Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Kako Biblija gleda na žene?

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3  Sledeći
AutorPoruka
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Čet 3 Apr - 14:24

Neka se mlada trudnica spali!

"Tvoja nevjesta Tamara odala se bludništvu; čak je u bludničenju i začela." "Izvedite je", naredi Juda, "pa neka se SPALI!"
Postanak 38, 24

Apologeti koji napadaju ovaj sajt, posprdno tvrde da su "ovi citati iščupani iz konteksta". Kakav uopće kontekst biblijske naredbe da se spaljuju mlade trudnice može biti koji bi to opravdavao?
Nakon što je Juda naredio da se trudnica koja je začela izvan braka spali, narod ju "izvodi" - u očitoj nakani da je "po božjim naputcima iz Svete Knjige kazni" za njezin grijeh. Ali sirota osuđenica na smrt u vatri ima dokaz da je to dijete napravio upravo onaj koji ju je prokazao. Onda se Juda predomislio i odlučio poštedjeti je užasne smrti.

Dok su je izvodili, ona poruči svekru: "Začela sam po čovjeku čije je ovo." Još doda: "Vidi čiji je ovaj pečatnjak o vrpci i ovaj štap!" Juda ih prepozna pa reče: "Ona je pravednija nego ja, koji joj nisam dao svoga sina Šelu." Ali više s njom nije imao posla.

U nastavku priče, "poučno" se opisuje postupak utvrđivanja koji je sin od dvojice blizanaca prvijenac. To je izuzetno važno Jahvi, jer će to dijete biti posvećeno Njemu Bogu Stvoritelju. U tu svrhu babica veže konac za ručicu koja se prva promolila iz majčinog tijela.

Kad joj je došlo vrijeme da rodi, pokaže se da nosi blizance. Dok je rađala, jedan od njih pruži ruku van. Nato babica priveže za njegovu ruku crven konac govoreći: "Ovaj je izišao prvi." Ali baš tada on uvuče ruku te iziđe njegov brat. A ona reče: "Kakav li proder napravi!" Stoga mu nadjenu ime Peres. Poslije iziđe njegov brat koji je oko ruke imao crveni konac. Njemu dadoše ime Zerah.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Čet 3 Apr - 14:25

Ubij vješticu!

Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Mrt

['Leteće' žene - pilotkinje] Ne dopuštaj da vračarica živi!
Knjiga Izlaska 22, 17

Spas od grijeha dolazi kroz oganj!
Onaj će Dan pokazati jer će se u ognju očitovati. I kakvo je čije djelo, oganj će iskušati. Ostane li djelo, primit će plaću onaj tko ga je nazidao. Izgori li čije djelo, taj će štetovati; ipak, on će se sam spasiti, ali kao kroz oganj.
1Korinćanima 3, 15

Posijeci i u vatru baci!
Već je sjekira položena na korijen stablima: svako dakle stablo koje ne donosi dobra roda siječe se i u oganj baca.
Luka 3, 9

U žarki oganj one koji se ne pokoravaju Isusovim evanđeljima !
...kad se Gospodin Isus objavi s nama, zajedno s anđelima svoje moći, u ognju žarkome i osveti se onima koji ne poznaju Boga i ne pokoravaju se evanđelju Gospodina našega Isusa.
2Solunjanima 1, 8

Evo gdje je kršćanska "Sveta" Inkvizicija našla pravila i naloge za spaljivanje vještica* - u Bibliji! O kažnjavanju sinova svećenika niti riječi. Muškarci mogu imati i ljubavnice i mnoštvo supruga. Zar je moguće da se u "Svetoj knjizi" nalazi tekst kojim se naređuje spaljivanje mlade trudnice samo zato jer je vodila ljubav, a nije udata? Ili zato jer se bavila proricanjem i ljekovitim napitcima? Bolje provjerite sami. Možda sam to izmislio, "jer sam na strani zla i mrzim kršćane"?
'Sveta' Inkvizicija je očito pobožno doslovce slijedila naputke iz Svetoga Pisma. Ne radi se o "pogrešnom razumijevanju nesavjesnih pojedinaca" nego striktnom pridržavanju onoga "što je Bog naredio, a proroci zapisali" u Bibliji. Je li Bog zaista naredio spaljivanje djevojaka? Je li Biblija zaista preslika Božanske Objave ili baljezganje sadističkih primitivaca? Kada bi ostatak Biblije bio prepun hvalospjeva ženama (a nije), samo ovo "pravilo" bi bilo dovoljno da svo "dobro" ove knjige padne u vodu.

Kako objasniti sljedeće Isusove riječi u svjetlu Zakona o spaljivanju trudnica, ubijanju vračarica i naputaka Proroka za spaljivanje živih djevojaka uhvaćenih u seksu?
"Ne mislite da sam došao dokinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao dokinuti, nego ispuniti. Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom."
Mt 5, 17

Ne samo da Isus nije dovodio u pitanje NITI JEDAN propis iz Zakona tj. naredbi navedenih u Starom zavjetu. On fanatično galami da se čak niti jedan zarez niti slovce ne smiju dovesti u pitanje, a kamoli neki od Zakona poput ovoga o spaljivanju djevojaka za tako nedužne stvari kao što je malo ljubavne igre ili gatanje. Epizoda o Isusovom spašavanju bludnice od kamenovanja - "Neka prvi baci kamen onaj koji je bez grijeha " - dokazan je falsifikat koji je dopisan stoljećima kasnije, ne bi li se lik Isusa nekako prikazao milosrdnijim nego što je bio.
________
*Procjene oko toga koliko je nevinih žena mučila i živih spalila kršćanska inkvizicija tijekom 250 godina, kreću se od 200.000 do 2 milijuna ! Kalvin kaže: "Biblija nas uči da postoje vještice i da ih treba ubiti ... ovaj Božji zakon je univerzalni zakon." Martin Luter je vjerovao da vještice treba spaljivati i ako nikome nisu učinile nikakva zna . dovoljno je što su potpisale pakt s đavolom.
Na zahtjev dvojice inkvizitora, profesora teologije/redovnika sa Univerziteta u Koelnu, Heinricha Kramera i Jacoba Sprengera, papa Inoćencije VIII u prvoj godini svojeg pontifikata, 1484., izdaje bullu "Summis Desiderantes Affectibus", ili čuvenu vještičju bullu, koja osuđuje vještice i naređuje njihov progon:

"Inoćencije, Biskup, sluga slugu Božjih, za vječno pamćenje. S najiskrenijom brigom, i u skladu sa zahtjevom Našeg apostolstva, a sa željom da katolička vjera u ovaj naš dan raste i posvuda se širi, a da se sva heretička iskvarenost protjera izvan granica vjere, Mi sa radošću potvrđujemo i odobravamo sredstva i metode za ostvarivanje naše pobožne želje..."

Nedavno je došlo do Naših ušiju, nemalo nas gorko ražalostivši, da su u nekim dijecezama ...mnoge osobe ... prepustile se đavolima, inkubusima i sakubusima ... i skrenuli od Katoličke vjere ... ubijale novorođenčad još u utrobama majki kao i mladunčad stoke, uništavali prinose, vinograde, voćke, kukuruz, pšenicu, ... nanosili velike boli ljudima i stoci ... sprečavale muškarce u spolnom činu i žene u rađanju i najgore od svega, odricali su se od Vjere koja je njihova po sakramentu svetog krštenja.
Naši dragi sinovi Henry Kramer i James Sprenger, profesori teologije, Inkvizitori ... premda ovlašteni ... neki klerici su sramotno negirali da se te gnjusobe čine na njihovim teritorijima ...
Stoga Mi kao našu dužnost ... želimo otkloniti sve prepreke za obavljanje dobrog djela naših inkvizitora ... da primijene snažan lijek protiv te bolesti hereze i drugih zala koja uništavaju mnoge duše ... Našim apostolskim autoritetom Mi proglašavamo da spomenuti inkvizitori imaju ovlasti pravednoj korekciji, zatvaranju i kažnjavanju svake osobe, bez ograničenja.

Non obstantibus ... Neka se stoga nitko ne protivi ... Ali ako se itko usudi tako učiniti, što je Bog zabranio, neka znade da će na njega pasti gnjev Svemogućega Boga, i blaženih Apostola Petra i Pavla.

U Rimu, u Sv. Petru, 9.12. godine gospodnje 1484., u prvog godini Našega pontifikata.
"The Geography of Witchcraft" od Montague Summers, pp. 533-6 (Kegan Paul).

On imenuje 2 inkvizitora Jakob Sprenger i Heinrich Kramer-a, dominikanske redovnike. Godine 1487. oni izdaju sramotnu knjigu užasa Malleus Maleficarum (Malj vještica) gdje citiraju i "Anđeoskog Doktora" Svetog Tomu Akvinskog (1225-1274), koji je nevjeru u vještice nazivao grijehom ateizma. Tu je i slavna izjava: Haereses est maxima opera maleficarum non credere ("Ne vjerovati u vještičarstvo je najveća od svih hereza."). Ubrzo se prešlo na torture kao metode iznuđivanja priznanja... Crkva se još nije ispričala za taj ogroman zločin.
Interesantno je kako crkveni apologeti pokušavaju sprati tu ljagu. Tvrde da je Inkvizicija "samo davala svoje mišljenje" o tome je li netko heretik/vještica ili nije, a onda su "surove svjetovne vlasti izvodile egzekuciju". Je li kriv krvnik ili onaj tko ima moć narediti mu smaknuće?


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Čet 3 Apr - 14:26


Biblijska pravila za silovanje

A.) Silovanje djevice
"Ako čovjek naiđe na mladu djevicu koja nije zaručena te je pograbi i s njom legne, pa budu uhvaćeni na djelu, (29) tada čovjek koji je s njom ležao neka djevojčinu ocu dade pedeset srebrnika. A budući da ju je oskvrnuo, neka je uzme za ženu da je ne može pustiti dok je živ."
Ponovljeni zakon 22, 22-28

Kakva je to pravda - siluj ako ti se djevica svidi, pa ju otkupi i oženi? Ovdje se ne spominje je li djevica zapomagala i zvala upomoć. Kasnije se pravi ta distinkcija, ako je djeva zaručena. Dakle, možemo slobodno zaključiti da je autoru ovog zakona nebitno je li djevojka silovana ili je dozvolila da ju nepoznati muškaraca "pograbi i s njom legne".
Skrnavljenje se odnosi na "vlasništvo oca". Djevojčin otac je ponižen, pa mu treba platiti za bruku i nelagodu.

B.) Silovanje udate u muževoj kući
"Ako se koji čovjek zateče gdje leži sa ženom udatom za drugoga, neka oboje - i čovjek koji je ležao sa ženom i sama žena - budu smaknuti."

Opet vidimo da zapomaganje silovane supruge nije bitno. Kako god, ona se mora smaknuti, jer je ugrožena muževa čast.

C.) Silovanje zaručene negdje u gradu
"Ako mladu djevicu zaručenu za nekoga u gradu sretne drugi čovjek i s njom legne, oboje ih dovedite vratima toga grada pa ih kamenjem zasipljite dok ne umru: djevojku što nije zvala u pomoć u gradu, a čovjeka što je oskvrnuo ženu bližnjega svoga."
Pnz 22, 23

Zato što se nije čulo njeno zapomaganje, treba je ubiti kamenovanjem. Ako joj je silovatelj stavio nož pod grlo da ne viče, također je treba ubiti. Silovatelj se kažnjava ne zato što je nanio zlo ženi, već što je oštetio ponos muškarcu, njezinom zaručniku. Ako ga uhvate, naravno. Ali kako će ga uhvatiti i kazniti za taj čin? Ako žrtva silovanja to prizna, ili otkrije počinitelja, bit će kamenovana (jer nitko nije čuo njezino zapomaganje). Ako poviče, silovatelj će je ubiti i pobjeći...

D.) Silovanje zaručene u polju
"Ako čovjek u polju naiđe na zaručenu djevojku i silom legne s njom, onda neka se pogubi samo taj što je s njom legao; On ju je zatekao u polju; i premda je zaručena djevojka zapomagala, nije bilo nikoga da joj priskoči u pomoć."

Kao da gornja pravila nisu bila dovoljno podla, pod naslovom: Ćudoredni zakoni

u Svetom Pismu čitamo i ovo:

"Ako tko zavede djevojku koja nije zaručena i s njom legne, neka za nju dadne ženidbenu procjenu i uzme je za ženu. Ako njezin otac odbije da mu je dadne, zavodnik mora odmjeriti srebra u vrijednosti ženidbene procjene za djevojku.

Jeste li dobro pročitali ovo što tu piše? Čitate li Bibliju trezveno i promišljeno? U slučaju da zavodniku djevojčin otac neda svoju privolu za ženidbu (bez te privole djevojka se ne može udati!), zavodnik plaća srebrom za svoje zadovoljstvo "što ju je zaveo i s njom legao", i ide dalje, a otac zadovoljno broji srebrne novčiće i čeka sljedećeg zavodnika od kojeg će naplatiti uslugu.

Knjiga brojeva 30, 3-16
Svaki zavjet ili zakletva žene ne vrijede ako ih ne dozvoli ili ne poništi prvo njen otac, a onda muž.

"Kada tko uzme ženu i s njome postupi kao muž, a potom na njoj otkrije što ružno te ona više ne nalazi milosti u njegovim očima i on joj napiše otpusno pismo, uruči joj ga i potjera je iz svoje kuće, a ona izađe iz njegove kuće, ode i pođe za drugoga pa omrzne i tome drugomu te joj i on napiše otpusno pismo, uruči joj ga i otjera je iz svoje kuće - ili pak umre taj koji ju je drugi uzeo - tada je, pošto se tako oskvrnula, ne može opet uzeti za ženu onaj prvi muž koji je bijaše otpustio."

Postupak sa zarobljenicama
Kad odeš u rat na svoje neprijatelje pa ih Jahve, Bog tvoj, preda u ruke tvoje te ih zarobiš, ako među zarobljenicima opaziš lijepu ženu i u nju se zagledaš, možeš je uzeti za ženu. Dovedi je svojoj kući pa neka obrije glavu, obreže nokte i odbaci haljine u kojima je zarobljena. Neka provede mjesec dana u tvome domu oplakujući svoga oca i svoju majku. Poslije toga možeš joj pristupiti kao muž i neka ti postane ženom. Ako ti poslije ne bi bila po volji, pusti je kuda joj drago. Za novac je ne smiješ prodati niti s njom postupiti kao s ropkinjom jer ti je bila žena.

Kako sramotno postupanje sa ženama čije obitelji su zarobljene ili stradale u ratu. Nema pravila o tome što učiniti sa ženinom djecom ili bližnjima (čemu taj nevažni detalj), ali precizno se navodi da se mora ošišati, skinuti dogola, a kasnije se smije silovati. Ako mu nakon toga nije po volji, vojnik je može otjerati "kud god joj drago". Jedina biblijska milost izražena je time da je ne smije prodati za novac u robove, kao kakav odbačeni predmet, jer je zadovoljio svoju pohotu na njoj, pa to ne bi bilo u redu.
Kako apologeti tumače ovaj odlomak?
- "šišanje se obavlja zbog zdravstvenih razloga"
- "pravilo se odnosi na obostrano zaljubljeni par mladih koji želi stupiti u sveti brak"
- "skidanje do gola je ustvari preteča odijevanja sirote žene u nove haljine nakon relaksirajuće kupke"
- "dozvoljen je rastanak, ako ne odgovaraju jedno drugome"
- "izražava se bezgranična sloboda kretanja svih žena"
- "zadnje pravilo je očiti signal da Biblija želi ukinuti ropstvo"

Tako otprilike izgledaju ljigava apologetska prenemaganja u pokušaju da se nešto u Bibliji što je očito odvratno, prikaže kao vrhunska pravednost i mudrost. O tome što činiti s ženama iz osvojenih gradova koje božji ratnici ne žele za svoje žene, čitajte u sljedećem odlomku.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Čet 3 Apr - 14:27

Silovanje sestre - počinitelju se oprašta - djevojka silovana i osramoćena

2Samuel 13, 2-3

Biblijski naslov je:"Amnon osramoćuje svoju sestru" Ali radi se o silovanju sestre. Zar nije to Amnonova sramota a ne silovane djevojke?

A potom se dogodi ovo: Davidov sin Abšalom imao je lijepu sestru po imenu Tamaru i u nju se zaljubio Davidov sin Amnon. - piše da je Davidov sin imao sestru. Zar je imati kćer tako sramotno da se izbjegava reći jednostavnije - David je imao kćer? Mora se reći Davidov sin je imao sestru.

(Ona) mu je pružila da jede, on je uhvati rukom i reče joj: "Dođi, sestro moja, lezi sa mnom!" A ona mu reče: "Nemoj, brate moj! Ne sramoti me jer se tako ne radi u Izraelu. Ne čini takve sramote! Kuda bih ja sa svojom sramotom? A i ti bi bio kao bestidnik u Izraelu! Nego govori s kraljem: on me neće uskratiti tebi!" Ali je on ne htjede poslušati, nego je svlada i leže s njom.

Pouka za djecu na vjeronauku. Ako pitate kralja, i on dozvoli seks, onda se ne radi o silovanju.

Nato je odmah zamrzi silnom mržnjom te je mržnja kojom ju je zamrzio bila veća od ljubavi kojom ju je prije ljubio. I reče joj Amnon: "Ustani! Odlazi!" A ona mu odvrati: "Ne, brate moj! Ako me sad otjeraš, bit će to veće zlo od onoga koje si mi učinio!" Ali je on ne htjede slušati

Lijepe li priče za mlade naraštaje. Silovana žena moli silovatelja da ostane uz njega, iako ju je on čak i zamrzio.

A njezin je brat Abšalom upita: "Je li možda tvoj brat Amnon bio s tobom? Ali sada, sestro moja, šuti: brat ti je! Ne uzimaj to k srcu!"

Njezin brat joj kaže da šuti i ne žali se nikome. Kako li će završiti ta grozna priča? Hoće li na kraju pobijediti pravda i zlotvori dobiti zasluženu kaznu?

Kad je kralj David čuo sve što se dogodilo, vrlo se razgnjevi, ali ne htjede žalostiti svoga sina Amnona, koga je ljubio jer mu bijaše prvorođenac.

Što? Božji miljenik, veličanstveni kralj David, Isusov slavni predak, ne želi žalostiti svoga sina ... za silovanu kćer ne haje, kao da je robinja, životinja ...


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Čet 3 Apr - 14:27

Pobij sve žene i djecu!

Nakon uspješnih pohoda na okolna plemena, Bog Jahve nikada ne propušta narediti da se pobiju sve žene i djeca u gradovima koje je njegov narod osvojio i porazio. To je herem - Jahvino prokletstvo - ne smiju živjeti! Što mislite, kakvu je sudbinu Bog Jahve (Isusov Otac s kojim je Krist jedno biće) namijenio trudnicama u osvojenim gradovima?

Trudne žene ćeš rasporiti/parati
Ispaštat će Samarija jer se protiv Boga svoga pobunila. Od mača past će oni, djecu će njihovu smrskati, žene trudne rasporiti.
Hošea 13, 16

Sada idi i udari na Amaleka, izvrši "herem", kleto uništenje, na njemu i na svemu što posjeduje; ne štedi ga, pobij muškarce i žene, djecu i dojenčad"
Prva knjiga o Samuelu 15, 3

Reče im (Mojsije): "Što! Na životu ste ostavili sve ženskinje! "... A ubijte i svaku ženu koja je poznala muškarca!
(Kako će znati je li žena poznala muškarca (tj. imala s njim seksualni odnos)? Ili će to vlastoručno ispipati, ili će vidjeti da je trudna, pa će po tome znati da ju treba zaklati.)

I tada izvršiše kletvu ništeći oštricom mača sve što bijaše u gradu: muško i žensko
Jošua 6, 16-17; 20-21

Kad su Izraelci pobili sve stanovnike Aja na otvorenu polju i u pustinji...vratiše se Izraelci u Aj i sasjekoše mačem sve što bješe u njemu. Bilo je dvanaest tisuća onih koji su izginuli toga dana, ljudi i žena - sav Aj.
Jošua nije spuštao ruke kojom bijaše zamahnuo kopljem sve dok nisu poubijani svi stanovnici Aja.
Jošua 8, 1-29

"Pobijte starce, mladiće, djevojke, djecu i žene; istrijebite ih sve do posljednjega."
Ezekijel 9, 4-6

Protiv Babilona
Koga stignu, probost će ga: koga uhvate, mačem će sasjeći; pred očima smrskat će im dojenčad, opljačkati kuće, silovati žene.
Izaija 13, 16

Tada je Menahem razorio Tifnah i sve što je u njem bilo i njegovo područje od Tirse jer mu nisu otvorili vrat


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Čet 3 Apr - 14:28


Žene I

Kad je žena radoznala, dobar je pečat; a gdje je mnogo ruku, zaključavaj.
Kći je ocu potajna mora, briga za nju spavati mu ne da: u mladosti, strah da se neće udati, a kad se uda, da je muž ne zamrzi; dok je djevica, da je tko ne zavede i da ne zatrudni u kući očevoj, a u kući muževljoj da se ne razbludi, i kad je već žena, da ne bude nerotkinja. Ako ti je kći neposlušna, dobro je pazi da ne načini od tebe ruglo neprijateljima tvojim, priču gradsku i predmet svačijeg klevetanja i da te ne obeščasti u očima sviju.

"Ne zaustavljaj pogleda ni pred čijom ljepotom i ne sjedaj sa ženama. Jer iz odijela izlazi moljac, a od žena ženska zloća. Bolja je zloća muška nego dobrota ženska; od žene potječe sramota i ruglo."
Knjiga Sirahova 41, 14


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Čet 3 Apr - 14:30

Žene II

Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 R2s9

Ne prepuštaj se posve ženi, da ona potpuno ne zavlada tobom. Ne približuj se bludnici, da ne padneš u zamke njezine. Ne druži se s pjevačicom, da te ne smete umijećem svojim. Ne upiri pogled u djevicu, da ne bi bio kažnjen zajedno s njom. Ne daj bludnici svoje duše, da ne izgubiš imetak svoj. Ne obziri se po gradskim ulicama i ne skitaj se pustim zakucima. Odvrati pogled svoj od ljupke žene i ne gledaj tuđu ljepotu. Mnoge već zavede ženina ljepota, koja želju raspaljuje kao vatru. Ne sjedaj nikad s udatom ženom i zajedno s njom ne pij vina, da ti srce ne podlegne njezinim dražima i da u strasti svojoj ne srneš u propast.
Knjiga Sirahova 31, 2

Lažna je ljupkost, tašta je ljepota: žena sa strahom Gospodnjim zaslužuje hvalu.
Izreke 31, 30

Deseta Božja zapovijed:
"Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!"
Žena je očito dio muškarčeva posjeda, uz volove, magarce i robove. Naravno, pravilo vrijedi ako je ispunjena Zapovijed br. 1: 'Vjeruj samo u Jahvu'. Ako ne, radi se o mrskim POGANIMA ==>> UBIJ IH, OKRADI, SILUJ IM ŽENE, OTMI IM MAGARCE I ROBOVE ...

Vrijednost žene po Levitskom zakonu (27, 3-7):
"Jahve reče Mojsiju: ... neka ti je mjerilo: muškarca od 20 do 60 godina starosti procijeni 50 šekela u srebru, a žensku procijeni 30 šekela.
A za dob od pet do dvadeset godina neka tvoja procjena bude: za muškarca 20 šekela, a za žensku 10 šekela.

Je li dob od jednoga mjeseca do pet godina, neka ti je procjena: za muško pet šekela u srebru, a procjena za žensko tri šekela u srebru.

Bude li u starosti od šezdeset godina ili više, neka ti je procjena: za muškarca petnaest šekela, a za žensku deset šekela.

Kupnja žene za brak na Jahvin nagovor:
"Potom mi Jahve reče: "Idi opet, ljubi ženu koja drugog ljubi i čini preljub, kao što Jahve ljubi djecu Izraelovu dok se oni k drugim bogovima okreću i žude za kolačima od grožđa." Ja je tad kupih za petnaest srebrnika, za homer i letek ječma, i rekoh joj: "Za mnogo dana ostat ćeš mi povučena, nećeš se odavati bludu ni podavati nikojem čovjeku, a ni ja neću k tebi prilaziti."

Knjiga Brojeva - popis stanovništva. Je li popis uzimao u obzir i žene?
"Popiši Levijevce po njihovim porodicama i rodovima; popiši sve muškarce od jednoga mjeseca i više."

Nasljeđuju samo muškarci, a žene SAMO ako nema nikakvog muškog roda. Tako je pravedni Jahve naredio Mojsiju!
"Kad koji čovjek umre a ne imadne sina, prenesite njegovu baštinu na njegovu kćer. Ne imadne li ni kćeri, predajte baštinu njegovoj braći (sestrama ništa). Ako ne imadne ni braće, njegovu baštinu podajte braći njegova oca. Ako mu otac ne imadne braće, baštinu njegovu podajte najbližem rođaku njegova roda."

Samo muškarac može pokrenuti i dobiti razvod, i istjerati ženu iz SVOJE kuće.
Djevica koju netko siluje, mora se udati za njega.
Ako izgubi djevičanstvo prije braka, osuđuje se na kamenovanje na smrt. (o muškarcu i njegovom djevičanstvu nigdje niti spomena)
Ženinu zakletvu može poništiti otac, ili muž.
Udovicom se može (a ne mora) oženiti brat njenog umrlog supruga. Ženu se ne pita.

Knjiga Sirahova - "Mudre izreke" - Žene:
Malena je svaka zloća prema zloći ženskoj: neka je snađe kob grešnička!
Ne daj se zavesti ljepotom ženskom i ne žudi za ženom.
Od žene je grijeh počeo i zbog nje svi umiremo.
Ako ne čini kao što joj pokažeš, otpusti je od sebe.
Kreposna je žena vijenac mužu svojemu, a sramotna mu je kao gnjilež u kostima.
Ženina je bludnost u njezinu drsku pogledu i poznaje se po njezinim trepavicama.

Kao žedan putnik, ona otvara usta i pije svaku vodu na koju naiđe i spušta se pred svakim kolcem i svakoj strijeli otvara tulac.
Žena prima svakog muža, premda je jedna djevojka od druge bolja.

Vrijedna je žena vijenac mužu svojemu; a koja ga sramoti, ona mu je kao trulež u kostima.
Mudre izreke 12, 4

Otkrih da ima nešto gorče od smrti - žena, ona je zamka, srce joj je mreža, a ruke okovi; tko je Bogu drag, izmiče joj, a grešnik je njezin sužanj.
Propovjednik 7, 26

Čuvajte se tih stranih, svadljivih, bijesnih, ljutih, preljubničkih, ogavnih žena.
Mudre izreke (2, 16-18; 5, 3-5; 6, 24-26; 7, 5-27; 21, 19; 22, 14; 23, 27-28; 25, 24; 27, 15; 30, 20; 30, 23;)

"Zlatan je kolut na rilu svinjskom: žena lijepa, a bez razuma."
Mudre izreke 11, 22

"Da joj je otac njezin pljunuo u lice", reče Jahve Mojsiju, "zar se ne bi morala stidjeti sedam dana?
Knjiga Brojeva 12, 14

U Hramu je odio za žene najviše udaljen od oltara.
"KAD ČOVJEK PRODA SVOJU KĆER ZA ROPKINJU, neka se ona ne oslobađa kao i muški robovi."
Izlazak 21, 7

Kćer kao nagrada za ratni pohod:
Tada reče Kaleb: "Tko pokori i zauzme Kirjat Sefer, dat ću mu svoju kćer Aksu za ženu." Zauze ga Otniel, sin Kenaza, mlađeg brata Kalebova, i Kaleb mu dade svoju kćer Aksu za ženu. Kad je prišla mužu, on je nagovori da u svoga oca ište polje.

Mirijam i lepra
Mirijam i Aaron (Mojsijeva sestra i brat) kritiziraju Mojsija, jer je oženio strankinju (crnkinju), a ne Židovku, pa je time prekršio Zakon. Ali Svemogući Bog za kaznu zarazi Mirijam s užasnom leprom. Uočite da je kažnjena samo Mirijam, a ne i Aron, iako su oboje kritizirali Mojsija. Bog naprosto ne voli žene, zar ne?

Tužaljke 1, 17
"... tako Jeruzalem postade među njima strašilo."
U originalu ne stoji "strašilo" nego "žena u menstruaciji" - biblijski prevoditelji (cenzura) na djelu.

Majka/kćer bi radije Ivanovu glavu na pladnju nego pola kraljevstva:
Uđe kći Herodijadina i zaplesa. Svidje se Herodu i sustolnicima. Kralj reče djevojci: "Zaišti od mene što god hoćeš i dat ću ti!" I zakle joj se: "Što god zaišteš od mene, dat ću ti, pa bilo to i pol mojega kraljevstva." Ona iziđe pa će svojoj materi: "Što da zaištem?" A ona će: "Glavu Ivana Krstitelja!" I odmah žurno uđe kralju te zaište: "Hoću da mi odmah dadeš na pladnju glavu Ivana Krstitelja!" Ožalosti se kralj, ali zbog zakletve i sustolnika na htjede je odbiti. Kralj odmah posla krvnika i naredi da donese glavu Ivanovu. On ode, odrubi mu glavu u tamnici, donese je na pladnju i dade je djevojci, a djevojka materi.

Josip Flavij piše o cijelom događaju oko Ivana Krstitelja na sasvim drugačiji način. Ne spominje nikakve urote sadistički-suludih žena, nego o političkom potezu. Biblijski pisac je, pak, iskoristio prigodu za još jednu priču o zlim ženama, kojima je draža odrubljena glava nekog propovjednika na pladnju, nego dobiti pola kraljevstva.

Što Novi Zavjet, tj. Isusovi učenici - sada svećenici - propisuje udovicama?

Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Women

Udovice poštuj - one koje su zaista udovice.

Zar ima udovica koje, iako im je umro ili poginuo suprug, nisu "prave udovice"? Kakve su to PRAVE UDOVICE?

A ona koja je zaista udovica, posve sama, pouzdaje se u Boga, odana prošnjama i molitvama noć i dan;

Posve same, mole dan i noć i pouzdaju se u Boga. Ali ako provode "lagodan život" - ŽIVE SU VEĆ MRTVE.

ona, naprotiv, koja provodi lagodan život, živa je već umrla. I to naglašuj da budu besprijekorne.

Svećenici imaju nekakav POPIS vjernika na koji ne smiju ući udovice mlađe od 60 godina!

U popis neka se unosi udovica ne mlađa od šezdeset godina, jednog muža žena, koja ima svjedočanstvo dobrih djela: da je djecu odgojila, da je bila gostoljubiva, da je svetima noge prala, da je nevoljnima pomagala, da se svakom dobru djelu posvećivala.

Zašto se mlade žene, kojima je suprug umro ili poginuo, ne smiju primati u vjersku zajednicu???
Evo objašnjenja:
Mlađe pak udovice odbijaj jer kad ih požuda odvrati od Krista, hoće se udati , pa zasluže osudu što su pogazile prvotnu vjernost.
A uz to se, obilazeći po kućama, nauče biti besposlene, i ne samo besposlene, nego i brbljave i nametljive, govoreći što ne bi smjele.
Hoću dakle da se mlađe udaju, djecu rađaju, da budu kućevne te ne daju protivniku nikakva povoda za pogrđivanje. Jer već su neke zastranile za Sotonom.

Podložne žene i krotki robovi
... da urazumljuju mlađe neka ljube svoje muževe, djecu, neka budu razumne, čiste, kućevne, dobre, podložne svojim muževima da se riječ Božja ne bi pogrđivala. Robovi neka se svojim gospodarima u svemu podlažu, ugađaju im, ne proturječe, ne pronevjeruju, nego neka im iskazuju svaku dobru vjernost da u svemu budu ures nauku Spasitelja našega, Boga.
Poslanica Titu 2, 4-5

Žene uče, ali nikako da nauče
I njih se kloni! Od njih su doista oni što se uvlače u kuće i zarobljuju ženice, natovarene grijesima, vodane najrazličitijim strastima: one uvijek uče, a nikako ne mogu doći do spoznaje istine.
2Timotej 3, 6-7

Na najsvetije blagdane, bog Jahve poziva samo muškarce
Blagdani; "Triput na godinu održavaj u moju čast svetkovinu... Triput na godinu neka svi tvoji muški stupe pred Gospodara Jahvu.
Izlazak 23, 17

Triput na godinu neka se svi muškarci pojave pred Gospodinom Jahvom, Bogom Izraelovim. Jer ću protjerati narode ispred tebe i proširiti tvoje međe te nitko neće hlepiti za tvojom zemljom kad triput u godini budeš uzlazio da se pokažeš pred Jahvom, Bogom svojim.
Izlazak 34, 23

Suci
Kada je na vojnika žena bacila veliki kamen, on zatraži da ga dokrajči muškarac, kako se ne bi pričalo da ga je ubila žena. Uzalud mu je trud. Njegova "sramota" je zapisana u Bibliji, pa je s njom upoznat cijeli svijet.

"U onaj će dan Egipćani postati kao žene, drhtat će i strepiti od zamaha ruke Jahve nad Vojskama kojom će zamahnuti na njih."


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Čet 3 Apr - 14:31

"Spolna nečistoća žene"

Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 R2s10

Nečisti su i predmeti koje dotakne žena u menstruaciji. A muškarci koji ju dotaknu su nečisti, kao i krevet na koji bi takvi muškarci legli kasnije.

"Kad žena imadne krvarenje, izljev krvi iz svoga tijela, neka ostane u svojoj nečistoći sedam dana; tko se god nje dotakne neka je nečist do večeri. Na što god bi legla za svoje nečistoće neka je nečisto; na što god sjedne neka je nečisto. Tko se dotakne njezine posteljine neka opere svoju odjeću, u vodi se okupa i do večeri ostane nečistim. Tko god dotakne bilo koji predmet na kojemu je ona sjedila neka svoju odjeću opere, u vodi se okupa i nečist ostane do večeri. A ako bi se dotakao čega što je bilo na njezinoj postelji ili na predmetu na kojem je ona sjedila, neka je nečist do večeri. Ako koji čovjek s njom legne, njezina nečistoća za nj prianja, pa neka je nečist sedam dana. Svaka postelja na koju on legne neka je nečista. Ako žena imadne krvarenje dulje vremena izvan svoga mjesečnog pranja, ili ako se njezino mjesečno pranje produžuje, neka se smatra nečistom sve vrijeme krvarenja kao da su dani njezina mjesečnog pranja. Svaka postelja na koju legne za sve vrijeme svoga krvarenja bit će joj kao i postelja za njezina mjesečnog pranja. I svaki predmet na koji sjedne neka postane nečistim kao što bi bio nečist u vrijeme njezina mjesečnog pranja. A svatko tko ih se dotakne neka je nečist; neka opere svoju odjeću, okupa se u vodi i ostane nečistim do večeri. Ako ozdravi od svog krvarenja, neka namiri sedam dana, a poslije toga neka je čista. Osmoga dana neka uzme dvije grlice ili dva golubića te ih donese svećeniku na ulaz u Šator sastanka. Neka jedno svećenik prinese kao žrtvu okajnicu, a drugo kao žrtvu paljenicu. Tako će svećenik obaviti pred Jahvom obred pomirenja nad njom, za njezino nečisto krvarenje."
Levitski zakoni 15, 19-30

Nečista je čak i Blažena Djevica Marija kada je rodila Isusa Krista!!!!

Obrezanje i prikazanje u Hramu
"Kad se navršilo osam dana da bude obrezan, nadjenuše mu ime Isus, kako ga je bio prozvao anđeo prije njegova začeća. Kad se zatim po Mojsijevu Zakonu navršiše dani njihova čišćenja, poniješe ga u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu - kao što piše u Zakonu Gospodnjem: Svako muško prvorođenče neka se posveti Gospodinu! - i da prinesu žrtvu kako je rečeno u Zakonu Gospodnjem: dvije grlice ili dva golubića."

1.) Dvjema grlicama je trebalo zavrnuti vratom da se Isus i Josip očiste od nečiste krvi Djevice Marije pri rađanju Nebeskog Spasitelja.
2.) samo muško prvorođenče se posvećuje Gospodinu! Djevojčice nisu toga vrijedne, i Bog bi se valjda uvrijedio.
Uzgred: oni Ga prikazuju u hramu u Jeruzalemu, pred nosom Heroda koji Ga je tobože namjeravao ubiti. Katolici, suočeni s očitom kontradikcijom da je Božanskog Spasitelja rodila žena koja je nečista, izmišljaju da je Marija začeta bez grijeha (tzv. bezgrješno začeće)! Ali problem je samo gurnut dalje u prošlost. Kako su onda njezini roditelji - grješnici - rodili bezgrješnu kćer, Blaženu Djevicu?

DVOSTRUKO NEČISTA
Jahve reče Mojsiju: "Kad koja žena zatrudni i rodi muško čedo, neka je nečista sedam dana, kako je nečista u vrijeme svoga mjesečnog pranja. Osmoga dana neka se dijete obreže. A ona neka ostane još trideset i tri dana da se očisti od svoje krvi; ne smije dirati ništa posvećeno niti dolaziti u Svetište dok se ne navrši vrijeme njezina čišćenja. Ako rodi žensko čedo, neka je nečista dva tjedna, kao za svoga mjesečnog pranja, i neka ostane još šezdeset i šest dana da se očisti od svoje krvi."

Žena je za Boga DVOSTRUKO NEČISTA kada rodi djevojčicu!
Apologeti pokušavaju preokrenuti smisao, pa proturaju kako se radi o "brizi oko majčinog oporavka, higijeni" i tome slično. Zašto onda nije napisano da je žena u posebno svetom i misterioznom stanju, na koje treba biti ponosna? Zašto se pojam "nečist - tuma" ujedno odnosi i na dodirivanje mrtvaca i zaraženost od gube? Zastarjele tabue i zabrane je moguće "obraditi" i ukrasiti, no očito se radi o prezirnom naglašavanju nekakve "spiritualne nečistoće" kojom žena može "uprljati svetost muškarca ili hrama Božjega" ako ih dotakne u to vrijeme. Veličanstveni dar rađanja, koji posjeduju žene, i mjesečni ciklus povezan s tom čudesnom tajnom nastanka novog bića, Biblija proglašava periodom sramotne "nečistoće" kojega se žene moraju stidjeti i kriti se od drugih ljudi kao da su zaražene, "da ne bi onečistile muškarce".

Isus prijeti: "Jao trudnicama i dojiljama!" kada se vratim na oblacima

Po Marku: u "posljednjim danima", prema Isusovim riječima (13, 17) Bog će posebna zla namijeniti trudnim ženama.
"A jao trudnicama i dojiljama u one dane!"
Luka 21, 23

"Jao trudnicama i dojiljama u one dane jer bit će jad velik na zemlji i gnjev nad ovim narodom. Padat će od oštrice mača, odvodit će ih kao roblje po svim narodima.
Matej 24, 19

"Jao trudnicama i dojiljama u one dane!"
Marko 13, 17

Još par naputaka:
- "Tako i vi, žene, pokoravajte se svojim muževima: ako su neki od njih možda neposlušni Riječi, da i bez riječi budu pridobiveni življenjem vas žena, pošto promotre vaše bogoljubno i čisto življenje."
1Pt 3, 1

- Kaže joj Isus: "Ne zadržavaj se sa mnom jer još ne uziđoh Ocu".
Marija (Magdalena) nije smjela biti u društvu s Isusom, jer bi ga "okaljala", pa mu spriječila povratak na Nebo.

- "Tako su se doista i nekoć svete žene, zaufane u Boga, resile: pokoravale su se muževima. Sara se tako pokori Abrahamu te ga nazva gospodarom."
1Pt 3, 2-6

Idealna kršćanska obitelj
Žena se pokorava mužu, muž ju takvu pokornu ljubi i nije osoran prema njoj, djeca u svemu slušaju roditelje, a njihovi robovi ih slušaju u svemu. Idila.
Žene, pokoravajte se svojim muževima kao što dolikuje u Gospodinu! Muževi, ljubite svoje žene i ne budite osorni prema njima. Djeco, slušajte roditelje u svemu, ta to je milo u Gospodinu! Očevi, ne ogorčujte svoje djece da ne klonu duhom. Robovi, slušajte u svemu svoje zemaljske gospodare! [Slavne žene]
Kol 3, 18


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Čet 3 Apr - 14:31

Položaj žene u bibliji - zaključak

Kako u Novom tako i u Starom Testamentu, ženama je određen položaj ne različit od kućnih sluškinja. Status im je ponižavajući i potpuno u neskladu sa samopoštovanjem i povjerenjem. Malo je biblijskih žena koje imaju ikakvu značajniju ulogu, a još manje pozitivnu. Evu se, na primjer, tereti da zbog nje svi moramo umirati poradi prokletstva Istočnoga grijeha (1 Tim. 2, 12-14) zbog kojega ćemo svi u vječni Pakao, ako ne "vjerujemo u Krista". Sara (Abrahamova žena) se bez imalo grižnje savjesti prodaje 2x za prostitutku, Rutu kupuje Boaz za ženu itd.
Treba imati na umu da su gore navedeni tekstovi bili ideološka i praktična podloga stoljećima za "problem" - kako tretirati ŽENU. Jedna od najtužnijih stvari u modernom društvu su žene koje brane knjigu u kojoj im se tako jasno pripisuje ponižavajući položaj.
_______
*Moram ponovno napomenuti da sa stvarnim ponašanjem Židova i povijesnim podacima, priče i zakoni iz Biblije nemaju skoro nikakve veze. Ta knjiga nije izvor povijesnih činjenica, nego izričaj mišljenja pisaca i njihove trenutne političko-religijske propagande tog vremena. Ako postoji biblijski zakon o kamenovanju žena koje su izgubile nevinost prije braka, to nikako ne znači da su se STVARNO takvi zakoni nemilosrdno provodili. Ujedno postoji židovska vjerska literatura koja je protumačila i ublažila te iste zakone. Na pitanje što se stvarno događalo u ta vremena, odgovara povijesna znanost, najbolje što je to moguće, a ne nekakav vjerski spis.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Čet 3 Apr - 14:31

Izreke nekih kršćanskih "svetaca" - ženomrzaca

Sveti Klement Aleksandrijski (150-215), grčki crkveni otac, imao je tako izrazit prezir prema ženskom rodu, da je mislio kako je taj njegov stav sigurno univerzalan. On piše (Paedagogus) da u ženama, "svjesnost njihove vlastite prirode mora u njima izazivati osjećaje srama."
Tertulijan (160-225), afrički crkveni otac, nazivao je ženu "đavolovom vratnicom." Njegovo promišljanje, temeljeno na priči o Padu iz biblijskog Stvaranja, teološki je besprijekorno:
"Žene, zar ne shvaćate da je Eva u vama? Božije prokletstvo bačeno na vaš spol i dalje pritišće svijet. Krive, vi morate podnijeti to breme. Vi ste "đavolova vratnica", obesčastile ste to Sveto fatalno drvo, prve ste izdale Božji Zakon, vi koje ste svojim dodvornim jezikom omekšale muškarca protiv kojega sotona nije mogao niti silom djelovati. Božju sliku, muškarca Adama, vi ste slomile - bijaše to vama dječja igrarija. Smrt ste zaslužile vi, žene, a umjesto toga, Božji je Sin morao umrijeti! "(Warner, Alone of All Her Sex: str. 58)

Origen (185-254) je dobro poznat po njegovoj mržnji prema seksu i ženama. Kad je imao 18 godina, navodno se kastrirao kako bi postigao "kršćansko savršenstvo". Njegovo učenje je spojilo kršćansku mržnju prema ženama i gnušanje nad spolnim činom u jedinstveni sustav. Prema Origenu: žene su gore od životinja, jer su neprekidno ispunjene požudom. [Ranke-Heinemann, Eunuchs for the Kingdom of Heaven: str. 51-52] Origen nije odobravao seks niti u braku i podučavao da udovice, premda im je odobreno ponovno se udati, nikako nisu za to pohvaljene. [Phelips, The Churches and Modern Thought: str. 203]

Sveti Grgur Veliki (329-389), biskup iz Konstantinopola ovo je rekao o ženama: "Silan je zmaj i lukava je otrovna guja: ali žena ima pakost od obojega."
Sveti Ambrozije (339-397), doktor crkve, i Milanski biskup, podsjećao je vjernike da je način kako je žena načinjena potvrda njezinog drugorazrednog statusa: "Sjetimo se da je Bog uzeo rebro iz Adamova tijela, a ne dio njegove duše, da načini nju. Ona nije napravljena na sliku i priliku Božiju, kao što je to muškarac."

Sveti Jeronim (342-420), dobro poznati Biblijski teolog, i prevoditelj Biblije na latinski, (Vulgata) imao je jednostavan pogled na žene. Po njemu "žena je korijen svekolikog zla."

Kao klasični mizoginist, Sveti Augustin (354-430) je prakticirao ono što je propovijedao. Njegov prijatelj Possidius opisuje njegovo ponašanje: "Niti jedna žena nije kročila nogom u njegovu kuću, nikada nije razgovarao sa ženama osim u nazočnosti treće osobe ili izvan salona. Nikakav izuzetak nije dopuštao, pa čak niti prema svojoj starijoj sestri i nećakinjama, od kojih su sve tri bile časne sestre." [Ibid: str. 122 ]

Kako žena može biti slika Božja [Bessie Coleman]
kad je podložna muškarcu i nema nikakvih ovlasti,
niti da poučava, niti da svjedoči,
niti da sudi, a ponajmanje
da vlada ili upravlja carstvom?
(Sveti Augustin)

Augustin kaže da je “muškarac, a ne žena, stvoren na sliku Božju, pa stoga žena nije potpuna bez muškarca, dok je muškarac potpun sam za sebe.” Ovo što je Augustin izrekao je posebno znakovito, jer je od katoličke hijerarhije proglašen crkvenim naučiteljem... naučitelja ima samo 33 od svih tih tisuća proglašenih svetaca, mučenika i blaženika (od njih samo 3 žene; prva tek od 1347.god.). Potvrđen dakle za ispravan nauk, nauk koji se može slobodno čitati, njegovim se riječima nadahnjivati...

Također “Sveti” Ivan iz petog stoljeća tvrdio je da je “žena jednom podučila i pokvarila sve, i zbog toga… neka više ne podučava.”

Sveti Toma Akvinski - najveći skolastički teolog (1225-1274), kao i njegov učitelj Albertus Magnus, Akvinski je bio isto tako uvjeren u žensku inferiornost naspram muškarca. Po njemu, žene nisu "prva intencija prirode" koja stremi savršenstvu, nego "sekundarna intencija prirode" koja je srodna stvarima kao što su "raspad, deformacije i slabost starosti. Manje su inteligentne od muškaraca. Muškarci posjeduju "savršeniji razum" i "snažniju vrlinu" od žena. Intelektualni defekt žena, prema Akvinskom, sličan je onima" u djece i mentalno bolesnih osoba." Žene su slabije otporne na seksualnu napast od muškaraca jer "u ženama ima više vode, pa lakše podlegnu seksualnim zadovoljstvima." [Ranke-Heinemann, Eunuchs for the Kingdom of Heaven: str. 88]

Po "svetom" Tomi: "Muški zametak nema dušu 40 dana od začeća. A ženski zametak, za razliku od muškoga, dušu nema duplo duže - osamdeset dana.

Sveti Ivan Damaskijac: "Žena je kćer laži, stražar pakla, neprijatelj mira; kroz nju je Adam izgubio raj".
Sveti Ciprijan: "Žena je instrument koji đavao koristi da bi se dokopao naših duša".
Sveti Ante: "Žena je vrelo ruke đavolove, njen glas je šištanje zmijurine".

Sveti Grgur Veliki: "Žena ima otrov zmije otrovnice, pakost aždaje".
Sveti Augustin Hippo (354 do 430 n.e.). "U čemu je razlika ako se radi o supruzi ili majci ? I dalje se radi o Evi zavodnici od koje se moramo čuvati u svakoj ženi......Ne vidim u čemu bi žena bila od koristi za muškarca, ako se izuzme njena funkcija rađanja djece."
Sveti Alban (4. st.) "Naći poštenu ženu je kao naći jednu jegulju u vreći od 500 zmija otrovnica. A ako rukom tražite po vreći i nađete jegulju, znajte da je držite za mokar i sklizak rep."
Drugi:

Martin Luther (1483 do 1546): "Ako se one umore [žene] ili čak umru, nije važno. Neka umru kod porađanja, zato su i ovdje."


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Čet 3 Apr - 14:33

Kako Kur'an tretira žene?
(nastao oko 600 godina nakon Novog zavjeta)


Sin nasljeđuje duplo više od svoje sestre:
4:11. Allah vam naređuje da od djece vaše - muškom pripadne toliko koliko dvjema ženskima.

4:176. Oni traže od tebe rješenje. Reci: "Allah će vam kazati propis o ’kelali’": ako neko umre, i ne bude imao djeteta, a ima sestru, njoj - polovina njegove ostavštine, a on će naslijediti nju ako ona ne bude imala dijete; a ako su dvije, njima - dvije trećine njegove ostavštine. A ako su oni braća i sestre, onda će muškarcu pripasti dio jednak koliko dvjema ženama. To vam Allah objašnjava, da ne zalutate. A Allah zna sve.

2:228. Raspuštenice neka čekaju tri mjesečna pranja;* i nije im dopušteno kriti ono što je Allah stvorio u maternicama njihovim, ako u Allaha i u onaj svijet vjeruju... One imaju isto toliko prava koliko i dužnosti, prema zakonu - samo, muževi imaju prednost pred njima za jedan stepen. - A Allah je silan i mudar.

2:223. Žene vaše su njive vaše, i vi njivama vašim prilazite kako hoćete, a pripremite što i za duše svoje.

5:38. Kradljivcu i kradljivici odsijecite ruke njihove, neka im to bude kazna za ono što su učinili i opomena od Allaha! A Allah je silan i mudar.

24:2. Bludnicu i bludnika izbičujte sa stotinu udaraca biča, svakog od njih, i neka vas pri vršenju Allahovih propisa ne obuzima prema njima nikakvo sažaljenje, ako u Allaha i u onaj svijet vjerujete, i neka kažnjavanju njihovu jedna skupina vjernika prisustvuje!
Žena i muškarac u bludu javno se bičuju.

Žena koja je prevarila svoga supruga i uhvaćena je u bludu:
4:15. Kada neka od žena vaših blud počini, zatražite da to protiv njih četverica od vas posvjedoče, pa ako posvjedoče, držite ih u kućama sve dok ih smrt ne umori ili dok im Allah ne nađe izlaz neki.

4:16. A ako dvoje to učine, izgrdite ih; pa ako se pokaju i poprave, onda ih na miru ostavite, jer Allah prima pokajanje i samilostan je.

70:29. i oni koji stidna mjesta svoja budu čuvali
70:30. i živjeli jedino sa ženama svojim ili sa onima koje su u vlasništvu njihovu - oni, doista, prijekor ne zaslužuju -

4:23. Zabranjuju vam se: matere vaše, i kćeri vaše, i sestre vaše i sestre očeva vaših... 24. i udate žene, osim onih koje zarobite; to su vam Allahovi propisi - a ostale su vam dozvoljene
Zarobljene udate žene dakle možete silovati kako vam se prohtje.

Udri neposlušnu ženu! Pa Allah je dao prednost muškarcima nad ženama.
Neka budu pokorne domaćice:
4:34. Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite!

Dretar je preveo poštenije:
4:34 Ljudi imaju vlast nad ženama, po snazi prvenstva koje im je Allah dodijelio nad njima, i zbog troškova koje čine za osiguranje njihovog održavanja.
Krepostne žene su pobožne: one čuvaju u tajnosti ono što Allah štiti.
Ukorite one od kojih se bojite nevjernosti; pritvorite ih u posebne sobe i udrite ih. Ali ne tražite svađe s njima, ako su vam poslušne.

Pijani ste (muslimani ipak mogu piti alkohol), bolesni, upravo obavili nuždu ili ste se sastali sa ženom, a ne nađete vode...:
43. O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate, i kada ste džunubi - osim ako ste putnici - sve dok se ne okupate. A ako ste bolesni, ili na putu, ili ako je neko od vas obavio prirodnu potrebu, ili ako ste se sastajali sa ženama, a ne nađete vode, onda dlanovima čistu zemlju dotaknite i lica vaša i ruke vaše potarite.

Sura 16 - An-Nahl -- Pčele
66. Vi imate pouku i u stoci: "Mi vam dajemo da iz utroba njenih mlijeko čisto pijete, koje nastaje od grizina u buragu i od krvi - ukusno onima koji ga piju.
67. A od plodova palmi i loze pripremate piće i hranu prijatnu. To je, doista, dokaz onima koji pameti imaju.

Fanatici su, naravno, ove jednostavne i mudre "Allahove" upute o suzdržavanju od pretjeranog opijanja, pretvorili u rigidne propise o totalnoj zabrani alkohola u bilo kakvu obliku i u bilo kojoj količini.

Isus je rekao u Bibliji: "Jao trudnicama i dojiljama u one dane kad se vratim".
Kuran ima istu prijetnju:
22:1. O ljudi, Gospodara svoga se bojte! Zaista će potres, kada Smak svijeta nastupi, veliki događaj biti!
22:2. Na Dan kad ga doživite svaka dojilja će ono što doji zaboraviti, a svaka trudnica će svoj plod pobaciti,

23:2. oni koji ...
5. i koji stidna mjesta svoja čuvaju -
6. osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu, oni, doista, prijekor ne zaslužuju -

Golotinja i bestidnost u prisutnosti žena i ropkinja koje posjeduju su dozvoljeni, čak poželjni:
33:59. O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti.

Potpuno prekrivanje žena - vjernica, da ne bude napastovanja (kako bi se pohotni muškarci mogli suzdržati ako se žena skroz ne prekrije?):
24:31. A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju.

Korkutov prijevod (prijevarno uljepšan):
37:22. Sakupite nevjernike i one koji su se s njima družili i one kojima su se klanjali

Dretarov prijevod:
37:22 Sakupite nevjernike, njihove supruge i one koji obožavaju osim Boga,
23 potom vodite ih na put za Pećnicu.

24 Uhitite ih!

Supruge nevjernika automatski se bacaju u Pakao.
Što je točno: supruge ili "oni s kojima su se družili"? Tko vara s prijevodom s arapskog?

"Bring ye up", it shall be said, "The wrong-doers and their wives, and the things they worshipped-
Ohshuroo allatheena thalamoowaazwajahum wama kanoo yaAAbudoona
(zainteresiranim čitateljima prepuštam daljnja lingvistička istraživanja)

Svjedočenje na sudu - 1 muškarac vrijedi kao 2 žene:
2:282. O vjernici, zapišite kada jedan od drugog pozajmljujete do određenoga roka...I navedite dva svjedoka, dva muškarca vaša, a ako nema dvojice muškaraca, onda jednog muškarca i dvije žene, koje prihvaćate kao svjedoke; ako jedna od njih dvije zaboravi, neka je druga podsjeti.

2, 3 ili 4 žene:
4:3. Ako se bojite da prema ženama sirotama nećete biti pravedni, onda se ženite onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri.

Rajske naslade - pijanke od kojih ne boli glava i djevice zavodljivih očiju:

40. A Allahovi iskreni robovi
41. posebnu će opskrbu imati,
42. razno voće, i biće poštovani
43. u džennetskim baščama naslada,
44. na divanima, jedni prema drugima,
45. biće posluženi pićem - iz izvora koji će stalno teći -
46. bistrim i prijatnim onima koji budu pili,
47. od njega neće glava boljeti i od njega se neće pamet gubiti.
48. Pored njih će biti one koje će preda se gledati, očiju prekrasnih,
49. kao da su one jaja pokrivena.*

55:60. Zar nagrada za dobro učinjeno djelo može biti nešto drugo do dobro?! -
66. sa izvorima koji prskaju, u svakom -
68. u njima će biti voća, i palmi - i šipaka -
70. u njima će biti ljepotica naravi divnih -
72. hurija u šatorima skrivenih -

Sura 65 At-Talaq -- Razvod braka
S razvodom braka valja pričekati 3 mjeseca, ako se radi o djevojčici koja još nije imala menstruaciju... (!)

65:4. A one žene vaše koje su nadu u mjesečno pranje izgubile i one koje ga nisu ni dobile, one trebaju čekati tri mjeseca*, ako niste znali. Trudne žene čekaju sve dok ne rode.

U poštenijem Dretarovom prijevodu se to još bolje vidi:
65:4 Razdoblje čekanja bit će tri mjeseca, čak i za one od vaših žena koje se više ne nadaju mjesečnici – ako vi imate neku sumnju o tome – i za one koje nisu još dozrele.

Noa je u arku sa svim životinjama poveo i svoju suprugu. Ali jao. Licemjerna je bila, pa ju je Allah bacio u vatru, Pakao užasan. Ista sudba je zadesila i Lotovu suprugu. Ona je pretvorena u stup soli kada se iz radoznalosti okrenula da vidi uništenje grada Sodome. Izgleda da je to bila preblaga kazna, pa je, prema Kur'anu i ona bačena u vječni Pakao. Interesantne li nadopune Biblije.
66:9. O Vjerovjesniče, bori se protiv nevjernika i licemjera i budi strog prema njima! Njihovo prebivalište biće Džehennem, a užasno je to boravište!

66:10. Allah navodi kao pouku onima koji ne vjeruju ženu Nuhovu i ženu Lutovu: bile su udate za dva čestita roba Naša, ali su prema njima licemjerne bile - i njih dvojica im neće ništa moći kod Allaha pomoći, i reći će se: "Ulazite vas dvije u vatru, sa onima koji ulaze!"

I za kraj jedna kompletna, ali vrlo kratka Sura (poglavlje). Ima samo 5 ajeta (redaka).
(Neki zlobnici tvrde da se radi o Muhamedovom ujaku* koji mu je išao na živce.)

Sura 111 Al-Lahab -- Plamen Mekka - 5 ajeta

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
1. Neka propadne Ebu Leheb*, i propao je!
2. neće mu biti od koristi blago njegovo, a ni ono što je stekao,
3. ući će on, sigurno, u vatru rasplamsalu,
4. i žena njegova, koja spletkari;
5. o vratu njenu biće uže od ličine usukane!


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Čet 3 Apr - 14:34

"Ja sam ateist, i to je *to*. Vjerujem da nema ništa što možemo znati osim da budemo ljubazni jedni prema drugima i učinimo što možemo za druge ljude."

Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Hepburn_k

[Katharine Hepburn]

"Biblija i Crkva su oduvijek bile najveći kamen spoticanja na putu emancipacije žena."
[Elizabeth Cady Stanton]

"Moja religiozna praznovjerja ustupila su mjesto racionalnim idejama utemeljenim na znanstvenim činjenicama i ... kako sam promatrala sve iz nove perspektive, postajala sam sve sretnija i sretnija."
[Susan B. Anthony]


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
S-L_007

Master
Master

S-L_007

Muški
Poruka : 14275

Učlanjen : 05.09.2013


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Ned 6 Apr - 22:34

Jako gresis - Bog ne gleda tako na zenu  happy
Nazad na vrh Ići dole
S-L_007

Master
Master

S-L_007

Muški
Poruka : 14275

Učlanjen : 05.09.2013


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Ned 6 Apr - 22:39

Efescima 5
25 Muževi! ljubite svoje žene kao što i Hristos ljubi crkvu, i sebe predade za nju  happy
Nazad na vrh Ići dole
S-L_007

Master
Master

S-L_007

Muški
Poruka : 14275

Učlanjen : 05.09.2013


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Ned 6 Apr - 22:42

28 Tako su dužni muževi ljubiti svoje žene kao svoja tjelesa; jer koji ljubi svoju ženu, sebe samoga ljubi.  happy 

29 Jer niko ne omrznu kad na svoje tijelo, nego ga hrani i grije, kao i Gospod crkvu.  happy
Nazad na vrh Ići dole
S-L_007

Master
Master

S-L_007

Muški
Poruka : 14275

Učlanjen : 05.09.2013


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Ned 6 Apr - 22:45

31 Toga radi ostaviće čovjek oca svojega i mater, i prilijepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno tijelo.  happy 


33 Ali i vi svaki da ljubi onako svoju ženu kao i sebe samoga; a žena da se boji svojega muža.

Imas predrasude prema Bogu  happy
Nazad na vrh Ići dole
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130824

Učlanjen : 07.04.2011


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Pon 7 Apr - 11:57

S-L_007 ::
31 Toga radi ostaviće čovjek oca svojega i mater, i prilijepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno tijelo.  happy 


A ovo se zove "zahvalnost".  happy


love
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Pet 25 Apr - 12:02

Pitanje poligamije je zanimljiva tema zato što je većina ljudi danas smatra nemoralnom, a Biblija je nigde javno ne osuđuje. Prvi primer bigamije nalazimo u 1. Mojsijevoj 4:19: „I uze Lameh dve žene.” Nekoliko značajnih ljudi Starog zaveta bili su poligamisti: Avram, Jakov, David, Solomun itd. U 2. Samuilovoj 12:8 Bog kroz proroka Natana poručuje Davidu da će mu dati još žena i inoča ako ih nema dovoljno. U 1. carevima 11:3 vidimo da je Solomun imao 700 žena i 300 inoča (supruge nižeg ranga).


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Pet 25 Apr - 12:03

Možemo da nagađamo zašto Bog ćuti o tome, ali postoji nekoliko faktora za razmatranje. Pre svega, uvek je na svetu bilo više žena nego muškaraca. Poslednje statistike govore da 50,5% svetske populacije čine žene, a 49,5% muškarci. Primenimo li te postotke na antički period i pomnožimo ih sa brojem od nekoliko miliona ljudi, dobićemo da je tada bilo desetine hiljada žena više nego muškaraca. Drugo, ratovi su u to doba bili izuzetno brutalni, sa veoma visokom stopom smrtnosti. Posledica je bila veći procenat žena nego muškaraca. Treće, zbog patrijarhalnog uređenja društva bilo je skoro nemoguće da se neudata žena brine sama o sebi. Žene su se oslanjale na zaštitu očeva, braće i muževa. Neudate su često završavale u ropstvu ili kao prostitutke. Značajna razlika u broju žena i muškaraca ostavila bi mnoge žene u nezavidnoj situaciji.

Izgleda da je Bog dozvolio poligamiju kako bi zaštitio žene koje drugačije ne bi mogle da imaju muža. Muškarac je imao nekoliko žena o kojima je brinuo i štitio ih. Iako daleko od idealnog, život u poligamnoj zajednici bio je mnogo bolji od prostitucije, ropstva i gladi. Pored toga, poligamija je dovela do mnogo bržeg priraštaja u ljudskom rodu, doprinevši ostvarenju Božije zapovesti da se ljudi rađaju i namnože zemlju (1. Mojsijeva 9:7). Muškarci su u kratkom roku mogli da oplode više žena, zbog čega se čovečanstvo uvećavalo mnogo brže nego da je jedan brak davao jedno dete godišnje.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Pet 25 Apr - 12:05

U Novom Zavetu, u spisku osobina duhovnog vođe (1. Timoteju 3:2 i Titu 1:6), navedena je i stavka “jedne žene muž”. Postoji debata o tome šta znači ova kvalifikacija. Doslovno, taj izraz znači “muškarac jedne žene”. Iako se te kvalifikacije odnose na poziciju duhovnog vođe, one isto tako mogu da važe za sve hrišćane. Zar svaki hrišćanin ne bi trebalo da je "trezven, razborit, pristojan, gostoljubiv, kadar poučiti, ne pijanica, ne ubojica, nego blag, ne naklonjen svađi, ne srebroljubac” (1. Timoteju 3:2-4)? Ako smo pozvani da budemo sveti (1. Petrova 1:16) i ako ovi sveti standardi važe za starešine i đakone, onda važe i za sve nas.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Pet 25 Apr - 12:06

Zašto su se stvari promenile? Ne radi se o tome da je Bog zabranio nešto što je ranije dopustio da bi vratio brak svojoj prvobitnoj zamisli. Čak i u primeru Adama i Eve vidimo da poligamija nije bila Božija prva namera. Izgleda kao da je Bog dozvolio poligamiju da bi na taj način rešio problem, ali ona svakako nije idealna. U većini savremenih društava za poligamijom uopšte nema potrebe. Žene su u većini današnjih kultura sposobne da se brinu o sebi i da se zaštite, što odbacuje jedini pozitivni aspekt poligamije. Pored toga, većina savremenih država zabranjuje poligamiju zakonom. Prema Rimljanima 13:1-7, treba da se povinujemo zakonima koje donosi vlast. Jedini slučaj kada ne treba da poštujemo zakon je kada se on suprotstavlja Božijim zapovestima (Dela 5:29). Pošto Bog samo dopušta poligamiju ali je i ne zapoveda, treba da se držimo zakona koji je zabranjuje.

Postoje li slučajevi u kojima bi poligamija i danas mogla da se primenjuje? Možda, ali prosto je neshvatljivo da ne postoji nijedno drugo rešenje. Zbog aspekta braka koji podrazumeva “jedno telo”, potrebe za jedinstvom i harmonijom u zajednici i nedostatka ijednog pravog razloga za poligamiju, mi čvrsto verujemo da poligamija ne služi na čast Bogu i da to nije njegova namera za brak.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Pet 25 Apr - 12:06

Bibliju je napisao obican covek,i bibliju je izmenila crkva za manipulisanje ljudima ,i da muskarac bude vodja i dominantan a ne zena.Pre hriscana i drugih religija postojala je samo religija Pagana u toj religiji nije postojao pakao i djavo i druge maniulacije i lazi koje pisu u bibliju i kojima crkva plasi narod.U paganizmu se verovalo da su zene izvor lepote ,zivota i plodnosti i tada se verovalo u Boginju ,i zena se uvek postovala a ne muskarac ,i crkva je zbog toga za vreme htiscana u 8 vek i9 veku ubijala i kamenovala i sitila zlo po celome svetu
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Pet 25 Apr - 12:07

U danasnjim naucnim istrazivanjima Zena sazreva mnogo brze nego muskarac i mnogo je inteligentnija i ima vece sposobnosti u razumevanju i mnogo su sposobnije vodjenja raznih poslova i firmi nego muskarac !
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Pet 25 Apr - 12:07

Razvod i ponovni brak

Božija Reč vrlo jasno svedoči da je brak doživotni zavet. Razvod, prekid bračne zajednice je odstupanje od Božije namere i to Bog mrzi. Razvod je dopušten jedino u slučaju preljube Matej 5:31-32; 19:19. Bog je dozvolio razvod jer je razumeo tvrdoću ljudskog srca. Matej 19:8. Ovo neznači da Bog odobrava razlog. To je samo ustupak čovečkovoj tvrdoglavosti i okorelom srcu. Razvod je dopušten, ali se nikako ne preporučuje, niti potstiče. Božiji stav prema razvodu nalazimo u Malahiji 2:13-16; Rimljanima 7:2-3; 1. Korinćanima 7:10-11. Ako brak može da se spase i hrišćanski dom sačuva, i ako i muž i žena mogu da obnove zavete jedno drugom u Gospodu, Bog će da blagoslovi onog ko je u stanju da oprosti neverstvo bračnom drugu. Osija 3:1-3; Kološanima 3:12-13. U Svojoj Reči, Bog objašnjava da razlog zbog kog očekuje da muž i žena budu verni jedno drugom, jeste da njihhova deca budu na najboljem putu za carstvo Božije. U suprotnom, deca, koja su zapravo istinski žrtva razvoda, padaju u velike životne nevolje. Kako god bilo, Bog može da oprosti i isceli, čak kada je u pitanju veliki greh.

Crkva se sastoji od pomilovanih grešnika koji su doživeli oproštenje. Kada je Pavle pisao Korinćanima, naveo je dugačak spisak okorelih grešnika kojima neće biti dozvoljen pristup u nebo, i onda dodaje: „i neki od vas su bili ovakvi“ 6:1-19. Njima je bilo oprošteno i postali su novi ljudi u Hristu. Za greh razvoda, kao i za bilo koji drugi greh sebičnost, laž, preljuba, krađa, zavist, lenjost, neophodno je da se pokajemo i priznamo Gospodu, kako bi smo primili oproštenje od Boga Ako priznajemo svoje grehe i promašaje iz prošlosti, imamo Božije obećanje u 1. Jovanovoj 1:9. Gospod Isus je razgovarao sa Samarjankom, koja je imala pet muževa i živela je s čovekom koji nije bio njen muž Jovan 4:9-12. Spasitelj je bio blag prema njoj kada joj je pokazao njenu grešnost i objavio sebe kao obećanog Mesiju.

Postupio je s njom ljubazno kada joj je dao „vodu živu“. Ako je neka osoba posle razvoda stupila u brak, i kaje se zbog svojih prošlih greha, treba je ohrabriti da iskoristi vreme i prilike tako da u sadašnjem braku učini sve što je moguće za slavu Hrista. Filipljanima 3, 13-14. Božiji put je da grešnik stavi svoju prošlost u Njegove ruke i ide napred zajedno s Bogom, da ima dom i brak gde je Gospod Isus Hrist u centru. Jevrejima 8:12; Mihej 7:19; Matej 6:14; Psalam 103:10-12; Isaija 43:25. Svako obećanje bezvrednosti i odbačenosti, koje razvod može da izazove, treba da se preda Hristu. Osoba mora da bude okrenuta ka Gospodu, da se osloni na Njega i na prisutnost Svetog Duha. Treba da prihavti činjenicu da Bog ima plan za njen život baš sada. Važno je da se savetuje s pastirom evađeoskog učenja i molitvu, tražeći od Boga vodstvo. Psalam 37:5; Priče 3:6.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610Pet 25 Apr - 12:11

1 Ali Sara žena Avramova ne rađaše mu dece. A imaše robinju Misirku, po imenu Agara.
Sud. 13:2, Lk. 1:7

2 Pa reče Sara Avramu: Gospod me je zatvorio da ne rodim; nego idi k robinji mojoj, ne bih li dobila dece od nje. I Avram prista na reč Sarinu.
1 Moj. 30:2

3 I Sara žena Avramova uze Agaru Misirku robinju svoju, i dade je za ženu Avramu mužu svom posle deset godina otkako se nastani Avram u zemlji hananskoj.

4 I on otide k Agari, i ona zatrudne; a kad vide da je trudna, ponese se od gospođe svoje.
Priče 30:23

5 A Sara reče Avramu: Uvreda moja pade na tebe; ja ti metnuh na krilo robinju svoju, a ona videvši da je trudna ponese se od mene. Gospod će suditi meni i tebi.
2 Moj. 5:21

6 A Avram reče Sari: Eto, robinja je tvoja u tvojim rukama, učini s njom šta ti je volja. I Sara je stade zlostavljati, te ona pobeže od nje.

7 Ali anđeo Gospodnji nađe je kod studenca u pustinji, kod studenca na putu u Sur.
1 Moj. 25:18

8 I reče joj: Agaro, robinjo Sarina, otkud ideš, kuda li ideš? A ona reče: Bežim od Sare gospođe svoje.

9 A anđeo joj Gospodnji reče: Vrati se gospođi svojoj, i pokori joj se.
Ef. 6:5

10 Opet joj reče anđeo Gospodnji: Umnožiću veoma seme tvoje, da se neće moći prebrojati od množine.
1 Moj. 17:20, 1 Moj. 22:15, 1 Moj. 25:12, Mal. 3:1

11 Još joj reče anđeo Gospodnji: Eto si trudna, i rodićeš sina, i nadeni mu ime Ismailo; jer je Gospod video muku tvoju.
2 Moj. 2:23

12 A biće čovek ubica; ruka će se njegova dizati na svakog a svačija na njega, i nastavaće na pogledu svoj braći svojoj.
1 Moj. 25:18

13 Tada Agara prizva ime Gospoda koji govori s njom: Ti si Bog, koji vidi. Jer govoraše: Zar još gledam iza Onog koji me vide?
Sud. 6:22, Ps. 113:6, Ps. 139:1

14 Toga radi zove se studenac onaj studenac Živoga koji me vidi; a on je između Kadisa i Varada.

15 I rodi Agara Avramu sina; i nadede Avram sinu svom, kog mu rodi Agara, ime Ismailo.

16 A beše Avramu osamdeset i šest godina kad mu Agara rodi Ismaila.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Kako Biblija gleda na žene?   Kako Biblija gleda na žene? - Page 2 Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Kako Biblija gleda na žene?
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Facebook zanimljivosti
» Kako da saznate ko vam gleda profil na Fejsbuku, Instagramu..
» Kako se tuširaju žene, a kako muškarci
» Kako se tuširaju žene aa kako muškarci?
» Kako boluju žene, a kako muškarci
Strana 2 od 3Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Nauka :: Filozofija :: Religija-