Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Muzej knjige u Beogradu

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Muzej knjige u Beogradu Empty
PočaljiNaslov: Muzej knjige u Beogradu   Muzej knjige u Beogradu Sat610Uto 13 Maj - 9:59

Muzej knjige u Beogradu do sledećeg sajma

Viktor Lazić, naslednik porodične biblioteke, udružio se sa srpskim intelektualcima i planira obnovu Biblioteke „Lazić” i otvaranje Muzeja knjige i Muzeja srpske književnosti

[You must be registered and logged in to see this image.]

Viktor Lazić u budućem Muzeju knjige

Okupili smo srpsku elitu sa namerom da napravimo jednu jaku kulturnu instituciju u Beogradu, kaže Viktor Lazić, naslednik porodične biblioteke koju su njegovi preci zvanično otvorili još 1882. godine u selu Kumane kod Zrenjanina i koja je sa prekidima radila sve do 1977. godine. Sada je ovaj advokat, pisac, poliglota, rođen inače 1985, koji gaji veliku ljubav prema knjizi kao i njegovi preci, rešio da nastavi porodičnu tradiciju. Tridesetak intelektualaca osnovalo je  2012. godine Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat”, s ciljem obnove Biblioteke „Lazić”, otvaranja Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti.

– Među članovima osnivačima su i Matija Bećković, Milovan Danojlić, Pero Zubac, Emir Kusturica i drugi – kaže Viktor Lazić,  naglašavajući da je fond biblioteke već obnovljen, da je formirana i kolekcija za stalnu postavku Muzeja knjige i putovanja i da je u toku sakupljanje materijala za Muzej srpske književnosti.

Jedan deo velike javne biblioteke praktično već radi od prošle godine, ali ograničeno, jer još nije obrađen ceo fond u katalogu. Viktor Lazić misli da će za godinu dana sve biti završeno i da će biblioteka tada biti otvorena za javnost. Muzej knjige bi trebalo da bude zvanično otvoren pre sledećeg Sajma knjiga, a Muzej srpske književnosti, koji će biti posvećen samo piscima i književnim delima iz Srbije, planiran je za 2015. ili 2016. godinu.

Kad je reč o Muzeju knjige i putovanja, u njemu će biti izložen istorijat knjige, kao i knjige iz svih delova sveta, ali i neki drugi eksponati vezani za pisce, poput pisaće mašine sa latiničnom i ćiriličnom tastaturom na kojoj je pisao Gvido Tartalja ili naočara Dobrice Ćosića.

Baza ovih institucija smeštena je na Banjici, u prostoru sa puno vrednih i retkih knjiga, koje Viktor Lazić rado pokazuje, a na istoj lokaciji biće smešten i Muzej knjige.

– Ovde imamo još jedan veliki prostor od sto i nešto kvadrata, koji planiramo da sledeće godine stavimo pod krov i da tu bude stalna postavka muzeja – priča Viktor Lazić. – U planu je da ta prostorija bude završena sledeće godine kako bi Muzej bio zvanično otvoren pre Sajma knjiga. Muzej će imati stalnu postavku, kao i deo gde ćemo svakog meseca izlagati nešto novo, sa video-instalacijama. Biće odvojen od biblioteke, jer će u njemu biti knjige koje su važne zbog nečeg drugog, a ne da bi se čitale.

Najstarije knjige u ovoj zbirci su iz 16. veka. Doduše, mnogima nedostaju prve stranice, gde je obično štampana godina objavljivanja, pa je teško utvrditi godinu, ali najstarija među onima gde je godinu izdavanja mogućno utvrditi jeste iz 1580. Tu su i drugi rariteti: knjige iz Kine sa koricama od svile i na papiru od pirinča, kao i ona na štapićima od bambusa koja se čita u cik-cak, najmanja knjiga na svetu (tri milimetra), knjiga od slonovog izmeta, knjiga na palminom lišću sa Sumatre, ručno rađen životopisa Bude iz Burme sa molitvama na poleđini…

Tu je i autobiografija Branislava Nušića sa njegovim potpisom, koju su prijatelji odštampali bez njegovog znanja za piščev 60. rođendan, knjiga o Titu na tajlandskom, odštampana na zahtev tajlandskog kralja, koja nikada nije bila u prodaji, zatim „Na Drini ćuprija” na kineskom jeziku sa posvetom prevodioca i „Anikina vremena” na hindu jeziku, najstariji udžbenik za vožnju, iz 1898. godine, po kome je Lazićev pradeda 1900. položio vožnju…

Viktor Lazić je posebno ponosan na prvo izdanje „Lamenta nad Beogradom” Miloša Crnjanskog, koje je štampano u Johanesburgu u 75 primeraka. Na posebnom papiru je odštampano samo 25 primeraka, koji su numerisani, i u posedu budućeg Muzeja knjige je primerak broj 21.

– Retko kad sam osećao toliko zadovoljstvo kao kad sam „Lament” čitao iz ove knjige – kaže Viktor Lazić, dodajući da je zbog Miloša Crnjanskog otišao na Sumatru i napisao knjigu o njoj.

Ova knjiga je poklon muzeju od Milovana Danojlića, koji je podario i poslednju knjigu Jovana Dučića, odštampanu, sticajem okolnosti, na dan pesnikove smrti u Americi 1943. godine, u malom tiražu, sa jedinom svrhom da se rukopis ne zagubi. Primerak knjige s kojom je Dučić sahranjen na grudima, Danojliću je poklonio Marko Dučić, Dučićev naslednik koji se stara o pesnikovoj zaostavštini.

Osim što je od predaka nasledio veliku biblioteku, koju su Lazići tokom burne istorije uspeli da sačuvaju snalazeći se na razne načine, Viktor Lazić kaže da biblioteka i muzej imaju i puno donatora, kao i šest legata, četiri kompletirana (prof. dr Miodrag Živanov, prof. dr Ileana Čura, Ivo i Vukica Bešević i prof. dr Petar Bingulac) i dva u osnivanju (Srba Ignjatović i Milovan Danojlić). Pošto im je svaka knjiga dobrodošla, poziv donatorima je i dalje otvoren.

Lazić kaže da su izgradili i jednu zgradu u Kumodražu za administraciju i za književne večeri. Većina fonda će biti smeštena tamo, jer ima više mesta. Već je izgrađeno oko 200 kvadrata namenjenih samo za smeštaj knjiga i za književne večeri.

– Ovih dana smo zaključili još jedan ugovor. Supruga Pavla Vuisića i njen brat Mihajlo poklonili su nam jedan plac na Starom sajmištu tako da planiramo da i tamo organizujemo jedno odeljenje biblioteke – dodaje Viktor Lazić, verujući u svom zahuktalom entuzijazmu da će uspeti da izgrade razgranatu kulturnu instituciju i da će ona postati jedan od važnih stubova srpske kulture.

(Politika)


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Muzej knjige u Beogradu Empty
PočaljiNaslov: Re: Muzej knjige u Beogradu   Muzej knjige u Beogradu Sat610Uto 13 Maj - 10:05

Muzej knjige radi!


[You must be registered and logged in to see this image.]


Da li ste znali da u Beogradu postoji Muzej knjige? Iskrena da budem, nisam ni ja. Verovatno zato što je Muzej knjige jedan od najskorije otvorenih muzeja u Srbiji! Mlad muzej, ali sa dugom istorijom. Prošetali smo do Banjice (Beograd) da saznamo nešto više.

ŠTA JE MUZEJ KNJIGE?

Muzej knjige leži na osnovama biblioteke koja nastaje još u 19. veku! Ova biblioteka pripada porodici Lazić, a njen naslednik, Viktor Lazić, rešio je da vekovnu kolekciju knjiga pretvori u muzej. Zajedno sa grupom intelektualaca, osnovali su udruženje Adligat koje sada brine o kolekciji knjiga. Sama biblioteka otvorena je za javnost još 1882, kada je Aleksandar Lazić rešio da porodičnu kolekciju knjiga otvori za sve, jer je već u to vreme biblioteka postala poznata širom Vojvodine, Srbije i Mađarske. Danas, u muzeju se nalazi preko pola miliona predmeta, od kojih oko 100.000 knjiga. Muzej je trenuntno otvoren za javnost na poziv – ukoliko ste raspoloženi da ga posetite, najavite se i vlasnici će vas provesti kroz istoriju biblioteke i ispričati vam priče o knjigama koje su došle iz dalekih zemalja, a možete i pogledati, pročitati neke od knjiga na licu mesta. Može se reći da se radi o biblioteci – muzeju, koji će se uskoro postati odvojene institucije.

[You must be registered and logged in to see this image.]
ŠTA VAS OČEKUJE U MUZEJU KNJIGE?

Kada uđete u Muzej knjige, imate osećaj da ste se našli u malom svetu magije – prostoriji prepunoj knjiga i predmeta iz najdaljih predela zemlje. Za ljubitelje knjige, ovo mesto je prava poslastica! Najstarije knjige u zbirci potiču iz 16. veka. Nama su posebno bile zanimljive knjige iz Kine sa koricama od svile ili knjige od pirinča – ko kaže da ne možemo živeti na knjigama? :)Nismo mogle da sakrijemo uzbuđenje kada smo videle najmanju knjigu na svetu veliku sveka 3mm ili knjigu na bambusu – čita se cik-cak. Obraćam pažnju i na prevode naših knjiga na jezike koje nikada ne biste očekivali – recimo “Na Drini Ćuprija” na kineskom jeziku, knjiga o Titu na tajlandskom. Osim knjiga, tu su i drugi zanimljivi predmeti: crtež koji je nacrtao slon (da, dobro ste čuli! Slon koji je nacrtao slona!), naočari Dobrice Ćosića, i moja omiljena pisaća mašina sa ćiriličnom i latiničnom tastaturom na kojoj je pisao veliki Gvido Tartalja.

Ova kolekcija stalno raste, jer se stalno prikupljaju nove knjige, samo u januaru u Muzej je stiglo preko 10.000 publikacija. Tako se i vi možete javiti ako imate knjige koje nemate više gde da smestite i donirate ih Muzeju knjiga. U slučaju da se neke od knjiga već nalaze u Muzeju, one se, sa Udruženjem književnika Srbije, sele u neku od srpskih biblioteka.

[You must be registered and logged in to see this image.]

A SLEDEĆE GODINE?

Za sada muzej je otvoren za svakoga ko želi da ga poseti, ali se prava postavka priprema za 2015. Inicijativa naslednika 9. generacije i udruženja Adligat je da osnuju tri instiutucije: Muzej knjige i putovanja, Muzej srpske književnosti i Javnu biblioteku.

Na lokaciji gde je sada muzej-biblioteka, postoji prostor od sto i nešto kvadrata na kome se planira stalna postavka Muzeja knjige i putovanja. U njemu će biti sakupljeni svi predmeti i jedinstvene knjige iz čitavog sveta. U planu su različite aktivnosti, trenutne izložbe i video instalacije. Muzej srpske književnosti biće orijentisan na dragocene spise i publikacije sa srpskih prostora, kao autobiografija Branislava Nušića sa njegovim potpisom odštampana na njegov 60. rođendan. Kako bi približili publici raritete i vrednost srpskih pisaca biće organizovane večeri srpske književnosti na različite teme. Na kraju, u samoj biblioteci, zainteresovani moći će da čitaju svoje omiljene knjige.

[You must be registered and logged in to see this image.]

STA NAS CEKA?

Već naredne godine možemo da očekujemo dva nova specijalizovana i jedinstvena muzeja na našim prostorima – ogroman pomak za našu kulturu! Ovo je i veoma značajan projekat koji se bavi čuvanjem i promocijom knjige, i književnosti kao deo kulturnog nasleđa.

Muzej knjige je odličan primer privatne kolekcije koja se otvara za javnost i prerasta na viši stepen. Muzej ima odličnu saradnju sa različitim udruženjima, kao i sa javnim institucijama i privatnim donatorima. Saradnja će se, prema rečima vlasnika, nastaviti i u budućnosti. Ovo je jako značajno za muzeje koji su tek u procesu osnivanja, jer uključivanjem više aktera u kulturi,  lakše će se pozicionirati kao vidljive i relevantne institucije.

Preporučujem svima koji vole knjige, ali i onima koji vole da putuju i saznaju nešto novo. Budite sigurni da ćete čuti mnogo neverovatnih priča i anegdota o predmetima i o tome kako su dospeli u Muzej. Muzej knjige ima svoju Facebook stranicu na kojoj možete pratiti  njegove vesti i aktivnosti.

Zahvaljujemo se Viktoru Laziću i ALeksandri Dvorančić na neobičnoj turi!

(Muzeji rade)


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Muzej knjige u Beogradu Empty
PočaljiNaslov: Re: Muzej knjige u Beogradu   Muzej knjige u Beogradu Sat610Uto 13 Maj - 10:12

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Muzej knjige u Beogradu Empty
PočaljiNaslov: Re: Muzej knjige u Beogradu   Muzej knjige u Beogradu Sat610Uto 13 Maj - 10:12

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Muzej knjige u Beogradu Empty
PočaljiNaslov: Re: Muzej knjige u Beogradu   Muzej knjige u Beogradu Sat610Uto 13 Maj - 10:13

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Muzej knjige u Beogradu Empty
PočaljiNaslov: Re: Muzej knjige u Beogradu   Muzej knjige u Beogradu Sat610Uto 13 Maj - 10:13

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Muzej knjige u Beogradu Empty
PočaljiNaslov: Re: Muzej knjige u Beogradu   Muzej knjige u Beogradu Sat610Uto 13 Maj - 10:13

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Muzej knjige u Beogradu Empty
PočaljiNaslov: Re: Muzej knjige u Beogradu   Muzej knjige u Beogradu Sat610Uto 13 Maj - 10:14

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Muzej knjige u Beogradu Empty
PočaljiNaslov: Re: Muzej knjige u Beogradu   Muzej knjige u Beogradu Sat610Uto 13 Maj - 10:14[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Muzej knjige u Beogradu Empty
PočaljiNaslov: Re: Muzej knjige u Beogradu   Muzej knjige u Beogradu Sat610Uto 13 Maj - 11:18

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Muzej knjige u Beogradu Empty
PočaljiNaslov: Re: Muzej knjige u Beogradu   Muzej knjige u Beogradu Sat610Uto 13 Maj - 11:19

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Muzej knjige u Beogradu Empty
PočaljiNaslov: Re: Muzej knjige u Beogradu   Muzej knjige u Beogradu Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Muzej knjige u Beogradu
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Umetnost i Kultura :: Slikarstvo :: Najbolji Muzeji sveta-