Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Empty
PočaljiNaslov: Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje   Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Sat610Sre 3 Sep - 17:53

Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje

Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Proforijent1


Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Profesionalna-300x300

Značaj i prioritet različitih programa profesionalne orijentacije se ogleda u merama koje sprovodi jedna država.

Sa socijalnog aspekta profesionalna orijentacije se nalazi u cikličnom sistemu sa drugim procesima koji zavise uzajamno jedni od drugih. Profesionalna orijentacija doprinosi boljem funkcionisanju tržišta rada i zapošljavanja, kao rezultat ovih procesa dolazi do stvaranja novih radnih mesta i traženje novih profila, zatim nastaje potreba za kompetentnim i bolje obučenim radnim kadrom, a veći kvalitet radnih mesta i bolji uslovi rada predstavljaju četvrtu etapu u procesima uspostavljanja principa savremenog ekonomskog konteksta obrazovanja i zapošljavanja individue sa jedne strane i ekonomski prosperitet zemlje sa druge strane.

Kako bi profesionalna orijentacija ispunila svoje ciljeve u skladu sa opisanim procesom, resorna ministarstava – Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo omladine i sporta, kao i druge institucije koje su ključni nosilac društvenog i privrednog razvoja, rade na ostvarenju ciljeva usvojenih strateško-normativnih dokumenata. U kontekstu ovog programa, najznačajnija dokumenta su: Nacionalna strategija zapošljavanja Srbije, Strategija razvoja stručnog obrazovanja u Republici Srbiji, Strategija obrazovanja odraslih, Nacionalna strategija za mlade, Nacionalna strategija za smanjenje siromaštva, Nacionalna strategija privrednog razvoja od 2006 do 2012. godine, kao i Strategija karijernog vođenja i savetovanja u Republici Srbiji. Ipak i pored dobro postavljenog strateško-normativnog okvira delovanja resornih ministarstava i institucija, veća koordinacija u realizaciji aktivnosti i bolja saradnja je neophodna kako bi se postigli planirani ishodi i rezultati.

Ako posmatramo lokalni nivo kroz pomenute aspekte susrećemo se sa dve vrste problema u implementaciji aktivnosti koje se odnose na profesionalnu orijentaciju. Odgovaranje na izazove u specifičnoj lokalnoj sredini je uslovljeno nacionalnim okvirima, a sa druge strane programska saradnja jedinica lokalne samouprave, institucija i filijala iz nacionalnog sistema (škole, NSZ itd.), kao i civilnog sektora koji se bavi ovom temom je na različitim nivoima u svakoj specifičnoj lokalnoj zajednici.

Način za prevazilaženje ovih problema na lokalnom nivou uz poštovanje karakteristika svake lokalne zajednice je stvaranjem mreže pružaoca usluga profesionalne orijentacije. Najznačajniji akteri mreže na lokalnom nivou su: Jedinica lokalne samouprave (Kancelarija za mlade), osnovne i srednje škole, filijala NSZa, različite organizacije civilnog društva, službe i agencije koje se bave profesionalnom orijentacijom, kao i različiti akteri na lokalu koji realizuju međunarodne projekte. Usluge i servisi profesionalne orijentacije mogu se podeliti na:

-          Edukaciju iz oblasti profesionalne orijentacije – različite vrste obuka i treninga koje omogućavaju mladima da razumeju svoje motive, interesovanja, vrednosti i sposobnosti kojima mogu doprineti društvu, zatim im obezbeđuju znanja o tržištu rada, unapređuju njihove veštine donošenja odluka za svoje buduće obrazovanje i zanimanje, osposobljavaju ih da planiraju svoju karijeru.

-          Karijerno informisanje – obezbeđivanje informacija o zanimanjima, putevima karijere, potrebama na tržištu rada, obrazovnim insitucijama, aktuelnim programima i projektima koji se realizuju, aktivnostima koje se realizuju na lokalu (sajmovi, prakse, volontiranje itd.).

-          Karijerno savetovanje – omogućava pojedincu da sagleda i razume sopstvene ciljeve za dalji profesionalni razvoj, osnažuje ga za donošenje i preispitivanje odluke o karijeri, priprema ga na buduće promene i izazove na karijernom putu, organizovanju sopstvenih potencijala kako pri traženju, tako i pri obavljanju posla.

-          Posredovanje u zapošljavanju – obezbeđivanje znanja i informacija za pronalaženje zaposlenja, pokretanje sopstvenog biznisa, omogućavanje sticanja radnog iskustva kroz realizaciju različitih oblika praksi i pripravničkog staža.

Sve pomenute usluge i servise profesionalne orijentacije realizuju akteri mreže na lokalnom nivou, a koordinacioni mehanizmi obezbeđuju pregled i kvalitet postojećih usluga i servisa na lokalu.

Realizacija aktivnosti koje se odnose na profesionalnu orijentaciju na lokalnom nivou

Aktivnosti koje se realizuju na lokalnom nivou na različite načine doprinose unapređenju usluga i servisa profesionalne orijentacije mladih. Pregled realizovanih aktivnosti na lokalnom nivou omogućava i mapiranje oblasti profesionalne orijentacije i karijernog delovanja, kao i mogućnosti programskog razlikovanja, ali i saradnje različitih aktera.

Filijale NSZ-a pružaju uslugu karijernog savetovanja i informisanja kroz sledeće mere: uspostavljanje kontakta sa poslodavcima, informisanje o mogućnostima za razvoj karijere, procena zapošljivosti i individualni planovi zapošljavanja, savetovanje, selekcija i klasifikacija, sajmovi zapošljavanja, sajmovi profesionalne orijentacije, klub za traženje posla „Job Club“, obuka za aktivno traženje posla, trening samoefikasnosti. Takođe, Centri za profesionalno informisanje i savetovanje (CIPS) koji postoje pri filijali NSZ-a, omogućuju programsko umrežavanje profesionalne orijentacije. Aktivnosti organizacije sajmova zapošljavanja i sajmova profesionalne orijentacije mogu doprineti zajedničkim promotivnim aktivnostima, kao i obezbeđivanje informacija mladima/korisnicima programa šta mogu da dobiju različitim obukama.

U okviru škola postoje raznovrsne aktivnosti. U osnovnim školama, pored profesionalne orijentacije koju realizuju školski pedagozi i psiholozi, realizuje se i program profesionalna orijentacija. Aktivnosti u okviru stručne službe u školi (prosvetno-pedagoška služba) su usmerene na primenu testova, davanje povratne informacije i usmeravanje na filijale NSZa za dalju profesionalnu orijentaciju. Program profesionalne orijentacije omogućava da mladi u okviru svoje škole prisustvuju petofaznoj obuci koja ih osnažuje da samostalno donesu odluku na osnovu uvida u sopstvene kapacitete, uvida u informacije o budućim zanimanjima i karijernim putevima, kao i praktičnog iskustva u realnim susretima sa budućim zanimanjem.

U okviru srednjih škola, Beogradska otvorena škola je razvila “Model karijernog vođenja i savetovanja u srednjim stručnim školama“. Online portal za srednjoškolce „Mingl“ koji može poslužiti kao izvor informacija za izbor buduće karijere, kao i dodatnim obukama, kursevima, takmičenjima, mogućnostima za volonterizam i aktivizam mladih.

U pojedinim lokalnim zajednicama se implementiraju različiti međunarodni programi koji se odnose na profesionalnu orijentaciju i preduzetništvo -  Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj (PBILD), Zapošljavanje i migracije mladih (YEM), Job shadowing program, Razvoj karijere i preduzetništvo mladih u Srbiji (Ambasada SADa), Projekat održivog lokalnog razvoja (USAID), Projekat za jačanje ekonomske sigurnosti (USAID),  TEMPUS projekti (EU), IPA projekti (EU), kao i mnogi drugi. Prepoznati su i regionalni i nacionalni programi koji su povezani sa temom profesionalne orijentacije i preduzetništva – Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF), Evropski pokret u Srbiji (EPuS), SMART Kolektiv, Grupa 484, Inicijativa za razvoj i saradnju – Srbija (IDC) itd.  Svi ovi programi koji doprinose razvoju preduzetništva omogućavaju mladima da nakon petofaznog modela profesionalne orijentacije pronađu svoju buduću karijeru u različitim samostalno pokrenutim poslovima.

Inicijative koje je pokrenulo Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa drugim ministarstvima i partnerima, a koje su svoje rezultate imale na lokalnom nivou su: uključivanje karijernog informisanja u INFO punktove u lokalnim kancelarijama za mlade, otvaranje oglednih centara za karijerno vođenje i savetovanje u osnovnim, srednjim i visokoškolskim ustanovama u kojima ne postoje ovakvi centri. Osnivanjem karijernih centara omogućava se upućivanje mladih na savetovanje, a takođe realizacija realnih susreta kroz posete poslodavcima, kreiranjem zajedničkih programa realizacije praksi otvara se prostor za povezivanje sa programom profesionalne orijentacije.


(Profesionalna orijentacija)


love


Poslednji izmenio Abu Dabi dana Sre 3 Sep - 18:04, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje   Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Sat610Sre 3 Sep - 17:55

Profesionalna orijentacija: kako odabrati zanimanje?

Veliki broj osnovaca i srednjoškolaca baš u ovom periodu donosi odluku o izboru buduće škole i budućeg zanimanja. Neka deca još od „malih“ nogu znaju čime će se baviti, te slede svoj san. Mnogi se odlučuju na osnovu talenta koji poseduju ili ljubavi prema određenoj profesiji.

Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje 99_324234

Veliku ulogu u odabiru buduće škole i profesije imaju i roditelji, pa se mnogi odlučuju da nastave njihovim putem i da ih naslede. Međutim, znamo i da veliki broj ima poteškoće u donošenju odluke čime će se baviti. Upravo onim neodlučnim dajemo par saveta koji im mogu olakšati izbor.

Prvi korak je detaljno informisanje o vrstama srednjih škola i fakulteta, kao i smerovima koji se u njima izučavaju i zanimanjima za koje pripremaju. Svako zanimanje traži poželjan sklop sposobnosti, osobina ličnosti i interesovanja važnih a često i presudnih za uspeh u tim oblastima rada, tako da bi učenici trebalo da razmisle o svojim interesovanjima i sklonostima, «jakim» i «slabim stranama» u pogledu školskog uspeha iz pojedinih predmeta, kao i nekim ličnim osobinama.

Tako bi, na primer, budući učenici ekonomskih škola i fakulteta trebalo pre svega dobro da se snalaze sa računanjem, da vole da rade sa brojevima, dok je za buduće učenike medicinskih škola veoma važno da osim strpljenja, staloženosti i potrebe da pomažu ljudima, poseduju predznanja iz hemije i biologije. Za uspeh u oblasti elektrotehnike potrebne su razvijene opšte intelektualne i numeričke sposobnosti, kao i snažno interesovanje za tehniku i informatiku. Arhitektonska struka podrazumeva razvijene sposobnosti shvatanja prostornih odnosa, uspeh u tehničkom crtanju, kao i izražena estetska i tehnička interesovanja.

Pri izboru srednje škole i fakulteta pored sklonosti i interesovanja treba sagledati i mogućnosti zaposlenja. Idealna situacija je među traženim profesijama na tržištu rada pronaći za sebe inspirativno zanimanje. Uz ljubav i sklonost prema fizici i astronomiji lakše je, recimo, pronaći zaposlenje kao profesor fizike nego kao astrofizičar. Ko voli hemiju i dobro mu ide taj predmet, može da razmisli o profilu farmaceutski tehničar i farmaceut budući da se radi o obrazovnim profilima koji su traženi već duži niz godina. Brže se zapošljavaju i stručnjaci za finansije, inženjeri elektrotehnike, informatike, mašinstva, matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari s odgovarajućim specijalizacijama i srodna zanimanja na nivou visokog obrazovanja. U tražena zanimanja spadaju i zanatska zanimanja poput stolara, fasadera, armirača, a zanimanja sa kojima može da se započne sopstveni  biznis i pristojno zaradi  su i obućar, krojač, instalater.

Deci koja najčešće ne znaju šta koja profesija zahteva od njih, prva adresa treba da bude školski psiholog. Ali za savet mogu da se obrate i savetnicima za planiranje karijere u svim većim Filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje. Takođe, pri Nacionalnoj službi u Beogradu, Nišu i Novom Sadu su otvoreni Centri za informisanje i profesionalnu orijentaciju (CIPS). U Centru mogu da urade testove interesovanja, ličnosti, sposobnosti i opšte kulture. Nakon toga se razgovara sa psihologom, koji daje predlog šta bi mogli da upišu, ali konačna odluka je na učenicima i roditeljima.

Dobar izvor informacija za buduće srednjoškolce je "Vodič za izbor zanimanja", koji može da se nađe i na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje. Vodič nudi detaljan opis svih zanimanja, procenu profesionalnih interesovanja i proveru sposobnosti. Sva zanimanja grupisana su na osnovu sličnosti poslova u 10 profesionalnih oblasti. Za svaku od oblasti postoji detaljno objašnjenje šta ti poslovi podrazumevaju, koje sposobnosti i osobine dete mora da ima da bi time moglo da se bavi. Navedeni su i uslovi u kojima se ti poslovi obavljaju, kao i tačni nazivi zanimanja, odnosno obrazovnih profila u trogodišnjim i četvorogodišnjim školama. Vodič ima i mini upitnike, koje dete popunjava, i na osnovu rezultata pravi konačan izbor.

(RS Nacionalna služba za zapošljavanje)


love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje   Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Sat610Sre 3 Sep - 17:59

Izaberite zanimanje za sebe! (Profesionalna orijentacija)

Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Direction1-292x300

Ako imate dilemu u koju školu ili fakultet da upišete dijete, želite da mijenjate posao, a niste sigurni da li ćete napraviti pravi izbor, profesionalna orijentacija će vam pomoći da bolje upoznate lične sposobnosti i nedostatke, lakše donesete ispravnu odluku i zaštitite se od neprijatnosti, razočarenja i neuspjeha.

Profesionalna orijentacija je postupak pomoću kojeg se pojedinci usmjeravaju na područje rada koja najbolje odgovaraju njihovim psihofizičkim sposobnostima, osobinama ličnosti i profesionalnim interesima.

Osnovni cilj profesionalne orijentacije je podrška u odabiru zanimanja. Izbor zanimanja je važna odluka o kojoj ovisi zadovoljstvo i uspjeh u životu pojedinca. Profesionalna orijentacija ima veliku važnost u formiranju odgovarajućeg stava prema radu, stvaranja profesionalnog duha i zadovoljstva u budućem radu.
Kvalitet života, nivo zadovoljstva i sreća u velikoj mjeri zavise i od toga da li se bavimo poslom koji nam odgovara.

Važno je baviti se onim što volimo, ali je jednako važno, ako ne i važnije baviti se onim što nam „ide od ruke“, odnosno za što imamo potencijala. To je jedan od recepata za uspijeh. Zbog svega toga  potrebno je ozbiljno i temeljito pristupiti izboru škole, fakulteta i buduće profesije. Profesionalna orijentacija pruža pomoć i podršku upravo pri takvim izborima. Uspiješna karijera je usko povezana s dobro odabranim zanimanjem.

Profesionalna orijentacija može biti primarna i sekundarna. Primarna profesionalna orijentacija se odnosi na savjetovanja prilikom odabira prvog zanimanja. Ona se uglavnom odnosi na mlade ljude koji su i dalje u procesu školovanja, i na zaposlene na svom prvom radnom mestu. Sekundarna profesionalna orijentacija je namenjena osobama koje mijenjaju profesiju, odnosno odraslim osobama, koje iz raznih razloga moraju promijeniti opis radnog mesta.

Testiranje u svrhu profesionalne orijentacije trebalo bi obavezno da se vrši u okviru škola, kako osnovnih, tako i srednjih, no međutim u našoj državi to još uvijek nije slučaj. Ovu uslugu možete dobiti u pojedinim savjetovalištima za djecu i mlade i uključuje primjenu baterije testova koji će mladom čovjeku pomoći pri izboru škole – fakulteta u svom daljem obrazovanju.

Kako izgleda testiranje?
Psiholog se najprije upoznaje sa klijentom. Djeca i mlađi uvijek dolaze sa roditeljem. Kroz razgovor se prikupljaju podaci o školskom uspjehu, hobijima, porodici. Nakon razgovora sa stručnim licem, testovi koji se koriste su:

psihološki testovi
testovi interesovanja
testovi vještina, hobija i nadarenosti
testovi ličnosti i inteligencije


Zatim slijedi analiza testova i prezentiranja rezultata kandidatu. Stručno lice klijentu daje preporuke koja škola ili fakultet je za njega dobar izbor, koji nikako nisu i šta su njegove / njene alternative.

Idealno vrijeme za testiranje za djecu koja se pripremaju za srednju školu je u osmom razredu škole, a za srednjoškolce koji se pripremaju za upis na fakultet također završni razred srednje škole. Postoje i djeca koja su multitalentovana i posjeduju i sklonosti i interesovanja za nekoliko različitih oblasti  – strane jezike, matematiku, umjetnost….Testovima se usmjeravaju i otkrivaju šta im najviše odgovara. Svako dijete je posebna priča. Također, treba voditi računa i o tome da ono što volimo nije uvijek konkurentno na tržištu. Na taj način, osoba može da se u vidu hobija bavi onim što je osobito privlači, a da pronađe određenu alternativu u poslu putem kojeg bi zarađivala za život.

Ponekad djeca do pred sam upis u srednju školu ne pokazuju interesovanje za bilo šta. Savjetovatelji tada često predlažu opštu gimnaziju da bi se prolongiralo donošenje konačne odluke izbora zanimanja. Dobro urađena profesionalna orijentacija je vid prevencije budućih problema. Ako se dijete upiše u školu za koju nije, može se suočiti sa lošim uspjehom, puno privatnih časova – instrukcija iz predmeta koji mu ne idu od ruke, odbojnošću, velikim brojem izostanaka, sukobima s roditeljima… Profesionalnom orijentacijom se mogu izbjeći mnogi budući problemi.

Kada se odlučiti na test profesionalne  orijentacije?

-Ako ste u dilemi koja je srednja škola najbolja za vaše dijete

-Želite bitii sigurni da će buduća srednja škola/fakultet biti dobar izbor

Ako želite saznati koje je zanimanje za vas primjereno

-Ako želite saznati koje su vam sposobnosti najrazvijenije

-Ako želite promijeniti zanimanje

Ko obavlja profesionalnu orijentaciju?

Profesionalnu orijentaciju može da radi psiholog, specijalista psihoterapije, koji daje detaljan opis poslova, koji su naviše u skladu sa ličnošću.

Testiranje omogućava da se pravilno odabere put daljeg profesionalnog usavršavanja, školovanja ili promjene radnog mjesta. Testiranjem se utvrđuju sposobnosti i karakteristike ličnosti, koje mogu da pomognu u kasnijem što boljem snalaženju sa odabranim poslom. U individualnom razgovoru, psiholog analizira u kojim bi zvanjima nečije sposobnosti najviše došle do izražaja i poklapa li se to sa interesovanjima i željama.

Jednom rečju, pravilan izbor zanimanja učiniće nam život ljepšim i ispunjenijim.

U nastavku, s obzirom da nešto slično nismo pronašli na domaćim web – portalima, nudimo vam linkove za elektronički Vodič kroz zanimanja razvijen pri Katedri za psihologiju rada i ergonomiju Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na ovom linku možete pronaći detaljan opis svakog zanimanja, odnosno detalje o poslu kojim biste željeli da se bavite, uslove rada koji vas u tom slučaju očekuju, itd.

Također, tu je i online Upitnik profesionalnih sklonosti. Ispunite ga i otkrijte na koju vrstu zanimanja upućuju odgovori koje ste dali!

(Psiholog.ba)


love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje   Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Sat610Sre 3 Sep - 18:00

Učenicima osnovnih škola


Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje PU%20u%C4%8Denika


Hrvatski zavod za zapošljavanje pruža uslugu profesionalnog usmjeravanja učenicima završnih razreda osnovne škole. Ona uključuje profesionalno informiranje i profesionalno savjetovanje, a provodi se u suradnji sa školama i roditeljima. Profesionalno usmjeravanje predstavlja tzv. ˝rane intervencije˝ i ima preventivno značenje kao pomoć pri donošenju adekvatnih odluka o izboru obrazovnih programa i zapošljavanja.

Profesionalnim informiranjem se učenicima i njihovim roditeljima pružaju informacije relevantne za donošenje odluka o nastavku školovanja, dok profesionalno savjetovanje uvažava i pokušava pomiriti individualne mogućnosti i potrebe učenika (sposobnosti, vještine, interese i motivaciju učenika) s mogućnostima obrazovanja i potrebama tržišta rada u pojedinoj regiji.

Pri tome se  posebna pozornost pridaje učenicima koji bi nakon završetka školovanja mogli imati otežan pristup tržištu rada. Najčešće skupine učenika kojima savjetnici za profesionalno usmjeravanje pomažu pri donošenju odluke o nastavku obrazovanja su:
Učenici s teškoćama u razvoju - učenici koji su osnovnu školu završili prema posebnom ili prilagođenom programu ili redovnom nastavnom programu uz individualizirani pristup.
Učenici sa većim zdravstvenim teškoćama - učenici kojima su zdravstvena oštećenja ili kronične bolesti i dulje liječenje znatnije utjecale na školski uspjeh te im sužavaju mogućnost odabira obrazovnog programa/zanimanja
Učenici koji imaju poteškoća u savladavanju obrazovnog programa ili žele promijeniti obrazovni program - upućuju se na profesionalno usmjeravanje s ciljem promjene i/ili uključivanja u obrazovni program koji će po svojim zahtjevima odgovarati mogućnostima i interesima učenika
Neodlučni učenici - učenici koji nemaju dostatne informacije te im je potrebna usluga informiranja o mogućim obrazovnim programima koji se mogu upisati u školama na području u kojem žive ili u obližnjim gradovima i mjestima, te o zapošljavanju pojedinih zanimanja na navedenim područjima
Uključivanju učenika u postupke profesionalnog usmjeravanja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prethodi dobivanje Mišljenja nadležnog školskog liječnika, a nakon obavljenih sistematskih pregleda liječnika školske medicine.

U postupku profesionalnog savjetovanja učenika (koji uključuje timsku obradu uz mogućnost psihološkog testiranja, intervjua te po potrebi liječničkog pregleda specijaliste medicine rada) stručni tim predlaže najprimjereniji odabir obrazovnog programa za nastavak obrazovanja.

Savjet o najprimjerenijem profesionalnom odabiru daje se u usmenom obliku, učeniku i/ili njegovu roditelju, dok se  pisano mišljenje službe za profesionalno usmjeravanje izdaje temeljem Odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole koju izdaje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za tekuću školsku godinu.

Također, u cilju informiranja o mogućnostima školovanja u srednjim školama na području Republike Hrvatske, Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine objavljuje Regionalne brošure za pet Hrvatskih regija o mogućnostima upisa učenika u srednje škole.

(Hrvatski zavod za zapošljavanje)


love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje   Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Sat610Sre 3 Sep - 18:08

Profesionalna orijentacija


Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Profes


Osnovni cilj profesionalne orijentacije je podrška u odabiru zanimanja. Profesionalna orijentacija ima veliku važnost u formiranju odgovarajućeg stava prema radu, stvaranja profesionalnog duha i zadovoljstva u budućem radu.
Profesionalna orijentacija je vrlo važan preduvjet buduće uspješne karijere. Uspješna karijera je usko povezana s dobro odabranim zanimanjem.

Prva faza profesionalne orijentacije bi trebala biti samoprocjena osobnosti npr. analiza interesa. U drugoj fazi koja bi se mogla nazvati “procjena mogućnosti” procjenjuje se odnos između osobnih mogućnosti i prilika za zapošljavanje koje bi se mogle pružiti.
Profesionalna orijentacija ne može biti učinkovita bez plana, jer to je dugoročan proces koji započinje ulaskom u školu, a završava pred kraj srednjoškolskog obrazovanja

Aktivnosti profesionalne orijentacije

Profesionalna orijentacija uključuje aktivnosti profesionalnog informiranja i profesionalnih konzultacija osobe koja odlučuje o budućem zanimanju i kvalifikaciji.
Profesionalna orijentacija može biti primarna i sekundarna. Primarna profesionalna orijentacija odnosi se na savjetovanja prilikom odabira prvog zanimanja. Ona se uglavnom odnosi na mlade ljude koji se još uvijek školuju te na zaposlene na svom prvom radnom mjestu. Sekundarna profesionalna orijentacija namijenjena je osobama koje mijenjaju profesiju. To su uglavnom stariji ljudi koji iz raznih razloga moraju promijeniti profesiju ili osigurati drugu.

Evaluacijske metode profesionalne orijentacije

To su metode kojima se procjenjuje osoba i koje služe za određivanje najboljeg i najprihvatljivijeg oblika profesionalne rehabilitacije. One uključuju:
- razgovor
- psihološke testove
- testove interesa
- testove vještine, hobija i nadarenosti
- testove osobnosti i inteligencije

Profesionalno informiranje

Profesionalno informiranje koristi se u slučaju kada osoba može sama donijeti odluku o budućem zanimanju. To je proces akumulacije informacija potrebnih za donošenje takve odluke.
Profesionalno informiranje može se provoditi na dva načina: individualno i grupno.

Profesionalno savjetovanje

Profesionalno savjetovanje uključuje aktivnosti profesionalnog informiranja, no glavna mu je zadaća davanje savjeta od strane stručne osobe vezano uz odabir i realizaciju zanimanja. Osnovni je cilj profesionalnog savjetovanja ne samo pomoć u procesu samoprocjene, već i orijentiranje prema alternativnim mogućnostima.
Michael Shaw u članku “Teens have 8-track minds” govori kako profesionalno savjetovanje treba prilagoditi različitim mentalnim sklopovima učenika. U svom članku on govori o savjetovanju prilikom odabira pojedinih školskih predmeta. Shaw navodi kako većinu učenika možemo okarakterizirati kao “odlučne realiste”, a samo neki su “kratkoročni konformisti”.  Razlike u njihovim mantalnim sklopovima protežu se kroz 8 kategorija a Shaw ih prikazuje kroz tipične stavove koje učenici izražavaju:
1.    Odlučni realist : „Znam što želim – pusti me da se usredotočim na to“. Ima jasnu sliku i optimističan je.
2.    Konformist : „Želim lijep život“. Nema jasnu sliku i teži ostati u dobro poznatom okružju.
3.    Kratkoročni konformist: „Koji je idući korak u školovanju“. Nema jasnu sliku i optimističan je.
4.    Dugoročni pripremač: „Škola, školska sprema i diplome dovode do bogatstva.“ Nema jasnu sliku, vjeruje da je uspjeh rezultat napornog rada.
5.    Poraženi borac: „Učinit ću što mogu“. Pesimističan je i vjeruje da je uspjeh rezultat napornog rada.
6.    Samopouzdani aspirant: „Moja će me ambicija dovesti do cilja.“ Nema jasnu sliku, ali je optimističan.
7.    Neodlučni ratnik: „Što da odlučim? To je previše za mene.“ Nema jasnu sliku i tjeskoban je.
8.    Nerealni sanjar: „Da, bit ću kirurg. Ili ronioc.“ Optimističan je i vjeruje da je uspjeh rezultat sreće.
Shaw smatra kako će nastavnici moći dati bolje savjete učenicima pri odabiru premeta ukoliko odrede kojem tipu pripadaju.

(Osnovna škola Bogumila Tonija Samobor)


love
Nazad na vrh Ići dole
neno

MODERATOR
MODERATOR

neno

Muški
Poruka : 35951

Učlanjen : 09.02.2014

Raspoloženje : ~~~


Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Empty
PočaljiNaslov: Pažljivo birajte profesiju   Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Sat610Uto 18 Sep - 9:05

Neki poslovi će za 4 godine biti ISTREBLJENI, a za ovima će vladati POMAMA


Ako ste profesor, programer ili analitičar podataka, za vas nema zime ni za četiri godine, a verovatno i mnogo duže budući da su to neka od zanimanja koja će zadržati svoj pozitivni status i 2022. godine, podaci su najnovijeg istraživanja "The Future of Jobs 2018" Svetskog ekonomskog foruma. Osim novih zanimanja, radnike u budućnosti čekaju i potpuno drugačiji radni zahtevi i očekivanja poslodavaca.Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Profim14Lakoća komercijalizacije, javno usvajanje novih tehnologija, postojeći zakoni o radu, neki su od uslova koji utiču na brzinu transformacije radne snage u budućnosti, koja je tema novog istraživanja Svetskog ekonomskog foruma.
Svetsko tržište će doživeti veliku promenu u narednih pet godina, a do 2022. neka zanimanja koja postoje 2018. imaće stabilan status i kroz četiri godine, druga će pak postati suvišna, dok u treću kategoriju spadaju potpuno nova zanimanja koja će se pojaviti na globalnoj radnoj mapi. Takve promene dolaze u skladu sa industrijom koja traži različite načine za usvajanje novih tehnologija i specifičnosti koje ima svaki sektor. To će rezultirati poremećajima zbog kojih će svaki radnik morati da se adaptira na specifičnosti jedne industrije.
1. Stabilna zanimanja
U prvu grupu zanimanja spadaju ona koja postoje i danas i vrlo su tražena, a takav status, prema proceni istraživača, zadržaće i u budućnosti:
- Menadžeri i generalni direktori kompanija
- Generalni i operativni menadžeri
- Programeri aplikacija i softvera
- Analitičari podataka i naučnici
- Profesionalci u oblasti prodaje i marketinga
- Rukovodioci prodaje, veleprodaje, zanatske proizvodnje
- Specijalisti u oblasti ljudskih resursa
- Finansijski i investicioni savetnici
- Specijalisti u oblasti baze podataka i mreže
- Specijalisti u oblasti lanaca snabdevanja i logistike
- Specijalisti za upravljanje rizicima
- Analitičari bezbednosti informacija
- Analitičari menadžemnta i organizcije
- Operatori postrojenja za hemijsku preradu
- Univerzitetski i visokoškolski profesori
- Službenici koji se bave usklađenošću
- Inženjeri energije i nafre
- Inženjeri robotike
- Stručnjaci u oblasti prerađivačke industrije nafte i prirodnog gasa.
2. Nova zanimanja
U sledeću grupu pića spadaju zanimanja koja će se do 2022. godine probiti u prvi plan kao preko potrebna, a do sada nisu postojala ili su tek u začetku.
- Stručnjaci za mašinsko učenje
- Specijalisti za Big Data
- Specijalisti za digitalnu transformaciju
- Novi tehnološki stručnjaci
- Specijalisti za organizacioni razvoj
- Specijalisti za pružanje usluga u oblasti informacionih tehnologija
- Specijalisti za automatizaciju procesa
- Specijalisti za inovacije
- Stručnajci za e-trgovinu i socijalne medije
- Dizajneri interakcije
- Specijalisti za obuku i razvoj
- Robotički inženjeri
- Stručnjaci za kulturu i ljude
- Radnici u oblasti informisanja o klijentu i u servisu za korisnike
- Dizajneri za usluge i rešenja
- Specijalisti za digitalni marketing i strategiju
3. Suvišna zanimanja
Deo zanimanja će do pomenute godine će ostati u prošlosti i biće potpuno zamenjena nekim drugim.
- Službenik koji se bavi unosom podataka
- Službenici u oblasti računovodstva, knjigovodstva i platnih spiskova
- Administrativni i izvršni sekretari
- Fabrički radnici
- Menadžeri administracije i poslovnih usluga
- Računovođe i revizori
- Registratori
- Radnici u poštanskoj službi
- Kasiri i prodavci karata
- Preduzetnici u oblasti mehanike i mašinstva
- Instalateri u oblasti elektronike i telekomunikacija
- Bankari i slični službenici
- Vozači kola i motocikala
- Agenti za prodaju i kupovinu kao i brokeri
- Radnici prodaje od vrata do vrata
- Prodavci
- Advokati koji se bave statistikom, finansijama i osiguranjem
U vezi sa datom temom, potrebno je osmotriti i koje su potrebe poslodavaca i radni zadaci koji postoje danas, zatim one koji će postojati 2022, ali oni koji će biti prevaziđeni te godine.
Koje su veštine potrebne zaposlenima?
Poslodavci koji su anketirani za ovaj izveštaj, očekuju produbljivanje postojećih trendova uključujući mašine i algoritme koji će doprinositi doprinosu u specifičnim zadacima za čak 57 odsto.


1. Potrebe poslodavaca danas


- Analitičko razmišlajnje i inovacije
- Kompleksno rešavanje problema
- Kritičko razmišljanje i analiza
- Strategija aktivnog učenja
- Kreativnost, originalnost i inicijativa
- Posvećivanje pažnje detaljima i razvijanje pouzdanosti
- Emocionalna inteligencija
- Razumevanje, rešavanje problema i ideje
- Liderstvo i društveni uticaj
- Koordinacija i urpavljanje vremenom
2. Veštine koje će biti aktuelne 2022. godine
- Analitičko razmišljanje i inovacije
- Strategije aktivnog učenja
- Kreativnost, originalnost i inicijativa
- Dizajn i programiranje tehnologija
- Kritičko razmišljanje i analiza
- Kompleksno rešavanje problema
- Liderstvo i društveni uticaj
- Emocionalna inteligencija
- Razumevanje, rešavanje problemma i ideje
- Sistemska analiza i evaluacija
3. Veštine koje vam neće biti potrebne 2022. godine


- Ručna spretnost, izdržljivost i preciznost
- Pamćenje, verbalne, slušne i prostorne sposobnosti
- Upravljanje finasijskim i materijalnim resursima
- Instalacija i održavanje tehnologije
- Čitanje, pisanje, matematika i aktivno slušanje
- Menadžement osoblja
- Kontrola kvaliteta i svest o sigurnosti
- Koordinacija i upravljanje vremenom
- Vizuelne, slušne i govorne sposobnosti
- Tehnologija korišćenja, praćenja i kontrole

SD
Nazad na vrh Ići dole
neno

MODERATOR
MODERATOR

neno

Muški
Poruka : 35951

Učlanjen : 09.02.2014

Raspoloženje : ~~~


Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje   Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Sat610Čet 27 Sep - 16:37

Programiranje i farmacija su grane kojima uvek fali radne snage, dok sociolozi i politikolozi teško dolaze do posla. Međutim, sve veći broj poslodavaca od kandidata pre traži potrebne veštine, nego diplomu.

Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Faks10

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje do posla najlakše dolaze stručnjaci iz IT tehnologija, a kako je potražnja za njima ogromna u obzir dolaze različiti smerovi kojih ima kako na tehničkim fakultetima, tako na Fakultetu organizacionih nauka, a postoje i brojni privatni fakulteti koji pružaju znanja iz te oblasti. Poslodavci se ne libe da zaposle i one koji su znanja stekli kroz razne kurseve, a neki su samouki i posao traže samostalno na bezbroj sajtova koje angažuju ljude po projektu.
Toga su svesni i oni koji godinama traže posao, pa se na obuke ove službe u oblasti programiranja ove godine prijavilo 7.800 ljudi s biroa.
Do posla lako dolaze i diplomci mašinskih i građevinskih fakulteta, ali pod uslovom da imaju odgovarajuće licence, a traženi su i profesori matematike i fizike.

Svesni toga da će u IT indistriji najlakše doći do posla, mnogo maturanti se upravo opredeljuju za takve smerove, što pokazuju i statistike, jer se broj mesta na fakultetima koji nude obrazovanje u toj oblasti svake godine povećava. Tako se na Elektrotehničkom fakultetu za jedno mesto bore tri studenta. Takva situacija je doduše i na Fakultetu političkih nauka, čiji studenti ne mogu da dođu do posla tako lako.


Diplomirani politikolozi na posao mogu čekati i godinama, zajedno sa sociolozima i istoričarima umestnosti, jer njihova zanimanja nisu tražena. Zato mnogi od njih nalaze posao u drugim oblastima u kojima mogu da se prilagode i gde ima je znanje s fakulteta delimočno upotrebljivo.

Tradicionalno su popularni ekonomski i pravni fakulteti na kojima se studenti vode parolom da su ta zanimanja potrebna svakoj kompaniji. No, razvoj tehnologija, pravljenje malih kompanija koji poslove ekonomista i pravnika poveravaju agencijama, smanjio je potrebu za tim kadrom. Time su studenti primorani da se specijalizuju u određenim indiustrijama, kako bi pronašli željeni posao.

Filološki fakultet je decenijama jednako tražen, ali dok neki s njim lako dolaze do posla u raznim oblastima, od prevođenja, profesure, do poslova sudskih tumača, većina poslove traži u drugim oblastima, jer nisu završili "popularni jezik".

Međutim, sve te statistike, kažu psiholozi u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, ne treba da budu presudne prilikom izbora onoga što želimo da radimo i studiramo. Pre svega treba da se vodimo unutrašnjim željama, talentima i znanjem, a statistike mogu samo da nas usmere, kako bismo nakon završetka imali manje problema da nađemo posao.

Treba znati i da je gigantu poput Gugla postalo važnije kakva znanja i veštine poseduju kandidati, nego koju diplomu imaju. Sve više kompanija je počelo da se služi tim modelom, tako da bi bilo dobro da još tokom studija saznate koje veštine traže vaši željeni poslodavci  i na vreme počnete da ih usavršavate i da se namećete kao dobar izbor budućeg poslodavca. Druga mogućnost je da sami pokrenete svoj biznis, za šta takođe Nacionalna služba, ali i drugi, organizuju obuke.

Noizz
Nazad na vrh Ići dole
Malisef

Elita
Elita

Malisef

Other / Decline to state
Poruka : 4388

Učlanjen : 20.10.2020


Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje   Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Sat610Ned 4 Jul - 12:24

Neću vas to gore uopće da čitam,nego ću da kažem nešto što se sad vrti kod nas,prava istina.

Moja se cura sad upisuje u srednju,prolazila je sve sa 5.
Odabrala je 3 zanimanja 2 sa Gimnazija opća i Gimnazija jezićna,treća je nebitna 
U te dvije je automacki ispod crte,zasto, 1 ulaze đaci izravni,pa za njima idu učenici koji su išli na neka natjecanja i za njima idu đaci koji su siromašni iako su ti đaci prolazili sa 4 imaju sve trojke i di koju 4 oni su nju pretekli,i sad vidim opet po stoti put da znanje ne vrijedi niti malo niti je pošteno niti pravedno za djecu koja uče,mada je ona upala tamo di baš ina želi ali meni se na treći njen odabir kosa digla u zrak.
Nazad na vrh Ići dole
Tanguy

Master
Master

Tanguy

Muški
Poruka : 35156

Učlanjen : 10.09.2012


Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje   Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Sat610Ned 4 Jul - 16:30

Malisef ::
Neću vas to gore uopće da čitam,nego ću da kažem nešto što se sad vrti kod nas,prava istina.

Moja se cura sad upisuje u srednju,prolazila je sve sa 5.
Odabrala je 3 zanimanja 2 sa Gimnazija opća i Gimnazija jezićna,treća je nebitna 
U te dvije je automacki ispod crte,zasto, 1 ulaze đaci izravni,pa za njima idu učenici koji su išli na neka natjecanja i za njima idu đaci koji su siromašni iako su ti đaci prolazili sa 4 imaju sve trojke i di koju 4 oni su nju pretekli,i sad vidim opet po stoti put da znanje ne vrijedi niti malo niti je pošteno niti pravedno za djecu koja uče,mada je ona upala tamo di baš ina želi ali meni se na treći njen odabir kosa digla u zrak.

E, pametno dijete. Treba tebe pitati di će. Ma nemoj, šuti i nijedne po tom pitanju. Nek ide di oće, svoj život će kreirati, ne tvoj i tvoje neostvarene želje ispunjavati. E, baš je volim što je takva. Ma ko da mene sluša. Zato je poljubi za mene, a tebi je bolje da goblen vezeš i dijete pustiš na miru.
Nazad na vrh Ići dole
EROTIC MAN

MODERATOR
MODERATOR

EROTIC MAN

Muški
Poruka : 46385

Učlanjen : 17.03.2015

Raspoloženje : kako ja hoću


Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje   Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Sat610Pet 27 Avg - 14:45

najlepše je kad  odabereš zanimanje koje te zanima i od koga može da živiš ko čovek  

kombinacija interesa, ljubavi i para  Very Happy


sreća je kad je svuda sivilo
 a tebi u srcu duga
happy
Nazad na vrh Ići dole
Finister

Član
Član

Finister

Ženski
Poruka : 52

Učlanjen : 27.08.2021


Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje   Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Sat610Pet 27 Avg - 14:49

Dobra je to kombinacija samo sto neki nemaju mogućnost da spoje sve troje (nažalost).
Nazad na vrh Ići dole
putnik

VIP
VIP

putnik

Muški
Poruka : 10034

Učlanjen : 28.03.2013


Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje   Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Sat610Čet 31 Mar - 14:08

IT, to je budućnost.  Very Happy


happy 
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje   Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Profesionalna orijentacija - Kako odabrati zanimanje
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Horoskopski znak određuje karijeru
» Kako odabrati srednju školu?
» Kupaći kostimi
» Kako odabrati fakultet?
» Dete i njegovo buduće zanimanje
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Porodica i zdravlje :: Porodica :: Deca i škola-