Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Poligraf - Detektor laži

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Poligraf - Detektor laži Empty
PočaljiNaslov: Poligraf - Detektor laži   Poligraf - Detektor laži Sat610Čet 2 Okt - 15:05

Poligraf - Detektor laži Poligr10
Poligraf (polygraph) je instrument koji je konstruisan za istovremeno beleženje više podataka koje nastaju prilikom ispitivanja. Kad subjekat pokuša da prikrije istinu na odredjenim pitanjima, uz pomoć psiholoških testova registruju se fiziološke promene koje nisu pod kontrolom centralnog nervnog sistema u disanju, krvnom pritisku, pulsu, znojenju.
Društvo se oduvek susretalo sa izgovorenom laži i protiv ove pojave pokušavano je boriti se na načine koji su odgovarali vremenu u kome je ta laž izgovorena.Istorijat obmane star je kao i sama istorija ljudskog društva. Poznati su nam testovi, radi utvrđivanja istine, kao što su : žvakanje riže, viljci za palčeve, španske čizme, žar, voda itd. To su metodi kao i mnogi drugi koji su korišćeni kroz istoriju radi utvrđivanja nečije krivice.
Naučni pristup poligrafu počinje sa Mosso-om i njegovim Erorgrafom kao i sa Cesare Lombroso-om. On je upotrebio sprave koje su zamislili i napravili drugi naučnici u lekarske svrhe. Ne može se smatrati ocem "detektora laži" ali mu se mora odati priznanje da je on bio prva osoba koja je upotrebila humanu napravu za razotkrivanje laži.
Detektor laži od Marstena 1915. godine do Larsena 1921. godine dobija konture aparata koji se na razlikuje po temeljnim principima od današnjih. Prva poligrafska labaratorija, otvorena u Čikagu 1930. godine, bila je snabdevena svim modernim aparatima i instrumentima onog doba koji su se u to vreme mogli nabaviti za naučno otkrivanje zločina.
U zajedničkoj državi (SFRJ) aparat je nabavljen 1959. godine a uspeh je zabeležen već 1960. godine - u rešavanju krivičnog dela ubistva. To je znatno ubrzalo proces primene poligrafa na našim prostorima.

Projekat primene privatnog poligrafa naišao je na veliko interesovanje.


Primena poligrafa:

* Krivične istrage.
* Predbračni testovi.
* Građanske parnice.
* Interne krađe i prevare.
* Sumnje u neverstvo.
* Industrijska špijunaža.
* Razvodi.
* Provera kandidata za zapošljavanje.
* Narkomanija i alkoholizam.
* Različiti problemi poslovanja.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Poligraf - Detektor laži 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Poligraf - Detektor laži Empty
PočaljiNaslov: Re: Poligraf - Detektor laži   Poligraf - Detektor laži Sat610Čet 2 Okt - 15:08

Pijanci ne mogu na testiranje

Poligarfsko ispitivanje ne pomaže kada su ispitanici pod uticajem droge, alkohola ili lekova za smirenje. Osim toga, izričito je zabranjeno i testiranje trudnica, porodilja, pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima, osoba kojima je dijagnostikovana neka neuropsihijatrijska bolest ili koje u trenutku ispitivanja na poligrafu trpe fizički bol.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Poligraf - Detektor laži 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Poligraf - Detektor laži Empty
PočaljiNaslov: Re: Poligraf - Detektor laži   Poligraf - Detektor laži Sat610Čet 2 Okt - 15:10

Niko nije prevario detektor laži

Poligraf - Detektor laži 122568_zavilili-smo-poligraf03-foto-n-raus_f

Soba je prijatna, okrečena u svetlo zeleno. Svetlo je neupadljivo, ne udara u oči. Atmosfera je, takoreći, kućna. Sedate u fotelju, veliku i udobnu. Onda vam stavljaju dva uvijena, elastična kabla - jedan oko stomaka, isti takav oko grudnog koša. Oko leve ruke kaiš, isti kao kad se meri krvni pritisak kod lekara. Na prste leve ruke dve trake, a na srednji prst desne - štipaljka. Gledate pravo u zid preko puta. Na njemu nema ničega što može da skrene pažnju, nikakvih slika, detalja, ništa - samo najobičniji zid ofarban u sivo. Koliko god da ste koncentrisani i radoznali, postoji doza nelagode zbog susreta sa nečim novim i nepoznatim. Posle toga, kreću pitanja...

Tako počinje poligrafsko ispitivanje u policiji ili - kako se u narodu već odomaćilo - na takozvanom detektoru laži. U Kragujevcu, u zgradi MUP-a, ovaj aparat radi od 2006. godine. Do sada je na njemu ispitano više od hiljadu osoba. Pravila nema, ali izuzetaka ima, mada na njegove senzore i žice mogu da budu prikačeni skoro svi - pol, imovinsko stanje ili obrazovanje ne znače ništa. Ova moderna mašina, zapravo, zna samo za jednu podelu - na istinu i laž.

Poligraf - Detektor laži 122570_zavilili-smo-poligraf02-foto-n-raus_f

- Više od 80 odsto ispitanih je pokazalo da je nedužno osumnjičeno. Tako su, uz pomoć poligrafa, olakšali sebi, ali i policiji, koja je utvrdila da nisu krivi i skrenula istragu u drugom smeru. Ali, uspeli smo da razrešimo neke slučajeve koji su bili skoro nerešivi. Recimo, čovek iz okoline Smedereva je pre godina prijavio nestanak svoje žene. Policija je uzaludno pokušavala da je nađe jer je i ranije nekoliko puta odlazila od kuće. A onda, posle skoro godinu dana, pozvali smo ga na poligrafsko ispitivanje. Pristao je. Bio je upoznat zbog čega ga zovemo pa smo krenuli sa direktnim pitanjima: „Da li ste umešani u nestanak svoje supruge?“, „Da li ste je vi ubili?“, „Da li znate gde je zakopano njeno telo?“... Onda je počela da se raspliće istina. Znali smo kada laže, a kada smo mu pokazali rezultate testa, shvatio je i on da sve znamo i da aparat nije slagao. Priznao je zločin, a inspektore odveo na lice mesta. Otkopali su telo i DNK analizom utvrdili da je to njegova supruga. Osuđen je, sada je u zatvoru, priča Aleksandar Milenković, poligrafski ispitivač u policiji.

Poligraf - Detektor laži 122569_zavilili-smo-poligraf01-foto-n-raus_kf

Poligraf u Kragujevcu jedini je u centralnoj i zapadnoj Srbiji. Svakoga dana radi i pomaže da se povuče pouzdana linija između istine i laži. Na ekranu kompjutera se jasno vide, u različitim bojama, pet linija. Krivudaju, i pokazuju promene u organizmu. Prva linija meri disanje na grudima, druga disanje na stomaku. Treća pokazuje tzv. galvansku reakciju, odnosno znojenje. Četvrta ocrtava rad srca, njegov volumen i promenu krvnog pritiska. Peta meri najsitnije krvne sudove i njihovu prozirnost.

- Test se radi samo na dobrovoljnoj osnovi. Mnogi pokušavaju da prevare poligraf, ali to do sada nikome nije uspelo. Vidi se kada neko slaže jer organizam vrlo jasno reaguje. Linije počnu da „skaču“. Najmodernija svetska istraživanja pokazala su da je ovaj metod je pouzdaniji od bilo kakvih svedoka i očevidaca. Ipak, u našem pravosuđu poligrafski test nije dokaz na sudu, ali zato u SAD i u nekim zemljama EU jeste. Onoga ko se priključi na poligrafski test ne pratimo samo preko kompjutera, već ga i gledamo. Prate se pokreti lica, očiju, prstiju. Upravo mimika često otkriva ono što aparat ne može - priča Milenković, koji je pre nego što je završio specijalnu školu za rad na poligrafu radio godinama kao operativac policija na razotkrivanju najtežih zločina.


blic


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Poligraf - Detektor laži 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Poligraf - Detektor laži Empty
PočaljiNaslov: Re: Poligraf - Detektor laži   Poligraf - Detektor laži Sat610Čet 2 Okt - 15:14

Smetaju muve i štikle


Važno je, kako kažu stručnjaci u policiji, da prostorija u kojoj se obavlja ispitivanje bude zvučno izolovana, da u nju ne dospevaju zvuci spolja.

- Imali smo slučaj kada smo ispitivali osumnjičenog u drugom gradu. Bila je tišina, ali je kroz odškrinut prozor uletela muva, usred testa koji traje i po par sati... Počela je da leti i zuji po kancelariji. Ispitanik se uznemirio, a pritisak je počeo da mu skače. Srce mu je brže lupalo. Sve se poremetilo... Slično je bilo i kada je kroz vrata, koja nisu bila tapacirana, ispitanik čuo ženu na štiklama kako ide kroz hodnik. Kako se približavala, njemu su „krivulje“ bile sve veće. I tu smo morali da prekinemo rad - priča inspektor Milenković.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Poligraf - Detektor laži 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Poligraf - Detektor laži Empty
PočaljiNaslov: Re: Poligraf - Detektor laži   Poligraf - Detektor laži Sat610Čet 2 Okt - 15:21

Kako prevariti detektor laži

Prijevara poligrafaAutor: Legolas

Postoji niz slučajeva u kojima možete bti podvrgnuti poligrafu, ili detektoru laži. Ovi testovi mogu biti izvor tjeskobe i neugode čak i kod osoba koje nemaju ništa sakriti, i to s dobrim razlogom: poligraf pregledi su ispitivanja, i često se događa da nevini ljudi bez razloga, ne prođu test, tj. da ih se lažno optuži. Zašto?


Budući da su poligrafi daleko od savršenog, ustvari, mnogi stručnjaci smatraju da je to farsa, a gotovo svi znanstvenici koji su ih pročavali (i još neki poligraf administratori) shvatili su da su poligrafi ozbiljno limitirani. Srećom, upravo zbog toga, oni su JEDNOSTAVNI ZA PREVARITI. Pa ako ne ne želite da vaš potencijalni poslodavac dozna nešto više o vašim mladenačkim greškama ili se želite osigurati da ne padnete na poligrafu samo zato jer ste nervozni, slijedite ove korake da preuzmete kontrolu nad svojim ispitivanjima.


1. Odbiti poligraf

Najlakši način da ne padnete na poligrafu jest da ga odbijete. Dok odbijanje poligrafa može spriječiti dobivanje posla, zbog toga vjerojatno nećete dobiti otkaz. U SAD-u, u privatnom sektoru poslodavci ne mogu raskinuti radni odnos ili poduzeti druge takve negativne radnje temeljene isključivo na odbijanju poligrafa, državni zaposlenici se moraju odazvati poligrafu. Ako je vaš poligraf dio kaznene istrage imate pravo odbiti (u SAD-u, barem), i trebali biste odbiti, čak i ako ste nevini, zbog mogućnosti "lažno pozitivnog odgovora".

2. Saznajte više o poligrafima

Čitajući ovaj članak ste na pravom putu, ali ako vaša karijera ili sudski postupak ovisi o tome, učinite što je više istraživanja moguće. Najvažnije je znati da poligraf nije egzaktna znanost. U stvari, do te mjere možemo reći ako je uopće znanost, tek je u povojima, koja često daje netočne rezultate.

3. Praksa je dobra protumjera

Protumjere koje ćemo proći skoro mogu jamčiti da ćete "proći" poligraf ispita, ali samo ako ih ispravno prođete. Nakon što ste pročitali o mjerama, budite sigurni da ih vježbate i prije testa, tako da ste temeljito spremni.

4. Saznajte unaprijed što oni žele saznati i koji je cilj poligrafa

Poligrafsko ispitivanje provodi se kako bi saznali određene informacije, poput toga; da li ste špijun ili da li ste uzimali drogu. Pripremite se unaprijed za razmišljanje o tome što će oni tražiti, što su stvari koje ne smijete priznati. Ispitivač će vas pitati mnoga neugodna pitanja, ali samo NEKA SU VAŽNA. Ako je vaš test potaknut specifičnim incidentom, vjerojatno znate što ispitivač traži, ali ako se želite zaposliti i došli ste na test, istražite politiku tvrtke ili agencije kako biste utvrdilo što možete a što ne možete priznati.

5. Pristupite vašem cijelom "danu s poligrafom", kao testu

Odnosite se prema ispitu poligrafa kao da idete na ekstremni intervju za posao. Odjenite se konzervativno i na odgovarajući način, te pokušajte ostaviti dobar dojam prije testa, i budite sigurni da stignete na vrijeme. Ne biste se vrpoljili, radili ništa sumnjivo, ili kopali vaš nos tijekom intervju za posao, jel tako? Pa, poligraf shvatite kao EKTREMAN INTERVJU, jer svaki vaš potez je vrlo vjerojatno promatran i uhvaćen od trenutka kad dođete na testiranje.

Postoji mogućnost da će skrivene kamere biti sakrivene u čekaonici i zahodima, i gotovo sigurno će biti kamera ili dvosmjerno ogledalo u sobi s poligrafom. Vaše poligrafsko ispitivanje započinje dugo prije nego što vas „spoje“ s poligrafom, a završava onda kada napustite mjesto ispitivanja.

6. Ne priznajte ništa relevantno

Posao poligrafa je da izvuče priznanja, i na neki način, cijeli ispit je složen tako da vas navuku kako bi priznali nešto. Nikada nemojte priznati relevantne informacije. Bez obzira kako linije na karti izgledaju, ništa nije više štetno od vašeg priznanja. Ispitivač će vas najvjerojatnije pokušati uvjeriti da on ili ona može "vidjeti" laž u vašem poligraf testu, čak i ako ne postoji ništa abnormalno tamo. NE padajte na to. Međutim, vi se želite prikazati kao iskrena osoba u cjelini, tako da se ne bojite priznati „manje vrijedna“ tzv. „kontrolirana pitanja“ pitanja (vidi dolje)- samo ne priznajte ništa u tim odgovorima koji se mogu vezati radi daljnjeg ispitivanja ili se mogu protumačiti kao relevantna.

7. Imajte na umu da ispitivač nije vaš prijatelj

Ispitivač vas može pokušati uvjeriti da je on ili ona na vašoj strani i da će vam pomoći samo ako ćete biti iskreni. To je obmana, nemojte ga/ju slušati.

8. Čuvajte se predtestnih trikova

Ispitivači često pokušavaju usaditi strah u osobu ili uvjeriti osobu točnost poligrafa. Teorija je da što se više bojite, veća je mogućnost da ćete biti uhvaćeni zbog vaših fizioloških reakcija. Osim toga ispitivač može pokušati dobiti reakcije od vas koje se temelje na strahu. Na primjer, on ili ona može reći da vam je potrebno da operete ruke, tako da stroj točno može pročitati vaše znojenje na rukama. Skrivena kamera u kupaonici onda može uhvatiti osobu koja ide u kupaonicu kako je propisano, ali ne i da pere svoje ruke.

9. Prepoznajte vrste pitanja koja vas pitaju

Postoje tri osnovne vrste pitanja koje ćete biti pitani: relevantna, nevažna, i kontrolna.

Nevažna pitanja su ona koja su očita, kao što su: "Kako se zovete" ili "Jeste li ikada jeli tjesteninu?" Relevantna pitanja su važna poput; "Jeste li vi izvor curenja dopisa medijima", "Da li ste ikad ukrali novac od poslodavca, " ili "Jeste li ikada prodavali drogu?" Kontrolna pitanja su ona pitanja protiv kojih će se uspoređivati vaše reakcije na relevantna pitanja. To su obično pitanja na koja, svatko može odgovoriti "da", ali svi koji iskreno odgovore osjećaju se neugodno. Pitanja poput: "Jeste li ikada varali u igri", "Jeste li ikada izrekli laž, čak i malu laž, da vaš suprug, "ili" Jeste li ikada nešto ukrali?". Prije testa ispitivač će vam obično pročitati sva pitanja koja ćete biti pitani. Ovo je dobro vrijeme da psihički izdvojite i promislite o vrstama pitanja.

10. Recite samo ono što trebate

"DA" ili "NE", su odgovori za sve što je potrebno za većinu testa. Oduprite se iskušenju da objasnite svoje odgovore ili idete u detalje, iako vas ispitivač može navući da to učinite. Budite ljubazni i kooperativni, ali ne nudite ništa više informacija nego što je apsolutno potrebno.

11. Prikrivajte svoje znanje o poligrafu

Ispitivač vas može pitati, često prije ili nakon testa, ako ste čitali ili napravili istraživanje o poligrafskom testiranju ili ono što znate o njima. Nemojte otkriti da ste to učinili, i djelujte kao da vi ne znate mnogo o poligrafskom testiranju, i da vjerujete da je poligraf znanost i da su rezultati pouzdani (ili barem ne pokazujte bilo kakve sumnje u njihovu pouzdanost).

Ispitivač će možda pokušati jedan trik spominjajući određene tehničke uvjete i akronime, kao što su: "Vaš test je xxx (za Hrvatsku ne znam točan pojam)" Dok ćete znati da je "xxx" što znači "vas nisu ulovili u laži" morate djelovati kao da nemate pojma što to znači. Previše poznavanja procesa može navesti ispitivača da pomisli da ste nešto dobro sakrili čak iako niste.

12. Odgovorite na pitanja čvrsto, ozbiljno i bez oklijevanja

Ovo nije vrijeme za šale ili vrijeme kada pokušavate biti lukavi. Želite se prikazati ozbiljno, kooperativno, i odlučno.

13. Dišite normalno

Tijekom testa (osim tijekom kontrolnih pitanja) održavajte disanje od 15-30 udisaja u minuti. Nemojte disati previše duboko.

14. Nakon disanja kod kontrolnih pitanja

Kao što je objašnjeno gore, ispitivač će usporediti fiziološke podražaje na kontrolna pitanja prema odgovorima na relevantna pitanja. Ako odstupanje tijekom kontrolnih pitanja prelazi odstupanje tijekom relevantnih pitanja, VI ĆETE PROĆI TEST. Ako međutim, reagirate više na relevantna pitanja nego na kontrolna pitanja, ispitivač će percipirati (ispravno ili pogrešno) da su ti odgovori lažni na nešto relevantno i pasti ćete na poligrafu. Kada vam postave kontrolno pitanje, promijenite način disanja. Možete probati brže ili sporije, možete držati dah po par sekundi nakon izdaha, ili možete disati plitko, na primjer. Učinite to na 5-15 sekundi i vratite se u svoj normalan način disanja prije sljedećeg pitanja.

15. Zbrojite dva i dva

Tijekom kontrolnih pitanja, također promijenite svoj krvni tlak i broj otkucaja srca. To je teško učiniti, ali sljedećih nekoliko metoda će vam u tome pomoći. Kao i kod protumjere disanja, na 5-15 sekundi, i tek kad se kontrolno pitanje postavi. Prvo je da učinite nešto psihički komplicirano kad vam se postavi kontrolno pitanje, dok vi odgovorate na isto. Na primjer, brojanje unatrag u glavi što je brže moguće, ili probajte podijeliti neki veliki broj.

16. Razmišljajte o nečemu uzbudljivom i zastrašujućem

Razmišljajte o seksu, fobijama, ili nečemu što vas čini ljutim.

17. Ugrizite se za jezik

Ugrizite jednu stranu jezika dovoljno jako da uzrokuje bol, ali ne tako jako da krvarite. Vježbajte to u ogledalu kako biste bili sigurni da vas ispitivači ne otkriju.

18. Odradite poslijetestni intervju

Nakon što ste isključeni S POLIGRAFA, ispitivač vas može ostaviti u sobi za neko vrijeme i vratiti se. Ispitivač onda može tvrditi da "zna" da lažete o nečemu. To je trik. Ostanite mirni, čvrsti, ali pristojno ponovite što ste rekli na testu (poricanje), i ne mijenjajte ili produžujte vaše odgovore, čak ni na najmanji način. Odbijte poslijetestni razgovor ako je moguće.

DODATNI SAVJETI

* Zapamtite da ste pomno promatrani tijekom ispitivanja. Kada koristite protumjere, koristite ih diskretno. Vi želite da vaše akcije koje će se pojaviti budu suptilne i nesvjesne.
* Postoji nekoliko suptilnih varijacija na poligraf testu. Budite sigurni da ste sve temeljito istražili prije testa kako biste bili spremni na sve što vas čeka.
* Jedna dokazana metoda za podešavanje vaše reakcije srca je: IGLA U CIPELI. Možete umetnuti malu iglu u područje gdje se nalazi palac i pritisnete dolje kod ispitivanja tijekom kontrolnih pitanja, te izazovete bol. Ovo je dobar način, ali mogu vas prokužiti i jednostavno tražiti od vas da uklonite svoje cipele.


Napomena

Izvodite samo jednu protumjeru odjednom srce/krvni tlak mijenjanjem na vrijeme ili će postati previše očigledno.
Ugriz za jezik je vrlo učinkovit, ali se može otkriti ako morate govoriti duže vrijeme jer to ne možete učiniti dok pričate. Koristite ovu metodu samo, ako možete dati brzi "da" ili "ne" odgovor, koji, su srećom većinu vremena.


kakohr.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Poligraf - Detektor laži 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Poligraf - Detektor laži Empty
PočaljiNaslov: Re: Poligraf - Detektor laži   Poligraf - Detektor laži Sat610Čet 2 Okt - 15:22

Osam mjeseci zatvora zbog podučavanja kako prevariti detektor laži

Poligraf - Detektor laži Kako-f10

Instruktor poligrafa osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog obučavanja kandidata za federalne poslove kako da prevare detektor laži. Slučaj je zabrinuo američku javnost oko Prvog amandmana i legitimnosti rezultata poligrafa.

Chad Dixon iz Mariona, Indiana, izjasnio se prošle godine krivim zbog prevare i ometanja vladinih procedura u svom poslu, Poligrafskih konsultanata Amerike. Tužioci su isprva tražili dvogodišnju kaznu za Dixona, kojom su željeli da pošalju "snažnu poruku" zbog namjernog podučavanja kandidata za federalne poslove i osumnjičenih kako da varaju na poligrafu.

Asistant državnog tužiova, Anthony Philips, rekao je sudu kako je Dixon obučio između 70 i 100 osoba, uključujući i osuđivane seksualne prestupnike te vladine službenike sa sigurnosnim odobrenjima, kako da prevare poligraf. Philips tvrdi da je Dixon znao da njegove mušterije, koje su mu plaćale hiljadu dolara dnevno, traže savjet kako da prevare federalne agente, što je federalni zločin.

Dixonova odbrana, Nina Ginsberg, ustvrdila je kako su njega djela zaštićena Prvim amandmanom i da je njegov jedini zločin bio što je svojim mušterijama rekao da treba da lažu o njegovoj pomoći.

"To možda nije dobro za federalne snage zakona, ali ne može se nekome uskratiti pravo da govori ljudima kako lagati na poligrafu. Dixon im je dao savjet, nije znao da će ga oni i poslušati", rekla je Ginsberg.

Dixon je naveo kako se okrenuo instrukcijama o poligrafu kada mu je propao posao električara. Sudiji je rekao kako žali zbog svojih djela i da je bio motiviran da uđe u polje ozloglašene nepouzdanosti poligrafa, uprkos njegovoj širokoj upotrebi.

Jedna od njegovih mušterija bio je muškarac iz Virginije, osuđen za seksualni zločin, koji je podvrgnut poligrafskim testovima u okviru uslovnog puštanja na slobodu. Pao je na sedam uzastopnih testova, sve dok nije došao do Dixona, nalon čega je prošao tri testa.

Dixon je sudu rekao kako njegova metoda obuke jednostavno uči ljude kako da se relaksiraju kada ih ispituju.

"Nisam mogao da vjerujem da je to bilo dovoljno da odgovori budu smatrani istinitim", rekao je, priznavši kako je lakoća obuke pružila lažni osjećaj sigurnosti, što joj je i bio cilj.

Okružni sudija Liam O’Grady suosjeća se sa Dixonom, te je priznao da postoje sive oblasti između jednostavne podjele znanja, što je zaštićeno i ustavom, i namjernog pokušavanja varanja vlade.

"Nema ništa nezakonitu u možda 95 posto njegovog rada, ali je zatvorska kazna apsolutno neophodna kako bi odbila druge u ovom naumu", rekao je sudija.

klix.ba


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Poligraf - Detektor laži 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Poligraf - Detektor laži Empty
PočaljiNaslov: Re: Poligraf - Detektor laži   Poligraf - Detektor laži Sat610Čet 2 Okt - 15:25

Zanimljivosti

Poligraf - Detektor laži Basic-10
U Hrvatskoj Republici zakon je takav da prikupljeni podaci nisu dokaz na sudu, osim u Americi i Makedoniji. Godišnje u Hrvatskoj se napravi oko 3000 ispitivanja. Točnost poligrafa od 1000 ispitanika je oko 90%.

Detektor laži, u nekim posebnim okolnostima (teška ubojstva ili nešto slično tome) okrivljenik može biti poslan u posebne prostorije gdje se testira na detektoru laži, gdje se gleda znojenje, midrijaza (zjenica se širi zbog straha) i druge stvari, putem skrivene kamere.

Zavaravanje poligrafa je moguće, ali te posebne metode o zavaravanju poligrafa se uče u sklopu usavršavanja profesionalnih vojnika. Aparat bilježi fiziološke parametre, ali ako ispitivač nije dobro svladao tehniku očitavanja poligrama, može doći do pogreške. Tj. ne može se prevariti poligraf već poligrafskog ispitivača. I vješt kriminalist se može prevariti da donese pogrešno mišljenje, ako se radi o osobama koji su psihički bolesnici. Najčešće se opovrgavaju poligrafskom ispitivanju ubojice, silovatelji, te ostali počinitelji teških pronevjera.

Evo nekoliko već poznatih metoda:

   Raznim tabletama za tlak prije testa na poligrafu remetite svoj krvni tlak i funkciju srca.
   Imajte na umu da ispitivač nije vaš prijatelj.
   Izrazito mirnim razgovorom ispitivač može pokušati dobiti reakcije od vas koje se temelje na strahu.
   Postoje tri osnovne vrste pitanja: nevažna, relevantna i kontrolna. Na koja se odgovaramo izričito samo sa „DA“ ili „NE“. Može ih biti od najčešće tri i do najrjeđe osam. Svrstana su u dva glasna i jedan tihi test. Ponavljaju se u par navrata ista pitanja, samo drugim redoslijedom.
   Prikrivajte svoje znanje o poligrafu.
   Odgovorite na pitanja čvrsto, ozbiljno i bez oklijevanja.
   Dišite normalno.
   Podijelite neki veliki broj u glavi.
   Razmišljanje o nečemu uzbudljivom i zastrašujućem
   Prouzročite laganu bol, a neprimjetnu.
   Odbijanje razgovora s ispitivačem prije i poslije testnog razgovora (tu se prati verbalna i neverbalna komunikacija)


2. Drugo značenje riječi poligraf je vrlo plodan i mnogostran pisac, pejorativno: svaštar.

wikipedia


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Poligraf - Detektor laži 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Poligraf - Detektor laži Empty
PočaljiNaslov: Re: Poligraf - Detektor laži   Poligraf - Detektor laži Sat610Čet 2 Okt - 15:27

Moždani talasi P300 i novi detektor laži

Poligraf - Detektor laži 1335

Kriminolozi se slažu da je poligrafsko ispitivanje korisno, ali često nepouzdano. Savremena empirijska evidencija pokazuje da današnji „detektori laži“ nemaju naučnu vrednost i ne mogu biti smatrani za validan dokaz na sudu, već služe više kao putokaz i pomoć u istrazi.

Kao jednu od najvećih mana poligrafa, stručnjaci ističu mešanje svesti i podsvesti, odnosno nemogućnost pravljenja razlike između odsanjanog i zaista doživljenog u budnom stanju. Jednostavnije rečeno, ukoliko ste sanjali da ste nekog usmrtili, pokušaj odgovaranja na pitanje da li ste zaista ubili tu osobu stvoriće na poligrafu konfuziju i potencijalno izazvati pogrešan nalaz.

Svesni potrebe savremene kriminalistike da pronađe pouzdane načine utvrđivanja da li ispitanik govori istinu, naučni tim Northwestern univerziteta na čelu sa Johnom B. Meixnerom sprovodi opsežno istraživanje moždanih talasa koji se javljaju kao reakcija na viđene scene.

Poligraf - Detektor laži Brain

Elektroencefalografija (EEG) je pokazala da moždani talas, poznat kao P300, zasija kada osoba prepozna pojam ili objekat koji za nju ima značenje. Meixner ističe da je metoda toliko precizna da mozak reaguje i razlikuje najsitnije detalje, npr. boju kišobrana koji je osoba nosila određenog dana.

U sklopu istraživanja, grupa studenta je volontirala noseći određeno vreme male kamere koje su beležile sve šta su radili i videli. U ispitivanju koje je sledilo, njima su tokom praćenja P300 talasa opisivani detalji koji su viđeni na njihovim snimcima, izmešani sa detaljima tuđih snimaka. Nezavisno od njihove volje, zdravstvenog stanja i psihološkog profila, EEG je detektovao promene u intenzitetu P300 talasa jedino pri opisivanju pojmova koje su zaista doživeli.

Sledeća etapa istraživanja je praćenje P300 talasa u situacijama kada se ispitanicima pokazuju samo slike koje su mogli videti ako su prisustvovali nekom događaju, bez pitanja i opisa. Test uključuje simulacije podeljene na mete, ne-mete, probe i irelevante. Mete su prizori, zvuci i ostale simulacije koje ispitanik poznaje nezavisno od teme ispitivanja. Probe su simulacije na koje može da reaguje samo krivac, ili svedok događaja koji poseduje relevantne informacije. Irelevanti su kontrolni stimulusi za koje se ne očekuje da budu prepoznati.

Ukoliko i ova faza pokaže preciznost i doslednost prethodne, nema sumnje da će u narednom periodu test P300 talasa predstavljati jedno od najvećih otkrića savremene kriminalistike. Primena ove metode bi imala veliki značaj u bržem i pouzdanijem otkrivanju počinilaca najvećih zločina, kao i u prevenciji terorizma i organizovanog kriminala, putem ispitivanja saradnika poznatih i/ili pravdi nedostupnih kriminalaca.

Poligraf - Detektor laži Brain25

medias


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Poligraf - Detektor laži 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Poligraf - Detektor laži Empty
PočaljiNaslov: Re: Poligraf - Detektor laži   Poligraf - Detektor laži Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Poligraf - Detektor laži
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Novi detektor laži
» Laži me (Lie to me)
» Zanimljivosti sa zvijezdama
» Najčešće laži muškaraca
» 8 laži jedne majke
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Nauka :: Vreme nauke-