Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Krokodili

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći
AutorPoruka
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Krokodili   Krokodili Sat610Uto 18 Mar - 9:40

Krokodili (Crocodilia) su red tropskih grabežljivaca. Uz ptice, to su jedini do danas preživjeli "potomci" velike grupe gmazova, Archosaura. Prema tome, njihovi i danas živući najbliži srodnici su ptice. Njihovo je srodstvo dokazivo cijelim nizom osobina, ali prije svega građom sistema krvotoka. Zbog koštanog oklopa, krokodile nazivaju i oklopljenim gušterima.

Svi danas živući krokodili žive u rijekama i jezerima tropa i suptropskoh područja, jedino Crocodylus porosus može živjeti i u moru a često se pojavljuje uz obale različitih otoka. Kao prilagodbu životnom okolišu, ove životinje jako dobro plivaju i prikrivaju se u vodi tako, da miruju uronjeni u vodu pri čemu iz vode izviruju jedino oči i nosnice.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Osobine
Građa tijela kao i fiziologija današnjih krokodila je izrazito prilagođena životu u vodi. Tu spada vodoravno spljošteno tijelo s uglavnom isto spljoštenom gubicom, dok im je rep spljošten postrano, a krokodili ga koriste uglavnom kao kormilo. Ovisno o vrsti, tijelo im može biti dugo od 1,20 pa do 7 m, a nađeni su fosili dugi i do 12 metara. Krokodili rastu cijelog života.


Glava
Lubanja im je izdužena, a oči su tijekom evolucije pomaknute visoko prema vrhu lubanje. Na očima imaju tri kapka, gornji, donji i migavicu. Nosnice, smještene na vrhu gubice povezane su sistemom kanala sa dušnikom, tako da mogu disati i punih ustiju, a kad su pod vodom, mogu ih, kao i ušni otvor, hermetički zatvoriti. Većina krokodila ima relativno široku gubicu koja omogućuje raznovrsnu prehranu. Jedino neke vrste gavijala koje se hrane pretežno ribom imaju izrazito usku i izduženu gubicu.

Lubanja krokodila je kompaktna. Njen jedini pokretni dio je donja čeljust. Na gornjoj strani gubice i stražnjem dijelu glave su kosti lubanje sraštene sa kožom koja je neposredno iznad njih, između kože i kostiju tvori se vapnenasti sloj, "Crusta calcarea".

Čunjasti zubi imaju samo jedan vrh i tekodontni su, smješteni su u udubljenjima gornje i donje čeljusti. Ovisno o vrsti, broj, oblik i dužina zubi variraju. Kad imaju zatvorenu gubicu, kod aligatora su zubi donje čeljusti smješteni unutar reda zubiju gornje čeljusti, dok kod pravih krokodila četvrti zub donje čeljusti ulazi u udubljenje u gornjoj čeljusti i izvana je vidljiv. Krokodili redovno mijenjaju zube, pri čemu se "zamjenski zubi" razvijaju u šupljinama "aktivnih zubi". Svaki zub se zamijeni u roku od dvije godine, pri čemu se prednji mijenjaju češće od stražnjih.


Oklop
Krokodili su ime "oklopljeni gušteri" dobili po svom ljuskastom oklopu koji je, naročito na leđima, ojačan koštanim pločama. Pri tome se završni sloj kože, epiderm, sastoji od različitog broja slojeva kolagenskih vlakana. U najranijim razdobljima života životinje ona ima dva do tri takva sloja, a tijekom života se pod njih slažu novi, tako da kod jednog odraslog američkog aligatora mogu biti i do 24 takva sloja jedan ispod drugog. Krokodili ne mijenjaju "košuljice" kao neki drugi reptili. Vanjski sloj se obnavlja samo jednostavnim trošenjem ribanjem.

Rožnate leđne ljuske sastoje se od crepasto složenih rožnatih pločica koje se nazivaju leđni štit. Ispod tog štita smještene su koštane ploče, čiji broj variira zavisno o vrsti od četiri do deset takvih ploča, uvijek složenih uzdužno. I na šiji životinje su ispod rožnatih ljuski ovakve pločice smještene koštane pločice i pri tome tvore uzorak tipičan za pojedinu vrstu. I trbuh životinje prekriven je takvim štitom, no gotovo kod ni jedne vrste taj štit nije podložen koštanim pločicama. Leđne i trbušne rožnate ljuske tvore na repu prstenove koji od korijena repa imaju dva reda ljuskavih zubaca, koji se prema kraju približavaju i pred krajem repa prelaze u jedan red tih zubaca. Ova zaštita je to snažnije razvijena što je vrsta manja. S veličinom vrste zaštita je slabija, jer je životinja zaštićena već svojom veličinom

[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Uto 18 Mar - 9:42

Način života

[You must be registered and logged in to see this image.]

Okoliš

Odozgor prema dole: glava američkog aligatora (Alligator mississippiensis), niskog krokodila (Crocodylus niloticus) i indijskog gavijala (Gavialis gangeticus)Sve danas živuće vrste prilagođene su građom tijela i načinom života semiakvatičnom životu, pri čemu životinje velik dio života provode u vodi. Uz samo jednu iznimku (Crocodylus porosus), svi krokodili žive pretežno u slatkoj vodi, no može ih se sresti u boćatoj vodi kao i u slanoj vodi u blizini morske obale. Pri tome, neke vrste daju prednost otvorenim vodana jezera i većih rijeka, kao i vrsta koje biraju potoke i žive u obalnom podrastu. Nastanjuju tropska područja, uz izuzetak obje vrste aligatora koji žive u sjevernijim područjima, ali samo u onima, gdje su blage zime. Uz ova svojstva, njihova pojavnost zavisi i o količini moguće lovine, povoljnih mjesta za polaganje jaja, veličini konkurencije ali i o izlovu kojem su izloženi.


Lov i prehrana

Svi krokodili su mesožderi. Gotovo sve vrste love bilo koji plijen koji mogu uhvatiti ali i obzirom na veličinu savladati. Vrlo malo vrsta su specijalizirani samo na određene vrste plijena. To su samo vrste s uskim gubicama i zubima poput vrše (neki gavijali i australski krokodil) koji su se specijalizirali za lov na ribe. Mlade životinje i manje vrste love pretežno kukce, žabe i male sisavce, dok odrasle životinje velikih vrsta love sve što mogu uhvatiti. Nije rijetkost niti kanibalizam prije svega mladih jedinki iste vrste. Uprkos svom tromom izgledu, krokodili reagiraju iznimno brzo, a vrlo su okretni i na suhom.

Parenje i socijalno ponašanje

Krokodili polažu jaja u gnijezda. Razlikuju se dva osnovna tipa gnijezda:

- brežuljkasta gnijezda ženka slaže od biljnog materijala koji kasnije procesom truljenja "proizvodi" potrebnu toplinu za valjenje jaja,
- jamasta gnijezda su jame koje ženka iskapa, a prekriva ih biljnim materijalom.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ženka krokodila polaže između 20 i 80 jaja u tako pripremljena gnijezda. Razvoj mladunaca zavisi o temperaturi (zavisnost spola o temperaturi u leglu) u leglu. Njihova jaja nemaju spolne kromozome, pa se zbog toga iz svakog jaja potencijalno mogu razviti jedinke oba spola. Ako jaja sazrijevaju pri temperaturi od oko 30°Celziusa, iz jaja se vale ženke, no ako je temperatura u gnijezdu oko 34° iz jaja će se izvaliti isključivo mužjaci. Ako su jaja položena na raznim dubinama gnijezda, velika je vjerojatnoća da će se izvaliti mladunci različitog spola.

Kad odrastu, korokodili nemaju prirodnih neprijatelja, ali njihove mladunce ugrožavaju ptice, varani, ili čak i pripadnici iste vrste. Tako se procjenjuje, da oko 90% krokodila stradava u mladenačkom razdoblju, ili čak još kao embrio. Čitav niz grabežljivaca dolazi u obzir kao mogući neprijatelji krokodila u tom vrlo ranom razdoblju njihovog života. Pored toga, embriji mogu uginuti i zbog loših klimatskih uvjeta kao i ako se u gnijezdu razviju gljivice. Kod velikog broja vrsta krokodila ženke ostaju pored gnijezda i štite ga od pljačkaša. Neposredno pred valjenje, mladunci se javljaju kreketavim glasovima, i tada majka pomaže mladuncima otkapajući gnijezdo. Uzima ih u gubicu, nosi ih do vode i još neko vrijeme ostaje uz mladunce štiteći ih od grabežljivaca ali i od pripadnika vlastite vrste


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Uto 18 Mar - 9:43

Sistematika

[You must be registered and logged in to see this image.]

Danas živući krokodili dijele se u tri grupe sa statusom porodica (alternativno, često ih se prikazuje kao jednu porodicu Crocodylidae a tri grupe kao potporodice unutar nje). Pri tom se porodica gavijala sastoji od samo jedne recentne vrste, ganges gavijala iako novija saznanja govore da bi i sunda gavijal isto mogao pripadati porodici pravih gavijala. Obje vrste imaju upadljivo duge i uske čeljusti. Crocodylidae, ili pravi krokodili prepoznatljivi su po udubini u gornjoj čeljusti u koju ulazi najveći zub donje čeljusti tako, da je izvana vidljiv. Kod Alligatoridae, aligatora se kod zatvorenih čeljusti ne vide zubi, a i njuška im je šira i nešto kraća nego kod krokodila.

Gavijali (Gavialidae)
Gavialis gangeticus - indijski gavijal
Pravi krokodili (Crocodylidae)
Crocodylus porosus
Crocodylus niloticus - nislki krokodil
Crocodylus rhombifer - kubanski krokodil
Crocodylus acutus
Crocodylus intermedius - orinoški krokodil
Crocodylus palustris - močvarni krokodil
Crocodylus siamensis - sijamski krokodil
Crocodylus mindorensis - filipinski krokodil
Crocodylus moreletti
Crocodylus novaeguinea - novogvinejski krokodil
Crocodylus johnsonii - australski krokodil
Crocodylus cataphractus - oklopljeni krokodil
Ostaeolaemus tetraspis
Tomistoma schlegelii - sundski gavijal ili "lažni gavijal"
Aligatori (Alligatoridae)
Alligator mississippiensis - američki aligator
Alligator sinensis - kineski aligator
Caiman crocodilus - krokodil-kajman
Caiman latirostris
Caiman yacare (nejasan status)
Melanosuchus niger
Paleosuchus trigonatus
Paleosuchus palpebrosus


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Uto 18 Mar - 9:46

Po čemu se razlikuju krokodil i aligator?

[You must be registered and logged in to see this image.]

Kad krokodil sklopi čeljusti, s obje strane donje čeljusti još uvijek možemo vidjeti četvrti zub, dok kod aligatora i njegovih srodnika ti zubi pristaju u udubljenju u gornjoj čeljusti, pa se ne mogu vidjeti.

Krokodile i njegove srodnike dijelimo u tri porodice koje se međusobno malo razlikuju. Osim po zubima, razlikuju se još i po šarama ljusaka i obliku njuške. Većina pravih krokodila ima dugu, široku njušku. Kod aligatora ona je nešto kraća.

Krokodili i aligatori jaja legu na kopnu, ali većinu vremena provode u vodi gdje se hlade. Oni mirno leže u vodi i čekaju plijen koji se uglavnom sastoji od riba i drugih malih životinja, ali veliki krokodili povremeno hvataju i prilično velike sisavce koji na rijeku dolaze na pojilo.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Krokodil

[You must be registered and logged in to see this image.]

Aligator


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Uto 18 Mar - 9:47

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Uto 17 Feb - 18:53

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Sre 25 Feb - 22:10

Krokodili Flickr_-_don_macauley_-_A_fat_crocodile_2
Fat crocodile
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Sre 25 Feb - 22:12

Krokodili Crocodils_Rivers-610x407

Crocodils_Rivers
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Sre 25 Feb - 22:14

Krokodili Crocodils-australia

crocodils-australia
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Sre 25 Feb - 22:15

Krokodili 425036699_f77035040a
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Sre 25 Feb - 22:15

Krokodili Wallpaper_cap-de-crocodil
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Ned 29 Mar - 11:56

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Ned 26 Apr - 18:53

[You must be registered and logged in to see this image.]


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Uto 19 Maj - 16:00

Krokodili 133c4ed64d211b9568353c0684e61f09
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Uto 19 Maj - 16:00

Krokodili 0e9837f4f91d4817a0889ae32d0cfbbb
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Uto 19 Maj - 16:01

Krokodili 54564191666d5382ddf6edec85bb340a
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Uto 19 Maj - 16:02

Krokodili F37de505fe5ce969a3593f588b9bb023
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Sre 10 Jun - 4:41

Krokodili 6b7533b71a2e639e2aa62d924de51b34
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Sre 10 Jun - 4:42

Krokodili E31a81229d0fdf66de240113742bf673
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Sre 10 Jun - 4:43

Krokodili C6e09661b4660acd1ece5293c79ab47f
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Sre 10 Jun - 4:45

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Pon 29 Jun - 22:26

Krokodili Lq5y5P
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Pon 29 Jun - 22:26

Krokodili L25D8D
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Pon 29 Jun - 22:27

Krokodili TXB3HQ
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610Pon 29 Jun - 22:28

Krokodili 0OHnqn
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Krokodili Empty
PočaljiNaslov: Re: Krokodili   Krokodili Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Krokodili
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 4Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Uradi sam :: Biljni i životinjski svet-