|
|
Autor | Poruka |
---|
zjovan29
Poruka : 2503
Godina : 63
Učlanjen : 18.09.2011
Raspoloženje : nikad bolje
| Naslov: Čarls Simić Sub 22 Okt - 19:01 | |
| VREDNO AMERIČKO PRIZNANJE PESNIKU POREKLOM IZ BEOGRADAČarls Simić
pesnik poreklom iz Beograda, dobio je jedno od najviših američkih priznanja za poeziju - titulu "Poetski laureat" koju svakih nekoliko godina dodeljuje Kongresna biblioteka Sjedinjenih Država.
Čarls Simić je stigao u SAD 1954. godine. Kao 15-godišnjak nije govorio engleski, a danas, 36 godina kasnije, Simić može da se pohvali najvišim priznanjima američke literature: "Pulicerovu nagradu" dobio je 1990. godine; 2005. dodeljena mu je nagrada "Grifin"; 1996. bio je u najužem izboru za nacionalnu nagradu koja se dodeljuje za pesništvo.
U razgovoru za "Glas Amerike", profesor Simić bio je vidno uzbuđen velikim priznanjem koje mu je dodelila Kongresna biblioteka SAD: - Zatečen sam, iznenađen i osećam mnoštvo raznih emocija. Sigurno se nisam ovome nadao kada sam kao petnaestogodišnjak stigao u Sjedinjene Države ne znajući ni reč engleskog.
Imenovavši Čarlsa Simića za tek 15. "Poetskog laureata", direktor Kongresne biblioteke DŽejms Bilingrton rekao je da je reč o vrhunskom umetniku, čija je poezija lako razumljiva, meditativna i često iznenađujuća. Uz prestiž, ova titula dobitniku donosi i 35.000 američkih dolara.
izvor:stormfront
|
|
| |
Shadow ADMIN
Poruka : 97443
Učlanjen : 28.03.2011
Raspoloženje : Samo
| Naslov: Re: Čarls Simić Pon 26 Dec - 21:34 | |
| Ulična scena- Čarls Simić
Slep mali dečko Sa papirnim znakom Pribodenim na grudi. Premalen da napolju prosi sam. No, bio je tu.
Ovo čudno stoleće Sa svojim pokoljem nedužnih, Svojim letom na mesec I njime koji čeka na mene U stranom gradu U ulici gde sam izgubio put.
Čuvši da se približavam, Izvadio je gumenu igračku Iz svojih usta Kao da bi nešto rekao, A ipak nije.
Bila je to glava, glava lutke, Strašno izgrižena, Dignuta visoko da je vidim. Njih dvoje keze se meni. |
|
| |
Dinka
Poruka : 29514
Godina : 40
Učlanjen : 26.09.2011
| Naslov: Re: Čarls Simić Uto 3 Jan - 15:26 | |
| JACKSTRAWS
Moja senka i tvoja senka na zidu Zatečene s rukama u vazduhu Kao da prikazuju uzbunu, Sada kada čak i šapat, dah samo Može da uznemiri preostale slamke Koje odolevaju na stolu. U žutom krugu svetlosti lampe, Ovih nekoliko krovnih greda i stubova Nečega što je moglo biti raskošna palata. Princ gricka svoje dugačke nokte. Princeza spušta zelene kapke. Oboje puno puše, Nikada ne ležu pre zore. |
|
| |
Dinka
| Naslov: Re: Čarls Simić Sub 22 Dec - 20:32 | |
| ZIMSKI SUMRAK
Oblaci se spustiše da zabrinu ljude U veče velikih bitaka Oblaci natopljeni krvlju umirućeg dana Oblaci od kojih podivljaše i konji, Okupljeni proroci Ćute O slutnjama strašnim, Čak i pred isukanim mačem. Tamno se nebo sve niže spušta Uz igru senki nepoznatih plemena I njihovih heroja u jurišu - Beli toranj parohijske crkve Svoj vetrokaz grčevito steže Pred njihovim besom, ali selo je pusto. Ni žive duše. Svi zaključani Od straha svetiljke ne pale. Mlada seljanka raskopčane bluze, Dete na njenom krilu, Okreće glavu od jedre dojke… Oči mu pune nebeskog užasa i sjaja. |
|
| |
Dinka
| Naslov: Re: Čarls Simić Sub 22 Dec - 20:35 | |
| IGLA
Kad god se neka izgubi igla Ona načini savršen krug. Njeno sićušno uho još sićušnije postane Tako da se tišina udene u njega. Šibica zbog nje upaljena umire U omci od dima. Svaka nit na svetu Pocrni. Svinuta leđa moje majke Sada su drevni kamen. Sada ispod svega što je Meko, nežno i podatno Njezin oštar mali jezik bdi. Pripazi, Ili ćeš zbog nje Zavikati u snu. |
|
| |
katarina MODERATOR
Poruka : 74915
Učlanjen : 06.06.2011
| |
| |
katarina MODERATOR
| |
| |
katarina MODERATOR
| |
| |
katarina MODERATOR
| |
| |
katarina MODERATOR
| |
| |
katarina MODERATOR
| |
| |
katarina MODERATOR
| |
| |
katarina MODERATOR
| |
| |
katarina MODERATOR
| |
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Čarls Simić Pet 13 Feb - 15:18 | |
| Ovaj izbor pesama sačinjen je iz triju pesničkih knjiga: - A Wedding in Hell (Venčanje u paklu) Harcourt Brace, New York, 1994 - Walking the Black Cat (Šetnja s crnom mačkom) Harcourt Brace, New York, 1996
VENČANJE U PAKLU
MOTEL RAJ
Milioni mrtvih; svi nevini. Ostao sam u sobi. Predsednik je govorio O ratu kao o nekom magičnom ljubavnom napitku. Širio sam oči zaprepašćen. Moje lice u ogledalu podsećalo je Na dvaput poništenu poštansku marku.
Ja sam živeo dobro, ali život beše očajan. Toliko je vojnika bilo toga dana, Izbeglice zakrčile puteve. Prirodno, svi su nestali Jednim dodirom ruke. Istorija je oblizivala svoja krvava usta.
Na plaćenom kanalu, čovek i žena Razmenjivali su gladne poljupce i kidali Odeću jedno drugom dok sam ja posmatrao Isključivši ton u sobi potpuno mračnoj Osim ekrana na kome beše Previše crvenog, previše ružičastog. |
|
| |
Gost Gost
| ODSUDNI ČAS
Kao što je mrav bespomoćan Protiv podignute čizme, I ostaje mu tek čas Za dve-tri jasne misli. Crna čizma tako izglačana Da on vidi sebe U odrazu, izobličenog, Možda uveličanog Poput mrava monstruma Koji drmusa udovima Preteći?
Čizma možebiti okleva, Snebiva se, sluti zlo, Skuplja paučinu, Rosu? Da, i očigledno ne. |
|
| |
Gost Gost
| UZLET
U tiganju Na šporetu Našli smo se goli Moja ljubav i ja.
Seckani luk Padao je po nama A mi smo plakali. To ti je kao parada, Rekoh joj, konfeti, Znaš kao kad neko Stigne na mesec.
„Prevozno sredstvo“, Reče dvosmisleno Dok smo se pekli. „Prevozno sredstvo!“ |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Čarls Simić Pet 13 Feb - 15:19 | |
| BUVA LJUBAVI
Uzeo je buvu Ispod njenog pazuha Da je čuva. I neguje U kutiji šibica, Čak bi ponekad bocnuo
Svoj prst Da je hrani Kapima krvi. |
|
| |
Gost Gost
| LJUDI OBOŽAVANI ZBOG SVOJE SVIREPOSTI
Da li je tačno da tirani imaju dugačke prste? Da li je istina da sami postavljaju zamke Ispod slika Bogorodice Na mračnim mestima preobraženim u muzeje?
Svi volimo njen grozničav pogled uzdignut ka nebu. I Veneru razodevenu svi volimo. Ona nas gleda iz razmeštene postelje Sa smeškom i rukom preko prepona.
Ona vidi kako gospodar vreba iza naših leđa. Star je, bled kao leš, preobučen U čuvara muzeja i nosi sive rukavice, Jer ruke su mu, naravno, crvene. |
|
| |
Gost Gost
| VELIKA KONSPIRACIJA
Svet je prepun detektiva amatera Zabavljenih nerešenim slučajevima. Oči su im otvorene a uši naćuljene kad naše nisu. Ulica inih prikrivenih zločina Tako lepa u jutarnjem suncu.
Zlodela su drevna a dan nov. Pištolju na stolu neko šapuće, Divan si. Zver u noći, je l’ to bio on? Grebao je po vratima, tražio da telefonira. Evo ga, deset godina kasnije U njenoj kuhinji pere sudove.
Sunce sija. Lanac nagoveštaja vodi do Kokošaka nastanjenih u starim mrtvačkim kolima. Susedno dvorište. Belina njihovih jaja opaka je bez sumnje. Tog istog dana poštar priznaje da se verio Ženom iz visokog društva Nakon jedne lude gradske noći.
Božja Pravda, postoji i to. Magnat monoman sa poslovnim interesima svuda po svetu Čiji službenici uživaju status robova na galiji, Ali koji isto tako voli da se po potrebi prikaže Poput stidljive devojčice obučene za prvu pričest. Shvataš šta hoću da kažem? |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Čarls Simić Pet 13 Feb - 15:20 | |
| ŠETNJA S CRNOM MAČKOM
MRAČNI KUTAK
Reci, kako si me pronašla? Obično se pravim nem i gluv, ali sa tobom Nije isto. Stalno izlećeš iz kuće U kuću, vrebaš me Kao crna mačka.
Pogledajte ove budale, vikao sam Svetu. Uzalud. Samo su me preskakale pridržavajući šešire, Ili pak malo zadizale suknju Na putu do pakla.
Mora da je lud, ovako izvaljen Na pločniku, raskopčanog šlica, Zatvorenih očiju. Samo si se ti vratila Da vidiš kako sam, Samo si ti zavirila u svaki mračni kutak.
Ja sam ptica koja lepeće krilima, letim. Nađi mi lep, veliki kavez, otvorenih vratnica. Izvuci me odavde svojim poljupcima. Mojim cipelama nedostaju pertle. Mojim pantalonama potreban je tvoj prst da ih pridržava. |
|
| |
Gost Gost
| ODMOR U LUDNICI
Već su bili okačili večernje suze na prozorska okna. General je imao pune ruke posla oko fabrike mrava u sopstvenoj glavi. Sveci su goreli u svojim grobnicama, svi osim jednoga koga beše zarobila crnomanjasta filmska zvezda. Mojsije je nosio lažnu bradu kao i Linkoln. X je ponovo izumeo sokratovski metod isleđivanja demonstrirajući neukost tavanice. „Ukrali su mi tajnu muzičke kutije šibica“, poveravao se Adam. „Najveći svetski pevac samo što me nije načinio slavnom“, rekla je Eva. O, jurcati go, u sumrak, po livadi nakon ledenog pljuska! U belom paviljonu bolničarka je pretvarala vodu u vino. Požuri kući, tamni oblače. |
|
| |
Gost Gost
| MOTEL ZA BUBAŠVABE *
Strahovi moje majke, I ja, koji ih projektujem Ručnim projektorom.
Veče crnog filma. Tu je električna stolica, Pa tako i policajci. Pušim jeftinu cigaru, Igram poker sa ubicom čije lice je puno ožiljaka I jednom debelom ženom rapavog glasa. Ona ispija džin iz flaše, Njiše kukovima na muziku sa radija, Namerava da se uda. U svitanje, ogromni ventilator sa plafona Zabacuje mrežu od isprepletanih senki. Imam rupe na čarapama, Ropac astmatičara Kad kleknem da se pomolim.
Takođe, imam dugačak rep I ličim na majmuna Budući da neprestano lažem.
* Roach Motel, kako glasi naslov ove pesme u originalu, naziv je veoma popularnog sredstva za eliminaciju bubašvaba. Reč je o kutiji jednostavnog oblika u koju namamljena žrtva može da uđe, ali nikako i da izađe. Ovaj izum je dostupan u svim američkim samoposlugama (prim. prev.)
|
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Čarls Simić Pet 13 Feb - 15:21 | |
| HERAKLITOVI PRIJATELJI
Umro je tvoj prijatelj Sa kojim si tumarao ulicama U svako doba, vodio razgovore o filozofiji. I tako, danas si krenuo sam, Zastajući često da ti i tvoj Zamišljeni prijatelj zamenite mesta, I prepirao se sa sobom Po pitanu pojavnog sveta: Svet koji vidimo u mislima I svet koji svakodnevno gledamo, Tako teško razdvojivi Kada se od tuge i bola povijemo.
Vas dvojica biste se toliko puta zaneli I obreli u čudnim krajevima grada, Izgubljeni među podozrivim svetom, Morali da pitate za pravac Baš na samoj ivici vrhunske spoznaje, Ponavljajući svoja pitanja Nekoj starici ili detetu A oboje su mogli biti gluvonemi.
Koji to beše Heraklitov fragment Kojeg si pokušavao da se setiš Kada si nagazio na mesarevu mačku? U međuvremenu, i sam si se izgubio Između nečije nove crne cipele Ostavljene na pločniku I užasa i radosti pred iznenadnim Prizorom devojke koja sva doterana Za neku žurku, reklo bi se, Proleće kraj tebe na rolšuama.
|
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Čarls Simić Pet 13 Feb - 15:21 | |
| PSI ČUJU
Ova mašina je prastara. Tutnji tu prema meni A svaki zarđali deo klopara. Neviđena novotarija sačinjena od vazduha, Sačinjena od utvara. Točkovima nije ni do čega. Prašina ih davi, I odvratni šljunak Ispunjen sopstvenim žarom.
Neke noći su tako hladne. Sedeo sam uspravljen u krevetu. Hamletov duh šetao je po hodnicima Nekog motela u Vegasu –
Izvlačio je sličnost za sličnošću Onoga što je nedostupno ljudskom pogledu – Ko? Ko? Vikao sam, preneražen, Dok mi mlada i mladoženja iz susedne sobe Ne rekoše da začepim gubicu. |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Čarls Simić | |
| |
|
| |
|
Danas u 23:51 od Emelie
» Jedna stara stvar
Danas u 23:17 od Emelie
» Uživo...