Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Fasade kuća i zgrada

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3  Sledeći
AutorPoruka
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Pet 22 Nov - 16:44

Odabir boja - fasade

Fasade kuća i zgrada 5c7fe02f14282027a4342f8d3d7d0182

Najcešce greške koje kućevasnici prave pri izboru i primeni boja...

Akcentovanje neatraktivnih elemenata, kao što su klima uredaji, nejednaki prozori, olucne vertikale, itd.

Ignorisanje susednih kuca: izbor tonova ne bi trebalo da je oprecan bojama kod suseda. Bolje je izabrati ton iz istog spektra ili ton koji se uklapa na suptilniji nacin.

Zanemarivanje okolnog pejzaža: npr. treba uzeti u obzir drvece i cvece u baštama pri selekciji tonova, radi kompatibilnosti. Gusto zelenilo i zasencenost ucinice da boja izgleda tamnije, a i postoji mogucnost zaklanjanja objekta pa je akcentovanje detalja u tom slucaju preporucljivo. Zelena bi bila loš izbor u ovom slucaju.

Mogucnosti koje pruža boja, a kućevlasnici ih cesto previde...

Promena boje je najjeftiniji nacin da se promeni izgled objekta.
Kreativni pristup ovoj temi može biti prilika da se ostavi dobar prvi utisak.
Nemojte prevideti interesantne arhitektonske detalje.
Posmatrajte okolinu i vidite boju na delu.
Neka vam ulazna zona u kucu izgleda kao dobrodišlica...
Uokvirite prozore kao elemente koji kuci daju karakter. Okviri se mogu primeniti pojedinacno, a nekad, ako to dopušta geometrija objekta mogu se povezivati u grupama – po vertikali ili horizontali. Na taj nacin, horizontalnim ili vertikalnim potezima na fasadi, može se menjati utisak koji želite da ostavite.

Šta treba preduzeti da se eliminišu iznenadjenja i izbegne strah od boje...

Uzmite u obzir boje na objektu koje su nepromenjive (npr. boja krovnog pokrivaca, opeke, kamena) i iskoristite ih kao polaznu tacku pri selekciji tonova.

Ispitajte uzorke boje napolju, pod raznim uglovima i u razlicito doba dana. Ukoliko koristite nekoliko razlicitih tonova, bilo bi dobro kupiti manje kolicine boje i napraviti testove na fasadi, da bi te tonove videli sve zajedno.

Treba obratiti pažnju na intenzitet sunca. Svetlije boje prikladnije u suncanijim oblastima, dok bi u severnim mogle delovati depresivno.
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Pet 22 Nov - 16:47

Osnovna pravila u odabiru boje...

Velika kuca na malom placu ce delovati veca ako koristimo belu boju ili svetlije tonove, dok ce plac izgledati još manji. Tamni tonovi ce kucu uciniti manjom i upecatljivijom.

Fasade kuća i zgrada Fasada

Ako izaberete dva tona iz istog spektra, udaljenih nekoliko tonova, necete pogrešiti. U zavisnosti od geometrije i položaja kuce tonove možete kombinovati–svetlija kuca sa tamnijim akcentima, ili tamnija kuca sa svetlijim akcentima. Kontraste možete iskoristiti da naglasite ulazna vrata. Svetlije boje na ulaznom tremu daju osecaj dobrodošlice.
Visina kuce se može smanjiti ako gornji deo toniramo tamnijom bojom od donjeg (npr. sokla). Ovaj princip je efektan na malim placevima sa niskim rastinjem. Nasuprot tome, ako je donji deo tamniji, kuca ce biti vizuelno više povezana sa parterom.
Svetlije boje su dobar izbor za roletne i zastore, zbog reflektovanja svetlosti i toplote.
Svetlije boje daju utisak da su elementi veci nego što jesu, dok ih tamnije boje vizuelno smanjuju. Ako je kuca dosta udaljena od ulicne ograde, približicemo je farbanjem u svetlu boju.

Tradicionalno, bela i svetle boje su prihvacene kao siguran izbor. Medutim, kako je danas dostupniji veci spektar boja za fasade a i potrošaci sticu više samopouzdanja, ti tradicionalni pristupi se menjaju.

Fasade kuća i zgrada RTEmagicC_470px-ceracasa-bionictile-amb.jpg


Fasade kuća i zgrada Maslin10
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Pet 22 Nov - 16:50

Boja fasada otkriva karakter! U koju boju "obući" kuću?

Postojanost boje fasade uglavnom ovisi o utjecajima iz okoliša i sastavu korištenih materijala u završnom sloju. Što je ton boje tamniji, to je istrošenost uočljivija

Fasade kuća i zgrada Boja-fasada-otkriva-karakter-u-koju-boju-obuci-kucu-504x335-20130309-20130306093714-9666b1d91f668edcb440026b0668f76f

Fasada je prvo što otkriva karakter kuće odnosno njenih ukućana, stoga ne čudi što investitori dugo promišljaju kako "obući" svoju kuću. Ona odražava individualnost investitora i stvaralačku estetiku projektanta koji žele da fasada što duže odolijeva mehaničkim oštećenjima i izbljeđivanju od sunca. Međutim, i najljepša će se fasada u jednome trenutku prirodno istrošiti. To ne možemo spriječiti, ali možemo spriječiti čimbenike koji ubrzavaju to trošenje.

Boja fasade tek je jedan segment ove široke teme, ali svakako važan. Dilema mnogih investitora je kako odabrati boju koja će se dobro uklopiti u svoju okolinu, neće iritirati susjede, ali će ipak odražavati individualnost kuće. Također, moderne tamne boje fasade moraju zadovoljiti tehničke preduvjete kako bi utjecaj vremena bio što manje vidljiv. Upijanje sunčevog zračenja je važno i s aspekta energetske učinkovitosti. Ovim pitanjima bavi se posebna struka a zove se arhitektura boja.

Iako neutralne boje se mogu činiti standardnim i uobičajenim kada uzimamo u obzir fasadne boje,one su ipak praktične iz mnogostrukih razloga. Neutralne boje su mnogo jednostavnije i manje riskantne, bolje se uklapaju u svako susjedstvo, izgledaju dobro u gotovo svakom okolišu i jednostavno se čiste. Kada se nečistoća nakupi na kući obojanom neutralnom bojom, ona nije toliko vidljiva kao kod kuće koja je obojana svjetlijom ili vrlo zahtjevnom tamnom bojom.

Koliko će ton boje neke fasade biti postojan, uglavnom ovisi o utjecajima iz okoliša i sastavu korištenih materijala u završnom sloju. Površine su zgrada, s njihove vanjske strane, izložene prirodnim utjecajima iz okoliša. Sunce, oborine i kondenzat ostavljaju tragove jednako kao i promjena temperature te utjecaj štetnih tvari. Pri tome vrijedi: što je ton boje tamniji, to je istrošenost uočljivija. Vlaga je nositelj kiselih iona koji uzrokuju hrđanje armature (volumen je tako nastalih oksida i soli velik i dovodi do nastajanja pukotina u strukturi – što, pored ostaloga, smanjuje toplinsku izolaciju zgrade) i nečistoća koje se talože uglavnom na površini fasade, veća vlažnost uzrokuje rast mikroorganizama (plijesni, alge, mahovina) itd. Ovaj prirodni proces starenja moguće je usporiti raznim premazima koji se apliciraju na fasadu. RÖFIX je patentirao sustav koji omogućuje da promjene tona boje, pukotine i deformacije, kao i biološke reakcije na tamnim fasadama budu minimalne.

U energetskome proračunu objekta glavnu ulogu ima toplinska izolacija. Međutim, kolorit objekta ovdje nije samo pitanje arhitektonskoga oblikovanja, već i građevinsko-fizikalnoga djelovanja. Jasno je da tamni tonovi boja jače apsorbiraju sunčeve zrake nego što to čine svijetli tonovi.

Dakle, izbor boje fasade nije samo pitanje dobrog ukusa investitora već niz tehničkih i fizikalnih svojstva koje fasada mora zadovoljiti. No, ne ograničavajte se samo na odabiru idealne boje. Zanimljiv odabir materijala ili neobična izvedba fasade govori o vama puno više.


24h


Fasade kuća i zgrada Maslin10
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Pet 22 Nov - 17:31

Fasade kuća i zgrada 512

Nemački grad Drezden poznat je po neprocenjivom umetničkom blagu izloženom u brojnim muzejima, ali i vidljivom u istorijskim i arhitektonskim lepotama grada. Ipak, jedan skriveni pasaž postao je sinonim razigrane i šarene umetničke vizije. Kunsthof pasaž jeste unutrašnje dvorište u centralnoj zoni grada koje je širom sveta postalo poznato zahvaljujući šarenim fasadama, a pre svega jedinstvenim „muzičkim instrumentom na fasadi”. Naime, na jednoj od zgrada postavljen je sistem oluka koji omogućuje da tokom kiše voda koja teče niz njih stvara jedinstvene zvuke i sasvim neobičnu muziku. Prvobitna ideja bila je da boje i muzika koja dolazi iz oluka, objektima daruju prirodno okruženje, ne tako tipično za urbane sredine. Pasaž se nalazi između Alaun i Gorlitzer ulica i sa svojim obojenim kućama predstavlja najveću sliku Drezdena.

Fasade kuća i zgrada 11

Fasade kuća i zgrada 2


Fasade kuća i zgrada Maslin10
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Ned 24 Nov - 11:14

Kijev

Fasade kuća i zgrada 1_kiev_bright_residential_complex


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Fasade kuća i zgrada 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Ned 24 Nov - 11:15

Fasade kuća i zgrada 2_brunswick_germany_art_architecture_happy_home_rizzo

Artistic and bright buildings – Happy home Rizzo in Germany

Fasade kuća i zgrada 2_brunswick_germany_art_architecture_happy_home_rizzo_windows

Fasade kuća i zgrada 2_brunswick_germany_bright_art_architecture_happy_home_rizzo

Fasade kuća i zgrada 2_brunswick_germany_bright_residential_happy_home_rizzo


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Fasade kuća i zgrada 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Ned 24 Nov - 11:16

Fasade kuća i zgrada 4_central_st_giles_london_art_architecture

Modern and bright building in London


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Fasade kuća i zgrada 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Ned 24 Nov - 11:17

Moscow. Pediatric Center of Hematology, Oncology and Immunology

Fasade kuća i zgrada 5_moscow_pediatric_center-_bright_art_architecture

Fasade kuća i zgrada 5_moscow_pediatric_center-_art_architecture


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Fasade kuća i zgrada 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Ned 24 Nov - 11:18

Budapest. Apartments house

Fasade kuća i zgrada 6_budapest_modern_apartments_house_art_architecture


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Fasade kuća i zgrada 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Ned 24 Nov - 11:20

Petrozavodsk-Apartment house

Fasade kuća i zgrada 8_petrozavodsk_apartments_house_art_architecture


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Fasade kuća i zgrada 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Ned 24 Nov - 11:20

Utrecht, Netherlands. Student Residence

Fasade kuća i zgrada 9_utrecht_netherlands_student_residence_art_architecture


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Fasade kuća i zgrada 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Ned 24 Nov - 11:21

Bratislava. Hotel Color one of the most bright buildings

Fasade kuća i zgrada 10_bratislava_hotel_color_art_architecture


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Fasade kuća i zgrada 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Ned 24 Nov - 11:38

The blue area in Jodhpur, India

Fasade kuća i zgrada 12_jodhpur_india_blue_art_architecture


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Fasade kuća i zgrada 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Ned 24 Nov - 11:39

Animal Refuge Centre in Amsterdam, Netherlands

Fasade kuća i zgrada 13_animal_refuge_centre_amsterdam_netherlands_green_art_architecture


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Fasade kuća i zgrada 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Ned 24 Nov - 11:40

Fasade kuća i zgrada 14_kindergarten_ecole_maternelle_pajol_paris_art_architecture

Pajol- Pariz


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Fasade kuća i zgrada 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Uto 10 Dec - 21:40

Fasade kuća i zgrada B62a081af89d12afff4be5bc202f4cfd


Fasade kuća i zgrada Maslin10
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Sre 8 Jan - 18:22

Fasade kuća i zgrada 33ca523da74d076525cf5a59dbbe8a18


Fasade kuća i zgrada Maslin10
Nazad na vrh Ići dole
Buba

  

Buba

Ženski
Poruka : 11959

Učlanjen : 13.01.2013


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Sub 1 Feb - 12:30

Fasade kuća i zgrada Dadb7b1b8a2ea49174a47e926b85c3db


Fasade kuća i zgrada Maslin10
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Čet 13 Feb - 22:08

Čiste, jednostavne i neprivlačne površine zidova možete pretvorite u ukrasne površine i zabavljati se sa tim. Dekorišite obične drvene ograde ili fasadu zidova kako biste dodali malo uzbuđenja, života i karaktera u dosadne, ravne površine. Većina imanja i dvorišta zahteva zaštitu u vidu zida ili ograde, tako da vam ostaju tri izbora: da potrošite puno novca na dekorativne pregrade, da ostavite većinu svog dvorišta prazno, nesređeno i obično,pa vam neće ni trebati ogradica da zaštiti vaš trud uložen u dekoraciju vrta i dvorišta ili uzmite u obzir da se sami poigravate sa ukrašavanjem.

Fasade kuća i zgrada Outdoor-pallet-planters

Poigravajte se sa bojom i dekoracijom zidova kako biste još više naglasili stil ili temu vašeg vrta. Meksičke pločice veselih boja postavljene na praznom zidu mogu naglasiti špansku temu vrelog juga.

Viseći držači za cveće od kovanog gvožđa mogu ukrasiti ravan i običan zid i naglasiti mediteranski stil vašeg vrta. Možda je baš za vas dobra ideja da potpuno izmenite svoje navike i monotonoju tako što ćete obesiti bambusove prostirke da malterisane zidove stopite u duh tropske bašte.

Iscrtavanje murala može biti odličan način da doterate stari i neugledan zid. Boja može dodati dubinu u uzani vrt, dodati više boje pogotovo kada biljke više ne cvetaju ili jednostavno dodati zabavu u pejzaž. Takođe možete običan, neugledan zid pretvoriti u zid rustičnog, kamenog izgleda, prošaranih tekstura ili antičke strukture.

Fasade kuća i zgrada Monroe-outdoor-wall-mural-400x300


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Fasade kuća i zgrada 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Sub 5 Apr - 0:55

Fasade kuća i zgrada HDRPE-08


Fasade kuća i zgrada 4285547593


Fasade kuća i zgrada 2lwq2yh


Fasade kuća i zgrada 4285547593
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Sub 5 Apr - 0:56

Fasade kuća i zgrada HDRPE-06


Fasade kuća i zgrada 4285547593


Fasade kuća i zgrada 2lwq2yh


Fasade kuća i zgrada 4285547593
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Pet 18 Apr - 18:57

Fasade kuća i zgrada F6889ca949b1fdc351925704d741f1ef


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Fasade kuća i zgrada 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Pet 18 Apr - 18:58

Fasade kuća i zgrada 42a63ffdbc0b41c8ebddb62873f8ed2b


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Fasade kuća i zgrada 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Pet 18 Apr - 19:01

Fasade kuća i zgrada D8b0d854b31fc30d74ab071f2bcf2648


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Fasade kuća i zgrada 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610Pet 18 Apr - 19:01

Fasade kuća i zgrada Fec6ceb926c9796bbc6b9e2489712728


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Fasade kuća i zgrada 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Fasade kuća i zgrada Empty
PočaljiNaslov: Re: Fasade kuća i zgrada    Fasade kuća i zgrada Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Fasade kuća i zgrada
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Neobične kuće
» Neobični nadimci stambenih zgrada
» Dubai
» Najlepše kućice
» Životinje : hrabrost i snalažljivost
Strana 1 od 3Idi na stranu : 1, 2, 3  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Uradi sam :: Enterijer :: Exterijer-