GLAS ANĐELA: Poslušajte Ruskinju kako peva Vidovdan
Video pevačice već u proseku je sakupio preko sto hiljada poseta, a sve zato, što privlači svojom jednostavnošću i prelepim glasom.
Bez tebe ne znam kako se voli. Pozdrav iz Srbije! - tako komentarišu na Internetu jutjub spotove sa lepom devojkom iz Kurska Natalijom Čapliginom, koja je oduševila poklonike starom srpskom pesmom "Vidovdan" - Znam da je Vidovdan vrlo značajna pesma za Srbe, da je ona svojevrsna himna. Tako da smisao i važnost reči shvatam, nisam samo učila reči da ih pravilno izgovorim, rekla je Natalija.
Kurir
Poslednji izmenio neno dana Ned 2 Jul - 13:51, izmenjeno ukupno 1 puta
neno
MODERATOR
Poruka : 35951
Učlanjen : 09.02.2014
Raspoloženje : ~~~
Naslov: Re: Vidovdan Ned 2 Jul - 13:51
Milutin Popović Zahar. Kompozitor, tekstopisac, aranžer, slikar, magistar i doktorand međunarodnog prava, davne 1989. stvorio je “Vidovdan”. Po mišljenju mnogih, jednu od tri najčuvenije srpske pesme.
Za sva vremena. Simbolično, na današnji dan, sa Zaharom smo se prisetili dana kada je nastala večna srpska pesma, te po čijem blagoslovu. – Pesma je nastala tako što sam ja pozvan od strane direktora PGP-a i on je rekao da ga je zamolio sekretar patrijarha Pavla da se, pre proslave 600 godina od Kosovskog boja, napravi 10 pesama o Kosovu. Izbor je pao na mene, ne znam kako ni zašto. Bilo je tu i drugih dobrih kompozitora, ali ja sam dobio i izgleda da sam opravdao poverenje. To je najbolje što sam uradio u životu. “Vidovdan” peva pola sveta, ne samo Srbi – kaže Zahar za Telegraf.
– U kratkom vremenu sam imao tu inspiraciju, a kako i ne bih kad sam odrastao na verskim pesmama u Loznici, u Tršiću, gde sam i rođen. “Vidovdan” je nastala poslednja u nizu koje sam napravio. Ovo mi nećete verovati… Ja sam pola dana osećao strašnu groznicu, nisam znao kako se zovem.
Od besa sam seo na pod, i odjednom… Video sam lik patrijarha Pavla. Kao da mi je poslao poruku, preko neke sile Božanske… Ja sam za 5 minuta napisao i melodiju i sve strofe! Za 5 minuta…a u meni je to vrilo mesec dana, otkako sam počeo da radim. Eto… Posle dva dana smo krenuli u snimanje. Izgleda kao fantazija, sanjarija… Ali, nije – rekao nam je čuveni Zahar iza kog stoje najlepše sprske pesme. Među hitovima koje je stvorio Zahar su i “Od Vardara, pa do Triglava”, “Živela Jugoslavija”, “Hej, Jugosloveni”, “Svilen konac”, “Svirajte mi Marš na Drinu”, “Nizamski rastanak”, “Ivanova korita”…
Danas u 1:35 od Emelie
» Uz ovo kuliram
Danas u 1:29 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie
» Šta slušate dok kuckate na Haossu?
Juče u 22:35 od Emelie
» Šta trenutno slušate?