Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Postanske marke

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 122098

Učlanjen : 06.12.2012


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Postanske marke   Postanske marke Sat610Ned 3 Nov - 10:52

Poštanska marka, osim što je sredstvo plaćanja poštanskih usluga, istovremeno predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola nacionalne kulture. Poštanska marka nije samo poštanska vrednost, već upečatljiv kulturni, pa i umetnički fenomen. Ona ima značajnu ulogu u promociji vrednosti ideja vrednosti ideja, nasleđa, specifičnosti jednog društva, te se njeni motivi biraju s posebnom pažnjom i insistira na najvišem kvalitetu izrade.

Marke izrađene u Srbiji dobile su brojna međunarodna priznanja, a naši stručnjaci su stekli reference i kod inostranih klijenata. To iskustvo i znanje na raspolaganju su i Vama, ukoliko se opredelite za izradu lične, personalizovane poštanske marke, privatno ili za potrebe poslovanja.

Bavimo se izradom svih vrsta idejno-likovnih i grafičkih rešenja za poštanske marke i vrednosnice, filatelističke proizvode, kao i za ostale proizvode potrebne za korporativnu prezentaciju. Pored toga, radimo kompjutersku pripremu za štampu proizvoda, kontrolu štampe i izrađujemo filatelističke celine.

Prigodne poštanske marke i vrednosnice su poštanske marke koje Pošta izdaje za posebne prilike i koje, slikom ili motivom, obeležavaju neki značajan jubilej, događaj ili datum iz nacionalne ili svetske istorije, sporta, kulture, nauke i sl, ali i služe i da prikažu različite motive (npr. flora i fauna).

Prigodne poštanske marke koriste se kao redovne poštanske marke, odnosno kao sredstvo plaćanja poštanskih usluga u unutrašanjem i međunarodnom poštanskom saobraćaju. Takođe imaju i filatelističku namenu.

Obeležavanje jubilarnih datuma na prigodnim poštanskim markama podrazumeva godišnjice: 50, 75, 100, 125, 150 i svaku narednu dvadesetpetogodišnjicu.

Redovne poštanke marke
i vrednosnice služe za opštu upotrebu i izdaju se zavisno od potreba poštanskog saobraćaja, u skladu sa motivima redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica koje utvrđuje ministarstvo nadležno za poslove poštanskih usluga. Redovne poštanske marke se koriste kao sredstvo plaćanja poštanskih usluga u unutrašanjem i međunarodnom poštanskom saobraćaju. Pored namene u filatelističke svrhe, poštanske marke, svojim likovnim i grafičkim rešenjem, motivima i drugim karakteristikama, u trajnoj su funkciji kulturne, naučne, sportske, istorijske i druge promocije naše zemlje.

Prodaja poštanskih maraka

Poštanske marke mogu se kupiti na šalterima svih pošta u Srbiji.

Nova i prethodna izdanja poštanskih maraka mogu se kupiti u poštama širom Srbije.

U izložbeno-prodajnom prostoru u Beogradu, Takovska broj 7 i na filatelističkom šalteru u Glavnoj pošti, Takovska broj 2, u ponudi su:

filatelistički i numizmatički proizvodi;

prigodne poštanske marke;

FDC koverte;

filatelističke tematske celine i drugi filatelistički proizvodi.


Postanske marke IoITGbU
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 122098

Učlanjen : 06.12.2012


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Ned 3 Nov - 10:53

Postanske marke YQhbhST


Postanske marke IoITGbU
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 122098

Učlanjen : 06.12.2012


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Ned 3 Nov - 10:59

Postanske marke Cuk10zg

„Црни пени” (1840.), прва поштанска марка у свету


Postanske marke IoITGbU
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 122098

Učlanjen : 06.12.2012


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Ned 3 Nov - 11:00

Postanske marke MTP35ss

Једна од првих поштанских марака Србије (1866)


Postanske marke IoITGbU
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 122098

Učlanjen : 06.12.2012


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Ned 3 Nov - 11:10

Najvrednije marke štampali partizani

Postanske marke RjmKVSk

Najvrednije poštanske marke na našim prostorima, a ujedno i među najčešće fasifikovanim u Italiji, jesu prve marke nove, komunističke Jugoslavije. Njihov izgled osmislio je akademski slikar Đorđe Andrejević Kun, koji ih je i ručno otisnuo na kalupu od kruškovog drveta, u Drvaru, 1944. godine. Od ukupno 20 primeraka te serije, pronađena su samo dva, koja su sada neprocenjive vrednosti – jedan se nalazi u Poštanskom, a drugi u Muzeju umetnosti u Beogradu.

Sve je počelo aprila 1944, kada je Andrejević od Vrhovnog štaba, preko narodnog heroja Ivana Milutinovića, dobio zadatak da napravi idejni crtež za prvu poštansku marku nove Jugoslavije. Tako je Kun izradio crtež koji predstavlja partizanskog borca koji u jednoj ruci drži pušku, a u drugoj zastavu, dok je iznad i ispod ispisan naziv Jugoslavije. Iako je planirano da se Kunove marke početkom juna 1944 odštampaju u štampariji “Borbe”, to je osujetio nemački desant na Drvar, pa je sačuvano samo 20 primeraka, koje je slikar otisnuo na drvorezu.

Postanske marke KJ9JMUT
Šezdesetih godina ova marka bila je skuplja od automobila fiće

– Pretpostavlja se da je deset Kunovih maraka Tito upotrebio za razna pisma. Jednu je Kun zadržao za sebe, a preostale predao Ivanu Milutinoviću. Ovaj je nekoliko zalepio na pisma koja je slao u Crnu Goru, dva otiska dao je drugovima zaposlenim u štampariji “Borbe”, dok je dva poslao Vladimiru Dedijeru koji je tada boravio u Italiji. Naš muzej je šezdesetih godina otkupio marku sa rednim brojem tri. Bila je toliko skupa da sa za taj novac tada mogao kupiti “fića”. Vrednost sačuvanih primeraka je neprocenjiva, pa ne čudi što italijanski filatelisti za falsifikate plaćaju ogromne sume novca – kaže Dragoljub Popovski, kustos Muzeja PTT – a.

Predlog za uvođenje redovnih poštanskih maraka u Srbiju potekao je od preduzimljivih beogradskih trgovaca, maja 1863. godine. Kako ne bi gubili dragoceno vreme na odlazak do pošte kod Batal džamije (blizu sadašnje savezne skupštine), s obzirom da je trgovački centar bio u zoni današnje Ulice kralja Petra, oni su tražili da se kod Saborne crkve otvori poštanska podružnica ili postavi nekoliko kutija za poštu. Ako to nije bilo izvodljivo, trgovci su predložili da pošta prodaje “pečatne marke” koje bi imale vrednost poštanske takse i koje bi se lepile na pisma, kao dokaz o plaćenoj poštarini. Njihov predlog podržao je ministar finansija Kosta Cukić, pa je aprila 1866. godine u Beč upućen faktor Državne knjigopečatnje (štamparije), Stevan Rajčević, sa zadatkom da se obrati tamošnjem srpskom bankaru Teodoru Tirke, kako bi mu ovaj preporučio crtača i gravera. Rajčeviću je pritom naloženo i da se upozna sa postupkom štampanja maraka i nabavke potrebnog materijala, da bi se marke ubuduće štampale u Srbiji.

– Naše prve redovne poštanske marke sa likom kneza Mihaila Obrenovića odštampane su u Beču, juna 1866. Njihov nacrt i drvorez uradio je austrijski slikar i litograf Vincenz Kacler. Međutim, mesec dana ranije, u Srbiji su odštampane prve novinske marke na kojima se nalazio državni grb, a za koje je nacrt izradio Anastas Jovanović, dvoroupravitelj Obrenovića. Novinske marke, slične kao redovne, deljene su pograničnim poštama i lepljene samo na novine koje su se uvozile iz inostranstva. Te novine su se besplatno delile, kao način borbe protiv nepismenosti – kaže Popovski i dodaje da je tada u Srbiji bilo i onih koji su na uvođenje poštanskih maraka gledali sa podozrenjem. Jedan od njih bio je i Vasa Berar, upravnik štamparije kneza Mihaila, koji je smatrao “…da je zupčenje maraka sumnjiva rabota”, takoreći oblik šifriranja putem koga se mogu odavati državne tajne!

Proklamovanje Srbije za kraljevinu 1882. godine, nije učinilo nikakve izmene u izdavanju maraka, izuzev što je izmenjen grb. Nakon abdikacije kralja Milana, 1889. godine, i stupanja na presto Aleksandra Obrenovića, izdate su marke sa likom mladoga kralja. Među filatelistima su posebno cenjene marke koje su štampane u Parizu za Aleksandrov rođendan 2. avgusta 1903. Dok su stigle u Srbiju, Aleksandar i Draga Mašin bili su već mrtvi (ubijeni su 29. maja), pa je kraljev lik preštampan državnim grbom, posle čega su puštene u opticaj.


Postanske marke F4u5LmI
Prigodno izdanje štampano povodom posete Petra I Kolubarskom okrugu, 1914. godine

– Iz vremena Karađorđevića izdvojio bih dva izdanja. Prvo je štampano 1904, kada je krunisan Petar I i proslavljena stogodišnjica ustanka. Nacrt marke uradio je slikar Đorđe Jovanović. U njenoj sredini je medaljon obavijen krinovima, dok su u krugu reljefi Karađorđa i kralja Petra. Ispod medaljona je dvoglavi orao, a ispod orla lenta sa latinskim natpisom “Bog je meni prva nada”. Drugo je prigodno izdanje štampano povodom posete Petra I bojištu u kolubarskom okrugu, 1914. godine – kaže Popovski.

Iako se posle drugog svetskog rata na našim markama javljaju prikazi narodnih heroja, poznatih ličnosti, biljaka, životinja i razni drugi motivi, Popovski ističe da, ukupno gledajući, na njima dominiraju likovi vladara. Osim Obrenovića i Karađorđevića, naš sagovornik posebno izdvaja Tita, čiji se lik nalazi na najvećem broju maraka sa naših prostora.


Postanske marke W2UEPHrPostanske marke ItibkH8

1. Jedina marka sa crnim okvirom. To je komemorativna marka izdata povodom ubistva kralja Aleksandra Karađorđevića 1934. godine

2.Poslednja marka Kraljevine Srbije, izdata marta 1920. godine

Poslednja marka sa natpisom “Kraljevina Srbija” izdata je marta 1920. godine, i na njoj su prikazani likovi kralja Petra I i regenta Aleksandra. Posle 86 godina, Srbija je ponovo izdala svoje poštanske marke sa natpisom “Srbija”, povodom dvestogodišnjice Mišarske bitke.

srbinside


Postanske marke IoITGbU
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 122098

Učlanjen : 06.12.2012


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Uto 24 Mar - 23:19

Postanske marke TUirITI


Postanske marke IoITGbU
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 122098

Učlanjen : 06.12.2012


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Uto 24 Mar - 23:21

Postanske marke XW6g108


Postanske marke IoITGbU
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 122098

Učlanjen : 06.12.2012


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Uto 24 Mar - 23:22

Postanske marke VX70KY8


Postanske marke IoITGbU
Nazad na vrh Ići dole
EROTIC MAN

MODERATOR
MODERATOR

EROTIC MAN

Muški
Poruka : 47398

Učlanjen : 17.03.2015

Raspoloženje : kako ja hoću


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Pon 10 Avg - 11:43

Postanske marke 1200px-Stamp_Canada_1929_50c_Bluenose


sreća je kad je svuda sivilo
 a tebi u srcu duga
happy
Nazad na vrh Ići dole
EROTIC MAN

MODERATOR
MODERATOR

EROTIC MAN

Muški
Poruka : 47398

Učlanjen : 17.03.2015

Raspoloženje : kako ja hoću


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Pon 10 Avg - 11:43

Postanske marke StampYugoslavia1931Michel226


sreća je kad je svuda sivilo
 a tebi u srcu duga
happy
Nazad na vrh Ići dole
EROTIC MAN

MODERATOR
MODERATOR

EROTIC MAN

Muški
Poruka : 47398

Učlanjen : 17.03.2015

Raspoloženje : kako ja hoću


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Pon 10 Avg - 11:43

Postanske marke 3219d37ac1cf1d3940efce94800be538


sreća je kad je svuda sivilo
 a tebi u srcu duga
happy
Nazad na vrh Ići dole
EROTIC MAN

MODERATOR
MODERATOR

EROTIC MAN

Muški
Poruka : 47398

Učlanjen : 17.03.2015

Raspoloženje : kako ja hoću


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Pon 10 Avg - 11:43

Postanske marke HzbqiZB71HtFXbW7MkA0N13R_5HuHGFScrJdJfZtrl0bnvyTKQgMWGEt3BjuSuVRKQia8_LadPMUso6VlMEJGV-Msxc0rRa1cC4YLHl3i6U8_7e6Cr1iYxPJ2JU


sreća je kad je svuda sivilo
 a tebi u srcu duga
happy
Nazad na vrh Ići dole
EROTIC MAN

MODERATOR
MODERATOR

EROTIC MAN

Muški
Poruka : 47398

Učlanjen : 17.03.2015

Raspoloženje : kako ja hoću


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Pon 10 Avg - 11:44

Postanske marke Heaf9dcba74dd4131b1139bce3d31f333i


sreća je kad je svuda sivilo
 a tebi u srcu duga
happy
Nazad na vrh Ići dole
EROTIC MAN

MODERATOR
MODERATOR

EROTIC MAN

Muški
Poruka : 47398

Učlanjen : 17.03.2015

Raspoloženje : kako ja hoću


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Pon 10 Avg - 11:44

Postanske marke China-travel-stamps-set-poster-vector-16922911


sreća je kad je svuda sivilo
 a tebi u srcu duga
happy
Nazad na vrh Ići dole
EROTIC MAN

MODERATOR
MODERATOR

EROTIC MAN

Muški
Poruka : 47398

Učlanjen : 17.03.2015

Raspoloženje : kako ja hoću


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Pon 10 Avg - 11:45

Postanske marke 1t-264


sreća je kad je svuda sivilo
 a tebi u srcu duga
happy
Nazad na vrh Ići dole
EROTIC MAN

MODERATOR
MODERATOR

EROTIC MAN

Muški
Poruka : 47398

Učlanjen : 17.03.2015

Raspoloženje : kako ja hoću


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Pon 10 Avg - 11:45

Postanske marke 1255132e500230f6b4fcd667d6a7916f


sreća je kad je svuda sivilo
 a tebi u srcu duga
happy
Nazad na vrh Ići dole
EROTIC MAN

MODERATOR
MODERATOR

EROTIC MAN

Muški
Poruka : 47398

Učlanjen : 17.03.2015

Raspoloženje : kako ja hoću


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Pon 10 Avg - 11:46

Postanske marke 91Xe8WjjSpL._AC_SY606_


sreća je kad je svuda sivilo
 a tebi u srcu duga
happy
Nazad na vrh Ići dole
EROTIC MAN

MODERATOR
MODERATOR

EROTIC MAN

Muški
Poruka : 47398

Učlanjen : 17.03.2015

Raspoloženje : kako ja hoću


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Pon 10 Avg - 11:46

Postanske marke UY7XCyzx6i3CXuMYmKdCW_umKuifoKwNsirdcXUfe7ZqW7qRQ48ubZskScXARcJbbQ8sH1Xv6cagFcul7O7lcEwhp4lQy9KQ3srmhLk0qrJHAg


sreća je kad je svuda sivilo
 a tebi u srcu duga
happy
Nazad na vrh Ići dole
Malisef

Elita
Elita

Malisef

Other / Decline to state
Poruka : 4620

Učlanjen : 20.10.2020


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Čet 17 Dec - 12:31

Postanske marke AGMs05P79UZOVDIIXQQiyZsYW0VeYKxBk9FFaP6lmbfE3vQOGo-SARPiozhJdzbA3Hx2HFOs-n4w4OfLvp9TRbL8d87Y19y-UBvUGk9bhazkasR8M6FVU40Jzxc0BEJkfZyMwLXQGLBh4p2eMIQHshe9Kzv8N5OZytAIXNmmtuWHQuabUeqzVQ
Nazad na vrh Ići dole
Malisef

Elita
Elita

Malisef

Other / Decline to state
Poruka : 4620

Učlanjen : 20.10.2020


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Čet 17 Dec - 12:32

Postanske marke UcBn3OJzddfFoCR7yGIg8VLaHJLHvAqB7tma5Cqo5ML75pgG_nRNVUceALsR-Cn-311MXdCWRIYHIqamtFdIWV0SHOCL8M0gUqzZwdgg3ZpUyB3KMuZCRk6UrckJXozgHTdnFcXtNIBCCui5cpH10Fh-4LRb2Y3NW_8W8bwDYNTC0eeQj3F1wg
Nazad na vrh Ići dole
Malisef

Elita
Elita

Malisef

Other / Decline to state
Poruka : 4620

Učlanjen : 20.10.2020


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Čet 17 Dec - 12:32

Postanske marke Rob_1543477477
Nazad na vrh Ići dole
Malisef

Elita
Elita

Malisef

Other / Decline to state
Poruka : 4620

Učlanjen : 20.10.2020


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Čet 17 Dec - 12:33

Postanske marke Images_dogadanja_2014_04_140425-marka
Nazad na vrh Ići dole
Malisef

Elita
Elita

Malisef

Other / Decline to state
Poruka : 4620

Učlanjen : 20.10.2020


Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610Čet 17 Dec - 12:34

Postanske marke Most2004_
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Postanske marke Empty
PočaljiNaslov: Re: Postanske marke   Postanske marke Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Postanske marke
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Poštanske marke
» Marke automobila (slike)
» Testovi i "Reinkarnacije"
» Kćeri, ne nosi marke, budi marka!
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Umetnost i Kultura :: Fotografija :: Kolekcionarstvo-