Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Ukrajina

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:07

Украјина (укр. Україна) је држава у источној Европи. Граничи се са Русијом на североистоку, Белорусијом на северу, Пољском, Словачком и Мађарском на западу, Румунијом и Молдавијом на југозападу, а на југу излази на Црно море и Азовско море. Територија данашње Украјине је била средиште источнословенске културе у средњем веку, пре него што је подељена између разних сила, као што су Русија, Пољска, Литванија, Аустријско царство и Османско царство. Кратки период независности (1917—1921) након Октобарске револуције 1917, окончан је укључивањем Украјине у Совјетски Савез 1922. (Украјинска ССР). Садашње границе републике су успостављене 1954. Украјина је стекла независност након распада Совјетског Савеза, 1991. Украјина је члан ЗНД, такође има статус посматрача у ОДКБ и Евроазијској унији.


Ukrajina 800px-Flag_of_Ukraine.svg

Застава

Ukrajina 330px-Lesser_Coat_of_Arms_of_Ukraine.svg

Грб


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:08

Реч Украјина је словенског порекла и првобитно је значила оно што данас називамо крајем, земљом, простором, крајином.

Највероватније реч потиче од индоевропског корена *(с)креи- (одвајати, резати). Неки лингвисти сматрају да се реч може тумачити као „најудаљенији простор“ или „погранично подручје“, док други реч доводе у везу са „родним крајем“ или „властитом, својом земљом“.

Први пут име Украјина се спомиње 1187. године у Кијевском летопису, у коме аутор пише о смрти перејасловског кнеза. ("И плакаше за њим сви Перејаславци а због њега се и Украјина у црно обавије). Отада ће се назив често јављати и у другим летописима у којима ће реч углавном означавати пограничне земље које су биле супротстављене државном средишту у Кијеву.

Средином 16. века назив Украјина се јавља и у страним изворима. Тако је у писму турског султана Сулејмана упућеном пољском краљу Жигмунду 1564. кориштен израз Украјина. Такође од 16. века па надаље, назив Украјина се користи искључиво у значењу земље или државе насељене Украјинцима.

Ukrajina Ukraine_31

Име Украјина такође је забележено на европским географским картама из 1650, 1666, 1720. и др. година. Кориштење тог назива у географији, у потпуности је одговарало стању у народу, међу којим је израз био врло проширен, а о томе нам сведоче многобројне песме посвећене збивањима у раздобљу од 16. до 18. века. Од тада се име веома проширило, упркос тенденцији руске и пољске власти које су предлагале друге називе, па чак и забрањивале кориштење имена Украјина, као што је био случај са Руском Империјом у 19. веку.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:10

Украјина се на копну граничи с 7 европских држава с укупном дужином границе од 4.663 километара: са Русијом (1.576 км), Белорусијом (891 км), Пољском (526 км), Словачком (97 км), Мађарском (103 км), Румунијом (531 км) и Молдавијом (939 км). Украјина се одликује разноврсним географским и климатским условима. Њен средишњи део заузимају степе испрекидане ниским висоравнима и сливовима река, нарочито низијом и висоравњу реке Дњепар.

На северу Украјину од Белорусије деле мочваре реке Припјат. Јужни део обухвата обалну низину дуж Црног и Азовског мора, дужина износи 2.782 км. Источна Украјина састоји се од слева реке Донец и западног руба Средњоруске узвисине. Најважније су обележје западне Украјине прекрасне планине Карпата с највишим врхом Говерља (2.061 м). Полуострво Крим на самом југу, који чини засебну географску јединицу, одликује се средоземном климом. У Кримским планинама највиши врх је Роман-Кош (1.545 м). Најважније реке су Дњепар и Дњестар које теку са севера према југу и утичу у Црно море.

Украјина са својом величином од 603.700 km и својим стратешким положајем на источном улазу у Европу, али и на улазу у само средиште Европе, представља политички и привредни изразито значајну државу. Обилује квалитетном земљом црницом која се простире на више од 58% пољопривредно обрадиве површине (величина целе Пољске). Шуме у Украјини заузимају 18% и углавном су карактеристичне за Карапте и северозападне крајеве земље. Украјина обилује изворима воде. Готово цела земља испрана је токовима мањих река које се уливају у седам главних река: Десна, Дњепар, Дњестар, Дунав, Припјат, Доњец и Јужни Буг.

Ukrajina Ukraine_3

У земљи се налазе достатни извори природних ресурса, посебно: железна руда, манган, природни гас, нафта, сол, сумпор, графит, титан, магнезијум, каолин, никл, жива, дрво, нафта и други ресурси. Неки извори уопште нису у фази искориштавања, а неки извори потребнијих природних ресурса попут природног гас и нафте тек су фази откривања, посебно они који се налазе уз обалу Црног мора.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:12

Клима у Украјини има претежно карактеристике континенталне климе, изузев полуострва Крим на ком је делимично карактеристична и медитеранска клима. Клима у Украјини је специфична по томе што температуре лети могу бити поприлично високе (и до 30 °C) за поднебље у којем се налази Украјина, а разлог томе је благи утицај топлије климе која на копно пристиже са Црног мора. С друге стране, зиме су понекад поприлично хладне (и до -30 °C), често хладније него у већини севернијих земаља Европе. Разлог томе су снажни североисточни ветрови (из смера Русије) који се зими пружају на равничарској Украјини, и тиме је хладноћа у Украјини понекад већа од оне коју приказује термометар. Температуре се у просјеку крећу између -8 °C зими и 23 °C лети што Украјину чини релативно угодном дестинацијом за разноврсне активности, развој индустрије, пољопривреде, туризма и осталог. За разлику од својих севернијих сусједа, Украјина у просјеку са 2000 сати годишње броји пуно већи број сунчаних дана. Житородна сунчана поља и теме везане за Сунце чести су симболи Украјине у источнословенском свету.

Ukrajina Ukraine_25


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:13

Први човек је населио простор данашње Украјине пре готово 300.000 година. Трипиљска култура (IV-III век п. н. е.; бронзано доба), сматра се једном од најстаријих култура чији су трагови распрострањени по целој данашњој југозападној Украјини. Култура се назива трипиљском због насеља Трипиља где је 1890. откривено и истражено налазиште. Трипиљци су узгајали жито, израђивали глинено посуђе и сврдла којима су обрађивали дрво и камен. Трипиљска култура се сматра врхунцем развоја неолитичких пољопривредних и сточарских племена на тлу Европе.

Ukrajina Ukraine_23

Око 1500. п. н. е. на простору данашње Украјине појавила су се номадска племена. Једно од тих племена били су Кимеријци (IX-VIII век п. н. е.), о којима је остао траг и у писаним изворима. О славном племену није писао само Хомер у Одисеји, већ и познати антички аутори попут Херодота, Калимаха, Страбона. Кимеријци су заузели значајни простор између Дњестра и Дона а населили су и кримско полуострво. Сматра се да су они потомци старог иранског номадског племена, генетски блиски Скитима, а управо је Скитима, иранском номадском племену из Средишње Азије, у VII веку п. н. е. успело потиснути Кимеријце из данашњих украјинских степа. Некако су у то исто време Грци почели са оснивањем првих колонија на северним обалама Црног мора. Скити су утемељили моћну државу и владали тим подручјем до око 200. п. н. е. док их одатле није протерало друго номадско племе – Сармати.

На размеђу II и III века нове ере кроз Украјину пролази пут германског племена Гота. Њих 375. године побеђује азијско племе Хуни. Они су убрзо након тога створили моћну државу која се простирала између Дона и Карпата. На њеном је челу био Атила (умро 451.), но након неколико пораза у сукобима са Римљанима и њиховим савезницима, држава губи моћ и распада се.

Прадомовина Словена нема општеприхваћену територију. Прве записе о Словенима сусрећемо код римских аутора (I-II век) Плинија Старијег, Тацита, Птолемеја, где се Словени називају Венедима или Венетима. Етноним тј. назив Словен се први пут сусреће код византских аутора. По неким изворима Словени су се већ у VI веку поделили на три велике групе: Венеди (Висла), Анти (Дњепар) и Словени или Склавини (Дунав). Већина историчара сматра сеобу племена Анта и Склавина почетком формирања одвојених словенских народа а самим тиме и украјинског народа. Последње велике сеобе народа на простору Украјине биле су оне Бугара и Мађара, али у то време већ је била устоличена једна од највећих и најмоћнијих европских држава свога доба – Кијевска Русија.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:15

Украјина је подељена на 24 административне јединице које се називају областима, једну аутономну републику и два града са посебним статусом. Области се деле на мање јединице које се називају рајонима.

Већина украјинских се области назива према обласном средишту (нпр. Лавовска област). Уз то, још се традиционално на корен речи обласног средишта додаје суфикс –шчин- и на тај начин су настали традиционални називи попут Одешчина, Кијевшчина.

Једино се Волињска и Закарпатска област са средиштима у Луцку и Ужгороду не придржавају тог корена. Кијев као главни град је административно засебна јединица која је уједно и средиште истоимене области. Уз њега, још је Севастопољ град са посебним статусом. Обласно средиште је најчешће највећи и најразвијенији град у регији.

Ukrajina Ukraine_22


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:16

Аутономна Република Крим

Аутономна Република Крим (укр. Автономна Республіка Крим, рус. Автономная Республика Крым), некада под именом Кримска област Украјинске ССР, географски је смештена на кримском полуострву на југу Украјине. Главни град АР Крим је Симферопољ. 11. марта 2014. године Кримски парламент је усвојио декларацију о независности Републике Крим, да би 18. марта 2014. Република Крим ушла у састав Руске Федерације, на основу споразума који су потписали руски председник Владимир Путин и кримски лидери. Град Севастопољ је истог дана такође постао део Руске федерације, као град са федералним статусом. Украјинске власти сматрају Крим својом територијом.

Ukrajina Ukraine_5


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:17

Ukrajina Ukraine_Kyiv_Maidan_Nezalezhnosti_close

Kijev


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:17

Ukrajina 800px-Kharkov_oblsovet_EN

Harkov


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:18

Ukrajina Ukraine_1


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:18

Ukrajina Ukraine_2


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:18

Ukrajina Ukraine_4


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:19

Ukrajina 800px-Odessa_Opera_House-2EN


Odesa


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:19

Ukrajina Ukraine_6


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:20

Ukrajina Ukraine_7


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:20

Ukrajina Ukraine_8


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:21

Ukrajina Dnipropetrowsk_cropped


Dnjepropetrovsk


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:21

Ukrajina Ukraine_9


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:21

Ukrajina Ukraine_10


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:22

Ukrajina Ukraine_12


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:22

Ukrajina Ukraine_13


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:22

Ukrajina 800px-Panoramio_-_V%26A_Dudush_-_%D0%92%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD


Donjeck


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:23

Ukrajina Ukraine_14


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:23

Ukrajina Ukraine_15


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610Pon 19 Maj - 18:23

Ukrajina Ukraine_16


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Ukrajina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Ukrajina Empty
PočaljiNaslov: Re: Ukrajina   Ukrajina Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Ukrajina
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Ukrajina
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Nauka :: Geografija :: Države sveta-