Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 Маrina Ivanovna Cvetajeva

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3
AutorPoruka
Esti

  

avatar

Ženski
Poruka : 34348

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Маrina Ivanovna Cvetajeva   Ned 4 Jan - 17:55

KAO DESNA I LEVA RUKA

Kao desna i leva ruka
Tvoja je duša mojoj duši bliska.

Mi smo sklopljeni, blaženo i nežno,
Kao desno i levo krilo.

Al vihor se diže, ponor se otvori
Od desnog do levog krila.
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

avatar

Ženski
Poruka : 34348

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Маrina Ivanovna Cvetajeva   Ned 4 Jan - 17:56


Jedan oficir

U Sudetima, na šumovotoj češkoj granici
jedan oficir je ostavivši svojih dvadeset vojnika
u šumi izašao na put i počeo da puca na Nemce.
Njegova subdina je nepoznata.
( iz septembraskih novina 1938 )
Šumsko mesto
češko, posno
Leto - devetsto
trides osmo
Dan i mesec? - vrhovi u ehu:
- Dan kad Nemac dode Čehu
Šuma - dika
Dan i - mir
Dvaest vojnika
jedan oficir
Okrugla čela, okrugla lica
Cvetinja mu - ta granica
Šuma moja tu je
Žbun moj tu je
Kuća moja tu je
Moja je kuća to!
Šumu ne dam
Kuće ne dam
Kraja ne dam!
Pedalj ne dam!
Lišće sumrak
Duša grca
Pruski korak?
Kucanje srca?
Šumo, zbogom!
Živote, zbogom!
Kraju, zbogom!
Voli vas mnogo!
Nek sav kraj
Dušmanu preda
Pod nogom ja
Ni kamen ne dam!
Čizma urliče
- Nemci! - lišće
Železa puno
- Nemci! - šumom
- Nemci! - grme
Pećine i strane
Ostavi oficir
Vojnike same
Šumom - sopstvenm smerom
Na masu - s revolverom!
Pucanj tamni
Šumu - rani!
Šuma - to slavi!
Aplauz pravi!
I dok mecima Nemaca skrozira
Cela šuma - aplaudira!
Klenom, borom
Žbunom, listom
I čitavom
Šumskom gustinom -
Pronesena je
Vest u glas
Da spasena je
Češka cast!
Zemlja ipak
Prodana nije
Rat je, zapravo
Skoro dobijen
Moj kraj je dika!
Fric, ti si papir!
Dvadeset vojnika
Jedan oficir.

Pariz
Početo prvih dana oktobra
završeno 16-17 aprila 1939[/center]
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

avatar

Ženski
Poruka : 34348

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Маrina Ivanovna Cvetajeva   Ned 4 Jan - 17:57

***

U čašu sam ti uročnu
Smutila vlasi - pepeo,
Nit' jeo, nit' pevao,
Nit' pio, nit' snevao.

Ne bila ti mladost - radost,
Ne bio ti šećer - sladost,
Gušile te noćne sene
Pokraj mlade žene

Ko što vlasi moje sada
Staše sivim pepelom,
Tako leta tvoja mlada
Stala zimom ledenom.

Oslepeo i valah,
Usahnuo kao mah,
Ishlapio ko uzdah.
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

avatar

Ženski
Poruka : 34348

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Маrina Ivanovna Cvetajeva   Ned 4 Jan - 17:59

Dva sunca se gase(gospode,budi blag!)
Nebesko-i drugo usred mojih grudi.

Da oprostim samoj sebi da l'cu smeti-
Sto su me dva sunca skretala s pameti?

I oba se hlade-njihov zrak ne bije!
Ugasnuce prvo ono plamenije!!!
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

avatar

Ženski
Poruka : 34348

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Маrina Ivanovna Cvetajeva   Pet 16 Jan - 18:50

Marina Cvetajeva - Prorok u suknji

Pre 122 godina rođena je velika ruska pesnikinja Marina Cvetajeva. Bunt, sloboda, poezija kao postojanje u vanvremenskoj kategoriji jeste ono što je uznosi izvan i iznad tokova ruske poezije 20. veka.
MARINA Cvetajeva pesnik bila je jednaka Cvetajevoj čoveku: između reči i dela, između umetnosti i postojanja za nju nije stajala ni zapeta, čak ni povlaka. Cvetajeva je tu stavljala znak jednakosti, zapisao je nobelovac Josif Brodski o jednoj od talentom najraskošnijih, a sudbinom najtragičnijih figura ruske poezije 20. veka.

Minulog oktobra navršilo se 120 godina od rođenja one čiji su stihovi pisani još dok i nije znala da je poeta i da su "briznuli kao voda nad fontanom, iskre vatrometa". Odrasla je u porodici profesora univerziteta i osnivača Muzeja lepih umetnosti Ivana Vladimiroviča Cvetajeva i pijanistkinje Marije Mejn, od koje je nasledila umetnički i poetski dar, a vetrovi Crvenog oktobra odveli su je u patnju i deleko od Rusije, gde joj je bio "dom svaki tuđ, a hram pust".
- Lična tragedija (smrt trogodišnje kćerke Irine od gladi u prihvatilištu 1920, emigracija, hapšenje kćerke Arijadne i muža Sergeja 1939, gladovanje sa maloletnim sinom Georgijem, evakuacija 1941. u Jelabugu i samoubistvo) pre može da posluži upoznavanju čitaoca sa biografijom Cvetajeve nego sa njenim stvaralaštvom - objašnjava Kornelija Ičin, profesor ruske književnosti na Filološkom fakultetu. - Ona nikada ne uvodi biografiju u poeziju, ali zato osećanje tragizma, potragu za smislom, borbu za pravdu u poeziji podiže do tragičkog osećanja sveta biblijskih razmera. Zato je Brodski zove "Jovom u suknji".
Naša sagovornica podseća da su neprilagođenost svakodnevici i emigracije i sovjetske Rusije, otuđenost od emigrantskih i sovjetskih književnih krugova, beleg "saradnika NKVD-a" na mužu Sergeju Efronu u emigraciji, odnosno "bivšeg belogardejca" u Sovjetskom Savezu, učinili da Cvetajeva živi na rubu egzistencije:

- Ali za nju nije to predstavljalo pitanje "biti ili ne biti", već stvaralaštvo, poezija. Do odlaska u emigraciju 1922. Cvetajeva piše liriku, poeme, drame, po dolasku u Prag nastaju "Poema Planine" i "Poema Kraja", u Parizu piše uglavnom prozu posvećenu Puškinu, Belom, Kuzminu, Pasternaku, Vološinu, Sofiji Parnok, u SSSR-u ona ne piše. Za nju je sama nemogućnost stvaranja - smrt. Pred povratak u Rusiju 1939. govorila je će se ubiti, ukoliko ne bude mogla da živi, tj. da piše, predosećajući da će u zemlji Sovjeta biti osuđena na nestvaranje.

Kao i za većinu pesnika prve četvrtine 20. veka koji su u Aleksandru Bloku videli vesnika novog vremena, i Cvetajeva je kao stvaralac višestruko upućena na njega, a svoju ushićenost Blokom ona pretače u ciklus pesama koji mu posvećuje.

- Na početku stvaralaštva nesumnjivo joj je blizak krug ruskih pesnika-simbolista - nastavlja sagovornica. - Nju privlače stihijski duh Vološina, kao i izglačan, ali provokativni stih Brjusova. U traganju za sopstvenim izrazom ona spaja stihiju zvuka i buntovnički princip. Istovremeno, Cvetajeva se identifikuje s književnim junacima - Ivanom Karamazovom, koji "vraća ulaznicu Bogu" ili Pugačovom iz Puškinove "Kapetanove kćeri". Bunt, sloboda, poezija kao postojanje u vanvremenskoj kategoriji jeste ono što Cvetajevu nosi izvan i iznad svih tokova ruske poezije 20. veka.
U bogatoj literarnoj baštini je i njena prepiska sa savremenicima, u kojoj se izdvaja trojna korespodencija sa Pasternakom (traje do njenog tragičnog kraja) i Rilkeom (od maja do decembra 1926).- Troje pesnika predstavljaju "leguru" ruske i nemačke kulture - kaže Ičin. - Rilke pod uticajem Lu Salome boravi u Rusiji u dva navrata 1899. i 1900. godine (njegov romantičarski zanos je naziva zemljom-bajkom, duhovnom domovinom, zemljom nezavršenog Boga), uči ruski jezik, piše stihove na ruskom, prevodi ruske autore. S druge strane, Boris Pasternak kao dečak pamti Rilkea iz 1900 (jedini susret, u vozu), koga već poznaje otac, Leonid Pasternak, koji će potom naslikati pesnikov portret. Za Pasternaka je nemački drugi maternji jezik, on želi da se posveti filozofiji, izučavajući je kod neokantovca Hermana Koena u Marburgu. Pasternaka i Cvetajevu povezuje očaranost nemačkom književnošću i kulturom, sticanje znanja u Nemačkoj (Cvetajeva pohađa gimnaziju u Frajburgu), najzad, poreklo (majka Cvetajeve je poljsko-nemačkog porekla, a majka Pasternaka Rozalija Kaufman je jevrejsko-nemačkog porekla).

I Cvetajeva i Pasternak vode dijalog s Rilkeom u poeziji (primer je pesma "Magdalena", odgovor i Cvetajeve i Pasternaka na istoimene stihove Rilkea), on je nužni, neophodni sabesednik. Za Cvetajevu u emigraciji 1926. - jedini, da čak isključuje Pasternaka iz prepiske s Rilkeom, smatra naša sagovornica i dodaje:

- Rilke je za Cvetajevu živa poezija. Prepiska Cvetajeve i Rilkea utiče na oboje: Rilke doživljava poslednji uzlet u pismima i stihovima, Cvetajeva piše poemu-rekvijem "Novogodišnje" posvećenu Rilkeu.Među savremenicima, Cvetajevu često porede i sa Anom Ahmatovom, ali češće da bi se istakle razlike, nego sličnosti između dve karijatide svoga vremena.

- Zvuk u poeziji Ahmatove ide iz dubine, u poeziji Cvetajeve - iz visine - smatra profesorka Ičin. - Stih Cvetajeve je ritmički bogat, neočekivan, promenljiv, njen rad na jeziku vodi ka svojevrsnom zaumu, daje neponovljivost zvučanja, prenosi napetost bitisanja, ona je svojim pesničkim eksperimentom najbliža Hlebnjikovu i Vedenskom. Stih Ahmatove je ravnomeran, svečan, okamenjen, njena intonacija je carska - ona upija pesničku tradiciju iz dubine vekova, za nju je poezija jedan veličanstveni citat. U stihovima Ahmatove vlada načelo spokoja, oni obiluju religioznim motivima, nimalo slučajno pesnik Nedobrov još 1916. naziva Ahmatovu muzom plača. U delu Cvetajeve dominira demonski princip, pobuna, opsednutost, reč je o bogotražiteljstvu bludnog sina koji u potrazi za istinom vrši nad sobom Strašni sud svakoga časa.

Njihov jedini susret u dva dana dogodio se uoči rata, u junu 1941. u Moskvi:- Ahmatova je susret s Cvetajevom doživela kao neuspeh i nerazumevanje: pošto je izgovorila početak "Poeme bez junaka" na kojoj je radila celog života, u potrazi za jedinstvenom, neponovljivom strukturom, čula je prekor Cvetajeve, čiji se smisao sastojao u tome da nije primereno 1941. godine pisati o Arlekinu, Kolombini i Pjerou. Zašto je Ahmatova odabrala da pročita Cvetajevoj deo iz poeme posvećene Srebrnom dobu (čiji nestanak vezuje za 1913. godinu, a ne ciklus "Rekvijem" posvećen hapšenju muža Nikolaja Punjina i sina Lava Gumiljova, koji piše između 1935. i 1940) ostaje da nagađamo. Da li zato što je Cvetajevu vezivala pre svega za Srebrno doba ili zato što je želela da je poštedi dodatnog potresa, znajući za njenu istovetnu ličnu dramu, ili, pak, zato da ne prizove nesreću (kako je govorila u stihovima), pa da "Rekvijem" prozvuči nad samom Cvetajevom?
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

avatar

Ženski
Poruka : 34348

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Маrina Ivanovna Cvetajeva   Uto 12 Maj - 8:59

ТРОШНОСТ


Трошност, у којој догоревам
Са ћутањем посматраш клетим
Ти си – каменит, а ја певам.
Ти си – споменик, а ја летим.

И најлепши је мај процвали -
Ништаван пред вечношћу сваком.
Али ја сам птица – и не жали
Што подлежем закону лаком.

 
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

avatar

Ženski
Poruka : 34348

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Маrina Ivanovna Cvetajeva   Pet 12 Jun - 7:41

Nisam samozvana došla - Marina Cvetajeva


Nisam samozvana došla kući,
I ne kao sluškinja – ne treba mi hleba,
Ja sam tvoja strast, tvoj nedeljni odmor,
Tvoj dan sedmi, tvoje sedmo nebo.
Tamo na zemlji davali su mi novca
I žrvnje vešali o vrat
Voljeni! Zar nisi saznao?
Tvoja sam lasta – Psiheja*.
1918.
*Psiheja (lat. Psyche) je asteroid glavnog asteroidnog pojasa sa prečnikom od približno 253,16 km. Afel asteroida je na udaljenosti od 3,327 astronomskih jedinica (AJ) od Sunca. Asteroid je otkriven 17. marta 1852. godine.
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

avatar

Ženski
Poruka : 34348

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Маrina Ivanovna Cvetajeva   Sre 16 Dec - 19:52

У СВЕТУ ГДЕ

У свету где згробљен
И запањен свак је
Знам тек један ми је
Једнаке снаге.

У свету где толико

Много се хоће
Знам тек један ми је
Једнаке моћи.

У свету где све зри

У буђ и бршљан
Знам само си ти –
Равносуштан мени.
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

avatar

Ženski
Poruka : 34348

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Маrina Ivanovna Cvetajeva   Sre 16 Dec - 19:52

ТРОШНОСТ

Трошност, у којој догоревам
Са ћутањем посматраш клетим
Ти си каменит - а ја певам.
Ти си споменик - а ја летим.

И најлепши је мај процвали -

Ништаван пред вечношћу сваком.
Али ја сам птица – и не жали
Што подлежем закону лаком.
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

avatar

Ženski
Poruka : 34348

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Маrina Ivanovna Cvetajeva   Sre 16 Dec - 19:53

СУСРЕТ

Лепљиви дим над градом се спушта
Куд то крећу покорни вагони
Одједном обасјани морски сутони
У једном прозору, траг дечијих уста.

На капцима сене круници сличне

У коси локне сакрише мој крик
И би ми јасан тај временски трик
Што буди мртве ми воље челичне.

С том девојком у тами прозора

- Што гледа у Рај из димне станице –
Бејах често у сну пуном зора.

И чему те мисли жалоснице

Шта тражи сена у мени што дрема
Јер можда – ни на небу среће нема.
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

avatar

Ženski
Poruka : 34348

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Маrina Ivanovna Cvetajeva   Sre 16 Dec - 19:53

РУКЕ СУ МИ ДАТЕ

Руке су ми дате –
да обе пружам свима –
да не задржим ниједну,
усне – да име дам све чегa има.

Очи – да не видим,

високе над њима повије –
нежно да се чудим љубави,
и нељубави још нежније.

А оно, теже од кремаљских, звона тамо

то по грудима хода и хода непрестано –
то ми не да – ко зна –
не знам – бити може – бити има –
да будем на руској земљи
предуго у гостима.
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

avatar

Ženski
Poruka : 34348

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Маrina Ivanovna Cvetajeva   Sre 16 Dec - 19:54

НОЋАС САМ САМА

Ноћас сам сама сред ноћне јаве –
Без сна и без дома – душе сиве –
Ноћас имам све кључеве и браве
Од капија ове престонице дивне!

Несаница ме избаци на пут студени –

О како си ми диван, тамни мој Кремљу!
Ноћас, ево, љубим у меке груди
Ову округлу, ратничку земљу!

Подиже се – не коса, већ крзно ветром

Што претешки у душу ми се свале
Ноћас желим све људе планетом
Било да их воле, било да их жале.
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

avatar

Ženski
Poruka : 34348

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Маrina Ivanovna Cvetajeva   Sre 16 Dec - 19:54

НИСАМ САМОЗВАНА ДОШЛА

Нисам самозвана дошла кући,
И не као слушкиња – не треба ми хлеба,
Ја сам твоја страст, твој недељни одмор,
Твој дан седми, твоје седмо небо.

Тамо на земљи давали су ми новца

И жрвње вешали о врат
Вољени! Зар ниси сазнао?
Твоја сам ласта – Психеја1.
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Esti

  

avatar

Ženski
Poruka : 34348

Lokacija : U spavačici mesečine

Učlanjen : 28.10.2014

Raspoloženje : U bojama duge


PočaljiNaslov: Re: Маrina Ivanovna Cvetajeva   Sre 16 Dec - 19:54

НЕ СЛУШАХ ЗАПОВЕСТИ

Не слушах заповести, нисам на причести била.
Сигурно, док нада мном опело не одраде –
Грешићу – ко што грешим, ко што сам грешила
Страсно, са свих пет чула која ми Вишњи даде.

Дружбо у кривци! Ви чији наговори су врели!
Сви преступници! Ви најнежнији од учитеља!
Јуноше, деве, стабла, сазвежђа, облаци бели –
На Страшном суду скупа одвратићемо: Земља!
Ne sudite mi danas,možete sutra,kada me iz sna probude jutra!
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Маrina Ivanovna Cvetajeva   Pet 5 Jan - 18:56

Marina Cvetaeva - Iz zbirke Jato galebova

Ja ću te oteti, od svih zemalja, o svih nebesa
Zato što mi je šuma - kolevka, a grob - grm potkresan
Zato što po zemlji na jednoj nozi šećem
Zato što o tebi pevam - kako niko neće
Ja ću te oteti od svih vremena i noći svih
Od svih zlatnih zastava, od mećeva svih
Ključeve ću baciti, pse oterati sa trema
Zato što sam u noći vernija od psa verna
Ja ću te oteti od svih žena - što da uvijam? -
Nećeš biti ničiji muž, ni ja žena ničija
I u poslednjem trenu, uzeću te - ne pričaj! -
Od onog s kojim Jakov u noći skita
Al dok ti ruke ne skrste na grudima -
O prokletstva! - u tebi još tvoje krvi ima:
Dva tvoja krila u etru traže lek
Tebi je svet - kolevka, a grob - svet.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Маrina Ivanovna Cvetajeva   

Nazad na vrh Ići dole
 
Маrina Ivanovna Cvetajeva
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Маrina Ivanovna Cvetajeva
» Marina Cvetajeva
» Marina Cvetajeva
» Balthus
» Samoubistvo
Strana 3 od 3Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Umetnost i Kultura :: Književnost-