Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Zavjetni kovčeg

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Zavjetni kovčeg Empty
PočaljiNaslov: Zavjetni kovčeg    Zavjetni kovčeg Sat610Sub 16 Feb - 17:46

Jeste li znali da je prije 2 600 godna postojao Zavjetni kovčeg u kojem je pohranjeno blago koje se spominje u Bibliji?

Zavjetni kovčeg Zavjetni

Prorok Mojsije je Bezalela, pametnog i vještog radnika, zamolio da načini posebni Zavjetni kovčeg u kojem će se čuvati najsvetije dragocjenosti izraelskih plemena: Deset božjih zapovijedi napisanih na pločama.

Bezalel je od finog bagremovog drveta napravio škrinju koji bi otprilike odgovarao današnjim mjerama 125x75x75 cm. Kada ga je završio kovčeg je izvana i iznutra pozlatio, a prijestolje ukrasio postoljem na kojem sjede dva anđela.

Zavjetni kovčeg 300px-Germigny_Des_Pres_2007_01

Biblija kaže kako je izraelskim plemenima kovčeg bio putujuće svetište koji ih je podsjećalo na jedinstvo i štitilo od neprijatelja. Magični sanduk mogli su nositi samo odabrani, a svatko tko nije bio ovlašten, a dotaknuo bi ga, istog trena bi umro. Nazočnost Boga nije obitavala u kovčegu, ali je ostala preko kovčega, između dva anđela. Ovdje Bog je obitavao " u nepristupačnom svjetlu. " Visok svećenik koji je imao „ovlasti" morao je štiti svoje oči, zato što " nijedan čovjek neće me vidjeti i preživjeti. " (Odlaženje 3320:).

U Starom se zavjetu kovčeg spominje više od 200 puta. Davidov sin Solomon 900. godine prije Krista sagradio je hram te je u njega zatvorio kovčeg. U istom tom Zavjetu spominje se kako su Babilonci taj hram uništili, ali i spise o blagu. Iz kojih su to razloga učinili, nitko nikada nije uspio objasniti.

Nedvojbeno je da je Zavjetni kovčeg postojao, ali njegova lokacija je nepoznata pa se u potragu za njim osim mnogih pustolova, entuzijasta, istraživača uključila i američka tajna služba!

U obzir su dolazile tri lokacije, no na kraju su se i one pokazale netočnim podatkom. Prva moguća lokacija bila je Gora Nebo u Jeruzalemu. Međutim, u spilji u kojoj se trebao nalaziti Frederik Futterer nije našao ništa. Drugi trag vodi do Brda hrama u Jeruzalemu, ali pošto Židovi i muslimani ne žele oskrvnuti sveta mjesta potraga ne dolazi u obzir. Kao treće skrovište neki spominju mjesto Isusovog raspeća.

1952. u spiljama na Mrtvome moru otkriveni su svici sa starozavjetnim tekstovima na kojima je popis skrivenog blaga što je dodatno motiviralo tražitelje Zavjetnog kovčega.

Na kraju, radilo se samo o legendi ili ne, Zavjetni kovčeg, čini se, još će dugo ostati tajnom.

Zavjetni kovčeg 0046007.17

dayline.


Zavjetni kovčeg F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Zavjetni kovčeg Empty
PočaljiNaslov: Re: Zavjetni kovčeg    Zavjetni kovčeg Sat610Sub 16 Feb - 19:12

Kovčeg Saveza

Zavjetni kovčeg 429px-Royal_Arch_Room_Ark_replica_2


Kovčeg Saveza (hebr.: אָרוֹן הָבְרִית‎ ārōn hāb’rīt) opisan je u Bibliji kao sveti kovčeg, u kojem su se nalazile kamene ploče koje su sadržavale Deset zapovijedi, Aronov štap i zdjelu mane. Prema biblijskom izvještaju, Kovčeg je načinjen na Božju zapovijed, u suglasju s Mojsijevim proročkim viđenjem na brdu Sinaju. Bog je razgovarao s Mojsijem „između dva kerubina“ koji su bili na pokrovu ili Pomirilištu Kovčega . Kovčeg i njegovo Svetište bili su “ljepota Izraela”. Neki Midraši govore da su bila dva kovčega – privremeni koji je načinio Mojsije, i kasniji koji je načinio Besalel.

Biblijsko izvješće pripovijeda da su tijekom putovanja Izraelaca, Kovčeg nosili svećenici 2.000 lakata ispred mnoštva naroda i njegove vojske. Kad su Kovčeg donijeli svećenici u korito Jordana, rijeka se razdvojila, otvarajući prijelaz cijelom narodu. Kovčeg je nošen u sedmodnevnoj procesiji oko zidina Jerihona, sedam svećenika su trubili u ovnove rogove. Grad je zauzet na zvuk trube . Dok je bio nošen, Kovčeg je uvijek bio umotan u veo od kože, i pokriven plavim prekrivačem. Bio je pažljivo sakriven čak i od pogleda levita koji su ga nosili.

Biblija opisuje Kovčeg načinjen od drveta bagrema poznatog Egipćanima kao drvo života u tradicionalnoj medicini radi sadržaja psihoaktivnih alkaloida. Kovčeg je bio lakat i pol širok, jednako visok i dva i pol lakta dugačak (oko 130 cm x 78 cm x 78 cm =0.79 m3, egipatski kraljevski lakat je korišten kao mjera). Kovčeg je potpuno bio okovan najčistijim zlatom. Njegov pokrov, prijestolje milosti ili Pomirilište (hebr., Kaporet), bio je obrubljen zlatom. Na svakoj strani Kovčega bila su dva zlatna koluta kroz koje su se provlačile drvene motke za nošenje. Na Pomirilištu Kovčega na suprotnim krajevima bila su dva kerubina okrenuta licem jedan prema drugom. Njihova raširena krila preko Kovčega tvorila su prijestolje Božje, dok je sam Kovčeg bio podnožje. Kovčeg je stajao u Svetinji nad Svetinjama, tako da su krajevi motki za nošenje doticali zavjesu koja je razdvajala dva odjeljka svetišta. Knjiga Ponovljenog Zakona opisuje Kovčeg kao jednostavnu drvenu škrinju bez spomena ukrasa ili zlata. Slično, Kuran spominje Kovčeg kao drvenu škrinju sa svetim relikvijama.


Zavjetni kovčeg Domenico_Gargiulo_David_bearing_the_ark_of_testament_into_Jerusalem


Zavjetni kovčeg F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Zavjetni kovčeg Empty
PočaljiNaslov: Re: Zavjetni kovčeg    Zavjetni kovčeg Sat610Sub 16 Feb - 19:25

Sadržaj KovčegaPrema Bibliji Kovčeg Saveza je sadržavao dvije kamene ploče kao dokaz saveza Boga s izabranim narodom (Deset zapovijedi), zlatnu posudu s manom iz vremena boravka Izraelaca u pustinji i Aronov štap. Ovi predmeti su kasnije uklonjeni prije gradnje Salomonovog hrama kako govori hebrejska Biblija (Tanakh). Po 1 Kr 8:9, u Kovčegu nije bilo ništa osim dvije kamene ploče dok poslanica Heb 9:4 tvrdi da su ovi predmeti bili stavljeni u Kovčeg, a Rabinska predaja tvrdi da je Mojsije stavio u Kovčeg razbijene komade prvih kamenih ploča Zakona.

Svetost i posvećivanje

Čak je Aronu, Mojsijevu bratu i Velikom Svećeniku bio zabranjen pristup u mjesto gdje je bio Kovčeg Saveza, izuzev jedanput na godinu određenog dana, nazvanog Dan Pomirenja, kad je mogao obaviti određeni obred (Lev 16). Mojsije je primio upute kako da posveti Kovčeg, i da ga pomaže uljem pomazanja (Izl 30:23-26); on je također primio upute za majstora Besalela sina Urijeva iz plemena Judina i za Aholiaba sina Ahisamakova iz plemena Danova kako da ga načine. Ove upute je Mojsije izvršio pozivajući sve vješte ljude u narodu da mu u tome pomognu. Besalel umjetnik je napravio Kovčeg; Mojsije je odobrio djelo, stavio svjedočanstvo u Kovčeg i posvetio ga. U Pnz 10:1-5, donešen je različit izvještaj o gradnji Kovčega. Mojsiju se pripisuje da je on načinio Kovčeg prije uspona na brdo Horeb kako bi primio druge ploče Saveza. Zadaću nošenja Kovčega i ostalog svetog posuđa dobila je Kehatova obitelj iz plemena Levijeva.

Ostala spominjanja Kovčega u Svetim Knjigama

Zavjetni kovčeg 800px-Schrana01

Umjetnički prikaz Kovčega Saveza pred ulazom u Jerihon

Kovčeg je spomenut u knjigama Jošue, Izlaska, Ponovljenog zakona, 2 Samuelovoj, Poslanici Hebrejima i Jeremijinoj knjizi. Prorok Jeremija govori da je u vrijeme kralja Jošije (Jer. 3:16), prorokovano kako Kovčeg u budućnosti neće biti u uporabi. U Psalmima Kovčeg se dvaput spominje i to. u Ps. 78:61, Kovčeg je nazvan “snaga i slava Božja”. U Ps. 132:8, nazvan je “Ti i Kovčeg snage tvoje.” Kovčeg je također spomenut na nekoliko mjesta u knjizi Izlaska 25:10-22, u 1 Samuelovoj 4:3-22 i 5:7-8. Kovčeg se spominje u deuterokanonskoj drugoj knjizi Makabejaca 2:4-10, koja upućuje na Jeremiju. On govori kako je Jeremija bio upozoren od Gospodina, uzeo Kovčeg, tabernakul, oltar paljenica i zakopao ih u špilju na brdu Nebo , priopćujući svojim sljedbenicima koji su htjeli pronaći mjesto, da će ga Bog otkriti kad ponovno okupi svoj narod i iskaže mu svoju milost. U poslanici Hebrejima 9:4 tvrdi se da je Kovčeg sadržavao zlatnu posudu s manom i Aronov štap koji je propupao, kao i kamene ploče Saveza. Konačno u Otkrivenju Kovčeg je opisan kako se nalazi u Božjem hramu na nebu, viđen zadnji put prije nego što je žena rodila dječaka.

Zavjetni kovčeg 800px-Ark_of_the_Covenant

Kad su Babilonci razorili Jeruzalem i opljačkali hram Kovčeg saveza je postao legenda. Povjesničari pretpostavljaju da je Kovčeg odnio kralj Nabukodonosor II. i uništio ga. Potvrđeno je odsustvo Kovčega u drugom hramu. Kovčeg je ponovno postavljen u hram u eshatološkom viđenju u Knjizi Otkrivenja.


Sudbina Kovčega

Nagađanja oko sudbine Kovčega:

1. Zarobljen od faraona Šišaka kad je zauzeo Jeruzalem (faraon Šišak I, utemeljitelj 22. dinastije, vladao od 944-924 pr.Kr);
2. Hotimice je sakriven od svećenika ispod hramskog brda;
3. Hotimice je uklonjen iz Jeruzalema prije opsade Babilonaca (po ovoj teoriji Kovčeg je završio u Etiopiji);
4. Uklanjanje Kovčega iz Jeruzalemu po etiopskom princu Meneliku I (sin kralja Salomona i kraljice od Sabe?);
5. Uklonjen je od svećenika za vrijeme kralja Manašea, najvjerojatnije odnešen u židovski hram u Elefantini u Egiptu;
6. Čudotvorno uklanjanje Kovčega božanskom intervencijom (2 Ljetopisa);
7. Uništenje originalnog ornata Kovčega u vrijeme reforme kralja Jošije (protiv prikazivanja izrezbarenih likova kerubina) i njegova zamjena jednostavnim drvenim kovčegom, koji je lako nestao kad je hram razoren.


Zavjetni kovčeg 800px-Altenmarkt_Kapelle_-_Bundeslade


Zavjetni kovčeg F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Zavjetni kovčeg Empty
PočaljiNaslov: Re: Zavjetni kovčeg    Zavjetni kovčeg Sat610Sub 16 Feb - 20:16

ZAVJETNI KOVČEG

Zavjetni kovčeg 533px-Arche_alliance

Što je to Zavjetni kovceg ? Prema Bibliji, ta sveta relikvija Zavjetni kovceg, je zapravo velicanstvena drvena škrinja, obložena izvana i iznutra cistim zlatom, i koja sadrži dvije kamene ploce na kojima je bog zapisao Deset zapovijedi. Kovceg je napravio Mojsije od akacijinog drveta na gori Sinaj oko 1250 godine pr.Kr. prema Božjim uputama. Škrinja je dugacka 114cm, široka i visoka 69cm, ima težak zlatni poklopac na kojem se nalaze dva sjajna kerubina. Sa strane se nalaze zlatni kolutovi kroz koje su provucene motke koje su omogucavale povlaštenim nosacima da je nose na ramenima. Tako je nošena za vrijeme
seobe Izraelaca i tokom njihova lutanja pustinjom. Škrinja ocito nije sadržavala samo kamene ploce, jer kada su god Izraelci krenuli u bitke, iz kovcega se širila božanska energija koja je uništavala njihove neprijatelje. Nije uzalud opisana u Bibliji kao znak i pecat Božje prisutnosti na zemlji. Za vrijeme jednog sukoba, oteli su je Filistejci, ali je njihov uspjeh bio kratkotrajan, jer su ubrzo bili pokošeni strašnom kugom i tumorima.
Ubrzo nakon toga odustali su od svoga smrtonosnog plijena i poslali ga nazad
pricvršcenog u kolima koja su vukle dvije krave na granicu Beth shemesha, levijskoga grada na sjeveru Judeje. Tu su škrinju preuzeli Izraelci i odnjeli je u Kiriath-Jearim.
Dvadeset godina poslije, kralj David odnio ju je u Jeruzalem. Tu je 955 g.pr.Kr. kralj Solomon smjestio škrinju u svetu prostoriju nazvanu Najsvetije svetište, koja se nalazila u prvom Hramu koji je bio sagraden na planini Moriah samo za cuvanje tog cudesnog kovcega.


Zavjetni kovčeg F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Zavjetni kovčeg Empty
PočaljiNaslov: Re: Zavjetni kovčeg    Zavjetni kovčeg Sat610Sub 16 Feb - 20:22

ZAVJETNI KOVCEG – IZGUBLJENI KOVCEG

Zavjetni kovceg, velicanstvena drvena škrinja, obložena izvana i iznutra cistim zlatom, koja sadrži dvije kamene ploce na kojima je bog zapisao Deset zapovijedi smještena u svetoj prostoriji, svetištu koje se nalazilo u prvom Hramu sagradenom na planini Moriah, nestala je neposredno prije uništenja Hrama u kojem se godinama cuvala. Prema jednoj predaji, škrinju je ukrao Menelik, sin Solomona i kraljice Sabe i odnio je u mjesto koje je poslije nazvano Axum, u Etiopiji. Prema drugoj predaji, ubrzo nakon što su Babilonci 587. g.pr.Kr. razorili hram, kovceg je uzeo prorok Jeremia i sakrio ga u neotkrivenu pecinu u
okolici. Treca je mogucnost da je jednostavno bio uništen. Bez obzira koju teoriju uzeli kao istinitu, rezultat je isti, Zavjetni kovceg je sasvim nestao, barem što se tice zapisa.
Odjednom je postao izgubljeni kovceg i njegova je sudbina ostala skrivena tajna svim ucenjacima, a onda je došao Vendyl Jones !
U Martu 1992. godine, kao direktor Instituta za judejsko-kršcanska istraživanja u Texasu, Jones je proveo arheološka istraživanja na podrucju od okupirane Zapadne obale do poznatih pecina gdje su 1947. godine, otkriveni Svici s Mrtvog mora. Godine, 1952. iskopan je taj kontroverzni svitak nazvan Bakreni svitak. Taj svitak navodno sadrži popis mnogih svetih dragocjenosti koje su se prije nalazile u drugom Hramu u Jeruzalemu kojeg je sagradio Herod Veliki, a uništili su ga 70 godine. Rimljani pod vodstvom Titusa.
Bakreni svitak ukazivao je na dragocjenosti Hrama, te mjesta na kojima su ti predmeti sakriveni prije razaranja Hrama. Navodno je jedna od relikvija upravo Zavjetni kovceg.
Kako je kovceg stigao u drugi Hram ne zna se, ali ga je Jones i dalje uporno tražio, ohrabren svojim uspjehom tokom 1988. godine, kad je otkrio mali vrc za ulje koji je takodjer bio naveden u popisu. Do Maja, 1992. godine, zajedno sa svojom ekipom još se više približio cilju, kad su u jednoj od pecina iskopali nešto za što su vjerovali da je bila kadionica u Hramu. Sve se cinilo da vodi ka otkrivanju mitskog Zavjetnog kovcega.
No, Jonesu i njegovoj ekipi su potonule sve nade kada su im cetrnaest dana nakon otkrivanja kadionice, izraelske vlasti zabranile daljnja iskapanja i odbile produžiti dozvolu za nastavak istraživanja. Za takav postupak nije bio naveden nikakav razlog prekida radova, tako da su zasad svi Jonesovi pokušaji da pronade izgubljeni kovceg osujeceni i sprijeceni višom silom. Vendyl Jones koji je bio pocašcen i nadimkom "Indiana", sada taj isti nadimak s prijezirom odbija.


Zavjetni kovčeg Alejasfingiova


Zavjetni kovčeg F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Enigma

MODERATOR
MODERATOR

Enigma

Ženski
Poruka : 55658

Lokacija : misterija

Učlanjen : 29.03.2011


Zavjetni kovčeg Empty
PočaljiNaslov: Re: Zavjetni kovčeg    Zavjetni kovčeg Sat610Sub 16 Feb - 20:32

VELIKA TAJNA ZAVJETNOG KOVCEGA, GDJE JE ?

Zavjetni kovčeg Indy11

Dok je Vendyl "Indiana" Jones prekinut u svojim istraživanjima o lokaciji na kojoj se trenutno nalazi Zavjetni kovceg, koji sadrži dvije kamene ploce na kojima je bog zapisao Deset zapovijedi, a zanimljivo je što je u istom razdoblju kad je Jones tražio kovceg na Zapadnoj obali, drugi istraživac tvrdio da je taj isti kovceg vec pronašao, i to u Etiopiji.

U svojim djelima Znak i Pecat, te u Otisku bogova, britanski novinar Graham Hancock pripovjeda o svojemu mucnom traganju za Zavjetnim kovcegom, koje da je dovelo do Axuma, u skladu s Menelikovom teorijom o sudbini kovcega i što se s njime desilo nakon što ga je kralj Solomon cuvao u prvom Hramu. Hancockova istraživanja su ga uvjerila da Solomonov sin Menelik ipak nije ukrao kovceg. Umjesto toga, Hancock vjeruje da je kovceg zadržan u prvom Hramu sve do oko 650 g.pr.Kr. kad su ga svecenici odnijeli u novosagradeni židovski hram u Elephantin u Egiptu, zbog straha da bi ga mogao uništiti judejski kralj Manasseh, koji je bio poganin i štovao je idole. U Elephantinu je cuvan sve
do 410 g.pr.Kr kad je hram razoren. Na srecu, i tada je kovceg spašen i nosaci su da trceci odnijeli do jezera Tana u Etiopiji, odakle ga je 350 godine, kralj Ezana odnio na sjever do Axuma. Tamo je za njega bilo napravljeno posebno prebivalište, crkva Sv. Marije od Ciona. Kovceg je samo nekoliko puta premješten tokom srednjevjekovnih nemira dok je crkva bila uništena, ali je nakon njezine ponovne izgradnje stalno na istome mjestu. Ali zašto se onda smatra izgubljenim ? Kakva ga onda tajna okružuje ako se ne može vidjeti u sadašnjem boravištu ?
Kao što je Hancock naucio na teži nacin, odgovor na pitanje Zašto se ne smije vidjeti Zavjetni kovceg, to nije baš tako jednostavno kao što se cini. Svi tragovi vodili su ga do sadašnjeg prebivališta Zavjetnog kovcega, crkve Sv. Marije u Etiopiji. U vrijeme procesija kojima se slavi blagdan Timkat, kovceg se iznosi van prekriven pomno izradenim suknom. No stvar je u tome da to nije pravi Zavjetni kovceg vec duplikat. Kažu da je pravi kovceg stalno sakriven u keddusa keddusan, mjestu koje je isto što i židovima Najsvetije svetište, gdje baš nitko nema pristupa, osim jedne jedine osobe, cuvara kovcega.

Zavjetni kovčeg FELJTON_ocp_w380_h300

Samo znacenje kovcega, moc etiopske ortodoksne Crkve i državna vlast,
osiguravaju da nitko ne prekrši tu zabranu. Sve to skupa omogucuje jednom jedinom slatkorjecivom bradatom redovniku, sadašnjem cuvaru kovcega, da ucinkovito drži sve pod kontrolom i sprjecava svakoga, cak i vlastitog vladara, da gleda u znak i pecat Božje prisutnosti na zemlji. Kada redovnik umre, njegov nasljednik kojega ce odabrati na samrtnoj postelji, nastavit ce tu casnu tradiciju. Sam pokušaj neovlaštenog pogleda cak i samo na jednu od mnogih kopija kovcega, koje se cuvaju po drugim etiopskim hramovima, bio bi ispunjen poteškocama. Kad je Hancock htio krišom pogledati kopiju u Najsvetijem svetištu u gradu Gondaru, bio je suocen s osvetnicki raspoloženim i bijesnim
svecenicima koji su mu prijetili šakama i proglasili ga "jako zlim covjekom", naravno da nije ni pokušao po tom pitanju baciti pogled na pravi kovceg, jer tko zna što bi ga onda snašlo. Umjesto toga, zadovoljio se jednim od savjeta cuvara kovcega 1991. godine, koji se zvao Gebra Mikhail : "Vjerujem da je kovceg jako dobro opisan u Bibliji. Možete tamo procitati."
Sadašnje mjesto boravka Zavjetnog kovcega velika je tajna, kao i što je tajna i sam kovceg. Napokon, izravnao je planine, srušio zidove Jerihona i na mjestu ubio nesretnog pomagaca kralja Davida imenom Uzzah kad je stavio ruku na njega jer mu se ucinilo da ce pasti s volovske zaprege koja ga je vozila u Jeruzalem. Smatra se da je kovceg odgovoran i za strašne bolesti i veliki pomor Filistejaca nakon što su ga oteli Izraelcima.
Prema mišljenju suvremenih istražitelja, sve su to znakovi radijacijske bolesti. Postoji u stvari sedam teorija prema kojima je kovceg neka vrsta elektricne baterije, minijaturni nuklearni reaktor, cak i napredna tvornica hrane koja je proizvela hranu Izraelcima za vrijeme dugotrajnog lutanja pustinjom, u potrazi za obecanom zemljom.


Zavjetni kovčeg F58bac5ba8ea5be9d9aaad224ee63fcc
Nazad na vrh Ići dole
Akribijs

Član
Član

Akribijs

Muški
Poruka : 2

Učlanjen : 04.12.2022


Zavjetni kovčeg Empty
PočaljiNaslov: Re: Zavjetni kovčeg    Zavjetni kovčeg Sat610Ned 4 Dec - 11:02

A, šta da kažem? Iznenađen sam uslugama ovog foruma, zvuči vrlo napredno i suvremeno.
Slučajno sam nabasao na ovo mjesto. U stvari, pretraživao sam na Internetu nešto novo na temu tajne o ZAVJETNOM KOVČEGU. Zadivila me tema od korisnika "enigma", želim se povezati sa njim, imamo dosta zajedničkoga. Mada je napravio jedan bitan propust, uopće ne spominje proroka Jeremiju, on je po Bibliji imao posljednji kontakt sa Zavjetnim Kovčegom. Ne znam se još dobro snalaziti na ovom forumu, pa vas molim da mu prosljedite moje podatke uključujući i gmail.
Još nešto, vidim da pored postova stoje datumi objave ali ne i godine, pa mislim da to nije dobro jer postoje dobri forumu iz davnih godina koji su ipak pali u zaborav!
Lijep pozdrav, Akribija!
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Zavjetni kovčeg Empty
PočaljiNaslov: Re: Zavjetni kovčeg    Zavjetni kovčeg Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Zavjetni kovčeg
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Nauka :: Astronomija :: Misterije-