Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Denzel Washington

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Pon 9 Maj - 11:15

Danzel Washington



28 Decembar 1954, Mount Vernon, New York, USA




Poznati glumac rođen je u mestu Mount Vernon, država Njujork, 28. decembra 1954. godine. Diplomirao je na Fordham Univerzitetu 1977. godine i odmah po završetku studija dobio stipendiju pozorišta American Conservatory u San Francisku. Ipak, posle samo godinu dana, napušta ovo pozorište kako bi se posvetio filmskoj karijeri.

Prvu ulogu imao je u komediji "A Carbon Copy", 1981. godine. Od 1982. do 1988. godine ostvario je jednu od glavnih uloga u seriji "St Elsewhere", koja je svojevremeno bila veoma popularna u Americi.

Godine 1989. dobija nagradu Akademije za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu "Slava". Ova nagrada bila je uvod u njegove najveće uspehe početkom devedesetih godina. Zapažene uloge imao je u filmovima "Filadelfija" sa Tomom Henksom, "Hrabrost pod vatrom" sa Meg Rajan i "The Preacher's wife" sa Vitni Hjuston.

Poslednjih nekoliko godina ovom glumcu donelo je najviše nagrada. Posle uspešnog trilera "Sakupljač kostiju", film "The Hurricane", u kom je igrao boksera iz šezdesetih godina optuženog za trostruko ubistvo, doneo mu je Zlatni globus i Oskara. Godine 2001. za ulogu u filmu "Training day" dobio je iste nagrade.

Denzel Vošingtog živi sa suprugom, pevačicom i glumicom Pauletom Pirson, od 1983. godine. Imaju petoro dece i nastanjeni su u Los Anđelesu.

Nagrade

Osvojene nagrade
Dobitnik Oskara kao najbolji sporedni glumac za film Slava 1988. godine.
Dobitnik Oskara kao najbolji glavni glumac za film Dan obuke 2001. godine.

Nominacije
Nominovan za Oskara kao najbolji sporedni glumac u filmu Cry Freedom (1987).
Nominovan za Oskara kao najbolji glavni glumac u filmu Malkom Iks (1992).
Nominovan za Oskara kao najbolji glavni glumac u filmu The Hurricane (1992).

Filmografija

Deja Vu (2006)
Inside Man (2006)
Mandžurijanski kandidat (The Manchurian Candidate) (2004)
Man on Fire (2004)
Bez vremena (Out of Time)(2003)
Antwone Fisher (2002)
John Q (2002)
Dan obuke (Training Day)(2001)
Remember the Titans (2000)
The Hurricane (1999)
Sakupljač kostiju (The Bone Collector) (1999)
Opsada (The Siege) (1998)
He Got Game (1998)
Posrnuli (Fallen) (1998)
The Preacher's Wife (1996)
Courage Under Fire (1996)
Devil in a Blue Dress (1995)
Virtuosity (1995)
Crimson Tide (1995)
Filadelfija( (Philadelphia)(1993)
The Pelican Brief (1993)
Much Ado About Nothing (1993)
Malkom Iks (Malcolm X) (1992)
Ricochet (1991)
Mississippi Masala (1991)
Mo' Better Blues (1990)
Heart Condition (1990)
Slava (Glory)(1989)
The Mighty Quinn (1989)
For Queen and Country (1988)
Cry Freedom (1987)
Power (1986)
A Soldier's Story (1984)
Carbon Copy (1981)

Izvor:wikipedia
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Čet 28 Avg - 20:31



Denzel Washington 89125611
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Čet 28 Avg - 20:36



Film " Deja Vu " - 2006.


Denzel Washington Dj-vu-10


Denzel Washington 20061110





Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Čet 28 Avg - 20:49



Film "Cry Freedom" - 1987.

Denzel Washington Cry-freedom-3


Denzel Washington L3960H





Denzel Washington Cry_Freedom_33394_Medium

Fotografija iz filma sa Kevinom Klajnom







Poslednji izmenio malalila dana Pon 16 Mar - 22:08, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Čet 28 Avg - 20:50



Denzel Washington Cry_freedom_00










"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Čet 28 Avg - 20:51



Denzel Washington 1000509261001_2093848039001_Denzel-Washington-Cry-Freedom-redo2
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Čet 28 Avg - 23:42


Denzel Washington Denzel_washington_tuscany










"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Čet 28 Avg - 23:51



Film " Inside Man "

Denzel Washington Cover








Poslednji izmenio malalila dana Pon 16 Mar - 22:01, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Uto 23 Sep - 19:00


Обичан момак са изузетним послом
Награда „Доностиа” за животно дело припала је глумцу Дензелу Вошингтону,
који је рекао да неће глумити Барака Обаму.

Denzel Washington Denzel-sa-nagradom-Donostia

Дензел Вошингтон: награду је примио не скривајући емоције

Сан Себастијан- За улогу редова Трипа у филму „Слава” Едварда Звика из 1989. године, афроамерички глумац Дензел Вошингтон освојио је свог првог Оскара. Иако је лик редова Трипа један од два главна у овом Звиковом филму, Вошингтону је тада уручен Оскар за најбољу споредну мушку улогу (!?), али је ова неправда била исправљена 2001. године када је овај наочити и веома талентовани глумац, после номинација и за улоге у филмовима „Вапај за слободом”, „Малком Икс” и „Ураган”, коначно освојио Оскара и за главну мушку улогу. Ону, остварену у филму „Дани обуке” Антоана Фукуа. Једноставно, конзервативни и у већини белопути чланови Америчке академије за филм, који чине гласачку машину за доделу Оскара, нису више могли да га заобилазе. Дензел је тако постао један од свега четири црнопута америчка глумца са овом наградом у свом власништву и рекордер међу афроамеричким глумцима по броју освојених (пет) номинација.
Данас, тринаест година касније, Дензел Вошингтон и редитељ и глумац Антоан Фукуа поново су заједно. У филму „Праведник” („The Equlizer”), с којим је пре неко вече започео 62. Сан Себастијан фестивал. И то није све. У велелепној дворани „Курсал”, а према замисли фестивалског челника Хозеа Луиса Ребординоса, управо је Антоану Фукуа припала част да овогодишњу награду „Доностиа” за животно дело уручи свом верном глумцу Дензелу Вошингтону.



Иако се на сцени понашао озбиљно и скромно, Дензелу су прорадиле емоције током вишеминутних овација из гледалишта у којем су, попут украса на новогодишњој јелки, блештали дисплеји мобилних телефона и блицеви фотоапарата. После оваквог страсног пријема шпанске публике, на Дензеловом лицу се видело да је ганут. Уосталом, не додељује се награда за животно дело сваки дан.
Од првих глумачких корака момка рођеног (28. децембра 1954) и одраслог у Маунт Вернону (америчка држава Њујорк) – у  породици оца свештеника и мајке фризерке (бивше госпел-певачице) што су га на време отргли од улице и послали прво на студије новинарства – до данашње планетарне славе пролазио је кроз доста филмског и позоришног трња, али и остварио низ сада већ антологијских улога. Вошингтон у Сан Себастијану каже да је ипак и даље „сасвим обичан тип са изузетним послом и ништа више”.
Током већ три деценије дуге каријере, која осим глумачког подразумева и редитељски, али и продуцентски посао, Дензел Вошингтон је сарађивао са многим великим редитељима – од Спајка Лија, сер Ричарда Атенбороа, Тонија и Ридлија Скота, Роберта Земекиса, Џонатана Демија и Алана Пакуле, до Мире Наир и Кенета Бране. И сваком је филму давао свој лични печат због чега је увек високо вреднован и награђиван и Златним глобусима, и наградама Бафта и берлинским „Сребрним медведом”...

Denzel Washington Denzel+Washington+62nd+San+Sebastian+Film+Iqpb89mhYL-l

У разговору с новинарима у Сан Себастијану, Вошингтон се осврнуо на сарадњу са редитељем, наводећи да је после Оскара за улогу у његовом филму „Дани обуке” каријера и једног и другог ишла узлазном путањом и да је било питање времена када ће поново радити заједно. Резултат тога, филм „Праведник”, сада је већ видљив, а Вошингтон открива и да је већ у припреми и нов заједнички пројекат – римејк филма „Седам величанствених”.
На питања о својим честим улогама бораца против насиља и насилника због којих је толико вољен, Вошингтон је одговорио: „Сви ти филмски јунаци својим поступцима показују спремност борбе за правду а против зла и углавном раде оно што се обичан човек не усуђује да спроведе у стварном животу”. Вошингтон је подсетио и да је тумачио ликове и хероја и зликоваца и да му је Холивуд после улоге злог полицајца у филму „Дани обуке” углавном нудио такве улоге, „што им раније није падало на памет, али таква је природа Холивуда...”
И као што је постојан и одговоран у свом глумачком позиву, такав је и у свом приватном животу. Са својом супругом Полетом Пирсон у браку је од 1983. године и имају четворо деце – два сина и две кћерке. Двоје од њих настављају очевим стопама у позоришту које је Вошингтонова прва љубав. „Благословен сам што сам био у прилици да играм све врсте улога и не жалим због начињених избора, било да су били добри или лоши”, каже у Сан Себастијану Дензел Вошингтон не пропуштајући прилику да истакне и следеће: „Поносан сам што сам припадник афроамеричке заједнице и надам се да сам добар пример многим младим, талентованим људима да не одустају, да буду упорни и да се боре за своје место”...
На крају је, демантујући гласине, изјавио да не размишља о томе да игра Барака Обаму...



Дубравка Лакић
politika.rs


Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Pon 16 Mar - 22:05



Film "Filadelfija"

Denzel Washington (JamieF)__Philadelphia(1)

Denzel Washington 140402_orig





Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Pon 16 Mar - 22:06


Denzel Washington Philadelphia-philadelphia-1993-movie-33283609-1200-786










"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Pon 16 Mar - 22:13


Film "The Hurricane" (1992)

Denzel Washington Hurricane_ver3



Denzel Washington The-Hurricaine-prison-011
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Pon 16 Mar - 22:14


Denzel Washington The-hurricane--2










"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Pon 16 Mar - 22:14


Denzel Washington Hurricane










"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Pet 2 Okt - 23:12


Denzel Washington Image_1










"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Sub 29 Apr - 7:41











"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Sub 29 Apr - 7:43

Denzel Washington 5546_5










"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Sub 29 Apr - 7:44

Denzel Washington Ss-100106-Denzel-Washington-2003-wife.today-ss-slide-desktop










"Treba otimati radost danima koji beze "
 Majakovski
Nazad na vrh Ići dole
Salome

Master
Master

Salome

Ženski
Poruka : 6160

Lokacija : tamo daleko

Učlanjen : 11.05.2018

Raspoloženje : podnosljivo


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Pet 26 Apr - 23:02

Denzel Washington 720
Nazad na vrh Ići dole
Salome

Master
Master

Salome

Ženski
Poruka : 6160

Lokacija : tamo daleko

Učlanjen : 11.05.2018

Raspoloženje : podnosljivo


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Pet 26 Apr - 23:03

Denzel Washington Tday
Nazad na vrh Ići dole
Salome

Master
Master

Salome

Ženski
Poruka : 6160

Lokacija : tamo daleko

Učlanjen : 11.05.2018

Raspoloženje : podnosljivo


Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610Sre 3 Mar - 18:06

Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content




Denzel Washington Empty
PočaljiNaslov: Re: Denzel Washington   Denzel Washington Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Denzel Washington
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Muzika, Film, Net :: Film :: Biografije Glumaca i Glumica-