Dragan StojnicDragan Stojnić (1937., Beograd - 2003., Beograd) jedan je od najznačajnijih srpskih
i jugoslavenskih šansonjera. Živio je u Sarajevu, Banja Luci, Skoplju i Beogradu, gradovima koji su obilježili
njega i njegovo muzičko stvaralaštvo, no gdje god da je došao u srcu je uvijek nosio pjesmu. Posebno ga
se rado sjećaju starije Sarajlije, koji o Stojniću imaju samo riječi hvale, govoreći o njemu kao o velikom
gospodinu i iskrenom i pravom prijatelju Sarajeva i Bosne. Oduvijek je želio postati pjevač, a na sceni je
proveo skoro 40 godina. Studirao je francuski jezik, da bi kasnije ipak završio Višu turističku školu.
Stvaralaštvo Njegovi počeci se vezuju za čuveni sarajevski ansambl “Prijatelji”, a prvi veliki uspjeh postigao je 1964.
godine pobjedom na festivalu u Kraljevu “Mikrofon je vaš” sa pjesmom “Bila je tako lijepa”, tadašnjim
eurovizijskim hitom, pjesmom predstavnicom Francuske 1964. godine. Sljedeće godine također dobija
prvu nagradu na festivalu u Opatiji sa evergreenom “Zašto dolaziš samo sa kišom”. Poslije toga 1966.
godine gostuje pariskoj Olympiji, internacionalnom hramu muzike, a njegove ploče su počele da se
prodaju u ogromnim tiražima.
Svoj najplodniji stvaralački period Dragan Stojnić je imao u Sarajevu, gdje je tokom 1960-ih snimio više
francuskih šansona, a kroz prijevode tekstova jugoslavenska publika je dobila priliku upoznati smisao
i duh francuske šansone. Osim tekstova na francuskom jeziku, on je koristio i tekstove B. Stojadinovića
i N. Vražalice. Uspješno je sarađivao sa sarajevskim orkestrom Esada Arnautalića koji je bio i aranžer više
njegovih pjesama. Istih godina povremeno je nastupao i na domaćim festivalima zabavne muzike
(Opatijski festival, Vaš šlager sezone, Beogradsko proleće), par puta je predstvaljao i Radioteleviziju
Sarajevo na nacionalnim izborima za Pjesmu Eurovizije, no sve u svemu Dragan Stojnić ipak nije bio
festivalski pjevač.
1984. godine počeo je sa serijom tradicionalnih solističkih koncerata povodom 8. marta u Beogradu,
kojima je održavao neraskidivu vezu sa publikom. Održao je mnogobrojne koncerte i nastupe širom
Jugoslavije, a zahvaljujući pjesmi obišao je i gotovo cijeli svijet. Bio je dugogodišnji saradnik PGP RTB-a,
a 1998. godine dobio je nagradu “Zlatni Beočug” Kulturno-prosvjetne zajednice Beograda. 1991.
otpjevao je gotovo cjelokupni materijal za soundtrack filma "Moj brat Aleksa", koji govori o životnom
djelu Alekse Šantića.
Hitovi “Moj život”,
“Ja to znam”,
“Zasto dolaziš samo s kišom”,
“Soliteri”, “Stare slike”,
“Maestro i violina”,
“Moj svet”,
“La mere”,
“La boheme”,
“Jedna gitara, hiljadu snova”,
“Bila je tako lijepa”,
“Doviđenja ljubavi”,