Ostale su za mnom bašte jorgovana, Sjaj proleća moga, šum, pjesme i vrela... Studena me jesen na po puta srela I po meni pada suho lišće s grana.
Kô ranjena tica, što bi nebu htjela, Otima se duša iz olovnih dana, Ali kobni vjetar grabi je sa strana Pa se natrag trgne premrzla i svela.
Moji vrti, više ne čekajte na me, Vratiti se neću iz studene tame Svog života... Sunce polagano gasne...
Hladni suton pada... Noć sve bliže ide... Jednu crnu ruku moje oči vide — I ja čujem samo udar tvrde krasne.
Gost
Gost
Naslov: Re: Aleksa Šantić Čet 24 Avg - 17:34
Jedna suza
Ponoć je. Ležim, a sve mislim na te. — U tvojoj bašti ja te vidjeh juče, Gdje bereš krupne raspukle granate.
Mila, kô zlatno nebo pošlje tuče, U tihu hladu stare kruške one, Sjede ti djeca i zadaću uče.
Nad šedrvanom leptiri se gone I sjajne kapi, sa bezbroj rubina, Rasipaju se, dok polako tone
Jesenje sunce...I, kô sa visina Olovni oblak po duši mi pade, Najcrnji pokrov bola i gorčina.
I kobna misô moriti me stade: Što moja nisi, i što smiraj dana Ne nosi meni zvijezde, no jade?
Što moje bašte ostaše bez grana I slatka ploda, što rađa i zrije Na vatri sunca?... Gdje su jorgovana
Vijenci plavi?... Gdi je kletva, gdi je?... Vaj, vjetar huji... a ja mislim na te, I sve te gledam, kroz suzu što lije, Gdje bereš slatke, raspukle granate.
Gost
Gost
Naslov: Re: Aleksa Šantić Čet 24 Avg - 17:35
Pozni časovi
Kô kakva slika čarobna iz rama, U tvoju baštu, gde šedrvan bije, Ti mirno gledaš iz prozora, sama,
I naslonjena. Tiho miris vije, Na tvoje leje mesečina pada Topla i meka, i ruže ti mije
Srebrom... Ti ne znaš da preda mnom sada Noć druga stoji, pusta, i u čami, S razvalinama... Iznad gluha grada
Svud slepi miši kruže, i u tami Buljina buče... I senke bez broja Sokakom grnu, i svaka kuca mi
Rukom u prozor, kako prođe koja... Ti ne znaš... Tvoju noć svetle dragulji, Dokle iz tame sve u okna moja
Kô slepo oko pozni mesec bulji.
Gost
Gost
Moja ljubav
Ovdje sam ljubav sahranio svoju — U ovo more plavo i prozirno, Gdje školjke leže. Ona sada mirno Počiva na dnu... U tihu pokoju
Granama svojim ljube je i grle Korali rudi... Njezin se grob svagda Preliva sjajem čistoga smaragda, I šumi glasom čežnje neumrle.
Gle zraci jutra kako njojzi rone! I svaki dršće, prodire i tone, I rasipa se kô rubin, kô duga...
Dok ovdje gori, više njena groba, Trepti i kruži bono, svako doba, Sam jedan crni leptir — moja tuga.
Gost
Gost
Jeseni moja...
Jeseni moja, pozdravljam te!... Hodi, I pođi sa mnom preko rodnih strana, Po lijepijem mjestima me vodi, Gdje šume čežnje mojih davnih dana.
Onamo ima ruža zavičajnih, Što nisu svele od studena inja, I vrela živih i putanja sjajnih, Gdje duša ljuta još rudi i tinja.
Milo cvijeće otuda mi maše, Njegove čiste i svilene čaše Slatkim napitkom prepunjene stoje.
Jedan vijenac od njega ću sviti, I s molitvom ga na grob položiti Svog mrtvog ljeta i mladosti svoje.
Gost
Gost
Naslov: Re: Aleksa Šantić Čet 24 Avg - 17:36
O, da mi je nešto pa da budem reka, Pa da tečem ispred tvoje kuće male; Pevajući tebi, da razbijem vale o pragove gde ti staje noga meka.
Pa kad niz pragove siđeš sa ibrikom Da zahvatiš vode, da ti zgrabim ruke, Prigrlim te sebi u svoje klobuke, I da tebe, draga, više ne dam nikom.
Na dušeku trava i mojih smaragda, Kao nimfa moja, da počivaš svagda, I da niko ne zna tvoje mesto gde je.
Samo moje oči da gledaju u te, Samo moje sve dubine i sve kute Da lepota tvoja osiplje i greje.
Malena40
VIP
Poruka : 55826
Učlanjen : 22.01.2017
Naslov: Re: Aleksa Šantić Čet 7 Sep - 20:10
Ako hoćeš da o zori Pjevam tebi pjesme moje, Oj, ne bježi sa prozora, Da ja gledam lice tvoje!
Ako hoćeš da ti pjevam O sunčanom toplom sjaju, Oj, pogledni okom na me, Divotanče, mili raju!
Ako hoćeš da ti pjevam Onu tihu nojcu milu, Razvij tvoju gustu kosu - Mirisavu meku svilu!
Ako hoćeš da ti pjevam Miris divnog pramaljeća, Oj, razgrni njedra bijela - Da udišem miris cvijeća!
Il' ako ćeš pjesmu moju O izvoru slasti bujne, Hodi, hodi na grudi mi, Da ti ljubim usne rujne!...
....My heart beats only for you....
neno
MODERATOR
Poruka : 35951
Učlanjen : 09.02.2014
Raspoloženje : ~~~
Naslov: Poznati pesnik nije imao sreće sa ženama: Neostvarene ljubavi su zaslužne za njegove najlepše pesme! Uto 13 Feb - 8:16
Velikom srpskom pesniku Aleksi Šantiću lepa Emina nije bila jedina muza i neuzvraćena ljubav. Voleo je više puta, jednu Zorku, jednu Eminu i Anku. Na svojim platonskim ljubavima gradio je najlepšu ljubavnu poeziju koja nas danas vraća u pesnikovo vreme i krasne ambijente bašta, behara, šadrvana.
Koliko mu nije bila suđena lepa Emina, toliko je razočarenja imao kada se zagledao u lepu Anku Tomlinović. Međutim, po Dučićevim rečima, i Anka je neizmerno volela mostarskog romantika.
Anka je bila ćerka vlasnika fotoateljea Stjepana Tomlinovića, koja se doselila u Mostar. Šantić je pratio svaki njen korak, sedeo u dućanu čekajući da se pojavi kako bi joj se približio. Delovala mu je kao priviđenje.
Tajanstvena, sama, ili u pratnji mlađeg brata, šetala je popločanim ulicama Mostara okupirajući misli mladog Šantića. Viđali su se svakodnevno, i svakog puta bi se slučajno videli, porazgovarali i prošetali. Kasnije mu je kroz smeh priznala da je namerno uvek izlazila u isto vreme, nadajući se da će on shvatiti satnicu i iskoristiti priliku da je vidi.
Kada je od drugih saznala da objavljuje pesme, tražila je od Alekse primerke Goluba i Nevena, koje je redovno čitala i komentarisala. Pesnik se kasnije prisećao kako joj je prvi put izjavio ljubav. Napisao je pesmu "Ako hoćeš", baš njoj. Pesma od pet strofa brzo se našla u Ankinim rukama.
Na njegovo iznenađenje, vratila mu je pesmu bez ikakvog komentara. Potom se pozdravila i krenula niz ulicu, ostavljajući pesnika začuđenim. A onda se okrenula, nasmejala i ozbiljno rekla: "A što se tiče onog ako hoćeš - hoću", i otrčala niz ulicu. Međutim, tu su snovi krenuli nizbrdo. Mala mostarska sredina nije umela da prihvati ljubav imućnog Srbina i Hrvatice čiji je otac samo želeo veliki miraz i kuću u kojoj će biti finansijski zbrinut. Osuđena na propast, njihova ljubav je bila ispunjena svađama i raspravkama između Alekse i njegove majke. Sve dok ga jednog dana majka nije dovela ispred ikone Svetog Nikole i zaklela: "Ako je dovede u kuću, majka će ih mrtve dočekati. Crni pokrov će biti njihovi svatovi".
Shvativši da nema izbora, nesrećni pesnik nije imao snage da se suprotstavi, unezveren je otišao kod Anke da joj traži oproštaj jer je venčanje nemoguće. Aleksa je prekinuo burnu vezu sa lepom Hrvaticom, koje se sećao do kraja života i kojoj je posvetio većinu svojih ljubavnih pesama. Anka se udala godinu dana kasnije za dosta starijeg čoveka iz Zagreba i zauvek napustila Mostar. Svatovi su tog dana prošli pored Šantićeve kuće na Brankovcu, dok je on svečanost posmatrao sa prozora, plačući. "O, nikad više, moja ruka stisnuti neće tvoju ruku bijelu, ko tužni ođek tajanstvenog zvuka, kidaće jadi moju dušu cijelu…" Neprebolna Anka ostala je i dok je Šantić voleo jednu Zorku. No, ni ta ljubav nije bila srećna ni ostvarena za mladog i romantičnog Šantića.
Ovog puta Šantić nije bio prihvaćen od strane devojčinih roditelja. Do kraja života pesnik se nikad nije oženio. Ostao je da voli kroz svoje pesme koje je, kao potomke, rađao i ostavio da žive i čuvaju sećanje na njega.
Telegraf
Gost
Gost
Naslov: Re: Aleksa Šantić Uto 13 Feb - 12:11
Na po puta Aleksa Šantić
Ostale su za mnom bašte jorgovana, Sjaj proleća moga, šum, pjesme i vrela... Studena me jesen na po puta srela I po meni pada suho lišće s grana.
Kô ranjena tica, što bi nebu htjela, Otima se duša iz olovnih dana, Ali kobni vjetar grabi je sa strana Pa se natrag trgne premrzla i svela.
Moji vrti, više ne čekajte na me, Vratiti se neću iz studene tame Svog života... Sunce polagano gasne...
Hladni suton pada... Noć sve bliže ide... Jednu crnu ruku moje oči vide — I ja čujem samo udar tvrde krasne.
Malena40
VIP
Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 14 Feb - 13:42
U dubinu duse moje Tvoj premili pogled pade, Kao poljub srca vrela Na njedarca ruze mlade.
Oh, to sveti zracak bjese, U kom rajsko milje lezi: Svaki duse osjecaj mi Razvi se u cvijetak svjezi.
I sada je dusa moja Perivoj, gdje cvijece miri, Svaki cvijetak tebe sanja, Tebi svoja njedra siri!
neno
MODERATOR
Poruka : 35951
Učlanjen : 09.02.2014
Raspoloženje : ~~~
Naslov: Re: Aleksa Šantić Ned 27 Maj - 19:15
Na današnji dan, 1868. godine, od tuberkuloze u Mostaru je rođen pesnik i jedan od najpoznatijih predstavnika novije lirike u Bosne i Hercegovine Aleksa Šantić.
Rođen je 27. maja 1868. u Mostaru gde je i proveo najveći deo svog života. Bio je urednik časopisa Zora. Pisao je neoromantičarsku ljubavnu, pejzažnu i zavičajnu liriku elegična tona. Napisao je i "Pod maglom" i tekst za jednu od najpoznatijih sevdalinki "Emina". Pesme je skupio u više izdanja zbirke "Pjesme", te u zbirci "Na starim ognjištima".
Nakon što mu je otac umro, staranje je preuzeo strogi stric. Imao je dva brata, Peru i Jakova, te sestru Radojku koja se udala za njegovog prijatelja Svetozara Ćorovića. Živeo je u trgovačkoj porodici u kojoj nisu imali razumevanja za njegov talenat. Posle završetka trgovačke škole u Trstu i Ljubljani vratio se u rodni Mostar. Bio je i jedan od osnivača kulturnog lista "Zora" kao i predsednik Srpskog pevačkog društva "Gusle" u Mostaru. Tu se upoznao i družio sa poznatim pesnicima tog doba: Svetozarom Ćorovićem, Jovanom Dučićem, Osmanom Đikićem i drugima. U njegovom pesničkom stasavanju najviše udela su imali pesnici Vojislav Ilić i Jovan Jovanović-Zmaj, a od stranih pesnika najvažniji uticaj je imao Hajnrih Hajne, koga je i prevodio s nemačkog jezika. Svoju najveću pesničku zrelost Šantić dostiže između 1905. i 1910. godine kada su i nastale njegove najlepše pesme. Preminuo je 2. februara 1924. godine.
SD
Gost
Gost
Naslov: Re: Aleksa Šantić Ned 27 Maj - 19:27
Gost
Gost
Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 10 Okt - 8:06
MOJA SOBA
Jedan krevet, astal, knjige u ormaru, U kutu bačene novine bez broja, I lik majke moje visi o duvaru Uz ikonu, — eto, to je soba moja.
Malena. No meni velika je bašta, Gdje nad potocima tihim trepte jošte Leptirice sjajne mojih snova, mašta, Radosti i sreće, mira i milošte.
Ovdje mi je kao da sam gdje u strani Visoko, pod svodom duga uzdrhtani' U kojima rano proljeće se kupa...
Ovo je krletka topla duše moje Kroz njen mali prozor ona leti, poje, I sjaj zlatni pije iz nebeskih kupa.
Gost
Gost
Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 10 Okt - 8:06
PRIJATELJU
Prijatelju! Znadem da su ovi puti Na našoj planeti trnje što nas bode, Da je malo staza što u bašti vode Gde bokori šume suncem ogrnuti.
No nijedna tvoja noć još nije bila Bez zvezda, jer njih je samo oblak skrio, Za oblakom trepti njihov blesak mio... Poleti, i njima uzneće te krila!
Da, život je memla robijaške kuće, I njegovo trnje sve te para ljuće, I cvetova nema da se tebi jave...
No ti imaš ruke! Snagom ruka goli' Ostruge razgrni i krvlju ih poli, I naći ćeš tvoje ljubičice plave...
Gost
Gost
Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 10 Okt - 8:07
Ljubim li te, il' su glasi Pjesme moje pusta varka? Ja te ljubim, srpsko čedo, Iz ljubavi ognja žarka. Zori, kada jutrom sviće I purpurni plašt svoj širi; Lahoriću, kad nestašno Kroz ružice male piri; Zvjezdicama, tihom noći Kad pojezde u visini; Slavujiću, kada sjetan Priželjkuje u tišini; Potočiću, bistrom vrelu, Neka gorom, doljom glasi; Čistoj rosi, što krunicu Mirišljavog cvijeća krasi; I tičici, kad pjevuši Vijući se lakim letom; Svemu velim da te ljubim Vjerne duše vatrom svetom.
Gost
Gost
Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 10 Okt - 8:08
Milan Konjović
Gost
Gost
Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 10 Okt - 8:08
VEČE NA ŠKOLJU
Pučina plava Spava, Prohladni pada mrak. Vrh hridi crne Trne Zadnji rumeni zrak.
I jeca zvono Bono, Po kršu dršće zvuk; S uzdahom tuge Duge Ubogi moli puk.
Kleče mršave Glave Pred likom boga svog- Ištu. Al' tamo, Samo Ćuti raspeti bog.
I san sve bliže Stiže, Prohladni pada mrak, Vrh hridi crne Trne Zadnji rumeni zrak.
1904.
Gost
Gost
Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 10 Okt - 8:10
AKO HOĆEŠ
Ako hoćeš da o zori Pjevam tebi pjesme moje, Oj, ne bježi sa prozora, Da ja gledam lice tvoje!
Ako hoćeš da ti pjevam O sunčanom toplom sjaju, Oj, pogledni okom na me, Divotanče, mili raju!
Ako hoćeš da ti pjevam Onu tihu nojcu milu, Razvij tvoju gustu kosu - Mirisavu meku svilu!
Ako hoćeš da ti pjevam Miris divnog pramaljeća, Oj, razgrni njedra bijela - Da udišem miris cvijeća!
Il' ako ćeš pjesmu moju O izvoru slasti bujne, Hodi, hodi na grudi mi, Da ti ljubim usne rujne!...
Gost
Gost
Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 10 Okt - 8:10
ZORA
Golubovi prvi lete preko luka. Ne znam šta je, srce s njima bi mi htelo! Kao da me davnih dana jutro srelo, Kad sam trčo majci raširenih ruka
I pado joj glavom u krilo i meku Ljubio joj ruku... Sav treptim ko prutke Jasike, i hodim putanjom uz reku, I gledam na njene srebrne svijutke.
Jutros, kao i ti, lepa reko čista, I moja sva duša žuvori i blista, Razleva se, raste, i hučno koleba...
Gle, vrelo joj biva sve šire i veće, I u njezinijem dubinama sreće. Ogleda se zora i plav šator neba.
Gost
Gost
Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 10 Okt - 8:11
JESEN
Prošla je bura, tišale se strasti, I ljubav s njima sve je bliže kraju; Drukčije sada tvoje oči sjaju – U njima nema ni sile ni vlasti.
Ja čujem: naša srca biju tiše, Tvoj stisak ruke nije onaj prvi; Hladan, bez duše, bez vatre i krvi, Kô da mi zbori: nema ljeta više!
Za društvo nekad ne bješe nam stalo, O sebi samo govorismo dugo; No danas, draga, sve je, sve je drugo: Sada smo mudri i zborimo malo…
Prošlo je ljeto! Mutna jesen vlada. U srcu našem nijednog slavulja; Tu hladan vjetar svele ruže ljulja, I mrtvo lišće po humkama pada…
Gost
Gost
Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 10 Okt - 8:11
MOJA STAZA Gle, ja opet stojim na toj stazi dragoj Sa koje sam nekad, razdragan i čio, Pozdravljao nebo u večeri blagoj, Što je na me sjala kô njen prizrak mio.
I ja snova čujem one slatke zvuke Što ih žarka sreća u samoći budi; Ah, ja opet vidim one bijele ruke Kako mene grle na prebujne grudi!
Ja osjećam plamen kako slatko gori Kada njeni poljub moje usne krene… Ona moje ime šapuće i zbori, A ja žudno gledam u očice njene…
Oj, varljivi snovi!… Moja stazo pusta, Ja po tebi više neću cvijeće brati, Nit’ ću ikad više ljubit usta slatka, Nit’ ću svoje blago svojim blagom zvati. *** Napolju studen. Peć pucka i grije. Ja ležim. Ruke pod glavom, pa ćutim, I slušam kako granjem zamrznutim U moja okna goli orah bije. *** Ne plačem samo s bolom svoga srca rad zemlje ove uboge i gole; Mene sve rane moga roda bole, i moja duša s njim pati i grca.
Malena40
VIP
Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 10 Okt - 14:04
Ako hoćeš da o zori pjevam tebi pjesme moje, oj, ne bježi sa prozora, da ja gledam lice tvoje!
Ako hoćeš da ti pjevam o sunčanom toplom sjaju, oj, pogledni okom na me, divotanče, mili raju!
Ako hoćeš da ti pjevam onu tihu nojcu milu, razvij tvoju gustu kosu - mirisavu meku svilu!
Ako hoćeš da ti pjevam miris divnog pramaljeća, oj, razgrni njedra bijela - da udišem miris cvijeća!
Il' ako ćeš pjesmu moju o izvoru slasti bujne, hodi, hodi na grudi mi, da ti ljubim usne rujne!...
Malena40
VIP
Naslov: Re: Aleksa Šantić Sre 10 Okt - 14:05
Mati, mati, mila mati, oh, da mi je samo znati moju ljubav iskazati prema tebi što mi sja! Vidjela bi da j' vrelija od sunašca štono sija, i od suze da j' čistija, od ljubice nježnija.
Ali, opet, nije tako uzvišena, bujna, jaka, vrela, topla, silna, žarka, majko moja milena, kao što s' u tvojih grudi prema tvome sinku budi, bez prestanka gdje mu rudi sreće zora rumena.
Pa šta ću ti, mila mati, za tu svetu ljubav dati? Kakvim će te darivati darom dobri sinak tvoj? Kako tebi da isplati - oh, da mu je samo znati! - Mila moja, dobra mati, oko njega truda znoj?
Malena40
VIP
Ponoć je. Ležim, a sve mislim na te - u tvojoj bašti ja te vidjeh juče, gdje bereš krupne raspukle granate.
Mila kô zlatno nebo pošlje tuče, u tihu hladu stare kruške one, sjede ti djeca i zadaću uče.
Nad šedrvanom leptiri se gone i sjajne kapi, sa bezbroj rubina, rasipaju se, dok polako tone
Jesenje sunce... I kô sa visina olovni oblak, po duši mi pade najcrnji pokrov bola i gorčina.
I kobna misô moriti me stade: što moja nisi, i što smiraj dana ne nosi meni zvijezde, no jade?
Što moje bašte ostaše bez grana i slatka ploda, što rađa i zrije na vatri srca?... Gdje su jorgovana
vijenci plavi?... Gdi je kletva, gdi je?... Vaj, vjetar huji... a ja mislim na te,
Malena40
VIP
Ljubav
O, da mi je nešto pa da budem reka, pa da tečem ispred tvoje kuće male; Pevajući tebi da razbijem vale o pragove gde ti staje noga meka.
Pa kad niz pragove siđeš sa ibrikom, da zahvatiš vode, da ti zgrabim ruke, prigrlim te sebi u svoje klobuke, i da tebe, draga, više ne dam nikom.
Na dušeku trava i mojih smaragda, kao nimfa moja, da počivaš svagda, i da niko ne zna tvoje mesto gde je.
Samo moje oči da gledaju u te, samo moje sve dubine i sve kute da lepota tvoja osiplje i greje.
Danas u 0:58 od Emelie
» Jedna stara stvar
Juče u 23:17 od Emelie
» Uživo...
Juče u 22:44 od Emelie
» A malo bluesa?
Juče u 22:38 od Emelie
» Šta slušate dok kuckate na Haossu?
Juče u 22:35 od Emelie
» Šta trenutno slušate?
Juče u 22:27 od Emelie
» Pozdrav Haossu