Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Egipat

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : 1, 2, 3  Sledeći
AutorPoruka
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Egipat   Egipat Sat610Ned 5 Maj - 16:42

Egipat

Egipat Egipat_naslovna


Zvanični naziv:Arapska Republika Egipat
Glavni grad:Kairo
Površina:1.000.000 km²
Stanovništvo:58.300.000 st.(Egipćani)
Jezik:arapski
Novac:egipatska funta
Religija:islam,hrišćanstvo
Režim:parlamentarna republika
Šef vlade i države:predsjednik republike, koga bira narod, na predlog Skupštine sa mandatom od 6 godina koji se može obnoviti
Zakonodavno tijelo:Narodna skupština sastavljena od 454 delegata


Egipat Egipat_2008_1602

Prirodne odlike i resursi

Egipat se nalazi u suptropskom pojasu, obuhvata istočni dio Sahare, sa nizijama zapadno od Nila i planinskim uzvišenjima na istoku, u primorju Crvenog mora.Ljeti vlada velika vrućina, koja raste kako se ide prema jugu, gdje praktično i nema padavina.One su rijetke već u delti, gdje iznose oko 50 mm godišnje.Dolina Nila, korisne širine 3 - 15 km ima izuzetan značaj zbog racionalnog korišćenja poplava koje povećavaju plodnost zemljišta.Asuanska brana je regulisala navodnjavanje (obezbjeđujući istovremeno najveći dio električne energije), omogućila je dobijanje novih plodnih površina, povećala godišnji broj žetvi (ponekad i 4 godišnje).Egipat uvozi polovinu hrane koja mu je potrebna.
Gotovo polovina stanovništva još uvijek živi od poljoprivrede ali egzodus sa sela doprinosi bujanju gradova,u prvom redu Kaira i Aleksandrije,u kojima živi više od 50% stanovništva.Industrija je slabo razvijena, izuzev tekstilne, šećerne, metalurgije i naftne.

Egipat Egipat-Kairo

Trgovinska razmjena i problemi
Nafta je zauzela prvo mjesto na listi najznačajnijih izvoznih proizvoda.Veliki deficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni ne može u potpunosti da se pokrije doznakama radnika na privremenom radu u inostranstvu, prihodom od Sueckog kanala i turizma, koji je veoma razvijen.On povećava teret spoljnog duga zemlje, koja ima nizak životni standard i u kojoj demografski rast i dalje predstavlja ključni problem.


Egipat 3414-cmc-egipat_original

Sa prosječnom gustinom naseljenosti od blizu 1200 stanovnika na km²,Egipat je najgušće naseljena zemlja na svijetu (ako se izuzmu neke veoma male države) .

Egipat Egipat3


Egipat F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Ned 5 Maj - 16:56

Istorija Egipta

Egipat 106269282

Egipatska država je nastala u dolini rijeke Nila.Nil je velika i vodom bogata rijeka koja plavi svoju dolinu svake godine nanoseći velike količine plodnog mulja, što je omogućavalo razvoj zemljoradnje.Male seoske opštine nisu bile u stanju da organizuju složene radove, koji su bili uslov za stabilnu zemljoradnju, pa su se udruživale u veće zajednice.Te zajednice se nazivaju nome, ali su i one sa teškom mukom izgrađivale i održavale irigacioni sistem.Zato su se postepeno ujedinjavale, i tako su nastale dvije veće države: DONJI EGIPAT(u delti Nila) i GORNJI EGIPAT (u srednjem toku Nila).Oko 3200. god.p.n.e. došlo je do ujedinjenja Egipta.formirana je jedna država, a nazivala se STARO CARSTVO.Ono je trajalo oko 800 god.Pred kraj Starog carstva došlo je do unutrašnjih borbi i njegovog raspada.


Egipat 101402851

Prestonica Starog carstva bio je Memfis.U tom periodu vladaju kraljevi četvrte dinastije (Keops, Kefren i Mikerin) grade piramide u Gizi.Pod faraonima sinovima boga sunca Ra Egipat doživljava procvat koji podstiče razvoj umjetnosti.

Egipat Army

Druga egipatska država nazivala se Srednje carstvo (od 2400 do 1580. god.p.n.e.)Ovu državu oslabljenu pobunama robova i seljaka, pokorili su oko 1700.god.Hiksi.Poslije 120god.Egipćani su protjetrali Hikse.U Srednjem carstvu vlada XI i XII dinastija, koja je favorizovala kult boga Amona. Tad je stvoreno novo carstvo (1580.god.p.n.e., koje je trajalo do 671.god.p.n.e., kad su ga pokorili Asirci.Poslije 20 god. asirske vladavine, Egipat se osamostalio kao Saisko carstvo.Egiptom je vladala XVIII dinastija koja zamjenjuje kult boga Amona kultom Atona.
Ovu egipatsku državu 525. god. p.n.e. pokorili su Persijanci, a 332. god. p.n.e. Aleksandar Makedonski.Rimskim osvajanjem Egipta 30. god. p.n.e. završena je višemilenijumska istorija staroegipatske države.

Državno i društveno uređenje

Egipat Tutank3


Na čelu egipatske države bio je vladar koga su nazivali faraon (što znači "veliki dom", kasnije se smatralo da je faraon sin boga sunca).Faraonska vlast je bila neograničena, doživotna i nasljedna.Živio je u raskoši a mogao je uvijek lišiti imovine i života svakog svog podanika.Ovakva vlast dovedena do vrhunca naziva se despotija.Faraon se smatrao vrhpvnim vlasnikom zemlje, bio je poglavar države, vrhovni vojni zapovjednik i sudija.Sahranjivani su u veličanstvenim grobnicama, piramidama.

U upravljanju državom oslanjali su se na plaćeničku vojsku i činovnike iz redova robovlasničke aristokratije i sveštenstva.Aristokratija i sveštenstvo su raspolagali velikim posjedima koje su obrađivali robovi i siromašni seljaci.

Egipat Tut-mask


Egipat F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Ned 5 Maj - 17:00

Religija

Egipat Egt-hawk

U najstarije doba, Egipćani su bili lovci i primitivni stočari, a njihova religija se sastojala u obožavanju divljih životinja.Kasnije, kad se kod njih razvilo stočarstvo, počeli su da obožavaju domaće životinje: svetu kravu Hator, svetog bika Apisa...
Kasnije kad se razvila zemljoradnja počeli su da vjeruju u bogove od kojih je , po njhovom shvatanju, zavisio uspjeh u obrađivanju plodnih polja u dolini Nila.Tad su glavna božanstva postali Amon - Ra, bog sunca, Izida, boginja mjeseca, Oziris, bog plodnosti, Hapi, boginja Nila...Sveštenici su nastojali da kod ljudi stvore osjećanje nemoći i da ih naviknu na pokornost, zato su podržavali sujevjerje.U vezi s tim, Egipćani su vjerovali u zagrobni živiot, tj. da čovjek poslije smrti odlazi pred sud boga Ozirisa i da pravedne duše odlaze u raj gok grešne najprije čeka mučenje ,a zatim uništenje.Na osnovu vjere u zagrobni život razvili su se obredi i običaji prilikom sahranjivanja mrtvih.Po egopatskom vjerovanju da bi duša živjela i poslije smrti trebalo je tijelo sačuvati od raspadanja.Zato su Egipćani balzamovali svoje mrtve.
U III vijeku razvilo se hrišćanstvo.Poslije Teodosijeve smrti 395. god. Egipat ulazi u vizantijsku zonu uticaja, a egipatski hrišćani osnivaju koptsku crkvu.

Egipat Wpe27

Od 640-642. god. Arapi osvajaju zemlju.Egipat je integrisan u muslimansko carstvo i islamizovan, a Kopti su činili samo četvrtinu stanovništva.

Egipat Wpe28


Egipat F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Ned 5 Maj - 17:06

Zanimljivosti vezane za Egipat

Egipat Kul-tutankamon

Balzamovanje - čin kojim su stari Egipćani pokušavali da sačuvaju tijela mrtvih od raspadanja;to je čin pri kojem se iz tijela izvade vitalni organi,a tijela se natapaju rastvorom soli i pune mirisnim smolama.Po smoli "mum" balzamovano tijelo dobilo je naziv mumija.

Egipat 114112501

Hijeroglifi - jedno od najstarijih slikovnih pisama;koristili su ga u Egiptu i dešifrovao ga je Šampolion.
Knjiga mrtvih - knjiga koja je nastala od "tekstova", koji su bili ispisani hijeroglifima i ukrašavali su zidove piramida.Kasnije je ona prepisana na papirus i postala je dostupna velikom broju Egipćanja.


Papirus - 1. biljka sa obale Nila;

2. papir za pisanje koji su stari Egipćani pravili od te biljke i koristili ga od 2500. god. p.n.e.

Egipat 108382001

Nil - na arapskom al - Nil, rijeka na sjeveroistoku Afrike, dužine 6700 km.Nastaje od Bijelog i Plavog Nila koji se spajaju kod Kartuma.U Egiptu, vodostaj Nila raste u junu i novembru, dok je najviši u septembru.("Egipat je dar Nila")


967-1171 god. - Fatimidi vladaju zemljom i osnivaju Kairo i univerzitet Al - Azar.

1922.god. - Egipat postaje kraljevina

1953. god. - Egipat postaje republika

Egipat 101419531


Egipat F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Ned 5 Maj - 17:22

Stari Egipćani su razvili brojne nauke kao što su algebra, geometrija, astronomija i medicina.

Egipat Hjeroglifi

Starim Egipćanima su perike od ljudske kose ili ovčje vune služile kao ukras. Nosili su ih i muškarci i žene, na svečanostima i zvaničnim dužnostima. Tokom gozbe na perike su se stavljali kupe mirišljave masti koje bi se postepeno topile i rashladjivale lice i telo.

Egipat Egyptians_hairs_serbian


U Egiptu je med bio sredstvo za postizanje i održavanje lepote, pa je tako kraljica Kleopatra, između ostalog, u istoriju ušla i zbog svojih kupki od mleka i meda.

Egipat Cleopatra-Queen-of-Egypt-kings-and-queens-2451009-800-459

Napoleon je izracunao da tri glavne piramide sadrže dovoljno kamenja za izradu zida, visokog 3 metra, debljine 30 cm, oko cele Francuske.

Bazilika sv. Petra u Vatikanu stala bi dva puta na površinu koju pokriva Velika piramida, što takođe odgovara površini 200 teniskih terena.


Egipat F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Ned 5 Maj - 17:40

Istorija Egipta

Pre oko 5 000 godina na obalama reke Nil u severnoj Africi razvijala se po mnogo čemu neverovatna civilizacija starog Egipta. Njen razvoj je trajao preko 3 000 godina - duže nego ijedne druge civilizacije u svetskoj istoriji! Danas je Egipat jedna od najrazvijenijih i najuticajnijih arapskih država i nalazi se između Afrike i Bliskog istoka. Egipat ima istoriju dugu 6 000 godina i mnoge turističke atrakcije - pre svega piramide kao jedino preostalo od sedam svetskih čuda, zatim ogromni kip Sfinge, grobnicu kralja Tutankamona i mnoge druge.

Tokom više od 3000 godina civilizacija Egipćana – njezina temeljna poimanja, političke ustanove, vjerski i umjetnički oblici – nije se bitno mijenjala. Najznačajnija razdoblja su: Stara, Srednja i Nova Država. Nakon slabljenja nove države počinje postupno slabljenje Egipta.


Egipat Map

Stvaranje države

Istorija Egipta, koliko znamo iz pronađenih spisa, počinje oko 3300-te godine pre nove ere, kada su Egipćani osmislili simbole kojima su počeli da opisuju i beleže događaje svog vremena. U to doba kralj Menes je stvorio državu Egipat spajajući dve velike oblasti - Gornji i Donji Egipat - u jedinstveno kraljevstvo. Grad Memfis na severu i grad Abidos na jugu postali su glavni gradovi novonastale države, a grupa snažnih i sposobnih vladara ustanovila je dobro organizovanu vladu. U to vreme pojavio se kalendar kao sistem merenja vremena, kočije sa konjima kao prevozno sredstvo, a bog Sunca - Ra bio je vrhovni bog u egipatskoj religiji. Kasnije je autoritet ove grupe vladara počeo da opada, a Egiptom je zatim zavladala princeza koju su kasnije nasledili brojni vladari i dinastije.


Egipat F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
putnik

VIP
VIP

putnik

Muški
Poruka : 10521

Učlanjen : 28.03.2013


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Pon 24 Jun - 12:31

Egipat Citadel2

Džamija Al-Azhar sa minaretima u KairuStatua Ramsesa II; Slika sa fasade iz faraonovog hrama; Lotusovo cvijeće (simbol sunca i kreacije); Sunčev brod: motiv sa kartuše


happy 
Nazad na vrh Ići dole
putnik

VIP
VIP

putnik

Muški
Poruka : 10521

Učlanjen : 28.03.2013


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Pon 24 Jun - 12:32

Egipat 1024px-All_Gizah_Pyramids

Piramide u Gizi


happy 
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Pon 19 Maj - 18:30

Egipat Egypt_1%20(29)


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Egipat 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Pon 19 Maj - 18:32

Egipat Egypt_1%20(28)

Nil


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Egipat 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Pon 19 Maj - 18:33

Egipat Egypt_1%20(27)


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Egipat 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Pon 19 Maj - 18:33

Egipat Egypt_1%20(26)


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Egipat 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Pon 19 Maj - 18:33

Egipat Egypt_1%20(25)

Kairo


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Egipat 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Pon 19 Maj - 18:34

Egipat Egypt_1%20(24)


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Egipat 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Pon 19 Maj - 18:34

Egipat Egypt_1%20(23)

Krovovi Kaira


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Egipat 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Pon 19 Maj - 18:35

Egipat Egypt_1%20(22)

Žetva


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Egipat 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Pon 19 Maj - 18:35

Egipat Egypt_1%20(21)


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Egipat 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Pon 19 Maj - 18:36

Egipat Egypt_1%20(20)


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Egipat 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Pon 19 Maj - 18:36

Egipat Egypt_1%20(19)


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Egipat 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Pon 19 Maj - 18:36

Egipat Egypt_1%20(18)


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Egipat 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Pon 19 Maj - 18:37

Egipat Egypt_1%20(17)


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Egipat 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Pon 19 Maj - 18:37

Egipat Egypt_1%20(16)


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Egipat 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Pon 19 Maj - 18:37

Egipat Egypt_1%20(15)


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Egipat 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Pon 19 Maj - 18:37

Egipat Egypt_1%20(14)


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Egipat 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74915

Učlanjen : 06.06.2011


Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610Pon 19 Maj - 18:38

Egipat Egypt_1%20(13)


Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Egipat 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Egipat Empty
PočaljiNaslov: Re: Egipat   Egipat Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Egipat
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Egipat
Strana 1 od 3Idi na stranu : 1, 2, 3  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Nauka :: Geografija :: Države sveta-