Wallace Chan: Čarobni svet leptiraTrudim se da vam uvek kada je to moguće, predstavim dizajnere koji su veoma malo ili ni malo poznati nama. To su vrhunski dizajneri, inovatori čije kojlekcije svaki put izazivaju oduševljenje. Do sada su to uglavnom bili dizajneri iz Evrope ili Amerike. Danas želim da pođemo u Aziju, tačnije u daleku Kinu i upoznamo fenomenalnog Wallace Chana.
Do pre par godina, ovaj dizajner gotovo da nije ni bio poznat. Njegova svetska slava počinje tek 2012. godine. No, pođimo redom:
Chan je rođen u siromašnoj kineskoj porodici, 50-ih godina, kako kaže “
u vreme kada su ljudi radili i imali jedino za koru hleba“. Niko se u porodici nije bavio umetnošću. Samo se za ujaka moglo reći da ima
umetničku dušu. Stalno je nešto pravio od metala. Tako,
gledajući i učeći od ujaka, Chan je počeo da izrađuje svoje prve
skulpture. Mnogo godina kasnije, već kao priznat kineski umetnik, dolazi u kontakt sa
dragim kamenjem. Pokušao je da svoja dela oplemeni velikim primercima dragog kamenje. Ali, takvi primerci su jako skupi, nije baš lako doći do njih, tako da Chan menja koncept. Počeo je da
eksperimentiše sa manjim formama skulptura koje je ukrašavao draguljima. Polako su nastali i prvi
komadi nakita, ne tako uspešni. Mnogi od njih su bili ili preteški ili premali, ili loše dizajnerski osmišljeni. Da bi ušao u srž potpuno nove umetnosti, Chang je puno učio. Učio je o metalima, aritekturi, ljudskom telu, potrebama, željama, filozofiji.
Vremenom njegv trud i požrtvovanje počinju da daju rezultate. Tako,
2009. otvara svoj prvi butik nakita van Azije, u Njujorku. Već naredne
2010. godine ukazana mu je čast da priredi
samostalu izložbu u prestižnom
Nacionalom muzeju u Pekinku.2012. je najznačajnija godina ovog umetnika. Wallace Chan je pozvan na
Biennale des Antiquaires u Parizu. To je bio prvi put da je neki azijski umetnik pozvan na ovako prestižan događaj. Ovu priliku je Chan zajsta iskoristio. Svetskoj publici se predstavio u punom sjaju. Kolekciju “
Put ka prosvetljenju – umetnost i zen” čini
50 umetničkih dela u obliku nakita (broševa) i skulptura. Procenjena vrednost kolekcije je
230 miliona evra.
[You must be registered and logged in to see this image.]Leptir broš od titanijuma, ukrašen dragim i poludragim kamenje. Krila su ukrašena kristalima.
[You must be registered and logged in to see this image.]Inspiraciju za kolekciju Chan je pronašao u specifičnoj
azijskoj kulturi i religiji. Lajt motiv kolekcije su
leptiri i cvrčci. Po kineskom verovanju,
leptir je simbol dugog života i večne ljubavi dok je cvrčak simbol zena.
[You must be registered and logged in to see this image.]Broš ukrašen safirima, pink i žutim korundom, 11,12k dijamantima
[You must be registered and logged in to see this image.]Opal, kristali, raznobojni dijamanti
[You must be registered and logged in to see this image.]Broš je ukrašen tanzanitom, dijamantima, zelenim garnetima i safirima
[You must be registered and logged in to see this image.]Wallace Chan leptir od titanijuma, ukrašen rubinima i dijamantima
[You must be registered and logged in to see this image.]Ovom kolekcijom ali i svojim ranijim delima, Chan je pokazo kakav je mastor i inovator pošto za ukrašavanje koristi specifične tehnike. Svako njgovo delo iziskuje jako puno vremena i stpljenja. Svaki delić npr. leptira je urađen do najsitnijih detalja, trodimenzionalno. Zbog toga su leptiri toliko verodostojno prikazani da se stiče utisak da će svakog trenutka poleteti.
[You must be registered and logged in to see this image.]Danas je Wallace Chan jedan od omiljenih dizajnera
mnogih zvezda i kraljevskih porodica. Za njegova dela su zainteresovne najveće aukcijske kuće, Sotheby’s i Christie’s, ali i mnogobrojni svetski muzeji i galerije.
[You must be registered and logged in to see this image.]Broš je ukrašen dijamantima, kristalima i sedefom
[You must be registered and logged in to see this image.]“Svaki moj komad nakita ima svoj karakter, svoju dušu. Obožavam drago kamenje. Fascinira me njihova boja , vodi me njihova teksura, inspiriše me njihov oblik i veličina i stalno me oduševljava njihova duša. Ja ne želim da pravim nakit koji je “uobičajeno ” ukrašen skupocenim dragim kamenjem. Želim da stvaram nesvakidašnje komade koji iznova zapanjuju svojim detaljima, simbolikom i pričom ” – Wallace Chan.
[You must be registered and logged in to see this image.]Jaderit, dijamanti, pink safiri i rubini
[You must be registered and logged in to see this image.]Jaderit, dijamanti, lapis lazuri, safiri
Danas u 0:22 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie
» Šta slušate dok kuckate na Haossu?
Juče u 22:35 od Emelie
» Šta trenutno slušate?
Juče u 22:27 od Emelie
» Pozdrav Haossu