Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Svetske baštine

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3  Sledeći
AutorPoruka
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Čet 17 Nov - 9:31

Ukradena istorija: Srpska baština rasuta po svetu


Širom sveta rasuto na hiljade srpskih rukopisa, relikvija, umetničkih dela i arhivskih dokumenata (1): Ne postoji institucija koja traga za baštinom neprocenjive vrednosti

Svetske baštine Kul-ukradena-istorija1_620x0
Mošti kralja Milutina u Sofiji, Vukovićev praznični minej iz 1573. čuva se u Dablinu


BEZBROJ srpskih starih rukopisa, retkih knjiga, umetničkih dela, relikvija i dokumenata rasuto je po muzejima, bibliotekama, arhivima i privatnim zbirkama širom sveta, što i ne bi bilo tako strašno da nam ovo kulturno blago nije iščilelo iz svesti, kažu poznavaoci nacionalne baštine. Precizni zvanični podaci o srpskom kulturnom nasleđu van Srbije ne postoje, kao što ne postoji ni nacionalna institucija sa zadatkom da traga za tim neprocenjivim blagom.

- Nažalost, mi nemamo "Nešnel heritidž" kao Englezi, ni "Centar nacionalne slave" kao Rusi koji brinu o nacionalnom kulturnom nasleđu gde god se ono nalazilo - kaže Vladimir Davidović, stručnjak za međunarodno pravo, dugogodišnji sekretar i upravnik poslova SANU i pasionirani tragač za zaboravljenim kulturnim blagom. - Nije toliki problem što nam je baština rasuta širom sveta, sve dok je neko čuva. Nevolja je što je mi sami zaboravljamo. Kako drugačije objasniti da niko ne proučava veliki broj srpskih rukopisa u manastiru Svete Katarine na Sinaju, gde je boravio Sveti Sava i koji su kasnije pomagali kraljica Jelena, kraljevi Dragutin i Milutin, a Joanikije Srpski je bio iguman.

Procene stručnjaka ukazuju da je širom sveta raspršeno oko 5.000 srednjovekovnih rukopisa i knjiga, a da se ne govori o ikonama, relikvijama, opljačkanim muzejskim eksponatima i arhivama. Međutim, čak i prikupljanje najosnovnijih informacija o lokacijama gde se dragocenosti nalaze veoma je mukotrpno i zavisi pre svega od posvećenosti, veštine, upornosti i lukavstva pojedinaca koji su spremni za ponekad opasne avanture u paralelnom svetu iza institucija, u kome se mešaju naučne i kvazinaučne strasti, političke intrige i kriminal.


SEOBE I OTIMAČINE

Tokom šest velikih seoba u vekovima turske dominacije Srbi su deo svog duhovnog blaga nosili sa sobom u zbegove, a deo su ostavljali na milost i nemilost osvajačima. Ono što nije uništeno kupovale su strane diplomate i obaveštajci u okviru priprema za slamanje Osmanske imperije u Evropi. Kad su starine "ušle u modu" pojavilo se i mnoštvo trgovaca i lopova koji nisu imali pojma o umetničkoj i istorijskoj vrednosti srpskih knjiga, ali su savršeno dobro osetili da se na njima može zaraditi. Tako je došlo do paradoksa da najveći deo srpskih dragocenosti nije pokraden u srednjovekovnim osmanlijskim poharama, već tokom prošlog stoleća kada su pljačku srpskog kulturnog blaga izveli civilizovani evropski narodi.

- Još u Jugoslaviji počelo je političko "pokrštavanje" srpskih serdnjovekovnih rukopisa - otkriva dr Nikola Kusovac, naš istaknuti istoričar umetnosti i dugogodišnji kustos Narodnog muzeja. - Najstrašnije političke zloupotrebe odvijale su se u Hrvatskoj, gde su u muzejima zadržani mnogi dragoceni dokumenti koje su ustaše u Drugom svetskom ratu opljačkale iz srpskih manastira i crkava. Ne zaboravite da su "stručnjaci" NDH, kao što je bio Tkalčić, tada ušli u arhive Sremskih Karlovaca i manastira Fruške gore gde su selektovali materijal i jedan deo uništili, a drugi "spasili" da bi ih proglasili srednjovekovnim rukopisima pisanim "hrvatskom ćirilicom".

Sagovornik "Novosti" dodaje da opljačkano blago iz manastira i crkava sa teritorije NDH nikad nije u potpunosti vraćeno vlasniku - SPC, već je ugurano u depoe Sveučilišne biblioteke, Jugoslovenske akademije znanosti i umetnosti i Povijesnog muzeja Hrvatske uz cinično obećanje Vladimira Bakarića da će jednog dana srpska baština biti izložena u "muzeju Srba u Hrvatskoj". Tako je u Zagrebu i završila Krmčija (zakonopravilo) Svetog Save, jedan od najdragocenijih srpskih rukopisa koji do dan-danas nije vraćen.

- Taj materijal je bio veoma teško dostupan istraživačima - naglašava Kusovac. - Pre ste mogli da dođete do baštine Srba u Bugarskoj i Mađarskoj, državama s kojima smo bili u poluratnom stanju, nego do one u Hrvatskoj i Makedoniji, gde su srpske srednjovekovne bogomolje i dokumenti morali da budu nazivani vizantijski.

Tek posle Titove smrti deo ukradenog blaga i relikvija iz Vojvodine, Hrvatske i BiH vraćen je Srpskoj pravoslavnoj crkvi i smešten u Vladičanski dom u Pakracu, koji je devedesetih među prvima bio na udaru hrvatskih snaga.

- Nažalost, to i lično mogu da posvedočim, jer sam dvogledom gledao "zenge" kako iz vladičanskog doma iznose stare dokumente, od srednjovekovnih rukopisa do matičnih knjiga i bacaju ih u plamen - priseća se s tugom Kusovac. - U Zagrebu je 1992. miniran muzej SPC u kome je takođe uništen veliki broj starih knjiga i dokumenata koja su svedočila o vekovnom postojanju Srba na tim prostorima. Nažalost u poslednje vreme ponovo je aktuelno "pokrštavanje" srpske pisane baštine u "hrvatske ćirilske rukopise". Pokojni patrijarh Pavle stalno je ukazivao da srpska nacionalna baština spasena iz Hrvatske tamo može da se vrati tek onda kada se tamo vrati i narod kome ona pripada. Sada se ta baština vraća crkvama koje su uništene, tako da se ne zna gde ona zapravo završava.

PRIVATIZACIJA ISTORIJE


Veliki deo arhiva iz Prvog srpskog ustanka, kad je stvorena moderna srpska država, zvanično se smatra zauvek nestalim. Međutim, poznavaoci antikvarskog tržišta tvrde da to nije istina.
- Primerak Karađorđevog ustava iz 1806. prodala je Kolumbija muzeju u Njujorku jedna dama iz porodice Karađorđević - kaže Vladimir Davidović. - Jedan naš episkop još u svojoj kući drži Karađorđevu ratnu zastavu koju je prethodni vlasnik zaveštao crkvi.

Da je opljačkana baština "zapaljiva roba" bez obzira na starost pokazuje i izveštaj "Potraga za ukradenom istorijom" o pljački srpskih istorijskih dokumenata u Drugom svetskom ratu, koji je skrivan 60 godina. U njemu sekretar državne komisije za restituciju Vojislav Jovanović Marambo upozorava da su Nemačka i Austrija i posle Prvog svetskog rata zloupotrebile pokradene dokumente za kreiranje istorijskih falsifikata koji su odgovornost za svetski sukob svaljivale na Srbiju i pozivale na novi preventivni rat protiv nje. Nažalost, opljačkani arhivi ni do danas nisu vraćeni, kao ni blago opljačkano iz Narodnog muzeja.

- Ako pogledate registar eksponata Narodnog muzeja pre Prvog svetskog rata i njihov popis po okončanju rata, videćete hiljade rubrika s istom beleškom: "Nije zatečeno" - kaže dr Nikola Kusovac. - U austrijskom bombardovanju 1914. muzej je teško stradao i ostatak dragocenosti je ukrcan u železničku kompoziciju za Grčku. Međutim, Šiptari su napali i opljačkali voz kod Kosovske Mitrovice, a blago su razvukli oni, Nemci i Bugari. Uprkos mnogim međunarodnim dogovorima, do danas je u muzej vraćena samo jedna mala rimska posuda iz Nemačke.

Paradoks je, po mišljenju Vladimira Davidovića, da je Srbija u oba svetska rata bila pobednik, a da od Bugarske nije tražila opljačkano blago, iako je na to polagala sva prava.

- Riznicu Visokih Dečana opljačkanu u Prvom svetskom ratu danas možete videti izloženu u muzeju u Sofiji, kao i ikonu plemića Dejanovića iz 14. veka ukradenu iz manastira Poganovo, kraj Pirota, a u Narodnoj biblioteci u Plovdivu je velika zbirka otetih srpskih rukopisa - nabraja Davidović.


TOVARI ZA RUSIJU

RUSIJA čuva veliki broj srpskih rukopisa, uključujući i najstariji - Savinu knjigu iz 10. veka, koja nosi ime po prepisivaču, popu Savi. Ruski monasi, ili pripadnici čuvene tajne službe "crne kancelarije" koji su se predstavljali kao kaluđeri putovali su po Srbiji održavajući kontakt Moskve s ovdašnjim sveštenstvom, a u Rusiju su nosili čitave tovare starih srpskih knjiga. Kasnije su i ruske diplomate na Balkanu prikupljale srpske knjige i poklanjale te zbirke ruskim bibliotekama. Posle velike seobe pod Arsenijem Čarnojevićem veliki broj Srba odselio se u današnju Ukrajinu i osnovao dve države Slavjanoserbiju i Novu Serbiju, čiji se arhivi i danas nalaze u Minsku.

Naročito veliki broj rukopisa nalazi se na Kazanjskom univerzitetu u Kazanju, Novorosijskom muzeju u Odesi, Petrogradskom muzeju i Publičnoj biblioteci. Izuzetno vredna zbirka od 1.500 rukopisa je u Rumjancevskom muzeju u Moskvi, gde se i u biblioteci nalazi veliki broj rukopisa koje je sakupio Giljferding, ruski konzul u Sarajevu.

- Veliki broj starih knjiga, među kojima Psaltir s časlovcem iz 1519, Praznični minej iz 1538, Oktoih iz 1537, ali i veoma retka knjiga Novjejši slavenski propisi, koju je u Sremskim Karlovcima izrezao Zaharije Orfelin, sva u gravirama, nalazi se u Crkvenom muzeju u Lavovu - navodi Vladimir Davidović.novosti


Svetske baštine Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Rio de Žaneiro proglašen za svetsku baštinu   Svetske baštine Sat610Pon 2 Jul - 21:11

Rio de Žaneiro proglašen za svetsku baštinu

Područje grada Rio de Žaniro UNESKO je proglasio svetskom baštinom, kao mesto u kojem se na jedinstven način spajaju bujna priroda i urbani predeo.

Svetske baštine V250426p0

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) je istakla neke gradske četvrti, kao što su plaža Kopakabana, brdo Glava šećera i statua Hristosa Spasitelja na brdu Korkovado, kao mesta od posebne važnosti.

Na istom spisku su i Nacionalni park Tižuka, jedna od najvećih šuma na svetu koje se nalaze u urbanoj sredini, kao i Botanička bašta, osnovane u vreme porutgalske kolonijalne uprave 1808. godine.

Unesko je saopštio da su ti elementi doprineli da se u tom "spektakularnom gradu" razvije kultura življenja na otvorenom.

"Prepoznata je i umetnička inspiracija koju je Rio de Žaneiro pružio muzičarima, pejzažnim arhitektama i urbanistima. Neka područja su dobro očuvana, ali neka su u velikoj meri zagađena, kao što je zaliv Botafogo", navedeno je u saopštenju.

Stavljanje Rio de Žaneira na Uneskovu listu svetske baštine pomoći će poboljšanju uslova u zagađenim oblastima.

(Beta)


Svetske baštine Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Čet 6 Jun - 16:36

Светска баштина Унеска


Светска баштина Унеска је специфично место (као што је шума, планински масив, језеро, пустиња, грађевина, комплекс или град) које је номиновано за Међународни програм светске баштине којим управља Комитет светске баштине Унеска, организације за образовање, науку и културу Уједињених нација.

Циљ програма је да попишу, сакупе имена и чувају места од изузетног значаја, културног или природног, у јединствену баштину човечанства[1]. Места која су на листи светске баштине могу користити средства из Фонда светске баштине под одређеним условима.

Програм је основан Конвенцијом о заштити светске културне и природне баштине, коју је усвојила Генерална конференција Унеска 16. новембра 1972.

До јуна 2012, на листу су уписана 962 места светске баштине (745 културних, 188 природних и 29 мешовитих у 157 држава чланица).

Svetske baštine Elabana_Falls

Елабана водопад се налази у Ламингтон националном парку, делу Централног источног резервата кишних шума Светске баштине у Квинсленду, Аустралија.


wiki


Svetske baštine F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Čet 6 Jun - 17:05

Svetska kulturna baština UNESCO

Svetske baštine Berlin_Museumsinsel_Bode-Museum__4236_RET_1024x768


Svetska kulturna baština UNESCO-a: Najlepše, što su čovek i priroda ostavili za sobom.
Samo najbolja i najupečatljivija svedočanstva istorije čovečanstva i prirode dobijaju epitet svetske kulturne baštine UNESCO-a. Neka od najboljih pronaći ćete baš u Nemačkoj.

2000 godina istorije ostavilo je u Nemačkoj značajne tragove: neme svedoke, koji ipak mnogo govore o veličanstvenim kulturnim dostignućima, kao i prirodne fenomene. Mnoge od najupečatljivijih 37 arhitektonskih spomenika, gradskih celina, ali i značajnih industrijskih postrojenja i neobičnih prirodnih pejzaža, UNESCO je u Nemačkoj proglasio svetskom baštinom. Mesta svetske baštine UNESCO-a namenjena su i Vama, pošto je svako putovanje na ta mesta istovremeno i putovanje u Vašu ličnu istoriju.
Krenite tragovima najčudesnijih istorijskih mesta, krenite u potragu za nasleđem čovečanstva, i u Nemačkoj ćete takva mesta pronaći 37 puta.

Svetske baštine Berlin_Museumsinsel__4235_RET_1024x768

Svetske baštine Berlin_Museumsinsel_Bode-Museum__Lehnartz_GbR_Lehnartz_K1_RET_1024x768

Berlin – Museum Island


germany.travel.


Svetske baštine F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Čet 6 Jun - 17:10

Luther memorials in Eisleben

Svetske baštine Eisleben_Lutherdenkmal_Rathaus__1397_RET_1024x768

Svetske baštine Lutherstadt_Eisleben_Luthers_Geburtshaus_und_Museum_Keute1_RET_1024x768

Svetske baštine Eisleben_Lutherdenkmal_1617_1024x768

Svetske baštine Eisleben__3278_1024x768


Svetske baštine F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Čet 6 Jun - 17:13

Bayreuth's Margravial Opera House

Svetske baštine Besucher_im_Opernhaus_Bayreuth_13_02_2011_Hochformat_1024x768

Svetske baštine Opernhaus_Blick_zur_Buehne_1024x768

Svetske baštine Mark_Opernh_Zuschauerraum_Frahm_2_1024x768

Svetske baštine Opernhaus_1024x768


Svetske baštine F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Čet 6 Jun - 17:19

Muskauer Park

Svetske baštine Bad_Muskau_Fuerst_Pueckler_Park__3653_RET_1024x768

Svetske baštine 3644_RET_1024x768

Svetske baštine 3646_RET_1024x768

Svetske baštine 3650_RET_1024x768

Svetske baštine 3659_RET_1024x768

Svetske baštine 3663_RET_1024x768

Svetske baštine 3666_RET_1024x768

Svetske baštine Bad_Muskau_Neues_Schloss__3649_RET_1024x768

Svetske baštine 3647_RET_1024x768

Svetske baštine 3657_RET_1024x768

Svetske baštine 3660_RET_1024x768

Svetske baštine 3654_RET_1024x768

Svetske baštine 3665_REt_1024x768


Svetske baštine F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Čet 6 Jun - 17:24

Aachen – Cathedral

Svetske baštine Aachen_Altar_im_Dom__3241_RET_1024x768

Svetske baštine Aachen_Dom__1196_RET_1024x768

Svetske baštine Dom_Kuppelmosaik_klein_1024x768

Svetske baštine Aachen_Dom_Kiedrowski_Rainer_RET_1024x768

Svetske baštine Dom_aussen_klein_1024x768


Svetske baštine F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Čet 6 Jun - 17:28

Regensburg – Old Town with Stadtamhof

Svetske baštine Regensburg_Blick_auf_den_Dom_und_den_Goldenen_Turm_Regensb1_RET_1024x768

Svetske baštine Regensburg_Blick_ueber_die_Haeuserdaecher_der_UNESCO_Welterbes1_RET_1024x768

Svetske baštine Regensburg_Das_Ostentor_das_einzige_vollstaendig_erhaltene_1_1024x768

Svetske baštine Regensburg_Die_Porta_Praetoria_im_Herzen_der_UNESCO_Welterb1_1024x768

Svetske baštine Regensburg_Steinerne_Bruecke_und_Regensburger_Altstadt_bei_N1_RET_1024x768

Svetske baštine Regensburg_Blick_ueber_die_Donau_auf_den_Dom_und_den_Salzsta1_RET_1024x768

Svetske baštine Regensburg_Blick_ueber_die_Donau_auf_die_Steinerne_Bruecke_un1_RET_1024x768

Svetske baštine Regensburg_Die_Thurn__Taxis_Schlossfestspiele_eines_der_Re1_RET_1024x768


Svetske baštine F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Čet 6 Jun - 17:30

Upper Middle Rhine Valley

Svetske baštine Dampfer_Goethe_am_Loreleyfelsen_im_Mittelrheintal_Sche1_RET_1024x768

Svetske baštine Rhein_Loreley__704_1024x768

Svetske baštine Rhein_an_der_Loreley__734_RET_1024x768

Svetske baštine Rhein_Burg_Katz_Loreleyfelsen__3260_RET_1024x768


Svetske baštine F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Čet 6 Jun - 17:33

Ancient Beech Forests

Svetske baštine 22_16_RET_1024x768

Svetske baštine SCHWEINGARTENSEE_20_RET_1024x768

Svetske baštine Buchenwald22_21_RET_1024x768

Svetske baštine FuerstenseerSee_01_RET_1024x768


Svetske baštine F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Pon 10 Jun - 0:29

Poseta šumi

U jesen kada bukva ostavlja tragove od lišća, možete uživati u jasnom pogledu na Bukovu šumu pokraj Angermindea. Brdske reljefne konture ovog prostranstva Grumzin ima još od kraja ledenog doba, od pre 12.000 godina. Pored uzvišenja, u Grumzinu postoji i par udubljenja.

Svetske baštine R2_1

Svetske baštine Image::SebastianSczepanski

Svetske baštine Image-229582-panoV9-jtfo


Svetske baštine 4285547593


Svetske baštine 2lwq2yh


Svetske baštine 4285547593
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Pon 10 Jun - 0:55

Čuvena vrata

Na vratima Crkve Svih Svetih u Vitenbergu, teolog Martin Luter je 31. oktobra 1517. godine ispisao svojih 95 teza protiv prodaje indulgencije Rimokatoličke crkve. Taj datum se i danas slavi kao Dan reformacije. Godine 1858. reči ovog reformatara su trajno izgravirane na vratima od bronze.

Svetske baštine R2_6


Čovek iz naroda

Svake godine žitelji Vitenberga 31. oktobra slave Dan reformacije, posebnim bogosluženjima u kapeli Crkve Svih Svetih, ali i odgovarajućim kulturno-umetničkim programom. Umetnici i muzičari oblače se u istorijske kostime i kreću u povorku ka glavnom Trgu, gde se nalazi Luterova statua.

Svetske baštine R2_7


Svetske baštine 4285547593


Svetske baštine 2lwq2yh


Svetske baštine 4285547593
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Pon 10 Jun - 1:01

Bastion vere

Šetnja pored Crkve sv. Marije je nešto u čemu ćete uživati, ne samo zbog crkve već i hiljadu godina starog žbuna divlje ruže. Ovde je car Luj I Pobožni 815. godine doživeo božansko čudo, zbog čega je upravo na tom mestu podigao katedralu, jednu od najstarijih episkopskih crkava u Nemačkoj.


Svetske baštine R3_1


Svetske baštine 4285547593


Svetske baštine 2lwq2yh


Svetske baštine 4285547593
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Pon 10 Jun - 1:02

Istorijski gradski trg

Gotička Gradska većnica iz sredine 15. veka i esnafski dom „Kajzervort“ od crvene cigle, izgrađen 1494. godine, najvažnije su građevine na gradskom trgu. Pošto je Gradska većnica proširivana u više navrata, na esnafskom domu, menjana je samo fasada. Međutim, ove građevine su gotovo uvek bile luksuzno uređene.

Svetske baštine R3_4


Svetske baštine 4285547593


Svetske baštine 2lwq2yh


Svetske baštine 4285547593
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Pon 10 Jun - 1:03

Neobuzdana hidraulička snaga

Cistercijanski monasi manastira Valkenrid, koji se nalazi nedaleko od Goslara, počeli su još u 13. veku da koriste snagu reka i vode. Bili su to prvi koraci u korišćenju preindustrijskog energetskog sistema, jednog od najvećih u svetu, zasnovanom da hidrauličnoj snazi jezera i potoka, kasnije nazvanog Oberharcov sistem za upravljanje vodama.


Svetske baštine R3_5


Svetske baštine 4285547593


Svetske baštine 2lwq2yh


Svetske baštine 4285547593
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Pon 10 Jun - 1:50

Otonsko nasleđe

Renesansni dvorac i romanska Crkva sv. Servacija, planinskom predelu grada Kvedlinburga daje poseban izgled. Kvedlingburg je bio naročito značajan u 10. veku u vreme Otonske dinastije. Crkveno blago u najvećoj meri ukazuje na vremena Otonske dinastije.

Svetske baštine R3_7


Svetske baštine 4285547593


Svetske baštine 2lwq2yh


Svetske baštine 4285547593
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Pon 10 Jun - 1:52

Nacionalno spomen obeležje

Vartburg u Ajzenahu smatra se najvažnijim nemačkim dvorcem. Taj spomenik govori o istoriji dugoj 1.000 godina. Ova građevina je 1155. godine važila za najlepšu dvorsku arhitekturu severno od Alpa. Tokom obnove dvorca u 19. veku, rekonstruisani su i delovi, koji su tokom istorije nestajali, poput tornja.

Svetske baštine R3_9


Svetske baštine 4285547593


Svetske baštine 2lwq2yh


Svetske baštine 4285547593
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85778

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Pon 10 Jun - 1:55

Legendarna stena

Prelepa sirena Lorelaj, sedela je visoko na steni u Gornjem srednjem Porajnju i svojim glasom i lepotom, privlačila pažnju kapetana, koji bi zbog nepažnje nasukali brod na obalu. U ovoj priči jedan detalj je svakako istinit. Naime, Rajna je u ovog delu najuža, čemu doprinosi i stena nazvana Lorelaj. U 19. veku se ovo područje smatralo najopasnijim za trgovačke brodove.

Svetske baštine R4_1


Svetske baštine 4285547593


Svetske baštine 2lwq2yh


Svetske baštine 4285547593
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Ned 28 Jul - 22:07
Svetska kulturna baština UNESKO-a u Srbiji1979 - Grad Stari Ras, manastir Sopoćani i Petrova crkva
(najstarija crkva u Srbiji)Svetske baštine Stari_ras


U okolini Starog Rasa, prve prestonice nemanjićke Srbije, u blizini Novog Pazara, nalazi
se grupa srednjovekovnih spomenika koja se sastoji od tvrđava, manastira i crkava,
koji su 1979. upisani naUNESCO Listu svetske kulturne baštine pod zajedničkim nazivom:

Stari Ras sa Sopoćanima.Svetske baštine Sopocani


Svetske baštine 892051-petrova-crkva-near-novi-pazar-serbia


Najznačajniji spomenici u ovoj celini su: manastir Sopoćani, manastir Đurđevi Stupovi,
Crkva Sv. apostola Petra i Pavla (Petrova crkva) i ostaci tvrđava Ras i Gradina.

Sačuvani spomenici u ovoj oblasti predstavljaju autentična svedočanstva o najstarijim
originalnim oblicima umetničkog izražavanja srpskog naroda i istovremeno najvišeg
dometa u arhitektonskom i slikarskom stvaralaštvu u razdoblju od 10. do 14. veka.


oslobodioci.com


Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Ned 28 Jul - 22:11
1986 - Manastir StudenicaSvetske baštine 41%20-%20Studenica%20Monastery,%20Serbia


Nedaleko od živopisne klisure reke Ibar, na desnoj obali reke Studenice, opasana visokim
zaštitnim zidom, uzdiže se manastir Studenica, zadužbina velikog župana Stefana Nemanje,
utemeljivača nezavisne srpske države i rodonačelnika dinastije koja će vladati Srbijom
puna dva veka.
Predstavlja najznačajniji manastirski kompleks srednjovekovne Srbije i veliki duhovni i
umetnički centar srpskog naroda. Za nešto više od jedne decenije, od 1183. do 1196.
uobličena je najlepša građevina srpske srednjovekovne arhitekture. Od 12. veka je
osnovana monaška zajednica. Kao zadužbina i grobnica rodonačelnika dinastije Nemanjić,
Studenica je služila kao uzor mnogim vladarima ove loze za podizanje mauzoleja koji bi
nalikovali Bogorodičinoj crkvi.

Bogorodičina crkva se ubraja u najznačajnije spomenike raške graditeljske škole. Crkva je
jednobrodna građevina, ima naos, trodelni oltarski prostor i pripratu zidom odvojenu od naosa.
Nad centralnim delom uzdiže se kupola sa srazmerno niskim tamburom. Osim kupole i spoljne
priprate, spoljni zidovi su oplaćeni belim mermerom, a prozori i portali ukrašeni plastikom visokih
stilskih vrednosti. Originalni spoj vizantijskog prostora i strukture hrama i spoljnih oblika i
njihove obrade u belom mermeru, koje potiču iz romanske arhitekture čine Studenicu remek
delom srednjoevropske arhitekture. Freske, remek-dela vizantijskog živopisa sa početka
13. veka, obeležile su put srpskog srednjovekovnog slikarstva. U riznici se čuvaju neki od
kapitalnih primeraka srpske primenjene umetnosti, kao što su prsten Stefana Nemanje,
predmeti od metala, plaštanice, povelje i druge relikvije. Posebno mesto u kompleksu
manastira Studenica zauzima Kraljeva crkva, zadužbina kralja Milutina iz1314. godine,
sa zidnim slikarstvom izuzetne prefinjenosti. Građena je u obliku sažetog krsta sa kubetom
koje je spolja osmostrano, a unutra okruglo. Ono predstavlja vrhunac stvaralaštva dvorskih
slikara Mihaila i Evtihija i svakako jednu od najlepših fresko celina u srpskoj srednjovekovnoj
umetnosti. Besprekorno komponovane scene iz Bogorodičinog života 1569. doživele su veliku
obnovu koju je izvršio Longin, najveći srpski slikar 16. veka.oslobodioci.com


Svetske baštine New_studenica%2002Svetske baštine StudenicaNazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Pon 29 Jul - 10:05

2004 - Manastir Dečani


Svetske baštine 13ygtar2006 - Manastir Gračanica, Pećka patrijaršija i crkva Bogorodica LjeviškaSvetske baštine Serbian-Orthodox%2BMonastery%2BGra%25C4%258Danica

GracanicaSvetske baštine 70peckapatrijarsija

Pecka PatrijarsijaSvetske baštine 41940172

Bogorodica LjeviskaSrednjovekovni srpski spomenici na Kosovu i Metohiji koja se nalaze na UNESCO
Listi svetske kulturne baštine su manastir Dečani, manastir Pećka patrijašija,
crkva Bogodorodica Ljeviška u Prizrenu i manstir Gračanica. Oni odražavaju
vrhunac vizantijsko-romaničke religiozne kulture, sa jedinstvenim stilom fresko
slikarstva, koji se razvio na prostoru Balkana između 13. i 17. veka.


Svojom arhitekturom i freskama, ali i ikonama i crkvenim nameštajem koji su u
njima sačuvani, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Dečani pružaju
bogatu sliku umetničkih zbivanja u srednjovekovnoj Srbiji. Ona su obeležena
praćenjem naprednih tokova vizantijske umetnosti (Pećka patrijaršija, Bogorodica
Ljeviška, Gračanica i dečansko slikarstvo), kombinovanim sa elementima istovremene
umetnosti Zapada (arhitektura i slikarstvo Dečana). Zahvaljujući svojim ktitorima i
njihovim saradnicima, ovi spomenici visoko nadilaze okvire lokalne sredine. Ovi
srednjovekovni srpski spomenici nalaze se na teritoriji AP Kosovo i Metohija, koja
je trenutno pod upravom UNMIK-a. Od 2006. upisani su na UNESCO Listu svetske
baštine u opasnosti, zbog nestabilne bezbednosne situacije koja vlada u toj pokrajini.
oslobodioci.comNazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Pon 29 Jul - 10:10
2007 - Carska palata Feliks Romulijana kod Gamzigrada


Svetske baštine Sl%2020%20copy


Svetske baštine Sl%2012%20copy


Felix Romuliana je carska palata podignuta po zamisli rimskog imperatora Galerija
Maksimilijana, na prostranom platou Gamzigrada, u blizini Zaječara. Galerije,
rođen u ovoj oblasti, ovu palatu podigao je u 3. i 4. veku sebi i svojoj majci
Romuli, po kojoj ju je i nazvao. Pripada posebnoj kategoriji spomenika rimske
dvorske arhitekture vezane isključivo za razdoblje tetrarhije i predstavlja
najočuvaniji primer te arhitekture.Palatu okružuju snažni bedemi koji su štitili sam grad – palatu od upada varvara.
Otkriveni su ostaci starijeg i mlađeg utvrđenja, podignutim u vremenskom
intervalu od desetak godina. Komunikacijom koja je spajala istočnu i zapadnu
kapiju prostor unutar bedema je podeljen na dva dela različite namene. Severnu
polovinu obuhvata kompleks carske palate sa malim hramom i monumentalnim
žrtvenikom, dok se na južnoj polovini nalaze objekti za javnu upotrebu (veliki
hram sa dve kripte pravougaone osnove i terme) i objekti za opsluživanje
palate (horeum i jednobrodna građevina sa portikom). Objekti su bogato
ukrašeni freskama, štukaturom, podnim mozaicima sa figuralnim i geometrijskim
motivima.

Od prve decenije 4. do sredine 6. veka u nekoliko mahova menjaju se naziv,
izgled i osnovna funkcija. Već u drugoj polovini 4. veka Romulijana je zapuštena
palata, a posle provale Gota i Huna postaje malo vizantijsko naselje koje se pod
nazivom Romulijana pominje u spisku mesta obnovljenih u vreme Justinijanove
vladavine. Gamzigradski dvorac je poslednji put oživeo kao utvrđeno slovensko
naselje 11. veka.
Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Pon 29 Jul - 10:22

Lista svetske bastine u  Crnoj Gori:


1979. – Kotorski zalev
1980. – Nacionalni park Durmitor s Kanjonom Tare
Kotorski zalivSvetske baštine Kotorski-zalivSvetske baštine Montenegro_01_bigSvetske baštine 3859105109_b136159d13Svetske baštine Bay_of_kotorБока Которска у Црној Гори је залив Јадранског мора.
Залив је дубоко зашао под литице Ловћена (1.654 m) и Орјена (1.894 m).

Почиње Херцегновским заливом, који се сужава у Кумборски тјеснац,
њиме прелази у Тиватски залив, па кроз Вериге улази у Рисански и
Которски залив. Већа насеља у Боки су: Њивице, Игало, Херцег Нови,
Савина, Мељине, Зеленика, Кумбор, Ђеновићи, Баошићи, Бијела,
Каменари, Костањица, Морињ, Рисан, Пераст, Љута, Доброта, Котор,
Шкаљари, Муо, Прчањ, Доњи Столив, Горњи Столив, Лепетане, Доња
Ластва, Горња Ластва, Тиват, Кртоли, Луштица, Росе, а између њих
је још десетак малих насеља.

У Боки Которској постоје и девет острва: Превлака, Мамула и Острво
Ваведење на самом улазу у бококоторски залив, Госпа од Милости,
Свети Марко и Острво Цвијећа, Зановетни Шкољиц у тивтском заливу
- Кртољска увала, а Госпа од Шкрпјела и Свети Ђорђе у рисанском заливу

Основни морфометријски подаци бококоторског залива су:
укупна површина је 87,33 km².
Укупна запремина је 2.412,306.000 km³.
Максимална дубина је 60 m.
Средња дубина је 27,3 m.
Дужина залива је 28,13 km.
Дужина обале је 105,7 km.
Разуђеност обале (K) 3,07.
Ширина улаза је 2,95 km.


Претпоставља се да је на настанак бококоторског залива утицала флувијална
ерозија у плиоцену. Овај регион је познат по највећој просјечној количини
падавина у Европи - регион Црквице.

Боку Которску су прославили храбри поморци, вјешти мајстори, градитељи,
многи истакнути умни људи. Има славну историју — од грчких колонија,
преко Илира, Рима, Византије, српских средњовековних држава (Дукља,
Србија и Босна) до Турака, Млечана (видети: Млетачка република)
, Руса, Наполеона и Аустрије. Сви су имали амбиције да њоме господаре.
Поморство је била основа живота и дало је печат великом културном насљеђу
. У XVII и XVIII веку Бока је имала преко 300 бродова дуге пловидбе и до 300
мањих, који су годишње зарађивали 200.000 млетачких златника. Пераштани
су у XVI веку имали поморску школу (Наутика) на гласу, а у њој су
школовали морнаре и за руског цара Петра Великог.


wikipedija


Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

malalila

Ženski
Poruka : 52047

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610Pon 29 Jul - 12:13

1980. – Nacionalni park Durmitor s Kanjonom TareSvetske baštine Black-Lake-Montenegro-Durmitor
Svetske baštine Durmitor%202


Svetske baštine 22_czarnogora_montenegro_kanion


Planina Durmitor i rijeka Tara predstavljaju najzanimljivije prirodne fenomene u Crnoj Gori,
Balkanskom poluostrvu, a i šire. Najširoj javnosti su poznati po grandioznom kanjonu Tare,
koji je po dubini (1300 m na lokalitetu Obzir) drugi u svijetu, iza kanjona Kolorado, kao i po
Bobotovom kuku (2523 m) - jednom od najviših vrhova u Crnoj Gori.
Zbog bogatstva izvorne i jedinstvene prirode, za ovo područje je ustanovljena nacionalna
[NP "Durmitor"] i međunarodna zaštita [Slivno područje Tare je Svjetski rezervat biosfere
(M&B UNESCO), dok je NP "Durmitor" sa kanjonom Tare Svjetsko prirodno nasljeđe
(UNESCO - Lista Svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa), po osnovu ispunjenja kriterijuma
N (ii), (iii) i (iv)].

Sama rijeka Tara je prepoznata kao kraljica evropskih rijeka, s pravom prozvana "Suzom Evrope"
Durmitor sa širom okolinom, odlikuje se izvanrednim prirodnim ljepotama, specifičnom hidrografijom,
osobenim reljefom, vertikalnom i horizontalnom distribucijom i razuđenošću mnogih prirodnih
elemenata, kao i veoma zanimljivim živim svijetom. Predstavlja jedini Nacionalni Park u Crnoj
Gori koji ima dvojnu međunarodnu zaštitu. Posebnu vrijednost Parka čine zone sa posebnim
režimom upravljanja, od kojih su dvije sa strogim režimom zaštite (kanjon rijeke Tare i šumski
rezervat "Crna Poda" ). Specifičnost Durmitorskog masiva ogleda se u grandioznosti
kanjonskih dolina rijeka Tare i Pive i njihovih pritoka Sušice, Drage, Vaškovske rijeke, Komarnice
i dr. Tome se pridružuju 18 glečerskih jezera popularno nazvane "gorske oči", brojni hidrološki,
geomorfološki, geološki, speleološki i dr. fenomeni, kao i veoma bogat i zanimljiv biljni i životinjski
svijet - biodiverzitet u cjelini, sa velikim učešćem endemičnih, reliktnih, rijetkih, zaštićenih i
na drugi način značajnih i korisnih vrsta.
Paninski masiv Durmitora je proglašen za Nacionalni Park zakonom još od 1952. godine,
zajedno sa nacionalnim parkovima Biogradska gora i Lovćen.

sitiunescoadriatico.orgSvetske baštine Tara_kanjon-crna-gora


Svetske baštine Bridge%20on%20river%20Tara_Durmitor
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Svetske baštine Empty
PočaljiNaslov: Re: Svetske baštine   Svetske baštine Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Svetske baštine
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Srpske baštine
» Najveće svetske bitke
» Najlepše svetske građevine
» Najpoznatije svetske arhitekte
» Istorija ljubavnica
Strana 1 od 3Idi na stranu : 1, 2, 3  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Umetnost i Kultura :: Kultura-