Dobar, loš ili zao: Asanž na modnoj revijiBritanski dizajner Ben Vestvud, sin čuvene modne kreatorke Vivijan Vestvud, predstaviće svoju najnoviju kolekciju u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi i osnivač internet stranice VikiliksDžulijan Asanž mogao da učestvuje na modnom defileu.
"Želim da skrenem pažnju javnosti na Asanžovu situaciju. Ono što mu se događa je apsolutno nepravedno", objasnio je mladi Vestvud u izjavi za Dejli mejl.
On je rekao da je smislio pravi način kako da ukaže na sudbinu 42-godišnjeg Australijanca čije izručenje tražu SAD zbog otkrivanja nekoliko stotina hiljada poverljivih diplomatskih dokumenata.
A rešenje je, tvrdi Vestvud, da bivši haker defiluje zajedno sa manekenima na nedelji mode koja će biti održana ovog septembra u Londonu.
"Dizajnirao sam nešto specijalno za njega što odgovara kontekstu i što on neće moći da odbije da obuče", kazao je Vestvud.
Ukoliko prihvati ponudu, Asanž će poneti odelo inspirisano Klintom Istvudom iz vremena kada je snimao špageti vesterne, a prošetaće se modnom pistom uz muziku iz filma "Dobar, loš, zao" Serđa Leonea.
Modni defile će biti održan u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se Asanž već drugu godinu krije. Sajber-disident često istupa u javnosti putem medijskih događaja: 2012. sreo se sa pop divom Lejdi Gagom, a 2013. sa proslavljenim američkim rediteljem Oliverom Stounom.
Ovo nije prvi put da porodica Vestvud iskazuje podršku osnivaču Vikiliksa. Prilikom predstavljanja svoje kolekcije "jezen-zima 2013", Vivijen je nosila majicu na kojoj je pisalo "Ja sam Džulijan Asanž".
Foto: New Media Days / Flickr.com
b92.net