Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Kik boks

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Dr.Love

Elita
Elita

Dr.Love

Muški
Poruka : 1646

Učlanjen : 29.03.2011


Kik boks Empty
PočaljiNaslov: Kik boks   Kik boks Sat610Sub 28 Sep - 22:04

Kik boks Kik_boks_1


Kik boks ili Kickboxing je savremeni borilački sport kog je sedamdesestih godina prošlog veka osmislio Majk Anderson kao zapadnjački odgovor na istočnjačke borilačke veštine. Iako se radi o jedinstvenom sportu, kik boks nije naziv za jedinstvenu veštinu već obuhvata nekoliko različitih borilačkih disciplina. Pod njega spadaju: polu-kontakt, laki-kontakt, puni-kontakt (full contact) , lou-kik (low kick ili niski udarac), tajlandski kik boks, muzičke forme a, u poslednje vreme i Aero kik boks odnosno kombinacija kik boksa i aerobika.

Kik boks Sportski_klub_kik_box

Kik boks je izrastao iz istočnjačkih borilačkih veština kao što su karate, tekvando (taekwondo), kung fu ali i boks i još neke manje poznate istočnjačke veštine. Cilj borbe u svim disciplinama kik boksa je savladati protivnika tokom borbe koristeći bolju tehniku, brzinu i snagu ali, kao i tradicionalne borilačke veštine, i kik boks zahteva poštovanje protivnika te tolerantno i časno ponašanje.

Kik boksom bave se i žene i muškarci.

Oprema koja se koristi u kik boksu razlikuje se od discipline do discipline i nije ista u profesionalnom i amaterskom sportu. Ipak, česta oprema su kacige (koje pokrivaju veći deo glave), štitnici za zube, rukavice (otvorene i zatvorene), obuća bez tvrdog đona, štitnici za potkolenice i gornji deo stopala, bandaže, elastične trake za zglobove te, kod žena, štitnik za grudi a, kod muškaraca, štitinik za genitalije.

Kik boks Miroslav%20Odzic%20u%20akciji

Iako se radi o borilačkom sportu, kik boks zapravo nije jako opasan sport što potvrđuju i brojke; povrede su u ovom sportu izuzetno retke a i one koje se dešavaju, rezervisane su uglavnom za tzv. tvrde discipline kao što su full-contact, low-kick i tajlandski kik boks. Ipak, važno je naglasiti da je zaštitna oprema u profesionalnim borbama minimalizovana pa se u takvim borbama, u pravilu, ne koriste zaštitne kacige i zaštita za potkolenice što povaćava i rizik od povreda.
Neke od najčešćih povreda u tvrdim disciplinama su modrice, polomljene arkade te povrede nosa.

Nazad na vrh Ići dole
Dr.Love

Elita
Elita

Dr.Love

Muški
Poruka : 1646

Učlanjen : 29.03.2011


Kik boks Empty
PočaljiNaslov: Re: Kik boks   Kik boks Sat610Sub 28 Sep - 22:08

Discipline kik boksa

Kik boks Kik-boks

Polu-kontakt - je disciplina u kojoj protivnici jedan drugog nastoje nadjačati prvenstveno brzinom i tehnikom dok snaga ostaje u drugom planu. Borba se odvija pred trojicom sudija, udarci su strogo kontrolisani i ocenjuju se nakon svakog izvršenog udarca u dopušteni deo tela protivnika. Nakon svakog udarca meč se ujedno i privremeno zaustavlja. Intenzivni udarci u ovoj disciplini nisu dopušteni i kažnjavaju se. Dopuštene zone za udarce su prednja strana glave i prednja strana trupa protivnika a udarci se smeju nanositi i rukama i nogama.
Takmičenja su podeljena na muška i ženska, zatim kadetska, juniorska i seniorska te po težinskim kategorijama. U nekim slučajevima, kadeti se dele i po visini.
Borbe se odvijaju na tatamiju (tankoj strunjači) ili u ringu.


Laki (ili lagani) kontakt - je disciplina slična polu-kontaktu s tim da se, u ovom slučaju, radi o kontinuisanoj brobi bez prekida nakon pojedinih udaraca. Tokom meča u laganom kontaktu, trojica sudija prate borbu i zapisuju poene. Na kraju svake runde, osvajač runde (bolji borac) dobija 10 dok slabiji dobija 9 poena. Pravila koja vrede za udarce, dopuštene zone i opremu jednaka su kao i kod polu-kontakta. Takmičari se dele po težinskim kategorijama, starosti i polu.

Puni kontakt (full-contact, ful-kontakt) - je disciplina koja prednost daje snazi i u kojoj je cilj protivnika savladati snagom udarca. Dopuštena područja ista su kao i u dve prethodno pomenute kategorije s tom razlikom da se u ovoj disciplini udarci zadaju punom snagom, većom brzinom i tehnički. Udarci su uglavnom isti kao u boksu s tim da ful-kontakt dopušta i udarce nogom. Borbe u ful-kontaktu odvijaju se u ringu uz pristunost centralnog (ili ringovnog) sudije koji sve vreme prati borbu i ocenjuje regularnost udaraca dok trojica sudija koji se nalaze van ringa zapisuju poene i donose konačne ocene. I u ovoj disciplini, bolji takmičar dobija ocenu 10 dok slabiji dobija 9.
Kategorije su podeljene po polu, starosti i težini.


Lou-kik (low-kick ili niski udarac) - je još jedna "tvrda disciplina" u kojoj je dopuštena zona za nanošenje udaraca nešto veća. Sem standardnih udaraca u područje prednjeg dela glave i trupa, dopušteni su i udarci u natkolenice (s prednje, vanjske i unutrašnje strane) i to punom snagom. Udarci u potkolenice su zabranjeni a podignuta noga protivnika smatra se blokadom. Zbog ovih pravila, takmičari nose kratke sportske šorceve kako bi sudije lakše mogle oceniti ispravnost udaraca. U lou-kiku koriste se zaštitne kacige, štitinici za zube, rukavice (10 Oz), dodatni štitinici (za potkolenice i sl.), bandaže te specijalne sportske papuče. Profesionalni takmičari ne koriste zaštitu za noge niti kacige.

Ocenjivanje udaraca, propisana zaštitna oprema te broj i uloga sudija jednaki su kao u ful-kontaktu s tim da se težinske kategorije razlikuju.
Borba se organizuje u ringu.

Nazad na vrh Ići dole
Dr.Love

Elita
Elita

Dr.Love

Muški
Poruka : 1646

Učlanjen : 29.03.2011


Kik boks Empty
PočaljiNaslov: Re: Kik boks   Kik boks Sat610Sub 28 Sep - 22:13

Tajlanski kik-boks (Thai kick boxing) - je disciplina kik boksa izrasla iz tradicionalnog tajlandskog boksa. Ipak, u odnosu na svog "prethodnika", taj kik boks je daleko manje grub sport. Takođe spada u tzv. tvrde discipline , tehnički je sličan lou-kiku a takmičari imaju pravo nanositi udarce rukama, potkolenicama i kolenima. Dopuštene zone udaraca su protivnikova glava, prednji, bočni i stražnji deo tela. Iako su udarci u leđa dopušteni, područje kičme ne spada u dopuštenu zonu. Specifičnost ove discipline je i hvatanje i bacanje protivnika ali isključivo preko natkolenice. Kod udaraca rukom dopuštene su gotovo sve ručne tehnike uključujući tzv. "round back fist" ili udarac zapešćem iz okreta. Udarci laktom strogo su zabranjeni. Broj i organizacija sudija jednaki su kao i kod ful-kontakta i lou-kika a ocenjuje se svaki pravilno izvršen udarac u dopuštenu zonu.  Amaterski takmičari nose štitinike za potkolenice i gornji deo stopala.K-1  - je verovatno najčešće pominjan izraz kada je reč o kik boksu ali, iako se često prezentuje kao jedna njegova disciplina i identifikuje s tajlandskim kik boksom, radi se zapravo o sistemu takmičenja na kom se praktikuje tajlandski kik boks.

Muzičke forme - su modifikovana verzija kik boksa koja se uglavnom svodi na izvođenje kata uz muziku te na borbu sa zamišljenim protivnikom. Zamišljena borba uvek podražava neku od disciplina kik boksa. Pokretima se, sem ljudskih, mogu imitirati i pokreti životinja u borbi. Kod takmičenja u ovoj disciplini postoji čak 5 sudija koji dodeljuju ocene od 5 do 10. Ocenjuju se: sinhronizovanost pokreta s muzikom, težina i kompleksnost kik boks tehnika koje se izvode, koreografija, pravilnost izvedenih pokreta i udaraca, usmerenost na zadatak, ravnoteža a, u kategorijama u kojima se prikazuje disciplina s oružjem, ocenjuje se i način baratanja oružjem.

Aero kik boks  - je nova disciplina kik boksa i predstavlja kombinaciju aerobika i elemenata kik boksa. Ovakva disciplina omogućava upoznavanje s elementima jednog borilačkog sporta bez opasnosti od povreda i bez potrebe za nanošenjem i primanjem udaraca a dodatno je privlačna zbog spretno uklopljenih plesnih detalja.I za ovu disciplinu organizuju se takmičenja na kojima se, slično kao i na takmičenjima iz muzičkih formi, ocenjuju sinhronizovanost s muzikom, način na koji su ukomponovani aerobik i kik boks, pravilnost pokreta, broj i kompleksnost izvedenih tehnika te koreografija. Takođe je propisana maksimalna jačina zvuka u decibelima kod puštanja muzike.


sportskivodic.
Nazad na vrh Ići dole
neno

MODERATOR
MODERATOR

neno

Muški
Poruka : 35951

Učlanjen : 09.02.2014

Raspoloženje : ~~~


Kik boks Empty
PočaljiNaslov: Ultimate fight   Kik boks Sat610Pon 9 Jul - 10:05

Mješovite borilačke vještine (engl. Mixed Martial Arts (MMA)), poznatiji i kao ultimate-fight, slobodna borba, Vale Tudo (portugalska
riječ, znači sve vrijedi) i free-fight je borilački sport u kojem se za
pobjedu nad protivnikom koristi kombinacija velike večine borilačkih
disciplina.

Tri najveće organizacije su:

 • PRIDE Fighting Championships

 • Ultimate Fighting Championship

 • MFC M1No, postoje i druge, manje organizacije:

 • Bodog Fight

 • Bushido

 • Cage Rage Championships

 • Cage Warriors

 • DEEP

 • Elite Xtreme Combat

 • Extreme Challenge

 • ICON

 • International Fight League

 • King of the Cage

 • Pancrase

 • Shooto

 • Sportfight

 • World Extreme Cagefighting

 • World Extreme Fighting

 • Xtreme Kage KombatBorbaRazlikuju se tri faze u kojima se borba može odvijati:

 • borba na nogama

 • klinč

 • borba u parteruSvaka borba i runda počinju na nogama, te se u takvoj borbi najčešće koriste tehnike boksa, kickboksa te tajlandskog boksa.
Ako se borba na nogama pretvori u borbu u klinču najčešće se koriste tehnike iz boksa i tajlandskog boksa za zadavanje udaraca.
Želi li borac prijeći u borbu u parteru najčešće koristi tehnike hrvanja, samba i juda. Iste tehnike borci koriste i u klinču, kada postoji neudaračka mogućnost dovršenja borbe, odnosno završetak borbe zahvatom.
Kada borba prijeđe u parter, najviše se koriste tehnike brazilskog jiu jitsua, te hrvanja, samba i juda.
Mogući završetci borbe su prekidom ili bodovno.
Prekid borbe uzrokuju: nokaut, tehnički nokaut, odnosno protivnikova
predaja nakon što je na njemu izvršena primjena poluge, gušenja, ili
nekog od drugih hrvačkih ili džudaških zahvata koji prisiljavaju
protivnika na odustajanje odnosno predaju.
Prekid može proglasiti i sudac, ocijeni li da hrvački ili judaški
zahvat (poluga, gušenje) predugo traje, odnosno prijeti ozbiljna ugroza
zdravlja i života protivniku.
Također, protivnik može predati borbu neglede zahvaćenosti u polugu
ili gušenje - može procijeniti da je iscrpljen, da se ne osjeća dobro i
ne može nastaviti borbu, jer procjenjuje da bi nastavkom borbe ozbiljno
doveo u opasnost svoje zdravlje i/ili život.
Postoji i mogućnost da protivnikov kut preda borbu, procijeni li da
se borac precjenjuje u mogućnost izdržavanja borbe, a da mu pritom
prijeti ozbiljno ozljeđivanje (jer situacija još nije takva da sudac
mora proglasiti prekid).
Bodovni završetak je odlukom sudaca (jednoglasna ili podijeljena)
ako borba ne završi prije kraja. Tada, se gleda, pored uspješno zadanih
udaraca i izvršenih bacanja, i upućene udarce (neglede uspješnosti),
odnosno pokušaje bacanja, gušenja i poluga, odnosno aktivnost u borbi.
Borba može završiti u statusu "nije održana" (no contest).
Najčešći je to slučaj kada dođe do nenamjernog ozljeđivanja protivnika.
Čest je to slučaj kada protivnik primi nehotični udarac u genitalije, a
ta vrsta okončanja borbe se događa i kod pojedinih ozljeda glave
(Cikatić u jednoj od svojih prvih borba u ovom športu), arkade
(Emilianenko protiv Minotaura na Grand Prixu) i slično.

Pravila


Pravila mješovitih borilačkih vještina se razlikuju od organizacije
do organizacije i to je najveća prepreka da taj sport postane
međunarodno priznat.
PRIDE FC pravila 


PRIDEova pravila ne dopuštaju udarce laktovima u glavu, udarce u
zatiljak i udarce u "osjetljivu zonu". Prva runda traje 10 minuta, a
ostale 5 minuta s pauzama od po 2 minute.
UFC pravila 


UFC-ova pravila se razlikuju od PRIDEovih po tome što su udarci
laktovima dopušteni, ali udarci nogom u glavu dok je protivnik na podu
nisu dopušteni. Runde traju po 5 minuta s pauzama od 1 minute između
rundi.
Nazad na vrh Ići dole
neno

MODERATOR
MODERATOR

neno

Muški
Poruka : 35951

Učlanjen : 09.02.2014

Raspoloženje : ~~~


Kik boks Empty
PočaljiNaslov: Re: Kik boks   Kik boks Sat610Pon 9 Jul - 10:07

Nazad na vrh Ići dole
neno

MODERATOR
MODERATOR

neno

Muški
Poruka : 35951

Učlanjen : 09.02.2014

Raspoloženje : ~~~


Kik boks Empty
PočaljiNaslov: Re: Kik boks   Kik boks Sat610Čet 27 Sep - 9:23happy resign
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost
avatar


Kik boks Empty
PočaljiNaslov: Re: Kik boks   Kik boks Sat610Uto 2 Okt - 8:51

Ja idem na kik boks druga sezona.To je super sport.Za zene puno znaci.Sve aktivira. happy
Nazad na vrh Ići dole
neno

MODERATOR
MODERATOR

neno

Muški
Poruka : 35951

Učlanjen : 09.02.2014

Raspoloženje : ~~~


Kik boks Empty
PočaljiNaslov: Re: Kik boks   Kik boks Sat610Ned 7 Okt - 19:05

Habib Nurmagomedov je ostao šampion u lakoj kategoriji UFC-a pobedivši Konora Mekgregora u četvrtoj rundi spektakla u Las Vegasu i sve je bilo u redu do momenta kada je Irac predao zbog poluge u kojoj ga je gušio Rus. Nakon meča nastao je još veći haos kada je momak iz Dagestana zaleteo se preko ograde oktagona, preskočio istu, a potom nasrnuo protivnički tim. Tada je počela tuča van ringa.SD
Nazad na vrh Ići dole
Duki Dasa

Član
Član

Duki Dasa

Muški
Poruka : 235

Godina : 58

Lokacija : Bačka Topola

Učlanjen : 28.02.2020

Raspoloženje : Uglavnom dobro


Kik boks Empty
PočaljiNaslov: Re: Kik boks   Kik boks Sat610Ned 1 Mar - 8:34

Kik boks Kickbo10
Nazad na vrh Ići dole
aca

Elita
Elita

aca

Muški
Poruka : 1360

Lokacija : Kod kuće

Učlanjen : 29.06.2019

Raspoloženje : Surfujem po živcima


Kik boks Empty
PočaljiNaslov: Re: Kik boks   Kik boks Sat610Ned 1 Mar - 8:42

Verujem, i ja ga volim. Laughing
Nazad na vrh Ići dole
Duki Dasa

Član
Član

Duki Dasa

Muški
Poruka : 235

Godina : 58

Lokacija : Bačka Topola

Učlanjen : 28.02.2020

Raspoloženje : Uglavnom dobro


Kik boks Empty
PočaljiNaslov: Re: Kik boks   Kik boks Sat610Ned 1 Mar - 19:30

aca ::
Verujem, i ja ga volim. Laughing
Drago mi je @aca.Ja sam inače zavoleo kikboks još od moje 17 godine kada smo još se sećam imali na treningu jednog majstora karataša ili karateku i jednog boksera pa smo to kombinovali,bilo je to neko drugo vreme i tek početak popularnosti ovog sporta.Do pre još pet godina dkle sa svojih 50 godina mogao sam još uvek nekoliko rundi sparingovati sa ovim mladićima ali sada samo ponekada prihvatim da nekome budem trener jer sam se pronašao više u biciklizmu mtb,vožnji kros motocikla ali kod kuće je još uvek sva oprema spremna od svih fokusera do džaka i rukavica,ponekada još u dvorištu kada mi dodje drugar koji je inače nosioc crnog pijasa u džudou sparingujemo tj. on ima želju da nauči i kikboks.Pozdrav i samo treniraj!
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Kik boks Empty
PočaljiNaslov: Re: Kik boks   Kik boks Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Kik boks
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Boks
» Boks za fitnes
» Ženski boks
» Zanimljivosti iz sveta fudbala
» Tajlandski boks ili Muay Thai
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Sport :: Ostali sportovi-