Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Lečenje bojama

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74922

Učlanjen : 06.06.2011


Lečenje bojama Empty
PočaljiNaslov: Lečenje bojama   Lečenje bojama Sat610Čet 19 Feb - 13:01

Lečenje bojama Boje

Jedna od oblasti psihoterapije koja je u ovom
trenutku najviše u ekspanziji je upravo lečenje bojama, tzv.
hromoterapija. Tako je i zvanična nauka prihvatila kao metod nešto čemu
mnogi od nas, nesvesno, pribegavaju svakodnevno - i sami ste sigurno
mnogo puta, kada je dan depresivan, posegli za nekim omiljenim odevnim
predmetom “vesele” boje.
Pesnicima i kompozitorima budile su inspiraciju, slikarima razigravale maštu, modnim kreatorima služile za dizajniranje najlepših odevnih predmeta, a drevnim narodima bile glavno oružje protiv bolesti. Reč je o bojama, čarobnom, nepreglednom spektru, kroz koji nam je priroda dala jedno od najmoćnijih sredstava za postizanje dobrog zdravlja, duhovne ravnoteže, zadovoljstva i životne radosti.

Lečenje bojama United_colors11

Čak i oni koji ne veruju da boje imaju veliki uticaj na ljudski organizam uživaju u zalasku sunca i trenutku kada se topla žuta i narandžasta postepeno transformišu u plavu i ljubičastu i nestaju iza horizonta. Da li takav prizor u vama budi posebna osećanja, rasplamsava maštu ili deluje smirujuće? Odgovor je sigurno potvrdan.

Odgovarajuće, odnosno komplementarne boje, u kojima naše telo nesvesno uživa, bude u nama osećaj sigurnosti, smirenosti i sreće. Uticaj boja na telo je ogroman, a dokazano je da odsustvo kolorita dovodi do bledila, apatije, depresije, lošeg raspoloženja...
Metoda lečenja bojama poznata je još od antičke Grčke, a kasnije, tokom istorije, ljubičasta boja dobijena filtracijom sunčeve svetlosti, koristila se za tretiranje psihičkih poremećaja. Danas su metode lečenja bojama široko rasprostranjene, a najviše se primenjuju u alternativnoj medicini za lečenje duhovnih, mentalnih, emotivnih i fizičkih tegoba.
Cilj svih ovih tretmana je uspostavljanje ravnoteže i harmonije u telu, a boja je, kažu, najbolje sredstvo za postizanje tog cilja. Veoma se dobro kombinuje sa ostalim tehnikama lečenja kao što su akupunktura, akupresura, biljna terapija ili vizuelizacija. Najvažnije je, tvrde terapeuti, da pacijent bude uveren da su boje deo radosti sveta i njega samog.
Kolorterapija jedna je od najrasprostranjenijih metoda kojom se, na primer, putem boja odeće rešavaju problemi stresa, iscrpljenosti, nedostatka energije, potištenosti, tuge, osećaja bespomoćnosti... Kolorterapija u bukvalnom smislu znači da telo, ili neki njegov deo, osvetljavamo sa jednom ili više boja i zasniva se na zakonima biofizike i fizičke hemije, a istraživanja iz oblasti kvantne medicine dokazala su da spektri vidljivih boja “odgovaraju” određenim unutrašnjim organima, odnosno da ih dovode u ravnotežu. Ljudsko oko može da prepozna preko milion različitih nijansi, ali samo neznatan broj svesno.

Zagovornici ovakvog vida terapije tvrde da, na primer, obavezno stavite crveni šal ukoliko imate problema sa kičmom, ili da obučete nešto narandžasto ako ste loše volje. Žuta će rešiti probleme sa probavom, zelena srčane smetnje i oscilacije u telu. Plava boja odlično leči migrenu, pa je plava traka oko glave sve što vam je potrebno da bol prestane. Ljubičasta je idealna za opuštanje, pa se preporučuje kao najbolja “dopuna” vežbama meditacije.

Ali, kolorterapija najčešće kombinuje nekoliko boja, koje se “mešaju” kako bi se postigao najbolji mogući efekat. Za što uspešnije lečenje kolorterapija se dopunjuje alternativnim vidovima medicine, najčešće vizuelizacijama i meditacijom. To jednostavnije rečeno znači da svako od nas boje nosi u sećanju i da ovim “dodatnim” tehnikama može postići da sa bilo kog mesta “odšeta” na omiljeno mesto u prirodi. A priroda predstavlja carstvo boja koje prijaju, opuštaju i leče. Dovoljno je da legnete na leđa, udobno se smestite i lagano dišete. Svojim mislima oživite boju neba, bljesak sunca, sklad plavih morskih talasa, zelenilo trave, zlatno jesenje lišće, ili boje omiljenog cveća. Sledeći korak je da “udahnete” sve te boje. Za vitalnost “udahnite”
crvenu, “izdahnite” tirkiznu, za radost narandžastu i plavu, za intelektualnu sposobnost žutu i ljubičastu. Za veće samopouzdanje, na primer, “udahnite” ljubičastu, a “izdahnite” žutu.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Lečenje bojama 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74922

Učlanjen : 06.06.2011


Lečenje bojama Empty
PočaljiNaslov: Re: Lečenje bojama   Lečenje bojama Sat610Čet 19 Feb - 13:05

Terapeuti bojama tvrde da svako od nas ima svoju “paletu” boja sa kojom se rađa i koja je nepromenljiva tokom čitavog životnog veka. Na osnovu toga određuje se, na primer, koje boje vam najviše prijaju na odeći, koje na kosi, koje u životnom prostoru. To je veoma važno jer ukoliko poštujete svoju paletu, najbolje ćete “zračiti” prema okolini, tvrde kolorterapeuti. Ukoliko poslušate savet i dobijete kompliment da “danas odlično izgledate”, to je verovatno zbog toga što je na vama boja komplementarna vašoj paleti.

Lečenje bojama S9l1

Boje ne deluju samo na fizička oboljenja, već su sjajne rezultate pokazale i na mentalnom planu, odnosno na polju kreativnosti, koncentracije i snage. U oblasti osećaja, boje uravnotežavaju određena emotivna stanja - bilo da je reč o stresu, šoku, ljutnji, besu, osećaju potištenosti ili o ostalim emocijama koje negativno utiču na rad mozga i unutrašnjih organa. Malim “trikovima” vrlo uspešno možete “zavarati” svoj mozak i sprečiti, na primer, zimsku depresiju, neraspoloženje ili opštu usporenost.

Kada je reč o određenim zdravstvenim problemima kolorterapija se usredsređuje i na boju namirnica koje jedemo. Tako, energija potrebna za pravilan rad organa najviše dolazi od toplih boja, a najmanje se preporučuje plava hrana, jer je ova boja najhladnija u spektru. Hrana koju jedemo treba da doprinese ravnoteži u telu i zato je najzastupljenija ona zelene boje.
Bojama treba da se okružite i u radnom i životnom prostoru, a odabir, ponovo, valja napraviti u odnosu na vašu prirodom datu “paletu”.

Žuti zidovi, kao i oni narandžaste boje, podižu raspoloženje, crvena daruje životnu energiju i aktivira razmenu materija u organizmu, a zelena smiruje i donosi harmoniju.
Možete nabaviti i specijalne terapijske lampe koje, po rečima terapeuta, doprinose boljem efektu kolorterapije.

Ipak, pre nego što ofarbate sobu u zeleno ili odlučite da nosite samo crveno, konsultujte se sa stručnjakom. Odabir boja na osnovu intuicije ili trenutnog raspoloženja nije dobro rešenje. Različiti efekti pojedinih boja na organizam su trajni i zbog toga nemojte ništa raditi “na svoju ruku”.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Lečenje bojama 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74922

Učlanjen : 06.06.2011


Lečenje bojama Empty
PočaljiNaslov: Re: Lečenje bojama   Lečenje bojama Sat610Čet 19 Feb - 13:07

Terapija bojama koristi sedam boja kolornog spektra u cilju stvaranja ravnoteže i potsticanja centara energije - čakri kako bi stimulisali organizam da se svojim mehanizmima bori protiv bolesti. Ovom terapijom stvara se balans u enrgetskim centrima - čakrama koje tokom bolesti oskudevaju u energiji.

Uticaj boja na čovekovo zdravlje je počelo da se ispituje u evropi početkom 20 veka. Dr. Luscher je verovao da uticaj boja na čovekov organizam potiče još iz praistorijskog vremena, žuta i tamno plava boja utiču na različit intenzitet metabolizma i lučenje žlezda koje potstiču energiju koja je potrebna za lov tokom dana i noćni odmor. Ova teorija je dobila podršku 40-tih kada je ruski naučnik S. V. Krakov, utvrdio da crvena boja stimuliše simpatikus autonomnog nervnog sistema dok plava stimuliše parasimpatikus. Ova otkrića je 1958 potvrdio Robert Gerard, otkrivši da crvena boja stvara osećaj uzbuđenja i napetosti ili čak anksioznosti, dok plava stvara osećaj mira i dobrog i ima umirujuće dejstvo, takođe da se krvni pritisak povećava pod uticajem crvene boje a snižava plavom. Tako je naglasio da bi plava boja mogla da se koristi za smirenje i relaksaciju kod anksioznih pacijenata i za snižavanje povišenog krvnog pritiska.

Lečenje bojama Fb681891bdaba9ae4029b85e41f4852f

Dr. Harry Wohlfarth je takođe kroz svoja mnogobrojna istraživanja i radove došao do zaključka da određene boje imaju merljiv i predvidljiv efekat na autonomni nervni sistem ljudi. Krvni pritisak, puls i ritam disanja raste pod uticajem žute, umereno pod uticajem naranđzaste i minimalno pod uticajem crvene boje, dok najviše opada pod uticajem crne, umereno pod uticajem plave i minimalno pod uticajem zelene.

Pedesetih godina svetlo bela svetlost punog spektra postaje sastavni deo tretmana u borbi protiv raka u SAD kao i u tretmanu bolesti kao što su anoreksija, bulemija, nesanica, zavisnosti od alkohola i droga i za smanjenje unosa preteranih količina lekova.

Plava svetlost se pokazala efikasnom u tretmanu reumatoidnog artritisa, gde izlaganjem pacijenta plavoj svetlosti u različitim vremenskim periodima u trajanju do 15 min. značajno smanjuju osećaj bola. Plava svetlost je bila korišćena u lečenju povređenih tkiva, za prevenciju stvaranja ožiljaka u tretmanu raka i benignih tumora kao i lečenju bolesti pluća i kožnih bolesti.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Lečenje bojama 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74922

Učlanjen : 06.06.2011


Lečenje bojama Empty
PočaljiNaslov: Re: Lečenje bojama   Lečenje bojama Sat610Čet 19 Feb - 13:09

Lečenje bojama Red-leaves-petteway_1505_600x450


1990-te na godišnjem kongresu o dostignućima u nauci u SAD istraživači su izvestili o uspešnom korišćenju plave svetlosti u lečenju širokog spektra psiholoških problema uključujući bolesti zavisnosti, poremećaja u ishrani, impotencije i depresije.

Crvena svetlost sa drugog kraja svetlosnog spektra se pokazalo da je efektivna u tretmanu migrene, glavobolje i raka. Rezultat svih ovih saznanja je da su boje široko prihvaćene kao terapeutsko oruđe u različitim medicinskih tretmana.

Najnovija metoda, razvijena u poslednje dve decenije je fotodinamična terapija ili skraćeno PDT. Bazira se na otkriću da se određene intravenozno unete fotosenzitivne hemikalije ne samo akumuliraju u kanceroznim ćelijama, indentifikuju ih već ih i uništavaju kada su aktivirane crvenom svetlošću, pa se može koristiti i za dijagnostikovanje i za tretman malignih tumora.

Otkriveno je i da crvena svetlost pojačava snagu pojedinca za 13,5% i 5,8% povećava električnu aktivnost u mišićima ruku, pa se koristi da poboljša rezultate atletičara kojima je potreban krtkotrajan i brz priliv energije dok plava svetlost potstiče postojanu energiju.

Lečenje bojama je bazirano na drevnim znanjima i ezoteričnoj nauci koja je potvrđena saznanjma moderne zapadnjačke nauke.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Lečenje bojama 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74922

Učlanjen : 06.06.2011


Lečenje bojama Empty
PočaljiNaslov: Re: Lečenje bojama   Lečenje bojama Sat610Čet 19 Feb - 13:20

Drevne civilizacije, uključujući Egipćane i Kineze, praktikovale su
hromoterapiju, lečenje pomoću boja, odnosno određene vrste svetlosti.
Zato se hromoterapija ponekad naziva i svetlosna terapija ili
kolorologija. Pod tim nazivima danas se označava metoda alternativne
medicine. Prilikom lečenja bojama crvena boja se koristi za
stimulisanje tela i uma kao i pojačavanje cirkulacije. Žuta pozitivno
utiče na živce i pročišćava telo. Narandžasta leči pluća i povećava
nivo energije. Za plavu se veruje da snižava temperaturu i uklanja
bolove, dok indigo boja ublažava probleme sa kožom. Neke boje, kao žuta
i ljubičasta, poništavaju jedna drugu i kad se pomešaju nastaje bela
svetlost. Iako ljudi percipiraju boje na subjektivan način, određena
delovanja boja imaju univerzalno značenje. Boje u crvenom delu spektra
poznate su kao tople i uključuju crvenu, narandžastu i žutu. Tople boje
izazivaju raspon emocija od osećanja topline i lagodnosti, pa sve do
besa i neprijateljstva
.
Boje plavog dela spektra su, poznate kao hladne i uključuju plavu,
ljubičastu i zelenu. One se često opisuju kao smirujuće, ali isto tako
prizivaju osećaje tuge ili nezainteresovanosti.

PLAVA

Plava se povezuje sa mirom i vedrinom, i daje osećaj sigurnosti,
uređenosti i uravnoteženosti. Ali, povezuju se i uz osećaj tuge.
ROZE- Na prvi pogled deluje blago, nežno i smirujuće. Ali kada se ljudi na nju naviknu, ona u njima može probuditi i agresivnost.

BELA

Označava čistoću i nevinost. Opisuju je kao hladnu, blagu i sterilnu.
Bolnice koriste belu boju kako bi stvorile osećaj sterilnosti.

ZELENA

Ubraja se u hladne boje i vezana je za prirodu. Simbolizuje zdravlje,
ali i ljubomoru. Uklanja stres i povezuje se uz plodnost.

NARANDŽASTA

Narandžasta budi osećaje uzbuđenosti, entuzijazma i topline. Koristi se
za privlačenje pažnje. Zato ne čudi što se koristi u prodaji i u
reklamama.

CRVENA

Crvena boja je sjajna, topla i budi snažne emocije. Povezuje se uz
ljubav, toplinu i radost. Smatra se da ona svojim intenzitetom budi
uzbuđenje, ali i bes i ljutnju.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Lečenje bojama 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74922

Učlanjen : 06.06.2011


Lečenje bojama Empty
PočaljiNaslov: Re: Lečenje bojama   Lečenje bojama Sat610Čet 19 Feb - 13:26

Svetlom i bojama protiv zimske depresije

Lečenje bojama 9nf4d2xa6g3

Uz zimske radosti, najhladnije nam godišnje doba može doneti i vrlo ozbiljnu depresiju. Najjednostavnije rečeno, nedostatak dnevnog svetla uzrokuje pojačano lučenje hormona melatonina, a time i loše raspoloženje, apatiju, umor i opštu usporenost.
Terapija bojama koristi se i za psihičko opuštanje i lečenje posledica stresnih stanja organizma.

Malim trikovima vrlo uspešno možemo zavarati svoj mozak i sprečiti ili ublažiti spomenute negativne posledice. Na primer, za vreme posebno tmurnih dana jutro treba započeti aktiviranjem sve raspoložive rasvete u stanu. Oni koji su naučeni da ih bude prvi sunčani zraci neka nameste budilnik na vreme kada izlazi sunce. Nadalje, boravite što više možete na otvorenom i gledajte u nebo! Čak i za vreme najtmurnijih dana intenzitet dnevnoga svetla dovoljan je za reaktiviranje vegetativnoga nervnog sistema.

Ako je moguće, priuštite sebi terapiju bojama, koja ima neverovatno pozitivne psihosomatske učinke na naš organizam, pri čemu - za ilustraciju - žuta, podjednako kao i narandžasta, podiže raspoloženje i podstiče aktivnost, crvena nam daruje životnu energiju i aktivira izmenu materija u organizmu, a zelena smiruje i uslovljava harmoničnost.

Kada je reč o bojama i njihovom pozitivnom efektu - kako na naš organizam tako i na psihu - možete posegnuti i za nekim metodama koje funkcionišu po principu "uradi sam". Na primer, odaberite i nosite odeću u podsticajnim bojama ili primenite specifičan postupak koji, ukratko, podrazumeva da se udobno smestite, zatvorite oči i opustite a potom, u mislima, vizualizujete neku od boja s pozitivnim učinkom. Možete nabaviti i specijalne terapijske lampe ili sijalice u bojama i pokušati recept za postizanje psihofizičke harmonije i akumuliranje energije: prednju stranu tela osvetljavajte deset minuta zelenom i crvenom, a potom samo gornji deo stomaka dvadeset minuta žutom ili narandžastom.

Ali terapija obojenom svetlošću nije efikasna samo kada je reč o spomenutoj zimskoj depresiji. U poslednje vreme ona ulazi na velika vrata u kozmetičke salone i specijalističke ordinacije. Lekari, a posebno dermatolozi i psihoterapeuti, vrlo je uspešno primjenjuju u lečenju svih oblika depresije, poremećaja rada srca, migrena i glavobolja, neurodermatitisa, prekomerne težine, ali i nedostatka apetita. U kozmetičke svrhe njom se bore protiv bora, celulita i akni.

Terapija bojama koristi se i za psihičko opuštanje i lečenje posledica stresnih stanja organizma. Boje uspešno uklanjaju telesne i psihičke blokade, podsiču organizam na izlučivanje štetnih materija i jačaju njegov imunološki sistem. Terapija ne rezultira neželjenim posledicama i apsolutno je bezopasna. U terapijske se svrhe boje - osim što se primenjuju "gledanjem" - mogu aparatima u snopovima ili raspršene usmeravati na naš najveći i najsenzibilniji organ - kožu.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Lečenje bojama 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74922

Učlanjen : 06.06.2011


Lečenje bojama Empty
PočaljiNaslov: Re: Lečenje bojama   Lečenje bojama Sat610Čet 19 Feb - 13:39

Boje razuma i boje srca

Lečenje bojama Tumblr_ly3vfjjljz1r7d6lpo1_500_large

Psiholozi tvrde da su hladne boje boje racia, distance i glave, dok su tople boje boje emocija, kontakta i srca. Šta to u praksi znači? Znači da ljudi koji svet doživljavaju propuštajući ga kroz sistem zasnovan na razumu inkliniraju hladnim bojama, dok ljudi koji na sve reaguju srcem gravitiraju toplom delu spektra. To se, naravno, najviše manifestuje upravo na njihovoj odeći. Ako i pokušaju da “sakriju” svoj pravi lik iza neke boje iz dela spektra nekompatibilnog njihovom temperamentu, a naročito ako to rade nevešto, ta mimikrija može proći samo u inicijalnom kontaktu. U svakoj produženoj komunikaciji ona će samo zbuniti i uznemiriti onoga ko se u toj komunikaciji nađe sa druge strane.

Neka najopštija šema značenja i simbolike boja po stručnjacima izgleda, otprilike, ovako:

1. Crveno je boja vatre i krvi, izrazite čulnosti; simbol strasti, velike životne energije i snage. Neraskidivo je vezana za vrućinu i agresiju. Zato je u govoru odeće simbol vlasti i čulnosti.
2. Plavo je boja dubokog leda, čuvstveno je doživljavamo kao simbol velikih prostranstava i daljine; beskonačno je njeno opredmećenje. Simbol je racija i inteligencije.
3. Žuto je boja sunca i samim tim preuzima na sebe neke od njegovih atributa – sjaj, toplinu i pokretačku životnu energiju.
4. Zeleno je, logično, simbol proleća, obnavljanja života, životne ravnoteže i najava radosti i plodnosti. Njime atribuiramo nadu kao jednu od najmoćnijih pokretačkih snaga kod čoveka.
5. Narandžasta je boja viših duhovnih sfera, naročito na Dalekom istoku. To je istovremeno i meditativna i ekscentrična boja.
6. Ljubičasta boja se oduvek vezivala za sjaj (naročito povlašćenih klasa u društvu, zbog čega su se njome obeležavali visoki predstavnici sekularnog i klerikalnog sloja), pa su joj dodelili kao atribut dostojanstvo. Međutim, ljubičasta je i jedna od najprovokativnijih boja i deluje veoma ekstravagantno.

Onima koji dobro vladaju vokabularom odeće jasno je da u savremenom poslovnom okruženju navedene boje (osim plave i samo u nekim regionima sveta crvene) ne egzistiraju. Zašto? Postoji više faktora koji su na to uticali, ali da bi sve bilo jasnije potrebno je vratiti se na istorijske početke savremenog poslovnog kostima..


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Lečenje bojama 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74922

Učlanjen : 06.06.2011


Lečenje bojama Empty
PočaljiNaslov: Re: Lečenje bojama   Lečenje bojama Sat610Čet 19 Feb - 13:42

Mozak shvata boje isto kao želudac hranu, pa kao što organizam povremeno traži neku vrstu hrane tako su i mozgu potrebne "kolor pilule"Još u drevnim civilizacijama, Egiptu, Kini, Indiji i Persiji, bilo je poznato da boje leče! Smatralo se da one ne samo uspostavljaju ravnotežu duše, već predstavljaju i ozbiljan faktor u lečenju mnogobrojnih bolesti. U prilog tome i podatak da su arheolozi u egipatskim hramovima pronalazili prostorije projektovane tako da "hvataju" prelamanje sunčeve svetlosti i da na zidove projektuju neku od boja spektra. U tim sobama su egipatski lekari u pravom smilu te reči kupali bolesnika u isceljujućim potocima svetlosti.

A, savremeni naučnici smatraju da terapija bojama predstavlja jednu od najperspektivnijih i najefikasnijih metoda lečenja. Jer, tvrde oni, mozak shvata boje isto kao želudac hranu, pa kao što naš organizam povremeno traži neku vrstu hrane, tako su mozgu potrebne i određene boje. Pri tom se podrazumeva da su ove "kolor pilule" potpuno bezopasne.
A, kako na nas deluju boje?

CRVENA - povećava unutrašnju energiju, libido i seksualnost, poboljšava krvnu sliku, normalizuje cirkulaciju i razmenu materija. Ona, takođe, odagnava tugu i negativne emocije i jača psihu, ali i telo reaguje na crvenu boju! Mišići se opuštaju i crvena boja se koristi u lečenju paralize. Ona i greje tako da se koriste u terapiji pacijenata koji su skloni promzlinama, a pomaže i da se zaustave upale. Ali, preterano korišćenje crvene boje može da izazove razdražljivost i da dovede do pogoršanja bolesti.
Ako se osećate tromo i bezvoljno neka vam u vidokrugu bude nešto crvene boje jer će da vam da potrebnu energiju i snagu. Crvena boja deluje optimistički i podstiče na akciju. U slučaju da vam se stalno drema i ako se brzo umarate u neposrednoj blizini neka vam budu crvene ruže, slika crvenih tonova, crvenu fasciklu... To će da vam poboljša raspoloženje i poveća radnu sposobnost.

NAPOMENA: Budite oprezni sa crvenom. Ako patite od povišenog pritiska može da pogorša stanje, da izazove bes i razdražljivost.


NARANDŽASTA - pomaže da se pobede umor, depresija, briga i strah, koristi se u terapiji bolesti organa za varenje, bubrega i bešike i pospešuje rad nadbubrežnih žlezda.
S obzirom da je narandžasta boja plodova zemlje i berićeta ona otvara apetit. To je i boja akcije, entuzijazma i slobode, pa pomaže da obnovite životnu energiju i kada vam se čini da su "sve lađe potonule". Na primer posle razvoda, gubitka nekog dragog, pretrpljenog šoka... Pacijenti koji imaju problema sa endokrinim sistemom, plućima i srcem trebalo bi stalno da budu okruženi predmetima narandžaste boje. Ova boja i blagotvorno deluje na žene u periodu menopauze jer dovodi hormone u ravnotežu. Ona, takođe, pomaže da se izbaci sluz, ali i da se leče psihički problemi, depresija i da se pacijent oslobodi strahova.

ŽUTA - povećava koncentraciju i pažnju, poboljšava raspoloženje i pamćenje. Ona asocira na sunce, koje je povezano sa jetrom, žuči, slezinom i želucem tako da pozitivno deluje na ceo sistem organa za varenje. Korisna je i za kožu, nervni sistem i vid. Žuta boja čisti organizam od toksina, pomaže kod zatvora, utiče na kretanje telesnih tečnosti, pospešuje lučenje želudačnog soka, kontroliše znojenje i smanjuje nadutost. Primećeno je i da jača centralni nervni sistem, podstiče centar za govor, oslobađa od loših misli, utiče na živahnost uma, jasnoću i preciznost misli, pomaže da se brže usvoje informacije i budi ljubopitljivost. Uz pomoć energije žute boje svako se lakše nosi sa poteškoćama i to je boja energičnih ljudi. Vibracije žute boje korisne su kod nedostatka samouverenosti ili stidljivosti i mogu da pomognu da se pacijent reši depresije i pesimističnog pogleda na život. Ona je i boja smeha i simbolizuje usredsređenost, pa se okružite žutom kada je potrebno da budete konkretni u rešavanju nekog životnog problema.

ZELENA - pomaže da se uspostavi pravilan ritam rada srca, odmara oči, deluje protivupalno i protivalergijsko, pospešuje rad bubrega i smiruje glavobolju i nervozu. To je najharmoničnija i najuravnoteženija boja u spektru, ona je i boja ljubavi, ali i ostalih emocija. Zbog toga se okružite zelenom ako želite da se oslobodite negativnih osećanja, u burnim životnim situacijama ili da ohladite uzavrele emocije. Zelena predstavlja i slobodu, druženje, oslobađa od stresa, smanjuje uzbuđenje i uspostavlja stabilnost tako da je korisno da se okružite predmetima zelene boje pre nego što donesete važnu odluku. Ako se kolebate i dvoumite, zatvorite oči i zamislite nešto zeleno! Osobina zelene boje je i praktičnost a ukazuje i na darežljivosti i one koji umeju da uteše. Zelena boja nije ni topla, ni hladna, ni aktivna, ni pasivna. To je boja velikih promena. Ona pomaže u slučaju klaustrofobije (strah od zatvorenog prostora), jer simbolizuje prostranstvo, pomaže u lečenju bolesti srca, pospešuje rad jetre, stabilizuje pritisak i smiruje nerve. Ona sve dovodi u harmoniju!
NAPOMENA: Zelena boja se sastoji od žute i plave. Žuta je poslednja boja u toploj paleti spektra, a plava prva boja njegove hladne palete. Žuta nosi jasnoću, plava mudrost. Zajedno, one pomažu da shvatite šta vam se događa. To je veoma važno jer su uzroci brojnih bolesti negativni događaji koji su se dogodili u prošlosti i kojih bi trebalo da se oslobodimo.

SVETLOPLAVA - smiruje, jača imunitet, deluje protiv upala, opekotina (od sunca na primer), blagotvorno deluje na rad štitaste žlezde, smanjuje posledice stresa, brige i može da snizi krvni pritisak. Uz pomoć svetloplave brže prolaze upale, prestaje krvarenje, smanjuju se išijadični bolovi i oni zbog čira na želucu. Pomaže i kod slabe bešike. Primećeno je da privlači gojazne zato što umiruje i podstiče ih da ostanu onakvi kakvi jesu. Ona donosi mir i zadovoljstvo, podstiče opuštanje tako da oni koji pate od nesanice moraju u spavaćoj sobi imaju lampe sa svetlopavim abažurom ili druge predmete u toj boji. Ova boja, ponekad, ukazuje na želju za promenama.

TAMNOPLAVA - izaziva osećaj mira, ublažava napetost, snižava arterijski pritisak i uravnotežuje disanje. Specijalisti za terapiju bojama posebno je preporučuju ženama koje imaju neredovan menstrualni ciklus i onima u menopauzi. Pored toga ublažava bolesti endokrinog sistema, utiče na kosti, posebno na kičmeni stub a i mozak, oči i nos se leče ovom bojom. Od svih u spektru ona najefikasnije ublažva bol, umanjuje posledice zagađenja vazduha, vode i hrane kao i negativne vibracije koje se javljaju u podsvesti. Pomaže i kod upala sinusa, bronhitisa, astme, lumbaga, migrene, ekcema, bubrega... U malim dozama može da utiče da štitna žlezda smanji pojačanu aktivnost.

LJUBIČASTA - boja jača intuiciju, normalizuje rad limfnog sistema, pomaže kod migrena i deluje na hipofizu, ali mora pažljivo da se koristi jer "teška" i u jačim dozama može da izazove depresiju tako da se ne preporučuje za lečenje dece. Ali, korisna je kod raznih upala unutrašnjih organa, lečenja išijasa, smanjuje osip, usporava otkucaje srca i pomaže u slučaju nezgoda i povreda glave (potres mozga). Pored toga jača imunitet, smiruje nerve i odmara oči. Ona simbolizuje mir, spaja u sebi snagu i mekoću i otkriva skrivene mogućnosti.

NAPOMENA: Ova boja objedinjuje crvenu i plavu, pa zato utiče na ravnotežu duha i tela, podstiče osećanja i vid, a ubija apetit.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Lečenje bojama 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74922

Učlanjen : 06.06.2011


Lečenje bojama Empty
PočaljiNaslov: Re: Lečenje bojama   Lečenje bojama Sat610Ned 5 Apr - 12:15

Lekoviti uticaj boja

Izvor: Novosti

Za oktlanjanje psiholoških problema i ublažavanje posledica stresa sve više se primenjuje terapija bojama. Dok traje terapija preporučuje se i da pacijenti nose odeću određenih nijansi

Lečenje bojama 41013286455210739c0297211845888_640x427

Terapija bojama se sve više primenjuje kod psiholoških problema i lečenje posledica stresa. Ovaj vid terapije, osim što uspešno uklanja smetnje i psihičke blokade, podstiče i izlučivanje štetnih materija i jača imunološki sistem.

Pacijenti praktično imaju zadatak da gledaju u određenu boju ili njihovu kombinaciju, a one se emituju specijalnim aparatima i u snopovima usmeravaju na određene delove tela. Da bi se postigao željeni efekat, dok traje terapija preporučuje se i da nose odeću istih nijansi.

Pošto se udobno smeste, pacijenti zatvore oči i opuste se, a u mislima vizuelizuju boju koju im terapeut kaže. Postoje i terapijske lampe i sijalice u bojama, koje ubrzavaju i olakšavaju lečenje. Postupak se izvodi tako što se lice i prednja strana tela osvetljava deset minuta zelenom i crvenom bojom, gornji deo stomaka dvadeset minuta žutom ili narandžastom. Ova kombinacija pomaže kod depresije, migrene i glavobolje, neurodermatitisa, bora, celulita i akni, a svaka nijansa specifično deluje.

Crvena je najefikasnija kod problema sa kožom (bubuljica, osipa) i leči posledice opekotina i smrzavanja.

Narandžasta povoljno deluje na psihu, opušta i pomaže u ublažavanju depresije. Koristi se i protiv celulita, regeneriše koži i vraća joj svežinu.

Žuta budi optimizam i poboljšava koncentraciju i radnu sposobnost. Osim toga, ublažava strije i povoljno deluje na organe za varenje.

Zelena smiruje nervni sistem, ublažava bes i stres, kao i iritacije na koži.

Plava ublažava osećaj bola, naročito je delotvorna kod migrena i bolova u vratu i leđima. Smanjuje upale na koži i odlična je u lečenju hronične nesanice.

Ljubičasta deluje na limfni sistem i pomaže u terapiji protiv celulita.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Lečenje bojama 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Lečenje bojama Empty
PočaljiNaslov: Re: Lečenje bojama   Lečenje bojama Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Lečenje bojama
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Porodica i zdravlje :: Zdravlje-