Žak Romen Žorž Brel (fr. Jacques Romain Georges Brel; 8. april 1929 — 9. oktobar 1978) je bio belgijski kantautor i glumac. Njegove dramatične pesme, donele su mu velik krug obožavaoca, u početku po Francuskoj, a kasnije širom sveta. Brel se danas smatra za rodonačelnika moderne šansone. Iako je snimao gotovo isključivo na francuskom, njegove pesme probile su se i na anglosaksonsko tržište, preko obrada koje su izvodili brojni tadašnji popularni muzičari; Rej Čarls, Džudi Kolins, Džon Denver, Kingston trio, Nina Simon, Frenk Sinatra, Skot Voker, Endi Vilijams. Brel je bio i uspešni filmski glumac i reditelj, njegov film, Le Far West, bio je nominovan za Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu 1973. godine Brel nije samo pevao svoje šansone, već ih je duboko emotivno proživljavao. Svaka njegova pesma bila je duboko proživljeno emotivno iskustvo, o čemu je pevao bez uvijanja i lažnog srama, dajući kompletnog sebe publici kojoj se obraća, a to je ona u to vreme znala da ceni. Često se obrušavao na malograđanštinu, i brojne predrasude koje je ona imala, ipak je ljubav, kao snaga koja pokreće svet, bila tema većine njegovih pesama.
Biografija
Detinjstvo i rani život
Žak Romen Žorž Brel je rođen u flamanskoj buržuaskoj porodici koja je govorila francuski jezik, a otac mu je bio vlasnik fabrike kartonske ambalaže. Brel od ranih dana nije bio dobar učenik, jer ga škola nije zanimala, ali je pokazivao izuzetan interes za glumu i muziku, a sa 15 godina počeo je da svira gitaru.Kako mu škola nije išla, otac ga je sa navršenih 18 godina, već 1947. godine, zaposlio u sopstvenoj fabrici. Žak se 1950. godine oženio sa Terezom Mišilsen, koju su prijatelji i on zvali Miše, a već sledeće godine rodila mu je ćerku, a do kraja braka još dve. Dosadan obični malograđanski život, nije mu bio suđen, tako da je 1952. godine počeo da piše i izvodi sopstvene pesme, isprva po porodičnim zabavama, a kasnije po briselskim kabareima, što se njegovoj porodici i prijateljima nije dopadalo. Te godine nastupio je po prvi put na lokalnom radiju.
wikipedija
NE OSTAVLJAJ ME
Ne ostavljaj me Treba zaboraviti Može se zaboraviti sve što izmiče Zaboraviti vreme nesporazume Vreme izgubljeno u traženju kako zaboraviti te sate koji su onim "zašto" ponekad ubijali sreću u srcu Ne ostavljaj me...
Pokloniću ti bisere kiše koji dolaze iz kraja gde ne kiši Kopaću zemlju i posle tvoje smrti da bih te mogao prekriti zlatom i svetlom Stvoriću kraljevstvo gde će ljubav biti zakon gde će ljubav biti kralj a ti kraljica Ne ostavljaj me...
Ne ostavljaj me Izmisliću za te besmislane reči koje ćeš razumeti Govoriću ti o ljubavnicima čija su se srca rasplamsala a videla tek dvaput Pričaću ti o kralju koji je umro jer te nije mogao sresti Ne ostavljaj me...
Videli smo često kako šiklja vatru prastari vulkan za kojeg smo verovali da je ugašen Naizgled spržena tla daju više žita nego najbolji april A kad padne veče i kad nebo gori crveno sa crnim ne venčava li se tada Ne ostavljaj me...
Ne ostavljaj me Neću više plakati Neću više pričati Sakriću se da te gledam kako plešeš i kako se smešiš da te slušam kako pevaš i kako se smeješ pusti me da budem sena tvoje sene sena tvoje ruke sena tvoga psa Ne ostavljaj me...
(Prevod: Zvonko Penović)
vojvodinacafe.rs
malalila
MODERATOR
Poruka : 52047
Učlanjen : 04.01.2012
Naslov: Re: Jacques Brel Pon 8 Apr - 22:29
VIDETI
Videti zamrznutu reku i poželeti da si proleće Videti sprženu zemlju i sijati - pevajući Videti da ti je dvadeset godina hteti ih proživeti Videti kako prolazi bednik i pokušati ga voleti
Videti barikadu i poželeti je braniti Videti busiju kako propada i ne predati se Videti svetlo predgrađa i poželeti da si Renoar Videti večitog neprijatelja i zatvoriti oči pred sećanjem
Videti kako ćeš ostariti i poželeti - početi Videti ljubav kako cveta i hteti se njome opeći Videti nepotreban strah i prepustiti ga gadovima Videti da je loše a ipak zapevati opet
Eto šta vidim eto šta hoću Od kada te gledam Otkada te želim
Žak Brel
malalila
MODERATOR
Poruka : 52047
Učlanjen : 04.01.2012
Naslov: Re: Jacques Brel Sub 13 Apr - 10:57
Nemoj, nemoj ici
Zaboravit treba Sve sto je moguce Onog koga nema Vrijeme rastanka Izgubljeno vrijeme
Treba znati kako Preboljeti sate Sto ubiti mogu Udarcima svojim Samo srce srece
Nemoj, nemoj ici Nemoj, nemoj ici
Poklonit cu tebi Svaki biser kise Iz onih zemalja Gdje ni kise nema
Prokopat cu zemlju Sve do iza smrti Da ti skrijem tijelo Svjetloscu i zlatom
Stvorit cu zemlju Gdje ce ljubav biti I vladar i zakon Ti kraljica moja
Nemoj, nemoj ici Izmislit cu za te Besmislene rijeci A ti ces ih znati
Pricat cu ti pricu O zaljubljenima Sto vidjese svoja Srca gdje se ljube
Pricat cu ti pricu O zaljubljenima Sto vidjese svoja Srca gdje se ljube
Pricat cu ti pricu O onome kralju Sto je davno umro Jer te nije sreo
Desava se cesto Da izbije vatra Iz starog vulkana Sto je davno umro