Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebook


Delite | 
 

 Jednorog

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

Abu Dabi

Muški
Poruka : 130837

Učlanjen : 07.04.2011


Jednorog Empty
PočaljiNaslov: Jednorog   Jednorog Sat610Sre 2 Jan - 1:37

Jednorog

Jednorog 5a303595a0985accc7fa1f60212d0f8f

Bijaše to bijeli jednorog, velik kao moj konj, ali mu je korak bio lakši i duži. Nad čelom mu je lebdjela svilenkasta griva, u hodu su mu krznom prolazili blistavi drhtaji, a gusti se rep raspušteno vijorio. Cijelo mu je tijelo isijavalo bjeličastu svjetlost; iz kopita bi mu katkad poletjele iskre. Galopirao je kao da želi visoko uznijeti strašni rog…” Bertrand d’Astorg, Mit o gospi s jednorogom, 1963.

Svojim maštovitim opisom Bertrand d’Astorg predstavlja jednoroga kao lik iz bajke, no u povijesnim zabilješkama jednorog je opisivan na različite, uglavnom realističnije načine. Neki ga opisuju kao konja s rogom, zvijer nalik nosorogu, magarcu s rogom, pojavi nalik jarcu, jelenu, a ponekad čudnovatom spoju svih navedenih životinja. Jedino što je zajedničko svim tim opisima jedan je rog koji izrasta iz čeone kosti.

Jednorog je stoljećima bio predmet zanimanja, nagađanja i divljenja, kako na zapadu, tako na istoku, a kao rezultat toga oko jednoroga su izrasle legende koje su ga učinile široko prepoznatljivom i bezvremenom pojavom. Čini se, ipak, da je jednorog najveću pažnju uživao za vrijeme srednjeg vijeka, kada su nastale nebrojene priče i simbolička tumačenja vezana uz njegovu pojavu. Pronašao je tada jednorog svoje mjesto na slikama i tapiserijama u koje je utkana kršćanska alegorija o jednorogu i Kristu.

Također je postao moćan simbol u heraldici, gdje predstavlja “savršenog viteza visokog roda“, a njegov se lik i danas nalazi na britanskom kraljevskom grbu. Snažno je prisutan i u alkemiji, simbolizirajući “Spiritus Mercurius”, onoga koji povezuje duhovni i fizički svijet.

Razlog više opčinjenosti jednorogom bilo je prošireno vjerovanje toga vremena da njegov rog ima magičnu moć ozdravljenja.

Jednorog na zapadu


Aristotel u jednom svom kratkom, ali nedvosmislenom izvještaju spominje jednoroga: “Postoje životinje koje imaju samo jedan rog; na primjer, nosorog koji ima rascijepljen papak, i indijski magarac čiji je papak cio. Ova stvorenja na sredini glave imaju rog“. Aristotel, međutim, ne navodi magične moći koje su se pripisivale jednorogovom rogu.

Julije Cezar bilježi da u šumama Germanije postoji životinja sa samo jednim rogom: “Nema čovjeka koji bi ikad stigao na kraj te šume, pa makar putovao i šezdeset dana. Poznato je da ondje žive mnoge divlje životinje, drugdje nepoznate, a neke se jako razlikuju od ostalih iz životinjskog svijeta te ih vrijedi spomenuti… Postoji vol sličan jelenu, kojem nasred čela, između ušiju, raste samo jedan rog, veći i ravniji od rogova koje poznajemo.

Jednoroga se također spominje u više navrata i u Starom Zavjetu: Knjiga brojeva 23:22, Zakoni ponovljeni 33:17, Psalmi 22:21, 29:56, 92:10, Izaija 34:7, Job 39:9-12, itd.

Jedna legenda kaže da je jednorog prvi dobio ime kad je Jahve rekao Adamu da svim životinjama nadjene ime. Kasnije, kada su Adam i Eva protjerani iz raja, Bog je jednorogu dao mogućnost da ili ostane u raju zemaljskom ili da prati prognane. Jednorog je izabrao ovo drugo, te je zbog svoje samilosti, čistoće i plemenitosti za sva vremena zavrijedio posebno mjesto među ljudima.

Početkom II. stoljeća, jednorog je s Tertulijanom postao simbol Krista:Ova životinja simbolizira Krista, a njegov jedini rog predstavlja Kristov križ.” Sveti Bazilije (330.-379.), jedan od otaca Istočne crkve, spominje da rog u spisima predstavlja simbol slave, moći i spasenja, te kaže: “Krist je Božja Moć, zbog čega ga na zemlji nazivaju jednorogom, jer ima samo jedan rog, što predstavlja moć koju on dijeli s Ocem.” Različiti kršćanski teolozi i filozofi njegov rog posred čela tumačili su i kao riječ Božju, božansko otkrivenje, Božji mač, zraku Sunca, odnosno, duhovnu moć koja zrači iz njegova roga zbog osobite povezanosti s Bogom.

Jednorog na Dalekom istoku

Stara kineska legenda kaže da je Konfucijeva majka srela u šumi jednoroga koji joj je, naslonivši glavu na njeno krilo, dao pločicu od žada. Na pločici je bio urezan natpis koji joj je nagovijestio da će na svijet donijeti kralja bez prijestolja. Za devet mjeseci rodilo se dijete po imenu Kung-Fu-tze, na Zapadu poznat kao Konfucije, koji je zaista bio jedna od najvažnijih ličnosti epohe; nikada nije vladao, iako je u više navrata bio ministar. Na kraju njegova života Ki-lin se ukazao Konfuciju koji je shvatio da je stigao do kraja. I doista, umro je tjedan dana kasnije.

U Japanu se jednorog pojavljuje kao kirin ili sin-you. Prvi je nalik kineskom K’i-linu, a sin-you nalikuje lavu s jednim rogom na čelu. Obdaren je sposobnošću razlučivanja dobra od zla.

Jednorog – mit ili davna zbilja?

Zanimanje za jednoroga počinje opadati rađanjem znanstvene misli. Naime, drevni je čovjek vjerovao u postojanje jednoroga, stoga nije ni pokušavao dokazati njegovo postojanje, pronaći ga. Kad se njegovo postojanje nije moglo znanstveno dokazati, vjerovanje koje se održalo tisućama godina počelo se gubiti. Tome je pridonijelo otkriće danskog zoologa Olea Wurma koji je 1638. godine utvrdio da su rogovi “jednoroga” ustvari kljove jedne vrste arktičkog ***** (Monodon Monoceros). Jednorog je konačno uvršten u popis “mitskih životinja” i od tada se jedino može naći u pričama kao izmišljeni lik.
Postoje raznorodni pokušaji tumačenja zagonetke jednoroga, pa tako profesor Odell Shepard, upućujući na postojanje jednoroga u nekoj nama nedohvatnoj dimenziji, šezdesetih godina prošlog stoljeća piše:

Čovjek srednjeg vijeka koji je vjerovao u postojanje jednoroga nije bio manje inteligentan od nas; njegova je inteligencija bila usmjerena u drugom pravcu… Da bi pronašli jednoroga kojeg spominju drevni, moramo zaboraviti ono što smo naučili; moramo svijet gledati drugim očima. Jedino ćemo tada pronaći jednoroga.

Novi val zaljubljenika u jednoroga vjeruje da je on potražio nova obzorja koja više odgovaraju njegovoj suptilnoj prirodi. Po njima jednorog još uvijek postoji, ali ga mogu vidjeti samo oni koje odlikuje izuzetna krepost i čistoća srca… Sve to samo doprinosi magličastom ozračju koje prati jednoroga.

Zbog njegove sveopće prisutnosti C.G. Jung ga uzdiže na razinu arhetipa i kaže da proizlazi “iz jednog izvora – našeg kolektivnog nesvjesnog“, te ustvrđuje da je jednorog izraz naše kolektivne težnje za nepoznatim i nedostižnim, nalik potrazi za svetim Gralom.

Iako je postojanje jednoroga upitno, neupitan je njegov arhetipski lik koji se, više nego bilo koja druga životinja, suptilno provlači od davne nam prošlosti do današnjih dana kroz mitove, legende i priče mnogih naroda. Njegova sve učestalija prisutnost u suvremenoj književnosti i popularnoj umjetnosti govori da se jednorog vraća kao simbol povezanosti s duhovnom dimenzijom, a to je ono što čovjeku današnjice u njegovoj jurnjavi za novim i boljim u materijalnom smislu sve više izmiče. (Nova Akropola).

(Net)
love
Nazad na vrh Ići dole
Ivkic

  

Ivkic

Muški
Poruka : 16426

Godina : 36

Lokacija : Negde u Srbiji

Učlanjen : 05.09.2012


Jednorog Empty
PočaljiNaslov: Re: Jednorog   Jednorog Sat610Ned 3 Nov - 12:40

Према митологији, једнорог је бели коњ са рогом на челу, чим телом тече сребрна крв. Верује се да ће онај ко убије то величантвено биће и пије његову крв, бити заувек проклет. Осим тога, верује се да његова крв спашава човека на самрти, али спашена особа је тада осуђена на проклетство полуживота. Прах направљен од његовог рога сматра се чудотворним леком за све болести. О његовом постојању нема материјалних доказа, будући да су наводни једнорогови рогови заправо издужени предњи зуб нарвала, ретке врсте морских сисара.

Једнорогов изглед је раније многим природњацима изгледао сасвим могућ; бело или жуто крзно, витко мишићаво тело, кратка разиграна грива, брзина покрета и оно најистакнутије, бели, велики уврнути рог који расте изнад његових очију. Доживљавало га се као елегантну животињу лаганог хода, витког тела, дуге гриве, поносно наглашеног врата и племенитих крупних очију.О једнорогу се пише већ више од 3000 година. Аутори су најчешће људи здравственог и друштвеног угледа којима би се требало веровати. У њиховим очима једнорог је заиста постојао. Године 1905. словачки радници су, прокопавајући окно у једном руднику, открили животињске костуре, а претпостављало се да су то били остаци легендарног једнорога, али истраживања су се настављала. Докази постојања једнорога више се нису нашла.
Сматра се како само нежна девица може умирити несташну нарав једнорога.

Jednorog Unicorn-fantasy-30995379-1280-1024
Jednorog Awesome-unicorn
Jednorog I6xz8Jk
Jednorog Uy0JXu8
Jednorog Moderator
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74960

Učlanjen : 06.06.2011


Jednorog Empty
PočaljiNaslov: Re: Jednorog   Jednorog Sat610Sub 30 Avg - 16:55

Jednorog


Jednorog 062a410b60146cb7fa42de223c8ffb23

O jednorogu se piše više od 3000 godina. Spominje se u knjigama, bajkama i filmovima. Prema mitologiji jednorog je beli konj sa rogom na čelu, čijim telom teče srebrna krv. Veruje se da će onaj ko ubije ovo veličantveno biće i pije njegovu krv, biti zauvek proklet. Takođe se veruje da njegova krv spašava čoveka na samrti, ali spašena osoba je tada osuđena na prokletstvo poluživota.

U bilo kojoj legendi simbolika jednoroga je izuzetno jaka. U Kini je više sličniji zmaju nego konju. Njegova prisutnost je znak proročanstva. Zato mu je Istok posvetio i praznik sredinom jeseni, jer se smatra da je jednorog simbol kiše i plodnosti. U starim muslimanskim manuskriptama jednorog je povezan sa Lotosom, simbolom čistoće. Sa početka hršćanstva na Zapadu, rog jednoroga je simbolizovao Božiji mač. Srednjevekovni vitezovi i plemići često su imali jednoroga za simbol na svojim grbovima, dok je za alhemičare jednorog bio simbol hermafroditizma. U nordijskoj mitologiji sam Odin jahao je na jednorogu, a to je predstavljalo njegovu božansku veličinu i integritet.

Jednorog je prelepi, snežnobeli konj sa spiralnim rogom na čelu. Snažnog tela, vitak i hitar, ali nepoverljiv, pa mu je nemoguće prići. Jednorozi žive u dubokim zelenim šumama u blizini nekog jezera u kojem se ogledaju. Žive usamljeničkim životom, a hrane se nežnim lišćem. Imaju izuzetno snažna kopita koja im omogućavaju prelaziti daleke puteve. Jednorozi čuvaju ulaz u vilinsko kraljevstvo i druže se samo sa dobrim bićima poput vila i vilenjaka. Samo ljude dobra srca jednorozi će pustiti kroz dvor, a njihova pronicljivost u pogledu nečijih mana je tako jaka da on jednim udarcem svog kopita može usmrtiti osobu za koju oseti da je nekome učinila zlo. Iako su besmrtni, imaju svoje neprijatelje i mogu biti ubijeni. Zmajevi, harpije i himere su bića koja žele njihovu smrt.

MIT O JEDNOROGU

Jednorog je mitska zivotinja koja je inspirisala dobar broj filmova, knjiga i bajki. Njega obozavaju i plase ga se u isto vreme. Njegova boja varira vec prema legendama. Vecinom je predstavljen kao beo, sto je simbol cistote. Njegov rog ima mnogobrojna znacenja: cesto se poredi sa rogom Narvala(vrsta mitskog *****) zbog njegove sposobnosti da leci. Ovaj rog takodje predstavlja svetost, hrabrost i nevinost. cbog ovoga su mnogobrojni vitezovi i vlastelini Srednjeg veka stavljali simbol jednoroga na svojim grbovima. Njegova kopita su izuzetno snazna sto mu omogucava dugacke puteve, cak i mogucnost da predje cak i neprevazilazecu prepreku.

Simbolizam jednoroga

Jednorog je simbol moci, cistote i nevinosti. O njemu je pisano u Kini, gde je bio predstavljen kao zmaj, zivotinja koju su obozavali i vezivali za azijsko kraljevstvo. Njegova prisutnost je znak prorocanstva. Prica se da je njegova neverovatna percepcija necijih mana toliko jaka, da je on u stanju da jednim udarcem svog kopita usmrti osobu koja je ucinila zlo drugome. Na dalekom istoku posvecen mu je praznik tokom sredine jeseni jer je za stanovnistvo jednorog simbol kise i plodnosti, za razliku od Sunca koji je simbol suse. Na zapadu, na pocetku hriscanske ere, rog jednoroga je simbolizovao Boziji mac, bozanska penetracija u osobu. U hriscanskoj ikonografiji prestavljen je kao Devica. U stvari, rog se poredio sa muskim seksualnim organom i simbolizovao je duhovnu plodnost i u isto vreme i fizicku nevinost. To nas podseca na oplodnju Device od strane Svetog Duha. Alhemicari su u jednorogu videli hermafroditizam. Plementi Vitezovi koji su isli u krstaske ratove u jednorogu su videli nevinost i odanost, sto im je omogucavalo da u boj krecu mirne duse. Mogu se naci delovi rukopisa o jednorogu u muslimanskim manuskriptima, kod kojih je on predstavljao povezanost sa Lotosom, simbolom cistote. U skandinavskoj tradiciji, kaze se da je bog svih bogova, Odin jahao konja koji je imao rog na glavi, sto je predstavljalo velicinu i integritet Bogova.

Šumski jednorog

Ovaj jednorog ima belu dlaku i jedan ceoni rog, a kopite su mu tvrde kao dijamant. Oci duboko plave do svetle, a griva duga i bela. Šumski jednorog se brine o prirodi koja ga okruzuje na sumovitom prostoru oko 400 kvadratnih kilometara. Zivi ceo svoj zivot samo sa jednim partnerom kome ostaje veran do smrti. Šumski jednorog postaje nevidljiv i ne moze se videti, ali se cesto nalazi iza nas, skriven u lugu cekajuci da nas kazni zato sto ne postujemo prirodu i zivotinje koje u njoj zive.

Ali jednorog

Ova vrsta jednoroga podseca na šumskog, ali je njegov rog čvornovat, izuvijan i svetlo braon boje. On se skriva u starim šumama u kojima drveće ima u proseku petstotina godina.

Piro jednorog

Tamnocrvene je dlake, svetlucavih crvenih ociju, a njegova griva lici na vatrene plamenove. Piro jednorog je jedan od tri zloce u svetu jednoroga. Sposoban je da ispljuje dug, tanak oganj i sprži sve što je u njegovoj blizini. Živi u podzemnim hodnicima i pećinama koji se nalaze na 100 metara dubine.

Jednorog 3c4726225d5201432314e7a2f4a7c949

Crni jednorog

Najgrozniji i najopasniji od svih jednoroga. Potpuno je crn. Njegova kopita su usijana. Ima dva reda zuba ostrih kao brijač. On je mesozder. civi nocu i ne podnosi svetlo dana. Jednim udarcem roga moze ubiti jer ima sposobnost da svojim dodirom otruje osobu. Zivi u okamenjenim šumama.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jednorog 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

katarina

Ženski
Poruka : 74960

Učlanjen : 06.06.2011


Jednorog Empty
PočaljiNaslov: Re: Jednorog   Jednorog Sat610Sub 30 Avg - 16:58

Jednorog-cilas

On živi u najsuvljim pustinjama. Njegova dlaka je bledo braon boje. Griva i oci su tamno braon. Putuje u krdima. U stanju je da nestane na izvesno vreme kako bi se sklonio od grabljivaca i da se odmori. Poseduje talenat za telepatiju, sto mu omogucava da stvori mentalnu barijeru kako bi upozorio druga krda o svom prisustvu.

Jednorog iz bajke

Jednorog Unicorn-of-the-rainbow-carol-cavalaris

O njemu se prakticno nista ne zna jer on poseduje sposobnost da se stopi sa prirodom zahvaljujuci svojoj zelenoj kozi. On brani svoju teriotoriju kao i sumski jednorog, ali je vise cuvar naroda iz bajki. Njegov rog je mocna amajlija. Ovo je jedan od najmanjih jednoroga koji svakih 100 godina gubi rog da bi ponovo izrastao.

Krio jednorog

Poslednji iz vrste zlih jednoroga. zivi u arktickim predelima. Bele je boje. Njegova griva lici na gomilu ledenih kockica a rog lici na veliki kristalni stalaktit. Jede sve sto moze da nadje ili ubija. Napada svakog ko se nadje u njegovoj blizini. Moze da bljune gomilu ledenih kockica kako bi unakazio necije lice. Provodi samo jedan dan sa partnerom i cesto celog zivota ostaje usamljenik.

Kroma jednorog

Ovaj jednorog je prekriven raznobojnim tackama. civi u ravnicama gde vlada toplija klima. Ima samo jednog partnera tokom zivota i zauvek ostaje u porodici. Nema odredjenu teritoriju na kojoj se krece, ali je uvek u okviru grupa krola jednoroga. Sposoban je da stvori iluzije i iz svog roga izbaci paralizujuci zrak kako bi nekog zaslepeo. Nikog ne napada, cuva prirodu i svoje male.

Morski jednorog

On ima glavu, prsa i unutrasnje noge kao jednorog, ali rep delfina. Telo mu je prekriveno krljustima. Zivi u morima visokog saliniteta na dubini od 50 metara. Prica se da je on uzeo izgled danasnjeg nilskog konja.

Unisus

Unisus je krilati jednorog. Isti je kao sumski jednorog osim sto ima krila na slabinama. Oni je spoj sumskog jednoroga i Pegaza, krilatog konja. Nije sisar jer nosi, uglavnom, jaja jednom u toku deset godina (mada se mnogi ne ispile). Ovaj jednorog je travojed.

Zebra jednorog

Zebra jednorog zivi u ekvatorijalnim savanama. Lici na zebru ali ima mnogo nezniju muskulaturu. Njegov rog je identican njegovoj dlaci: na grudima je pola crna pola bela. Zivi u krdima koje predvodi jedan pastuv. Ovaj jednorog je nomad.


astrodream
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta Jednorog 2294901356
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85780

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Jednorog Empty
PočaljiNaslov: Re: Jednorog   Jednorog Sat610Pet 27 Feb - 23:26

Jednorog

Jednorog B1fc9fc1799b1843a53404a2467c3364

Mitska basnoslovna životinja istoka i zapada. Legendarno čudovište koje uglavnom sliči na bijelog konja, a ponekad i na neku drugu životinju s jednim rogom na čelu (poznati su jednorogi magarci, koze, ribe, zmajevi, skarabeji i sl.). Najčešće je prikazan kao stvorenje s konjskim tijelom, jelenskim nogama i velikim rogom koji mu izrasta iz čeone kosti. Predanja kažu da jednorozi obitavaju u pustinjama ili planinama i da se kriju u dubokim i mračnim pećinama.
Jednorog 4285547593


Jednorog 2lwq2yh


Jednorog 4285547593
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85780

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Jednorog Empty
PočaljiNaslov: Re: Jednorog   Jednorog Sat610Pet 27 Feb - 23:27

Motiv jednoroga poznat je već u umjetnosti stare Mezopotamije, te u drevnim mitovima Indije i Kine. Prema Talmudu, židovskoj svetoj knjizi, jednorog je preživio opći potop tako što je bio izvana privezan za korablju jer u nju nije mogao stati zbog svoje ogromne tjelesne veličine. Židovska predaja spominje i borbu lava i jednoroga. U toj borbi jednorog goni lava prema nekom stablu u namjeri da ga probode, pri tom pokušaju lav se izmakne, a jednorog se svom silinom zabije rogom u stablo iz kojeg se više ne može izvući, pa ostaje zarobljen. Lav to koristi i ubija ga, no ponekad se dogodi i suprotno.

Jednorog 9195d9b40e6ebde9418e167b4effe16d

Najraniji spomen jednoroga (grč. monokerōs, lat. unicornis) u grčkoj literaturi daje povjesničar Ktezije (oko 400. pr.n.e.), opisujući životinju sličnu konju, bijele boje tijela, crveno-ljubičaste glave i plavih očiju, na čijem čelu se nalazi jedan rog koji je pri dnu bijel, u sredini crn i na vrhu crveno obojen. Ktezije nadalje tvrdi da je taj rog ljekovit, te da će onaj tko pije iz njega biti zaštićen od trovanja i raznih bolesti. Međutim, pretpostavlja se da je Ktezije, samo na osebujan način, opisao indijskog nosoroga. Claudius Aelianus, rimski retoričar i pisac (oko 170–235 n.e.) u svom zoološkom priručniku De natura animalium, navodi da jednorog obitava u nepristupačnim planinskim područjima Indije, te da se njegova mladunčad lovi u divljini kako bi se iznosila pred kralja u vrijeme posebnih svečanosti. Jednorog se opisuje kao životinja veličine konja, žutosmeđe dlake, sa grivom na vratu, nogama poput slona, kozjim repom i crnim rogom na glavi. Nadalje se kaže da je veoma brz, snažan i neukrotiv. Moguće da Aelianus isto kao i Ktezije opisuje indijskog nosoroga iako su mnoge navedene karakteristike nespojive s njim.
Jednorog 4285547593


Jednorog 2lwq2yh


Jednorog 4285547593
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85780

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Jednorog Empty
PočaljiNaslov: Re: Jednorog   Jednorog Sat610Pet 27 Feb - 23:32

Monstruozan opis jednoroga donosi Plinije u Naturalis historia (c. 77. n.e.), tamo on kaže da se radi o biću konjskog tijela, slonovskih nogu i veprovog repa. Još jedan rimski autor, Julius Solinus, daje vrlo impresivan i pomalo zastrašujuć opis jednoroga. On govori da je jednorog najgroznije od svih čudovišta – konjskog trupa, slonovskih nogu, svinjskog repa, jelenske glave i dugačkog roga koji mu izrasta posred čela. Sve što gurne rogom vrlo lako probije. Ubiti ga se može, ali uhvatiti živog, nikada. U starogrčkom bestijariju poznatijem kao Physiologus (2. st. n.e.), jednorog je predstavljen kao snažna i divlja životinja koju može ukrotiti jedino djevica grijući ga ljubavlju u svom krilu.

Jednorog 1b9d035b7bcbfc66db1fe209d69fe40a

Srednjovjekovni pisci tumače ga kao alegoriju Krista, a njegov rog kao protuotrov simbolizira Kristovu moć uništavanja grijeha. Legenda o jednorogovom rubinu koji ima ljekovita svojstva, a leži ispod njegovog roga, ispričana je u Parzifalu Wolframa von Eschenbacha. Već u sumerskoj, a kasnije i u grčko-rimskoj tradiciji jednorog se veže uz lunarni, ženski princip, stoga jednorog utjelovljuje vrline kao što su čednost, djevičanstvo, 'čistoću', duhovnu snagu i sl. Također je i amblem djevice Marije.

Jednorog A+Virgin+with+a+Unicorn%252C+c.+1604%25E2%2580%259305%252C+fresco+in+Palazzo+Farnese%252C+Rome

Djevica i jednorog, c. 1604/05., freska u Palazzo Farnese, Rim
Jednorog 4285547593


Jednorog 2lwq2yh


Jednorog 4285547593
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85780

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Jednorog Empty
PočaljiNaslov: Re: Jednorog   Jednorog Sat610Pet 27 Feb - 23:33

Jednorog A391949228e84cc12e89347d91a912ff


U alkemiji jednorog je simbol Merkura i njegove dvostruke naravi, ali se javlja i kao simbol duha. Ambivalentnu narav alkemijskog Merkura preciznije oslikava motiv djevice i jednoroga gdje djevica predstavlja njegovu žensku, pasivnu stranu, a jednorog onu mušku i aktivnu. Posebno mjesto u alkemijskoj simbolici pripada lavu i jednorogu koji možda najbolje simboliziraju suprotnosti i njihovu borbu u Merkuru. Dok je lav muški i solarni princip, jednorog je ženski i lunarni. Svi parovi suprotnosti usporedivi su sa lavom i jednorogom kao alkemističkim simbolima. (aktivno–pasivno, toplo–hladno, suho–vlažno itd.).
Jednorog 4285547593


Jednorog 2lwq2yh


Jednorog 4285547593
Nazad na vrh Ići dole
wild filly

ADMIN
ADMIN

wild filly

Ženski
Poruka : 85780

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


Jednorog Empty
PočaljiNaslov: Re: Jednorog   Jednorog Sat610Pet 27 Feb - 23:35

Jednorog Mother+Goose+-+Lion+&+Unicorn

Lav i jednorog u dječjoj pjesmici


U alkemiji jednorog je simbol Merkura i njegove dvostruke naravi, ali se javlja i kao simbol duha. Ambivalentnu narav alkemijskog Merkura preciznije oslikava motiv djevice i jednoroga gdje djevica predstavlja njegovu žensku, pasivnu stranu, a jednorog onu mušku i aktivnu. Posebno mjesto u alkemijskoj simbolici pripada lavu i jednorogu koji možda najbolje simboliziraju suprotnosti i njihovu borbu u Merkuru. Dok je lav muški i solarni princip, jednorog je ženski i lunarni. Svi parovi suprotnosti usporedivi su sa lavom i jednorogom kao alkemističkim simbolima. (aktivno–pasivno, toplo–hladno, suho–vlažno itd.).

Jednorog Royal_Coat_of_Arms_of_the_United_Kingdom

Grb Ujedinjenog Kraljevstva

U heraldici su lav i jednorog amblemi britanske kraljevske krune i nalaze se u grbu Ujedinjenog Kraljevstva. Lav simbolizira Englesku, a jednorog Škotsku. Njihova vječita borba, koja je na šaljiv način opisana i u dječjoj pjesmici 'Lion and the Unicorn' aludira na staro rivalstvo između Engleza i Škota.


Teško je precizno utvrditi, gdje, kada i kako je stvorena legenda o jednorogu, ali je sigurno da se javlja već u ranoj mitologiji mnogih starih civilizacija. Moguće da je priča o neobičnom jednorogom stvorenju nastala pogrešnim uočavanjem i opisom neke poznate vrste preživača. Tako se neka dvoroga životinja u mašti drevnih pisaca mogla 'pretvoriti' u fantastično biće s jednim rogom koje je kroz nadolazeće vjekove, prenošenjem netočnih informacija, postepeno zadobijalo i natprirodna svojstva ulazeći u mitove i predanja. Npr. oryx, antilopa dugih, vitkih rogova, čije vrste žive u sušnim predjelima Afrike i na arapskom poluotoku, može sa velike udaljenosti promatraču izgledati kao jednoroga životinja. Postoji teorija koja objašnjava pojavu jednorožnosti kod inače dvorogih životinja pojavom specifičnih genskih mutacija i na taj način nastoji rasvjetliti legendu o jednorogu. Jedina stvarna životinjska vrsta koja doista ima dugačak 'rog' na glavi, a koji uvelike podsjeća na rog mitskog jednoroga, je kit narval (Monodon monoceros) koji živi u rijekama i uz morske obale arktičkog područja.

Jednorog Jan+Jonston+-+Historia+Naturalis+de+Quadrupedibus,+Amsterdam,+1652

Različite vrste jednoroga prema Historia Naturalis de Quadrupedibus, Jan Jonston,1652.

mundusmirabilis
Jednorog 4285547593


Jednorog 2lwq2yh


Jednorog 4285547593
Nazad na vrh Ići dole
Unforgettable

Master
Master

Unforgettable

Ženski
Poruka : 8343

Godina : 32

Lokacija : Na dlanu.

Učlanjen : 12.09.2017

Raspoloženje : Do neba.


Jednorog Empty
PočaljiNaslov: Re: Jednorog   Jednorog Sat610Sre 15 Avg - 14:15Ako je ovo Jednorog, ja sam Kleopatra happy
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
Jednorog Empty
PočaljiNaslov: Re: Jednorog   Jednorog Sat610

Nazad na vrh Ići dole
 
Jednorog
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Nauka :: Astronomija :: Misterije-