Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Odlomci iz vama najlepsih dela

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeći
AutorPoruka
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 333185

Učlanjen : 29.03.2018


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Pon 25 Feb - 18:10

"I kada se pred tobom otvore mnogi putevi, a ti ne budeš znala kojim da kreneš, nemoj poći bilo kojim, nego sjedi i sačekaj. Diši duboko i s povjerenjem u sebe, onako kako si disala onog dana kada si došla na svijet; ne dozvoli da ti nešto odvuče pažnju; čekaj, i dalje čekaj. Budi mirna, šuti i slušaj svoje srce. Kada čuješ njegov glas, ustani i idi kuda te ono vodi."Suzana Tamaro - "Idi kuda te srce vodi"

Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 333185

Učlanjen : 29.03.2018


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Pon 25 Feb - 18:12

" Što sam bivao stariji, sve manje su me ispunjavala sitna zadovoljstva koja mi je život pružao i sve jasnije sam shvatao gdje treba tražiti prave izvore radosti i smisla. Naučio sam da biti voljen ne znači ništa, a da je voljeti sve, da je sposobnost da osjećamo, ono što daje vrijednost i i ljepotu našem postojanju. Gdje god bi se na zemlji pojavilo ono sto se može nazvati srećom, bilo je satkano od emocija. Novac nije ništa, moć nije nista. Mnogi imaju i jedno i drugo, a ipak su nesretni. Ljepota nije ništa, vidio sam lijepe muškarce i lijepe žene koji su bili nesretni uprkos svojoj ljepoti. Ni zdravlje nije sve; svako je zdrav ko se tako osjeća; bilo je bolesnika punih volje za životom koji su je njegovali do samog kraja i bilo je zdravih koji su venuli mučeni strahom od patnje.
Ali sreća je uvijek bila tamo gdje je neko umio da voli i živio za svoja osjećanja; ako ih je njegovao, ako ih nije gazio i potiskivao, ona su mu donosila zadovoljstvo. Ljepota ne pruža radost onome ko je posjeduje, već onome ko umije da je voli i da joj se divi..."

Herman Hese - "Sretan je tko zna voljeti"
Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 333185

Učlanjen : 29.03.2018


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Pon 25 Feb - 18:39

"Kako da volis zenu?
Možda joj nećeš biti prvi muškarac, ni posljednji ili jedini. Voljela je prije tebe i možda će voljeti poslije. Ali ako te sada voli, zar je bilo šta drugo bitno? Ona nije savršena, ali nisi ni ti. I vas dvoje možda nikad nećete biti savršeni zajedno, ali ako te ona može nasmijati, natjerati te da se dvaput zamisliš, priznati da je ljudsko biće i da griješi, drži se nje i daj joj najviše što možeš. Možda neće misliti o tebi svakog sekunda tokom dana, ali će ti dati dio sebe za koje zna da ga možeš slomiti ... njeno srce. Zato nemoj da je povrijediš, nemoj da je mijenjaš, nemoj je analizirati i ne očekuj više nego što ona može dati. 
Smij se kad te čini srećnim, daj joj do znanja kad te izluđuje i neka ti nedostaje kad nije u blizini."


Bob Marley
Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 333185

Učlanjen : 29.03.2018


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Pon 25 Feb - 19:06

"Volim da budem s tobom zato što se nikada ne dosađujem, čak i kada ne razgovaramo, kada se ne dodirujemo, kada nismo u istoj prostoriji, ja se ne dosađujem.
Nikad mi nije dosadno.
Mislim da je to zato što imam povjerenja u tebe, imam povjerenja u ono o
čemu razmišljaš. Razumiješ? Volim sve ono o čemu razmišljaš? Razumiješ?
Volim sve ono što vidim kod tebe, i sve ono što ne vidim. Ipak, znam
tvoje mane. Ali mislim da se tvoje mane dobro slažu sa mojim vrlinama.
Ne plašimo se istih stvari. Čak se i aveti koje nas proganjaju lijepo
slažu međusobno!
Ti vrijediš više nego što izgledaš, više od onoga što pokazuješ. Sa mnom
je obrnuto. Meni je potreban tvoj pogled, jer mi daje dubinu. Ja sam
kao dječiji zmajevi na vjetru.
Ako me neko ne drži na uzici… Hoooop, odletim…
A često pomislim na tebe da si dovoljno jak da me držiš na uzici i dovoljno pametan da me odmotaš, pustiš da letim…
Zar nije neverovatno sresti nekoga i pomisliti: sa ovom osobom se osjećam dobro."

(Ana Gavalda - "Volio sam je")
Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 333185

Učlanjen : 29.03.2018


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Uto 26 Feb - 9:58

"Jer, ma koliko to čudno zvučalo, ljubav se uvek može uporediti sa mačem sa dve oštrice. Prva oštrica, udaljenija, poput Eskalibura prividno budi najčistija osećanja, preplavljujući telo nekom začaranom energijom. Blagotvornom. Snažnom. Okrepljujućom. Ona je ta koja naše ciljeve načini ostvarljivim. Drugu oštricu ne vidimo. Ona jeste bliža, samo, od uprtih pogleda ka prvoj, mi se ne osvrćemo. Vidici su nam suženi. Tupi. Neretko, poneseni zaslepljenošću, ne upotrebljavamo svest, zdrav razum, pa tako nesvesni sami sebi nabijamo vrh oštrice u srce. Nakon toga, postajemo slabi, krhki, ranjivi… Tu ranjivost, taj neuspeh, ispoljavamo pogrešno. Kroz ljutnju. Bes. Trudimo se da prikrijemo stvarno stanje, sve više upadajući u vrtlog izgubljenosti, jer nas rđa i bezljubavna hladnoća oštrice sve više prlja Ipak, lek postoji. Ali se pametni leče. Oni drugi nastavljajući sa povređivanjem, ne primećuju da lek postoji u isto tako naoštrenom maču. Samo treba usmeriti pažnju na prvu oštricu. Tu se zapravo krije eliksir izlečenja. Ne u oštrici.Već u iskustvu. Svakom se dogodi.''


Slaviša Pavlović – "Zavet"
Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 333185

Učlanjen : 29.03.2018


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Uto 26 Feb - 10:01

"U trenutku kada volja miruje, javlja se posmatranje, čisto viđenje i predanost, sve postaje drugačije. Čovjek prestaje da bude koristan ili opasan, interesantan ili dosadan, prijatan ili neobrazovan, jak ili slab. On postaje priroda, postaje lijep i neobičan kao i sve ka čemu se okreće čist pogled. Jer pogled nije istraživanje ili kritika, on nije ništa osim ljubavi. On je najviše i najpoželjnije stanje naše duše: bespožudna ljubav.
Ukoliko smo postigli to stanje, makar i na nekoliko minuta, sati ili dana (zadržati ga zauvijek u sebi bila bi potpuna duhovnost), tada ljudi izgledaju drugačije nego inače. Oni nisu više ogledala ili djelići naše volje, oni ponovo postaju priroda. Lijepi ili ružni, stari ili mladi, dobri ili loši, otvoreni ili zatvoreni, čvrsti ili meki, nisu više suprotnosti, nisu više mjera. Svi su lijepi, značajni, niko više ne može biti potcijenjen, omražen ili neshvaćen.
Sa stanovišta mirnog pogleda priroda je samo promjenljiv oblik uvijek prisutnog, besmrtnog života. Tako je i čovjekov najvažniji zadatak i dužnost da razvije dušu. Beskorisno je raspravljati da li je duša nešto ljudsko, ne nalazi li se i u životinjama, u biljkama! Duša je sigurno svuda, svuda je moguća, svuda pripremljena, svuda naslućivana i poželjna. Ali, kao što ne smatramo da je kamen izraz pokreta, iako je i kamen pokret, život, stvaranje, propadanje, tako dušu tražimo prije svega kod čovjeka. Tražimo je tu gdje se najsigurnije nalazi, boluje, postoji."Hermann Hesse - "Moja vjera"
Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 333185

Učlanjen : 29.03.2018


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Uto 26 Feb - 10:06

"Odlučan duh uvijek ima čvrst hod. Onaj tko sumnja, tko je nestabilan, vuče se, šulja, posrće, "slabo stoji na vlastitim nogama". Odlučnost zategne svaki mišić i puni ga predivnim oživljavajućim fluidom, posebice ako je ta odlučnost usmjerena u jedan cilj koji će svojim zračenjem i drugima koristiti a ne samo nama. Mudar je onaj egoizam koji stalno u svoj posao upliće tuđe dobro, jer u duhu svi ipak stvaraju jednu cjelinu. Tada k nama struje sasvim druge, izgrađujuće i oživljavajuće pomoći da bi potpomogle ono što je u interesu mnogih. Na tim izgrađujućim i oživljavajućim strujama, iz nevidljivog "posvuda", doplovi i brodić "Ja osobno" do svojih osobnih ispunjenja. Svi smo mi udovi jednog tijela. Nevidljivi živci ispruženi su u prostoru među bićima. Jedna zla misao predstavlja mučno pulsiranje kroz bezbroj bića. Da bi potpomogli procese plodnih veza misli, između tuđih i naših vlastitih, moraju te misli biti uvijek svježe i "kemijski" djelotvorne, ako se tako može reći. To se omže postići samo umijećem zaboravljanja, koje nije išta drugo nego pravilno izlučivanje istrošenih i pokvarenih psihičkih supstanci."


Prentice Mulford - "Moć duha"
Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 333185

Učlanjen : 29.03.2018


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Uto 26 Feb - 10:09

"Razloge nečijeg odlaska iz naših života ne treba tražiti jer koliko god pokušavali nećemo naći onaj pravi...
Ja ovaj njegov ne želim da tražim ni među tasovima mog horoskopskog znaka, ni među ljudima i događajima oko nas, ni među razlikama u naravi, mišljenjima ni mentalitetu...
Oni su jednostavno postajli i bili, činilo mi se samo na prvi pogled, jači od onog što nas je spajalo...Nažalost, nismo uspeli da ih prebrodimo.
Na kraju, mislim da je posle svega nešto ostalo...I to toliko lepo i snažno, da ću se ja, a nadam se i on, tog vremena i te ljubavi sećati kao nečega što se čoveku ne događa baš svakog dana... "Ivo Andrić - "Pisma gospođici M."
Nazad na vrh Ići dole
SherlotaHolms

Elita
Elita

SherlotaHolms

Ženski
Poruka : 2952

Lokacija : Beograd

Učlanjen : 19.12.2016

Raspoloženje : uvek na nivou


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Uto 26 Feb - 10:11

"Snalazim se. Izmislili su milion načina da vreme prođe, a ni jedan jedini da se zaustavi.
Što se mene tiče, više i ne moraju da rade na tome. Ovo baš nisu neka vremena za zaustavljanje."


"Od nakita je nosila jedino oči, i ja sam u tom trenutku uzalud tražio reč koja bi ih objasnila.
Za razliku od crnih, krupnih, sanjalačkih, razmaknutih, plavih i sličnih, njene oči su se mogle objasniti samo sa više reči, ali za to nije bilo vremena"

"Teško se budim, a još teže prestajem da sanjam.""Sretni nikad ne razmišljaju o sreći. To je posao za nesretne. Svi primete sreću u nesreći, a o nesreći u sreći razmišljaju samo blesavi. I iskusni..."

"Tako je to...Da se udala za mene, verovatno bih, kao pravi muž, ponekad i zaboravio taj datum. Ovako, zapamtio sam ga zauvek. Kako i ne bih?"

"Dame biraju...O, još kako. I uglavnom izaberu barabe.."Tri posleratna druga - Balašević Đorđe
Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 333185

Učlanjen : 29.03.2018


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Uto 26 Feb - 10:16

"Nemoj da misliš ni na šta i ne pitaj ništa. Vidiš li napolju svjetiljke i hiljadu šarenih firmi? Mi živimo u vremenu koje umire, a ovaj grad podrhtava od života. Mi smo se otrgli od svega, imamo još samo svoja srca. Bio sam na jednom predjelu na Mjesecu i vratio sam se i tu si ti i život si ti. Ne pitaj ništa više. Ima više tajne u tvojoj kosi no u tisuću pitanja. Tu pred nama je noć, nekoliko trenutaka i jedna vječnost, dok jutro ne zatutnji kraj prozora. Da se ljudi vole u tome je sve; čudo i najrazumljivija stvar što postoji, to sam osjetio danas, kad se noć rastapala u cvijetni žbun i vjetar mirisao na jagode, a bez ljubavi je čovjek samo mrtvac na odsustvu, ništa drugo nego nekoliko datuma i neko slučajno ime..."


Erich Maria Remarque - "Trijumfalna kapija"
Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 333185

Učlanjen : 29.03.2018


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Uto 26 Feb - 10:28

"Nadati se usprkos svakoj nadi" je visoka mudrost koju je do sada dosegla samo ljubav. Bijelu magiju želje neće niko naučiti iz tuđeg iskustva, ma koliko svjedočanstvo i primjer bili očigledni. Oni mogu služiti samo kao poticaj, kao prijedlog, nikad kao primjer, jer kao što postoje opći zakoni kojima smo svi podložni, tako postoje i individualni. 
Upravo je čovjek jedninstven, neusporediv i nezamjenjiv."Prentice Mulford - "Zablude života"
Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 333185

Učlanjen : 29.03.2018


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Uto 26 Feb - 12:51

"Na svijetu postoje dvije vrste ljudi: oni koji sanjaju i oni koji su prestali da sanjaju. Tužno je doživjeti starost kada izgubimo iluzije. Dokle god njegujemo u sebi neki san, možemo da se osjećamo mladima. U tome i jeste suština mladosti.

Daljina je kao vrijeme. Njome možemo da izmjerimo samo materijalne stvari, kao što se sati mjere kapima vode što padaju u klepsidru, ili pijeskom koji curi na dno pješčanog sata. Ali, ko mjeri daljine duše? Mogu da se nalazim vrlo daleko od Iskaj, ali ću uvijek biti blizu. Dokle god traje naša ljubav, bit ćemo sjedinjeni i ništa nas neće rastaviti. Kada se dva bića vole, ne postoje daljine. Nasuprot tome, kada ljubav iščezne, možemo dijeliti postelju i istovremeno biti daleki kao dvije zvijezde iz različitih galaksija."Eduardo Santa - "Pastir i zvezde"
Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 333185

Učlanjen : 29.03.2018


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Uto 26 Feb - 20:28

"Volio sam te, ne samo zbog uzvitlanog bogatstva koje si unijela u moj život ili zbog onog uzbudjujućeg kupanja u duhovnoj čistoti kao kad sam sa tobom podijelio tvoj unutrašnji život, nego i zbog toga što si mi otkrila onaj dio mene koji sam oduvijek htio da upoznam, a za koji sam znao da je zapetljan u mreži moje stidljivosti. Neizbježno te voli svako ko te poznaje iznutra. Možda je zbog toga nemoguće izbrojati dane kada smo bili zajedno (da li je moguće da osjećanja imaju veličinu brojeva na kalendaru?) i ako mislim na tebe dok pišem, ne znam da li sam te posljednji put vidio prošle godine, prošlog mjeseca, ovog jutra ili možda prije samo nekoliko trenutaka. Nešto od tebe je ostalo unutra, nešto što je neosjetljivo na tok vremena, životne dogadjaje koji se utrkuju u nepotrebnoj žurbi. Nešto što čini tajnim blago unutrašnje ljepote za kojom posežem kada imam potrebu za svijetlom, u danima kada nebo iznad Jerusalima ostaje daleko i kada mi oblaci svakodnevice prekrivaju boje. Po neki put, uveče, sa prozora moje sobe podižem oči ka nebu, instinktivno tražeći nebo iz naših dana u Jerusalimu i sanjam da je opet tu. Želio bih da u tvom životu ima makar dio ljepote koju umiješ da daš onome ko je pored tebe."


Alberto Moravia - "Tajna"
Nazad na vrh Ići dole
Lutajuće Srce

Master
Master

Lutajuće Srce

Muški
Poruka : 8628

Godina : 47

Lokacija : Pored vode

Učlanjen : 04.01.2014

Raspoloženje : Do kraja.


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Sre 27 Feb - 22:54

"Mnogo godina kasnije, pred strojem za streljanje, pukovnik Aurelijano Buendija setiće se onog davnog popodneva kada ga je otac poveo da prvi put vidi led. Makondo je onda bilo selo sa dvadeset kuća od blata i trske, sagrađeno na obali reke, čije su se bistre vode valjale koritom punim uglačanih oblutaka, belih i velikih kao neka preistorijska jaja. Svet je bio tako nov, mnoge stvari još nisu imale ime i, da bi se pomenule, trebalo ih je pokazati prstom."Prvi put sam ovo pročitao pre ravno trideset godina... 

I ta magija cigana koja je, od svih bogatstava ovog sveta, iz zemlje uspela da izvuče samo satruleli oklop, u njemu kostur, na kosturu bakarni medaljon, u medaljonu pramen ženske kose...
Oduvek mi je govorila šta je to jedino jače od smrti i propadanja.

Markes, ''Sto godina samoće'', čudesna priča o ledu, magnetu, legendama, ratovima, ljubavi, i ludim ljudima:)
Nazad na vrh Ići dole
Emelie

Master
Master

Emelie

Ženski
Poruka : 333185

Učlanjen : 29.03.2018


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Odlomci iz vama najlepsih dela1   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Čet 28 Feb - 14:29

"Toliko puta je došla kada sam bio zabrinut i nemiran. Primijetio bih je onda kada bih se smirio. Toliko puta sam sretao ljude, krijući u sebi pobunu protiv onog što mi se ne dopada u njima, ali bi se oluja pretvorila u nebesku pjesmu uvek kada bi među njima ugledao njen lik. Toliko puta sam sjedio usamljen, s mačem životne boli u srcu, s lancima zagonetki postojanja oko vrata. Osvrtao bih se i vidio je zagledanu u mene sa svijetlom u očima. Oblaci su se razilazili, srce zablistalo, život izgledao prepun radosti!"

Khalil Gibran- "Brod u magli"
Nazad na vrh Ići dole
Unforgettable

Master
Master

Unforgettable

Ženski
Poruka : 8537

Godina : 36

Lokacija : Na dlanu.

Učlanjen : 12.09.2017

Raspoloženje : Do neba.


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Čet 16 Maj - 10:56

Svestan sam da je za nas ljubavni čin bio samo mali deo celovite slike koju je projektovala duševna prisnost što je svakodnevno bujala i granala oko nas. Dok smo razgovarali neosetno bismo se približili jedno drugom sve dok se ne bismo uhvatili za ruke, ili skoro pali jedno drugom u zagrljaj: ne iz uobičajene čulnosti koja muči ljubavnike, nego kao da je telesni dodir mogao da ublaži bol istraživanja po sopstvenoj duši

Lorens Darel, " Aleksandrijski kvartet "
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Sub 25 Maj - 20:38

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."
Nazad na vrh Ići dole
Unforgettable

Master
Master

Unforgettable

Ženski
Poruka : 8537

Godina : 36

Lokacija : Na dlanu.

Učlanjen : 12.09.2017

Raspoloženje : Do neba.


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Sre 29 Maj - 21:41

Najveći teret nas lomi, posrćemo pod njim, potiskuje nas prema zemlji, ali u ljubavnoj poeziji svih vremena žena čezne za tim da bude pritisnuta težinom muškog tijela. Najteži teret je, prema tome, ujedno i slika najintezivnije ispunjenog života. I što je teret teži, što je naš život bliži zemlji, to je stvarniji i istinitiji.”

Milan Kundera, “Nepodnošljiva lakoća postojanja”
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Pet 5 Jul - 9:21

Slobodan Selenić - "Pismo Glava"

Kakav bi život i bio da u njemu nema svačega pomalo. Malo radosti, da bi posle tuga izgledala još veća, pa malo tuge, da bi posle radost mogao da ceniš. Malo pravde, malo nepravde, pa se to nekako izdjednači: jednom

dobijes više neg što ti treba, pa ne sme da ti bude žao posle kad dobiješ manje neg što ti po zasluzi pripada.

Ljudi su, Maksimilijane, veliki majstori laži, a žrtva obmane

je najčesće obmanjivač. Nikog čovečić radije ne laže nego samog sebe, najviše laži izmišlja da bi sebi nešto zatajio ili sebi nešto drugo predstavio.

Što čovek može ponekad da bude glup, sam posle da ne veruje! Da je prazno, prazno je, ali bolje i ta praznina od pune čaše žuči koju ti triput dnevno ko medicinu saspu u grlo. Nije zivot nešto sjajno, ko što mlad čovek misli, život ti je tu da ga proživiš, ništa više sa njim ne mož da uradiš. Baš kad hoćeš da ga siluješ i praviš boljim na snagu i uz inat, on se džilitne i klepi te. Budi miran i uči se da

uživaš u onom što ti daje, malo je, ali jedino je što u njemu postoji. Kada gnev prođe, očajanje nastupi, a iz očajanja samo gnev te izvesti može.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Pet 5 Jul - 9:21

Khalil Gibran - "Slomljena krila"

Gospode, šta je uradila žena da zasluži tvoj bijes?

Kakav grijeh je učinila da bi joj tvoja ljutnja bila viječni pratilac?

Zar je počinila užasan zločin?

Gospode, ti si jak, a ona je slaba, i zašto je bolom mučis?

Ti si velik, a ona puzi uz tvoj tron, i zašto je gaziš?

Ti si oluja, a ona prašina ispred tvoga lica, i zašto je razvijavaš po snijegu?

Ti si moćan, a ona bijedna, i zašto se boriš s' njom?

Ti si razborit i mudar, a ona zbunjena i slijepa, i zašto joj ne daš da živi?

Ljubavlju si je stvorio, zašto je ljubavlju unistavaš?

Desnom rukom je sebi podižeš, lijevom je guraš u provaliju?
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Pet 5 Jul - 9:21

Albert Camus - "Naličje i lice"

Razabrao sam bolje nego igde zadah smrti i nečovečnosti. Da, ta punoća bez suza, taj mir bez radosti koji me ispunjavao, sve je to proizlazilo samo iz vrlo jasne svesti o onom što me inače nije često zaokupljalo: o odricanju i ravnodušnosti. Kao što se čovek koji je na samrti i koji to zna, ne zanima za sudbinu žene, osim u romanima, on shvata da je čoveku svojstveno da bude sebičan, to jest, očajan.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Pet 5 Jul - 9:22

Jovan Dučić - "Mržnja"

Naše mržnje škode nama, više nego našem protivniku. Govorite rđavo o nekom čoveku pola sata - i vi ste posle toga nesrećni i otrovni; a govorite pola sata o njemu dobro, pa čak i kad to ne zaslužuje, i bićete mirni i blaženi, čak i ponosni na lepotu svojih osećanja, ili bar na lepotu svojih reči.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Pet 5 Jul - 9:22

Desanka Maksimović - "Takva je naša duša"

...Ima u duši mojoj ožiljak koji samo u snu boli.

I ne znam od kog bola on je ostao,i da li je to bilo jutro ili suton kad se urezao u moju dušu... Takva je naša duša.

Ispunjena uspomenama koje nas rastuže,nasmeju,zabole. Ponekad namjerno diramo te stare ožiljke iako znamo da nas čeka neprospavana noć. Pa onda kroz prozore gledamo u neko tuđe nebo i uzalud tražimo one zvjezde ka kojima smo nekad davno upirali čeznjive poglede i samo njima odavali tajne prvih mladalačkih ljubavi.Pa se naprezemo da čujemo onaj ljetni povjetarac sto je šaputao u krošnjama drveća ispod kojeg smo se,držeći svoju prvu ljubav za ruke,skrivali od radoznalih pogleda. Ali...umjesto tog šapata samo uzdah srca svoga čujemo. Prohujalo je vrijeme i mnoge vode protekle....nema više ni parnjača ni zvižduka vozova koji su najavljivali da smo blizu onog koji nas na nekom sivom peronu čeka uzdrhtalog srca.Niti isčekivanja poštara da nam glas od voljene osobe donese pa da po ko zna koji put pročitamo riječi koje su drhtavom rukom pisane; ljubim te, mislim na tebe, nedostaješ mi.Pa prislonimo pismo na grudi i uzdahnemo od nekog slatkog bola sto nam kroz srce mine... Od svega ostaše samo uspomene od kojih se pobjeći ne može.Čak i kada bi znali put što vodi u zaborav,mi nebi pošli njime.Već se uvijek istom stazom vraćamo što vodi do mora uspomena.I uronimo u te talase koji nas miluju,nose,vuku u dubine....I plovimo,plovimo ka onim nekim dalekim,nedostižnim obalama sto nas svake noći zovu i mame. I onda se odjednom probudimo jer se uplašimo da ćemo potonuti u tom uskovitlanom moru uspomena.A kad se pogledamo u ogledalo...vidimo ispod očiju nekoliko sitnih kapi...blistavih...slanih...
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Pet 5 Jul - 9:23

Žarko Laušević - "Godina prođe dan nikad - Ohrabrenje"

Ponekad u smiraj dana, a češće u svitanju, osetim neku utehu. Taj osećaj da sam pobedio još jedan dan, savladao još jednu noć, porazio neko, ma i malo vreme, bez obzira na sva iskušenja i krize kojima sam u tom periodu bio izlozen... čini da, skupljen, šapatom ohrabrim sebe - mogu ja ovo.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610Pet 5 Jul - 9:23

Loren Oliver - "U svijetu bez zidova"

Ja nisam posebna. Ja sam tek jedna obična djevojka, visoka metar i pedeset osam i prosječna po svemu. Ali zato imam jednu tajnu: možete izgraditi zidove sve do neba visoke, ja ću ipak pronaći načina da ih preletim; možete me sa sto hiljada ruku pokušavati prikovati za tlo, ali ja ću se ipak nekako izvući. Mnogo nas je takvih, više nego što mislite. Ljudi koji odbijaju prestati da vjeruju. Ljudi koji odbijaju da se spuste na zemlju. Ljudi koji vole u svijetu bez zidova, ljudi koji vole uprkos mržnji i odbijanju, ljudi koji se nadaju uprkos tome što nade baš i nema i koji su u tome neustrašivi. Volim te. Zapamti. Ne mogu
mi to oduzeti!
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Odlomci iz vama najlepsih dela   Odlomci iz vama najlepsih dela - Page 3 Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Odlomci iz vama najlepsih dela
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» 10 Najlepsih Trgova na Svetu
» Kosa, naš ponos
» 10 najlepših plafona na svetu
» 10 najlepsih zena na svetu - 2014
» Vesti iz Fudbala
Strana 3 od 6Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Umetnost i Kultura :: Književnost-