|
| |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Miloš Crnjanski Uto 17 Nov - 17:31 | |
| Mramor u vrtu
Kad cutke sedas do mojih nogu i gledas, jesenje puteve sumorne, a usta Ti poblede malo kriva od bola, ja osetim da si ziva.
Mrtva si mi gola.
Koza me tvoja puna tankih zila seti kako sred razvalina poprskanih muskom krvlju vec hiljade godina zmije puze na zene mramorne.
Dojke sa pupom kao kap vina na beloj ruzi punoj mesecina, sete me smrti.
Tada, zalud sirim grane na Tebe golu. Sve mi se cini zbog tebe je jesen i cim zaspim u ludoj ce strasti i bolu iz Tvojih cvetova mlecnih jedna kap u jesen da kane. Nada mnom ce u liscu svelom udi Tvoji zasijati, mrtvi, mramorni, vecni. |
| | | Gost Gost
| Bele ruze
O nemoj doci kad te zovem. Noc mi poslednja ostade divna, lekovita i beskrajna.
O, nemoj doci, ostavim mi strasne jade, slast jos jedina mi je tajna.
O, gle ruze sto se sagle bele od nevinosti, ispod one plave jorgovanske magle.
Drhte od radosti, a kad ih dodirnem tako brzo potamne, kao da se prozor smrzo i raskido cvetove nevesele ledene tajne. |
| | | Gost Gost
| Prva jeza
Desi se: da se zacudim, kad me iznenada rastuze: kisica plaha, il jedna smedja decija glava u koju se zagledam duze.
Desi se da se probudim, od nocna bliza neba plava, i stavim ruku na srce sto kuca jako.
I da se tad u mislima zanesem, i osetim polako, polako: da je mladost prosla pa se stresem. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miloš Crnjanski Uto 17 Nov - 17:32 | |
| Nove senke
Moje su ruke nove senke, pobledele su mirne, ko umorna svirala posle terevenke kad ih mesecina dirne.
One sve sence drago i nezno, i ljube sve sto se gubi, u nebo mutno, beskrajno snezno, u sneg sto sahranjiva kad ljubi.
Senka je njina kao paucina tanka, sto drhti nemocno meko, Ja sam na svetu svemu uspavanka, i mir je moj daleko.
Moje su rane bolne i nove, a misli suzne neoprezne, Blazeni koji po moru plove i ostaju da cezne.
Misli se moje niceg ne klone Bez sumorne nade i spasa puste radosno u vidik tonu u zrak sto ih talasa.
U bol i greh , i krvoprolica. Sa tugom novom i bezdanom u slast vitlaju zeljom neobuzdanom ko svelo lisce, sva bica. |
| | | Gost Gost
| Na ulici
Kad svetiljke sinu i ulice podju u visinu, u tami stojim ja. Na svemu sto prodje moj osmeh zasija.
Nestanu boli, okovi i laz, od mog pogleda zavisi sva draz, svega sto prodje. Zene prolaze i oblik gube, smese se, pa mi pridju da me ljube, a ja im novu senku dam.
I dok tiho zamagli noc, ulice pune seni, ja imam neba bezgranicnu moc, svi boli sveta skupe se u meni.
Ko cvetic beli sa Meseca radjaju se po ulici deca. Od osmeha mog umire dan, a svakog koga pogledam, stize moja sudba, sreca i san.
Kad mahnem rukom, nehotice, nove zvezde sinu, Tad sjajan, tuzan, ceo grad, lici na moje lice.
A da me vide svi u nebo idu, po ulici zvezda i srebra. Ja stojim raspet sam na zidu, i Mesec mi blago probada rebra. |
| | | Gost Gost
| Ljubavnici
Niko nas nece podeliti vise, na dobre i gresne. Tajni smo kao grane snezne, a sve sto je staro u ljubavi, place sve tise.
Jos malo samo, pa cemo sumorni, sa osmehom tuznim, u strastima ruznim, stati, bolni, bledi, umorni.
U bilju, ili necem drugom mocnom, nad proplankom jedne sume mlade, naci cemo opet svoje nade. U mirisnom nebu nocnom. Nade svih koji se bolno smese.
I, kad opet, kao vecan cvet, nad telima umornim nebesa zaplave. I zagrljaj opet bude svet, kao zlato oko svete glave, sa tamjana mirisom sumornim,
necemo znati koji greh to bese, medju gresima sto ko oblaci plove, sto nam ta tela i duse dade, divne i nove. |
| | | Gost Gost
| Povorka
Pri kraju mladosti tek tesko, cudno, obuze me ljubav.
Prvo mi se u bludi nesto javi, belio i mirno, kao daleko stado. Posle se susretoh sa tresnjom, i, kao u frulu, svirah, u jedan potok plavi.
Duh mi je izgubio, tako, snagu, a telo se ispustilo nekom lomnoscu. Zazeleo sam de milujem rukom prugu vidika, bistru i blagu.
Misli mi jasne isceznuse, u neprekidnom smesenju tamnom. A polako se skupise, sa svih strana, povorke procvalih tresanja, da podju, podju, samnom.
Pred njima, nasmesen, sa brda na brdo, sa reke na reku, eto ja, zbunjen i bezbrizan, igrajuci, poskakujuci. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miloš Crnjanski Uto 17 Nov - 17:33 | |
| Bespuce
Vas zovem samo, sa uzasom u pogledu razvratnom, neveselom. Vas zovem samo, sto drhtite sa vitkim, osetljivim telom.
Vas na cijim je kolenima zivot izdahno zbunjen, umoran: za vas ja imam rumeno more i jedan osmeh sumoran.
Ne, nece ljubav, ni mladost, vise pomilovati nam grudi: Ime ce, dah ce, suza ce nasa drugom da zamirise.
Daleko, negde, oko sveta, gde sneg i led i nebo cveta sve ce se sliti, i od sveta biti: Mir, mir, mir... |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Miloš Crnjanski Pet 14 Okt - 11:16 | |
| Uživanja koja je imao sa mnom… Uživanja koja je imao sa mnom činiće mu se sada još privlačnija, jer sam ga bila pustila da se muči svojom žudnjom. Ponizila sam ga do skota pre no što sam klonula, pa čemu sad ovaj prekor kojim bunim samu sebe? I on je bio samo slučaj, da bih najposle opet zadovoljila tu potrebu duše koja mi se stalno vraća, da se uzvisim, da čeznem. Nisam više mogla da odolim toj želji, a ne njegovim pogledima. Nikad me neće zaboraviti. Voleće me, jer sam svirepa. U njegovoj uspomeni ne samo moje bele grudi, nego i moja nepristupačnost biće znaci savršenstva i, skoro, božanstva. Patiće, ne samo zato što neće moći da uživa sa mnom časove ludila i zanosa, nego i zato što neće znati, bez mene, čime više da zavara dušu.
Miloš Crnjanski – Kap španske krvi |
| | | malalila MODERATOR
Poruka : 52047
Učlanjen : 04.01.2012
| Naslov: Re: Miloš Crnjanski Sub 8 Apr - 19:11 | |
| |
| | | malalila MODERATOR
| | | | malalila MODERATOR
| | | | malalila MODERATOR
| | | | Malena40 VIP
Poruka : 55826
Učlanjen : 22.01.2017
| Naslov: Re: Miloš Crnjanski Čet 16 Nov - 21:19 | |
| Kad ćutke sedaš do nogu mojih i gledaš, jesenje puteve sumorne, a usta ti poblede malo kriva od bola, ja osetim da si živa. Mrtva si mi gola. Koža me tvoja puna tankih žila seti kako sred razvalina poprskanih muškom krvlju već hiljade godina zmije puze na žene mramorne. Dojke sa pupom kao kap vina na beloj ruži punoj mesečina, sete me smrti. Tada, zalud širim grane na tebe golu. Sve mi se čini zbog tebe je jesen i čim zaspim u ludoj će strasti i bolu iz tvojih cvetova mlečnih jedna kap u jesen da kane. Nada mnom se u lišću svelom udi tvoji zasijati, mrtvi, mramorni, večni. ....My heart beats only for you.... |
| | | malalila MODERATOR
| Naslov: Re: Miloš Crnjanski Uto 2 Jan - 12:31 | |
| Otkrivena prepiska Crnjanskog i Tartalje: Ne znate kako živimOtkriveno šta je Miloš Crnjanski iz Londona pisao poznatom piscu Gvidu Tartalji. Nepoznatu prepisku, Ivo Tartalja poklonio Udruženju "Adligat". Sačuvane i originalne koverte u kojima su pisma stigla.
IZ Londona, u kom je u to vreme bio još u emigraciji, Miloš Crnjanski (1893-1977) je tokom 1958. i 1959. vodio do sada nepoznatu prepisku sa istaknutim dečjim piscem Gvidom Tartaljom (1899-1984). Povod je bio objavljivanje znamenite knjige Crnjanskog "Itaka i komentari" u "Prosveti" u biblioteci "Brazde", gde je urednik bio Tartalja. Tih 12 pisama Crnjanskog, kao i osam odgovora Tartalje sada su prvi put pred očima javnosti jer ih je Tartaljin sin, poznati i omiljeni univerzitetski profesor (u penziji) Ivo Tartalja (1930) darivao Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat". Sačuvane su i originalne koverte u kojima su stigla iz Londona. U okviru ovog udruženja, na čijem je čelu Viktor Lazić, otvoreni su Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja. U razgovoru za "Novosti" Ivo Tartalja kaže da se prepiska najvećim delom odnosi na lektorska i redaktorska pitanja, ali se može videti i bojazan od mogućih cenzora. Naime, u nekoliko navrata Gvido Tartalja napominje kako ne dobija sva pisma iz Londona i na jednom mestu nagovara Crnjanskog da se vrati u Jugoslaviju. Crnjanski mu na to odgovara: "Prema tonu Vaših pisama mislim da Vi nemate pojma o tome kako ja živim. I bolje. The rest is silence ('Ostalo je ćutanje')". Tim povodom Tartalja je zabeležio: "Ni onda ni docnije, nikada nisam, s obzirom na ono što je posle usledilo, objasnio sebi pravi smisao tih njegovih reči". Ivo Tartalja (levo) sačuvao prepisku između svog oca Gvida i Crnjanskog / Foto V. Danilov / - Crnjanski i moj otac pripadali su istoj generaciji pisaca. Iz njihove prepiske se može videti kako je početni službeni ton prerastao u prijateljski. Najpre su se oslovljavali sa "gospodine", a zatim samo imenom - kaže Ivo Tartalja. Pisma je, inače, Tartalja poklonio podstaknut čitanjem knjige "U srcu Sumatre", koju je napisao Viktor Lazić, još kao student, duboko inspirisan poezijom Crnjanskog. Zbog toga je i iznenada otputovao u Indoneziju, noseći sa sobom zbirku "Lirika Itake" i želeći da, na simboličan način, omogući omiljenom pesniku "putovanje" ostrvom na kojem, inače, nikada nije bio. ........ novosti.rs |
| | | Malena40 VIP
| Naslov: Re: Miloš Crnjanski Uto 2 Jan - 21:16 | |
|
Reci, kad bi moj osmeh bled, rastopio se kao cvet pola san a pola led
Kad bih još jednom mogao da volim…
Da li bi mi tad bilo dobro svud, i život bio manje lud?
Ili bih i tad kao sad morao da se smešim i razbolim, i da umrem?
Kad bih još jednom osetio da volim, volim?
....My heart beats only for you.... |
| | | Malena40 VIP
| Naslov: Re: Miloš Crnjanski Sre 17 Jan - 22:28 | |
| Reci, kad bi moj osmeh bled, rastopio se kao cvet pola san a pola led
Kad bih još jednom mogao da volim…
Da li bi mi tad bilo dobro svud, i život bio manje lud?
Ili bih i tad kao sad morao da se smešim i razbolim, i da umrem?
Kad bih još jednom osetio da volim, volim? ....My heart beats only for you.... |
| | | malalila MODERATOR
| | | | Malena40 VIP
| Naslov: Re: Miloš Crnjanski Pet 19 Jan - 22:03 | |
| Rastali smo se i sišli iz grada. Kao dve suze, kad naporedo kanu, sa naboranog lica.
Na vodi su nas čekale lađe. Tvoja ode prva. Moja je obilazila ostrva.
Sedeo sam poguren i crn, pust, kao Mesečeva senka. ....My heart beats only for you.... |
| | | lana MODERATOR
Poruka : 122449
Učlanjen : 06.12.2012
| | | | Salome Master
Poruka : 11055
Učlanjen : 11.05.2018
Raspoloženje : podnosljivo
| Naslov: Re: Miloš Crnjanski Sub 13 Okt - 7:31 | |
| Želim da posle snova ne ostane trag moj na tvom tijelu. Da poneses od mene samo tugu i svilu bijelu i miris blag… |
| | | Salome Master
| Naslov: Re: Miloš Crnjanski Sub 13 Okt - 7:31 | |
| Rastuži li nas kakav blijedi lik, što ga izgubismo jedno veče, znamo da, negdje, neki potok mjesto njega, rumeno teče!
|
| | | Salome Master
| Naslov: Re: Miloš Crnjanski Sub 13 Okt - 7:34 | |
| Čovjek koji manje živi, a više misli, postaje sve hladniji i, kao neki kristal, tvrđi. Postaje irealan. Propušta svjetlost i ona se u njemu lomi kao u nekoj prizmi. A poneki pjesnik od toga poludi.
|
| | | Malena40 VIP
| Naslov: Re: Miloš Crnjanski Uto 6 Nov - 20:20 | |
| U budućnost treba ići. U budućnost gledaju i idu svi srećniji narodi." ....My heart beats only for you.... |
| | | Malena40 VIP
| Naslov: Re: Miloš Crnjanski Uto 6 Nov - 20:20 | |
| Život se ne mijenja, on prolazi." ....My heart beats only for you.... |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Miloš Crnjanski | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
Strana 3 od 5 | Idi na stranu : 1, 2, 3, 4, 5 | |
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
Ko je trenutno na forumuImamo 265 korisnika na forumu: 1 Registrovan, 0 Skrivenih i 264 Gosta :: 3 Provajderi Emelie Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 930 dana Pet 27 Sep - 15:38 Dvorana slavnih
Naj Avatar Haossa !
Kreja
Poslanici naj aktivniji nedelje |
Danas u 0:22 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie
» Šta slušate dok kuckate na Haossu?
Juče u 22:35 od Emelie