Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Istina o žaruljama - Opasnost plave svjetlosti

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Shadow

ADMIN
ADMIN

Shadow

Ženski
Poruka : 97443

Lokacija : U svom svetu..

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : Samo


Istina o žaruljama - Opasnost plave svjetlosti Empty
PočaljiNaslov: Istina o žaruljama - Opasnost plave svjetlosti   Istina o žaruljama - Opasnost plave svjetlosti Sat610Pet 1 Feb - 14:49

Istina o žaruljama - Opasnost plave svjetlosti

2001.g. je održana neobična rođendanska proslava u spomen žarulje koja svijetli 100 godina. Davne 1901.g. ručno rađena žarulja s ugljičnom žarnom niti je zasvijetlila prvi put u Livermoreu u Kaliforniji, te i dan danas svijetli u istom gradu u vatrogasnoj postaji pod budnom paskom Livermore-Pleasanton FD. Nazvana je The Centennial Light i službeno je priznata kao najstarija žarulja na svijetu (ove godine navršava 110 godina). Dan danas ova stara žarulja snage svega 4W i dalje svijetli. Postavljena je web-kamera koja je snima 24 sata. Ironično je da su se tijekom nekoliko godina već dvije web-kamere pokvarile, dok žarulja i dalje uporno svijetli.

Istina o žaruljama - Opasnost plave svjetlosti Stogodina

U kontekstu potrošačkog društva koje nemilosrdno kupuje nove proizvode dok 'zastarjele' proizvode gomila na deponijima, u kontekstu nove direktive Europske unije o postupnom ukidanju žarulja s žarnom niti do 2016.g., ova mala stogodišnja žarulja predstavlja prijetnju cijelom trulom ekonomskom konceptu koji danas vlada u svijetu, a ujedno predstavlja svjetionik nove budućnosti ljudske civilizacije koja će se temeljiti na održivoj proizvodnji u skladu s ograničenim zemljinim resursima i stvarnim ljudskim potrebama.

EU povlači s tržišta klasične žarulje, ali koje su "opasnosti" klasičnih žarulja?

Koje su opasnosti "štedljivih" žarulja za zdravlje? Koga pozvati kad se "štedljiva" žarulja razbije i što učiniti? Problem trovanja sa živom i dugoročnog zagađenja voda? Gdje odlagati "štedljive" žarulje? Ima li uštede? Je li javnost informirana o tome?


Slijede činjenice o "štedljivim" žaruljama o kojima nas nisu informirali.

Činjenice koje pokazuju da "štedljive" žarulje ustvari ne donose uštedu, te da su opasne za zdravlje, vode i okoliš, da je za njihovo odlaganje potrebna posebna regulacija te da su potrebne posebne mjere opreza ukoliko se oštete... o tome piše Nebojša Radivojević, međunarodno priznati stručnjak.

Istine i zablude o kompaktnim fluorescentnim izvorima kao alternativi klasičnim sijalicama

Povodom aktuelnog povlačenja klasičnih sijalica (inkadescentnih, tip „A“) sa tržišta zemalja Evropske unije, autor ovog rada osvrnuo se na javnosti manje poznate činjenice vezane za kompakt-fluorescentne sijalice, najčešće pominjane i predlagane za zamenu klasičnih sijalica sa užarenim vlaknom.

U daljem tekstu, pod pojmom “kompaktna fluo sijalica” (kompaktna fluorescentna sijalica) podrazumevaće se “štedljiva” sijalica sa integrisanim predspojnim uređajem i podnoškom E27 (ili E14), predviđena za zamenu klasičnih sijalica (inkadescentnih sijalica) sa užarenim vlaknom široko korišćenih u domaćinstvima, restoranima i hotelima.

Plan povlačenja inkadescentnih sijalica (klasičnih sijalica) sa tržišta zemalja EU:
01.09.2009. - Sve matirane klasične sijalice i bistre sijalice snaga iznad 80W


01.09.2010. - Bistre klasične sijalice snage iznad 65W

01.09.2011. - Bistre klasične sijalice snage iznad 45W

01.09.2012. - Bistre klasične sijalice snage iznad 7W

01.09.2016. - Sijalice energetske klase C (halogene “energy saver” sijalice)

Bazične činjenice:

Klimatske promene su evidentne.
Postoji realna potreba za smanjenjem individualne potrošnje električne energije, u cilju smanjenja globalne emisije CO2.
Fluorescentni izvori svetlosti energetski su efikasniji od inkadescentnih (lm/W).
Političari, proizvođači i trgovci stvaraju dogmu o kompakt-fluorescentnim sijalicama kao odličnoj alternativi klasičnim sijalicama.
Javnost nije dovoljno upoznata sa svim aspektima vezanim za upotrebu kompakt-fluorescentnih sijalica, odnosno ukupan energetski, ekološki i zdravstveni bilans njihovog korišćenja.

Resursi potrebni za proizvodnju i transport

Utrošak energije za proizvodnju "štedljive" kompaktne fluo sijalice je, prema različitim izvorima, od 6 do 40 puta veći nego za proizvodnju klasične sijalice.

Uzimajući u obzir masu i zapreminu "štedljivih" kompaktnih fluo sijalica, mnogostruko je veći utrošak energije (odnosno veća je emisija CO2) za njihov transport od proizvođača (najčešće u Kini) do prodajnih objekata širom sveta.

Proizvodnja kompaktnih fluo sijalica iziskuje daleko više materijalnih resursa.

Za proizvodnju klasične sijalice potrebni su samo:

Staklo - Lim - Bakar - Kalaj - Volfram
Svi sastojci su potpuno netoksični i jednostavno se recikliraju!

Za proizvodnju tipične kompakt-fluo sijalice ("štedljive sijalice") potrebni su:

Staklo - Lim - Bakar - Kalaj - Živa - Olovo - Antimon - Barijum - Arsen - Itrijum - Jedinjenja fosfora - Cink-berilijum-silikat - Kadmijum-bromid - Jedinjenja vanadijuma - Torijum - Plastika
Jačina svetlosti
Marketing proizvođača:

11W = 60W “Kompaktna fluo sijalica snage 11W ekvivalentna je klasičnoj sijalici snage 60W”

Činjenično stanje:

11W kompaktna fluo sijalica: 570-610 lm
60W klasična sijalica: 710 lm
Razlika u jačini svetlosti “ekvivalentnih” sijalica: 15-20%

Potrošnja električne energije
Sijalica sa užarenim vlaknom (klasična sijalica): 60W → 60VA.

S obzirom da je faktor snage standardne kompakt-fluorescentne sijalice znatno manji od jedinice (kreće se u rasponu 0,45-0,65), smanjenje potrošnje električne energije korišćenjem takve sijalice treba posmatrati u odnosu na prividnu snagu.

Tipični primeri:

Kompak-fluo sijalica nominalne snage 11W: 75mA x 230 V = 17,25 VA
Kompak-fluo sijalica nominalne snage 20 W: 175mA x 230V = 40,25 VA
Kompaktne fluo sijalice sa visokim faktorom snage (>0,90) su skuplje i nema razloga da se kupci opredeljuju za njih, obzirom da im to ne bi donelo dodatne uštede (privatni potrošači ne plaćaju reaktivnu energiju).

Kompaktne fluo sijalice “prljaju” distributivnu mrežu višim harmonicima. Prisustvo viših harmonika je nepovoljno i za distributivnu mrežu i za potrošače.

Mogućnost zamene klasičnih sijalica (inkadescentnih sijalica) s kompakt-fluorescentnim

Kompaktne fluo sijalice nisu prikladne za korišćenje u svetiljkama sa lošom ventilacijom (ugradne, nadgradne zatvorene: plafonjere, zidne svetiljke i sl., kao i neke poluotvorene svetiljke), zbog osetljivosti integrisane elektronike na visoke temperature. Može se okvirno računati da 50% svetiljki u domaćinstvima nije prikladno za kompaktne fluo sijalice, te zabrana inkadescentnih sijalica iziskuje dodatne troškove kupovine novih svetiljki.

Kompakt-fluo sijalice dostižu maksimalni svetlosni fluks 30-60 sekundi nakon paljenja (može biti iritirajuće pri kratkim boravcima u prostoriji). Za razliku od kompakt-fluorescentnih, inkadescentne sijalice (klasične sijalice) su standardnih oblika i veličina.

Kvalitet svetlosti

Kvalitet svetlosti inkadescentih sijalica (klasičnih sijalica) superioran je u odnosu na sve ostale veštačke izvore svetlosti. Razlog tome leži u kontinualnom spektru, koji svetlost inkadescentnih izvora čini najpribližnijom sunčevoj svetlosti na koju je ljudsko oko adaptirano tokom miliona godina evolucije.

Nekontinualnost spektra kompaktnih fluo izvora ima za posledicu nemogućnost razlikovanja finijih nijansi boja. Indeks reprodukcije boja najkvalitetnijih fluo sijalica, iako nominalno visok (Ra=85), i dalje je neadekvatan u stambenim prostorima za duži boravak, zbog mogućeg stvaranja neprijatne atmosfere u prostoriji, izobličenja boje ljudske kože, boja materijala u enterijeru, hrane, odeće i sl.

Radni vek sijalica

Deklarisani radni vek kompakt-fluo sijalica (pri 50% otkaza) realan je samo u idealnim uslovima (2,7 časova rada dnevno, ciklusi od 60 minuta rada i 90 minuta isključenja, sijalica radi u idealnim uslovima /izvan svetiljke/ itd.)
U stvarnosti, više od 50% kompaktnih fluo sijalica renomiranih brendova otkaže pre isteka deklarisanog broja radnih sati, a kod sijalica jeftinih brendova radni vek je još kraći (u praksi svega 2-3.000 sati).
Česta paljenja i gašenja jeftinijih kompaktnih fluo sijalica značajno skraćuju njihov radni vek.
Instalacija kompaktnih fluo sijalica (kako jeftinih tako i renomiranih proizvođača) u slabo ventilirane svetiljke drastično skraćuje njihov radni vek.

Reciklaža

Troškovi reciklaže jedne kompaktnih fluo sijalica kreću se, prema različitim izvorima, od 0,30 do 1,00 evra.Reciklaža kompaktnih fluo sijalica nije ekonomski isplativa i vrši se samo u svrhu bezbednog odlaganja žive.

U velikoj većini zemalja u svetu nije realno očekivati mogućnost reciklaže kompaktnih fluo sijalica u skorijoj budućnosti, te će živa iz sijalica završavati na deponijama smeća, a odatle u podzemnim vodama, rečnim tokovima i, na kraju, u lancu ljudske ishrane.

Ovo može imati nesagledive posledice u slučaju omasovljenja korišćenja kompaktnih fluo izvora!

Pretpostavka za uspešnu reciklažu su disciplinovani konzumenti!

Uticaj na ljudsko zdravlje i prirodnu sredinu - Kompaktna fluo sijalica
Plava svetlost je bitna! Energetski skokovi u plavom delu (čak i toplo bele svetlosti) utiču na hormonski disbalans u ljudskom organizmu, obzirom da sekrecija melatonina i serotonina, hormona koji regulišu čovekov cirkadijalni ritam (noćno-dnevni biološki časovnik), zavisi od signala iz očnih receptora za plavu svetlost.

Melatonin ima onkostatični efekat, a njegova sekrecija se inhibira kada se u oku detektuje svetlost sa izraženom plavom spektralnom komponentom.

Jednostavnije rečeno, iako je noć, organizam dobija “poruku” da je dan, te pojačava lučenje “dnevnih” hormona (melatonina, kortizola – hormona stresa, itd).

Nekoliko studija sprovedeno je kako bi se potvrdila veza između rada u noćnim smenama (pod fluorescentnim svetlom) i povećane učestalosti pojave raka dojke kod žena. Studija sprovedena u Danskoj (J.Hansen, “Epidemiology” No. 12, pp. 74-77, 2001), kao i neke kasnije studije, dokazale su da žene koje u noćnim smenama imaju veću stopu oboljevanja od raka dojke (i do 30%!)

Indikativno je da su fluorescentni izvori, pogotovo neutralno i hladno bele svetlosti, problematični za učestalo korišćenje u domovima tokom večernjih i noćnih sati!

Odlaganje žive

Živa je izuzetno toksičan element, ali i tehnološki neizbežan sastojak svake kompakt-fluo sijalice u količinama do (dozvoljenih) 5 mg.

Kvalitetne sijalice renomiranih proizvođača sadrže manje žive (1-2 mg), ali su one značajno skuplje.

Realnost je da će se većina konzumenata, primoranih na kupovinu kompakt-fluo sijalica usled zabrane klasičnih sijalica, odlučivati za jeftinije varijante - sa većim sadržajem žive.

Argument pobornika kompakt fluo sijalica da se upotrebom klasičnih sijalica u atmosferu oslobađa više žive nego što je sadrži “ekvivalentna” kompakt-fluo sijalica nije relevantan, jer se sagorevanjem uglja u termoelektranama oslobađa elementarna živa.


Živa iz kompakt-fluorescentnih sijalica završava na deponijama smeća, gde se mikrobakterijskim procesima u metanskoj sredini sjedinjuje u metil-živu, daleko toksičniju od elementarne žive (100-1000 puta).

Monometil-živa sa deponija, pretežno putem podzemnih voda, ulazi u ekosistem i potom u ljudski lanac ishrane.

Šta preduzeti kada se kompaktna fluo sijalica razbije u stanu* (a što nije istaknuto na fabričkim pakovanjima)?

Otvoriti prozor i napustiti prostoriju. Provetravati 15 minuta.

Sakupiti staklene ostatke sijalice korišćenjem krutog papira ili kartona (nikako golim rukama obzirom da živa prodire kroz kožu).

Lepljivom trakom sakupiti male fragmente stakla.

Pod obrisati vlažnim papirom ili krpom.

Ukoliko se preostali ostaci usisavaju, kesu iz usisivača nakon čišćenja treba izvaditi.

Sve predmete upotrebljene za čišćenje, kao i kesu iz usisivača, treba odložiti u plastičnu kesu, i dobro je zatvoriti.

Odeću ili posteljinu na koje su pali delovi sijalice ne treba više upotrebljavati, već ih treba baciti.

* Uputstvo Agencije za zaštitu životne sredine S.A.D. (“U.S. Enviromental Protection Agency”) za odlaganje slomljenih kompaktnih fluo sijalica

5% električne energije utrošene u stanovima otpada na osvetljenje
Racionalnijim korišćenjem bojlera, klima uređaja, šporeta ili veš mašine može se ostvariti značajno veća ušteda električne energije (kao i smanjenje emisije CO2 u atmosferu) nego zamenom klasičnih sijalica kompakt-fluorescentnim!

Zaključak
Uzimajući u obzir ukupni energetski bilans proizvodnje, transporta, upotrebe i reciklaže kompaktnih fluo sijalica, da li je masovna upotreba kompaktnih fluo sijalica odgovor na problem globalnog zagrevanja? NE

Upotreba kompakt-fluorescentnih sijalica: Dnevne, radne i spavaće sobe: Nepreporučljivo

Stepeništa, hodnici, pomoćne prostorije, dežurna svetla: Preporučljivo (uz obavezujuću reciklažu sijalica).

Štedljive alternative Halogene sijalice klase “C”


Radni vek 2.000 sati.

30% efikasnije od klasičnih sijalica.

Kontinualan spektar!

LED sijalice za podnoške E27 i E14

(npr. OSRAM Parathom) Radni vek 25.000 sati.

Ne sadrže živu, nema UV i IR zračenja.

Najštedljivija sijalica je ugašena sijalica!


Literatura:

Glühlampenlicht und Gesundheit. Publikacija LICHT 11-12/2007, Wunsch Alexander
Phasing-out incadescents – Publikacija PLD br. 61, 07/08 2008, Gad Giladi
Spectral sensitivity od the Cyrcadian system – Mariana Figueriro, John Bulough - Lighting research center, Rensealler Polytechnic Institute, Troy, NY
U.S. Department of Energy / U.S. Enviromental Protection Agency – Broken CFLs clean-up and disposal guidelines
“Action spectrum for melatonin, regulation in humans: evidence for a novel circadian photoreceptor regulation in humans: evidence for a novel”, BRAINARD G C, HANIFIN J P, GREESON J M, BYRNE B, GLICKMAN G, GERNER E & ROLLAG M D: circadian photoreceptor, J. Neuroscience. 21, pp. 6405-6412, 2001
“Increased breast cancer risk among women who work predominantly at night”, HANSEN J., Epidemiology 12, pp. 74-77, 2001
“Änderungen des Hormongehaltes der Hypophyse mit dem Wechsel von Licht und Dunkelheit”, JORES A., Klin. Wschr. 14, 1713, 1935b.


Autor: Nebojša Radivojević, Savetovanje „Osvetljenje 2009”


newsmart.me


Istina o žaruljama - Opasnost plave svjetlosti Haoss10
Nazad na vrh Ići dole
 
Istina o žaruljama - Opasnost plave svjetlosti
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Nevjerovatno otkriće o ljudima koji imaju plave oči: da li je ovo moguće!?
» Opasnost od mobitela.
» OPASNOST NA WhatsApp-u!
» Opasnost od kucne hemije
» Putevi prohodni,opasnost poledica
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Aktuelnosti :: Zanimljivosti-