu koji ste ikada videli

* Probajte: Pozu "drvo"

Ova vežba će vas naterati da se fokusirate na svoj unutrašnji svet. Pošto ćete balansirati na jednoj nozi, bićete primorani da se usmerite na centriranje i održavanje stabilnosti, a to će vam pomoći da zaboravite na brojne stresne situacije.

* Kako se izvodi

Stanite nogu razmaknutih u širini kukova, a potom oslonite stopalo desne noge na
unutrašnji deo levog lista ili butine (ili ga podignite dvadesetak centimetara od tla). Desno koleno i kuk okrenuti su prema napred. Postavite dlanove na donji deo grudnog koša. Duboko dišući, ostanite u ovom položaju 30 sekudni. Ponovite vežbu podižući levu nogu.

Stres zamka

Ukočili ste se od predugog telefoniranja

* Probajte: Pozu "trougao"

Moraćete da se oslanjate nogama na podlogu dok istežete torzo i ruke. Savladavanje ravnoteže i ravnomerne distribucije energije između različitih delova tela može da posluži kao sjajna vežba za situacije u kojima morate da se izborite sa različitim "silama".

* Kako se izvodi

Iskoračite levom nogom (oko 90 cm ispred desne) i zarotirajte prste desne noge za 45 stepeni od tela. Podignite ruke u visini ramena i okrenite dlanove nadole. Održavajući kukove i ramena u istoj ravni, okrenite se grudnim košem na jednu stranu, postavite levu šaku na levi list ili nožni članak i ispružite desnu ruku iznad glave. Ostanite u ovom položaju, pogleda upretog u podignutu ruku, od 20 do 30 sekundi. Iskoračite desnom nogom i ponovite vežbu.

Stres zamka

Nalazite se u saobraćajnoj gužvi

* Probajte: Pozu "mačka koja sedi"

Postepeno pomeranje kičmenih pršljenova i mišića koji ih okružuju, što pomaže u puštanju leđa.

* Kako se izvodi

Sedite, držite volan u rukama i spustite ramena. Udahnite i izbacite grudi napred, savijte leđa u blagi luk, a zadnjicu potiskujte na sedište. Lagano ispuštajte vazduh dok pritiskate sedište donjim delom leđa i zadnjicom. Ponovite vežbu pet puta.

Stres zamka

Umorni ste, a ne možete da zaspite

* Probajte: Pozu "jastuk"

Omogućava vam da se fokusirate na disanje iz stomaka, što deluje opuštajuće. okušajte da se smirite svakim novim udahom.

* Kako se izvodi

Lezite na krevet na jedan ili dva jastuka koji su postavljeni ispod cele dužine kičme. Postavite jedan jastuk i ispod glave tako da bude postavljena nešto više od grudi. Raširite noge, savijte ih u kolenima i spojite tabane. Postavite jedan jastuk ispod oba kolena, zbog ekstra oslonca. Raširite ruke pored tela, dlanova okrenutih nagore, i oslonite
ih na postelju. Zatvorite oči i mirujte 5 do 10 minuta. Vežbu završite tako što ćete rukama obuhvatiti kolena i primaći ih grudima.


Joga Joga-bilo-gde-bilo-kada1aIzvor:Blic
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Joga Empty
PočaljiNaslov: Joga   Joga Sat610Sub 18 Feb - 0:02

Joga

Joga Yoga2

Joga (sanskrit: योग yóga - jedinstvo) je drevna metoda samorazvoja koja podrazumeva upotrebu tehnika: fizičkih položaja (Asana), vežbi kontrole prane (energije) putem disanja (Pranaijama), relaksacionih vežbi (Pratijahara), kontemplacije (Đarana), meditacije (Dijana) i samorealizacije (Samađi). Joga predlaže usvajanje vrednosnog sistema (Jama, Nijama) koji kreira životnu filozofiju iz koje proizilazi novi razvojni životni stil. Njen nastanak se vezuje pojavom Dravida u Indiji.

Znanja o joga metodu, koja se nalaze u Vedama, Upanišadama i drugim izvornim spisima uobličio je i sistematizovao Patanjđali u legendarnom spisu Joga sutre. Joga predstavlja jedan od šest indijskih filozofskih sistema (Darshana). Zbog delotvornosti joge kao discipline pronalazimo je u upotrebi mnogih religijskih kultova . Međutim, do danas joga kao disciplina samorazvoja uspeva da sačuva svoju autentičnost u značajnoj meri zahvaljujući Patanjđalijevom trudu. Danas su joga tehnike važne u zdravstvenoj preventivi, kao i rehabilitaciji, prisutne su u psihoterapeutskim metodama, kao vid relaksacionih vežbi, kao nezavisni terapeutski metod, kao sredstvo za postizanje vrhunskih rezultata u sportu i umetnosti.

Značaj praktikovanja joge sve više se ogleda i u rezultatima koji se postižu u radu sa decom sa posebnim potrebama i osobama trećeg doba. Joga podstiče fizičko zdravlje, normalizuje aktivnost fizioloških sistema, pomaže u uspostaljanju emocionalne ravnoteže, podstiče kreativno izražavanje, jača stvaranje oslonca u sebi usmeravajući pojedinca ka otkrivanju unutrašnjih potencijala koji ga povezuju sa smislom.

Joga Joga

Stilovi joge

Svi stilovi joge predstavljaju jedan celovit sistem koji uglavnom uključuje sve pomenute tehnike. Tehnika kojoj se opredeli najveći značaj u samorazvoju, opredeljuje stil joge. Nabrojaćemo samo neke:
Radža joga je put kojim se stiče sposobnost upravljanja umnim procesima.
Hatha joga je put gde se viši nivoi svesnosti dostižu, u najvećoj meri, praktikovanjem asana, bandi, mudri.
Nada joga je put gde se viši nivoi svesnosti dostižu korišćenjem zvukova.
Svara joga je put gde se viši nivoi svesnosti dostižu svesnošću, razumevanjem i upravljanjem aktivnosti energetskih kanala (nadija).
Bhakti joga - put poštovanja, zahvalnosti i predanosti.
Karma joga je put aktivnog delovanja iz osećaja jedinstva čiji je plod dobro delo.
Džnana joga je put sticanja mudrosti usvajanjem izvorišnih znanja.

wikipedija


Joga Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Joga Empty
PočaljiNaslov: Re: Joga   Joga Sat610Sub 18 Feb - 0:09

RADŽA JOGA

Joga 501-Vrste-joge-radza-joga-cakre

Kraljevska joga je zapravo retronim tj. ime koje je u XV veku u knjizi „Hata joga radipika“ nadenuto Patanđalijevo jogi. Rađa joga se zove i klasična joga ili prosto: joga. To je pretežno meditativni put koji teži da kultiviše um (da ga ubedi da izvršu samoubistvo i prekorači u Neum) kako bi se vežbači naučili da prihvatio Stvarnost umesto ilizije koju mu nudi um i tako postigli oslobođenje.

Radža joga je, kako ju je opisao Patanđali, beskompromisni moralni put (put sa osam udova), uz vežbanje položaja (asana), disanja, koncentracije i meditacije a radi postizanja konačnog oslobođenja (spasenja) - samadija. Ako hoćete da sve bude još komplikovanije, onda ću još samo dodati da je sam Patanđali svoju jogu zvao Krija joga (Kriya yoga) - terminom koji danas ima drugačije značenje.

Verovatno danas nećete više naći Joga centar ili školu koji kažu da primenjuju Radža jogu ali bi u školi joge toga stila bilo, mada manje, vežbanja položaja i disanja a bilo bi više meditacije jer se ta joga bavi pretežno umom.

Hatha Joga

Joga Yoga-reflections

Danas kada Hatha Joga postaje sve više popularna i kada njena izvrsna terapeutska dejstva uzimaju sve veći zahvat u zdravstvu, medicini kao i u lečenju mnogih psihofizičkih bolesti, ne možemo a da se bar za trenutak ne zapitamo, šta je toliko posebno u ovoj tehnici i odakle ekspanzija u širenju i promovisanju ove drevne nauke.

Činjenica je da savremeni svet karakteriše težnja da sa što manje utroška energije, vremena i materijala postigne što je moguće više. Ovakav način života je, jednostavno rečeno, posledica ovog vremena i instant društva gde se sve odvija vrtoglavm brzinom, gde nam život postaje sve teži jer iz dana u dan želimo sve više, usvajaući postepeno uticaj nametnutih sistema vrednosti.

Ipak, čovek nekako uspeva da se okrene svojoj unutrašnjosti krećući od najopipljivijeg, najsigurnijeg i najbezbednijeg dela sebe – svog tela!

Vremenom prihvatajući svoje telo i uživajući u vežbanju…mi otkrivamo dve velike istine:

Naše telo kao i um imaju ogromnu sposobnost da se prilagode promenama u okruženju.
Istovremeno, naše telo i um imaju ogromnu sposobnost da se odupru uticajima iz okruženja…
Vežbajući jogu učimo da uskladjujemo pokret i dah , razvijamo fokus i pažnju uz pomoć koje se enrgetski štitimo od spoljašnjih uticaja i učestalih fluktacija uma.

Rezultat potpune koncentracije i pažnje odražava se na psihičkom planu gde stičemo samokontrolu, samopouzdanje, povećavamo snagu volje, intelektualnu i radnu sposobnost.
Redovno vežbanje poboljšava fizički izgled, fleksibilnost, izdržljivost i prirodni imunitet organizma. Uz zdravu ishranu kao i uz vežbe disanja uspesno regulišemo telesnu težinu, povećavamo kapacitet pluća koji razgradjuje napor i nagomilane napetosti iz organizma.

Na koji način ovo postižemo?

Reč Joga se sa drevnog saskrita prevodi kao INTEGRACIJA. U ovom smislu ona predstvalja proces gde uključujemo identifikaciju uz pomoć koje uspešno eliminišemo sve ono što nas sputava, čini nas depresivnim i bolesnim.
Identifikaciju započinjemo fokusirajuci pažnju na svoje telo, zatim na disanje i treća faza predstvalja praćenje mentalnih procesa.
Osvešćivanjem potisnutih emocija i prepoznavanjem svega onoga što ima moć da nas kontroliše, razgrađujući blokade tela i uma, oslobađamo naše potencijale, životnu energiju i snagu duha. Vremenom primećujemo da sve više uživamo dok vežbamo, uspostavljajući ravnotežu i izgrađujući zdrav, optimistički i vedar stav prema sebi i okolini.

Osnovna načela: Kako vežbamo?

Prvi korak jeste upravo ODLUKA da počnemo da vežbamo.
Praktična disciplina uključuje Asane (joga položaje) , Pranayame (vežbe disanja) i Yoga Nidru (duboku relaksaciju).
Ulazak u joga položaje se odvija do granica prijatnosti, bez napora i u skladu sa sopstvenim mogućnostima.
Ulazak u Joga položaj (Asanu) se sastoji iz tri faze:
Posmatranje i zauzimanje položaja,
Zadržavanje u položaju,
Vraćanje u priodno stanje sa potpunim opuštanjem.

Posmatranjem i ulaskom u asanu pratimo različite fiziološke procese : istezanje, kontrakovanje, opuštanje mišića i njihovu koordinaciju tokom održavanja položaja tela.Mišićnu kontrakciju izazivaju nervni impulsi koji iz mozga preko nervnih vlakana stižu do mišićnog tkiva.

Zbog toga su pažnja i opušteno posmatranje u jogi toliko važni.

Zadržavanje u položaju se odvija do granice prijatnosti ali ne ni previše da ne bi poremetili konstrukciju i redosled odabranih vežbi kao i pravilo kontra položaja, koje vraća sistem u ravnotežu.

Uz kratko opuštanje koje je praćeno dubokim disanjem učimo da osetimo promene u telu, integrišemo efekat vežbe, obnavljamo se i pripremamo za nastavak vežbanja.

U jogi se oslobadjamo želje za takmičenjem i prestižom jer njen cilj predstavlja usavršavanje u granicama individualnih potreba i mogućnosti. Na ovaj način ličnost se oplemenjuje i uspešno harmonizuje sa sredinom u kojoj živi.

Martina Tripković/hathayoga.rs


Joga Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Joga Empty
PočaljiNaslov: Nada yoga   Joga Sat610Sub 18 Feb - 0:31

Nada yoga

Joga Aktivnosti111

Nada yoga je drevni indijski metafizički sustav. To je ujedno i filozofski sustav, lijek, i kao što ime sugerira oblik joge . Sustav je teorijski i praktični aspekt koji se temelji na pretpostavci da se čitav svemir i sve što postoji u svemiru, uključujući i ljudska bića, sastoji od zvučne vibracije, zvane nada. Ovaj koncept drži da je to zvučna energije u pokretu, a ne od materije i čestice koje čine kosmos.

Zvuk i glazba su u tom kontekstu, nešto više nego samo senzorska svojstva i izvori senzualnog užitka. Zvuk i glazba također igraju glavnu ulogu kao potencijalni medij kako bi se postiglo dublje jedinstvo s vanjskim i unutarnjim svemirom.

Korištenje zvučnih vibracija i rezonanci je takođe korišćeno za razna psihologijska i duhovna stanja, kao i za podizanja razine svijesti energetskih centara zvanih čakra .

Glazba je korištena od strane većine indijskih svetaca, proroka, kao važan i moćan alat u potrazi za postizanjem nirvane.

Joga Aktivnosti112

wikipedija


Joga Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Joga Empty
PočaljiNaslov: Svara Joga   Joga Sat610Sub 18 Feb - 0:48

Svara Joga

Joga 2966-119

Kaže se da čovek udahne oko 15 puta u minuti. To je 21600 udisaja dnevno. Sa svakim izdisajem gubi se vitalna sila. Na taj način je određen broj disajnih ciklusa u toku života. On se može istrošiti za 50, 100 ili 150 godina u zavisnosti od toga koliko ima u proseku udisaja u minuti. Ako čovek diše u proseku 5 puta u minuti život će mu biti 3 puta duži nego što mu je genetski predodređeno ako diše 3 puta onda 5 puta duži a ako ima u proseku 1 disajni ciklus u minuti život će mu biti 15 puta duži (recimo 1500 godnina). Ako je u stanju bez disanja (samadiju) život mu može biti beskonačan. Detaljno je objašnjeno u svara jogi uticaj disanja na energiju, svest, događaje, život i smrt.

Pranajama je metoda kontrole i zadržavanja prane u telu. To se postiže ritmičnim svesnim disanjem. U mnoge tehnike pranajame je uključeno zadržavanje disanja. Za vreme udisaja prana ulazi u telo za vreme zadržavanja daha prana se distribuira i akumulira u telu a za vreme izdisaja prana izlazi. Što je izdisaj sporiji manje će prane izaći i život će biti duži. Postoji čitava grana joge koja se bavi disanjem i njegovim uticajem na život i zove se svara joga.

Kao što je navedeno joga je čišćenje i ovde će biti prikazana pranajama za čišćenje energetskih kanala – nadija u ljudskom energetskom telu. Pranajama se zove nadi šodan i čisti i uravnotežava tri glavna energetska kanala a preko njih i ostale. Sva tri kanala idu od prve čakre pa uz kičmu. Ida kanal ide levo od prve pa kad prođe kroz drugu prelazi na desnu stranu tela. Pingala ide prvo desno pa posle naviše levo od druge čakre. U trećoj opet menjaju mesta i tako redom. Sušumna je centralni kamnal i on ide pravo naviše. On se sastoji iz tri kanala, vađra, ćitrini i brama nadija u centru. Ida je povezana sa desnom hemisferom mozga, pingala sa levom. Ida pobuđuje parasimpatički sistem a pingala simpatički. Kada je ida aktivna čovek treba da radi neke umne aktivnosti, a kada je pingala onda fizičke aktivnosti. Kada je sušumna aktivna ništa osim duhovnih aktivnosti nije preporučljivo. Ida je aktivna kada dah ide kroz levu nozdrvu a pingala kada ide kroz desnu. Kada ide ravnomerno kroz obe onda je sušumna aktivna. Cilj je da se uravnoteže ida i pingala što dovodi do otvaranja sušumne i da onda dođe do buđenja kundalini koja će proći kroz brama nadi u sušumni. Kada se to ostvari čovek postaje đivan mukta – oslobođen za života.

Joga Images?q=tbn:ANd9GcRpFd4qhZmfS6m3TeJGi1bXOfDTCDSq3rFKG4ikfpr_7Qx_F4BUHCCvR5R2fA

Sledi ukratko i uprošćeno tehnika nadi šodan pranajame. Udahnete levom nozdrvom pritiskajući desnu nozdrvu palcem desne ruke. Zatim sledi zadržavanje daha kada su obe nozdrve pritisnute, a zatim izdišete kroz desnu pritiskajući levu nozdrvu domalim prstom iste ruke. Zatim udahnete desnom nozdrvom, zadržite dah i izdahnete levom nozdrvom. Ovo je jedan ciklus. Treba napraviti 10-15 ciklusa za početak. Kažiprst i srednji prst se nalaze na čelu dodirujući kšetram trećeg oka. Pranajama ne sme da se radi sa naporom. Disanje zadržavati samo koliko vam prija, nikako na silu. Početni ritam sa zadržavanjem treba da bude 1:1:1 (npr. 8 sekundi udisaj, 8 zadržavanje i 8 izdisaj) Vremenom ćete postići ritam 1:4:2 (npr 8 sek. udisaj, 32 zadržavanje a 16 izdisaj). Ukoliko neko nije ranije radio zadržavanje daha bolje je da počne bez toga – dakle ritam 1-1.

Ova pranajama se radi uz potpuno jogi disanje kada se kroz udisaj najpre puni donji deo pluća (stomak se ispupčuje) zatim se puni srednji deo pluća (širi se grudni koš – tada rade međurebarni mišići) a zatim i gornji deo pluća kad se blago podižu i ključnjače. Izdisaj je obrnut – spuštaju se ključnjače, skuplja se grudni koš a zatim se i stom uvlači. Za vreme cele vežbe kičma mora da je prava (da imate osećaj kao da ste zakačeni za teme glave). Ko ne zna potpuno jogi disanje neka prvo to nauči pa tek onda da radi ovu pranajamu. Glavni deo tog disanja, i kod pranajame uostalom, je trbušno disanje koje su mnogi ljudi zaboravili kako se radi (kao bebe su sigurno tako disali).

Evo jednog načina kako da se to ponovo nauči. Sedite udobno sa pravom kičmom i izdahnite skroz skupljajući stomak uz pomoć trbušnih mišića. Sada treba da dozvolite da vazduh sam od sebe uđe u pluća. Stomak će početi da se širi u svim pravcima i ispupčuje unapred. Onda će prirodno da počne izdisaj i u jednom momentu ukolko se ne biste mešali izdisaj bi stao na pola i vi biste ponovo udahnuli. Da se to ne bi desilo jedino svesno što treba da uradite je da namerno napregnete trbušne mišiće kako biste skroz izdahnuli. Onda opet pustite da udisaj krene prirodno.

Poželjno je da vas tehnici pranajame podučava neko ko ima poveliko iskustvo u tome jer ona je moćna za buđenje i povećanje energije ali je i opasna ukoliko se radi sa napetošću i nestručno. Tehnika za trbušno disanje je vrlo jednostavna i to možete sami bez problema da radite kako biste naučili da dišete trbušno i da time punite veći deo pluća a imate najmanji utrošak energije.

jogaiduhovnost.weebly.com


Joga Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Joga Empty
PočaljiNaslov: Bhakti Yoga   Joga Sat610Sub 18 Feb - 0:51

Bhakti Yoga

Joga Bhakti-joga

Kao što je za dinamične i energične ljude namenjena karma joga, za one koji su skloni kontemplaciji gjana joga, tako je za emotivne osobe, koje doživljavaju svet kroz emocije i osećanja namenjena Bhakti Yoga (čita se bakti joga).

Reč bhakti potiče od reči bhaja što znači obožavati, biti odan, služiti. A to se odnosi prvo na nas same, pa onda i na druge. Cilj toga je da uspostavimo kontakt sa našom božanskom prirodom, da se identifikujemo sa njom. Onda možemo da volimo i služimo Boga u sebi.

Sledeći korak je da postepeno postajemo svesniji božanske prirode naše najbliže porodice, prijatelja, saradnika, i na kraju potpuno nepoznatih ljudi na ulici, da osetimo povezanost sa svakim od njih. Čest opis za bakti je ljubav, devocija, ali drugo objašnjenje za bakti je da to predstavlja iskustvo jedinstva i osećaj povezanosti sa svetom oko nas, od najmanjeg mrava, preko naše planete, do celog svemira.Bakti je sredstvo kojim se približavamo najvišem obliku svesti i stapamo sa njim. Na tom putu prolazimo kroz različite oblike i nivoe bliskosti i povezanosti sa božanskim u nama i oko nas.

Emotivne osobe imaju razvijenu i aktivnu srčanu čakru ili energetski centar (Anahata), što znači da je njihova interakcija sa svetom najčešće emotivno obojena, pozitivno ili negativno.

Ako su aktivne u službama koje su namenjene pomaganju drugima (crveni krst, unicef, religijske/zdravstvene/socijalne/rehabilitacione ustanove) i ako su generalno pozitivne osobe, to predstavlja odličan ventil za emocije i kanalisanje energije u pozitivnom pravcu.

Ali ako padnu pod uticaj negativnih emocija, život moze da im postane pakao, da uđu u začarani krug besa, mržnje, ljubomore, tuge, očaja... Takvim osobama se preporučuje bakti joga radi transformisanja negativnih emocija u pozitivne, kako bi njihove energije bile usmerene naviše, ka božanskom, umesto naniže, ka životinjskom nivou.

Joga Bhakti-Yoga-3

Postoji mnogo načina za kultivisanje bakti joge od kojih navodimo sledeće:

-Druženje sa mudrim i duhovnim ljudima, osobama koje su pune pozitivnih misli, emocija i koje iste stvaraju u vama, od kojih možete da naučite kako da transformišete sebe.

-Učestvovanje u dobrovoljnim akcijama i organizovanje istih (zbrinjavanje beskućnika, čuvanje dece i beba, briga o starima, briga o kućnim ljubimcima itd. Ovo je odlična kombinacija bakti joge i karma joge!)

-Uživanje u filmovima, knjigama, muzici, (kulturnim) događajima koji u vama stvaraju pozitivne misli, emocije i osećanja; takođe izbegavanje istih koje imaju negativne efekte.

-Molitva Bogu. Molitva je najjači oblik jačanja veze sa božanskim i stvaranja fokusa za kultivisanje pozitivnih emocija. Najjači oblik molitve je zahvalnost - za ono što imate, što jeste i što dobijate. Kada ste zahvalni, emotivni balans je mnogo veći - postoji manje stvari za koje ste nezahvalni, kojima ste nezadovoljni i koje želite da imate, jer cenite sve ono sto već imate. I to je ogroman korak ka pravoj sreci.

-Shvatanje i posmatranje svega kao da je manifestacija božanskog. Ako imamo takvu percepciju, bićemo manje podložni - našim i tuđim negativnim reakcijama, ljudima, okolnostima i situacijama. Ako posmatrate neku osobu kao deo Boga, kao nešto sveto, mnogo teže ćete se naljutiti na tu osobu, imaćete vise poštovanja i razumevanja za nju. A to automatski povlači i pozitivniji odgovor i reakciju te osobe u odnosu na vas, što stvara pozitivni začarani krug.

-Slušanje kirtana i učestvovanje u njima, i drugim oblicima duhovne muzike ili pesama koje stvaraju pozitivno i veselo stanje.

-Ples je odličan način da se kreativno izrazite. Ovde se misli na forme plesa, latinoamerički i standardni, pošto oni imaju harmoničan efekat na i na telo, emocije i um, drugo družite se sa pozitivnim ljudima, što je još jedan plus.

-Razvijanje prijateljstva sa božanskim i razvijanje osećaja božanskog u sebi.


Jedan citat Swami Satyanande kaže: "Bakti je kao da vodite ljubav sa svima neprestano, od ljudi, preko ptica cveća...sve. Nemate izbora jer shvatate njihovu i svoju pravu prirodu i sa ovim "nemogućim" odnosom, kako je moguće ne osećati ljubav prema svemu? Kada privirite u suštinu svega, u suštinu koja je normalno skrivena od očiju većine, bakti mora da dođe kao rezultat. Pronađite svoju pravu prirodu i prirodu svega i osetićete Bakti. Više nikada nećete biti ista osoba. Ali ovo stanje dolazi samo kada osoba ima visoko proširenu svesnost."

Ovo je krajnji cilj do koga se dolazi postepeno, kada se krećemo stazom bakti joge. Nešto u nama počinje da se menja, da raste, transformiše celu licnost. Povezanost sa svima oko nas se stvara i jaca. Ishod toga su osećaj sreće i slobode, nešto što svako od nas želi, a za čim većina traga spolja, ne shvatajući da već jesu to što traže. Samo je potrebno ukloniti površinske slojeve prljavštine i neznanja da bi iznutra i spolja zasijali punim sjajem.

jogasrbija.com


Joga Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Joga Empty
PočaljiNaslov: Karma joga   Joga Sat610Sub 18 Feb - 0:58

Karma joga

Joga Karma%20yoga


Kada nam netko kaže da prakticira jogu prvo što zamislimo je tu osobu u nekom joga položaju. No joga položaji ili asane su samo jedan dio ove cjelovite discipline. Zamislite stablo koje ima više velikih grana koje pak imaju svoje grane. To stablo je cjelovita disciplina koju nazivamo joga, a njezine veće i manje grane su različite škole, stilovi, tehnike i sl.

Jedna od ovih grana je i Karma joga, ili put nesebičnog djelovanja. Karma znači akcija, ili sveukupno djelovanje jedne osobe od trenutka njenog rođenja pa do smrti. Karma joga nas uči da, osim kako se odnosimo sami prema sebi i prema svojim bližnjima, važno je kako se odnosimo i prema zajednici u kojoj živimo te pridonosimo li općoj dobrobiti svojim djelovanjem.

Karma jogi vjeruje u nesebično davanje i pomoć drugima. Nesebično davanje znači da je naš jedini motiv pomoć drugom živom biću, bez drugih ciljeva kao što su slava, novac ili slično.

No, nazivamo li to Karma jogom ili nekako drugačije (npr. humantarnim radom), svodi se na isto. Trebali bismo dati nešto i zajednici u kojoj živimo, bilo to materijalno ili naše slobodno vrijeme kroz volonterski rad.

Joga Article-3621

Odakle krenuti?

Najprije trebamo shvatiti da je pokloniti osmijeh, ponuditi sjedalo u tramvaju, donirati krv, staru odjeću ili donirati novac - isto. Ako je jedna naša akcija rezultirala pozitivnom reakcijom, onda smo na dobrome putu. Majka Tereza je rekla: "Ne možemo uvijek raditi velike stvari, ali možemo male stvari s puno ljubavi". U ovoj jednostavnoj, a tako snažnoj rečenici stoji bit nesebičnog davanja i pomoći drugima.

U ovo vrijeme božićnih blagdana treba se prisjetiti svega onoga što nas čini sretnima i zadovoljnima i biti zahvalni za sve što imamo: dobro zdravlje, dom, posao, obitelj i prijatelje... Trebamo se prisjetiti svih onih koji imaju puno manje od nas.

Božić je postao blagdan pretjeranog konzumerizma, očekujemo i dajemo poklone zbog kojih se često zadužujemo i time šaljemo krivu poruku mladima. Na Božić bi trebali slaviti rađanje nove svijesti, dobrote i suosjećanja. To je poruka koju trebamo prenjeti mlađim naraštajima.

Joga 2212_karma

Poklonite sa srcem

Umjesto na raskošne poklone, možda ovog Božića dio novca poželite donirati djeci bez roditelja. Ili ako ne želite zakinuti svoje najmilije, donirajte stare igračke i odjeću. Odnesite kolače u dom za nezbrinutu djecu ili u dom za stare i nemoćne osobe. Pozovite na objed starog i usamljenog susjeda. Razveselite nekoga lijepom gestom. Poklonite lijepu riječ teti u dućanu, poklonite osmjeh slučajnom prolazniku. Popričajte s tetom koja čisti vaš ulaz, ponudite ju sa čašom soka.

Prakticirajte karma jogu i uljepšajte nečiji dan, svaki dan. Svojim primjerom nadahnite bližnje da i oni učine nešto. I naučite svoju djecu i mlade oko vas o pravom značenju darivanja. Uz poklone pod borom, poklonite malo ljubavi nekome koga ne poznajete. Ljubav nam je svima potrebna.

Ako vjerujete u zakon Karme, vratiti će vam se na jednak način.

she.hr


Joga Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Joga Empty
PočaljiNaslov: Re: Joga   Joga Sat610Ned 26 Feb - 13:58Joga Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Joga Empty
PočaljiNaslov: Re: Joga   Joga Sat610Ned 26 Feb - 14:03Joga Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Joga Empty
PočaljiNaslov: Kako nas oplemenjuje joga disanje?   Joga Sat610Uto 1 Maj - 18:28

Kako nas oplemenjuje joga disanje?
IZVOR: VIDYAYOGA.NET

Joga oplemenjuje i vitalizuje sve nivoe čovekovog postojanja. Telo smatra grubljom kristalizacijom prethodno stvorene mentalne imaginacije i svojim tehnikama postepeno ''produhovljuje'' taj najgrublji nivo našeg postojanja.

Piše: Dragan Lončar, učitelj joge

Joga 15095923334f9fb30de9002653878849_orig

Prema učenju joge, nas sačinjava pet omotača ili tela. To su: fizički nivo – anamaja koša, energetski nivo – pranamaja koša, mentalno telo ili manomaja koša, psihičko ili kauzalno telo – vigjana maja koša i na kraju telo jedinstva i balženstva – anandamaja koša.

To su nivoi postojanja svakog od nas, ali se naša svesnost nalazi uglavnom na nižim nivoima. Proces ''osvešćivanja'' ne završava se na telu, već ide dalje i obuhvata sve suptilnije nivoe našeg bića, od energetskog i mentalno- osećajnog do psihičkog, postepeno ih dovodeći u skladan odnos.

Telo su kočije, čula su konji, čulni objekti su putevi, um su uzde, inteligencija je kočijaš, Sopstvo je putnik. Mudar čovek zna da je njegovo pravo ''Ja'' – Sopstvo, samoispunjeno i samodovoljno onda kada je ujedinjeno sa telom, čulima i umom (Stara izreka iz Upanišada).

To stanje jedinstva zove se joga.

Svaki jogi zna da telo nije samo sedište duše, već i način, sredstvo pomoću kojeg možemo postići konačno oslobođenje. Joga nam nudi tehnike kako bi postali pažljivi i svesni, da se svesno proširujemo i provlačimo kroz sve strukture našeg postojanja, od grube, fizičke, do suptilne.

Zato joga ne zanemaruje telo, već radeći na njemu, rastvarajući tenzije i stres koji se usled pogrešnog načina razmišljanja, ponašanja i ishrane u njemu generiše, nastavlja dalje, otklanjajući sloj po sloj nagomilanih tenzija u nama. Fizički stres može biti na muskularnom, nervnom i endokrinom nivou.

Joga položaji – asane, ako se pravilno vežbaju, su u stanju da redukuju i otklanjaju ove, u telu stvorene tenzije.

Za razliku od životinja čovek sebe izlaže tako zvanom anticipiranom stresu, što znači da ne pomerajući niti jedan mišić svog tela, dok mirno sedi u fotelji, u stanju je da svojim brižnim mislima i strahovima, ili ljutnjom, u telu proizvede identičan neurološki i hemijski odgovor na stresnu situaciju, kao da se ona zaista odigrava.

Čitav sistem je angažovan na fizičku akciju, koja izostaje, jer telo miruje, ali svejedno adrenalin je već jurnuo u krv i mišići bivaju natopljeni tim hormonom.

Usled aktivacije simpatikusa, krv se iz organa trbušne duplje šalje u noge i ruke, kako bi se spremili na odbranu, ili bekstvo od ’’neprijatelja’’. Vremenom se čitav sistem navikava na ovakav režim rada i ne može bez njega. Postajemo zavisni od određenih neuro - peptida, koji svojom emotivnom porukom i nabojem koji nam preko hipotalamusa i hipofize stižu do nad bubrežnih žlezda, a njihova lučenja do ćelija u telu.

Mišići koji su natopljeni adrenalinom, vremenom postaju kruti, neelastični i bolni. Kod ljudi, emotivno – psihički stres, stvara fizički stres, koji se recimo ispoljava kao ukrućenost i blokade koje usećamo u ramenima i vratu.

Bol koji se kao rezultat toga javlja, šalje signal, koji podstiče lučenje adrenalina, tako da se vrtimo u začaranom krugu. Fizički stres proizvodi hemijski, koji opet sa svoje strane stvara još veći fiziči stres.

Kada se to desi, prirodne osobine organizma da se obnovi i isceli su minimalne. Tako da problemi sa ramenima i vratom, postaju hronični. Kada to potraje, vremenom stvara sve veći psihološki stres.

Hronični stres nas stalno drži u stanju pripravnosti. On povećava nivo šećera u krvi, utičući na funkcije pankreasa, jetre i na mehanizam za odlaganje masnih ćelija.

Kada nam je usled konstantnog stresa, nivo šećera u krvi stalno visok, redukujemo nivo insulina u krvi. To može dovesti do pojave dijabetesa, prekomerne težine i sl.

Pošto se dotok krvi u organe trbušne duplje povlači za račun mišića perifernih delova tela, naša sposobnost digestije, apsorpcije i asimilacije hrane je značajno smanjena. Bez obzira na to što se dobro hranimo, naša sposobnost da uzmemo ono što nam je potrebno iz hrane koju smo uneli, je u velikoj meri redukovana.

Kada bi ljudi samo znali da je dovoljno par puta duboko, polako i svesno udahnuti i izdahnuti, kako bi se aktivnost simpatikusa, prebacila na parasimpatikus i dovela ih u stanje ravnoteže...

Joga svojim vežbama laganog i svesnog istezanja i uvrtanja, aktivira mišiće, tako što se krv polako istiskuje iz njih, a zatim ih sveža i oplemenjena krv natapa kada se oni vrate u prvobitni položaj.

Time se ne samo mišići oslobađaju otpadnih materija i otrova, već zahvaljujući cirkulaciji sveže krvi bivaju nahranjeni i vitalizirani. Na ovaj način, pomoću tehnika joge, ne samo da se oslobađamo tenzija na mišićnom nivou, već prekidamo tu uzlaznu kariku začaranog kruga.

Mišići više nisu bolni i u spazmu. Oni više ne šalju ’’bolne’’signale našem nervnom sistemu, već signale prijatnosti koji opuštaju. Počinjemo da se navikavamo na opušteno stanje, koje kada potraje, postaje pozitivna i zdrava navika i nova opsesija.

Tada dolazi do postepenog oslobađanja od tenzija generisanih u nervnom i endokrinom sistemu, koji su bili u stanju konstantne uzbune.

Ne treba zaboraviti da se samo opušten mišić može i sme istezati, u suprotnom ga izlažemo dodatnom stresu. U tome i jeste jedna od razlika između joge i drugih fitnes disciplina.

Svesnost položaja, koji zauzimamo i disanja se sjedinjuju u jedno iskustvo.

Joga 15876099004f9fb30e0289f234183281_v4%20big

Sledeći nivo su emotivne tenzije i za njihovo otklanjanje su potrebne suptilnije tehnike i vežbanje uz daleko veći nivo pažnje i kontinuirano osvešćivanje disanja tokom čitavog vežbanja.

Tehnike joga disanja ovde imaju neprikosnovenu ulogu i značaj. Dah je most izmedju tela i uma. Udah treba da bude dug, suptilan, dubok, ujednačen. Udahom energiziramo sebe i obnavljamo fizičko i energetsko telo.

Zadržavanjem vazduha nakon udaha, omogućavamo da se unete čestice energije - Prane, resorbuju u telu.(Ovakav udah i zadržavanje vazduha nakon udaha se u jogi zove - Brimhana, što znači ’’proširiti’’, ono treba da energizira i zagreva telo).

Sporim izdahom se oslobađamo akumuliranih toksina u fizičkom i energetskom telu. Zadržavanjem praznih pluća, nakon izdaha, u granicama naših mogućnosti, se sav stres eliminiše iz fizičkog i energetskog tela.(Ovakav izdah i zadržavanje praznih pluća, nakon izdaha se u jogi zove – Langana i znači ’’redukovati’’, ’’postići’’, ono treba da podstiče proces eliminacije i ima pročišćujući efekat).

Kao i Jogiji i Taoisti su poznavali vrednost i ulogu disanja.

Kada ste ljuti, razdraženi i uzbuđeni, kažu da imate višak Janga u sebi i da ga treba izbaciti iz tela, tako što će vam izdah biti duži od udaha, na taj način se oslobađate njegovog destruktivnog viška.

Kada ste tužni i nesrećni, udisaj treba da bude duži od izdisaja, jer u sebi imamo višak Jina, i energija – Ći treba da bude sakupljena unutar tela.

Vežbači Či Kunga i Tai Čija, ova pravila dobro poznaju. U jogi postoje tehnike disanja koje su u stanju da nas aktiviraju, vitaliziraju i pokrenu na akciju, ako smo izgubili volju, ili smo po prirodi ne aktivni i introvertni i obrnuto, postoje tehnike koje uspešno smiruju one koji ne znaju šta će sa sobom i svojim viškom destuktivne energije, koji su ekstravertni i frenetični.

Disanje u jogi je daleko više od fizičkog, energetskog i osećajno - mentalnog nivoa našeg postojanja. Ono je u stanju da nas dovede do našeg pravog Sopstva.

Dugogodišnjim radom uviđamo da je disanje ritam kosmosa (o tome govori nauka Svara Joge). Kada se dah sve više profinjuje, usporava, kada izgleda da se tako reći zaustavio, pulsiranje vašeg individualnog ’’Ja’’ se rastvara i stupa u rezonans sa kosmičkim ritmom disanja.

Sledeće reči najpoznatijeg Hatha jogija, B.K.S.Iyengara, ne lep i poetičan način odražavaju svu vrednost, mudrost i lepotu jogičkog disanja: ’’Udah predstavlja produžavanje i širenje samog Sopstva (Puruše). Zahvaljujući udahu, Sopstvo obgrljuje svoje omotače, tela ili nivoe postojanja, od najsuptilnijeg sve do kože na telu, poput zaljubljenog mladića koji grli svoju voljenu.

Zadržavanje vazduha u plućima, nakon udaha, predstavlja sjedinjavanje voljenog sa svojom dragom. Prilikom izdaha, Sopstvo, preko vazduha koji izlazi, vodi svoju voljenu sa sobom kući svojoj, gde ona sada grli svog voljenog. Zadržavanje praznih pluća nakon izdaha, ona se sjedinjuje sa njim i zajedno se prepuštaju i predaju Uzvišenom.’’


Joga Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
spartanac

Član
Član

spartanac

Muški
Poruka : 13

Godina : 31

Lokacija : oculare infernum

Učlanjen : 30.09.2012

Raspoloženje : letargicno


Joga Empty
PočaljiNaslov: Re: Joga   Joga Sat610Pon 1 Okt - 23:49

Moja omiljena vrsta joge je radza joga, pa mi je zao sto je taj stil izgubljen vremenom te nemam informacija o vjezbama koje se izvode a i tesko pa i nemoguce ih je naci. Vjerujte nije ona bez veze nazvana kraljevskom ipak um vlada nad tijelom,pa kad ovladamo umom sa tijelom cemo lako. Ako neko zna za neku knjigu ili ako moze predloziti nekakvu vjezbu iz radza joge. Zahvaljujem se unaprijed... happy
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Joga Empty
PočaljiNaslov: Re: Joga   Joga Sat610Sub 17 Nov - 13:56love
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Joga Empty
PočaljiNaslov: Re: Joga   Joga Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Joga
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Ljubavni saveti
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Sport :: Ostali sportovi :: Rekreacija-