Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 Shirley MacLaine

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
wild filly

ADMIN
ADMIN

avatar

Ženski
Poruka : 85808

Lokacija : divljina

Učlanjen : 28.03.2011

Raspoloženje : uvek extra


PočaljiNaslov: Shirley MacLaine   Čet 22 Nov - 21:16

Shirley MacLaine



Shirley MacLaine ( Richmond, SAD, 24. travnja 1934. - ), pravim imenom Shirley MacLean Beaty, je američka glumica. Warren Beatty je njen mlađi brat

Mlade godine



MacLaine se rodila u Richmondu u američkoj saveznoj državi Virginiji kao dijete Ira Owensa Beatya, engleskog podrijetla, i njegove supruge Kathlyn, kanadske majke irskog podrijetla. Ime Shirley je dobila po slavnoj Shirley Temple. Jako je volila balet kojeg je vježbala od svoje treće godine. Nakon završetka srednje škole, u kojoj je bila navijačica, se je preselila u New York kako bi postala glumica na Broadwayu. San joj se ostvario kada je zamijenila glumicu Carol Haney u mjuziklu “The Pajama Game”. Tijekom jedne izvedbe predstave je u publici sjedio i redatelj i producent Hal B. Wallis koji ju je primjetio te joj ponudio ugovor da postane glumica u Hollywoodu za Paramount Pictures. Kasnije ga je tužila zbog spora oko tog ugovora.

Karijera



Njen prvi film je bila crna komedija „Nevolje sa Harryem“ iz 1955., kojeg je režirao Alfred Hitchcock. Uslijedila je popularna pustolovna komedija “Put oko svijeta za 80 dana” koja je čak osvojila Oscara za najbolji film. Kasnije je glumila u slavnim komedijama “Apartman” te “Slatka Irma” koje je režirao slavni Billy Wilder. Uslijedio je i hvaljeni film “Dobrodošli, g. Chance” u kojem je hvalila glavnu zvijezdu, Petera Sellera. Bila je pet puta nominirana za Oscara da bi ga konačno osvojila za tragikomediju “Vrijeme nježnosti” iz 1983. Uz to je osvojila i 7 Zlatna globusa – od toga 4 za filmove “Slatka Irma”, “Apartman”, “Vrijeme nježnosti” te za “Madame Sousatzka” ( za taj film začudo nije nominirana za Oscara, čime je postala jedina glumica u povijesti koja je osvojila Zlatni globus za ulogu u drami a da kasnije nije nominirana i za Oscara). Od 1972. do 1977., te od 1984. do 1988. je napravila pauzu da bi se kasnije vratila filmskim ulogama.

Bila je udata za biznismena Stevea Parkera do 1982. Zajedno su imali kćerku, Sachi Parker, rođenu 1956. No razvela se od njega kada je otkrila da ju je varao sa ljubavnicom, kojoj je davao njen novac. Pobornica je solipsizma te je napisala puno knjiga o tome.



Izabrana filmografija
1955. - Nevolje sa Harryem – nominacija za BAFTA-u
1956. - Put oko svijeta za 80 dana
1958. - Some Came Running – nominacija za Oscara
1960. - Apartman – osvojen Zlatni globus i BAFTA, nominacija za Oscara
1963. - Slatka Irma - osvojen Zlatni globus, nominacija za Oscara
1969. - Slatka milostinja – nominacija za Zlatni globus
1970. - Dvije mazge za sestru Saru
1977. - Prijelomna točka – nominacija za Oscara
1979. - Dobrodošli, g. Chance - nominacija za Zlatni globus i BAFTA-u
1983. - Vrijeme nježnosti – osvojen Oscar i Zlatni globus; nominacija za BAFTA-u
1988. - Madame Sousatzka – osvojen Zlatni globus
1989. - Čelične magnolije – nominacija za BAFTA-u
1994. - Čuvajući Tess - nominacija za Zlatni globus
2005. - U njenim cipelama - nominacija za Zlatni globus

Izvor: Wikipedia















Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 48468

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: Shirley MacLaine   Pon 26 Nov - 21:43




Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 48468

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: Shirley MacLaine   Pon 26 Nov - 21:50


Hvala, Filly, odlican post happy
Evo jedne odlicne plesne tacke Sirli Mc Lejn..

Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 48468

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: Shirley MacLaine   Pet 11 Dec - 7:50

Film "Apartman"



Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 48468

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: Shirley MacLaine   Pet 11 Dec - 7:51

Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 48468

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: Shirley MacLaine   Pet 11 Dec - 7:52

Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 48468

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: Shirley MacLaine   Pet 11 Dec - 7:53

Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 48468

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: Shirley MacLaine   Pet 11 Dec - 7:54

Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 48468

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: Shirley MacLaine   Pet 11 Dec - 7:55

Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 48468

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: Shirley MacLaine   Pet 11 Dec - 7:56

Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 48468

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: Shirley MacLaine   Pet 11 Dec - 7:58

Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 48468

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: Shirley MacLaine   Pet 11 Dec - 8:00

Nazad na vrh Ići dole
malalila

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 48468

Lokacija : Haoss

Učlanjen : 04.01.2012


PočaljiNaslov: Re: Shirley MacLaine   Pet 11 Dec - 8:02

Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content




PočaljiNaslov: Re: Shirley MacLaine   

Nazad na vrh Ići dole
 
Shirley MacLaine
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Shirley MacLaine
» Shirley Temple
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Muzika, Film, Net :: Film :: Biografije Glumaca i Glumica-