Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Masoni

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Masoni   Masoni Sat610Uto 26 Jul - 11:33

Masoni

Slobodno zidarstvo, masonstvo, masonerija, je jedna od najstarijih bratskih organizacija na svetu, čija je prva Velika Loža nastala u XVIII veku u Engleskoj. U svetu sada ima preko 200 Velikih Loža i Velikih Orijenata, od kojih je 100 samo u Severnoj Americi. U tim organizacijama trenutno ima između 3 i 4 miliona Slobodnih zidara u zavisnosti da li se gleda broj samo takozvanih "priznatih" Masona ili se računaju sve organizacije koje se izdaju kao masonske.

Istorija i razvoj

Iako je prva zvanična organizacija nastala 1717. godine i od tada je istorija masonerije uglavnom zvanično zabeležena, napraviti potpunu sliku o samom početku nije moguće, jer nema dovoljno dokumenata. Ono što se pouzdano zna je da je prva slobodnozidarska Loža - Kilwinning - nastala 1598. godine u Škotskoj. Prva Velika Loža u kontinentalnoj Evropi je Velika Loža Francuske, nastala 1728. godine. Masonerija je u Sjedinjenim Američkim Državama dobila prvu Veliku Ložu 1731. godine u Pensilvaniji.. Danas, skoro svaka demokratska država na svetu ima najmanje jednu Veliku masonsku Ložu.


Uloga i struktura

Dobrotvorna karakteristika bratstva bila je odgovorna za uspostavljanje masonskih domova za brigu ostarelih masona, njihovih udovica i siročadi te škola za decu masonskih članova. Masoni su učeni da pomoć drugim masonima bude u drugom planu u odnosu na dužnost prema Bogu, otadžbini, porodici. Masoni se veoma razlikuju od ostalih dobrotvornih društava, kao i od Reda Čudnih Drugova (en. Order of Odd Felows), koje je sledeće najveće, privatno, međunarodno, bratsko udruženje, u tome što je milosrđe među članovima samo dobrovoljno. Slobodno zidarstvo je pre svega jedno obrazovno društvo koje teži da poduči svoje članove moralnoj filozofiji života.

Masonske organizacije se nazivaju Lože. Primanje članova u lože vrši se po određenom ritualu, a mrak, sveće, lobanje i sablje i sl. treba da učine što mističniji utisak na novoprimljenog i uvere ga u značaj masonstva. Tri i više Loža mogu da se udruže u Veliku Ložu ili Veliki Orijent. U nekim, po broju članova, većim masonskim zemljama, kao što su Škotska i Engleska, bilo je neophodno da se Lože prvo organizuju u Provincijske ili Distriktne Velike Lože, pa onda u Velike Lože.

Velike Lože su jednake i ne postoji nijedna koja ima primat. Odnosi između Velikih Loža se rešavaju međusobnim priznavanjem što članovima omogućava posećivanje. S druge strane, Masoni koji pripadaju Velikim Ložama koje međusobno nisu priznate je zabranjeno da ostvaruju masonski kontakt (naravno, to ne utiče na normalne odnose - prijateljske, rodbinske i slično).

Slobodni zidari

Slobodni zidar može postati svaki muškarac. No, naravno moraju se ispuniti određeni uslovi. U angl-centričnoj masoneriji je vera u "Vrhovno Biće", koje Slobodni Zidari nazivaju Vrhovni Neimar Svemira. Ateisti ne mogu postati masoni u anglo-centričnom sistemu, ali mogu u Velikom Orijentu Francuske ((fr)) i organizacijama koje VOF priznaje. Osim toga, jedini preostali uslov je da kandidat nema krivični dosije. Potom se uputi molba nekom masonu za prijem. Onda, Majstor sa Savetom poseti mogućeg člana i njegovu porodicu da bi ih upoznao, saznao zbog čega osoba želi da postane mason i slično. Na osnovu izveštaja masoni odlučuju da li će primiti novog brata ili ne (obično je odgovor pozitivan). Može se, pak desiti da mason sam izabere neku osobu istaknutu u društvu za budućeg brata - kako se masoni međusobno oslovljavaju. Osoba može postati mason i ako joj je otac bio mason. To su luftoni.

Najveći sistemi

Mnoštvo masonskih redova je buknulo počevši od XVII veka. Dva masonska sistema se zovu Red Jorka i Škotski Red. Nijedan od njih nije u vezi sa Jorkom, Engleskom ili Škotskom. Jorški Red je osnovan u kasnom XVIII veku i zove se Glavni, a članovi Kraljevski Venac (4 stepena); sledeći korak je Tajni Red, a članovi su Kraljevski i Odabrani Zidari (3 stepena); konačni je Viteški Red, a članovi su Vitezovi Hramovnici (3 stepena). Škotski Red je osnovan u Čarlstonu, Južna Karolina, 1801. (33 stepena uključujući tri Stepena Simboličke Lože).

U mnogim drugim grupama, povezanim sa Jorškim Redom, članovi su uglavnom izabrani, ali ponekad i izglasni. Oni su zainteresovani za poseban vid slobodnog zidarstva uključujući i istraživanje slobodnog zidarstva. Poznati su: Kraljevski Red Škotske (The Royal Order of Scotland), Savezni Masonski Stepeni (The Allied Masonic Degrees), Crveni Krst Konstantina (The Red Cross of Constantine), Masonsko Društvo Rozenkrojcera (The Masonic Rosicrucian Society - SRICF), Red Strogog Obreda (The Rite of Strict Observance - CBCS), Red Velike Akademije (The Grand College of Rites), Vitezovi Masoni (Knight Masons), Red Plute (The Order of Corks), Jorški Krst Časti (The York Cross of Honour), Plavi Monasi (The Blue Friars), Sveti Kraljevski Venac Viteških Sveštenika Hrama (The Holy Royal Arch Knights Templar Priests) i Red Istočne Zvezde (Order of the Eastern Star) (red za supruge Masona). Postoje i „mistični stepeni“, poput Grobnica (The Shrine), Pećina (The Grotto) i Visoki Kedrovi Libana (The Tall Cedars of Lebanon), takođe od značaja. Manje skupine se bave posebnim vidovima Veštine.

Masonski simboli

Osnovni simboli su uglomer (prikazan sa stranama na gore i uglom na dole) i šestar (sa kracima na dole). Ovakva postavka ponekad sadrži i latinično slovo "G".

[You must be registered and logged in to see this image.]

Svevideće oko. Obično predstavljeno u trouglu; simbol prisutan u mnogim kulturama[You must be registered and logged in to see this image.]

Davidova zvezda
ili Grb Kralja Solomona.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Ne pojavljuje se ni u jednoj staroj hebrejskoj knjizi; primenjivala se na Bliskom istoku zajedno sa svastikom. Davidova zvezda je simbol Kraljevskog Luka. Davidova zvezda je sačinjena od dva trougla, od kojih je jedan okrenut vrhom na dole dok je drugi okrenut vrhom ka gore. U okultizmu, trougao sa dva ugla gore, a jednim dole-predstavlja stilizaciju ljudskog bića, čoveka. Dok, trougao sa jednim uglom gore i dva dole, predstavlja stilizaciju vatre, plamena,... koji je u svim paganski, okultnim religijama bio stilizovani prikaz božanstva. Iz toga, da se izvesti logičan zaključak, da je Davidova zvezda stilizovani prikaz sjedinjavanja čoveka i nekog metafizičkog bića,... što je cilj, kako masonerije-tako i svih drugih okultnih religija: cilj je postati BOG-a ne služiti Bogu.


T. Simbol „tau“ (T) je jevrejski simbol koji su nosili keniti pre nego ih je Mojsije pronašao u Sinajskoj pustinji; na takvom krstu je razapet Isus, ne na ovakvom - †; egipatski hijeroglif u obliku krsta znači Spasitelj - jevr. Ješua - grč. Isus; stoga, ovaj znak (†) ne predstavlja oblik raspeća već njegovo ime.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Trostruki „tau“. Masonsko obeležje koje predstavlja kralja, sveštenika i proroka.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Riba. Simbol nazoreja, na arapskom nazarani - male ribe, otuda Isus Nazarećanin; oznaka za sveštenstvo.

Mitra. Mitra sa razdvojenim prednjim i zadnjim delom je i danas kapa biskupa. Jakov Pravednik je bio prvi biskup; hijeroglif za boga Amon-Ra. Amon iliti amin.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Mason ili Slobodni zidar je muškarac koji je član bratstva Slobodnog zidarstva. Iako se izraz zvanično odnosi na članove osnovne, regularne ili takozvane "plave" Masonerije, u praksi obuhvata i članove sporednih masonskih redova među kojima su Škotski red, Jorški red i Templari.

Suprotno verovanju, pristup u Masoneriju nije "na poziv". Potencijalni kandidat mora da pokaže interesovanje, na koje će svaki Mason da odgovori pružanjem svih potrebnih informacija vezanih za Slobodno zidarstvo. Ako je kandidat i dalje zainteresovan, on će biti pozvan da se kroz nekoliko nezvaničnih sastanaka upozna sa nekolicinom ostalih članova Lože. Ako interesovanje i dalje postoji, kandidat biva pozvan na zvaničan intervju, na osnovu koga će članovi koji ga intervjuišu moći da predlože njegovo ime na zvaničnom sastanku Lože gde svi članovi imaju mogućnost da glasaju ZA ili PROTIV primanja novog kandidata. Ako glasanje prođe bez problema, kandidat biva zvanično pozvan na sledeći sastanak Lože gde se obavlja ceremonija inicijacije novog člana.

Tri Stepena

Šegrt

Inicijacijom se postaje Slobodni zidar 1. stepena - Šegrt. Cela ceremonija traje oko sat vremena. Kandidatu se kroz simboliku predstavljaju moralne vrednosti kojih svaki Mason mora da se pridržava. U ovom, prvom stepenu se akcenat stavlja na moralne vrednosti i časno ponašanje.

Zanatlija

Proces se nastavlja prelaskom u 2. stepen - Zanatlija. Ovaj ritual se koncentriše na važnost stalnog učenja, usavršavanja i razvoja.

Majstor

Dobijanjem poslednjeg, 3. stepena, se postaje Majstor Mason. Ritual trećeg stepena je vrlo dramatičan i ima svrhu da nastajućeg Majstora natera da razmišlja o životu i smrti, o dobru i zlu, o prijateljima, o besmrtnosti duše i o još nizu manje ili više očiglednih prenesenih značenja.

Poznati masoni

Domaći

Aleksandar Karađorđević
Dositej Obradović
Dr Nikolaj Velimirović
Đorđe Vajfert
Živojin Mišić
Ivo Andrić
Jovan Dučić
Josif Šakabenta
Knez Mihajlo Obrenović
Dragan Malešević Tapi
Dragan Martinović
Milan Grol
Mitropolit Metodije
Mitropolit Stefan Stratimirović
Petar Mrkonjić (Petar I Karađorđević)
Petar II Petrović Njegoš
Stevan Mokranjac
Stevan Sremac
Vuk Stefanović Karadžić

Svetski

Albert Pajk (Albert Pike)
Aleksandar Fleming (Sir Alexander Fleming)
Aleksandar Puškin (Aleksander Pushkin)
Andre Sitroen (Andre Citroen)
Antoan Jozef Saks (Antoine Joseph Sax)
Artur Konan Dojl (Sir Arthur Conan Doyle)
Artur Velington (Arthur Wellesley, Duke of Wellington)
Bendžamin Frenklin (Benjamin Franklin)
Benito Huarez (Benito Juarez)
Čarls Hilton (Charles C.Hilton)
Džesi Džekson (Reverend Jesse Jackson)
Džon Vejn (John Wayne)
Dejvi Kroket (Davy Crockett)
Đakomo Kazanova (Giacomo Casanova)
Đuzepe Garibaldi (Giuseppe Garibaldi)
Edgar Huver (Edgar J. Hoover)
Edvard Beneš (Eduard Benes)
Elias Ešmol (Elias Ashmole)
Franc List (Franz Liszt)
Fransoa Mari Arue de Volter (Francois Marie Arouet de Voltaire)
Gustav Aleksandar Ajfel (Gustave Alexandre Eiffel)
Hari Hudini (Harry Houdini)
Henri Ford (Henry Ford)
Johan Volfgang Gete (Johann Wolfgang von Goethe)
Jozef Giljotin (Joseph Ignace Guillotin)
Kemal Ataturk (Mustapha Kemal Ataturk)
King Žilet (King C. Gillett)
Klerk Gebl (Clark Gable)
Leopold Mocart (Leopold Mozart)
Luis Armstrong (Louis Armstrong)
Mahatma Gandi (Mohandas Karamchand Ghandi)
Mark Šagal (Mark Chagall)
Markiz de Lafajet (Marquis de Lafayette)
Natan Majer Rotšild (Baron Nathan Mayer Rothschild)
Nikolo Paganini (Niccolo Paganini)
Oliver Hardi (Oliver Hardy)
Oskar Vajld (Oscar Wilde)
Princ Hol (Prince Hall)
Randolf Čerčil (Lord Randolph Churchill)
Simon Bolivar (Simon Bolivar)
Skoti Pipen (Scottie Pippen)
Vilber i Orvil Rajt (Wilber and Orville Wright)
Vinston Čerčil (SIR Winston Churchill)
Volfgang Amadeus Mocart (Wolfgang Amadeus Mozart)
Volter Krajsler (Walter P. Chrysler)
Džordž Vašington (George Washington)


wikipedia


[You must be registered and logged in to see this image.]
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sub 25 Apr - 17:19

12 znakova koje ćete vidjeti izvađeni su iz njemačke knjige o masonskim signalima u tisku „Freimaurersignale in der Presse“. Malo čitatelja razmišlja o njima jer im ništa ne predstavljaju, ali itekako znače masonima i upućenima.


Masoni 11naslovna
Možete  li vjerovati da je i pokazivanje prstom masonski znak? Ovo je slika iz starog masonskog priručnika "Richardson's monitor of freemasonry". Crtež je uzet iz „Škotskog obreda masona ilustracija dio 2“ str 26.
 
Masoni 2signs
12 znakova slobodnih masona
1. Pokazivanje kažiprstom
2. Ok znak
3. Stiskanje šaka
4. Piramida s rukama
5. Nevidljiva lopta
6. Ruka na srcu bez razloga
7. Masonsko rukovanje
8. Pogled prema gore bez razloga (imitiranje Isusa)
9. Pogled iznad naočala
10. Dodirivanje naočala
11. Ruke na ovratniku
12. Ruke na vratu
 
Primjeri iz medija
Pokazivanje kažiprstom
Ovdje su fotografije koje otkrivaju očigledno namjerno poziranje. Kako bi inače fotograf uhvatio kamerom kažiprst pod tim kutem? Pokazivanje kažiprstom od tijela je u okultnim krugovima „znak sudbine“. Dok je pokazivanje u zrak „znak očuvanja“.
 
Masoni 3iran
Obama pozira za kameru. Pogledajte njegov izraz lica i kako se riječ „voditi“ (to lead) lijepo uklapa. Ukazivanje prstom lijepo je uokvireno. To je opet masonski znak sudbine.
 
Masoni 4bama
Znak piramide
Trokut koji je jako bitan masonima, pa je prirodno da ga oblikuju rukama. Vidimo Stephena Harpera, pa Michelle Obamu u očiglednom scenariju sa znakom aureole iznad njene glave, nadalje, te CIA-ina kriminalaca Haydena s Gaddafijem tijekom posjeta Francuskoj 2007. Primjećujete li napadan način na koji Gaddafi oblikuje piramidu dok gleda u fotografe?
 
Masoni 5pyramid2
Nevidljiva lopta
Bush, Ron Paul, Putin i Chavez gestikuliraju okultni „znak uzdizanja“, tj obožavanja, jedan od najčešće korištenih masonskih okultnih signala. Gesta izgleda kao da netko drži nevidljivu loptu - drevni religijski znak koji se i danas koristi u različitim vjerama, masoni ga rabe kao znak prepoznavanja.
 
Masoni 6bal
Sarkozy pokazuje masonski OK znak. Zašto je bitno da ova gesta bude u javnosti tako često?
Masoni 7ok
Znak šake ne koriste samo komunisti - ovdje su i Richard Nixon, Michael Hayden, Ted Turner i Pervez Musharraf.
 
Masoni 8fist
Masonsko rukovanje
Palac mora pritisnuti zglob. Gore ja papa Ratzinger. Javna tajna je da je on mason. Neki francuski masoni napisali su otvoreno pismo u kojem ga razotkrivaju. Dolje lijevo je trenutni kineski premijer, Wen Jiabao, u medijima zvan i „narodni premijer“. Kinu i Iran također vode masoni, tako da su ove napetosti samo predstava. Vidimo i Chiraca s kancelarkom Merkel. Na bazi rukovanja može se prepoznati njihova pozicija u masonima.
 
Masoni 9handshakes
Znak srca ili vjernosti
Na slikama je bivši vođa separatista André Boisclair u Quebecu, i tijekom slikanja nije svirala himna jer Quebec nema himnu. Prva slika je napravljena kada je branio stranačkog druga pod medijskim pritiskom, a druga  tijekom izražavanja zahvalnosti biračima nakon loših rezultata na izborima.
 
Masoni 10fidelity
Oči prema gore
Pogled prema gore je masonski signal. To je imitiranje Isusa na križu dok gleda gore prema svom Ocu. Primjećujete li kako na slici jedino Castro gleda gore, dok njegova lijeva ruka upire dolje. Na drugoj slici je guverner glavne kanadske banke David Dodge tijekom davanja izjave da bi banka mogla smanjiti kamate, koje su par mjeseci kasnije i smanjene kako je predvidio. Zadnji je premijer Quebeca Lucien Bouchard.
Ovaj znak se najčešće kombinira s nekim od ostalih znakova.
 
Masoni 11lookup
Pogled iznad naočala  i dodirivanje okvira
Ambasador  Kine Hu Jintao te SAD-a John Bolton rade signal s naočalama. Zašto je tako banalna gesta bitna? Pokušajte fotografirati svoje rođake dok to rade, morali bi čekati čitav dan za djelić sekunde...
 
Masoni 12hujintao
Ruka na ovratniku
Ruka na ovratniku znak je rastresenosti. Izraelski premijer Ehud Olmert uradio je ovu gestu u siječnju 2007. kad je saznao poražavajuće izvješće o ratu u Libanonu.
 
Masoni 13drtr
A Obama drži ruku na vratu nakon komentiranja kontroverznog prikupljanja  sredstava  Clintonovih od američkih Indijaca.
 
Masoni 14obm
12 masonskih znakova viđamo  svakodnevno u tisku; slike ljudi iz politike, ekonomije i važnih institucija koji pokazuju nadasve čudne signale rukama.
Tko bi se normalan tako slikao? Još od malih nogu nam govore da odmaknemo prste od lica i mirujemo dok nas fotografiraju. Oni namjerno tako poziraju, a glavni urednici novina ne biraju fotografije samo tako, i oni su upućeni...
To sve izgleda običnom čitatelju bezazleno i slučajno, on se niti ne obazire, ali oni upućeni znaju o čemu je riječ, a oni koji razumiju ovaj kod mogu zbilja znati što se dešava u politici, ekonomiji, kulturi, pa i sportu.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Pon 8 Jun - 15:38

Masoni 1_136541

Prvi tragovi masona u Srbiji datiraju sa kraja 19. veka. Od tada pa do danas, članovi ove organizacije su bili aktivno uključeni u sva važnija društveno-politička dešavanja na ovim prostorima. Predstavljamo vam 15 najpoznatijih srpskih masona.
Uprkos tome što postoje već vekovima, delatnost slobodnih zidara je i dalje obavijena velom tajne.
Prema podacima dostupnim na sajtu Velike masonske lože Srbije, prvi tragovi o formiranju slobodnozidarskih loža u Beogradu, potiču iz memoara pisaca sa kraja osamnaestog veka. Ne postoji arhivska građa, ali se zna da je krajem tog veka u Beogradu postojala radionica, koja je verovatno radila na turskom jeziku u čiji su članovi bili i Srbi i Turci.
Od tada, preko izbijanja Prvog srpskog ustanka, masoni su u Srbiji aktivno učestvovali u svim važnijim društveno-političkim događajima, a njihovo članstvo predstavljalo je elitu ove zemlje u mnogim sferama života.
Dokumenta o njima su uglavnom vremenom izgubljena ili uništena, ali ipak spiskovi nekih članova preživeli su i do današnjih dana. Jedan od tih spiskova nalazi se i na sajtu Velike masonske lože Srbije.
Prota Mateja Nenadović
Prota Matija Nenadović je bio čuveni vojvoda iz Prvog srpskog ustanka, predsednik Praviteljstvujuščeg sovjeta i diplomata. Bio je iz porodice kneza Alekse Nenadovića (koji je takođe bio mason).
Putovao je u Rusiju i s njom uspostavio prve ustaničke veze, i više puta putovao u Austriju radi nabavke oružja i municije. Njegovo najznačajnije delo su „Memoari“.
Vuk Stefanović Karadžić
Verovatno da nema osobe u Srbiji koja ne zna ko je bio Vuk Stefanović Karadžić. Ovaj veliki reformator srpskog jezika i pisac prvog rečnika srpskog jezika, takođe je učestvovao u Prvom srpskom ustanku.
Vukovim reformama u srpski jezik je uveden fonetski pravopis, a srpski jezik je potisnuo slavenosrpski jezik koji je u to vreme bio jezik obrazovanih ljudi.
Dositej Obradović
Dositeju Obradović bio je srpski prosvetitelj i reformator revolucionarnog perioda nacionalnog buđenja i preporoda. Školovao se za kaluđera, ali je napustio taj poziv i krenuo na putovanja po celoj Evropi, gde je primio ideje evropskog prosvetiteljstva i racionalizma.
Dositej je bio prvi popečitelj (ministar) prosvete u Sovjetu i tvorac svečane pesme „Vostani Serbije“. Njegovi ostaci počivaju u Beogradu, na ulazu u Sabornu crkvu.
Petar II Petrović Njegoš
Petar II Petrović Njegoš bio je jedan od najvećih srpskih i crnogorskih pesnika, vladar Crne Gore, vladika i mason. On je udario temelje moderne crnogorske države i objedinio svetovnu i versku vlast.
Njegoš se smatra jednim od najvećih crnogorskih pesnika. Njegovo najuticajnije pesničko delo je „Gorski vijenac“, objavljeno 1847. godine.
Knez Mihailo Obrenović
Pojedini istoričari, posebno istoričari Slobodnog zidarstva, smatraju da je Knez Mihailo Obrenović bio slobodni zidar, pa se kao takav našao i na ovoj listi. Tokom izgnanstva iz Srbije, knez je održavao redovne kontakte i imao bliske odnose sa nekim uticajnim masonima. Tome u prilog govori i podatak da je stvaranje prvih potpuno srpskih loža bilo pod direktnim uticajem italijanskih masona, navodi se na sajtu Velike masonske lože Srbije.
Kralj Petar I Karađorđević
Ono što se pouzdano može tvrditi jeste da je kralj Petar I Karađorđević bio iniciran tokom svog boravka u Francuskoj pod imenom Petar Mrkonjić, koje je koristio i u hercegovačkom ustanku 1875. godine. Reč je o jednom od najvoljenijih srpskih vladara koji je sa narodom prešao Albaniju, a poznat je i po uvođenju demokratije u Srbiji u po svojoj liberalnoj politici.
Zapamćen kao kralj Petar Oslobodilac, poznat i kao Stari kralj.
Kralj Aleksandar I Karađorđević
Aleksandar I Karađorđević, poznat kao Ujedinitelj, bio je drugi kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a kasnije i Kraljevine Jugoslavije. Posle ubistva u Narodnoj skupštini, zaveo je tzv. šestojanuarsku diktaturu 1929, a 1931. godine je doneo Oktroisani ustav. Grupa zaverenika ga je ubila u Marselju, 1934. godine.
Živojin Mišić
Živojin Mišić je bio veliki srpski vojvoda. Učestvovao je u svim srpskim ratovima od 1876. do 1918. Neposredno je komandovao srpskom Prvom armijom u Kolubarskoj bici, a prilikom proboja Solunskog fronta je bio načelnik Vrhovne komande. Njegov vojni manevar koji je Srbiji doneo neverovatnu pobedu u bici na Kolubari i danas se uči u vojnim školama širom sveta.
Stevan Mokranjac
Stevan Stojanović Mokranjac je bio veliki srpski, klasik srpske muzike i njena najistaknutija ličnost na prelazu iz XIX u XX vek. Zaslužan je za uvođenje srpskog nacionalnog duha u umetničku muziku.
Stevan Sremac
Stevan Sremac je jedan od najznačajnijih i najčitanijih srpskih realističkih pisaca. Kao dobrovoljac učestvovao je u ratovima 1876. i 1877 — 1878. godine. Umro je 24. avgusta 1906. godine u Sokobanji. Po poznavanju domaće i strane književnosti i načitanosti, Sremac spada u najobrazovanije srpske pisce druge polovine 19. veka.
Jovan Jovanović Zmaj
Jovan Jovanović Zmaj je bio jedan od najvećih liričara srpskog romantizma. Po zanimanju bio je lekar, a tokom celog svog života bavio se uređivanjem i izdavanjem književnih, političkih i dečjih časopisa. Ni lična tragedija (gubitak cele porodice) ga nije sprečila u njegovom radu.
Slobodan Jovanović
Slobodan Jovanović je bio srpski pravnik, istoričar, književnik i političar. Tokom oba balkanska rata 1912. i 1913. godine bio je šef Presbiroa pri Vrhovnoj komandi Srpske vojske. Posle Drugog svetskog rata, Jovanovićeve knjige nisu štampane u Jugoslaviji sve do 1990. godine, a on je bio prognan i osuđen od strane komunističkih vlasti. Jedan od vodećih srpskih intelektualaca zvanično je rehabilitovan tek 2007. godine.
Đorđe Vajfert
Najupečatljiviji i najprepoznatljiviji slobodni zidar Srbije svakako je bio Đorđe Vajfert, srpski industrijalac nemačkog porekla i guverner Narodne banke. On je 9. maja 1912. godine uzdignut na 33. stepen i bio je prvi Veliki majstor Velike Lože Srba, Hrvata i Slovenaca – „Jugoslavija“. Za vreme njega, u Beogradu je održan Svetskom kongresu masona 1926. godine.
Mihajlo Pupin
Mihajlo Pupin bio je srpski naučnik i pronalazač, prvi dobitnik Pulicerove nagrade sa ovih prostora. Tokom svog naučnog i eksperimetalnog rada dao je značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, potom rentgenologije, a ima i velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Takođe je zaslužan i za pronalazak Pupinovih kalemova.
Malo ljudi zna, ali upravo je Pupin odigrao ključnu ulogu u tome da posle Prvog svetskog rata Banat ostane u sastavu Srbije.
Ivo Andrić
Ivo Andrić bio je srpski književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine za roman Na Drini ćuprija. Novac dobijen od Nobelove nagrade 1961. godine u potpunosti je poklonio za razvoj bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini.
Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti.
Još neki znameniti srpski masoni: Aleksa Nenadović, Simo Milutinović Sarajlija, Stanislav Binički, Jovan Dučić, Laza Paču, Borislav Pekić
(Dnevno.rs)
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sub 7 Jul - 19:34

Iako su Masoni (Slobodni zidari) pripadnici najveceg i najstarijeg bratstva na svetu, iako mnogi medju njima imaju oceve, dedove ili rodjake koji su takodje bili Masoni, mnogo je ljudi koji i dalje nisu sasvim sigurni šta znaci biti Mason.
Odgovor je jednostavan. Mason (ili Slobodni zidar) pripadnik je bratstva poznatog kao Masonstvo (ili Slobodno zidarstvo). Bratstvo predstavlja skupinu muškaraca (baš kao što sestrinstvo predstavlja grupu žena) koji su se udružili zato što:

Postoji nešto što oni žele da ucine u svetu
Postoji nešto što oni žele da ucine "u sebi samima"
Uživaju u društvu onih osoba koje vole i poštuju.
(Neka od ovih pitanja cemo razmotriti kasnije)
Šta je Masonstvo?

Masonstvo (ili Slobodno Zidarstvo) jeste najstarije bratstvo na svetu. Niko ne zna koliko je ono tacno staro, jer su njegovi istinski poceci izgubljeni u vremenu. Verovatno da je nastalo od gildi (zanatskih udruženja) kamenorezaca koji su u Srednjem veku gradili zamkove i katedrale. Moguce da su na njih uticali vitezovi Templari, skupina hrišcanskih ratnika-monaha koja je nastala 1118. godine da bi štitila hodocasnike na njihovom putu kroz Svetu zemlju.
Masonstvo je postala formalna organizacija 1717. godine, kada je formirana prva Velika loža. Velika loža predstavlja administrativno telo koje upravlja Masonstvom na odredjenom geografskom podrucju. Velika loža na podrucju Srbije i Crne Gore se zove Regularna Velika Loža "Jugoslavija".

Lokalna organizacija Masona se zove loža. Lože postoje u mnogim gradovima, a u velikim gradovima obicno ih ima više.


Šta je loža?

Rec "loža" (engleski lodge) oznacava grupu Masona koji se sastaju u nekom zdanjui sobi, kao i zgradu u kojoj se srecu. Masonske gradjevine se takodje ponekad nazivaju "hramovi" pošto mnogi od onih simbola pomocu kojih se Masoni poducavaju poticu od gradnje Hrama kralja Solomona u Svetoj zemlji. Termin "loža" potice od zdanja koja su kamenorezci pravili pored katedrala za vreme njihove izgradnje. Zimi, kada bi se gradnja morala obustavljati, oni su živeli u ovim ložama i obradjivali kamen za gradnju.
U loži postoje oficiri, od kojih je najvažniji Uvaženi Starešina koji sedi na Istoku. "Uvaženi" je izraz kojim se izražava poštovanje. On se naziva Starešinom što predstavlja neku vrstu arhaizma. U drugim, kasnije nastalim organizacijama, jednostavno bismo ga zvali "predsednikom". Prvi i Drugi Nadzornik su prvi i drugi potpredsednici.

U svakoj loži postoji oltar na kojem se nalazi "Knjiga Svetog zakona". U evropskim zemljama, kao i SAD i Kanadi, to je skoro uvek Biblija.Šta se zbiva u loži?

Ovo je dobar cas da ponovimo ono što smo reklo objašnjavajuci zašto ljudi postaju Masoni:
Postoji nešto što oni žele da ucine u svetu
Postoji nešto što oni žele da ucine "u sebi samima"
Uživaju u društvu onih osoba koje vole i poštuju.
Loža je središte ovakvih delatnosti.
Masonstvo cini nešto u svetu

Masonstvo uci da je svaki pojedinac dužan da stanje u svetu ucini boljim. Vecina ne spada u one koji ce pronaci lek za rak, niti iskoreniti siromaštvo, ili pomoci da se ostvari mir u svetu, ali svaki muškarac, žena i dete mogu uciniti nešto da drugima pomognu i da stvari ucine malo boljim. Masonstvo se najozbiljnije trudi da pomogne ljudima. U Sjedinjenim državama, naprimer, svakodnevno se ulaže više od 1,4 miliona dolara, samo da bi se život ucinio malo lakšim. A najveci deo te pomoci ide onima koji nisu Masoni, kao što su bolnice za obogaljenu decu ili decu koja su žrtve opekotina, sirotišta i drugo.
Postoje i manje vidljivi oblici pomoci, kao što je pomoc udovicama da plate svoj racun za struju ili nabavka odece i obuce za decu bez roditelja. A postoji i mnogo toga što sami možete zamisliti. Ali bez obzira na velicinu poduhvata, Masoni se u svojim ložama trude da svet postane malo bolje mesto. Loža im pruža priliku da se medjusobno dogovore kako bi cinili što više dobra.

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sub 7 Jul - 19:34

Masonstvo cini nešto "u samim" pojedinim Masonima

"Razvijaj se ili umri" jeste veliki zakon prirode. Vecina ljudi oseca potrebu da se, kao pojedinci, stalno razvijaju. Oni osecaju da nisu toliko casni ili toliko plemeniti ili toliko saosecajni ili toliko sposobni da vole ili toliko vredni poverenja ili tako dobro obavešteni - koliko bi trebalo da budu. Masonstvo stalno i uvek podseca svoje clanove na važnost ovih osobina i obrazovanja. Covek ima potrebu da se udruži sa drugim ljudima od poštenja i casti, koji veruju u stvari kao što su cast, saosecanje, ljubav, poverenje, znanje. Na izvestan nacin, Masonstvo je grupa za pomoc coveku koji se trudi da donosi ispravne odluke. Lakše je pridržavati se ovih vrlina kada znate da ih oni koji vas okružuju takodje smatraju važnim i da vam se nece smejati. To je glavni razlog što Masoni uživaju u uzajamnom druženju.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sub 7 Jul - 19:34

Masoni uživaju u uzajamnom druženju

Lepo je provoditi vreme sa ljudima kojima možete potpuno verovati, a vecina Masona upravo to nalazi u svojim ložama. Mada se mnogo vremena provedeno u ložama posvecuje delima milosrdja ili poukama o samousavršavanju, mnogo je posveceno i drugarstvu. Lože organizuju izlete, putovanja i mnoga druga dogadjanja za citavu porodicu. Jednostavno receno, loža je mesto da se tu provede vreme sa prijateljima.
Za same clanove postoje dva osnovna oblika sastajanja. Prvi je nešto što bismo mogli nazvati poslovnim sastankom. Za otvaranje i zatvaranje skupa, postoji ritual cija je svrha da nas podseti na one vrline za koje se ocekuje da ih se pridržavamo. Potom se citaju zapisnici; glasa se o prijemu (molbama ljudi koji žele da se pridruže bratstvu); planiraju se dobrotvorne delatnosti i druge aktivnosti lože; razmenjuju obaveštenja o clanovima (koji se nazivaju "Bracom" u vecini bratstava) koja su bolesna ili im je potrebna neka druga pomoc. Drugi oblik sastajanja je kada neko pristupa bratstvu - i onaj kada se dodeljuju "stepeni".
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sub 7 Jul - 19:35

Šta je to stepen?

Stepen predstavlja položaj ili nivo clanstva. Propisan je poseban ritual kojim clan dobija svoj položaj u clanstvu. Postoje tri, zvana Ucenik, Pomocnik i Majstor Mason. Kao što možete primetiti, ova imena su prostekla iz starih zanatlijskih cehova. Kada bi u Srednjem veku neko poceo da uci zanat, recimo zlatarski ili drvodeljski, prvo bi bio ucenik. Kao ucenik, bio je poducavan alatima i osnovama zanata. Kada bi dokazao svoju veštinu postajao bi Pomocnik, a pošto bi iskazao izuzetnu sposobnost postajao bi Majstor zanata.
Stepeni su neka vrsta pozorišne predstave u kojoj ucestvuje kandidat. U svakom stepenu se koriste simboli za poducavanje, kao što se to cinilo u predstavama Srednjeg veka i kao što se to cini u mnogim pozorišnim predstavama danas. (O simbolima cemo govoriti malo kasnije.)

Masonski stepeni poucavaju velikim životnim lekcijama - važnosti casti i cvrstine karaktera, o tome da treba biti osoba u koju se drugi ljudi mogu pouzdati, o tome da svako poseduje svoju duhovnu prirodu onako kao što poseduje fizicku ili animalnu, o važnosti samokonotrole, o znanju da se voli i bude voljen, o znanju da se cuva tajna o onome što su vam drugi ispricali tako da vam se oni mogu "otvoriti" bez straha.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sub 7 Jul - 19:35

Zašto je Masonstvo tako "tajanstveno"?

Ono ustvari uopšte nije "tajanstveno" iako katkad uživa takvu reputaciju. sasvim je sigurno da Masoni ne prave neku tajnu od toga da su pripadnici bratstva. Nosimo prstenje, dugmad za košulje i kravate sa masonskim znacima kao što su ugaonik i šestar, najpoznatiji masonski znaci koji, posebno, podsecaju na davne pocetke bratstva u kamenorezackom zanatu. Masonske zgrade su, obicno, sasvim jasno oznacene i cesto im se adrese mogu naci u telefonskom imeniku. Aktivnosti lože nisu tajna, narocito ne u manjim gradovima, a mnoge lože imaju i svoje publikacije, kao i posebne adrese na Internetu, dostupne svima. Ali postoje neke masonske tajne i možemo ih podeliti u dve kategorije.
Prva je nacin na koji se covek može identifikovati kao Mason - hvatovi i lozinke. Razlozi zašto ovo cuvamo za sebe su ocigledni. Poznati su mnogi beskrupulozni pojedinci koji su pokušali da se predstave kao Masoni u nameri da dobiju pomoc pod lažnim izgovorom.

Drugu kategoriju je teže objasniti, jer je to ono što Masoni uobicajeno podrazumevaju kada govore o "masonskim tajnama". To su tajne zato što se o njima bukvalno ne može govoriti, ne mogu se iskazivati recima. One izražavaju onu promenu koja se u coveku zbiva kada uistinu prihvati odgovornost za sopstveni život i, u isto vreme, istinski odluci da je prava sreca u pomaganju drugima.

To je divno osecanje, ali jeste nešto što ne možete jednostavno objasniti drugome. I to je razlog zašto pokatkad kažemo da se masonske tajne ne smeju (ili pre "ne bi trebalo") izricati. Pokušajte nekome tacno objasniti šta osecate kada promatrate divni zalazak Sunca, ili kada slušate muziku, recimo nacionalnu himnu, koja razbudjuje stare uspomene i razumecete šta želimo reci.

U svetu su postojala mnoga tajna društva a narocito su bila u modi krajem XIX i pocetkom XX stoleca. Bilo ih je bukvalno na stotine i mnogi ljudi su pripadali ne samo jednom od njih. Mnoga su bila uoblicena po ugledu na Masonstvo, i mnogo su polagala do svojih "tajni". Slobodno zidarstvo je medju njima uživalo veliki ugled. Ali ako je Masonstvo tajno društvo, onda ono predstavlja najgore cuvanu tajnu na svetu.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sub 7 Jul - 19:35

Da li je Masonstvo religija?

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan. Ne.
Mi koristimo ritual pri našim okupljanjima i pošto uvek postoji oltar ili sto na kojem je Knjiga Svetog zakona otvorena dok se sastaje loža, neki ljudi su pobrkali Masonstvo sa religijom, ali ono to nije. To ne znaci da religija ne igra važnu ulogu u Maosntvu - ona igra izuzetno važnu ulogu. Osoba koja želi da postane Mason mora verovati u Boga. Nijedan ateista ne može postati Mason. Sastanci se otvaraju molitvom, a Mason se poducava da se, pre nego što zapocne ikakav važan poduhvat, pomoli za božanski savet i vodjstvo. Ali to još uvek ne cini Masonstvo "religijom".

Ponekad ljudi brkaju Masonstvo sa religijom zato što neke masonske gradjevine nazivamo "hramovima". Ali to cinimo u onom istom smislu u kojem se zdanja u kojima se nalaze sudovi ili fakulteti nazivaju "hramovima pravde" ili "hramovima obrazovanja". Masonstvo kao ni sudstvo ili obrazovanje nisu religije samo zato što se njihovi pripadnici okupljaju u "hramovima".

Onaj koji veruje u vrednost obrazovanja može ga, na razne nacine, potpomagati. Može misliti da nijedan covek ili žena ne može bez obrazovanja biti potpuna ni celovita licnost niti da potpuno iskoristi sve svoje mogucnosti. Može ohrabrivati studente da ostanu na studijama i pomagati obrazovne ustanove.

Ali postoji nešto što takva osoba nece ciniti. Nece poducavati. Nece poducavati druge u koju školu da idu. Nece im govoriti šta bi morali da studiraju ili koju temu moraju da obrade za diplomski.

Masoni shvataju važnost religije u mnogo cemu na slican nacin. Masonstvo podstice svakog Masona da bude aktivan u onoj religiji i crkvi koju je sam odabrao. Masonstvo poducava da je bez religije covek sam i izgubljen i da bez religije nikada nece ostvariti svoje pune mogucnosti.

Ali Slobodno zidarstvo ne poducava ljude kojoj religiji treba da pripadaju niti nacinu na koji ce je poštovati. Ovo je pitanje pojedinca i Boga. On to mora rešavati na mestu na kojem odaje poštovanje Bogu, ne u svom bratstvu. A Masonstvo je bratstvo, nije religija.

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sub 7 Jul - 19:36

Šta je masonska Biblija?

Biblija je vrlo popularan dar medju Masonima i cesto se poklanja Masonu kada stupi u ložu ili u nekim drugim posebnim prilikama. Masonska Biblija je knjiga koja se nimalo ne razlikuje od Biblije, sa posebnom stranom na pocetku na kojoj je zapisano ime osobe koja je dobija i prilika u kojoj je darovana. Ponekad postoji poseban indeks koji pokazuje gde se mogu pronaci oni delovi Biblije koji se citiraju u masonskom ritualu.
Ako Masonstvo nije religija, zašto koristi ritual?

Mnogi od nas odmah pomisle na religiju kada god pomisle na ritual, ali ritual se koristi na svakom životnom podrucju. On je u tolikoj meri deo nas da ga jednostavno ne primecujemo. Ritual jednostavno znaci da se neke stvari svaki put rade na manje više isti nacin.
Skoro sve školske priredbe, naprimer, pocinju na isti nacin, tako što se upravnik škole ili neka druga važna licnost obrati okupljenima i zamoli ih za pažnju. Potom hor peva pesme. To je ritual.

Skoro svi poslovni sastanci razlicitih vrsta pocinju citanjem zapisnika sa prethodnog sastanka, prvo se bave starim poslovima, potom prelaze na nove. To je ritual. Postoje i pisana uputstva kako se uspešno vodi poslovni sastanak. I to je knjiga rituala koja se koristi u svakodnevnom životu.

Postoje društveni rituali koji nam govore kako da se susrecemo sa drugima (stiskamo ruke), kako se vodi razgovor (cekamo da neko završi pa tek onda mi govorimo), kako da kupimo karte za koncert (prvo cekamo u redu i ne guramo se ispred onih koji su vec bili prvi). Bukvalno je na stotine slicnih primera i svi oni predstavljaju rituale.

Masonstvo upotrebljava ritual pošto je to delotvoran nacin da se poucavaju važne ideje - vrednosti o kojima smo ranije govorili. I on nas podseca na to gde smo, kao što ritual poslovnog sastanka podseca ljude gde su i šta se od njih ocekuje da cine.

Masonski ritual je vrlo bogat pošto je tako star. Razvijao se kroz stoleca da bi u sebi sadržavao divan jezik i ideje izražene kroz simbole. Ali nema niceg neobicnog u korišcenju rituala. Svi mi to cinimo svaki dan.

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sub 7 Jul - 19:36

Zašto Masonstvo koristi simbole?

Svi svakodnevno koristimo simbole, upravo kao što koristimo rituale. Cinimo to da bismo brže komunicirali. Kada u saobracaju vidimo znak "stop" znamo šta on znaci i to mnogo brže nego što cemo procitati samu rec "stop". Krug i crta znace "ne cini to" ili "to nije dozvoljeno". U stvari, upotreba simbola predstavlja verovatno najstariji nacin komunikacije i nastariji nacin poducavanja.
Masonstvo simbole koristi iz istog razloga. Neki položaj "ugaonika i šestara" predstavlja najviše korišcen i najpoznatiji simbol Masonstva. Na izvestan nacin, ovaj simbol je vrsta zaštitnog znaka bratstva, kao što je to "zlatni luk" za Mek Donaldsove restorane. Kada na zgradi vidite ugaonik i šestar, znate da se tu okupljaju Masoni.

I, poput svakog simbola, on ima svoje znacenje.

Ugaonik simbolizuje stvari na zemlji i takodje simbolizuje cast, postojanost karaktera, istinoljubivost i druge nacine kojima bi trebalo da se odnosimo prema ovom svetu i ljudima na njemu. Šestar simbolizuje stvari duha, znacaj dobro vodjenog duhovnog života i, takodje, znacaj samokonotrole - držanja samog sebe u granicama. Slovo "G" predstavlja geometriju, nauku za koju su drevni verovali da najbolje otkriva slavu Boga i Njegovih dela na nebu, a takodje predstavlja i Gospoda, koji mora biti u središtu svih naših misli i napora.

Znacenje najveceg broja drugih masonskih simbola je takodje ocigledno. Na primer, cekic nas poducava znacaju samokontrole i samodiscipline. Pešcani sat nas uci da vreme stalno prolazi i da ne bismo smeli odlagati važne odluke.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sub 7 Jul - 19:36

Znaci, Masonstvo je obrazovanje?

Da. Na istinski nacin, obrazovanje je u središtu masonstva. Njegov znacaj isticemo vec dugo. Još u Srednjem veku, škole su se održavale u ložama kamenorezaca. Morate mnogo znati da biste sagradili katedralu - geometriju, gradjevinsko inženjerstvo, kao i matematiku, samo da biste gradnju poceli. A ovo obrazovanje nije bilo lako dostupno. Sve postojece škole i ucilišta su ljude spremale za karijeru u crkvi, ili za prava i medicinu. Kamenoresci nisu poticali iz aristokratije. Zato su morali da u ložama nauce neophodne veštine i znanja. Odatle potice privrženost Slobodnog zidarstva obrazovanju.
Ona se nastavila do danas. Ne treba zaboraviti da je jedan od prvih ljudi koji su kod nas insistirali na znacaju obrazovanja za citav narod bio Dositej Obradovic, pripadnik slobodnog zidarstva. Širom sveta, Masoni danas pomažu obrazovne ustanove, akcije za opismenjavanje i cine sve što mogu da svaka osoba, bila odrasla ili dete, stekne najbolje moguce obrazovanje.

A Masonstvo potpomaže stalno obrazovanje i intelektualno napredovanje svojih clanova insistirajuci da što se više uci o raznim svarima pomaže onima koji žele da ostanu mentalno zdravi i mladi.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sub 7 Jul - 19:36

Šta Masonstvo uci?

Masonstvo nas uci nekim važnim principima. Nema niceg iznenadjujuceg na tom spisku. Masonstvo uci:
Pošto je Bog Tvorac, svi ljudi i žene su Božija deca. Zato su svi ljudi i žene braca i sestre, dostojni poštovanja cije se mišljenje mora uvažavati i mora se voditi racuna o njihovim osecanjima.

Svaki pojedinac mora preuzeti odgovornost za svoj sopstveni život i dela. Ni bogatstvo ni siromaštvo, ni obrazovanje ni neznanje, ni zdravlje ni bolest, nikoga ne mogu osloboditi obaveze da cini ono najbolje što on ili ona mogu uciniti s obzirom na okolnosti.

Niko nema pravo da govori nekome drugom u šta ona ili on moraju verovati ili misliti. Svaki muškarac i žena imaju potpuno pravo na intelektualnu, duhovnu, ekonomsku i politicku slobodu. Ovo pravo nam je dodelio Bog, ne covek. Sve tiranije, u ma kakvom obliku se javile, su nezakonite.

Svaki pojedinac mora uciti i primenjivati samokontrolu. Svaki pojedinac mora obezbediti da njegova duhovna priroda nadvlada animalnu. Na drugi nacin, mogli bismo reci da cak i ako smo u iskušenju da pobesnimo, ne smemo biti nasilni. Cak i ako smo u iskušenju da budemo sebicni, moramo biti darežljivi. Cak i ako smo u iskušenju da nekome "otpišemo" moramo pamtiti da je on ili ona ljudsko bice i da zaslužuje naše poštovanje. Cak i ako nas mrze, moramo uzvracati ljubavlju ili, u najmanju ruku, ne smemo uzvracati mržnom. To nije lako!

Vera mora biti u središtu naših života. Tu veru pronalazimo u domovima našeg bogosluženja, ne u Slobodnom zidarstvu, ali Masonstvo neprestano poducava da je pojedinceva vera. bez obzira kojoj pripada, središte ispravnog života.

Svaki pojedinac je dužan da bude dobar gradjanin, poslušan zakonu. To ne znaci da mi ne pokušavamo da izmenimo stvari, ali do promena mora doci legalnim putem.

Važno je delati da bi se ovaj svet ucinio boljim za sve koji žive u njemu. Masonstvo poducava da je važno ciniti dobro, ne zato što to osigurava pojedincev odlazak na nebo - tim pitanjem se bavi religija, ne bratstvo - vec zato što je naša dužnost prema drugim muškarcima i ženama da ucinimo njihov život onoliko ispunjenim koliko može biti.

Cast i postojanost karaktera su od suštinskog znacaja za život. Život bez casti i karaktera je i bez znacenja.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sub 7 Jul - 19:37

Koji su uslovi potrebni da bi se postao clan?

Osoba koja želi da se pridruži Masonstvu mora biti muškarac (to je bratstvo) zdrav telom i duhom, koja veruje u Boga, da je dosegla onaj broj godina koji je propisalo Masonstvo u njegovoj zemlji i da je osoba od ugleda. (treba razumeti da zahtev "zdrav telom i duhom" - koji potice od kamenorezaca Srednjeg veka - ne znaci da fizicki hendikepirane osobe ne mogu postati Masoni; mnogi jesu).
Ovo su samo "formalni" zahtevi. Ali postoje i drugi, ne tako formalni. On mora biti srpeman da pomaže ostalima. Mora verovati da u životu postoje i važnije stvari nego što su novac i zadovoljstvo. I mora želeti da se razvija i napreduje kao ljudsko bice.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sub 7 Jul - 19:37

Kako se postaje Mason?

Može zvucati iznenadjujuce kada se kaže da se niko ne pita da li želi da postane Mason. Ljudi cak mogu pomisliti da ih Masoni u njihovom gradu ne smatraju "dovoljno dobrim" da im se pridruže. ali to se ne cini na taj nacin. Stotinama godina Masonima je zabranjeno da pitaju druge da li žele da se pridruže clanstvu. Mi možemo sa prijateljima pricati o Masonstvu. Možemo im pricati šta Masonstvo jeste. Možemo im reci zašto smo se mi pridružili. Ali ih ne smemo pitati, a pogotovo nagovarati, da se oni pridruže.
Za to postoje valjani razlozi. Nije stvar u tome da se trudimo da budemo ekskluzivni. Ali postati Mason je ozbiljna stvar. Postati Mason znaci odluciti se da se stalno živi poštujuci odredjena nacela. nabrojali smo neka od njih - živeti casno i valjano, gajiti medjusobno poverenje, biti spreman da se sa drugima deli i brinuti se o drugima, i cvrsto verovati u Boga. Nikoga ne možemo nagovarati na takvu odluku.

Zato, kada covek odluci da želi da postane Mason, on traži od Masona neku vrstu molbe. Popunjava je i daje je Masonu a on je odnosi lokalnoj loži. Starešina lože odredjuje komitet koji posecuje toga coveka i njegovu porodicu, prica njemu i porodici o Masonstvu, i odgovara na njhova pitanja. Komitet podnosi izveštaj loži i onda loža glasa o molbi. Ako je glasanje pozitivno - a obicno jeste - loža obaveštava coveka o datumu kada ce biti prijem. Kada covek prodje kroz sva tri stepena, postaje Majstor Mason i punopravni clan brastva.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sub 7 Jul - 19:37

Prema tome, šta znaci biti Mason?

Mason je covek koji se odlucio da se oseca dobro u donosu prema samom sebi i drugima. Brine se o prošlosti kao i buducnosti i cini što može, i sam i sa drugima, da ucini da buducnost bude dobro mesto za svakoga.
Ljudi su generacijama odgovarali na pitanje "šta znaci biti Mason" Evo jednog od najlepših odgovora zapisanih prvom polovinom našeg stoleca:

Kada je covek Mason?

Kada može posmatrati reku, brda i daleke vidike sa dubokim osecanjem sopstvene malenkosti u velikom poretku stvari, a opet imati veru, nadu i hrabrost - izvore svake vrline.

Kada zna da je u dubini svoga srca svaki covek tako plemenit, tako zao, tako božanski, tako djavolski i tako usamljen kao i on sam, i kada traga da upozna, da oprositi i da voli svakog svog ljudskog sabrata.

Kada zna kako da saoseca sa ljudima u njihovim jadima i, šta više, cak i u njihovim gresima - znajuci da svaki covek vodi tešku bitku sa mnogim izazovima.

Kada nauci da stvara prijatelje i da ih cuva, a iznad svega da bude prijatelj sam sa sobom.

Kada voli cvece, kada ptice ume da lovi bez puške, i oset i treptaj davno zaboravljene radosti kada cuje smeh male dece.

Kada se može osetiti srecnim i uzvišenog duha pred sitnim kinjenjima života.

Kada ga zvezdama ovencano drvo i bljesak Sunca na vodi prožmu kao pomisao nekog veoma voljenog i davno nestalog.

Kada nijedan glas nevolje ne dopre do njegovog sluha bez odziva i kada mu se nijedna ruka ne pruži tražeci pomoc bez njegovog odgovora.

Kada pronadje dobro u svakoj veri koja omogucuje coveku da postane svestan božanskog i da uvidi velicanstveni smisao života, bez obzira kakvo je ime te vere.

Kada može pogledati u blato kraj druma i videti nešto osim mulja, i kada na licu najnesrecnijeg smrtnog sabrata može videti nešto osim greha.

Kada zna kako da se moli, kako da voli, kako da se nada.

Kada veruje u sebe, u svoga sabrata i u svoga Boga; u ruci mac protiv zla, u srcu zvuk pesme - srecan što živi, ali bez straha da umre!

Takav covek je dopro do jedine stvarne tajne Masonstva one koju ona želi da daruje citavom svetu.

Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sub 7 Jul - 19:38

Masoni ne pricaju jedni o drugima bez dozvole. To je jedno pravilo koje vazi i u celom civilizovanom svetu. Mislim da nije kulturno pricati (javno) o nekom ako nemas njegovu ili njenu saglasnost. Najbolji primer u zivotu ti je sa telefonskim brojevima. Pr. Neko ti trazi broj od nekoga i ako mu das broj bez njegove saglasnosti to nije u redu jer si dao nesto tudje.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sub 7 Jul - 19:40

Masoni nisu najstarije bratstvo ni tajna organizacija na svetu.Ako je upotrebljena reč bratstvo(a ona je , priznaćete, rastegljivog pojma) treba napomenuti i da mnogi religiozni ogranci imaju svoje ogranke: bratstvo sv. Franje, bratstvo sv.Antuna...Kad su u pitanju tajna društva ni tu masoni nemaju monopol na termin najstarija organizacija- tajno društvo.Postojali su Gnostici, Gilde,Rozenkrojceri, Karprokati,Templari,Iluminati, ko zna ko sve još.I svi su oni delovali pe nego što je zvanično postala masonerija.Bilo kako bilo, tu pada u vodu priča da su oni najstarije bratstvo.To je samo prva zabluda, kojom oni hoće da zamažu oči javnosti.
Samo prva, a ima ih koliko god hoćete.

NASTANAK MASONERIJE
Masonerija je zvanično nastala 1717. godini u Engleskoj i to u Londonu, u krčmi "Kod guske i roštilja", kada su se 4 bratstva slobodnog zidarstva ujedinila u jedno. Sve to se odigralo nedaleko od crkve svetog Pavla u Londonu i to na dan svetog Jovana Krstitelja.
Znači odmah je primetna religiozna nota i to da se radi o organizaciji koja je na prvi pogled vezana za crkvu i pobožna.Ako treba uzeti neki njihov uzor po kome su nastali, onda je to srednjovekovna organizacija(bratstvo) Gilda, koja je bila sačinjena od zanatlija koji su se brinuli da svi njihovi članovi imaju socijalnu pomoć i da onaj ko ostane bez posla ne ostane i bez parčeta hleba i zdravstvenih usluga.Masoni su uglavnom uticajne ličnosti koje aktivno učestvuju u svim značajnim i prekretnim dogadjajima istorije , tako što nastoje da te iste dogadjaje usmere u svoju korist i da ih usmere tokom kojim bi oni hteli da se to odigrava.Tu dolazi do druge zablude da su oni humanitarna organizacija, kako sebe uporno predstavljaju.Ne može se u isto vreme boriti navodno za dobrobit čovečanstva i za njihove interese koji se , kao što je pokazala istorija, često mimoilaze.
Utiču na sve moguće aktivnosti u društvu.Kulturna, politička, društvena.
Navodno, jedini uslov da neko udje u masoneriju je taj (pored toga što treba da ga preporuče dva već postojeća člana slobodnog zidarstva)je taj da veruje u Boga, bilo koga Boga.Boja kože, rasa, vera ili politika su u toj fazi nevažni.Znači primer broj dva da se opet pozivaju na religiju i da mogu da se okarakterišu kao religija, a ne kao nekakvo bratstvo.Ipak, vole da barataju terminom bratstvo iz prostog razloga, jer deluje nekako bezbolnije, humanije, bezazlenije...

LOŽA I RITUAL ULASKA U MASONERIJU
Kao što su sagovornici pomenuli loža je prostorija gde se okupljaju masonii osnovna organizaciona forma kod masona.Da bi se pokrenula jedna loža ona mora da ima najmanje 7 članova(slobodnih zidara, od kojih petorica moraju imati majstorsko zvanje ili treći stepen po hijerarhiji).Priznaje se samo ona loža koja dobije dozvolu za rad od neke starije lože tj. Velike lože.Tek onda može da deluje i ravnopravno učestvuju u odnosu na druge. Ukoliko ne dobije potvrdu od Velike lože ona se smatra za Divlju ložu, i ne može računati na pomoć i podršku ostalih loža.U okviru jedne države mogu postojati i dve Velike lože, nekad one nose ime po gradu , državi, a nekad i po istaknutoj istorijskoj ličnosti.Postoje dva vida masonerije: Jovanovski sistem masonerije(Plava masonerija), gde postoje samo 3 stepena i Crvena masonerija(Škotski sistem) gde postoje 33 stepena.
Kao i kod fudbalera i tamo postoji prelazni rok, pa ako neki član želi da afiluje(tako oni zovu prelazak u drugu ložu, usled promene mesta boravka, onda on prvo mora dobiti potvrdu od stare lože ili razešnicu, pa tek onda može pristupiti drugoj loži, ukoliko se ne radi o Divljoj masoneriji koja to ne zahteva.Pokojni slikar Dragan Malešević Tapi je imao svoju ložu koja se tretirala kako Divlja .Prva tri stepena su šegrt, pomoćnik i majstor.Do njih se relativno lako dolazi, ali za sve ono posle toga potrebna je jaka aktivnost ili pak jak uticaj odredjenog člana.
Dakle, u masoneriju se ne ulazi na svoj zahtev već na preporuku dva člana i to balotiranjem. Članovina sastanku u loži predlože novog člana, raspravlja o njima kao ličnostima koliko su pogodni za slobodno zidarstvo, a posle toga se dovode u ložu i sledi glassanje(balotiranje)gde se ubacuju crne ili bele kugle u kutije. Balotaža je uspešna ako u kutiji ima više belih kuglica nego crnih, a neuspešna ako je obrnuto.Svetla balotaža je kad u kutiji nema ni jedne crne kugle, a siva ako ima bar dve.Tri crne kugle znače mutnu balotažu i tada se kandidatov prijem odlaže do sledeće balotaže.
Ulazak u masoneriju znači novi početak života, veće samopouzdanje.Novi član je dužan da posveti život božanskoj , a ne vlastitoj ili bio čiijoj slžbi.Bar tako opet glasi njihov manifest i ponovo se pozivaju na Boga, kako navodno rade sve u njegovoj interesu.
Luftoni su sinovi masona koji po pravilu završavaju gde i njihovi očevi, i to je jedan očit primer gde dolazi do odbijanja od prve masonske etike, gde je ona rezervisana samo za posebno nadarene ljude . Luftoni su najbolji primer da je to pogaženo i da se rukovodi drugim aršinima.
Masoni više ne izgledaju onako kako ih predstavljaju novine i neki analitičari. Tačno je da su svi nosili značke na reveru sakoa i to značke svoje lože kao neku identifikaciju, ali to je prevzidjeno i suviše upadljivo. Ostali su karakteristični pozdravi po kome se može zaključiti da li je neko mason.To oni i rade kad im se učini da je dotični član bratstva, ispituju ga rukovanjem i specifičnom mimikom. Mada sve se to razlikuje od lože do lože.
Glavni simboli msonerije su :
TROUGAO- simbolizuje slobodnozidarsko učenje.Veliki neimar svih svetova je predstavljen je trouglom, a trougao ima tri kraja.Postoje tri osnovna sepena u masoneriji, sa tri koraka se ulazi u grobnicu koja je postavljena u loži i u koju ritualno ulazi novi član.
ŠESTAR-simbol pravičnosti i tačnosti, on je simbol masona prema bližnjima i braći iz slobodnog zidarastva.Ukršteni šestar i uglomer daju simbol duha i duše i vatrekao funkcionalnog elementa.
PENTAGRAM-zovu ga još i plamena zvezda, a on simboliše jedinstvo svemira, povezanost sa suncem i mikrokosmos.
HALJINA-je neizbežni deo koji svaki mason dobija po stupanju u ovu tajnu organizaciju i koja najčešće ima izvezen simbol odredjene lože i amblem. Nosi se samo ritualno za nastup u loži.
ISTOK-simbolizuje duhovnost, a Zapad materijalnost tako da prilikom stupanja u masoneriju novi član ulazi u ložu sa zapadne strane i ide ka istoku što simbolizuje njegov prelazak iz materijalnog u duhovni svet.Prilikom rituala prijema ne nosi se nakit niti bilo šta od ukrasa što simbolizuje materijalani svet. Košulja je raskopčana u predelu grudi, a jedna od nogavica je zadignuta. Oko vrata se nosi uže za vešanje, a sve to je simbolika na Stari zavet i na zidanje hrama cara Solomona.Naime, kandidata koji ide ka jednom delu sobe presreće drugi i tom prilikom glumi da ga udara mačem po glavi, kandidattje dužan da odglumi posrtanje i onda izlazi drugi i opet ga udara(normalno simulira udar) posle čega se kandidat dotetura do mrtvačkog sanduka i leže u njega.Onda ulaze dva pomoćnika i pokušavaju da ga dignu iz sanduka. Sve je to kao nekakva pozorišna predstava u kojoj uspevaju tek iz trećeg puta i to onda kada ga uhvate karakterističnim hvatom tj. čuvenim masonskim simbolom pozdrava)palac i kažiprst mu savljaju izmedju odredjenog dela ruke i tek tada ga dižu.O čemu se tu radi?!
Centralna ličnost slobodnog zidarstva je majstor -kamenorezac iz vremena zidanja hrama koji je bio vrhunski stručnjak u svome poslu i koga su zlikovci ubili upravo na način koji je objašnjen u ritualu jer nije hteo da im oda svoju tehniku i znanje.Ubili su ga , a onda su ga njegova 2 pomoćnika podigla iz groba kao što su to uradila ova dvojica u ritualu.
Tada kandidata dovode, vezanih očiju pred majstora a ovaj ga pita šta mu treba. Kandidat kaže: Svetlo!To simbolika po kojoj je do tada živeo u svetu tame i neznanja i po kojoj sad tek treba da se osvetli i da dodje do novih saznanja. Na raskopčane grudi mu se stavlja mač i upozorava . Ovaj mač će te štititi kad god ti pomoć bude potrebna, ali će ti i presuditi ako nas izdaš.
I onaj ko izda gubi sve njihove privilegije i nalazi se u nebreanom groždju. Mozart je bio mason, pa ka je pogazio njihovo pravilo sahranjen je na groblju za socijalne slučajeve tako da mu se ne zna ni sada grob. Izdao ih je i oni su ga se odrekli .Inače u masoneriju je ušao 1784. u ložu zvanu "Kod tri zmaja".
Džeremi Burda visoki general američke vojske, poznat kao čovek koji je bio na visokom mestu u armiji kad je Nato bombardovao bosanske Srbe 1994. imao je goru sudbinu. Završio je samoubistvom u svom kabinetu. Pucao je sebi puškom u grudi(pre toga je otkopčao košulju kao prilikom rituala kad se ulazi u masoneriju) i imao je jednu nogavicu na pantalonama. To sa raskopčanom košuljom znači nešto kao : Grudi moje masonske, ako izdam...Tako nešto.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sub 7 Jul - 19:40

HUMANOST MASONERIJE
Ona je pod znakom pitanja, jer se zna da se vode interesima koji idu u njihovu korist, a ne interesima čovečanstva. Koliko su protiv rata neka ilustruje 1789. i francuska revolucija iza koje stoje oni. Ili još gori primer:komunizam.1917. godina je bila proslava 200 godina od masonerije i oni su izbacili najgori eksperiment koji su mogli da izbace.Tako su proslavili svoju godišnjicu i testirali svoju moć. Samo naivni veruju da je oktobarska revolucija izbila pobunom naroda i njegovim nezadovoljstvom.Posle im je to bilo malo , pa su izbacili novog zamorca: globalizam.

NOVČANICA OD JEDNOG DOLARA
Dovoljno je pogledati kako izgleda novčanica od jednog dolara, pa videti ko stoji iza svega onoga što se dešava u svetu.To je ujedno i odgovor da li su oni religija ili ne. U najboljem slučaju su sinkretisti(oni koji uzimaju od svake religije po nešto i na tome zasnivaju svoj pokret)ili u gorem gnostici(oni koji veruju da je nekakvo tajno znanje ili moć predodredjena samo za odredjenu grupaciju ljudi i da je ne treba deliti sa ostalima).
Centralna ličnost je dakle Hiram Abif kamenorezac majstor iz starog zaveta u čije vaskrsnuće veruju masoni. Dakle, ne Isus Hrist nego kamenorezac iz starog zaveta. Takodje nisu operisani ni od egipatskog kulta i mitologije, a ne može se u isto vreme biti hrišćanin , kako su sebe u jednom periodu predstavljali i verovati u mitologiju nekih naroda.Novčanica od jednog dolara ima egipatsku piramidu sa svevidećim okom egipatskog boga Amona koji baca pogled na svoje ljude i upozorava ih da sve vidi.Slovo S na dolaru ima dve poprčne linije što je asocijacija na dva stuba temelja hrama cara Solomona. Ti stubovi se nalaze i svakoj masonskoj loži.Zatim tu je orao sa 13 strela, 13 perja ima na njegovom repu i 13 strela drži nogama.Sve na 13!!!
Nekakva papazjanija od svega po malo,malo Egipta, malo Hrista(navodno oni su predstavnici nekakvog nevidljivog 13. apostola koji je bio prisutan na Hristovoj večeri).
I čemu na američkoj valuti sve to +začinjeno nekakvim sloganom na latinskom: Ovde je onaj koji vlada svetom!
A na novčanici veliki majstor Džordž Vašington(pripadnik lože Aleksandrija). On lično je položio kamen temeljac za Belu kuću i to 13. oktobra 1792.(godišnjica ubistva templara de Molea). Te iste godine je dolar usvojen kao zvanična valuta Amerike.
C...c...c...Majstori, majstori!!!
Masonerija je , ukratko, nastala u Engleskoj , koja je njena kolevka i verovatno je u samom nastanku imala plemenitu ideju, ali se vremenom,kao i kod templara, degfenerisala ta ideja . Daleko su oni od humanitarnih i plemenitih ljudi.Da-le-ko!
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sre 3 Okt - 15:24

Šta se zbiva u loži?

Ovo je dobar cas da ponovimo ono što smo reklo objašnjavajuci zašto ljudi postaju Masoni:
Postoji nešto što oni žele da ucine u svetu
Postoji nešto što oni žele da ucine "u sebi samima"
Uživaju u društvu onih osoba koje vole i poštuju.
Loža je središte ovakvih delatnosti.
Masonstvo cini nešto u svetu

Masonstvo uci da je svaki pojedinac dužan da stanje u svetu ucini boljim. Vecina ne spada u one koji ce pronaci lek za rak, niti iskoreniti siromaštvo, ili pomoci da se ostvari mir u svetu, ali svaki muškarac, žena i dete mogu uciniti nešto da drugima pomognu i da stvari ucine malo boljim. Masonstvo se najozbiljnije trudi da pomogne ljudima. U Sjedinjenim državama, naprimer, svakodnevno se ulaže više od 1,4 miliona dolara, samo da bi se život ucinio malo lakšim. A najveci deo te pomoci ide onima koji nisu Masoni, kao što su bolnice za obogaljenu decu ili decu koja su žrtve opekotina, sirotišta i drugo.
Postoje i manje vidljivi oblici pomoci, kao što je pomoc udovicama da plate svoj racun za struju ili nabavka odece i obuce za decu bez roditelja. A postoji i mnogo toga što sami možete zamisliti. Ali bez obzira na velicinu poduhvata, Masoni se u svojim ložama trude da svet postane malo bolje mesto. Loža im pruža priliku da se medjusobno dogovore kako bi cinili što više dobra.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sre 3 Okt - 15:24

Masoni uživaju u uzajamnom druženju

Lepo je provoditi vreme sa ljudima kojima možete potpuno verovati, a vecina Masona upravo to nalazi u svojim ložama. Mada se mnogo vremena provedeno u ložama posvecuje delima milosrdja ili poukama o samousavršavanju, mnogo je posveceno i drugarstvu. Lože organizuju izlete, putovanja i mnoga druga dogadjanja za citavu porodicu. Jednostavno receno, loža je mesto da se tu provede vreme sa prijateljima.
Za same clanove postoje dva osnovna oblika sastajanja. Prvi je nešto što bismo mogli nazvati poslovnim sastankom. Za otvaranje i zatvaranje skupa, postoji ritual cija je svrha da nas podseti na one vrline za koje se ocekuje da ih se pridržavamo. Potom se citaju zapisnici; glasa se o prijemu (molbama ljudi koji žele da se pridruže bratstvu); planiraju se dobrotvorne delatnosti i druge aktivnosti lože; razmenjuju obaveštenja o clanovima (koji se nazivaju "Bracom" u vecini bratstava) koja su bolesna ili im je potrebna neka druga pomoc. Drugi oblik sastajanja je kada neko pristupa bratstvu - i onaj kada se dodeljuju "stepeni".
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sre 3 Okt - 15:25

Zašto je Masonstvo tako "tajanstveno"?

Ono ustvari uopšte nije "tajanstveno" iako katkad uživa takvu reputaciju. sasvim je sigurno da Masoni ne prave neku tajnu od toga da su pripadnici bratstva. Nosimo prstenje, dugmad za košulje i kravate sa masonskim znacima kao što su ugaonik i šestar, najpoznatiji masonski znaci koji, posebno, podsecaju na davne pocetke bratstva u kamenorezackom zanatu. Masonske zgrade su, obicno, sasvim jasno oznacene i cesto im se adrese mogu naci u telefonskom imeniku. Aktivnosti lože nisu tajna, narocito ne u manjim gradovima, a mnoge lože imaju i svoje publikacije, kao i posebne adrese na Internetu, dostupne svima. Ali postoje neke masonske tajne i možemo ih podeliti u dve kategorije.
Prva je nacin na koji se covek može identifikovati kao Mason - hvatovi i lozinke. Razlozi zašto ovo cuvamo za sebe su ocigledni. Poznati su mnogi beskrupulozni pojedinci koji su pokušali da se predstave kao Masoni u nameri da dobiju pomoc pod lažnim izgovorom.

Drugu kategoriju je teže objasniti, jer je to ono što Masoni uobicajeno podrazumevaju kada govore o "masonskim tajnama". To su tajne zato što se o njima bukvalno ne može govoriti, ne mogu se iskazivati recima. One izražavaju onu promenu koja se u coveku zbiva kada uistinu prihvati odgovornost za sopstveni život i, u isto vreme, istinski odluci da je prava sreca u pomaganju drugima.

To je divno osecanje, ali jeste nešto što ne možete jednostavno objasniti drugome. I to je razlog zašto pokatkad kažemo da se masonske tajne ne smeju (ili pre "ne bi trebalo") izricati. Pokušajte nekome tacno objasniti šta osecate kada promatrate divni zalazak Sunca, ili kada slušate muziku, recimo nacionalnu himnu, koja razbudjuje stare uspomene i razumecete šta želimo reci.

U svetu su postojala mnoga tajna društva a narocito su bila u modi krajem XIX i pocetkom XX stoleca. Bilo ih je bukvalno na stotine i mnogi ljudi su pripadali ne samo jednom od njih. Mnoga su bila uoblicena po ugledu na Masonstvo, i mnogo su polagala do svojih "tajni". Slobodno zidarstvo je medju njima uživalo veliki ugled. Ali ako je Masonstvo tajno društvo, onda ono predstavlja najgore cuvanu tajnu na svetu.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610Sre 3 Okt - 15:26

Kada je covek Mason?

Kada može posmatrati reku, brda i daleke vidike sa dubokim osecanjem sopstvene malenkosti u velikom poretku stvari, a opet imati veru, nadu i hrabrost - izvore svake vrline.

Kada zna da je u dubini svoga srca svaki covek tako plemenit, tako zao, tako božanski, tako djavolski i tako usamljen kao i on sam, i kada traga da upozna, da oprositi i da voli svakog svog ljudskog sabrata.

Kada zna kako da saoseca sa ljudima u njihovim jadima i, šta više, cak i u njihovim gresima - znajuci da svaki covek vodi tešku bitku sa mnogim izazovima.

Kada nauci da stvara prijatelje i da ih cuva, a iznad svega da bude prijatelj sam sa sobom.

Kada voli cvece, kada ptice ume da lovi bez puške, i oset i treptaj davno zaboravljene radosti kada cuje smeh male dece.

Kada se može osetiti srecnim i uzvišenog duha pred sitnim kinjenjima života.

Kada ga zvezdama ovencano drvo i bljesak Sunca na vodi prožmu kao pomisao nekog veoma voljenog i davno nestalog.

Kada nijedan glas nevolje ne dopre do njegovog sluha bez odziva i kada mu se nijedna ruka ne pruži tražeci pomoc bez njegovog odgovora.

Kada pronadje dobro u svakoj veri koja omogucuje coveku da postane svestan božanskog i da uvidi velicanstveni smisao života, bez obzira kakvo je ime te vere.

Kada može pogledati u blato kraj druma i videti nešto osim mulja, i kada na licu najnesrecnijeg smrtnog sabrata može videti nešto osim greha.

Kada zna kako da se moli, kako da voli, kako da se nada.

Kada veruje u sebe, u svoga sabrata i u svoga Boga; u ruci mac protiv zla, u srcu zvuk pesme - srecan što živi, ali bez straha da umre!

Takav covek je dopro do jedine stvarne tajne Masonstva one koju ona želi da daruje citavom svetu.izvor http://www.rgly.org/STAZNACI1.htm
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Masoni Empty
PočaljiNaslov: Re: Masoni   Masoni Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Masoni
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Nauka :: Istorija-