Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Bahove kapi

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 122437

Učlanjen : 06.12.2012


Bahove kapi Empty
PočaljiNaslov: Bahove kapi   Bahove kapi Sat610Sre 29 Maj - 14:03

Bahove kapi

Bahove kapi Ajq3rNZBahove kapi iliti Bahova cvetna terapija (pun naziv) kao metoda alternativne medicine koju je na svet doneo i sam engleski lekar internista i bakteriolog, dr Edvard Bah stara je više od 80 godina. Radeći sa ljudima, došao je do zaključka da pacijenti sa sličnim crtama ličnosti, načinima emocionalnog reagovanja i raspoloženjima, imaju sklonost ka oboljevanju od sličnih bolesti.
I sam teško bolestan, ostavio je nauku i krenuo u prirodu. Posmatrajući biljke, divio se njihovoj fantastičnoj moći adaptacije na razne uslove, jer one ,,znaju kako” se nositi sa najrazličitijim stanjima i okolnostima koje nam nameće okruženje ( a mi često pristajemo na namet u svrhu ,,prilagodjavanja” i straha od odbacivanja, kao i potrebe da budemo prihvaćeni).
Nakon dugog proučavanja patentirao je 38 cvetnih esencija za 38 emotivnih i mentalnih stanja. Anksioznost, strah, bes, nestrpljenje, tuga, sebičnost, preosetljivost, bojažljivost, panika, nesvestica, dominacija, netolerancija, melanholija, inertnost, vrtoglavica, nesvestica, nemogućnost koncentrisanja i fokusiranja, stidljivost, nesigurnost, posesivnost, osećanje krivice, perfekcionizam, pohlepa  i mnoga druga emotivna i mentalna stanja su potpuno pokrivena ovim esencijama. Na  jednostavan način dovode nas u balans. Pogledajte ,,kako deluju Bahove kapi” http://www.nadamarkovic.com/studije-slucaja-i-licna-iskustva/
Njegova duga istraživanja dovela su ga do zaključka da fizičke bolesti nastaju kao posledica načina  življenja pojedinaca koji nije u skladu sa njegovom unutrašnjom prirodom, sa njegovim pravim JA.  Taj nesklad između  autentičnog  unutrašnjeg  bića i onoga kako se osoba prikazuje, neminovno dovodi do nezadovoljstva, patnje i unutrašnjeg konflikta a na kraju i do fizičkih simptoma i bolesti.
Zašto dolazi do nesklada izmedju našeg autentičnog bića i onoga kako zapravo živimo i ponašamo se u svakodnevnom životu? Zato što mi u svrhu prilagodjavanja na nešto, nekoga (roditelji, škola, posao, itd) da bi izbegli ,,odbacivanje”, kažnjavanje, i mnoge druge situacije, zapravo sami sebe odbacimo, odbacimo svoju suštinu, odbacimo to kakvi zaista jesmo da bi bili nešto drugo. Na sebe kalemimo slojeve nečega što nije naše istinsko biće. A što nam stvara neku lažnu sliku da ćemo baš takvi biti prihvaćeni i prilagodjeni. Eto, to bi bilo to ukratko. Svi to imaju i svi to rade jer je to instinsktivni, životinjski, nagonski proces preživljavanja u čoporu. Neko manje, neko više ali uglavnom svi. I treba preživeti u čoporu, ali ne treba izgubiti svoj identitet, autentičnu prirodu i izražavanje zato što to društvo ili porodica ili neka kultura nalaže. Pravila postoje ali ako ona guše našu prirodu, treba postaviti sopstvena pravila. A biljke po dr Bahu najbolje znaju kako se to radi u najrazličitijim okolnostima.  Imamo razum, tj um, ali ne i samo to. Imamo i našu dušu, naše iskonsko, koje obično potpuno zaboravimo u ,,nametnutim zahtevima i okolnostima”.
Tako osoba recimo koja je hipersenzibilna i podložna uticajima, na sebe navuče masku nedodirljivosti i arogancije jer joj je tako lakše da se ponaša kako ne bi bila povredjena i kako  joj se niko ne bi približavao bliže nego što treba. I ode u krajnost. Na taj sloj obično dodje sloj straha od samoće koji se na kraju može pretvoriti u tugu i očaj i šta još sve ne. A na početku smo imali jednu hipersenzibilnu osobu koja toliko toga oseća i toliko toga može da da. Samo kad bi znala da rukuje sa tom svojom osobinom i emocijom. Pošto nije znala, dobijamo osobu koja da bi se odbranila postaje očajna. Cilj terapeuta je da dodje do toga i da nauči osobu kako da rukuje sa onim što je rodjenjem dobila.
Ili recimo osoba koja ima potencijal za jako osećanje krivice. Da bi izbegla bol zbog tog osećanja ona postaje perfekcionista koji sve poslove obavlja i više nego dobro. To je potpuno iscrpljuje i psihički i emotivno. Ne zna da kaže ne jer zbog toga takodje ima osećanje krivice. Tako izlazi u susret ama baš svim zahtevima i postaje izrazito besna jer nema vremena za sebe i svoje potrebe. Besni umorni iscrpljeni perfekcionista.
To su ti slojevi koje dobijamo u svrhu preživljavanja, prihvatanja i prilagodjavanja.
Svaki od 38 preparata je za odredjenu bazičnu ljudsku emociju ili mentalno stanje. Mimulus, je na primer, preparat za strah od odredjene specifične stvari, pojave, bilo čega što možemo da imenujemo: strah od mraka, od kazne, od insekata, od vezivanja, od samoće, itd.
Dr Bah je napravio sistem da bude veoma jednostavan.
38 preparata je grupisano u 7 grupa:

  • za strah;

  • za nesigurnost;

  • za preosetljivost na ideje i uticaje drugih;

  • za utučenost i očaj (klonulost duhom);

  • za preteranu zainteresovanost za dobrobit drugih;

  • za nedovoljnu pažnju ili zainteresovanost za trenutne okolnosti;

  • za usamljenost.Ali, šire gledano, Bahova cvetna terapija nije samo ,,uklanjanje” negativnih emocija i raspoloženja. To i zapravo nije uklanjanje. Ništa mi ne trebamo i ne možemo ukloniti što je zapravo naše. Kažu, ali to nisam ja. Nije tačno, sve je naše, ali nećemo da prihvatimo i prevedemo na drugu stranu klackalice. Mržnja-ljubav. Strah-hrabrost. Poniženost i nemoć-lična moć. I dobro i manje dobro je naše. Emocija je loša samo kada je potisnuta. Kada tokom razgovora osvestimo emociju ili stanje, odgovarajućom esencijom je prevodimo u svoju suprotnost, drugu stranu klackalice http://www.nadamarkovic.com/studije-slucaja-i-licna-iskustva/. Prihvatamo nešto što smo do sada odbacivali i prevodimo iz neravnoteže u ravnotežu. I tako se otvaraju novi i dublji slojevi…
Jer dok nešto odbacujemo ono ostaje zatrpano, a naše je i želi vazduha. Sve što je zatrpano ima ogromnu razarujuću energiju dok ne ugleda svetlost. I tako razara dok ne nastane bolest ili dok ne ugleda svetlost osvešćivanja i prihvatanja.
To je upoznavanje sebe, sticanje uvida u sopstvene načine reagovanja – zašto reagujemo na odredjene situacije na odredjeni način, koji su koreni toga; zašto reagujemo na odredjene ljude, itd. Otkrivanje uzroka odredjenog emotivnog reagovanja koji su skriveni duboko u nama, u našem telu. A koji su naša najčešće potisnuta sećanja: da nikako ne smemo nešto da budemo ili nekako da se ponašamo. I mi to zatrpamo i postanemo nešto drugo. A duša i prava priroda uvek hoće napolje.
Krećemo od problema zbog koga se klijent javio, čistimo površni sloj, a zatim idemo sve dublje i dublje, onoliko koliko smo spremni na promenu.  Slojevi skrivenih i zatrpanih emocija i stanja se otvaraju sloj po sloj kao glavica luka, dok ne dodjemo do svoje suštine, onoga što mi zaista jesmo. Naš jedini zadatak u ovom životu je da budemo ono što zaista jesmo bez straha i osećanja krivice. I da preuzmemo odgovornost za sebe i ono kako se osećamo.
Kako izgleda  Bahova cvetna terapija? Nakon konsultacije od sat vremena, terapeut Vam prepisuje i pravi odgovarajuću kombinaciju preparata, koja je samo Vaša kombinacija. Kombinacija se pravi u upotrebnoj flašici od 30 ml i pije se uvek po 4 kapi na ili ispod jezika, najmanje 4 puta na dan, ukoliko se sa terapeutom ne dogovorite drugačije. Učinak ne povećava broj kapi koje nakapate, nego dinamika uzimanja, koja je obično 4-8 puta na dan.
U urgentnim stanjima je drugačije doziranje i prilagodjava se situaciji, ali opet  samo po dinamici uzimanja, obično na 1-2 minuta do smirivanja simptoma. Kombinacije preparata su potpuno individualne i nastaju isključivo na osnovu podataka koje dobijamo od klijenta nakon ciljane konsultacije. Broj preparata u upotrebnoj flašici moze biti različit jer stavljamo onoliko preparata koliko je potrebno da pokrijemo sve vidljive aspekte trenutnog stanja pacijenta. Može biti samo jedan ili maksimalno sedam različitih preparata. Konsultacije su na 2 nedelje, ali opet sve je individualno, u zavisnosti od potrebe i dogovora. Kapi se mogu ukapati u vodu, sok, supu i  na taj način takodje konzumirati.
Kapi se mogu koristiti, sem oralnim putem, i spolja, nakapavanjem na usne, pulsne tačke, iza uha. Takođe, sve promene na koži  mogu se tretirati stavljanjem obloga ili utrljavanjem kreme koja se pravi takodje na osnovu odgovarajuće kombinacije preparata, uz odredjenu podlogu, naravno.
Bebama se razblažena doza preparata dodaje u bočicu soka, mleka ili hranu, a mogu se dati i kašičicom. Ako beba samo sisa, onda preko majčinog mlijeka dobja potrebne preparate koje će majka uzimati.
Kapi su potpuno neškodljive, koriste se i kod beba i kod starih, kod svih vrsta bolesti, kod rekonvalescenata takodje, jer pojačavaju motivaciju, volju i poverenje, daju snagu, eliminišu umor. Takodje se koriste kao dopunska terapija u svim vrstama lečenja jer se svakako balansiranjem emocija  umnogome doprinosi izlečenju.


Bahove kapi IoITGbU
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 122437

Učlanjen : 06.12.2012


Bahove kapi Empty
PočaljiNaslov: Re: Bahove kapi   Bahove kapi Sat610Sre 29 Maj - 14:10

7 grupa preparata


Dr Bah je podelio preparate u 7 grupa.
Za one koji se plaše ( strah )

◦Rock Rose–      za užas, ekstremni strah i paniku
◦Mimulus–         za svakodnevne strahove, bojažljivost, preparat za hrabrost
◦Cherry Plum–   za gubitak kontrole nad sobom i strah da bi zbog toga mogao/la povrediti sebe i druge
◦Aspen–            za strah i strepnju iz nepoznatog razloga, noćne more
Red Chestnut– za strepnju, strah i preteranu brigu za svoje bližnje


Bahove kapi IoITGbU
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 122437

Učlanjen : 06.12.2012


Bahove kapi Empty
PočaljiNaslov: Re: Bahove kapi   Bahove kapi Sat610Sre 29 Maj - 14:12

Za one koji pate od nesigurnosti
Cerato–       za one koji nisu sigurni u svoju procenu i odluku, u svoj unutrašnji glas, već traže potvrdu spolja. Da povrate veru u sebe i u svoj unutrašnji glas
Sclerantus– za neodlučne, nesigurne, nedostatak ravnoteže, za one koji ne mogu da se odluče izmedju više opcija
Gentian–     za obeshrabrenost pred novom preprekom ili izazovom posle neuspeha ili serije neuspeha
Gorse–        za totalni pesimizam
Hornbeam– za umor koji nastaje samim razmišljanjem o budućim obavezama, bez preduzimanja akcije
Wild Oat–    za nesigurnost po pitanju životne svrhe, zašto smo se rodili, šta bi voleli da radimo


Bahove kapi IoITGbU
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 122437

Učlanjen : 06.12.2012


Bahove kapi Empty
PočaljiNaslov: Re: Bahove kapi   Bahove kapi Sat610Sre 29 Maj - 14:14

Nedostatak interesa za aktuelna zbivanja


Clematis           za sanjarenje o budućnosti, ravnodušnost, pospanost, dekoncentraciju, nemogućnost fokusiranja
Honeysucle–       za one koji žive u prošlosti koje se prisećaju obično sa nostalgijom i setom
Wild Rose–         za apatiju, ravnodušnost, totalnu prepuštenost svemu što se događa
Olive–                za totalnu iscrpljenost i gubitak energije, za nastali umor poslije nekog napora fizičkog ili mentalnog; posle iscrpljujuće bolesti
White Chestnut– za brige, stalne misli kojih bi se rado oslobodili, a koje dolazi iznenada i ne daju mira
Mustard–           za naglu depresiju i mračno raspoloženje bez ikakvog razloga
Chestnut Bud–   za sklonost ponavljanju grešaka i nesposobnost učenja iz njih; poboljšava sazrevanje osobe i adaptaciju


Bahove kapi IoITGbU
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 122437

Učlanjen : 06.12.2012


Bahove kapi Empty
PočaljiNaslov: Re: Bahove kapi   Bahove kapi Sat610Sre 29 Maj - 14:42

Usamljenost


Water Violet– za povučene ljude, ponosne, rezervisane, samodovoljne, sofisticirane
Impatiens-     za nestrpljive ubrzane ljude, razdražljivost, jaku unutarnju napetost
Heather–        za ljude opsednute sobom, koji se žale i pričaju samo o sebi


Bahove kapi IoITGbU
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 122437

Učlanjen : 06.12.2012


Bahove kapi Empty
PočaljiNaslov: Re: Bahove kapi   Bahove kapi Sat610Sre 29 Maj - 14:45


◦Agrimony– za unutrašnju bol i patnju koja je jako potisnuta, osoba se teško otvara i krije se iza nasmejanog lica
◦Centaury–  za voljno služenje drugima, zanemarivanje sopstvenih potreba zarad tudjih; osobe ne znaju da kažu ne
◦Walnut–     za preteranu osetljivost na spoljne uticaje;  očuvanje unutrašnje stabilnosti kod promena i spoljnih uticaja

◦Holly-        za sve oblike agresije prema drugima, ljubomora, mržnja, sumnjičavost, inat, zloba


Bahove kapi IoITGbU
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 122437

Učlanjen : 06.12.2012


Bahove kapi Empty
PočaljiNaslov: Re: Bahove kapi   Bahove kapi Sat610Sre 29 Maj - 14:48

Utučenost i očaj


Larch–                    za neizgrađeno samopouzdanje, hronični nedostatak samopouzdanja
Pine–                      za osećanje krivice i griže savesti
Elm–                       za akutnu krizu samopouzdanja
Sweet Chestnut–    za slomljena srca, očaj, kada osoba ne vidi  izlaz; za unutrašnju bol; za tugu uopšte
Star of Betlehem–  za šok i tugu posle gubitka ili lične traume
Willow–                  za samosažaljenje, krivljenje drugih, ogorčenost; razočaranost, nesposobnost da preuzme odgovornost za sebe
Oak–                      za snažne, sposobne ljude koji prelaze svoje granice; oni se ne savijaju, ali se polome kada predju granice sopstvene izdržljivosti
Crab Apple–            za one koji su nezadovoljni svojim izgledom, opterećeni čistoćom i unutarnjom i spoljnom ,,prljavštinom“


Bahove kapi IoITGbU
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 122437

Učlanjen : 06.12.2012


Bahove kapi Empty
PočaljiNaslov: Re: Bahove kapi   Bahove kapi Sat610Sre 29 Maj - 14:52

Preterana briga za dobrobit drugih


Chicory–       za sebične,posesivne osobe koje uvek traže zauzvrat sve ono što su nekome dali ili pružili
Vervein–       za idealiste, preterane entuzijaste, borce za socijalnu pravdu; preterani entuzijazam u vezi neke ideje ili akcije koji stvara pregršt novih ideja i napetost
Vine–            za dominantne ljude, sklone da upravljaju drugima i nameću drugima ,,kako treba”; obično dobri lideri; netolerantni, ,,tirani”
Beech–         za netoleranciju različitosti
Rock Water– za preteranu samokontrolu, mentalnu rigidnost, perfekcionizam, zanemarivanje prirodnog toka života


Bahove kapi IoITGbU
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 122437

Učlanjen : 06.12.2012


Bahove kapi Empty
PočaljiNaslov: Re: Bahove kapi   Bahove kapi Sat610Sre 29 Maj - 15:23

Energetska psihologija


Energetska psihologija je nova grana psihologije, psihologija odnosa telo-um ali na mnogo dubljem nivou od bilo koje poznate grane psihoterapije koja uključuje i telo, kao što je npr. telesna psihoterapija. Zasniva se na kvantnoj fizici a ne na Njutnovoj (što znači da možemo da radimo na daljinu).

Podrazumeva razgovor, uvid, uživljavanje u traumatsko sećanje ili uživljavanje u bilo šta što želimo da postignemo. Svojim znanjem govorimo klijentu da se uživi i oseti tu emociju. Dakle, odredjenim mislima, prisećanjem ili anticipacijom,  proizvodimo odredjenu emociju- koja je uvek i zapamćena reakcija u telu. Ali to je zapravo zapamćeno energetsko polje u telu koje je inače dakle u disfunkciji.

Ideja energetske psihologije nije da se bavimo tim sećanjima već popravljanjem tog ,,pokvarenog” energetskog matriksa kome energetski psiholog zapravo pristupa. Pristupamo energetskom matriksu koji je u disfunkciji. A to su meridijani, čakre, biopolje ili aura. Relativno brza tehnika jer radi na dubljem nivou i što ulazimo dublje, promena je brža.

Suština energetske psihologije je da psihološki problemi i druge vrste sledstvenih zdravstvenih problema, nastaju kao manifestacija poremećaja u ljudskom energetskom matriksu. Koristi se za otklanjanje psiholoških i emocionalnih poremećaja, hroničnih i akutnih bolova i bolesti. Kako su uzroci svih ovih poremećaja u blokadi u energetskoj anatomiji čoveka tako se ove blokade manifestuju  neurološki, biohemijski, kognitivno i bihevioralno.

Psihološki problemi se mnogo brže otklanjaju ako im pridjemo u energetskoj anatomiji gde je poremećaj nastao nego ako kopamo po istoriji nastanka-što je bilo karakteristično npr za Frojdovu psihoanalizu. Promenom energetske strukture u kojoj je uzrok problema mi kreiramo novu svest i nov način sagledavanja i reagovanja i telesnog i emotivnog. Zapravo negativnog reagovanja više nema, mi počinjemo da kreiramo sopstveni život.

Postoji inteligencija tela koja najbolje zna šta je za njega dobro. Naš najinteligentniji deo je telo i ono nam šalje signale kada god nešto nije u redu sa načinom na koji mislimo, osećamo i živimo. Jer kako mislimo tako i osećamo, u telu. Energetska psihologija nas uči da mislimo iz tela, da mislimo, govorimo i ponašamo se ne iz grča, nego iz udobnosti našeg tela. I ne um da diktira naše osećaje u telu i osećanja, nego telo da diktira naše misli. Komunikacija uma i tela na ovaj način  je osnova energetske psihologije.

Ali tek kada iscelimo tu našu energetsku anatomiju u telu mi možemo početi da osećamo udobnost u njemu i iz te pozicije oblikovati sve ostalo.

Čitav kod energetske psihologije je izmena uverenja, navika, na nivou balansiranja uma kroz telo. Emocije i sve izmedju se samo podesi. Ovo izmedju zauzme funkciju koja mu je potrebna, ali je bitno balansirati dva kraja, um i telo, tako da telo balansira naš um, a ne obrnuto. Tako da mi govorimo, mislimo i delamo u skladu sa našim telom i udobnošću koju osećamo u njemu. To je cilj energetske psihologije, izmena navika i uverenja. To je tkanje novih uverenja. To je budjenje. Menjanje uverenja i življenje u skladu sa svojom istinom, a ne sa sećanjima. Budjenje iz življenja po inerciji zapamćenoj u umu, iako nam to donosi bolest u telu, i samim tim-oživljavanje vlastitog života.

Jer mi najčešće nismo ono što mislimo da jesmo. Mi samo mislimo, po nekim sećanjima. Po onome kako su nas naučili. Ali to najčešće nije dobro za naše telo jer to kako su nas učili najčešće nismo mi. Zato idemo obrnuto jer je telo najinteligentniji deo nas i ono zna šta smo mi zapravo i šta je najbolje za nas.

Čovek misli na osnovu uverenja nastalih iz srčanog energetskog centra gde su su nakupljene sve nasledjene emocije u vezi sećanja koja su nas povredila ili bila traumatična za nas. Znači da su drugi ljudi na koje emotivno reagujemo uvek deo našeg tela, ono što nas muči kod drugih ljudi je zapravo naš nerešen emotivni problem i nešto što je nasledjena traumatična emocija.U našem telu je  nasledjeno polje emocija koje je definisalo naš karakter-verovanja, pravila, ego. Apsurdno, ali čovek kada reaguje, reaguje sam protiv sebe, tj njegov um reaguje protiv tela po nasledjenom kodu. Taj kod boji nas potpuno. Glavno na čemu radimo je telo. Mentalnost je osobina ljudi, ali pravi život je preko tela. Mentalnost treba da nastane iz udobnosti u našem telu, a ne obrnuto.

Energetski matriks čine  energetski centri, energetski tokovi-meridijani i biopolje ili aura.

Sve tehnike u okviru energetske psihologije rade sa ova tri dela našeg energetskog tela.

Upravo ove tri stvari predstavljaju „sveto trojstvo“ energetske psihologije, ono na čemu radimo, ono gde se promene dešavaju. Kako bi mogli da koristimo tehnike koje ova oblast nudi zato što su brze, a ujedno rade na dubljem nivou.

Tehnike energetske psihologije menjaju naše neuronske puteve i za to je potrebno 28 dana, da bi nešto postalo nova navika. Navika postaje naša nova sudbina. Kada je nešto na tom nivou onda je to novo znanje i novi život. Zato se nešto radi 28 dana – da bi potpuno potonulo u podsvesni deo i reprogramiralo naše navike.

Kako se postiže promena putem tehnika energetske psihologije?

Balansiranje energetskog  matriksa se dešava putem:

*balansiranja energetskih centara putem: korišćenjem esencija (Bahove cvetne esencije i esencije za energetska centre), energetskih vežbi i vežbi tehnologije svesti.
*balansiranja energetskih tokova pomoću meridijanske terapije: tzv, ,,tapkanje” odredjenih meridijana tj energetskih tokova zaduženih upravo za problematiku sa kojom se susrećemo.

Korišćenje bilo kojih od ovih tehnika predstavlja izbor i preporuku terapeuta u zavisnosti od izazova sa kojim se susrećemo i akutnosti problema.

A SADA JOŠ MALO DETALJNIJE…


Zašto telo i um? Mi smo navikli na um, da prosudjuje, misli, da nas vodi. Navikli smo i učili su nas da budemo ,,racionalni”. Medjutim u tome nije istina, tu nije naša istina. U umu je naš svesni deo koji misli da sve zna.

A Telo je centar našeg nesvesnog. Telo je centar naših uverenja, obrazaca ponašanja, koja su uvek nesvesna. Da je život težak, da ćemo biti kažnjeni ako se ne ponašamo kako se od nas očekuje, da smo krivi, itd. Baš u telu kao  nesvesnom delu zatrpana su sva naša traumatična sećanja, sve ono što ne smemo nikako, sve ono što smo potisnuli a što je naša autentična priroda. Mi živimo po navikama jer se plašimo da osvestimo svoje nesvesno, plašimo se da izadjemo iz šablona.

To se ispoljava grčevima i najrazličitijim simptomima, do bolesti fizičkog tela. Sve ono spolja na šta mi ,,reagujemo” nekom ,,negativnom” emocijom je upravo ogledalo onoga što smo potisnuli u nesvesno a što je zapamćeno u energetskom matriksu tela.

Kada izadjemo iz moda emotivnog reagovanja, počinjemo da kreiramo,a do tada smo živeli po inerciji, po sećanjima potpuno nesvesni svog nesvesnog koje je samo privlačilo dogadjaje i ljude u nas život, a sve u svrhu našeg razvoja.

Reći ćete? Pa zar ja treba da budem bez emocija?

Činjenica koju retko ko zna i koja je dostižna –  da je naše prirodno stanje stanje OSEĆAJ mira, prihvatanja i zahvalnosti za sve što nam se dešava. Tek kada dostignemo taj osećaj prihvatanja mi iza toga možemo pričati o emocijama. Do tada reagujemo iz pozicije sećanja. Naše emocije označene kao negativne, ako su dugotrajne i ponavljajuće, su uvek alarm da nismo nešto prihvatili spolja. A svako opiranje nečemu spolja je u stvari opiranje nečemu što je naše, a što nismo prihvatili. I što je duboko nesvesno zatrpano u energetskom matriksu tela koje je u disfunkciji. Dugotrajna tuga, bes, strah, nisu naša istina, naše prirodno stanje. Ukoliko nisu izazvana nekom zaista objektivnom situacijom, i ukoliko nas brzo ne napuste, ove emocije su uvek odraz nekih naših duboko potisnutih sećanja koja projektujemo na svet oko sebe. A telo uvek reaguje. Napetošću, grčem, osećajem da smo pritisnuti, trnjenjem, treperenjem, knedlom u grlu, lupanjem srca, glavoboljom, i najrazličitijim simptomima koje svi svakodnevno imamo. Ovi fizički simptomi u dugotrajnom, dovode da stalnog lučenja hormona adrenalina koji dovodi do hroničnog oštećenja tkiva i hroničnih bolesti. To je na fizičkom nivou ta osa hipotalamus, limbički sistem-hipofiza-endokrine žlezde, hormoni.

To je na fizičkom nivou veza Um-Telo.

Time se bavi i klasična psihoterapija, npr. telesna psihoterapija koja se bavi upravo fizičkim simptomima naših konflikata.

Ali ono što se zaboravlja je da postoji još jedan nivo u telu sem fizičkog i mentalnog, a to je duboki energetski nivo.

Potpunog isceljenja zaista nema dok se ne regulišu stvari na ovom nivou. U tome se klasična psihoterapija razlikuje od ove vrste terapije.

Svako isceljenje treba da nastupi na tri nivoa: mentalnom-misli, uverenja; fizičkom-reakcija u telu, grč, trnjenje, napetost, itd; i energetskom, emotivnom-najdublji deo koji zauvek pamti traumatične konflikte.

Jedino energetska psihologija zapravo donosi isceljenje na sva tri nivoa.

U klasičnoj, bilo kojoj vrsti psihoterapije, osoba se mentalno i emotivno priseća traumatičnih dogadjaja, njen cilj je promena je na saznajnom, svesnom nivou, na nivou percepcije i razumevanja odredjenog dogadjaja, njegovog novog sagledavanja, razumevanja i sledstvenog drugačijeg reagovanja. Da, mi smo promenili stvari na mentalnom nivou i nadalje idemo tako kroz život, ali je situacija, tj emocija koja je prati ostala utisnuta kao duboki kod na energetskom nivou. To znači da će situacija koja nas i najmanje asocira na naše traumatično sećanje, iako smo ga preobratili i shvatili i obradili na mentalnom nivou, dovesti do reakcije..straha, anksioznosti, panike i u dugotrajnom trajnog poremećaja koji nam ometa sretan i harmoničan život. Postavlja se pitanje na koji način i kojom tehnikom mi isceljujemo problematiku na najdubljem nivou koji smo zaboravili da postoji. I koji  je doveo do energetskog disbalansa i gde ćemo se nanovo grčiti kada god nas nešto asocira na datu situaciju.

Na telesnom nivou samim tim promena takodje neće isceljena do kraja  jer nije nastupila promena na energetskom  nivou. Dakle klasičnom psihoterapijom, nama je sve jasno zašto i kako i zbog čega reagujemo odredjenom emocijom ili zbog čega smo došli u neko stanje koje nas ometa. I naučili smo kako treba drugačije, ali trauma ili sećanje nije raščišćena  na energetskom nivou kao blokada. I mi smo zaglavljeni u tome uprkos svemu što smo saznali i znamo i uprkos takvom radu na sebi.

Promenom misli i ponašanja mi ćemo napraviti neki pomak ali reakcija će i dalje ostati u telu jer je telo kroz svoj energetski matriks zapamtilo to sećanje. Kao kada smo ukočeni i odemo na masažu-ona nas opušta i leči, ali ne leči stvarni uzrok naše zgrčenosti i bola koji je uvek na tom nivou.

Energetska Psihologija se vodi premisom da iz problematike treba da napredujemo, evoluiramo i bivamo osvetljeni i prosvetljeni, a svakako vrlo funkcionalni u životu.


Bahove kapi IoITGbU
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 122437

Učlanjen : 06.12.2012


Bahove kapi Empty
PočaljiNaslov: Re: Bahove kapi   Bahove kapi Sat610Sre 9 Avg - 13:13

Bazični principi i metode Dr.Baha


   Dr Bah je uložio veliki napor da osmisli jednostavan, prirodan i naravno, efikasan način lečenja. I u tome uspeo. Ostavio je za sobom potpun sistem koji nežno, nenasilno obnavlja unutrašnju ravnotežu ljudskog bića. Ova ravnoteža čini čoveka zadovoljnim i zdravim.

Preparati se jednostavno koriste i mogu se kombinovanjem prilagoditi svim članovima porodice, bez obzira na uzrast i stanje u kome se nalaze. Bahovi preparati ne blokiraju niti umanjuju dejstvo drugih lekova koje osoba koristi paralelno sa ovim preparatima. Niti druge vrste lekova utiču na efikasnost Bahovih preparata.

Ova metoda se u kliničkoj praksi koristi skoro 80 godina širom sveta.
Osim jednostavnosti, još jedan princip je karakterističan za ovu metodu, a to je polazište svakog Bahovog praktičara (i generalno svih holističkih praktičara) da je pravi uzrok bolesti unutrašnji (emotivni i/ili mentalni) disbalans. Medicinski sistem dr Baha usmeren je na karakteristike individue,  a ne na karkteristike bolesti i njene simptome.Svi mi u iskustvu imamo da nekoj našoj prehladi ili gripu prethodi promena  raspoloženja: „nešto se osećam loše, kao da ću se razboleti“ …
Dakle, pravi uzrok bolesti uzrokovan je konfliktom emotivne ili duhovne prirode duboko unutar našeg bića.
I zvanična medicina danas prihvata da je stres uzrok 50% – 70% svih obolenja. Psihoneuroimunologija, jedan od novijih domena klasične medicine istražuje odnos između mišljenja (mentalnog) i osećanja (emotivnog) i oboljenja.
Već je jasno da stres ( i unutrašnja neravnoteža kao reakcija na stres) leži u osnovi visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja, moždanih udara, gojaznosti, migrene, astme, osteoporoze, dijabetesa, fizioloških promena koje se odražavaju na funkciji creva, krvotoka i tonusa mišića, problema sa disanjem, povećanja holesterola, povećanja kiselosti krvi…….
Bahove kapi nisu zamena za farmakološke preparate i medicinske intervencije, nego uporedo sa tim, radeći na pravom uzroku bolesti, doprinose potpunom i definitivnom izlečenju eliminišući našu sklonost da se razbolimo.
Unutrašnja emotivna ili/i mentalna neravnoteža otvara sklonost ka povredama i razbolevanju. Ova sklonost može postojati duže ili kraće vreme. Ali, u jednom momentu materijalizuje se u ozbiljnu povredu (sakaćenje, povredu glave, kičme, kukova…) ili u bolest. Postojanje bolesti ili povrede povratno utiče na naš unutrašnji mir dodatno ga remeteći. Tako se napravi začarani krug.
Bahove kapi ne menjaju bazičnu ličnost. One omogućavaju da postanemo autentični i spontani, omogućavaju da razvijemo sve svoje potencijale u kapacitete. Drugim rečima da postanemo ono što nam naši potencijali pružaju.
Pošto Bahove kapi tretiraju naša osećanja (strah, povređenost, bes, tugu …) i naša mentalna stanja ( nestrpljenje, pesimizam, bezvoljnost, dekoncentrisanost…), njihova korisnost i efikasnost aktuelna je danas isto kao i pre 80 godina.


Bahove kapi IoITGbU
Nazad na vrh Ići dole
lana

MODERATOR
MODERATOR

lana

Ženski
Poruka : 122437

Učlanjen : 06.12.2012


Bahove kapi Empty
PočaljiNaslov: Re: Bahove kapi   Bahove kapi Sat610Sre 9 Avg - 13:16

Karakteristike preparata

Bahove kapi 9132055-TGqwrp-X0

   Osamdesetogodšsnja upotreba ovih preparata širom sveta, daje nam ogromno kliničko iskustvo, na osnovu koga sa sigurnošću tvrdimo sledeće o  Bahovim kapima:

•    Nemaju kontraindikacija, mogu da ga koriste čak i bebe, trudnice, mame dojilje, vrlo stari ili bolešću vrlo iscrpljeni ljudi.
•    Efikasni su za otklanjanje emotivne i fizičke patnje.
•    Jednako su efikasni za lečenje i negovanje svih životinja (veterinarstvo) kao i biljaka (botanika).
•    Efikasni za sticanje karakteristika koje poboljšavaju kvalitet naše svakodnevnice (tolerancija, koncentracija. . .).
•    Nema uzgrednih neželjenih dejstava.
•    Njihova primena ne isključuje upotrebu druge vrste preparata.
•    Preparat ne može da se predozira.
•    Nenasilna primena leka. Preparat nakapamo ispod jezika, ili utrljavamo iza uva (bebe, onesvešćeni ljudi),  nakapljemo na dlan (bebe), u cašu vode, u sok, vruću supu ili kafu. . .
•    Nije potrebno verovati u dejstvo ovih kapi da bi one delovale, jer su kapi efikasne i kada se primene na čoveka koji je u nesvesnom stanju, efikasne su kada ih dajemo bebama, životinjama ali i kada ih damo biljkama. Svi ovi korisnici nemaju nikakav prethodni stav o leku.
•    Nisu osetljivi na spoljne uticaje (zračenja, mobilne telefone, mirise, svetlost, rendgenske aparate na aerodromima . . . ) pa je čuvanje jednostavno.
Broj preparata u flasici

Broj preparata u upotrebnoj flasici može biti različit jer stavljamo onoliko preparata koliko je potrebno da pokrijemo sve vidljive aspekte trenutnog stanja pacijenta. Može biti samo jedan ili maksimalno sedam različitih preparata.


Bahove kapi IoITGbU
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Bahove kapi Empty
PočaljiNaslov: Re: Bahove kapi   Bahove kapi Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Bahove kapi
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Neverovatno: Pijan bez kapi alkohola
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Porodica i zdravlje :: Zdravlje-