Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Jul Briner

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97441

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Jul Briner   Jul Briner Sat610Pon 10 Okt - 23:58

Jul Briner

Jul Briner Mala

Yul Brynner (Sahalin, 11. srpnja 1920. - New York, 10. listopada 1985.), američki filmski glumac ruskog podrijetla. U Sjedinjenim Državama se pojavio u mnogim filmskim i kazališnim produkcijama. Najpoznatiji je po ulozi sijamskog kralja u mjuziklu Kralj i ja u kazalištu i na velikom platnu, kao i Ramzesa II. u filmu Cecila B. DeMillea Deset zapovijedi iz 1956. i Chrisa Adamsa u Sedmorici veličanstvenih.

Bio je poznat po obrijanoj glavi koju je zadržao kao osobni zaštitni znak od uloge u Kralj i ja. Tijekom života je postao sinonim za ćelavost.

Rođen je kao Yuliy Borisovič Brynner u Vladivostoku, Rusija. Njegova majka, Marusya Blagovidova, bila je kćer ruskog liječnika, a njegov otac, Boris Brynner, je bio inženjer i izumitelj, koji je imao švicarskog i mongolskog podrijetla. Ime je dobio po djedu s očeve strane, Julesu Brynneru.

Nakon što je Boris Brynner napustio obitelj, njegova majka uzela je Yula i njegovu sestru, Veru Brynner, i odvela ih u Harbin, Kina, gdje je pohađao školu koju je vodila kršćanska organizacija YMCA, a 1934. ih je odvela u Pariz.

Tijekom Drugog svjetskog rata (1941.-do Dana D) Brynner je radio kao francuski radijski spiker i komentator za američki Ured za ratne informacije koji je prenosio propagandu u okupiranoj Francuskoj.

Jul Briner 0100007-42

Karijera

U svojim dvadesetima je počeo glumiti i raditi kao model, a u ranoj karijeri ga je golog fotografirao George Platt Lynes.

Brynnerova najbolja uloga bila je ona sijamskog kralja Mongkuta u broadwayskoj produkciji mjuzikla Kralj i ja koju je u kazalištu u karijeri izveo 4626 puta. Nastupio je u originalnoj produkciji i kasnijim turnejama, kao i u ponovnim postavama na Broadwayu 1977. i 1985. Nastupio je i u istoimenoj filmskoj verziji za što je dobio Oscara za najboljeg glumca, kao i u televizijskoj verziji (Ana i kralj) na CBS-u 1972. Brynner je jedna od sedam osoba koji su osvojili nagradu Tony i Oscar za istu ulogu.

Jul Briner 200px-Yul_Brynner_in_The_Ten_Commandments_film_trailer
Brynner u filmu Deset zapovijedi (1956.)

Filmsku verziju je započeo eksplozivno, pojavivši se ne samo u ekranizaciji Kralj i ja, nego i u filmovima Deset zapovijedi s Charltonom Hestonom i Anastaziji s Ingrid Bergman.

Kasnije se pojavio u filmovima kao što su biblijski spektakl Salomon i Sheba (1959.), kao Salomon, Sedmorica veličanstvenih (1960.) i Westworld (1973.). U Morituriju je nastupio s Marlonom Brandom; Katharine Hepburn mu je bila partnerica u filmu Madwoman of Chaillot, a William Shatner u ekranizaciji Braće Katamazovih. Njegov posljednji nastup bio je u nastavku Westworlda, nazvanom Futureworld s Peterom Fondom i Blythe Danner 1976.

Krajem života je obolio od trihineloze te kasnije tužio restoran Trader Vic's u hotelu Plaza u New Yorku jer su mu poslužili slabo pečenu svinjetinu, od koje je, navodno, obolio.

Fotograf, pisac i glazbenik

Osim što je bio glumac, Brynner je bio aktivan fotograf, te napisao dvije knjige. Njegova kćer Victoria sastavila je knjigu njegovih fotografija obitelji, prijatelja i glumaca, kao i onih koje je snimio dok je radio kao UN-ov specijalni konzultant o izbjeglicama. Knjiga je nazvana Yul Brynner: Photographer. Osim toga, objavio je i Bring Forth the Children: A Journey to the Forgotten People of Europe and the Middle East 1960. i The Yul Brynner Cookbook: Food Fit for the King and You 1983.

Učenik glazbe od djetinjstva, Brynner je bio hvaljeni gitarist i pjevač. U svojem ranom periodu u Europi je često svirao i pjevao romske pjesme u pariškim noćnim klubovima s Aljošom Dimitrijevičem. Neke od tih pjesama je otpjevao u filmu Braća Karamazovi. On i Dimitrijevič su 1967. objavili album The Gypsy and I: Yul Brynner Sings Gypsy Songs.

Jul Briner Yul-brynner%255B1%255D

Privatni život

Yul Brynner se ženio četiri puta, a prva tri braka su završila razvodom. Imao je troje djece te posvojio još dvoje.

Njegova prva supruga, Virginia Gilmore (1944.-1960.), bila je glumica. Imali su jedno dijete, Yula Brynnera II. (rođenog 23. prosinca 1946.), kojem je otac kad je imao šest godina dao nadimak "Rock" u čast boksaču Rockyju Grazianu, koji je osvojio srednjoteškaški naslov 1947. Rock je povjesničar, romanopisac i sveučilišni profesor povijesti. Napisao je knjigu o svojem ocu i povijesti njegove obitelji nazvanu "Brynnerovi".
Lark Brynner (rođena 1958.) rođena je izvan braka, a odgojila ju je majka.
Njegova druga žena, Doris Kleiner (1960.-1967.), bila je čileanski model, s kojom se oženio na setu tijekom snimanja Sedmorice veličanstvenih 1960. Dobili su jedno dijete, Victoriju Brynner (rođena u studenom 1962.), čija je kuma bila Audrey Hepburn.
Njegova treća žena, Jacqueline de Croisset (1971.-1981.), bila je francuska aristokratkinja. Bila je udovica Philippea de Croisseta, izdavača. Yul i Jacqueline su posvojili dvoje vijetnamske djece: Miu (1974.) i Melody (1975.).
Njegova četvrta žena, Kathy Lee, rođena u Maleziji, bila je plesačica u predstavi Kralj i ja. Vjenčali su se 1983.

Brynner je početkom pedsesetih bio u vezi s Marlene Dietrich.

Smrt

Brynner je umro 10. listopada 1985. u New Yorku (isti dan kad i Orson Welles, koji je također nastupio u Bitci na Neretvi). Uzrok smrti bio je rak pluća koji je bio posljedica dugogodišnjeg pušenja. Tijekom života Brynnera se često moglo vidjeti s cigaretom u ruci. U siječnju 1985., devet mjeseci prije smrti, dao je intervju u emisiji Good Morning America, izrazivši želju da snimi antipušačku reklamu. Isječak iz tog intervjua postao je dio reklame Američkog društva oboljelih od raka, objavljen nakon njegove smrti; sadrži upozorenje "Sada kad sam umro, kažem ti, nemoj pušiti."

Brynner je pokopan u groblju Saint-Michel-de-Bois-Aubry u Vienneu, Francuska.

Jul Briner Yul-brynner

Filmografija

Njujorška luka (1949.)
Kralj i ja (1956.)
Deset zapovijedi (1956.)
Anastazija (1956.)
Braća Karamazovi (1958.)
Gusar (1958.)
Putovanje (1959.)
Zvuk i bijes (1959.)
Salomon i Sheba (1959.)
Još jednom, s osjećajem! (1960.)
Orfejeva oporuka (1960.)
Paket iznenađenja (1960.)
Sedmorica veličanstvenih (1960.)
Zbogom opet (1961.)
Escape from Zahrain (1962.)
Taras Bulba (1962.)
Kraljevi sunca (1963.)
Flight from Ashiya (1964.)
Invitation to a Gunfighter (1964.)
Morituri (1965.)
Cast a Giant Shadow (1966.)
I mak je cvijet (1966.)
Povratak sedmorice (1966.)
Trostruki križ (1966.)
The Double Man (1967.)
The Long Duel (1967.)
Villa Rides (1968.)
The Picasso Summer (1969.)
The File of the Golden Goose (1969.)
Bitka na Neretvi (1969.)
The Madwoman of Chaillot (1969.)
The Magic Christian (1969.)
Adios, Sabata (1971.)
Svjetlo na kraju svijeta (1971.)
Romance of a Horsethief (1971.)
Catlow (1971.)
Fuzz (1972.)
Noćni let iz Moskve (1973.)
Westworld (1973.)
The Ultimate Warrior (1975.)
Death Rage (1976.)
Futureworld (1976.)


wikipedija










Jul Briner Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97441

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Uto 11 Okt - 0:03

"Bitka na Neretvi"












Jul Briner Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Uto 11 Okt - 8:32

''Taras Buljba''



''Solomon and Saba''



''The Ten Commandments''











Jul Briner 4285547593


Jul Briner 2lwq2yh


Jul Briner 4285547593
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97441

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Uto 1 Nov - 0:04











Jul Briner Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 17:59

Jul Briner Ff2d8c34a581fab32e7c5dbb84257bb6










Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:00

Jul Briner 5a552a13fbfd948a0bd232b8522fdc51










Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:00



The King and I










Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:01

Jul Briner 90ba9123c30b75a842c0076699f4ad46










Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:02











Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:02

Jul Briner 93b118228cab31220c766f367ea9e010










Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:03











Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:04

Jul Briner F0cde21307c77d1c7d91061db53805d1










Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:04











Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:06

Jul Briner 8ba5f484dc4bc03a1390eeca3cdbd726










Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:07











Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:07

Jul Briner 914756c341983e6dd52f9cfd8044e40d










Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:08

Jul Briner A2922fa1134bca8c4424d449c403d85c










Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:08











Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:09

Jul Briner C093080249420e0321b04d60668b0d80










Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:10











Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:14

Jul Briner 3d22bf8b05869c3f33eaf5a34c562bbe










Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:14











Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:16

Jul Briner 3c1ef9dc5082a1024f7c081180fc123f










Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:17

Jul Briner 5cff91b8f2364cda76082748b501710e










Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74921

Učlanjen : 06.06.2011


Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610Sre 13 Maj - 18:18











Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jul Briner 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content




Jul Briner Empty
PočaljiNaslov: Re: Jul Briner   Jul Briner Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Jul Briner
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Muzika, Film, Net :: Film :: Biografije Glumaca i Glumica-