Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Aleksandar Šmeman: Evharistijsko bogoslovlje

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
LJUBAVNIK LEDI ČETERLI

  

avatar

Muški
Poruka : 3780

Učlanjen : 22.08.2011


Aleksandar Šmeman: Evharistijsko bogoslovlje Empty
PočaljiNaslov: Aleksandar Šmeman: Evharistijsko bogoslovlje   Aleksandar Šmeman: Evharistijsko bogoslovlje Sat610Ned 15 Jan - 9:59

U izdanju Bogoslovskog društva Otačnik objavljena je knjiga Aleksandra Šmemana Evharistijsko bogoslovlje. Zbornik je priredio Lazar Nešić.

Aleksandar Šmeman: Evharistijsko bogoslovlje 4Z2I0HR84NreTTMdcc6

Uko­li­ko po­sto­ji lič­nost, či­je je ce­lo­kup­no bo­go­slov­sko stva­ra­la­štvo i či­tav ži­vot obe­le­žen Ev­ha­ri­sti­jom Cr­kve, on­da to za­si­gur­no je­ste bla­že­ni otac Alek­san­dar Šme­man. Upra­vo iz tog raz­lo­ga, na­slov zbor­ni­ka Ev­ha­ri­stij­sko bo­go­slo­vlje, ko­ji po­ti­če od pri­re­đi­va­ča, na naj­bo­lji na­čin iz­ra­ža­va cen­tral­nu mi­sao ko­ju ov­de sa­ku­plje­ni član­ci i stu­di­je eks­pli­cit­no iz­ra­ža­va­ju: Ev­ha­ri­sti­ja je­ste cen­tar, smi­sao i sa­mo bi­će ži­vo­ta Cr­kve, hri­šća­na i ži­vo­ta ce­lo­kup­nog stvo­re­nog sve­ta. Ko­li­ko je na­ma po­zna­to, pr­vi čla­nak oca A. Šme­ma­na pre­ve­den na srp­ski je­zik je­ste U tra­ga­nju za ko­re­ni­ma ame­rič­ke bu­re – ne­ko­li­ko mi­sli o auto­ke­fa­li­ji, cr­kve­nom pre­da­nju i ekli­si­o­lo­gi­ji, ob­ja­vljen je još dav­ne 1974. go­di­ne. U me­đu­vre­me­nu je pre­ve­de­no go­to­vo sve što je otac Alek­san­dar ika­da na­pi­sao. Srp­sko bo­go­slo­vlje se mo­že po­hva­li­ti sko­ro ce­lo­vi­tim opu­som ovog ko­lo­sal­nog bo­go­slo­va Cr­kve. Ipak, po­ne­što je osta­lo ne­pre­ve­de­no. Upra­vo to ima pri­li­ku da sa­da iza­đe na sve­tlost da­na, tj. pred srp­ski te­o­lo­ški i kul­tur­ni pu­bli­kum. Sva­ka­ko, u zbor­nik ula­zi i ne­ko­li­ci­na čla­na­ka ko­ji su se ra­ni­je po­ja­vi­li u ra­znim pre­vo­di­ma, ali smo ih opet do­ne­li u sve­žem i no­vi­jem pre­vo­du.

Za­što o. Alek­san­dar Šme­man? Za­što da­nas, na­kon de­ce­ni­ja bo­go­slov­skog, cr­kve­nog i li­tur­gij­skog pre­po­ro­da Pra­vo­slav­ne Cr­kve u sve­tu i Sr­bi­ji? Ne­ko bi pi­tao: za­što iz­no­va tek­sto­vi oca Šme­ma­na sa­da kad nam je, na­iz­gled, sve u ve­zi sa njim ite­ka­ko po­zna­to? Či­ni se da du­gu­je­mo od­go­vor na ova ne to­li­ko pro­zir­na pi­ta­nja.

LAJK portal
Nazad na vrh Ići dole
 
Aleksandar Šmeman: Evharistijsko bogoslovlje
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Aleksandar Borodin
» Aleksandar Ilić
» Aleksandar Arhipenko
» Aleksandar Rodčenko
» Istorijske ličnosti
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Nauka :: Filozofija :: Religija-