Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Šaban Bajramović

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Ned 11 Jun - 0:11

Šaban Bajramović (16. april 1936. - 8. jun 2008. u Nišu) bio je pevač romske i srpske muzike. Bio je poznat kao "Kralj romske muzike".

Sadržaj



Biografija[uredi | uredi kod]

Šaban Bajramović je po narodnosti bio Rom, a poreklom je iz Niša. U karijeri je snimio 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i komponovao više od 700 pesama. Njegovi obožavaoci ga opisuju kao izvanrednog pevača vrhunskog kvaliteta i „pevača iz srca i duše“. Njegova izvedba pesme „Đelem, Đelem“ je izabrana za himnu svih Roma Sveta.
U devetnaestoj godini je, zbog ljubavi, pobegao iz vojske, pa je kao dezerter, osuđen na tri godine zatvora na Golom Otoku. Pevanjem se počeo baviti za vreme izdržavanja zatvorske kazne, kada je u zatvoru osnovao džez orkestar. Tada za snimanje svoje muzike u Srbiji ne uspeva da nađe izdavačku kuću i zbog toga svoja dela izdaje u Sloveniji.
Njegov muzički sastav se zove Crna Mamba.Sa njima je nastupao više od 20 godina. Na lični poziv Indire Gandi nastupao je u Indiji, gde je zvanično proglašen za Kralja romske muzike.
Od 2000. godine do smrti Šaban je svoju karijeru uzdigao na viši stepen nego sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka najviše zahvaljujući saradnji sa Dragi Šestić i Mostar Sevdah Reunion. 2001. godine je snimio i CD sa Njima pod nazivom A Gypsy Legend ,u izdaNju World Connection-a, sa kojim dobija veliku popularnost na World Music sceni u svetu. Saradnju sa Njima privremeno završava 2002. godina,dok MSR karijeru nastavljaju sa Ljiljanom Buttler. Svoju saradnju je nastavio sa bendom Cubismo. Sa Cubismom Šaban sarađuje na CD-u Amigos gdje se pojavljuje sa 2 pjesme . 2005 ponovo ulazi u mostarski studio sa legendarnim Mostar Sevdah Reunion-om i pod producentskim vodjstvom Šestića snima album koji je ujedno i originalni soundtrack i baza dokumentarnog filma o Njemu pod nazivom Šaban u režiji Miloša Stojanovića. Album je izdat od strane Snail Records-a i dospio je na evropske top liste ,a najpoznatiji World Music magazin u svijetu- britanski Songlines mu je u recenziji dao markicu TOP OF THE WORLD.
Magazin „Tajm“ ga proglasio za jednog od 10 najvećih bluz pevača na svetu. Voleo je da čita. Tvrdio je da je pročitao oko 20.000 knjiga.[1]
Bio je oženjen Milicom, sa kojom je živeo u Nišu i imao četiri ćerke.
Nedelju dana pred smrt, Bajramović se požalio na slabo zdravlje i težak život, i tom prilikom mu je srpski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić uručio jednokratnu novčanu pomoć i obećao potrebno lečenje.Bajramović se tada požalio da, nakon 40 godina pevanja, nema poseta niti prijatelja, i priznao da se muči.
Preminuo je u svojoj 73. godini u niškom kliničkom centru od posledica infarkta.

Diskografija[uredi | uredi kod]

Singlovi I EPs
1968 - Najlepša Ciganka Jugoslavije - Diskos (EP)
1968 - Tamarske Ciganske Pesme - Diskos (EP)
1968 - Šaban Bajramović I Duvački Orkestar Bakija Bakića - Diskos (EP)
1968 - Duet Bajramović - Dimitrijević - Diskos (EP)
1969 - Šaban Bajramović "Vaselica" - Diskos (EP)
1969 - Šaban Bajramović "Erdelezi Avela" - Diskos (EP)
1969 - Nataša - Jugoton
1971 - Daje - Diskos (EP)
1972 - Ne daj da patim - Diskos (EP)
1972 - Šaban I Zora Bajramović - Diskos (EP)
1973 - Anife - Diskos (EP)
1973 - Duška - Diskos (EP)
1974 - Todoro, Todoro - Suzi (Single)
1975 - Nani, Nani / Sonaj Te Merav - Suzi (Single)
1975 - Mangavla Daje - Suzi (Single)
1976 - Herdelezi / Ki Sofija me Geljum - Jugoton (Single)
1977 - Opa, Cupa / Jek Dive Sabalje - Jugoton (Single)
1977 - Nič, Nič, Nič / Lid, Lid, Lid - Jugoton (Single)
1982 - Irena / Lepa Devojko - Suzi (Single)
Albumi
1979 - Šaban Bajramović - Diskos
1980 - Ašunenma Romalen / Slisajte me ljudi - RTV Ljubljana
1981 - Opa, Cupa - Jugoton
1981 - Tu Rominije / Ti ženo - ZKP RTVL
1982 - Me Sijum Čaveja Tari Jugoslavija / Ja sam momče iz Jugoslavije - ZKP RTVL
1983 - Niška Banja - ZKP RTVL
1983 - Kamerav / Umirem - ZKP RTVL
1984 - Sudbina si murni / Sudbina je moja - Jugoton
1985 - Moro Ilo / Moje Srce - Vojvodina Koncert Izdavačka Delatnost Novi Sad
1986 - Pijanica - Vojvodina Koncert Izdavačka Delatnost Novi Sad
1987 - Šaban Bajramović i ~~ V Beba ~~ HEAD = dobj Ibišević ~~ dobj - PGP RTB
1988 - Lutka, Lutka - PGP RTB
1990 - Daje / Majko - PGP RTB
1992 - Akava li životo / Ovo li je život - Jugodisk
1993 - Zvezda, Zvezda - ITV Melomarket, Hitek švajcarski
1995 - Kalamange Avera / Uzeču si drugu - Juvekomerc
1996 - Veruj Mi - Taped Pictures
1997 - Kalo Čabo / Crn Dečko - Produkcija Veseli Romi
1997 - Kasandra - Juvekomerc
1998 - E Paposo Unuko - Dedin Unuk - Produkcija Veseli Romi
1999 - Kaži Sine - Produkcija Veseli Romi
2001 - Mostar Sevdah Reunion Presents Šaban Bajramović - A Gipsi Legenda - World Connection
2005 - Mostar Sevdah Reunion - Šaban - Snail Records
2006 - Romano Raj / Ciganski Raj - PGP RTB
2008 - Šaban Private - PGP RTB

Filmovi[uredi | uredi kod]

Osim muzike, bavio se i filmom. Ostvario je maNje uloge u filmovima:
  • „Nedeljni ručak“ (1982) Gorana Paskaljevića, uloga pevača

  • „Anđeo čuvar“ (1987) Gorana Paskaljevića, Šainov otac

  • „Gipsy Magic“ (1997), Stoleta Popova, uloga Omera,

  • „Crna mačka, beli mačor“ (1998) Emira Kusturice (popularna je Njegova izvedba pesme "Bubamara")


Reference[uredi | uredi kod]

[list=yiv6742085377references][*]↑ „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2008-07-12. Pristupljeno 2008-06-12.

[/list]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

  • Izdavačka kuća: Snail Records [1]

  • Biću najbolji na „Evroviziji“ (VečerNje novosti, 28. novembar 2006.) Arhivirano 2007-03-13 na Wayback Machine-u

  • Preminuo kralj romske pesme Arhivirano 2008-07-12 na Wayback Machine-u Blic.co.yu

  • Kralja izdalo srce („VečerNje novosti“, 9. jun 2008.)[mrtav link]

  • Šaban Bajramović u rege, džez i soul stilu

  • Šaban Bajramović na IMDb-u (en)

  • Šaban Bajramović na YouTube



Izvor: Wikipedija
Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Ned 11 Jun - 0:11

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Ned 11 Jun - 0:14

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Ned 11 Jun - 0:19

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Ned 11 Jun - 0:24

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Ned 11 Jun - 0:28

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Ned 11 Jun - 0:32

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Ned 11 Jun - 0:36

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Ned 11 Jun - 0:41

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Ned 11 Jun - 0:47

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Ned 11 Jun - 0:51

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Čet 22 Jun - 17:35

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Čet 22 Jun - 17:38

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Čet 22 Jun - 17:43

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Čet 22 Jun - 17:47

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Čet 22 Jun - 17:51

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Čet 22 Jun - 17:56

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Čet 22 Jun - 18:01

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Čet 22 Jun - 18:06

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Čet 22 Jun - 18:10

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Čet 22 Jun - 18:14

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 370095

Učlanjen : 29.03.2018


Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610Čet 22 Jun - 18:18

Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content




Šaban Bajramović Empty
PočaljiNaslov: Re: Šaban Bajramović   Šaban Bajramović Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Šaban Bajramović
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Muzika, Film, Net :: Muzika :: Biografije Muzičkih Izvodjača-