Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Tibetanska medicina

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Tibetanska medicina Empty
PočaljiNaslov: Tibetanska medicina   Tibetanska medicina Sat610Pon 10 Jun - 22:47

Tibetanska medicina postoji već više od 2500 godina i gotovo isključivo se temelji na biljnim lekovima.

Tibetanska medicina Tibetan-medical-tradition

Tibetanci većinom žive u Indiji jer su bili izgnani iz Tibeta u kasnim 1950-im godinama. U Severnoj Indiji postoji Tibetanski Medicinski Institut, gdje doktori studiraju tibetansku medicinu 7 godina prije nego steknu diplomu.

Za razliku od pristupa zapadne medicine, tibetanska (kao i kineska i indijska medicina) ne računa na spoljeg napadača (virus ili bakteriju), nego radi na vraćanju energetske ravnoteže koja, ako se popuni i uspostavi u organizmu, postaje nedodirljiva za bilo koju bolest.

Tibetanska medicina veruje, da sve patologije nastaju zbog tri takozvana otrova: neznanja, vezanosti i averzije. To su tri emotivna faktora koja, prema Tibetancima, narušavaju energetsku ravnotežu izmedu četiri elementa od kojih se sastoje čovek i univerzum (zemlja, voda, vatra i vazduh), na taj način razbijajuci našu sposobnost odbrane i samoizlečenja.

Tibetanska dijagnostika obično uključuje analizu pulsa, jezika i urina. Duhovni element je takode prisutan u tibetanskoj medicini, tako što se puno pažnje posvećuje ličnosti pacijenta. Lečenje je specifično za svakog pacijenta, no ono što mu se prvo govori je da je bolest u njegovom umu. Tu se ne misli da je on tu bolest umislio već da je njegov način života pogrešan te da bi se trebao bolje posvetiti svome telu.

Tako se preporučuju promene načina života koje uključuju duhovnu praksu, vežbanje, reorganizacija životnih sposobnosti kao što je spavanje, ishrana i raspored dana. Preporučuje se i meditacija koja ukljucuje jednostavne vežbe disanja i kontrola uma. Isto tako preporučuje se posebna ishrana. Doktor savetuje pacijenta koju hranu ne bi trebao jesti, a koja mu je posebno od koristi.

Tibetanska medicina Tibetanska_medicina_4

Preporučuje se i biljna medicina. Tibetanski lek može sadržavati do 150 sastojaka. U tibetanskoj medicini se pre svega koriste lijekovi na bazi bilja: komprese od trava, bobica, lišća i korena koji rastu na specifičnim mestima i koji se beru u određeno vreme dana i godine. Godišnje doba, mesto rasta, klima i raspored zvezda u momentu berbe utiču na energiju lekovite biljke i odreduju joj veću ili manju efikasnost.

Stoga su lekovi prirodni u punom smislu reči. Fizičke terapije se primjenjuju u obliku akupunkture, masaže i inhalacijske terapije. Koriste se i komprese na bazi bilja i minerala, puštanje krvi,lekovite kupke i oblozi. Tibetanska akupunktura razlikuje se od tradicionalne kineske akupunkture: uglavnom se koristi samo jedna zlatna igla na čakrama, osnovnim energetskim centrima, a posebno na sedmoj čakri, koja se nalazi na vrhu glave.prirodalecisve.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Tibetanska medicina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Tibetanska medicina Empty
PočaljiNaslov: Re: Tibetanska medicina   Tibetanska medicina Sat610Pon 10 Jun - 22:49

Tibetanska medicina Tibetanska_medicina_3

Hiljade godina stara iskustva tibetanske medicine počivaju na konceptu ravnoteže pet elemenata: vode, vatre, zemlje, vazduha i prostora. Između Indije, Nepala, Butana, Burme, Kine i bivšeg SSSr-a do 1960. godine postojalo je drevno kraljevstvo koje se zvalo Po, na engleskom Tibet.

Religija te daleke zemlje, van glavnih puteva i izolovana od ostalog sveta, nastala je stapanjem izvornog bona i iz Indije uvezenog budizma. Značajan deo te religije je nauka o cikličnom postojanju čoveka. Iskustvo cikličnog postojanja osnova je i tibetanske medicinske nauke.

Ispitivanjem sopstvenog uma, generacije učitelja mudrosti shvatile su da je um bez početka i bez kraja, i da se u njemu kao u bistrom ogledalu reflektuju misli koje ne remete njegovu prirodu, a priroda ogledala je upravo to odražavanje. Na sličan način, ljudski um nije nastao našim rođenjem i ne propada sa smrću. Sve što se u međuvremenu dešava samo je manifestacija te osnovne praznine. Suština stvarnog postojanja svega što postoji, jasna priroda onoga što se manifestuje u različitim formama je praznina. Kada je ta osnovna praznina uslovljena iluzornim dualističkim pojmovima, ono što se manifestuje - na nečistom nivou - su tri strasi: privrženosti, gneva i neznanja.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Tibetanska medicina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Tibetanska medicina Empty
PočaljiNaslov: Re: Tibetanska medicina   Tibetanska medicina Sat610Pon 10 Jun - 22:50

PRANA, GNEV I NEZNANJE

Tibetanska medicina Tibetanska_medicina_6

Kako se to rađanje dešava? Um budućeg deteta nalazi se u bardo stanju, odnosno stanju između prošle smrti i budućeg rođenja, a zatim se spaja sa semenom oca i majke. Tako počinje da se razvijaju telesni elementi. Prvo se izdvajaju kanali prane koji se zatim račvaju i tim račvanjem stvaraju se svi telesni organi, jedan po jedan. Tri strasti izrastaju u tri karakteristike ljudskog tela: privršenost - prana (energija), gnev - žuč, neznanje - flegma (koja ne želi da zna). Već u materici poremećena ishrana ili ponašanje majke može da izbaci iz ravnoteže buduće dete i usled toga se dete već rađa sa određenim sklonostima ka izvesnim bolestima.

Uzajamnim delovanjem pet elemenata, dete se razvija. U majčinoj utrobi, a i kasnije, kroz ceo život, tih pet elementa nastavlja da funkcioniše. Ovih pet elemenata čine: zemlja - meso i kosti, voda - telesne tečnosti, vatra - temperatura tela, vazduh - dah, prostor - telesni prostor. Tibetanska medicina je nauka o tim elementima. Ona pomaže čoveku da ih uskladi i da bude u stanju da vodi uravnotežen život, a ako elementi nisu uravnoteženi, različitim metodama potpomaže usklađivanje čoveka sa samim sobom. Čovekovo postojanje se tumači kroz tri oblika: um, glas i telo. Da bi čovek bio zdrav, um mora biti svestan i prisutan; u kontekstu medicine to znači biti u stanju da ne radimo ono što znamo da je štetno za naše telo. Za glas i telo u tibetanskom medicini se preporučuje, ukoliko smo voljni time da se bavimo, izvesna vrsta joge, koja se sastoji od telesnih vežbi unekoliko nalik indijskoj hatha jogi, i od vežbi disanja, koje zajedno usklađuju protok prane u organizmu. Sa glasom je povezana prana. Udisanjem i izdisanjem pokrećemo i usmeravamo pranu, a ako se uz to izvode i određeni telesni pokreti, moguće je otvoriti kanale energije koji su (usled neuravnoteženosti prane, žuči i flegme) privremeno zamršeni. Postoje mnoge vrste joge u Tibetu i neki od tih sistema su tajni i vrlo komplikovani, ali najjednostavniji se zove Jantra Joga - Joga pokreta.

Prana je vazdušna, žuč je vatrena, a flegma je vodena. Vatra, vazduh i voda su osnovni elementi i čine bazu svih drugih elemenata. Taj pojam je jasno prisutan u metodama Tantrizma, gde se, na primer, izvorni slogovi vatre, vazduha i vode - RAM, JAM i KAM - upotrebljavaju za pročišćavanje. Energija vatre izgara nečistoće, energija vazduha ih rasteruje, a energija vode ih pere.
Po drugoj podeli, pet elemenata u ljudskom telu povezani su sa pet strasti koje vladaju čovekovim bićem, i to su: bes je povezan sa vodom (tečnostima), privrženost sa vatrom, neznanje sa prostorom, uobraženost sa zemljom, a ljubomora sa vazduhom. Po Tibetanskom učenju ceo svet (spolja) i čovek (iznutra) sazdani su od tih pet elemenata. Poremećaj elemenata izaziva stanje neravnoteže i bolesti. Postoje čitavi tomovi koji opisuju bolesti nastale kombinovanjem tih elemenata. Najbolji način prevazilaženja neravnoteže primeren je samo izvrsnim ljudima - transformacijom tih pet strasti u pet mudrosti oni postižu i telesnu ravnotežu.

Jogi koji u tome uspe neće se više razboljevati a biće u stanju i da leči druge ljude. Po legendama, u Tibetu su postojali ljudi koji su do te mere uskladili svoje elemente da su živeli o po 200 godina (u novije vreme, a u drevna vremena i po više stotina godina. Za ljude manjih sposobnosti postoji sistem medicine u kome se koriste lekovi.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Tibetanska medicina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Tibetanska medicina Empty
PočaljiNaslov: Re: Tibetanska medicina   Tibetanska medicina Sat610Pon 10 Jun - 22:52

LEKOVITE LOPTICE

Tibetanska medicina Tibetanska_medicina_5

Tibetanski lekovi prave se od velikog broja trava, korenja, kamenja (uključujući i drago kamenje koje ulazi u sastav dragocenih lekova), minerala, metala, nekih delova životinjskog tela... Poneki lekovi su mešavina stotine elemenata, ali uglavnom su u upotrebi lekovi koji imaju do tridesetak sastojaka. Tibetanski lekar je i sakupljač trava, on sam priprema lekove, pregleda bolesnike i leči. Ponekad ima i jednog pomoćnika koji je ujedno i učenik, spreman da i sam postane lekar. Studije medicine traju ponekad i deset godina. Ali, ako je student indeligentanm on može savladati gradivo i za par godina.

Bilje se sakuplja preko čitave godine, na različitim mestima, a zatim suši i drobi u prah. Taj prah se zatim meša po određenim receptima. Prahu se dodaje određena supstanca koja ga vlaži i prave se loptice. U tekstovima se kaže da su loptice 'veličine ovčijeg brabonjka' ili zrna graška. Tako se dobijaju lekovi, čijom se preciznom kombinacijom leče sve bolesti za koje se na Tibetu zna. Mada se smatra da Tibetanski lekovi leče sve bolesti, oni 'ne važe' za bolesti koje nikada nisu postojale na Tibetu, na primer, tuberkuloza i druge bolesti koje su vezane za tropske krajeve ili za nižu nadmorsku visinu. Tibetanci primenjuju posebnu vrstu dijagnostike putem koje se sa neverovatnom preciznošću može ustanoviti bolest. Dijagnoza se postavlja pregledom pulsa, mokraće i jezika bolesnika.

Lekari razlikuju 404 vrste bolesti i odgovarajućih 36 osnovnih pulseva. Pulsevima se odmah može odrediti bolest, i nije potrebno dolaziti više puta kod lekara, kao što je to običaj u zapadnoj medicini. Pulsem se može odrediti i bolest nekoga ko nije u stanju da dođe kod lekara - da bi utvrdio bolest deteta, lekar pregleda majčin puls. Takođe, može se na isti način odrediti i pol nerođenog deteta, dužina života bolesnika, pa i na izgled potpuno zdravog čoveka. Ukoliko je dojenče suviše malo da bi popilo lek, lek se daje majci, a dete ga dobija preko mleka.
Razni su načini lečenja, ali kof nekih bolesti lekovi ne pomažu. To su bolesti karme, ili poremećaji usled nama nejasnih i nevidljivih energija (koje se obično neazivaju duhovima), i drugih suptilnih uzroka. Bolesti usled karme dolaze od ranijih uzroka, iz prošlog ili ovog života. To su takozvane neizlečive bolesti ili slabost bez ikakvih vidljivih uzroka. U tim slučajevima lekovi ne pomažu, kao ni usklađen svakodnevni život ili dijeta, što se smatra uobičajenom metodom lečenja. U takvim slučajevima koriste se alternativni oblici lečenja. U tretiranju bolesti, upotrebljavaju se rituali, mantre, pročišćavanja ili se bolesniku preporučuje određena vrsta meditacije.
Lečenje mantrom primenju ngagpe (jogi, na sanskritu). Lame provode godine meditirajući uz mantre, reči koje predstavljaju Budin glas, a vibracijom deluju na telo i okolinu. Postoje različiti načini lečenja putem mantre, a najčešće se koristi meditiranje o medicinskom Budi, legendarnom (ili stvarnom) osnivaču medicine koji u desnoj ruci drži jednu od tri osnovne lekovite biljke, aruru (lat. Myrobalan Arjuna).
Ponavljanjem mantre tog Bude, jogi dobija isceliteljsku moć. Takođe, u nekim starim tekstovima postoje spsecifične mantre za svaki deo tela i za lečenje bolesti tih organa. Međutim, neke lame umesto različitih biljnih recepata, mantri i Buda više vole da se godinama posvete samo jednoj meditaciji.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Tibetanska medicina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Tibetanska medicina Empty
PočaljiNaslov: Re: Tibetanska medicina   Tibetanska medicina Sat610Pon 10 Jun - 22:52

KANALI U TELU


Tibetanska medicina Tibetanska_medicina_4

Da bi jogi bio u stanju da izleči druge ljude, mora i sam da prevaziđe bolest. Konkretne mantre koje se koriste za lečenje pristupačne su svakome ko iskreno želi da se time bavi, a ima istinsko interesovanje za meditaciju, na kojoj se u krajnjoj liniji zasniva svako lečenje. Učeniku se objasni način meditiranja, a on se zatim povlači u samoću i meditira sve dok se ne pojave određeni znaci. Tada je spreman da izađe u svet i da leči ljude. Čovek koji je zaista razvio tu moć može običnim duvanjem na obolelo mesto da izleči bolesnika. Često se uz to daju i lekovi. Ovakvom metodom mogu se izlečiti poremećaji neizlečivi drugim sredstvima.
Jogi koji je meditacijom ostvario svoje potencijale upotrebljava ritualne kad su neophodni, pročišćavanje putem spoljašnjih elemenata ili objašnjava bolesnicima ili svojim učenicima način meditiranja. Takođe, ukoliko je uskladio i uravnotežio elemente svog uma glasa i tela, može biti u stanju da otkrije neke potpuno nove puteve saznanja. Jogiju se pojavljuju vizije, ili snovi o čitavim tekstovima iz medicine ili drugih oblasti saznanja, koja se kasnije, neprekidnim predanjem, prenose sledećim generacijama učenika.
Konačno, kada se čovekova životna moć iscrpe, ili kada je karmički došlo vreme, ili kada su elementi u takvom konfliktu da više ništa ne pomaže - dolazi smrt. Smrt je ponovno rastvaranje jednog po jednog elementa. Zemlja se rastvara u vodu, voda u vatru, vatra u vazduh, vazduh u prostor. Prana se povlači iz svih 72.000 kanala u ljudskom telu, ulazi u središnji kanal, i prvobitno seme majke i oca se rastvara, um odlazi u intermeco, u bardo, u prazninu.
Iz originalnih Tibetanskih izvora navodimo tekst o sekundarnim uzrocima tri osnovna telesna poremećaja. Prvi tekst je napisao lama koji je proveo godine meditirajući u samoći i tako postao 'terton'. Tertoni su ljudi koji se, po legendi, pojavljuju u određenim i predskazanim vremenskim periodima i ponovo otkrivaju tekstove sakrivene pre hiljadu godina (kada je i napisano predskazanje o vremenu u kome će se tekstovi ponovo otkriti i ko će biti 'terton'). Ti tekstovi se otkrivaju ' u zemlji, vodi, vatri, na nebu ili u sopstvenoj duši'. Tekst koji sledi je jedan od takvih.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Tibetanska medicina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Tibetanska medicina Empty
PočaljiNaslov: Re: Tibetanska medicina   Tibetanska medicina Sat610Pon 10 Jun - 22:54

SEDAM TELESNIH TIPOVA

Tibetanska medicina Tibetanska_medicina_1

'Čovek koji ima osobinu prirode prane, ima pogureno držanje, mršav je, tamne kože, teško se izražava, grub je i kad hoda škripe mu zglobovi. Malo spava, noću se lako budi, teško podnosi hladnoću, voli jela i pića jakog ukusa: slatko, gorko, kiselo, ljuto, idt.
Čovek sa osobinama žučne prirode kao da je uvek gladan i žedan. Kosa i ten ide ka žutom, lako se znoji, telo mu odaje jak miris, ima osrednju fizičku snagu, inteligentan je i ponosit. Voli jelo i piće sltkog ukusa, kiselo, oporo i hladno.
Čovek sa osobinama flegme je visok, velike fizičke snage, sklon gojenju, tela malo povijenog unatrag. Strpljiv je, lako toleriše glad i žeđ, nema mnogo telesne toplote i puno spava. Voli vruće, kiselo i oporo jelo i piće.'
Zatim postoje tri kombinacije od po dva tipe: prana-žuč, žuč-flegma i flegma-žuč i 'jedinstven' tip, koji u jednakim proporcijama ujedinjuje gornja tri tipa ličnosti. Ova četiri tipa imaju harmoničan karakter i životni stil.
■ Stomačna toplota osoba sa pranom ne zna za staloženo ili harmonično stanje. Ponekad su u stanju da svare obimne količine hrane, a ponekad uopšte ne vare, pošto se stanje često menja. Stomak im je vrlo tvrd i laksativi verovatno neće imati nikakvog efekta.
■ Stomačna toplota žučnih ljudi vrlo je jaka. Takvi ljudi lako i brzo vare. Kada popiju jogurt ili surutku mogu dobiti dijareju.
■ Stomačna toplota flegmatičnih ljudi je vrlo slaba. Oni teško vare. Stomak im nije ni vrlo tvrd ni vrlo mek. Uopšte uzev, verovatno neće patiti od dijareje.
■ Stomačna toplota četiri kombinovana tipa je uravnotežena.

Postoje dva tipa sekundarnih uzroka koji remete ravnoštežu, menjaju stanje i izazivaju bolest. Oni se zovu opšti i posebni uzroci.
Opšti uzroci su: poremećaj prirodnog rada elemenata, rad negativnih sila, trovanje, neodgovarajuće jelo i piće, pogrešno lečenje, aktiviranje negativnih kosmičkih uzroka. Suptilna energija, kao jedan od činilaca čovekovog psiho-fizičkog sistema, ima dva vida, jedan pozitivan, a drugi negativan. Ta unutarnja energija povezana je sa spoljašnjom energijom; stanje te energije i preovladavanje jednog ili drugom njenog vida zavisi od okolnosti u kojima se nalazi sam pojedinac. Kada je jaka pozitivna strana, ljudsko biće živi u povoljnom periodu i ne susreće se sa velikim problemima. Kada je pozitivna strana slaba, pojedinac prolazi kroz nesrećan period u kome se mogu ispoljiti svakojake nezgode koje se obično pripisuju 'nesrećnoj zvezdi'. To se dešava jer je negativni vid čovekove energije u interakciji sa spoljašnjom negativnom energijom i usled toga je vrlo lako 'primiti' poremećaj ili postati žrtva nesreće.
Posebni uzroci dele se na:
■ posebne sekundarne uzroke koji izazivaju povećanje lunga - prane
■ posebne sekundarne uzroke koji izazivaju pojavu žuči
■ posebne sekundarne uzroke koji izazivaju pojavu flegme.

Sekundarni uzroci koji izazivaju povećanje lunga - prane su: brižnost, velika žalost, suviše razmišljanja, razlozi za ljutnju, tuga, dugo gladovanje, nespavanje, nedovoljno unošenje hranljivih materija, previše mahunaste hrane, unošenje velike količine vode ili čaja, suviše kisele, grube ili lake hrane i pića. Nadalje, lung može biti izazvan teškom dijarejom ili povraćanjem, krvarenjem, dugim ostajanjem na vetru ili promaji, previše šetanja ili putovanja noću, suviše seksa, plakanja do iscrpljenosti, intenzivna telesna ili glasovna aktivnost na prazan stomak, suviše jela ili pića bez hranljivih materija, pričanje, iscrpljenost usled pevanja, recitovanje ili čitanje naglas, zadržavanje mokraće ili izmeta, nasilno izbacivanje izmeta. Uopšte uzev, pranu podiže jelo, piće i ponašanje grubog i lakog kvaliteta.

Tibetanska medicina Tibetanska_medicina_2

Jela i pića povoljno za stanje prane su: pirinčana supa, supa od kostiju, jagnjetina, konjetina, staro meso, mahune, koprive, beli i crni luk, semenovo ulje, maslinovo ulje, ulje od kikirikija i badema, koštana srž, pšenica, orasi, šećer od trske, oraščić, cimet, mleko, dobro vino, i uopšte sva hrana koja sadrži ulje i toplotu.
U ponašanju treba da budemo mirni i opušteni, izvan jarko osvetljenih mesta, utopljeni u dobro ušuškani. Treba da se odmaramo, da spavamo ili da u društvu prijatnih osoba vodimo prijatne razgovore. Radi ono što ti prija i iznad svega budi spokojan o opušten. Ponekad primenjuj disajne vežbe zajedno sa određenim pokretima jantra joge koji nisu ni sliloviti ni naporni. Na taj način uravnotežiće se enegija elemenata, i oni će se ustaliti na dugo vreme.
Sekundarni uzroci koji podtiču žuč su: ispoljavanje gneva, taštine ili ljubomore u duši, silovito ponašanje tela i glasa, preterano unošenje mesa, suviše bibera, mahuna, belog i crnog luka, semenovog ulja,starog putera, opijanja vinom ili rakijom, uopšte, obilna uporeba kisele hrane i pića, zatim ljutog, masnog, oštrog i vrućeg. Slične posledice izaziva i unošenje prevelike količine soli, izlaganje tela velikim temperaturnim razlikama,spavanje danju, naročito posle podne, prljava hrana i piće, rad do premorenosti, preterana izloženost suncu ili sedenje pored vatre, izloženost neočekivanoj promeni temperature.
Hrana i piće pogodno za stanje žuči su: kravlje mleko, jogurt, surutka, svež puter, pirinčana supa, supa od campe (prženo ječmeno brašno), pšenica, kozje meso, meso biljojeda uopšte, laki čaj, voda prokuvana a zatim ostavljena da se ohladi ne duže od jednog dana. Uopšte, treba upotrebljavati hranu i piće koje je po prirodi hladno. Ponašanje mora biti opušteno, bez uzbuđenja i bez preteranog kretanja. Povoljan je odmor na obali reke ili jezera, u senci drveća. Tako se možemo izlečiti od žuči.
Sekundarni uzroci flegme su: staro meso i puter - već pomalo užeglo, kiselo vino, hladna voda, kravlje mleko, puter, jogurt, surutka, korenje, sveže voće - naročito zeleno, presno povrće, govedina, kozje mleko, svinjetina i meso svih biljojeda, pšenica, orasi, susamovo ulje, krompir. Ako u velikim količinama jedemo tu hranu, povećaće se flegma, a flegmu takođe izaziva i neredovno obedovanje i jedenje ako još nije svaren prethodni obrok. Uopšte, osoba koja troši velike količine jela i pića slatkog ili kiselog ukusa, hladna, masna i teška, rizikuje pojavu flegme. Flegmu takođe pojačava lenjost, apatija, kupanje u hladnoj vodi, spavanje ili stanovanje na vlažnim mestima.
Hrana i piće povoljni za stanje flegme su: voda prokuvana sa neoljuštenim braon đumbirom u prahu, mleveno kestenje,staro vino, kozje meso, riba, med, jelo od starih žitarica uzgajanih na suvom zamljištu, razne vrste mahunarki, šipak, jabuke, pečurke skupljene na obroncima planina, cimet, koriander, anis. Uopšte govoreći, dobro je koliko god je moguće upotrebljavati laku i grubu hranu i piće.
Povoljno ponašanje uključuje: sunčanje, sedenje kraj vatre, toplu odeću, život na suvim mestima, umereno kretanje.
Kao idealan metod za ponovno uspostavljanje i stabilizovanje ravnoteže elementa, popodne i uveče, na prazan stomak, treba se podvrgavati masaži i praktikovati jantra jogu.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Tibetanska medicina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Tibetanska medicina Empty
PočaljiNaslov: Re: Tibetanska medicina   Tibetanska medicina Sat610Pon 10 Jun - 22:55

RECEPTI ZA BOLJE ZDRAVLJE I DUŽI ŽIVOT

Tibetanska medicina Tibetanska_medicina_voda


■ PIJTE VODU NA PRAZAN ŽELUDAC

U Japanu je navika piti vodu odmah nakon buđenja. I naučni testovi su takođe pokazali prednosti te tehnike. Lečenje vodom daje rezultate za 'stare' i ozbiljne bolesti kao i za 'nova' moderna obolenja - priznato je kao 100% efikasno za lečenje sledećih bolesti: glavobolja, bolovi u telu, srčani sistem, artritis, brzi otkucaji srca, epilepsija, masnoća u krvi, bronhitis, astma, TB, meningitis, bolesti bubrega i mokraćnih organa, povraćanje, gastritis, dijareja, hemeroidi, dijabetes, zatvor, sve bolesti očiju, bolesti maternice, rak i menstrualani poremećaji, bolesti uha, grla i nosa.

METODA LEČENJA

■ čim se probudite ujutro, pre nego operete zube, popijte 4 x 160 ml (640ml) čaša vode
■ operite zube i usnu šupljinu i nemojte jesti ni piti ništa narednih 45 minuta
■ nakon 45 min. možete mormalno jesti i piti
■ nakon 15 min. (koliko je trajao vaš doručak/ručak/večera) nemojte jesti ili piti ništa narednih 2 sata.
■ oni koji su stari ili bolesni i ne mogu popiti 4 čaše vode odmah na početku (dok se ne priviknu) mogu početi tako da popiju odjednom koliko mogu a onda svakim danom povećavati količinu vode dok ne dostignu te 4 čaše vode.
■ ova metoda izličiće bolesne i a zdravi će uživati još veće zdravlje

Evo i podatak koliko je potrebno dana da bi se izlečile sledeće bolesti:

■ visoki krvni pritisak - 30 dana
■ gastritis - 10 dana
■ dijabetes - 30 dana
■ zatvor - 10 dana
■ rak - 180 dana
■ TB - 90 dana
■ oni koji imaju artritis, ovu metodu lečenja mogu sprovoditi samo 3 dana u prvoj nedelji, a od druge nedelje nadalje, dnevno.

Ovo lečenje nema popratnih efekata, osim što ćete češće ići mokriti. Dobro bi bilo da ovo uzmemo za dnevnu praksu tokom celog života, a ne samo dok lečimo bolest. Pijete vodu i ostanite aktivni. Ima smisla. Kinezi i Japanci piju vruć čaj tokom jela ... ne hladnu vodu. Možda je vreme da usvojimo njihove navike pijenja (u malim gutljajima) tokom jela. Ovaj članak je koristan za one koji piju hladnu vodu. Lepo je popiti neko hladno piće nakon obroka, ali hladna voda će zbiti masnoće koje ste upravo konzumirali - usporiće probavu. Kada takve tvorevine reaguju s kiselinom, slome se i creva ih apsorbiraju brže nego krutu hranu. To će izbrazdati creva (oštetiti crevne resice) i uskoro će uzrokovati debljinu i voditi do raka. Zato je bolje piti toplu juhu ili toplu vodu nakon jela. Važna napomena o srčanom udaru: morate znati da nisu uvek isti simptomi pre srčanog udara. Uobičajeni simptomi su:

■ bol u lijevoj ruci
■ intenzivne boli u čeljusti (vilici).
■ mučnina i
■ intenzivno znojenje

60% ljudi koji su imali srčani udar tijekom sna, nisu se više probudili. Bol u čeljusti može vas probuditi iz čvrstog sna. Budite pažljivi i svesni toga. Što više znamo, imamo više šansi za preživljavanje...


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Tibetanska medicina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Tibetanska medicina Empty
PočaljiNaslov: Re: Tibetanska medicina   Tibetanska medicina Sat610Pon 10 Jun - 22:55

NAMAZ KOJI HRANI I LEČI - HRISTIJANA

Tibetanska medicina Tibetanska_medicina_hristijana

Cilj hrane, koju unosimo u sebe, jest da hrani i leči, kao što je Hipokrat savetovao. Istraživanja naučne literature i praktično iskustvo daju ohrabrujuće rezultate. Rezultati govore o sve većoj upotrebi Hristijana, lekovitog namaza, koji se priprema na sledeći način:
Tri supene kašike sirovog badema sameljite što sitnije. Dodajte dve supene kašike mlevenih lanenih semenki, jednu supenu kašiku mlevenih semenki sezama, pola supene kašike meda i pola čajne kašike cimeta. U navedenu smesu dodavajte zdravu 'živu' vodu - vodu iz izvora ili energiziranu vodu, i mešajte dok ne dobijete namaz željene čvrstoće.

Lekovito djelovanje namaza

■ Badem je biološki vredna namirnica - sadrži 50% masti, 20% belančevina i 17% ugljenohidrata. U bademu ima kalija, fosfora i nešto manje gvožđa i natrijuma. Bogat je vitaminom B3(PP) čiji nedostatak izaziva pelagru. Odličan je protiv groznice, bolesti želuca i creva, čira na želucu, žgaravice i iscrpljenosti.

■ Lan je jednogodišnja biljka, čiji je plod ima oblik košarice sa 10 semenki. Kultivira se svugde. Lan cveta u jednom dahu - sve se dešava u toku jednog dana. Iz semena lana se dobiva laneno ulje. Ulje se koristi za ublažavanje posledica vanjskog zračenja, a iznutra za prevenciju i lečenje ateroskleroze. Seme lana sadrži: masna ulja u čiji sastav ulaze gliceridi, linolne, linolenske, stearinske kiseline itd, belančevine, ugljikohidrate, organske kiseline, fermente, glikozid linamarin, vitamine. Unutrašnje korištenje lana je dobro za creva - zato se koristi kod upale želuca i creva. Vodeni rastvor lana pokriva sluznicu želuca i creva tankim slojem sluzi. Nabubreno seme lana ima purgativno svojstvo. Lan štiti protiv raka - sadrži čak 27 spojeva, koji imaju antitumorsko delovanje.

■ Sezam je biljka koja sadrži 60% ulja, E vitamin, smole i druge aktivne spojeve. U konvencionalnoj medicini koristi se za lečenje bolesti vezanih za zgrušavanje krvi. Sezam se koristi u lečenju srčanih oboljenja - sezamin je lignin iz sezamovog ulja koji smanjuje količinu holesterola u jetri i krvi. Sezam je borac protiv raka - zadrži biljne kiseline koje imaju antioksidativno delovanje (bore se protiv slobodnih radikala, posebno u debelom crevu).

■ Cimet je ukusan začin i odlično prirodno sredstvo za regulisanje nivoa šećera u krvi. Deluje na takav način da povećava nivo inzulina u krvi, kao i njegovu sposobnost da prerađuje glukozu. Dnevno je potrebno konzumirati bar 1 kk.

■ Med sadrži grožđani i voćni šećer čije se molekule kao takve lako ugrađuju u organizam. Med sadrži: belančevine, aminokiseline, vitamine B1, B2, B3, B6, B12, C, A, E, minerale K, P, Mg, Cl ,S ,J ,Fe, Co, Cu, kadmij, mangan, enzime - katalaze, dijastaze, invertaze, lipaze, peroksidaze.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Tibetanska medicina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Tibetanska medicina Empty
PočaljiNaslov: Re: Tibetanska medicina   Tibetanska medicina Sat610Pon 10 Jun - 22:56

LIMUN – TAJNA KOJA SE LJUBOMORNO ČUVA

Tibetanska medicina Tibetanska_medicina_limun

Probajte ovo: Iscedite pola limuna, razredite ga sa pola litre mlake vode
i pijete. Jednostavno, alkalizira telo, super je. Limun (citrus) je čudotvoran proizvod za ubijanje kancerogenih stanica. Snažniji je 10.000 puta od hemoterapije. Zašto mi ovo saznajemo tek sada? Zato što postoje laboratorije koje su zainteresirane za proizvodnju jedne sintetičke verzije koja će im doneti ogromnu zaradu.
Njegov ukus je lep i ne stvara one strašne posledice kao hemoterapija. Ako imate mogućnosti, zasadite limunovo drvo na terasi ili u vrtu. Koliko ljudi umire dok se ljubomorno čuva ova tajna, da ne bi bili pogođeni multimilioneri velikih korporacija. Kao što znate, stablo limuna je nisko, ne zauzima mnogo prostora i poznato je po svojim raznolikim plodovima. Možete uzimati limun na razne načine: možete jesti plod, cediti ga i praviti razna pića i kolače. Pripisuju mu se razna svojstva, ali najpovoljniji efekat ima na ciste i tumore. Ova biljka je dokazani lek protiv svih tipova raka. Smatra se takođe da je on antimikrobski agens širokog spektra protiv bakterijskih infekcija i gljivica, da je efikasan protiv internih parazita i creva, da regulira veoma visoki krvni pritisak i živčane poremećaje i da deluje antidepresivno.
Izvor ove informacije je fascinantan: on potiče od jednog od najvećih proizvođača lekova na svetu, koji tvrdi da posle više od 20 godina rada u laboratoriji od 1970. god. je konstatovano da limun uništava maligne stanice u dvanaest vrsta raka, među kojima je rak debelog creva, dojke, prostate, pluća i gušterače. Sastojci ove biljke su pokazali da deluju 10.000 puta bolje od Adiamicina, hemoterapijske droge za usporavanje rasta kancerogenih stanica. Ono što je još iznenađujuće je to što limun uništava kancerogene stanice, a ne utiče na zdrave stanice!


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Tibetanska medicina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Tibetanska medicina Empty
PočaljiNaslov: Re: Tibetanska medicina   Tibetanska medicina Sat610Pon 10 Jun - 22:58

LEK PROTIV SKLEROZE

Ovo je recept starokineskog leka, koji je 1971. godine pronašla jedna komisija UNESCO-a u jednom od tibetskih manastira, a bio je napisan na glinenim pločama. Komisija ga je prevela na sve svetske jezike, da bi ga učinila dostupnim medicini 21. veka.

INDIKACIJE (za što se upotrebljava):

■ oslobađa organizam masnih i krečnih naslaga,
■ poboljšava razmenu materijala u organizmu
■ poboljšava elastičnost krvnih sudova,
■ sprečava infarkt, sklerozu, stenokardiju, apopleksiju i
■ sprečava stvaranje tumora
■ zaustavlja šumove u glavi
■ poboljšava vid.

Pri tačnom pridržavanju uputstva za lečenje, pomlađuje organizam.

Tibetanska medicina Tibetanska_medicina_cesnjak

PRIPREMA LEKA:

Dobro očistiti i isprati 350 g belog luka (češnjaka), raseći ga i istucati drvenim tučkom u većoj drvenoj ili plastičnoj posudi. Istučeni češnjak staviti u staklenku i onda naliti 3 dcl 96% alkohola (dobije se u svakoj apoteci) te čvrsto zatvoriti posudu i čuvati je 10 dana na prohladnom mestu. Po isteku 10 dana, treba sadržaj posude procediti kroz čvrstu tkaninu (gaza ili pelena). Ostatak koji ostane u tkanini treba takođe čvrsto procediti (stisnuti rukama). Proceđeni ostatak treba još 2 - 3 dana držati na hladnom mestu, npr. u hladnjaku i započeti lečenje. Lek se uzima tako da se otopina pomeša sa 0,5 dcl mleka (četvrt čaše) na sobnoj temperaturi prema sledećem rasporedu:

Dani Doručak Ručak Večera
1. 1 kap 2 kapi 3 kapi
2. 4 kapi 5 kapi 6 kapi
3. 7 kapi 8 kapi 9 kapi
4. 10 kapi 11 kapi 12 kapi
5. 13 kapi 14 kapi 15 kapi
6. 15 kapi 14 kapi 13 kapi
7. 12 kapi 11 kapi 10 kapi
8. 9 kapi 8 kapi 7 kapi
9. 6 kapi 5 kapi 4 kapi
10. 3 kapi 2 kapi 1 kap

Posle nastaviti sa uzimanjem leka 3 puta dnevno po 25 kapi, dok se ne potroši celi sadržaj posude. Najbolje je lek uzimati za vreme jela. Preporuka je da se lečenje ponovi nakon 5 godina


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Tibetanska medicina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Tibetanska medicina Empty
PočaljiNaslov: Re: Tibetanska medicina   Tibetanska medicina Sat610Pon 10 Jun - 22:59

LEK ZA VISOKI PRITISAK (napitak od belog luka i limuna)

■ očistiti 4 glavice belog luka
■ uzeti 5 celih limuna sa korom (poželjno neprskani)
■ zajedno izmešati u mikseru limune i beli luk
■ smesu staviti u 1,5 litara vode
■ prokuvati do prvog ključanja
■ pustiti da se ohladi
■ sadržaj procediti kroz gazu
■ sok piti 3 puta dnevno po 2 dcl (ali može i individualno manje) pre jela

■ Piti mesec dana. Nakon toga napraviti pauzu od 2 meseca


conopljanews.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Tibetanska medicina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Tibetanska medicina Empty
PočaljiNaslov: Re: Tibetanska medicina   Tibetanska medicina Sat610Pon 10 Jun - 23:02

Tibetanski čaj za dugovečnost
(djumbir, limun, med, paprika i anis)

Navodimo i recept za tibetanski čaj koji koristi kao zastita od stresa i prodizava zivotni vek.

2 litra vode prokuvati 5 minuta, zatim ohladiti. Kada je hladno, dodati 5 grama narendanog đumbira, 2 velike kasike soka od limuna, 2 velike kasike meda, 1 prstohvat ljute papricice i 1 prstohvat anisa.

Ovaj tibetanski čaj piti u gutljajima tokom celog dana ili jos bolje po 1 šolju pre svakog obroka.

Napravljena kolicina od 2 litra caja dovoljna je za tri osobe.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Tibetanska medicina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Tibetanska medicina Empty
PočaljiNaslov: Re: Tibetanska medicina   Tibetanska medicina Sat610Uto 18 Jun - 20:35

 Tibetanska medicina 

Tibetanska medicina Herbal_5


Tibetanska medicina koja se na tibetanskom zove gSoba Rig-pa) postoji već više od 2500 godina i gotovo isključivo se temelji na biljnim lijekovima.

Tibetanci većinom žive u Indiji jer su bili izgnani iz Tibeta u kasnim 1950-im godinama.

U Sjevernoj Indiji postoji Tibetanski Medicinski Institut, gdje doktori studiraju tibetansku medicinu 7 godina prije nego steknu diplomu.

Za razliku od pristupa zapadne medicine, tibetanska (kao i kineska i ayurvedska medicina) ne računa na vanjskog napadača (virus ili bakteriju), nego radi na vračanju energetske ravnoteže koja, ako se popuni i uspostavi u organizmu, postaje nedodirljiva za bilo koju bolest.

Tibetanska medicina vjeruje, da sve patologije nastaju zbog tri takozvana otrova: neznanja, vezanosti i averzije.

To su tri emotivna faktora koja, prema Tibetancima, narušavaju energetsku ravnotežu između četiri elementa od kojih se sastoje čovjek i univerzum (zemlja, voda, vatra i eter), na taj način razbijajući našu sposobnost odbrane i samoizlječenja.

Tibetanska dijagnostika obično uključuje analizu pulsa, jezika i urina. Duhovni element je također prisutan u tibetanskoj medicini, s time da se puno pažnje posvećuje osobnosti pacijenta.

Liječenje je specifično za svakog pacijenta, no ono što mu se prvo govori je da je bolest u njegovu umu.

Tu se ne misli da je on tu bolest umislio već da je njegov način života pogrešan te da bi se trebao bolje posvetiti svome tijelu.

Tako se preporučuju promjene načina života koje uključuju duhovnu praksu, vježbanje, reorganiziranje životnih sposobnosti kao što je spavanje, hranjenje te raspored dana.

Preporučuje se i meditacija koja uključuje jednostavne vježbe disanja te kontrola uma. Isto tako preporučuje se posebna prehrana, doktor savjetuje pacijentu koju hranu ne bi trebao jesti, a koja mu je posebno od koristi.

Preporučuje se i biljna medicina. Tibetanski lijek može sadržavati do 150 sastojaka.

U tibetanskoj medicini se prije svega koriste lijekovi na bazi bilja: komprese od trava, bobica, lisca i korijena koji rastu na specifičnim mjestima i koji se beru u određeno vrijeme dana i godine.

Godišnje doba, mjesto rasta, klima i raspored zvijezda u momentu berbe utiču na energiju ljekovite biljke i određuju joj veću ili manju efikasnost.

Stoga su lijekovi prirodni u punom smislu riječi. Fizičke terapije se primjenjuju u obliku akupunkture, masaže i inhalacijske terapije.

Koriste se i komprese na bazi bilja i minerala, puštanje krvi, ljekovite kupke i oblozi.

Tibetanska akupunktura razlikuje se od tradicionalne kineske akupunkture: uglavnom se koristi samo jedna zlatna igla na čakrama, osnovnim energetskim centrima, a posebno na sedmoj čakri, koja se nalazi na vrhu glave.
alternativa.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Tibetanska medicina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Tibetanska medicina Empty
PočaljiNaslov: Re: Tibetanska medicina   Tibetanska medicina Sat610Uto 18 Jun - 20:36

Tibetanskom medicinom do zdravlja

Drevni recepti za zdravlje srca i dugovječnost


Tibetanska medicina Tibetanska%20medicina%20_naslovnica

Tibetanski medicinski sustav spada u najstarije na svijetu, a u liječenju se oslanja na bogatu biljnu apoteku.

Pri branju plodova od kojih će biti načinjeni pazi se na sve – počevši od mjesta na kojem biljka raste pa do rasporeda zvijezda u određeno doba godine. Lijekovi smišljeni u drevnoj tibetanskoj kulturi katkad sadrže i više od stotinu sastojaka.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Tibetanska medicina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Tibetanska medicina Empty
PočaljiNaslov: Re: Tibetanska medicina   Tibetanska medicina Sat610Uto 18 Jun - 20:40

Tibetanski napitak za zdravlje srca i krvnih žila

Pripravak služi za postupno čišćenje krvnih žila od masnih naslaga te prevenciju srčanog i moždanog udara. Također sprečava nastanak tumora, poboljšava vid i pomlađuje organizam.

Tibetanska medicina Tibetanski%20caj

Sastojci:


1 kg organski uzgojenog limuna
300 grama češnjaka

Priprema:


Sameljite limun (zajedno s korom) i češnjak. Smjesu stavite u 1,5 l kipuće vode i u poklopljenoj posudi kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Ohlađeni pripravak naspite u staklenku i zatvorite je poklopcem. Pripravak uzimajte natašte, u razdoblju od 25 dana, po pola dcl na dan. Nakon toga napravite stanku od deset dana pa ponovite kuru. U cilju preventive, kuru možete provesti jednom do dvaput godišnje, svakih šest mjeseci. Vrlo je važno poštivanje metode od deset dana pauze prije početka nove kure.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Tibetanska medicina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Tibetanska medicina Empty
PočaljiNaslov: Re: Tibetanska medicina   Tibetanska medicina Sat610Uto 18 Jun - 20:41

Tibetanski čaj za opuštanje

Ovaj pripravak služi za opuštanje i ublažavanje stresa, a tradicionalno se vjeruje da produžava životni vijek.

Tibetanska medicina Tibet%20caj%201

Sastojci:
5 g naribanog đumbira
2 jušne žlice soka limuna
2 jušne žlice meda
prstohvat ljute paprike
prstohvat anisa

Priprema:
Zakuhajte dvije litre vode i ostavite je da ključa pet minuta. U ohlađenu vodu dodajte naribani đumbir, sok od limuna, dvije jušne žlice meda te prstohvat ljute papričice i anisa. Čaj možete pijuckati tijekom dana, ili piti jednu šalicu prije svakog obroka. Navedena količina čaja predviđena je za tri, ili četiri osobe.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Tibetanska medicina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Tibetanska medicina Empty
PočaljiNaslov: Re: Tibetanska medicina   Tibetanska medicina Sat610Uto 18 Jun - 20:42

Tibetanski eliksir za pomlađivanje organizma

Ova mješavina češnjaka, meda i limuna u tibetanskoj medicini poznata je kao prirodni eliksir koji uspješno usporava proces starenja.

Tibetanska medicina Tibetan%20caj%202

Sastojci:
10 glavica češnjaka
sok od 10 limuna
1 kg meda

Priprema:
Sitno nasjeckajte 10 glavica češnjaka i pomiješajte ih s jednim kilogramom meda i sokom od 10 limuna. Smjesu ulijte u staklenku, poklopite i ostavite je da stoji osam do deset dana. Nakon toga, uzimajte po žlicu ovog prirodnog eliksira dvaput na dan, ujutro natašte i uvečer prije posljednjeg obroka.Zašto su ovi recepti toliko djelotvorni?


Ovi recepti sadrže tri najbolja sastojka – med, limun i češnjak. Svaki od njih ima višestruke dobrobiti za zdravlje.


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Tibetanska medicina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Tibetanska medicina Empty
PočaljiNaslov: Re: Tibetanska medicina   Tibetanska medicina Sat610Uto 18 Jun - 20:44

Češnjak
Češnjak štiti krvne žile, snižava krvni pritisak i razinu kolesterola u krvi te smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara.

Tibetanska medicina Tibet%20cesnjak

Koristan je u prevenciji tumora, a štiti i od mnogih kroničnih bolesti. Ublažava prehladu i gripu, uništava crijevne parazite, liječi gljivične i bakterijske infekcije, jača imunitet, usporava staranje te otklanja umor i napetost.

Limun
Limun posjeduje snažna antioksidativna i antibiotska svojstva. Zahvaljujući vrhunskoj bioučinkovitosti – sposobnosti da se u krvi zadrži i do 24 sata – učinkovit je u prevenciji tumora i njegovom širenju na druge organe. Uz ostala blagotvorna svojstva, sprečava nakupljanje kolesterola na stijenci arterije i doprinosi njegovu snižavanju, čime nas u konačnici štiti od moždanog i srčanog udara. Osim što čuva zdravlje, limun kao snažan antioksidans također usporava starenje.

Med
Med je također antioksidans koji posjeduje i antibiotska svojstva. Štiti organizam od štetnih tvari, a uzima li se u kombinaciji s ljekovitim biljem, povećat će njihovu učinkovitost. Iz navedenog, nije teško zaključiti zašto su sastojci poput češnjaka, limuna i meda dobitna kombinacija pri liječenju mnogih bolesti i tegoba.she.hr


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Tibetanska medicina 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Tibetanska medicina Empty
PočaljiNaslov: Re: Tibetanska medicina   Tibetanska medicina Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Tibetanska medicina
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Alternativna medicina
» Uvrnuta Medicina
» Alternativna ili klasična medicina?
» Tradicionalna kineska medicina
» Medicina američkih indijanaca
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Porodica i zdravlje :: Zdravlje-