Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl Empty
PočaljiNaslov: Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl   Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl Sat610Uto 17 Jun - 11:02

Kako dijete naučiti voziti bicikl

Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl Prva-bicikla

Sigurno ste već vidjeli scenu u parku ili na igralištu u kojoj dijete viče: “Drži me! Nemoj me slučajno pustiti! Što ako padnem?” dok mama ili tata trče tko zna koji krug pridržavajući sjedalicu bicikla. Dok na sav glas dijete uvjeravaju: “Ne boj se, držim te!”, svako malo pokušavaju “na prevaru” pustiti bicikl da ga dijete samo vozi. No, prevara biva ubrzo otkrivena…

Neka učenje bude jednostavno i lako

Savladavanje vožnje bicikla ne mora biti naporno i stresno. Možete se mirno odmarati u hladu i s užitkom promatrati kako vaše dijete samo svladava vještinu vožnje biciklom, smatra trenerica neurolingvističkog programiranja Gordana Kastrapeli, koja ovu vještinu primjenjuje pomažući roditeljima da se što bolje snađu u svojoj najvažnijoj životnoj ulozi.

Jedna od temeljnih postavki neurolingvističkog programiranja glasi da ono što učini jedna osoba, može napraviti svatko ukoliko vjerno imitira, korak po korak, cijelokupan proces. Ni vožnja biciklom nije iznimka.

Okretanje pedala nije problem

Dok su bila sasvim malena, vozeći tricikl, većina djece je savladala najvažniju vještinu bicikliranja – kretanje uz pomoć okretanja pedala. To znači da znaju voziti! Zašto onda prelazak na pravi bicikl nije jednostavan? Ono što je djeci novo nije okretanje pedala, već održavanje ravnoteže dok voze, kao i izazov zaustavljanja a da ne padnu.

Pravi izazov je strah od padanja

Održavanje ravnoteže su već ovladali pri učenju hodanja (većina djece u dobi kad uče voziti bicikl mogu stajati na jednoj nozi!), no ovdje ju trebaju svladati na malo drugačiji način. Što se događa kad ne uspijemo održati ravnotežu na biciklu? Padamo! Upravo strah od pada sprečava djecu da vožnju biciklom svladaju vrlo brzo.

Dakle, sve što trebate naučiti svoje dijete jest kako da ne padne, odnosno što da radi kad osjeti da gubi ravnotežu i što da radi kad se želi zaustaviti. A to je lako! Razmislite – što vi radite kad osjetite da gubite ravnotežu na biciklu ili kad se zaustavite? Spustite jednu ili obje noge! I to je to!

Vježbajte spuštanje nogu na tlo

Pokažite djetetu (važno je da se oni sami u to uvjere!) i naučite ga da što god da se događalo – uvijek su sigurni ako samo spuste noge i oslone se o tlo. Radite to prije vožnje, u mjestu, dok dijete samo sjedi na biciklu. Neka se dijete uvjeri da dok god ima nogu na tlu – sigurno je!

Većina je djece, kad to shvati, spremna ostatak vještine naučiti samostalno. Pokažite im kako će se pokrenuti: dok se jednom nogom oslanjaju o tlo drugom pritišću pedalu i kreću!

Nakon toga sve se svodi na vježbanje. Njihovo, naravno! Svaki put uspjet će prevaliti sve dulji put, a sa svakim uspješnim pokušajem raste i njihovo samopouzdanje!

Ključ zdravog samopouzdanja

Vama ostaje da se smjestite na obližnju klupu, i bodrite! Nemojte ‘mobitelirati’ ili čitati novine. Promatrajte i divite se sposobnosti svog djeteta. Taj će vam se ‘trud’ višestruko isplatiti.

Kad vaše dijete uzbuđeno vikne: “Vidi me, vidi me, vozim!” najvažnija stvar na ovome svijetu za njega, u tom trenutku, vaš je pogled. Koliko to znači za dječje samopouzdanje i u drugim situacijama, nemoguće je dovoljno naglasiti.

Uostalom, isprobajte!

(Gloria)


love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl   Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl Sat610Uto 17 Jun - 11:06

Naučite dijete voziti bicikl

Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl Bicikl-velika_506945S1

Nitko sretniji od roditelja kada vide svoje dijete kako samostalno pedalira. No do samostalne vožnje bicikla, ovisno o spremnosti djeteta, može proći dug i ne uvijek lagan put
Bicikl je jedno od prvih vozila s kojima će se dijete suočiti. A vožnja bicikla je vještina koju skoro svako dijete želi savladati. Vozeći se, dijete osjeća slobodu, neovisnost i ponos zbog samostalnog pedaliranja.
Ipak nemojte misliti da je vaše dijete s navršene četiri godine spremno naučiti voziti bicikl. Djeca su spremna naučiti voziti kada oni to žele. To je obično povezano s prijateljima koji imaju bicikl ili starijom braćom ili sestrama.
Između četvrte i osme godine života većina djece razvije fizičku koordinaciju, dobru ravnotežu i princip zaustavljanja na svom triciklu ili biciklu s pomoćnim kotačima, tako da su spremna za učenje vožnje bicikla. No također je potrebna i psihička spremnost (poput samopouzdanja) te motivacija za učenje vožnje. Neka djeca ne razviju tu sposobnost do desete godine života.
Naučite dijete voziti
• IZABERITE BICIKL na kojem dijete može nogama dosegnuti tlo. Skinite pomoćne kotače.
• PRONAĐITE TRAVNATI TEREN koji može ublažiti eventualni pad djeteta.
• KACIGA. Obavezno djetetu na glavu stavite kacigu. Po potrebi nabavite i štitnike.
• SMJESTITE SE NA MALU UZBRDICU. Neka dijete sjedne na bicikl s nogama na tlu. Pustite bicikl kako bi dijete shvatilo da se ništa neće dogoditi i da neće pasti.
• RAVNOTEŽA. Recite djetetu da podigne noge kako bi bicikl sam polako krenuo. Stvar je u tome da dijete osjeti ravnotežu, a probajte i ne držati djetetov bicikl. Dijete, ako se osjeća nesigurno ili se uplaši, može nogice spustiti dolje. Možda će željeti da trčite pored njega. To i učinite, samo nemojte pridržavati bicikl. Hvalite puno svoje dijete za svaki uspješan pokušaj.
• PONAVLJAJTE OVU VJEŽBU sve dok dijete ne stekne samopouzdanje.
Pedaliranje
• RECITE DJETETU DA STAVI STOPALA NA PEDALE i pedalira dok ga vi malo gurate. Trčite pored bicikla pridržavajući ga jednom rukom za sjedalo, a drugom za volan. Tako pokazujete kako okrećete volan da biste zadržali bicikl uspravnim. Nakon nekoliko puta neka proba samostalno okretati pedale.
• PONAVLJAJTE PEDALIRANJE dok djetetu nije udobno.
POKAŽITE DJETETU KAKO ZAUSTAVITI BICIKL. Pridržavajte ga i nježno gurajte prema naprijed dok pritišće kočnice kako bi se zaustavilo. Vježbajte kočenje sve dok niste sigurni da zna kako.
Vožnja!
Nitko ne može naučiti voziti bicikl bez vježbanja. Vožnja zajedno s vašim djetetom je vjerojatno najbolji način vježbanja pravila. Objasnite pravila i onda vozite, a s vremenom se zaustavite kako biste ponovili ono što je upravo napravilo i pohvalite ga za postignute uspjehe. Potrebno je napomenuti da, ako su iza vas, vaše pravilo da se ne smije automatski pratiti vozač ispred, bit će velik izazov. Kao i kod skoro svake vještine, potrebna je vježba kako bi se tehnika savladala. Bit će potrebno više od jedne vježbe. No rezultat je vrijedan vašeg truda.
Pravila sigurnosti
1. PRIJE IZLASKA NA CESTU OBAVEZNO SE ZAUSTAVI
Djeca moraju naučiti zaustaviti se, pogledati lijevo, desno, pa opet pogledati lijevo i oslušnuti kako bi bili sigurni da ne dolazi automobil prije nego krenu na cestu. Iskoristite vaš kolni prilaz ili pločnik kako biste pokazali djetetu kako ući na ulicu. Neka dijete vježba uključenje u promet, gledajući lijevo, desno pa opet lijevo. Naučite ih da to što oni vide automobil, ne znači da vozač vidi njih. Moraju pretpostaviti da ih vozač nije vidio.
2. POŠTUJ ZNAKOVE ZAUSTAVLJANJA Budite sigurni da djeca poznaju osnovne prometne znakove zaustavljanja i signalizaciju semafora te da uvijek moraju voziti na desnoj strani, zajedno s prometom. Nakon toga povedite svoje dijete do kontroliranog raskrižja i vježbajte sigurno prelaženje. Objasnite djetetu da kada se voze u skupini, svaki biciklist se mora zaustaviti i provjeriti da je cesta sigurna za prijelaz prije nego je prijeđe. Naučite malu djecu da na prometnim raskrižjima siđu s bicikla i prijeđu prijelaz hodajući uz bicikl. Podsjetite ih da poštuju prometne znakove čak i kada izgleda da nitko ne dolazi.
3. POGLEDAJ IZA SEBE PRIJE NEGO SKRENEŠ
Djeca moraju naučiti pogledati iza sebe prije nego skrenu, zaokrenu ili mijenjaju trake. Najbolje mjesto za vježbanje ovog pravila je na mirnom parkiralištu
ili igralištu. Stojte iza njih dok se voze niz ravnu, obojanu crtu. Možete držati u zraku karte s brojevima i neka vježbaju gledanje preko ramena tako da vam pročitaju broj bez skretanja s crte. Djeca ne bi smjela samostalno voziti bicikl prije nego usavrše ovu vještinu.
4. UVIJEK VOZI DESNOM STRANOM
Vozači automobila ne paze dolaze li bicikli krivom stranom ulice kod raskrižja ili kolnih prilaza. Brzina udarca automobila i bicikla veća je ako bicikl ide prema autu. Vožnja u pratećem smjeru prometa je sigurnija.
5. NE PRATI DRUGOG VOZAČA BEZ POŠTIVANJA PRAVILA
Voze li djeca jedan iza drugoga, prolaz kroz crveno svjetlo ili nezaustavljanje pored znaka stop, silaženje s kolnog prilaza na cestu ili skretanje iz jedne trake u drugu čini se djeci prirodnim jer su usredotočena na praćenje.
 
Kako kupiti bicikl
Bitne stavke za kupnju bicikla namijenjenog manjoj djeci:
• mogućnost podešavanja sjedala
• torpedo (nožna kočnica − na pedalama)
• ručna kočnica
• zaštita na lancu
• gumeni kotači sa zračnicama
• pomoćni kotači se uklanjaju
• kvalitetne pedale, lanac i ostali dijelovi − ne raspadaju se / teško se trgaju
• spužvaste zaštite na metalnoj šipki na upravljaču (štiti od ozljeda prilikom pada, kočenja i sl.)
Uobičajene pogreške tijekom učenja vožnje bicikla
• Neka prvi dan učenja vožnje bicikla (bez pomoćnih kotača) ne bude i prvi dan na novom biciklu.
Dijete će se osjećati sigurnije ako je "na poznatom terenu", poput svog starog bicikla kojem ste skinuli pomoćne kotače ili prijateljeva bicikla koji često viđa u susjedstvu.
• Ako dijete tijekom učenja vožnje držite za sjedalo ili trčite pored njega, nemojte ga varati i govoriti da ga držite ako to uistinu i ne činite. Ako dijete padne s bicikla, izgubit će povjerenje u vas. Također mu recite da ćete prestati trčati kada vidite da je ono stabilno. Ako vam i izgleda stabilno, ponovno ga upozorite da ćete ga "pustiti".
Obavezna kaciga
Mnoge se nesreće događaju na kućnim prilazima, nogostupima, biciklističkim stazama, a ne samo na ulici. Kaciga štiti dijete od ozbiljnih ozljeda i treba je uvijek nositi. Nošenje kacige pri svakoj vožnji pomaže djeci da razviju naviku nošenja. Kacigu treba nositi prilagođenu, na vrhu glave tako da pokriva vrh čela. Kaciga je dobro pričvršćena ako se ne miče po glavi ili klizi prema očima kad je gurnuta ili povučena. Remen treba biti čvrsto priljubljen uz bradu.

(Vodič za roditelje)


love
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl   Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl Sat610Sre 18 Jun - 1:08

KAKO NAUČITI VOZITI BICIKL?

Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl Voznja_bicikla

Vožnja bicikla je izazov i veselje svakom djetetu. Između četvrte i desete godine života, većina djece razvije fizičku koordinaciju, dobru ravnotežu i princip zaustavljanja na svom triciklu ili biciklu s pomoćnim kotačima, tako da su spremna za učenje vožnje bicikla. No također je potrebna i psihička spremnost (samopouzdanje) te motivacija za učenje vožnje. Nemojte umjesto djece odlučivati kad su spremni za učenje vožnje bicikla. Djeca su spremna naučiti voziti kada oni to žele. To je obično povezano s prijateljima koji imaju bicikl, starijom braćom ili sestrama i vašim načinom života. Put do samostalne vožnje bicikla, ovisno o spremnosti djeteta, može biti duži ili kraći.
KAKAV BICIKL KUPITI

   mogućnost podešavanja sjedala

   torpedo (nožna kočnica − na pedalama)

   ručna kočnica

   zaštita na lancu

   gumeni kotači sa zračnicama

   pomoćni kotači se uklanjaju

   kvalitetne pedale, lanac i ostali dijelovi − neće se raspasti

   spužvaste zaštite na metalnoj šipki na upravljaču (štiti od ozljeda prilikom pada, kočenja i sl.)


* Kod kupovine bicikla za djecu pripazite na dimenzije kotača (izražene u inchima), a ne na veličinu okvira kao kod kupovine bicikla za odrasle.

Dob djeteta       Visina djeteta     Dimenzije kotača dječjeg bicikla

2-4 god.             85 - 100 cm                  12"
3-5 god.             95 - 110 cm                  14"
5-7 god.           110 - 120 cm                  16"
7-9 god.           120 - 135 cm                  20"
9-11 god.         135 - 145 cm                  24"
11+                     145+                         26"

OPREMA ZA VOŽNJU

   kaciga

Kaciga štiti dijete od ozbiljnih ozljeda i treba je uvijek nositi. Nošenje kacige pri svakoj vožnji pomaže djeci da razviju naviku nošenja. Kacigu treba nositi prilagođenu, na vrhu glave tako da pokriva vrh čela. Kaciga je dobro pričvršćena ako se ne miče po glavi ili klizi prema očima kad je gurnuta ili povučena. Remen treba biti čvrsto priljubljen uz bradu.

   rukavice kako biste zaštitili kožu na rukama djeteta

   štitnici za koljena i laktove tijekom prvih vožnji

   bicikl treba prilagoditi tako da dijete može dosegnuti pedale, volan i kočnice


IDEMO UČITI

Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl 3263972586_8725507e93_o

IZABERITE BICIKL

Izaberite bicikl na kojem dijete može nogama dosegnuti tlo. Skinite pomoćne kotače.
PRONAĐITE TRAVNATI TEREN

Travnati teren može ublažiti eventualni pad djeteta.
KACIGA!

Obavezno djetetu na glavu stavite kacigu i po potrebi štitnike.
SMJESTITE SE NA MALU UZBRDICU

Neka dijete sjedne na bicikl s nogama na tlu. Pustite bicikl kako bi dijete shvatilo da se ništa neće dogoditi i da neće pasti.
KOČNICE

Pokažite djetetu kako zaustaviti bicikl. Pridržavajte ih i nježno gurajte prema naprijed dok pritišću kočnice kako bi se zaustavili. Vježbajte kočenje sve dok niste sigurni da znaju kako.
RAVNOTEŽA

Recite djetetu da podigne noge kako bi bicikl sam polako krenuo. Stvar je u tome da dijete osjeti ravnotežu. Dijete, ako se osjeća nesigurno ili se uplaši, može nogice spustiti dolje. Možda će željeti da trčite pored njega. Trčite pored bicikla pridržavajući ga jednom rukom za sjedalo, a drugom za volan. Tako pokazujete kako okrećete volan da biste zadržali bicikl uspravnim. Nastojte čim manje pridržavati bicikl. Hvalite puno svoje dijete za svaki uspješan pokušaj.
PONAVLJANJE

Ponavljajte vježbu sve dok dijete ne stekne samopouzdanje.


Pedaliranje

• RECITE DJETETU DA STAVI STOPALA NA PEDALE i pedalira dok ga vi malo gurate. Trčite pored bicikla pridržavajući ga jednom rukom za sjedalo, a drugom za volan. Nakon nekoliko puta neka proba samostalno okretati pedale.

• PONAVLJAJTE PEDALIRANJE dok djetetu nije udobno.

• POKAŽITE DJETETU KAKO ZAUSTAVITI BICIKL.
Pridržavajte ga i nježno gurajte prema naprijed dok pritišće kočnice kako bi se zaustavilo. Vježbajte kočenje sve dok niste sigurni da zna kako.

Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl Childrens_bicycle

Vožnja

Za sve je potrebna vježba. Vožnja zajedno s vašim djetetom je vjerojatno najbolji način vježbanja pravila. Objasnite pravila i onda vozite, a s vremenom se zaustavite kako biste ponovili ono što je upravo napravilo i pohvalite ga za njegove uspjehe. Potrebno je napomenuti da, ako su iza vas, vaše pravilo da se ne smije automatski pratiti vozač ispred, bit će velik izazov. Kao i kod skoro svake vještine, potrebna je vježba kako bi se tehnika savladala. Bit će potrebno više od jedne vježbe. No, rezultat je vrijedan vašeg truda.

Izbjegnite ove pogreške

• Neka prvi dan učenja vožnje bicikla (bez pomoćnih kotača) ne bude i prvi dan na novom biciklu.
Dijete će se osjećati sigurnije ako je "na poznatom terenu", poput svog starog bicikla kojem ste skinuli pomoćne kotače ili prijateljeva bicikla koji često viđa u susjedstvu.

• Ako dijete tijekom učenja vožnje držite za sjedalo ili trčite pored njega, nemojte ga varati i govoriti da ga držite ako to uistinu i ne činite. Ako dijete padne s bicikla, izgubit će povjerenje u vas. Također mu recite da ćete prestati trčati kada vidite da je ono stabilno. Ako vam izgleda stabilno, svakako djetetu najavite da će voziti samo.


PRAVILA SIGURNOSTI PRI VOŽNJI BICIKLA

   PRIJE IZLASKA NA CESTU OBAVEZNO SE ZAUSTAVI

Djeca moraju naučiti zaustaviti se, pogledati lijevo, desno, pa opet pogledati lijevo i oslušnuti kako bi bili sigurni da ne dolazi automobil prije nego krenu na cestu. Vrlo je važno pogledati još jednom ulijevo jer su automobili koji dolaze s lijeve strane na djetetovoj strani ulice i bliža su. Iskoristite vaš kolni prilaz ili pločnik kako biste pokazali djetetu kako ući na ulicu. Neka dijete vježba uključenje u promet, gledajući lijevo, desno pa opet lijevo. Naučite ih da to što oni vide automobil, ne znači da vozač vidi njih. Moraju pretpostaviti da ih vozač nije vidio.

   POŠTUJ ZNAKOVE ZAUSTAVLJANJA

Budite sigurni da djeca poznaju osnovne prometne znakove zaustavljanja i signalizaciju semafora te da uvijek moraju voziti na desnoj strani, zajedno s prometom. Nakon toga povedite svoje dijete do kontroliranog raskrižja i vježbajte sigurno prelaženje. Objasnite djetetu da kada se voze u skupini, svaki biciklist se mora zaustaviti i provjeriti da je cesta sigurna za prijelaz prije nego je prijeđe. Naučite malu djecu da na prometnim raskrižjima siđu s bicikla i prijeđu prijelaz hodajući uz bicikl. Podsjetite ih da poštuju prometne znakove čak i kada izgleda da nitko ne dolazi.

   POGLEDAJ IZA SEBE PRIJE NEGO SKRENEŠ, ZAOKRENEŠ ILI MIJENJAŠ TRAKE

Djeca moraju naučiti pogledati iza sebe prije nego skrenu, zaokrenu ili mijenjaju trake. Najbolje mjesto za vježbanje ovog pravila je na mirnom parkiralištu ili igralištu. Stojte iza njih dok se voze niz ravnu, obojanu crtu. Držite u zraku karte s brojevima i neka vježbaju gledanje preko ramena tako da vam pročitaju broj bez skretanja s crte. Djeca ne bi smjela samostalno voziti bicikl prije nego usavrše ovu vještinu.

   UVIJEK VOZI DESNOM STRANOM

Vozači automobila ne paze dolaze li bicikli krivom stranom ulice kod raskrižja ili kolnih prilaza. Brzina udarca automobila i bicikla veća je ako bicikl ide prema autu. Vožnja u pratećem smjeru prometa je sigurnija.

   NE PRATI DRUGOG VOZAČA BEZ POŠTIVANJA PRAVILA

Biciklisti ne smiju "slijepo" pratiti jedan drugoga. Voze li jedan iza drugoga, prolaz kroz crveno svjetlo, nezaustavljanje pored znaka stop, silaženje s kolnog prilaza na cestu ili skretanje iz jedne trake u drugu, čini se djeci prirodnim jer su usredotočena na praćenje. Ovo je važna lekcija!
Pozor!

Nikako ne dopustite da se vaše dijete vozi bez kacige, čak ni ispred kuće, na pločniku ili biciklističkoj stazi!
Međutim, nakon vožnje bicikla, kacigu treba odmah skinuti!

Ako se ide igrati na igralište ili penjati na stablo, naučite dijete da uvijek skine kacigu!

Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl Children-biking

(Lukin portal)


love
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl   Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Kako naučiti dijete ili odraslu osobu da vozi bicikl
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Kako se vozi na 127 piva?
» Kako uspavati malo dijete?
» Kako odabrati bicikl?
» Servis bicikla - Kako popraviti bicikl
» Evo kako ćete naći osobu koja izgleda kao vi!
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Auto/Moto ::  Auto/moto svet :: Bicikli-