Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Transparentne kuće

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Transparentne kuće Empty
PočaljiNaslov: Transparentne kuće    Transparentne kuće Sat610Pon 12 Jan - 9:35

Belgija

Transparentne kuće Transparentna-kuca-03

Govaert & Vanhoutte Architecten studio dizajnirao je elegantnu kuću Villa Roces koja se nalazi u Brižu, Belgija.

Projekat pokazuje visok stepen transparentnosti dok pruža odgovor na male količine prirodnog osvetljenja koje dolazi iz šumovite oblasti. Pravougaona struktura koja podseća na veliki transparentan okvir je vešto dizajnirana i spolja i iznutra, u cilju zadovoljavanja životnih očekivanja stanara.

Transparentne kuće Transparentna-kuca-06

50m dug zid funkcioniše kao pozadina za transparentnu kuću i obezbeđuje dobar stepen privatnosti. Upotreba podeljenih nivoa objašnjava malu ukupnu visinu kuće, sa ciljem minimiziranja uticaja na okolinu. Kuhinja, trpezarija i dnevna soba su smešteni na donjem nivou pune visine.

Smeštene jedna iznad druge, spavaća soba u dečjoj oblasti i glavna spavaća soba inspirišu na udobnost i spokojstvo...


Izvor: freshome.com
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Transparentne kuće Empty
PočaljiNaslov: Re: Transparentne kuće    Transparentne kuće Sat610Pon 12 Jan - 9:39

Transparentna kuća kao izlog za isprepletano stepenište

Transparentne kuće Transparentna-kuca-kao-izlog-za-isprepletano-stepeniste

Ova kuća se nalazi u Japanu, u gradu Saitama, nedaleko od stanice Omiya. Potpuno transparentan dom predstavlja neobičnu, skoro avantgardnu geometrijsku strukturu. Kuću su osmislili i izveli tokijski arhitekti iz firme Karasawa Architects.

Ona se prostire na dva sprata koji su međusobno povezani sistemom stepeništa.

Transparentne kuće Yuusukekarasawa4

Transparentna kuća kao izlog za isprepletano stepenište

Transparentne kuće Yuusukekarasawa9

Moderan lavirint soba zahteva veoma pažljivu navigaciju po komplikovanim nivoima jer neki spratovi imaju čak i do dve prostorije dok su neki samo prazni spratovi ili vazdužni prostor iznad sptratova.

Transparentne kuće Yuusukekarasawa10

Arhitekti kompanije Kurasawa Architects su izjavili kako je struktura inspirisana internetom i našom svakodnevicom koju on oblikuje, nedostatkom privatnosti i svega onoga što prato novu, informatičku Internet eru.

Izvor: mymodernmet.com


Transparentne kuće Maslin10
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Transparentne kuće Empty
PočaljiNaslov: Re: Transparentne kuće    Transparentne kuće Sat610Pon 12 Jan - 9:42

Australija

Transparentne kuće Transparentna-kuca-australija%20(9)

Jedna reč može da opiše divnu i modernu rezidenciju Breust u Australiji: transparentnost.

Transparentne kuće Transparentna-kuca-australija%20(10)

Kuća, preplavljena svetlošću, je predivan spoj sofisticiranih detalja, čuvana od strane beskonačnog bazena (takođe sa transparentnom strukturom) na jednoj strani i čudesnog vrta na drugoj.

Transparentne kuće Transparentna-kuca-australija%20(4)

Ljudi odgovorni za ostvarenje takvog hipnotišućeg konačnog rezultata su dizajneri studija JUO iz Perta, Australija. Dnevna soba je strukturirana kao dug (i transparentan) hodnik. Visoke tavanice i zidovi od stakla prave ovu savršenu živahnu atmosferu koja pojačava osećaj slobode.

Transparentne kuće Transparentna-kuca-australija%20(11)

Breust rezidencija je razigrana: upadljivi oblici, kontrastni materijali korišćeni su u njenom definisanju. Dvospratna kuća je prostrana i svetla sa neverovatnim visokim plafonima, odiše elegancijom (samo pogledajte predivne kružne sijalice boje bakra koje vise sa plafona), ali i mirom, zbog nežnog dekora.


moj enterijer
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Transparentne kuće Empty
PočaljiNaslov: Re: Transparentne kuće    Transparentne kuće Sat610Pon 12 Jan - 9:47


Transparentna kuća u šumi

Transparentne kuće Tree_in_the_house

Kada se projektuju i izgrade na dobar način, postoji nešto jedinstveno privlačno kod kuća u šumi, o čemu mogu posvedočiti primeri tipa Crne magične kuće i Espinar kuće. Sada možemo dodati kuću nazvanu Tree in the house (Drvo u kući) iz Kazahstana, projekat lokalnog arhitekte Masova Aibeka, na našu rastuću listu sanjanih šumskih utočišta. S tim što je za sada ova kuća možda najneobičnija na spisku.

Smeštena na obodima planina blizu kazahstanskog najvećeg grada (i do 1997. godine, glavnog grada) Almate, kuća je projektovana za dve osobe. U suštini ona je jednostavna staklena cilindrična forma sa četiri sprata i spiralnim stepeništem. Glavna karakteristika kuće, pored transparentnosti, jeste drvo koje raste u sredini cilindričnog oblika po kojem je kuća dobila ime.

Transparentne kuće Tree_in_the_house-3

Materijali koji će se koristiti u izgradnji kuće uključuju staklo i metal, sa gips-kartonskim unutrašnjim pregradnim zidovima i podnim oblogama od drveta. Osnovna struktura će biti prefabrikovana u fabrici pre nego što se isporuči do parcele u šumi.

Transparentne kuće Tree_in_the_house-5

Izgradnja bi trebala da počne za pet meseci i završena 2014. godine po ceni od 361.000 američkih dolara (ne računajući zemljište). Ovo može delovati skupo, ali projektant uverava da slične nekretnine u okolini redovno prelaze cene od milion dolara. Arhitekta Aibek je potvrdio da je već dobio porudžbine za projektovanje i izgradnju još tri kuće.gradjevinarstvo


Transparentne kuće Maslin10
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Transparentne kuće Empty
PočaljiNaslov: Re: Transparentne kuće    Transparentne kuće Sat610Pon 12 Jan - 9:51


Kristalni zamkovi - poznate građevine od stakla


One svetlucaju pod sunčevim zracima, ne zahtevaju veštačko osvetljenje tokom dana i omekšavaju granice između unutrašnjosti i spoljašnjosti, ugošćujući zelenilo u predvorjima i dnevnim sobama. Ovih 13 zgrada čine zbir zaprepašćujuće i često neobične upotrebe velike količine stakla, bilo da je ono izabrano kao materijal za fasadu oko konvencionalnije građevine, za isticanje njegovog sanjalačkog prozračnog efekta ili se koristi da se vizuelno proširi prostor (ponekad na račun privatnosti).

Transparentne kuće Staklene%20zgrade%201

Sedište Baskijskog zdravstvenog odseka, Španija

Zgradi sedišta Baskijskog zdravstvenog odseka u Bilbaou bila je potrebna energetski efikasna nadgradnja, ali umesto da sruše celu zgradu i počnu ispočetka, Coll-Barreau Architects su radije dali postojećoj građevini staklenu fasadu sa naličja koja ne samo da je izolovala zgradu, osvetlela je i omogućila ventilaciju, već takođe predstavlja i dramatičan iskaz ka ulici. Neobičan oblik fasade delimično je bio rezultat striktnih pravila gradskog zoniranja.

Transparentne kuće Staklene%20zgrade%202

Staklena zgrada Kanagawa tehnološkog instituta, Japan

Granice između spoljašnjosti i unutrašnjosti su smekšane u kristalnom studiju i radnom prostoru Kanagava tehnološkog instituta, koji je projektovao Junia Išigami (Junya Ishigami). Sa staklom od poda do plafona, zgrada je potpuno transparentna, dajući studentima neverovatno svetao prostor za rad tokom dana i pretvarajući ga u pravu umetničku instalaciju noću. Unutra, podupirući stubovi su raspoređeni tako da suptilno definišu zone zgrade bez njihovog pregrađivanja i odvajanja ostatka prostora od prirodnog osvetljenja.
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Transparentne kuće Empty
PočaljiNaslov: Re: Transparentne kuće    Transparentne kuće Sat610Pon 12 Jan - 9:52

Holandski institut za zvuk i sliku

Transparentne kuće Staklene%20zgrade%203

Zamišljen kao savršena kocka čija je jedna polovina zakopana ispod površine zemlje, holandski Institut za zvuk i sliku u Hilversumu predstavlja sanjalačku viziju u modernom ojačanom staklu, svetlucajući u prelivima crvene, plave i žute. U zgradi su smešteni muzej i kancelarije, kao i nacionalni radijski arhiv. Unutrašnji dizajn je konceptualni prevod Danteove Božanske komedije sa krvavo crvenim hodnicima i atrijumom koje arhitekte Vilem Jan Nojtelings i Mihiel Rejdejk (Willem Jan Neutelings, Michiel Reidijk) nazivaju svojim paklom. Obojeni stakleni paneli, koji izgledaju kao odsek daleke stvarnosti, zapravo su čuvene slike sa holandske televizije.

Futuroskopa park, Francuska

Transparentne kuće Staklene%20zgrade%204

Vijen (Vienne) u Francuskoj svetluca nizom sjajnih staklenih građevina koje zajedno čine Futuroskopa park (Parc du Futuroscope), tematski park zasnovan na multimediji, sinematografskim futuroskopom i audio-vizuelnim tehnikama. Zgrada bioskopa deluje teško sa svojim nazubljenim ivicama, podsećajući na staklene krhotine, dok je L’Omnimax jedna sfera unutar staklene kutije. Treća konstrukcija, L’Imax 3D, prekrivena je staklenim pločicama u kojima se ogleda.


Transparentne kuće Maslin10
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Transparentne kuće Empty
PočaljiNaslov: Re: Transparentne kuće    Transparentne kuće Sat610Pon 12 Jan - 9:53

Poslovni prostor arhitektonskog biroa Selgas Cano, Španija

Transparentne kuće Staklene%20zgrade%205

Većina nas radi u neinspirativnim kancelarijskim prostorima koji izgleda da su projektovani bez veze sa prirodom i bez sluha za nju. Možemo samo da sanjarimo o pogledu na vrhove drveća koje imaju srećnici koji provode svoje dane u madridskom poslovnom prostoru španskog arhitektonskog biroa Selgas Cano. Kancelarija u obliku cevi je porinuta u tlo, a nudi jedan dugački zid od prozora, dajući prisutnima osećaj da su potpuno stopljeni sa šumom.Farnsvort kuća (Farnsworth House) Mis Van der Roea, SAD

Transparentne kuće Staklene%20zgrade%206

Klasičan primer upotrebe stakla u pravoj modernoj stambenoj arhitekturi, Farnsvort kuća Misa van der Roea, jeste paviljon sa svim zidovima od stakla koji povezuju stanare sa njihovim mirnim šumskim okruženjem. Drveće koje okružuje kuću, koja se nalazi na osamljenom mestu od 4ha nedaleko od Čikaga, pruža neki privid privatnosti. Objekat je izdignut kako bi bio što je moguće više svetao na zemlji. O svom projektu Van der Roe je rekao: „Priroda, takođe, živeće svoj sopstveni život. Moramo paziti da je ne narušimo bojom naših kuća i opremom enterijera. Ipak, trebalo bi da pokušamo da dovedemo prirodu, kuće i ljudska bića u čvršće jedinstvo“.


Transparentne kuće Maslin10
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Transparentne kuće Empty
PočaljiNaslov: Re: Transparentne kuće    Transparentne kuće Sat610Pon 12 Jan - 9:55

Santambrogiomilano - kuća Staklena kocka

Transparentne kuće Staklene%20zgrade%207

Da li biste mogli da živite u staklenoj kocki poput ove, gde su čak i zidovi i stepenice providni? Projektovana više zbog estetike nego praktičnosti, Stakleni dom Karla Santambrođija i Enija Arosija (Carlo Santambrogio, Ennio Arosio) sagrađena je da prikaže njihovu liniju nameštaja Simplicity – Jednostavnost. Iako je teško zamisliti da se život živi baš ovako – transparentno – sama građevina, gledana kao umetnički predmet, veoma je lepa za posmatranje.

Zgrada Bloh, Muzej umetnosti Nelson-Atkins, SAD

Transparentne kuće Staklene%20zgrade%208

Zapanjujući dodatak Stivena Hola (Steven Holl) Muzeju umetnosti Nelson-Atkins u Kanzas Sitiju čine pet međusobno povezanih kutija od zaleđenog stakla koje okružuju park sa skulpturama mnogo konvencionalnijeg postojećeg muzeja. Noću one postaju nalik papirnim laternama u travi, svetlim i efemernim. Bloh zgrada dovodi muzej, sagrađen 1933. godine, u XXI vek, ne samo njegovim neobičnim eksterijerom već i vizuelno angažovanim, ali prigodno bezizraznim belim prostorom galerije unutra.


Transparentne kuće Maslin10
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Transparentne kuće Empty
PočaljiNaslov: Re: Transparentne kuće    Transparentne kuće Sat610Pon 12 Jan - 9:55

Staklena kapela La Estancia, Meksiko

Transparentne kuće Staklene%20zgrade%209

Kada je mladi arhitekta iz biroa Bunker Arqutectura želeo da se venča u vrtovima La Estancia u Meksiku, vlasnik tog mesta je pomislio da bi bilo apsolutno romantično da arhitekta projektuje novu kapelu u vrtovima. Manje romantične su bile naizgled beskrajne rasprave koje su usledile oko projekta objekta. Vlasnik je želeo da bude zatvorena sa klimatizovanim prostorom, arhitekta ju je zamislio otvorenu. Vlasnik je bio naklonjeniji tradicionalnom izgledu, arhitekta je želeo modernu estetiku. Ono što je napravljeno predstavlja kompromisno rešenje. Da bi sprečio neželjeni efekat staklene bašte, Bunker je upotrebio U-profilisane staklene ploče koje su se uklapale u jedinstven omotač koji omogućava ventilaciju.

Feria Valencia Convention and Exhibition Center, Španija

Transparentne kuće Staklene%20zgrade%2010

Podsećajući na duguljasti stakleni mehur odozgo, Feria Valencia Convention and Exhibition Center pretvara se u savršeni krug kada se posmatra sa suprotne strane plitkog jezera koje vodi ka njegovom ulazu. Naime, zapanjujuća staklena konstrukcija samo je krov zgrade. Veći deo četvorospratnog centra nalazi se pod zemljom.


Transparentne kuće Maslin10
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Transparentne kuće Empty
PočaljiNaslov: Re: Transparentne kuće    Transparentne kuće Sat610Pon 12 Jan - 9:56

ItHouse Talmana Koha, SAD

Transparentne kuće Staklene%20zgrade%2011

Ova predivna prefabrikovana kuća nalazi se na usamljenom pustinjskom mestu izvan Džošua Tri nacionalnog parka u planskom naselju nazvanom Three Junipers. itHouse koju je projektovao arhitektonski biro Talmana Koha (Taalman Koch Architects), sagrađena je od staklenih panela koji su ugrađeni u aluminijumske okvire. Napaja se isključivo fotonaponskom i solar-termalnom energijom i nije priključena na elektro mrežu. Ima relativno malu kvadraturu od 150m2.

X House biroa Arquitectura X, Ekvador

Transparentne kuće Staklene%20zgrade%2012

Projektujući svoj dom bez lokacije u vidu, Adrijan Moreno Nunjez i Marija Samanijego Pons (Adrian Moreno Nunez, Maria Samaniego Ponce) fokusirali su se na projekat koji može da se uklopi skoro bilo gde: „Kutija sa otvorenim krajem, čije će prostorne međe biti istočni i zapadni venci Anda ”. Izabrali su staklo jer obezbeđuje neograničen osećaj prostora i, u ekvadorskoj umerenoj klimi tokom cele godine, neće predstavljati nikakve probleme po pitanju efekta staklene bašte ili nedovoljne izolacije.


Transparentne kuće Maslin10
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Transparentne kuće Empty
PočaljiNaslov: Re: Transparentne kuće    Transparentne kuće Sat610Pon 12 Jan - 9:57

Fondacija Langen Tadao Anda, Nemačka

Transparentne kuće Staklene%20zgrade%2013

Smeštena u Nojsu, Nemačka u raketnoj stanici Hombrojh, bivšoj NATO bazi, fondacija Langen je muzej koji čuva kolekciju orijentalne i moderne umetnosti. Posetioci ulaze u ovaj kompleks koji je projektovao Tadao Ando kroz prosek u zaobljenom betonskom zidu, a njihov pogled momentalno privlači karakteristična staklena envelopa zgrade. Ova envelopa ne samo da omogućava da hodnici oko betonskog jezgra budu pokriveni, već i reflektuje plitko veštačko jezero na kome se jednim delom nalazi.gradjevinarstvo.


Transparentne kuće Maslin10
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Transparentne kuće Empty
PočaljiNaslov: Re: Transparentne kuće    Transparentne kuće Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Transparentne kuće
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Rad kod kuće
» Od kuće do škole – od škole do kuće…
» Neobične kuće
» Kuće poznatih ličnosti
»  Tradicionalne kuće , jedinstvena gradnja
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Umetnost i Kultura :: Ostala umetnost :: Arhitektura-