Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Faktori privlačnosti među spolovima

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
neno

MODERATOR
MODERATOR

neno

Muški
Poruka : 35953

Učlanjen : 09.02.2014

Raspoloženje : ~~~


Faktori privlačnosti među spolovima Empty
PočaljiNaslov: Faktori privlačnosti među spolovima   Faktori privlačnosti među spolovima Sat610Uto 19 Avg - 22:47

[You must be registered and logged in to see this image.]
Još od pamtivijeka postoje određeni faktori koji muškarca animalno privlače ženskoj populaciji, a tako je i s obrnute perspektive. Tisuće godina neprekidnog međuspolnog kontakta u mnogočemu je izmijenilo čimbenike spajanja a ja ću u narednom tekstu pokušati izdvojiti neke od najbitnijih faktora privlačnosti vezanih naravno uz suvremenu sliku čovječanstva.
 

Kada sam razmišljao o ovom tekstu htio sam stupnjevima ili nekakvim poretkom napraviti prioritete faktora kod čovječanstva (spolova) u globalu no shvatio sam da je ipak nemoguće objektivizirati najsubjektivnije aspekte u ljudskim životima. Dakle, svatko ponaosob ima u potpunosti drugačije želje, nagone i očekivanja kada je suprotni spol u pitanju. Zato ću navesti neke najvažnije faktore uz abecedni redoslijed i osobnu ocjenu istog s obzirom na snagu pri zavođenju i zadržavanju osobe.

Faktori privlačnosti
Humorističnost

Humor i osmijeh su ponekad najbolji saveznik u osvajanju osobe suprotnog spola. Gluma je u ovom slučaju jasno vidljiva i nikako nije preporučljivo da forsiramo ovaj segment. Tko je smiješan smiješan je, a tko nije zasigurno ima neke druge vrijednosti. Koliko smo puta čuli da je najjači argument za instantno osvajanje lijep osmijeh i istančan smisao za humor. Ono što je najbitnije za uočiti je riječ instantno jer je humorističnost samo vrh ledenog brijega i kada dolazi kao jedina zapažena vrlina najčešće neće biti presudan u dugotrajnom odnosu.

OCJENA: 3/5

Intelekt

Možda i najjače oružje na duge staze. Jasno je da je fizika i u ovom pogledu prvi otponac ali gledajući dugoročno intelekt, odnosno trio pamet+inteligencija+informiranost, uzima ključnu ulogu u održavanju veze i eventualnom prelasku u područje bračnog odnosa. Svakom imponira partner „genijalac“ a često je ovakva osoba najbolji izbor za prijatelja jer svojim odlikama nadilazi „obične“ interspolne kontakte. Danas je ovaj faktor često pod sjenom jednog drugog faktora kojeg ćemo kasnije navesti no bez obzira parira svim ostalim vrlinama u samom vrhu, pogotovo za zrelije osobe s većim iskustvom i često odvaja zaljubljenost i ljubav.

OCJENA: 5/5

Interesi

Zajednički interesi na prvu loptu su 90% svih kontakata u startu. Bio taj interes religija, glazba ili pak sport on često služi kao polazna fronta za odluku. Nisam jednom čuo da je neka osoba u startu persona non grata isključivo zbog vjerske nekompatibilnosti ili pak zbog „krive“ nacionalnosti. Vjerujem da je ovaj faktor nuspojava trenutnog ljudskog poretka i kod određenog broja ljudi spajanje putem sličnih interesa znači i svojevrsna ograničenost kod partnera jer zapravo nije problem pridobivanje osobe nego ignoriranje nepodobnih osoba. Faktor je sam po sebi bitan iako je za ego dvosjekli mač – netko voli superiorne, netko podjednake a netko inferiorne osobe dok su zajednički interesi samo alat za procjenu.

OCJENA: 4/5

Iskustvo

Jedan od faktora koji zna biti vrlo bitan, no u dva smjera – kao privlačni faktor i kao odbojni faktor. Promiskuitet je od ove vrline stvorio veliku manu i životno iskustvo je u velikom sukobu sa seksualnim. Muškarci iskustvo u oba smjera koriste kao vrlo snažnu osnovu za međuspolne odnose dok je ženama ono često vrlo neugodan takmac. Predrasude muškarca prikazuju kao alpha mužjaka i autoritet dok ženu kao dokonu damu bez morala i stida. Istina je naravno negdje u sredini a na svakom ponaosob ovisi kako će iskustvo iskoristiti.

OCJENA: 3/5

Izgled i fizički atributi

Definitivno prvi impuls. Jasno je da često nije najvažniji i da osoba drugim karakteristikama nadomjesti inferiornost u ovoj. Bez obzira na to, ova karakteristika je odlika avantura i osoba plićih svjetonazora na duge staze. Teoretičari ovaj faktor ubrajaju u trojstvo koje kreira savršenog partnera današnjice (iako se osobno s time ne bih složio): Izgled+Intelekt+Novac. Osim izgleda čovjekovog lica vrlo je bitan i tjelesni segment. Muškarci tako najčešće cijene grudi i stražnjicu dok je kod žena visina i fizička snaga neprikosnoveni forte. Spomenuo sam plitke osobe. Njih bih mogao okarakterizirati kao osobe koje isključivo gledaju ovaj faktor i na kraju se redovno razočaraju s „ispodpovršinskim“ostatkom. Moj savjet je da ne budete plitki i da uvijek dajete priliku i drugim osobinama odabranika jer ih zasigurno posjeduje.

OCJENA: 5/5

Muškost / Ženstvenost

Od davnih vremena ovaj faktor je sve više i više padao pod utjecajem civilizacije. Nekada su lovci i plodne majke bili vodeće figure u naseobama, kasnije su ratnici i snažne žene zauzimali vrh svih prioriteta dok su danas muškarac i žena sve bliže jedni drugima. Ne kažem da u cijeloj priči nema rezona no nisam ni rekao da je to prirodni put međuspolnih odnosa. Jasno je da više nije prioritet da se alpha mužjak mora snaći u bezizlaznim situacijama no novac kao plijen i dalje svakodnevno mora donositi u kuću. Isto tako niti žena više ne mora biti domaćica u punom smislu riječi ali je vrlo bitno da zna skuhati voljenoj osobi. Ovaj faktor bi mogao biti borba između konzervativnosti i liberalizma, odnosno između prošlosti i budućnosti za koju postoje predviđanja da spolovi sve više prilaze androgenom.

OCJENA: 2/5

Nadopunjavanje

Deficit u bilo kojem području na najbolji način može biti nadomješten učenjem ili drugom osobom uz koju se savršeno nadopunjavate. Nije bitno da li nešto znate ili ne znate, bitno je da imate nekoga tko će to upotpuniti svojim savjetom ili znanjem. Ovaj faktor je jedan od najpodcjenjenijih u cijelom tekstu. Osoba ne mora imati gotovo ni jedan snažno izražen drugi faktor a da bi imala ogromnu vrijednost, isključivo vezanu uz ovaj. Zbog već navedenog trojstva ovakvi faktori postaju inferiorni naspram vrijednosti vezanih uz suvremenog čovjeka koji počiva na serijama „Californication“ i „Seks i grad“.

OCJENA: 3/5

Novac i situiranost

Civilizacija i globalna bankarska manipulacija su od opskurnog elementa u prošlosti stvorili najvažniji međuspolni faktor u velikoj većini odnosa. Nevjerojatno je kako svi ostali faktori ne vrijede ni pišljivog boba kada je ovaj nenormalno snažan kod potencijalnog partnera. Čovjek je po prirodi sklon bahatom i pohlepnom ponašanju zbog gmazovskog područja mozga a ovaj faktor mu uvijek dodaje ulje na vatru. Ako je nadopunjavanje najpodcjenjeniji faktor ovo je apsolutni najprecjenjeniji i najnapuhaniji. Ako su osobe koje gledaju samo izgled u jednu ruku plitke, onda su osobe koje gledaju samo novac osobe koje jedino tu vrijednost i zaslužuju. Bez novca se ne može, a ja duboko u sebi vjerujem da se ne može ni bez ljubavi. Te dvije vrijednosti su rijetko kompatibilne na duže razdoblje.

OCJENA: 5/5

Pažljivost i naklonost

Nije čudo da je sve češće navođeno da pravi gentlemeni odavna ne postoje. No nije samo slatkorječivost odlika pažljivih osoba već i lijepo djelo, pažnja koju dugo nismo zaprimili kao i naklonost u svakom segmentu. Kad mislim na naklonost to je argumentirani priklon, nipošto podilaženje i podjarmljivanje autoritetima. Često je u nemogućim okolnostima ovo presudni faktor koji osobi u sasvim drugom svijetlu približi do tog trenutka nepoćudnu osobu. Lijepa riječ i djelo povrijeđenoj osobi vraća samopouzdanje poput bumeranga i ta osoba će to uvijek podsvjesno cijeniti bez obzira na svoj karakter.

OCJENA: 4/5

Renome i ugled

Koliko smo puta čuli da je osoba „pala“ na nekoga tko je frajer/ica ili o komu se pričaju gradske priče? Te osobe posjeduju izraženu žicu za samoreklamu i to koriste da bi istaknuli svoje najveće vrline (najčešće trojstvo) i da bi samim time zamaskirali ostale mane za koje vjeruju da su dominantne. Iz ove formulacije možemo pročitati da su osobe s velikim i napuhanim renomeom u dosta slučajeva zapravo slabog samopouzdanja. To smo vidjeli i kroz brojne povijesne karizmatike koji su imali ogromne komplekse manje vrijednosti. Ipak, na prvi pogled renome uvijek igra za svog igrača. Na duže staze treba svakako bolje proučiti ovakve osobe te nam ne smije renome biti jedini faktor u flertu.

OCJENA: 4/5

Seks i strast

Životinjski faktor koji snažno utječe na sva vremena u čovjekovom razvoju. Moderni mediji ga ističu kao najbitniji faktor iako to zapravo nije istina. Moje shvaćanje je da je ovaj faktor bitan no isključivo kao i bilo koji drugi u ovom odabiru. Naravno, to se odnosi na neke ozbiljnije veze dok za avanture i neozbiljne odnose seks i strast važe kao numero uno. Zato nije nikakva slučajnost da osobe koje ovaj faktor koriste kao vlastitu promociju nemaju sreće u dugim odnosima i imaju poteškoće u ljubavi. Za održavanje veze je bitan kao borba protiv suhoparnosti i dosađivanja unutar veza i brakova.

OCJENA: 4/5

Stav, karakter, svoje ja

Možda ne najbitniji no svakako faktor koji čini razliku. Postoje osobe koje vole kraj sebe imati slabijeg partnera a postoje i osobe koje sebe nadopunjuju kroz snažne odabranike. Vjerujem da svaki snažan ego uz sebe veže još jedan takav i ne kažu bez razloga da su svi veliki muškarci uz sebe imali još veće gospođe. Žena od muškarca očekuje inicijativu i neprikosnovenu snagu odluke dok je muškarac taj koji traži plahost. Zanimljivo je da u isto toliko slučajeva i suprotno pa se ovaj faktor nikako ne može generalizirati već samo navesti kao bitna stavka.

OCJENA: 4/5

Suprotnost

Suprotnosti se privlače, a dosta puta i nadopunjuju. Nitko osim najvećih egoista ne želi uz sebe imati svoju kopiju. Različito razmišljanje, karakteri pa i pristup situaciji bilo kojem odnosu daruju sasvim novu dimenziju i perspektivu. Zaljubljenost se u nebrojeno mnogo puta lansira upravo ovim faktorom a na nama je da ga uspijemo zadržati kao saveznika.

OCJENA: 4/5

Talentiranost

Danas je ovaj faktor pao na niske grane. Vrednuje ga se samo ukoliko osobe imaju iste interese. Društvo je nametnulo međuodnos talent / novac i samim time nečija velika talentiranost zna biti i predmet ismijavanja ukoliko osobe ne dijele iste životne vrijednosti. Što nekoga natjera na smijeh nekoga zadivi i to je sva mudrost.

OCJENA: 3/5

Vjernost i pouzdanost

Kažu da je vjernost češće hranjenje partnerovog ega i samodopadnosti nego vlastita vrlina. S tim bi se složio no samo polovično jer je pouzdanost glavna odlika vjernosti. Šljiviš osobu na koju se ne možeš osloniti. To je zanimljivo samo u početku no kasnije je to glavno sjeme razdora. Privrženost i oslonac su velesila u dugim odnosima i zato ovaj faktor treba tretirati kao najveće blago.

OCJENA: 5/5

Kao zaključak ću samo navesti da suvremeni svijet kroji nove faktore i vrijednosti no tradicija ipak ostaje temelj. Alpha mužjaci i dobre majke su vječna vrijednost...


Autor Ratko Martinović
Nazad na vrh Ići dole
 
Faktori privlačnosti među spolovima
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Ljubav,Sex,Romantika :: Muško ženski kutak-