Haoss forum: Pravo mesto za ljubitelje dobre zabave i druženja, kao i diskusija o raznim životnim temama.
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupiHimna Haoss ForumaFacebookGoogle+


Delite | 
 

 Ljubavne bajalice

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Abu Dabi

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Muški
Poruka : 130972

Učlanjen : 07.04.2011


PočaljiNaslov: Ljubavne bajalice   Sub 3 Nov - 14:15

Ljubavne bajalice
Uz svaku nakanu u ljubavi i braku u Indiji postoje konkretne bajalice, koje - kako se vjeruje - svaku želju čine realnom i ostvarivom. U tajanstvene moći bajalica ni danas se u Indiji ne sumnja!

U Indiji postoji veoma veliki broj ljubavnih magija. One obično slijede uspostavljeni obrazac poistovjećivanja prizivača s nekom natprirodnom silom' smatra istraživac Idriz Shah. Nakon deklamovanja tvrdnje da je on (ili ona) obdaren magijskom moći' obavezno se priziva duh da pruži usluge izvođaču. Neke čarolije uključuju i iskopavanje biljke pogodnim čarobnim riječima. Bajalicu koju ovdje objavljujemo koristi žena protiv suparnice da bi bila sigurna da se ona neće udati:
'Moć ove žene' njeno bogatstvo' njene prednosti' sve dođoše k meni. Ona ih više ne posjeduje. Ona će' poput planina' sjedeti u kući svojih roditelja ineće se udati!
O' Jama' veliki kralju' ova će žena pripadati tebi' nikome drugom. Ona će morati ostati u majčinom domaćinstvu iti u domaćinstvu svog oca ili brata!
Ona će samo za tebe održavati kuću' kralju Jama: tebi je' evo' predstavljam! Ostat će sa svojom familijom sve dok joj kosa ne otpadne!
O' ženo' tvoju sam sreću sakrila kao u duboku kutiju. Ovo radim u ime Asite i Kasjape i Gaje. Sve će ostati skriveno!...'


· Magije protiv suparnika
U slučaju da se žena plaši da bi je druga mogla istisnuti iz muževljevog ili udvaračevog srca koriste se sledeće čini. Vadeći biljku s uzdignutim lišćem' žena iznad nje čita sljedeću formulu:
'Ja kopam ovu biljku istinski' ovu moćnu biljku za određenu svrhu. Ova trava posjeduje moć; moć da izbaci ženu koja mi je suparnica; moć da dobijem ili zadržim muža.
O' biljko s tako uspravnim lišćem' tako lijepa' neka ovaj muškarac bude samo moj. Neka moja rivalka odleti; upotrijebi snagu koju imaš' kao i snagu duhova.
Veća sam od druge' važnija sam' snažnija. Protejrajmo je zajedno' daleko je otjerajmo' dalje od svega u nadama njenim.
Puna sam snage. Ti si' o' biljko isto svemoćna u ovom. Zajedno ćemo lako savladati ovu ženu!
O' muškarče! Ja sam te omađijala vrlinom ove biljke. Ništa nije jače od sile koju sam prizvala i na tebe prenijela. Tvoje misli neće nikada odlutati od mene; one će me pratiti kao što voda slijedi svoj utvrđeni tok' kao tele svoju majku!...'

· Bajlica za sina!
Nakon što se dobije muž ili žena' sljedeći logičan potez prema vedskoj magiji jesu čini za osiguranje rođenja sina' a jedna od bajalica glasi ovako:
'Gle' sjeme se pomiješalo' a to je put ka rođenju sina. To je uredio Pragapati' Pragapati' Anumati' Sinivali' oni ga napraviše. Pragapati će urediti da se ženska djeca rađaju kod drugih — nama će napraviti sina!..'

· Čini za sprečavanje pobačaja
'Baš kao što Zemlja stvara živa bića' tako će i dijete uspješno da se stvori! Tvoj zametak' kao zametak planina' biće čuvan i dijete će biti zdravo rođeno!...'
Pod istim ovim naslovom dolaze recepti za magiju mržnje.

· Čini da žena ostane besplodna
U društvu u kojem su brakovi s mnogo žena česti' rođenje djeteta jednoj ženi neizbježno joj donosi čvršći položaj nego ženama bez djece. Shodno tome' mnoge žene se nadaju da će one jedine rađati djecu' iako je žena mnogo u domaćinstvu.
Ako muž dovede kući još jednu ženu' njene suparnice u haremu ponavljače ovu bajalicu:
'O' Gatavedas' spriječi one koji su na putu da se rode! Tvoju utrobu' o' ženo' ovim sam magičnim činima začarala i ona je naopako okrenuta i neće stvorili potomstvo! Ti si besplodna' uzimam ovaj kamen koji predstavlja tvoju neplodnost!...'

· Čini protiv ljubomore
U isto vreme' žena koja zna za ljubomoru druge žene' ojačaće svoj položaj ovako:
'Tu ljubomoru koju prema meni osjećaš' taj snažni osjećaj ja uništavam. Vatru ljubomore ja razgonim kao što vjetar razgoni požar. Kao šio je smrt sigurna' kao što su mrtvi mrtvi' tako je i tvoja mržnja mrtva! Istisnula sam ljubomoru iz tvog srca kao što se iz mjehura istisne vazduh...'

Čarobnjak koji je često plaćen prema tome koliko čini baci' često potstiče svog klijenta da zbog veće sigurnosti upotrijebi više madija u istu svrhu. Žena čiji muž gubi interes za nju upotrijebit će jedne čini za povratak njegove ljubavi' a druge za sopstveno uljepšavanje.

· Magija za uljepšavanje
'Aratija' tog demona koji me čini ružnom' ja odbacujem. Sav nedostatak ljepote otkloniće moćni Varuna i Mitra. Arjamane' ruke moje uljepšaj' učini me srećnom. Sreća je cilj zbog kojeg je žena stvorena!
Neka sva ružnoća nestane uz pomoć duha Savitara! Sve nepoželjne stvari uma' tijela i izgleda' sve će nestati.
Sve mane' svaki nedostatak ljepote' sve je to otjerano!...'

· Bajalica muškosti
Muškost se smatra toliko važnom da posebni iscjelitelji sav život posvećuju proučavanju njegovog nastajanja. Da bi se obezbijedio ovaj cilj pjevaju se divne pjesme u toku pripremanja čini. Postoji vjerovatnoća da psihološki momenat igra veliku ulogu.
Upotrebljavaju se dvije biljke: mucuna pruritus i koren biljke feronia elephantum. One se vade uz sljedeće riječi:
'O travo' tebe iščupaše bikovi' - karakteristični deo simbolike koji se nalazi u mnogim indijskim magijskim obredima - „ti si bik koji obiluje silinom strasti: i za takvog bika ja te danas vadim!...'
Za čupanje biljke koristi se gvozdeni raonik - a biljka je jedna od gore navedenih. Često se dešava da se vade obe biljke' negdje u isto vrijeme. Pošto se zgnječe i namoče u vodu' tečnost iz njih pomijša se s malo mlijeka. Sljedeći na tučku ili kocu' pacijent pije smješu' ponavljajući ovu bajalicu muškosti:
'Ti si biljka koju Varuna za sebe izvadi od Gandarve' ti moćna i strasna travo koju mi isčupasmo.
Usas' Surja' Pragapati' svi su sa mnom: svi će mi dati silu koju tražim; ona ima toplinu vatre. Kao mužjak antilope' o Travo' ti imaš svu snagu koja postoji' kao brat velikog Some...'
Ova pjesma završava crtanjem i prizivanjem svih moći Indre koje se porede sa „strasnom životinjskom silinom".
love
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75034

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Pet 21 Jun - 13:41


Za sreću u braku

Od najstarijih vremena Indijci praktikuju ljubavnu magiju. To mistično naslijeđe vodi porijeklo još iz vedskom vremena u kome su astrologija i tajna učenja igrali veoma važnu ulogu!

Jedna od najpopularnijih u Indiji jeste spolna ili ljubavna magija, piše istraživač Idriz Shah. Ovaj termin (poznat kao strikarmani) obuhvata sve poznate oblike veza sa suprotnim polom. Muškarci odlaze kod praktičara da bi zaslužili ljubav žene koju žele uzeti; žene koje žele djecu, kupuju hamajliju u tu svrhu; oni koji su već u braku, prizivaju duhove da stišaju neslogu ili da osiguraju pomirenje.

·    Za buđenje strasne ljubavi kod žene
Ova se bajalica govori što je moguće više puta u toku punjenja Meseca i vjeruje se da je uvijek uspješna:
''Svemoćnom strijelorn ljubavi probadam tvoje srce, o, Ženo!
Ljubav koja nelagodu stvara, koja će te preplaviti, ljubav prema meni!
Ta strijela koja leti istinski i pravo, u tebi će razgoriti želju. Njen vrh je od moje ljubavi, a njen džilit moja odlučnost da te posjedujem!
Eto, srce je tvoje probodeno. Strijela je pogodila kući.
Ovim sam vještinama savladao tvoju snebivljivost, ti si se promjenila! Dođi k meni pokorna, bez ponosa, kao što sam i ja bez njega, kao što sam i ja pun žudnje! Tvoja će majka biti nemoćna da spriječi tvoj dolazak, a ni otac te tvoj neće moći da spriječi! Ti si sva u mojoj vlasti.
O, Mitra, o, Varuna, lišite je snage volje! Ja, samo ja, imam vlast nad srcem i umom moje voljene!''
Ovu bajalicu prati izrada i mahanje strijelom koja je fizički pandan imaginarne ljubavne strijele. Kao i s drugim činima ove vrste, obred može da izvodi ljubavnik ili opsjenar.

·    Za buđenje strasti muškarca
Postoji veoma veliki broj ovakvih čini. U principu, one slijede obrazac sličan onome koji koristi suprotni spol. Izgleda da je glavna razlika u činjenici da se moraju ponoviti sedam puta, a ženama se uvijek, zbog nekog nepoznatog razloga, preporučuje da nikada ne povjere drugim ženama svoje magijske aktivnosti. Bajalica počinje riječima:
''Opsjednuta sam žarkom ljubavi prema tom muškarcu: ova mi ljubav dolazi od Apsarasa koji je uvijek pobjednik.
Neka taj muškarac žudi za mnom, neka me želi, neka izgara od želje za mnom! Neka ova ljubav izađe iz duha i uđe u njega.
Neka me poželi kao što ništa poželio nije! Volim ga, želim ga: on mora osjetiti isto za mene!
O, Maruce, neka ga ljubav ispuni; o, Duše vazduha, ispuni ga ljubavlju; o, Agni, neka gori od ljubavi za mene!...''

Vrlo često se koriste i sledeće čini:
''Snagom i zakonima Varune pozivam žarku silu ljubavi u tebi, za tebe. Žudnju, moćnog duha ljubavi kojeg svi bogovi stvoriše u vodi, pozivam i molim da tvoju ljubav osigura za mene!
Indrani je magnetisao vode ovom ljubavnom silom. I nju ja pozivam po zakonima Varune, da te razgore! (ponavlja se dva puta)
Volit ćeš me gorućom žudnjom!...''
Odbijanje takođe pruža mnogo prilika za upražnjavanje magije. U slučaju da žena napušta muža ili da zavoli nekog drugog, ova se bajalica ponavlja barem 49 puta i to uveče, sve dok se dotična ili dotični ne vrati.

·    Način osiguravanja povratka žene
''Naredio sam Nebu, Zemlji i svemu da miruju. Prizivam duha koji ima moć da sve stvari umiru. Svim sredstvima preko Agnija, natjeraj je da mi se vrati! Ove se moćne čini ne mogu poništiti. Na sto i hiljadu načina ti ćeš mi se vratiti!...''
Kao i kod većine drugih naroda, glavna briga mnogih pojedinaca u Indiji jeste da dovedu mladu. Prema Atarva Vedi to je samo po sebi jednostavno.

·    Čini za dobijanje žene
Uzimajući štap od bambusa ili onaj sa sedam čvorova, čarobnjak na vrh njega stavlja metalnu udicu koja simbolički predstavlja Indrinu udicu. „Klijent" sjeda na zemlju ispred gospodara, ne izgovarajući ni jedne riječi. Čarobnjak tada izgovara sljedeću bajalicu:
''Primam na sebe snagu, snagu stotinu ljudi. Uzimam ovu snagu u ime duha koji ovamo dolazi, koji sada dolazi, koji je došao. O, Indra, daj mi tu snagu!
Kao što Asvins uze Suriju, dijete Savitarovo, da mu nevjesta bude, tako je sudbina odredila da će ovamo doći žena za ovog čovjeka! Indra, tom zlatnom udicom dovedi ovamo ženu za onoga ko je želi!...''
Iako se od neposvećenih ne očekuje da upražnjavaju ove obrede, u opticaju je veliki broj manje-više ispravnih verzija štampanih Veda. Mnoge su nekompletne, ali sve imaju čini ljubavne magije koje koriste hiljade indijskih laika. Kod žena je omiljena ova bajalica za sticanje muža:

·    Čini za sticanje muža
''Ja tražim muža. Sjedeći ovdje raspletene kose, ja podsjećam na osobu pred ogromnom procesijom koji traži muža za ovu nevjestu bez ženika.
O, Arjamane! Ova žena ne može više da izdrži da gleda brakove drugih žena. Sad, poslij ovog obreda, druge će žene doći na njeno svadbeno veselje!
Datar drži Zemlju, planete, nebo. O, Datare, stvori za mene udvarača, stvori mu muža!...''bosnic.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75034

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 10:17

Ljubavne bajalice i recepti

Za Đurđevdan stradaju jaganjci i - mnoga ženska i muška srca! Devojke tad pletu vence i stavljaju ih na glavu da bi se dopale momcima, beru travu kopitnjak, da momci kopne za njima, valjaju se u mladom ječmu i grabuljaju oko graba,da momci "ržu" za njima i grabe se za njih...Evo podsecanja kako su se nekada mladi "nalazili u snu i na javi", zašto su ponedeljkom ugovarane svadbe, a subotom žene tukle muževe, koje su se sve radnje praktikovale za Svetog Trifuna ili Djurdjevdan...

Moguće da je, recimo, već u februaru pripomogao Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara i vinara, ali mnogi srećno oženjeni Srbi, pogotovo vremešniji, i ne slute da su "u san došli - na javi ostali". Za razliku od aktuelnih đuvegija, koje su u brak namamile udavače sa silikonskim adutima, nekadašnje cure su svoje prirodne čari dopunjavale raznim bajalicama ne bi li u svoje mreže ulovile onog na kojeg su bacile oko. Tako u Čačku i okolini i danas postoji verovanje u bajalicu koju potencijalna udavača primenjuje kad se prvi put na nebu pojavi mlad mesec, piše "Politika".Evo recepta, koji pominje etnolog Dragomir Antonić u knjizi "Običajnik kod Srba".

"Kad se prvi put ugleda mlad mesec treba ispod leve noge uzeti malo zemlje, zaviti je u parče hartije i skloniti. Za vreme večere prvi i poslednji zalogaj hleba se posoli, zagrize, a potom neprimetno sakrije. Prilikom polaska na spavanje sastave se zemlja, hleb i so u jedan zamotuljak i stave pod jastuk na kome će se spavati. Dok se to radi u potaji glasno se izgovore reči bajalice: 'Meseče novače, tako ti zemlje i neba, soli i hleba, reci mi za koga ću se udati'."

Ovu bajalicu, koja u san priziva lik ili ime suđenog proverile su mnoge generacije devojaka u Čačku, navodi Antonić.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75034

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 10:20

A valja znati i to da se ponedeljkom ugovara ženidba, udadba, kumstvo, dok utorkom to valja izbegavati, jer je brak sklopljen na taj dan bez izgleda na uspeh, veruje narod.

Četvrtkom, koji se smatra najboljim u nedelji, obavljaju se svadbeni ispiti, dogovori i pripreme da bi mladenci bili srećni i dugovečni s brojnim porodom.


Neverni i loši muževi bi subotom trebalo da beže iz kuće, jer je Bog dozvolio ženi da toga dana može da bije svoju jaču polovinu!

Nedeljom, koja je blagi dan, dozvoljeno je da udavače obavljaju poslove kao što je vez, štrikanje, heklanje i šivenje, jer se to radi za tri kuće - roditeljsku, svekrvinu i svoju.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 10:25

LJUBAVNA MAGIJA I PRIMENA

OBREDI  LJUBAVNE  MAGIJE!!!

Poznat obred ljubavne vlaške magije počinje u svitanje. Vračara sa onim ko naručuje čini odlazi na potočić koji teče u pravcu istok-zapad i opkorači ga. Baje praćkajući strukom bosiljka po reci, a potom vodicu prska preko teglice sa medom. Med se kasnije daje osobi koju treba privući. Mažu se usne, trepavice i obrve, a ponekad i vrhovi prstiju kojim se voljena osoba dotiče.

U bajalici treba naglasiti stihove:
"Stavila mi na glavu Mesec sjajni, na prsa blještavo Sunce, na ramena dve zvezde Danice, na leđa ružu crvenu, po naručju i bedrima sitne zvezde, da ceo svet gleda u njih, a sa još većim žarom (ime onoga koji se privlači), da mu ne daju mira, ni kad leži, ni kad spava, ni kad priča, dok meni ne dođe da sebi srcu olakša..."

Vlasi misle da ponekad ponešto iz onoga što je suđeno može i izostati. Tada ljudi treba da se obrate za pomoć ne bi li sledili svoju kob. Za tu priliku vlaške vračare koriste posebne rituale namenjene onima koji se do poznog životnog doba još nisu usrećili, oženili ili udali:
"Motam tkanicu u smotuljak da se u crnog petla pretvori, da kroz odžak izleti da ga kljunom u glavu kljucne, da ga tucne, da ga udari, da ga probudi, da mu mira ne da.
Maramo, maramče u odžak te hitnuh u petla te pretvorih sa čeličnim krilima i gvozdenim kljunom. Kada na mog suđenog naiđeš, kljunom ga čukni, krilima mlatni, kandžama ogrebi, iz sna ga probudi, k' meni ga uputi, u snu da ga usnim na javi da ga poznam".

Lek za prevarene

Blaži oblik lečenja neverstava je vrlo popularni obred sa tek omacenim mačićima. Obično supruga okupa mačiće koji još nisu progledali i tu vodu podmetne svom mužu da popije. Kažu da on nakon toga postaje slep kod očiju i kada su u pitanju druge žene.

Prevareni supružnik pak, služi se jajetom kukavice. Kada ga bušenjem iglicom na vrhu isprazni i izduva, u šuplju ljusku stave se dlačice koje su od oba supružnika iseckane ispod pazuha. Rupica na jajetu se zalije voskom i u gluvo doba noći ono se odnese u neki skroviti deo stana ili se sakrije u šupljinu na zidu kuće.

Kada bračni par zajednički želi da se zaštiti od iskušenja neverstva treba da pođe u potragu za retkim puževima blizancima (koji nose dve slepljene kućice) i za slepim mišem. Vrhove njegovih krila treba odseći, staviti ih u šupljine puževih kućica i zaliti ih voskom. Na vrhu kućica zagrejanom iglom probušiti dve rupice i provući lančić kako bi se amajlija nosila oko vrata. Muškarci amajliju pripremaju tako što vrh desnog krila stavljaju u levu kućicu puža blizanca, a žene obrnuto.

U ovoj vrsti svakodnevne jednostavne magije koristi se i moć kukavice. Treba se prišunjati drvetu sa koga ptica kuka, odlomiti parče kore, probušiti kroz nju rupu i tiho progovoriti "Kao što ti kukavice kukaš tako da i (ime) kuka za mnom". Kada vidi osobu koja joj se svidi treba da je pogleda kroz to parče kore, pa će se kletva pred drvetom sigurno ispuniti.

Strah od nesreće urokljivih očiju

Najpodložniji uroku su mala deca ali i nezaštićeni odrasli. Beli luk je za Vlahe hrana, lek ali pre svega univerzalno sredstvo protiv svih zlih demona i verni pratilac čoveka od njegovog rođenja pa do posle smrti

Zle oči poznate su i vlaškoj tradiciji. I mada se i bela i crna magija kod njih zasnivaju na basmama, travarstvu i energiji, veruje se da postoje oni koji urokljivim pogledom mogu naneti mnogo nesreće i to uglavnom nesvesno.

Kako kaže vračara Desanka Perić, kada ugledaju nešto lepo oni to nekontrolisano požele tako jako, da čak iako se njima prohtev ne ostvari, to drugome nestane, pa makar mu i od samog Boga bilo dato.

Najpodložniji uroku su mala deca ali i nezaštićeni odrasli. Ali polje delovanja urokljivih očiju se praktično ne može ograničiti jer je dovoljno da se oni koji se inače bave magijom, samo nečemu začude ili zadive. Pod njihov uticaj tada padaju svi, pa čak i imanja, kuće, životinje ili stvari.

Urok se u porodici uviđa odmah kroz bezrazložnu napetost koja se iznenada useli u nju. Stalne svađe i nervoze koje mogu imati i gore posledice brzo se evidentiraju, pa Vlasi danas odmah posećuju vračare u potrazi za lekom.

Neophodno je prvo utvrditi da li je uopšte u pitanju urok. To se radi gašenjem ugljena i vidi se kada ugrevak pri gašenju padne na dno posude. Potom se traži krivac.

Ne poimenice, nego odrednicima pola, srodstva ili komšijskih i poslovnih veza. Za tu priliku se prizivaju sve te kategorije a ugljen se baca u posudu sa vodom uz bajalicu:
"Pošao (ime) putem, stazom, poš'o drumom velikim, sa devedeset devet ala, sa urokom i uročicom, sa počudištem se na njemu sreo. Možda je ureknut od udate žene, možda je ureknut jer je dobar, jer nije dobar, jer je debeo jer nije debeo, jer je lep jer nije lep...". Kada se izgovori svojstvo ili ime urokljivog ugljen treba da padne na dno posude i tada počinje ritual."Doletela bela ptica iz belog mora i donela belo mleko u bele kljunice, pa pustila na beli kamen, crko puko beli kamen crko puko ko dete ureko, ako bude muško ispuklo mu mudo, ako bude žensko ispukla joj sisa, ako bude devojka otpala joj kosa sve joj se druge podsmevale".

Basme su različite ali se obično završavaju jakom željom, ne da se onom ko je urekao vrati zlo, već da ga svi ismeju. Vračanje zla vlaške vračare ostavljaju za ozbiljnije situacije.

A najgora kazna za takav čin po Vlasima je da za lakomost ili zavidljivost sazna javnost, i to preko sramote koju će urokljivac doživeti. Efikasan lek protiv uroka je i basma koju i danas znaju mnogi u Timočkoj krajini i koriste je za preventivu.

Zabeležio je i preveo etnolog Paun Durlić po kazivanju Sofije Zlatić iz Crnajke. Za vračanje se pripremi voda koja se iz tikve baci na krov, a potom se dok se sa njega sliva, prihvati u sud u kome će se kasnije bajati. Vodi se dodaju bosiljak i tamjan i izgovara se:
"Pošla (ime pacijenta) stazom, uroka uz put srela. Ne smej se ti (ime) jer će se ona nasmejati tebi. Ko je (ime) uročio - svisnuo, ko je urekao - prsnuo, oči prevrnuo. Ko je (ime) urekao, usekao - o glavi mu bilo. (Ime) osta svetla, čista, ko zvezda na nebu, ko rosa na zemlji, ko bosiljak u cvatu, (ime) u zdravlju da bude".

Moć tamjana i belog luka

Baka Ikonija iz Klokočevca, pogađa prošlost i proriče budućnost zrnevljem od kukuruza i kad ustanovi šta je stvarna potreba onog ko je pod urokom, pravi napitak nad kojim satima baje.

Ona najčešće koristi bajalicu protiv uroka, koja kaže nikome ne može da naškodi, a sigurno pomaže kod problema. U desnu ruku uzme se britva u levu tamjan i dok se lagano dodiruju ponavlja se:
"Crkni đavole, ti nemaš tamjan, ti nemaš nož, ja imam tamjan i imam nož, tamjanom te kadim, nožem te sečem, u vodi te gnječim. Voda se penuša a (kaže se ime onoga ko se brani od uroka), te više ne sluša.
Ako ga je neko urekao, ako mu je neko presekao put, ako ga je neko omađijao ako je neko na njega ljut, više nema uroka, slobodan mu je put, odvezala sam mađiju niko više nije ljut. (Ime), ostaje čist kao svet kad se kupa u sunčevom sjaju, (ime) ostaje čist kao bistra voda izvorska, (ime) ostaje čist kao bosiljak u prolećnom gaju, (ime) ostaje čist kao Sveta deva Marija nebeska...."

I beli luk koji ima istoriju staru koliko i samo čovečanstvo vrlo je uvažen u magiji i etnomedicini Vlaha.

On je hrana, lek ali pre svega univerzalno sredstvo protiv svih zlih demona. Verni pratilac čoveka od njegovog rođenja pa do posle smrti.

Čen belog luka na čelu porodilje štiti i majku i novorođenče od uroka. Tokom života pouzdana je amajlija koja na putovanjima čuva od "razbojničkih" prepada đavola i nervoznih vila.

Ali i od krvopija kada se noću prolazi pored groblja. Vlasi misle da beli luk i inače donosi dobro ukućanima pa nanizane vence kače o dovratak kuće.

Sa leve strane on štiti od demona i donosi duhovni mir i sreću. Okačen sa desne strane vrata venac belog luka štiti dom od eventualnih neprijatelja iz okoline, sprečava svađe i obezbeđuje i materijalno blagostanje.

Venac obešen u štali štiti životinje a u polju useve. I taj se metod preduzima kad god postoje nagoveštaji nekih bolesti, epidemija ili prirodnih nepogoda.

Nošen u džepu, čen belog luka može sprečiti mučninu i nesvesticu a uz druge dodatke njegovi eterični mirisi vraćaju one koji padnu u trans, leči alkoholičare i epileptičare. Ako se nosi pod kapom beli luk otklanja urok i migrenu koja sa njim ide.

Po receptu koji je zapisala etnolog Gordana Živković, beli luk izgnječen i uvijen u gazu služi i za masažu čela protiv glavobolje, zajedno sa svinjskom mašću.

Pomešan sa pelinom dezinfikuje i leči rane po koži. Nakon što simptomi bolesti prođu, gazu sa masom ili čen koji je otklonio nelagodnosti treba baciti u vatru ili reku sa rečima "Sa (ime) rane na beli luk prešlo i u vatru došlo".

Kod bolnih menstruacija, za koje se isto sumnja da su od zlih očiju, žene Timočke krajine jele su ogromne količine belog luka i zapirale su se rastvorom od četiri kašike sirćeta na dva litra mlake vode.

Urokom se diže i pritisak a da bi se regulisao preporučuje se da se tri glavice luka potope uveče u čaši vode i da se ispije na prazan stomak ujutru.

Beli luk je Vlasima nezamenjivi pratilac i do onog sveta. Dobro je da se pred smrt okači oko umirućeg jer štiti od eventualnih napasti koje čoveka mogu naterati da zaluta ili se povampiri.

A predostrožnosti radi neke porodice u okolnim selima Bora i Zaječara, venčiće belog luka odnose na groblje i prvih 40 dana. Da bi, kažu svojim jakim mirisom rasterao lutajuće demone koje bi možda da uznemire mrtve.

Po zapisu dr Aleksandra Nicića i dr Jovana Protića, žena sa kojom imaju seksualni odnos pogleda ga dok spava kroz prsten zamočen u menstrualnu krv, pa muškarac nakon toga oseća stalnu potrebu za njom. Muškarci u Timočkoj krajini u velikom broju veruju da njihova polna snaga može da zavisi od ćudljivosti žena

Kada je M. L. (44) iz Rudne Glave kod Majdanpeka nedavno shvatio da mu seksualna moć drastično opada poverovao je tradiciji svog rodnog kraja da ga je neka žena uz pomoć vlaške magije učinila impotentnim. Pronašao je "zloću", nakon silnih rasprava uspeo je da dobije beleg kojim je "vezan" i njegovo zdravstveno stanje opet se vratilo u normalu.

Skandal doduše nije prešao granice njihovog zaseoka, ali je opšte poznato da se slični slučajevi ponavljaju već decenijama i da muškarci u Timočkoj krajini u velikom broju veruju da njihova polna snaga može da zavisi od ćudljivosti žena. Tim pre što medicina još uvek nema tačna obrazloženja za uzrok impotencije, a još manje lek za nju.

Čak se i profesor dr Savo Bojović, naš poznati seksolog, slaže da je to veliki problem. A prva iskustva farmacije pokazuju da se impotencija, ukoliko je hronična, ne može suzbiti ni "vijagrom".

Zato valjda muškarci iz Timočke krajine i veruju u sve priče o vlaškim vračarama. A dugi niz godina njih sakupljaju i naši najeminentniji lekari koji se bave istorijom narodne medicine i etnolozi. Među njima je najpoznatija Zorica Divac koja je radila obimna istraživanja na ovu temu.

Ona je razgovarala sa mnogo muškaraca koji su bili nesposobni za bilo kakav seksualni doživljaj, sve dok nisu uvideli da im polni organ (bez obzira na stvarnu želju) "proradi" samo sa određenom ženom. Utvrdivši da su omađijani a ne bolesni nije im preostajalo ništa drugo nego da se i sami za pomoć obrate vračarama.

Trojka za seks!

"Simptomi impotencije po kazivanju naroda su vezanost muškarca da ne može ni sa jednom ženom ili da ne može samo sa određenim ženama. Sem polne nemoći muškarac se oseća loše, napuštaju ga i snaga i volja da se bori, pa može i da umre...
U ovako tešku situaciju muškarca dovodi žena koja uz pomoć vračare baca čini i (zbog posesivnosti, strašne ljubomore ili osvete) vezuju svog muža ili ljubavnika", piše Zorica Divac i navodi reči jedne svoje sagovornice iz Gamzigradske banje kod Zaječara.
"Mog prijatelja je ljubavnica vezala gvožđem, kako je ne bi varao sa svojom suprugom. Čoveku su čak šlogirala i leđa. Nijedan lekar nije mogao da mu pomogne. Tek kada je saznao za magiju ljubavnica ga je, pod pretnjom, odvezala i on se oporavio".

Postoje i primeri kada žena vezuje svog muža da bi dobila slobodu za raznovrsniji ljubavni život. I to obično obave vlaške vračare koje za razliku od drugih ovu vrstu čini ne nazivaju crnomagijaškim.

One ne boluju od takvih predrasuda jer smatraju sebe pozvanima da pomognu svakome ko im se obrati za pomoć.

Svoje psihičke moći Vlajne za ove potrebe upotpunjuju raznim korisnim rekvizitima poput konca, igle, biljaka, ljudske krvi, pepela, balege.

Bitni brojevi u bajalicama koje izgovaraju dok vračaju su trojka - simbol seksa, sedmica broj ljubavi i devetka, kontakt sa višim zlim silama. Od boja se koriste crna koja upija i crvena koja ograničava, svejedno štiti li upad pozitivne ili negativne energije.

Izbegavaju samo zelenu koja oslobađa. Blaži oblik vezanosti muškarac može da doživi i ukoliko je bio žrtva zanimljivog magijskog rituala sa prstenom.

Po zapisu dr Aleksandra Nicića i dr Jovana Protića, žena sa kojom imaju seksualni odnos pogleda ga dok spava kroz prsten zamočen u menstrualnu krv.

Muškarac nakon toga oseća stalnu potrebu za njom, žiganja i trnjenje ispod pleksusa. Razvezivanje se vrši na kućnom pragu kada vračara muškarcu veže noge konopcem i onda ih munjevitim pokretom razveže.

Vezivanje na daljinu

Vlaška magija jedna je kažu od retkih koja vezuje i na daljinu. Kada ošacuju muškarca koga žele, a sa njim još uvek nisu stupile u fizički kontakt, žene se u Rudnoj Glavi služe obredom sa crnim koncem.

Sačeka se da željeni naiđe i dok skoncentrisano gleda u njega, na koncu vezuje devet čvorova uz određenu basmu. Najjače dejstvo međutim među rekvizitima za izazivanje impotencije imaju predmeti uzeti sa pokojnika.

To su maramica na kojoj se sakupljala izlučina iz usta umrlog u periodu između smrti i ukopa, prsten sa njegove ruke, igla i konac. Do njih se teško dolazi jer pokojnika rodbina budno čuva baš zbog moguće zloupotrebe njegovog energetskog stanja za "nečiste" radnje.

Ali se vračare vođene unutrašnjim instinktom ipak snađu. Ušunjaju se i neprimetno u odelo umirućeg zabodu špenadlu.

Vade je kada bolesnik umre i još dugo nakon toga koriste je za obrede. Ženi koja bi da veže ljubavnika vračara dâ iglu i ova treba da svog dragana bocne u stražnjicu i to u trenutku orgazma kada on tu bol neće osetiti.

Mađija, kažu, sa svojim delovanjem počinje odmah a da žrtva kasnije ne zna da objasni šta joj se to tako neobično desilo i kako je to "vezana". Bez tog podatka međutim retko da ga koja vračara može osloboditi pritiska.

Najupornije vračare za odvezivanje muškaraca traže pomoć i od svete djeve Marije. Ali su im za svaki slučaj pri ruci i užarci kojima započinju obred, gvozdeni nož da iseku vezu, tamjan da oteraju zle demone i beli luk da spreči dela.

Vračare se trude da otkriju bar neki detalj vezan za osobu koja je čini naručila i potom nesrećnika nateraju da pođe u potragu za njom. To je uglavnom badava posao, pa se muškarci često služe pretnjama ili silom prema partnerki na koju sumnjaju da ih je vezala.

Tada može doći čak i do tragedija. Po zapisu Zorice Divac jedan je mladić često posećivao stariju žiteljku sela Šarbanovac kod Bora. Nakon izvesnog vremena shvatio je da je opčinjen. Nije mogao da opšti ni sa jednom drugom ženom iako su one bile i mlađe i lepše.

Tek nakon teških batina baba je priznala da je vezivne čini zaista napravila i beleg odavno bacila u baru. Jadnik ju je ubio i nakon toga završio u zatvoru. Ali se njegova muškost, nažalost, ni tada nije povratila.Orgijanje kao božanska zapovest

U njemu učesnici ponovo u sebi oživljavaju božanstvo
Savremeno zanimanje za čarobnjaštvo i magiju deo je opšte sklonosti za onostrano - ezoteriju i okultno, koje se njime bave, i deo je šireg zanimanja za astrologiju i pseudo-spiritualističke pokrete okupljene u raznim sektama i neformalnim, zatvorenim grupama, koje se bave hermetikom, alhemijom, zenom, jogom, tantrama, te raznim drugim gnozama i umećima.

Poreklo magija je u vezi sa mnogim arhaičnim prethrišćanskim verovanjima i obredima koji su se razvijali u praistorijskim ljudskim zajednicama, te u Egiptu, Persiji, Maloj Aziji, Grčkoj, Indiji, Kini...

Na Zapadu, čarobnjaštvo i tzv. orgijanje veštica izjednačeno je sa lažnom verom i to je bio središnji deo optužbe protiv njih. Proganjanje odvajkada prisutnih veštica i čarobnjaka delo je crkvene organizacije i istrage protiv magičara, koje je vodila papska uprava i inkvizicija. U pozadini je stajala srednjovekovna teologija i široki uticaj sholastičke demonologije, pod čijim uticajem je vođen istražni postupak protiv lažne vere.

Magija se ne može uspešno razumeti bez pomoći drugih naučnih predmeta interesovanja, kao što su narodni običaji, etnologija, sociologija, psihologija i istorija religije. Dokumenti vezani za istoriju religije naročito doprinose pravilnom određivanju magije.
Arhaični, magijski scenario, temelji se na spajanju i izmirenju suprotnih principa na kojima počiva mitsko-obredni obrazac. Scenariji mitoloških paganskih obreda i verovanje uključivali su borbu između dve suprotne sile utelovljene u mitskim, a kasnije narodnim likovima. Nakon obrednih borbi, sledilo je izmirenje suprotnih grupa.

Pretpostavljena obredna podeljenost zajednice podrazumevala je i izvesnu podvojenost, jer je jedna od dve suprotne grupe uvek predstavljala negativno stanovište, izražavajući proces univerzalnosti života i plodnosti. Nadalje, u izvesnom istorijskom trenutku ili u nekim prilikama, izražavanje negativnog principa može se protumačiti kao očitavanje zla.

Arhaični, mitsko-obredni scenariji, opisivani u srednjem veku kao magija, postali su u periodu od 14. do 17. veka mahnitanje veštica. Bez obzira na vreme i doba u kojem su izvođena, sva obredna orgijanja vršena su da bi se sprečila neka prirodna ili društvena kriza: suša, epidemija, bolest, čudne meteorološke i kosmičke pojave, ili da bi se podržali neki prigodni događaji (venčanje, rođenje, sahrana) oslobađanjem i pojačavanjem neiskorišćenih snaga nagonskog i seksualnog.

Ti najarhaičniji tipovi obrednog orgijanja ponovo ostvaruju iskonsku težnju oživljavanjem trenutaka stvaranja ili blaženog početka, kada su seksualne zabrane, moralna i društvena pravila tek bila utvrđena. NJihovo obredno kršenje zapravo je njihovo potvrđivanje kroz negaciju, gde pravila i zabrane privremeno ne važe, jer je svet na časak prestao da postoji, svet kakav ustvari jeste. Orgijanje protiče u skladu sa božanskim i društvenim zapovestima - u njemu učesnici ponovo u sebi oživljavaju božanstvo.

Naslage podsvesti

Ritual, u kome ne važe sve zabrane, jeste religiozno-simbolička težnja za mitskim počecima i nekom vrstom osvešćivanja dubokih nagonskih naslaga podsvesti.

Delatnost okultista počiva na magiji. Okultizam (lat. occultus - skriven) je učenje po kojem su sve stvari, zahvaljujući dejstvu tajanstvenih prirodnih sila koje se obično personifikuju i prizivaju, međusobno nužno povezane i pripadaju jednoj jedinstvenoj celini. U okultizam spadaju fenomeni telepatije, telekinezije, levitacije i slično. Danas je okultizam povezan sa parapsihologijom (prema gr. - pred, protiv i - duša), koja se bavi učenjima u koje spadaju manifestacije duševnog života koje je prirodno-naučna psihologija dužna da objasni, ali to, ipak, ne čini - jer ih, navodno, izazivaju nepoznate duševne sile što potiču iz podsvesnih i nesvesnih čovekovih moći. Parapsihologija obuhvata različite spiritualističke pojave: vidovitost, kriptoesteziju, prekogniciju...

Mitska svest

Okultnim delovanjem na skrivene i tajne snage prirode, okultisti imaju za željene i nameravane posledice empirijske rezultate, kao što je spoznaja empirijskog toka događanja ili njegova promena. Pod ezoterijom (grč. - unutrašnji) podrazumeva se onaj religijsko-filozofski verski sistem mitske svesti u čijoj pozadini se nalaze okultna umeća i delatnosti, odnosno radi se o opsežnijim sredstvima, epistemološkom i ontološkom odrazu mitske stvarnosti čije predstave stvaraju okosnicu znanja, što osigurava temelj za naredna okultna delovanja.

Ezoteričan način izražavanja, kojim se u međusobnom opštenju služe pripadnici jedne zatvorene društvene grupe, za ostale koji joj ne pripadaju, jeste nerazumljiv. Poreklo mu treba tražiti u kultnim zajednicama, u dvostrukom strahu od imenovanja tabua i profanacija.      Čuda vlaške magije:
Magovi Timoka

O vlaškoj magiji - crnoj ili beloj, svejedno, još uvek se ispredaju brojne priče i legende. Oni koji su se bavili ovom tematikom kažu da je vlaška magija jedna od nastarijih i najmoćnijih na svetu. Gotovo da nema sela u Timočkoj krajini bez tzv. vračara. Nije ih teško pronaći, jer se o ovim ljudima gotovo sve zna i u gradskim sredinama. Mnogi su iz znatiželje dolazili do najčešće udaljenih domova pomenutih poznavalaca magije. Treba reći da publicitet ovim ljudima nije potreban. Oni su na ovim prostorima delovali vekovima, bar tako kažu istraživači. A ljudi - k'o ljudi, bez obzira na status i obrazovanje, i dalje posećuju vračare i pričaju. Mnogi traže samo utehu ili nadu u trenucima kada ovozemaljski (racionalni) recepti ne pomažu.

U Srbiji se u mnoge "moći" i danas slepo veruje. Uz seoske rečice, kao i na obalama Timoka i Dunava, i sada se mogu videti prizori poput onih iz bajki: modroplava reka osvetljena mesečinom, a u njoj gole, mlade žene sa venčićima oko glave...

Obdareni vančulnim saznanjima, šamani, druidi, veštice ali i vlaške vračare, svojim moćima služe se isključivo u odgovarajućem, prigodnom ambijentu. Deluju tamo gde se okupljaju njihovi čudni saveznici - vile, đavoli i vampiri koji se bude najčešće noću. Dok svetski magovi i vlaške vračare tvrde da tako čuvaju svete kultove svojih predaka, običan svet sumnja da oni tumaraju po nečastivim mestima da bi navukli zlo. Posebnu snagu činima daju i mesta na kojima su nasilno ugašeni ljudski životi, napuštena groblja ili stoletno stablo bez krošnje. A ako se više toga ispreplete na jednom mestu - stekli su se uslovi za savršeno sklonište za potajni rad majstora magije, posebno za čuvene vlaške vračare koje tamo odlaze najčešće u gluvo doba noći, same i u tišini.

Komplikovani rituali koji zahtevaju angažovanje mnogih duhova, božanstava prirode, ponekad čak i energiju Sunca, Meseca i zvezda, moraju se, bez obzira na moć vračare, izvoditi na za to određenim mestima.

Tako se zvezda Danica dozive posle ponoći i to pod stablom šljive na njivi, jer je čovek verovatno na tom msetu učinio neku nepriličnu radnju. Za obračun sa drakom (vampir) mora se naći najbliža vodenica jer on uvek obitava u njenoj blizini. A prizivanje drugih demona, bilo za borbu protiv tuđih vradžbina, ili kao apel za pomoć, izvodi se ritualno na raskršćima. Raskrsnica je, inače, od pamtiveka mesto na kojem se nešto koncentriše i potom ponovo razgranava.

Čak se i kovčeg spusti i pop zastane na raskrsnici pri polasku na groblje. Tako se odaje počast davnim precima. Ali, kako mnogi Vlasi tumače, ovaj običaj služi i za zbunjivanje pokojnika. Ukoliko se, ne daj Bože, povampiri, neće umeti da se vrati kući. Znajući sve to, raskrsnicom se kao kultnim mestom za uspešno "mađijanje" služe i profesionalci ali i običan svet. Ona je prebivalište mnogih magijskih moći, bilo da se tu nešto ostavi ili se sa nje pokupi. Otuda i mnoga sujeverja vezana uz nju. Prva opasnost vreba već kada se neoprezno preseče raskršće puteva. To nikada ne treba činiti, jer na raskrsnice mnogi bacaju predmete u koje sami pokušavaju da "ubace" svoju nesreću nadajući se da će ona preći na druge koji ih slučajno nađu. U tu se svrhu, naravno, najčešće ostavlja ono čemu ljudi teško odolevaju - zlato ili novac. I dok se sa zlatom reskira, jer ono teško gubi svoja dobra zračenja koja nosi iz utrobe zemlje, novac je pravi rekvizit za prenošenje nesreće.

U Timočkoj krajini mnogi veruju da tako mogu izlečiti svoje bolesti poput kožnih osipa, glavobolje i drugih nedaća za koje se teško nalazi uzrok, pa i lek. Zato tri večeri zaredom protrljaju obolelo mesto vrednom monetom, a potom je ostave na raskrsnici da je neko pohlepan pokupi. Pri tom ih, kažu, ne grize savest, jer se osećaju kao da su svoje izlečenje nečim platili. Duboku noć, kada se krv ledi u žilama od tišine, pred raskrsnicom se skidaju gole vračare i samo njihov tihi šapat kojim izgovaraju bajalice para sablasni muk. Tako obično mole određene demone da izađu i pomognu da se neutrališu tuđe čini ili da se slične pošalju.

"Osim raskrsnice, mesta iza i ispred vrata smatraju se kultnim mestima gde prebivaju duše predaka koje se često prizivaju u nesreći. Važno je i stepenište koje je oduvek bilo simbol uspeha. Vradžbine se izvode od najvišeg stepenika i završavaju na kućnom pragu. Prag, inače, funkcioniše i kao granica između svetog u kući i profanog van doma. Pevanje uz stepenište u narodu znači napredovanje prema boljem, ali i postepeno savladavanje nedaća koje garantuje uspeh", govorila je poznata borska vračara Desanka Perić.

Vlaška magija, navodno, leči sve bolesti i tradicionalno je, već vekovima smatraju posebno moćnom u tretmanu medicini i danas zagonetne bolesti - epilepsije. Ne samo zbog toga što se tvrdi da neke vračare zaista mogu da "oteraju" ovu bolest, koja i uzrokom i simptomima počiva na stabilnosti nerava, već i zbog toga što se misli da Vlajne koje padaju u trans ili granična stanja apatije i euforije iz kojih najbolje predviđaju, preživljaju epileptične trenutke. Narod u Timočkoj krajini lek za epileptične napade tražio je pre svega u vračanju vrlo čudnim ritualima ali i u melemima i čajevima od bilja i trava, od crnog i belog luka, kadulje, ivanjskog cveća, pelina, kopriva i posebno - odoljena za koji na Timoku tvrde da je "vilina trava". Za epileptičare se žrtvuju pas ili lastavica čijom se krvlju bolesnik poji. Daju mu se i pečena jaja od grlice ili obareno srce crne kokoške i šumskog ježa. Epileptičari se kade i nad spaljenim krilima slepog miša, kao i upaljenom zmijskom košuljicom dok jedu obrok spremljen od njenog srca. Delotvorna je i slepoočna kost svinje zaklane na Božić. Kosti se nakon praznika naknadno dopeku za ritual, dok se ne pretvore u prah. Potom se, pomešane u vodi, daju bolesnom da ozdravi.

Moćne ljubavne čini

Najrasprostranjeniji predmet u ritualima ljubavne magije je katanac - simbol nečega što se da zarobiti i osloboditi. Ako je verovati savetima vlaških vračara, proleće je pravo vreme da se prikupe svi rekviziti da bi se tokom godine svi lepo zabavili praktikujući ljubavnu magiju. Moralne norme uvrežene u staroj evropskoj tradiciji, Vlahe nisu zanimale. Ljubomora, posesivnost ili kratkotrajna promena partnera nisu bile zlo zbog kojeg bi se neko mučio grižom savesti ili bi bio postavljan na stub srama. Zato je još čudnije što je ljubavna magija kod Vlaha najrazvijenija, a romantične bajalice najbrojnije, najdelotvornije i gotovo sve odreda imaju moć psihičkog vezivanja ljudi koje liči na opsesiju.

Pored već pomenutog katanca, koristi se med, kao bezopasno sredstvo koje lepi, ugalj koji u magiji simboliše ono što pali i bosiljak koji svojim aromatičnim mirisima opija. Crveni ili beli konac, so, šećer i voda iz kuće, obavezni su za identifikaciju ličnosti u magiji, a dodaci na svu tu hrpu naizgled nasumično sakupljenih predmeta zavise od pojedinačnog problema.

Po priči Milke D. iz Majdanpeka udala se za momka koga nije poznavala, ali joj se veoma dopao na prvi pogled. I danas, nakon desetak godina, seća se kako joj je bilo smešno kada joj je vračara sa obližnjeg brda Krš bajala čisteći sobicu u svojoj oronuloj kućici od blata. Vračara je tri puta bajala dok je mela po kući. Sakupljeno đubre iznosila je napolje i bacala ga u onom pravcu gde je Lale živeo. Prekrstila bi se i tri puta ponovila basmu: "Ne metem slamu, ne metem đubre, već metem sve mraviće, već metem sve stenice. Metlom ih pometoh, po Laleta poslah. Kada na njega naiđete da mi ga bockate, podbadate, meni da ga otpravite. Mira nigde da nema, ni sa kim da ne prozbori, dok se meni ne pojavi", priseća se Milka.

Lale, na koga je bio usmeren ovaj ritual, postao je prava žrtva iznenadne strasti koju je ostetio. Kako je već na prvom sastanku priznao Milki, patio je otkako ju je prvi put ugledao u holu bioskopa.

Kada je M. L.(44) iz Rudne Glave kod Majdanpeka nedavno shvatio da mu seksualna moć drastično opada, poverovao je tradiciji svog rodnog kraja da ga je neka žena uz pomoć vlaške magije učinila impotentnim. Pronašao je "zloću" i, nakon silnih rasprava, uspeo je da dobije beleg kojim je "vezan" i njegovo zdravstveno stanje opet se vratilo u normalu. A da bi ga "urekla", žena sa kojom je imao seksualni odnos pogledala ga je dok je spavao - kroz prsten zamočen u menstrualnu krv... Svoje psihičke moći Vlajne za ove potrebe upotpunjuju raznim korisnim rekvizitima poput konca, igle, biljaka, ljudske krvi, pepela, balege.

Jedan je mladić često posećivao stariju žiteljku sela Šarbanovac kod Bora. Nakon izvesnog vremena shvatio je da je opčinjen. Nije mogao da opšti ni sa jednom drugom ženom, iako su one bile i mlađe i lepše. Tek nakon teških batina baba je priznala da je vezivne čini zaista napravila i beleg odavno bacila u baru. Jadnik ju je ubio i nakon toga završio u zatvoru. Ali se njegova muškost, nažalost, ni tada nije povratila.

Lek za prevarene

Blaži oblik lečenja neverstava je vrlo popularni obred sa tek rođenim mačićima. Obično supruga okupa mačiće koji još nisu progledali i tu vodu podmetne mužu da popije. Kažu da on nakon toga postaje slep kod očiju za sve druge žene. Prevareni supružnik, pak, služi se jajetom kukavice. Kada ga bušenjem iglicom na vrhu isprazni i izduva, u šuplju ljusku stavi dlačice oba supružnika isečene ispod pazuha. Rupica na jajetu se zalije voskom i u gluvo doba noći ono se odnese u neki skroviti deo stana ili se sakrije u šupljinu na zidu kuće.

Kada bračni par zajednički želi da se zaštiti od iskušenja neverstva treba da pođe u potragu za retkim puževima blizancima (koji nose dve slepljene kućice) i za slepim mišem. Vrhove njegovih krila treba odseći, staviti ih u šupljine puževih kućica i zaliti ih voskom.

Na vrhu kućica, zagrejanom iglom, treba probušiti dve rupice i provući lančić da bi se amajlija nosila oko vrata. Muškarci amajliju pripremaju tako što vrh desnog krila stavljaju u levu kućicu puža blizanca, a žene obrnuto.

Po shvatanjima vlaške magije najpodložniji uroku su deca ali i nezaštićeni odrasli. Beli luk je za Vlahe lek ali pre svega univerzalno sredstvo protiv svih zlih demona i verni pratilac čoveka od njegovog rođenja pa do posle smrti. Beli luk, čija je istorija stara koliko i čovečanstvo, vrlo je uvažen u magiji i etnomedicini Vlaha i verni je pratilac čoveka od njegovog rođenja do smrti. Čen belog luka na čelu porodilje štiti i majku i novorođenče od uroka, a pouzdana je amajlija koja na putovanjima čuva od "razbojničkih" prepada đavola i nervoznih vila.

Zle ili urokljive oči poznate su i vlaškoj tradiciji. Mada se i bela i crna magija kod njih zasnivaju na basnama, travarstvu i energiji, veruje se da postoje oni koji urokljivim pogledom mogu naneti mnogo nesreće i to uglavnom nesvesno. Ali, polje delovanja urokljivih očiju ne može se ograničiti jer je dovoljno da se oni, koji se inače bave magijom, samo nečemu začude ili zadive. Pod njihov uticaj tada padaju svi, pa čak i imanja, kuće, životinje ili stvari.

Baka Ikonija iz Klokočevca pogađa prošlost i proriče budućnost zrnevljem kukuruza i kad ustanovi šta je stvarna potrebno onom ko je "pod urokom", priprema napitak nad kojim satima baje. Ona najčešće koristi bajalicu protiv uroka koja, kaže, nikome ne može da naškodi, a sigurno pomaže. U desnu ruku uzme britvu, u levu tamjan, i dok ih lagano primiče, ponavlja: "Crkni, đavole, ti nemaš tamjan, ti nemaš nož, ja imam tamjan i imam nož, tamjanom te kadim, nožem te sečem, u vodi te gnječim. Voda se penuša a (kaže se ime onoga ko se brani od uroka), te više ne sluša"
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75034

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 10:26

Sijaset je i prazničnih običaja kojima se pomaže sudbinski susret bliskih duša. Tako su, da bi prepoznale budućeg muža, ili namamile đuvegiju u bračne okove cure u okolini Vlasenice na Mali Božić, pre svanuća, pred kuću bacale obuću da vide sudbinu, jer se verovalo da se neće udati ako se obuća okrene ka kući.


Te noći su devojke u san tonule sa zagriženom jabukom pod jastukom namenjenom momku kojeg žele da im u san dođe, navodi etnolog amater Dragovan Lazarević - Laza, novinar Tanjuga, u knjizi "Nenačeta voda".
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75034

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 10:29

Na Badnje veče udavače, staju na veštičje prevozno sredstvo - metlu, osluškujući lavež pasa, verujući da će im mladoženja doći sa one strane odakle kevtanje dopire. Devojke su, verujući da se bogojavljenski snovi uvek ispunjavaju, jer se tad nebesa otvaraju, a Bog sreću deli, na razne načine predskazivale hoće li se te godine udati. Ukoliko im se posreći i ne budu neskromne i požele više od te jedne želje, verovalo se da će im je Gospod ispuniti.

Sveti Trifun, 14. februar je zavetni dan u Šumadiji, koji štiti od grada i poplava, što bi, prevedeno, moglo da znači i od gromovitih svađa i obilatog plača. Predanje veli da je Sveti Trifun ubio lubenicom čoveka koji je kudio devojke, što se smatra grehom nad grehovima, te mu je Bog oprostio to ubistvo.


Dan kasnije, na Sretenje se vrapci venčavaju, a imajući u vidu to da su kratkoveki i da sve obavljaju na brzinu, tog dana nije poželjno sklapati brak da ne bi mladenci prošli kao dživdžani.

Inače, na taj dan devojke paze i koga će prvog sresti, jer se veruje da će se za takvoga udati. Stoga se mnoge vraćaju u kuću kad opaze da im u susret ide neko ko im nije po volji. A kad, izvirujući kroz pendžer, ugledaju srcu milog, ispadnu mu kao slučajno u susret!
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75034

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 10:32

Mladence, 22. mart, slave mladi bračni parovi, kojima je to prva godina u braku. Tada počinje vrbopuc, a mudri narod govori da kad mlade vrbe napupe, ženska narav i priroda se "uspaljuju".

U kolubarskim selima vele da se tad zagrevaju "mangupske furune" i prolistavaju "hajduk Veljkove garsonjere", koje mnogima zamenjuju sobe kod gazdarica i štite ih od strogih očiju roditeljskih i ljubopitljivih komšija.

U četvrtak uoči praznika Cveti, oni koji nisu mogli zvanično da se uzmu, pre svega stariji parovi, svog životnog saputnika dovodili su do starije vrbe, koju triput obiđu, nakon čega ih "svet smatra venčanim". Uostalom tako se venčao prota Matija Nenadović pošto je ostao udovac, a lično mu je oko vrbe kumovao Knjaz Miloš!
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 10:37

Amajlije koje imaju dejstva, a ne moraju ih praviti i obajati vračare, u vlaškim selima izrađuju se od maslačka za devojke i od trave "muški raskov" za mladiće. Trava se ispresuje u hartiji, a potom se uvije u maramicu i nosi stalno uz sebe sa leve strane.
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75034

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 10:38

Za Đurđevdan stradaju jaganjci i - mnoga ženska i muška srca! Devojke tad pletu vence i stavljaju ih na glavu da bi se dopale momcima, beru travu kopitnjak, da momci kopne za njima, valjaju se u mladom ječmu i grabuljaju oko graba, da momci "ržu" za njima i grabe se za njih."A posle svih tih običaja sledi najugodniji - đurđevdansko jagnje na ražnju, odnosno đurđevdanska pečenica", konstatuje trezveno Dragovan Lazarević.

Vidovdanski običaj je da devojke pred spavanje mole slovensko božanstvo: "Sveti Vide i vidova travo, otvorite mi oči da vidim svog suđenog. Ako je daleko, evo mu detelina od četiri krila neka k meni doleti". Veruje se i da "koga momka uoči Vidova dne devojka usni, za njega će i poći". Jer, Sveti Vid je svevideće božanstvo, čija su proricanja najizvesnija, veruje narod. Na Ivanjdan, 7. jula, devojke od poljskih trava ispletu venčiće, propuste ih kroz nedra bujna, pa kroz njih "progleđuju" seoske momke. Vele da momak mora "poludeti" za onom koja kroz taj venac bude progledala.

Devojke gataju i da li će se te godine udati i ko im je suđenik. Ponegde na taj dan udavače stave u lonac malo zemlje i poseju nekoliko zrna pšenice, pa na Petrovdan gledaju kako je klijalo. Ako su klice pšenične savijene kao prsten devojke se nadaju prstenovanju.
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
katarina

MODERATOR
MODERATOR

avatar

Ženski
Poruka : 75034

Učlanjen : 06.06.2011


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 10:43

Ali da se zna: nisu samo devojke bajale, ni momcima to nije bilo strano. Tako je u Banatu muškadija prispela za ženidbu uoči Petrovdana, 12. jula, kradomice pod devojčin pendžer u kuću ili u dvorište ostavljala jabuku petrovaču, simbol mladalačke ljubavi.

Na Svetog Iliju su gružanske devojke izlazile gole u baštu, kidale cvet suncokreta da se momcima za njima pamet obrne, i probadale glavu suncokreta vretenom da se "združe" s momcima.


Nije sve u silikonima, zlatnim nitima, niti u uvoznim svecima poput Svetog Valentina, ima ponešto i u domaćim čarima i čarolijama.(MONDO)
Razmisli dva puta pre nego što otvoriš usta
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 10:49

Ritual “cveće ljubavi”
Ovaj ritual služi za ojačavanje ljubavne veze. Za ovaj ritual potrebno je nabaviti crvene i bele ruže sa dugim stabljikama i crveni konac. Zamislite da ste bela ruža vi, a crvena vaš partner. Isprepletite stabljike ruža međusobno, ponavljajući tada sledeću bajalicu:
“Kao što su ove ruže dve boje,
Tako, [reći svoje ime] sa [reći ime partnera] su dve sorte.
Kao što su ovi cvetovi sada zajedno,
Tako, [reći svojeime] sa [reći ime partnera] biće jedna celina.”
Nakon toga, vežite krajeve isprepletanih stabljika sa crvenim koncem, a ruže stavite u vodu. Sledećih nekoliko dana ponavljajte samo bajalicu.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 11:06

Čarolija za privlačenje ljubavi
Ova veoma popularna čarolija za privlačenje ljubavi je veoma jednostavna. Za nju je potrebno da spremite sledeće: lišće jagode, jedan cvet maka, malo hibiskusa, 10 kapi ružinog ulja, 10 kapi mirisnog ulja jagode i 8 kapi mirisnog ulja mošusa. Pomešajte sve sastojke zajedno i zamislite kakvu osobu želite da privučete. Stavite sve sastojke u crvenu ili ljubičastu torbicu i onda izgovorite:

„Ja želim da moja prava ljubav dođe do mene i ljubav među nama da bude istinita
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 11:07

Talisman za privlačenje ljubavi
Talisman za privlačenje ljubavi se pravi u mesečevoj fazi rasta. U roze ili belu vrećicu stavite kristal roze kvarc, lavandu i borove iglice. Vrećicu isprskajte pačuli uljem. Dok pravite ovaj biljni talisman, možete izgovoriti određenu bajalicu. Ovaj biljni talisman se stavlja ispod jastuka na kome se spava.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 11:08

Ritual za ljubav
Za ovaj jednostavni ritual potrebno je da nabavite: roze svećicu, štapić jasmina i ruzmarin. Prvo upalite štapić jasmina. Dok to radite mislite na osobu do koje vam je stalo i upalite roze svećicu. Dok posipate ruzmarin oko svećice, izgovarajte sledeće:
Ovo su karakteristike koje želim da ti poseduješ,
muškarac koji voli, koji je veran i pravi,
molim da mi dođe i da bude moja jedina ljubav.
Kažite ovo nekoliko puta, a zatim ugasite svećicu.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 11:09

Ljubavni ritual
Ljubavni ritual se radi kada je mesec u fazi rasta. Potrebno je spremiti jednu roze i jednu crvenu svećicu, crveni konac i jasminovo ulje. Najpre treba ulje jasmina utrljati na svećice. Nakon toga, svećice zavežite koncem, upalite ih i izgovorite sledeću bajalicu.
“Plamen strasti i seme romantike raste;
Otvaram svoje srce za ljubav.
Sada onaj ko me želi doći će ka meni.”
Za najbolje rezultate, ovaj ritual ponavljajte tri noći uzastopno.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 11:09

Ljubavna čarolija
Postoje mnogi rituali kako bi se određena osoba privukla. Za ovaj ritual potrebno je spremiti: jedan srebrni novčić, malo meda i detelinu sa četiri lista. Kada se nađe detelina sa četiri lista treba je ubrati srebrnim novčićem. Nakon toga, detelinu treba staviti u med i tu je čuvati četrdeset dana. Nakon ovog perioda, uzeti detelinu iz meda. Ukoliko ovom detelinom dotaknete neku osobu koja vam se dopada, ona će se zaljubiti u vas.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 11:13

Čarolija sa kartama
Ova čarolija sa kartama privući će ljubav u vaš život. Potrebno je da spremite: novi nekorišćeni špil običnih karata, crvenu sveću, ljubavno ulje, crvenu vrpcu i crvenu vrećicu. Iz špila izbacite kartu as srce. Nakon toga, izaberite kartu koja će predstavljati vas i osobu do koje vam je stalo. Ukoliko nemate određenu osobu, onda treba odabrati odgovarajuću kartu koja će najbolje predstaviti osobu sa kakvom bi želeli da budete. Prema astrološkoj podeli, svaka karta pripada određenom horoskopskom znaku, pa tako imamo sledeću podelu:
Kralj tref (Ovan) Vođa
Kraljica tref (Lav) Pobednik
Žandar tref (Strelac) Avanturista
Kralj karo (Bik) Zabavljač
Kraljica karo (Devica) Šarlatanka
Žandar karo (Jarac) Kockar
Kralj pik (Blizanci) Sudija
Kraljica pik (Vaga) Zahtevna osoba
Žandar pik (Vodolija) Osoba koji pravi nevolje.
Kralj srce (rak) Savetnik
Kraljica srca (Škorpija) Iscelitelj
Žandar srce (Ribe) Ljubavnik
Nakon izabranih karti, kojima želite da predstavite sebe i određenu osobu, ostavite ih za sada po strani. Svoju ljubavnu želju napišite na crvenoj sveći. Onda uzmite ljubavno mirisno ulje i utrljajte po sveći. Za ovu svrhu možete koristiti lavandino mirisno ulje. Sada kartu, koja predstavlja muškarca, stavite sa desne strane sveće, a kartu koja predstavlja vas sa leve strane sveće. Ukoliko nemate određenu osobu, onda možete reći sledeće:
“Ova karta predstvalja mog suđenika, koji će me voleti i podržavati.”
Nakon toga, sa mirisnim uljem namažite obe karte, okrenite ih jednu ka drugoj, upalite svećicu i izgovorite sledeću bajalicu:
“Neka ove dve duše sada budu jedna.
Neka njihova srce kucaju kao jedno srce.
Neka njihovo telo bude kao jedno i
neka njihov um bude kao jedan.”
Uzmite karte, okrenite ih licem jednu prema drugoj i na njih stavite kartu as srca. Sve zajedno ih vežite crvenom trakom, postavite ih pored sveće i izgovorite:
“Vatra gori duboko! Ispuni naša tela željom
Ispuni naše umove strašću.
Ispuni naše duše čežnjom – jednu ka drugoj
Učini da budemo zajedno i budemo jedno.”
Ostavite karte pored sveće sve dok ona ne izgori. Kada sveća izgori, uzmite crvenu vrećicu, stavite karte u nju. Ovu vrećicu držite pod svojim krevetom.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 11:14

Magična torbica za ljubav
Ovu magičnu torbicu treba napraviti na dan Venere, boginje ljubavi. Konkretni venerini sati su 8 sati ujutru, 10 sati uveče i 3 sata ujutru. Ovu čaroliju treba uraditi tokom mesečeve faze rasta. Magične torbice imaju namenu da privuču ljubav. Potrebno je da spremite sledeće: 5 latica ruža, ružičastu torbicu, prstohvat šećera, kap mirisnog ulja, prstohvat mačje trave, prstohvat sandalovine, prstohvat vreska, prstohvat ruzmarina, prstohvat vrbene i roze kvarc. Kada je mesec u fazi rasta, u venerin sat stavite sve navedeno u torbicu. Ovu torbicu nosite uvek sa sobom u džepu ili novčaniku. Svakog jutra treba uzeti torbicu i zahvaliti boginji Veneri za ljubav koja će doći do vas.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 11:15

Ljubavna čarolija
Ova čarolija je veoma jednostavna i služi za privlačenje prave ljubavi. Za ovu čaroliju potrebna vam je bela sveća srednje veličine, nekoliko sitnica koje imaju vrednost za vas i trn bele ruže.Sveća bi trebala da bude dovoljno velika kako bi mogli upisati čaroliju na nju. Takođe je važno da cela sveća izgori tokom rituala. Na određeno mesto u domu, stavite sveću, trn i nekoliko vrednih sitnica. Na sveću, pomoću trna, tri puta treba upisati sledeće reči: “Prava ljubav doći će meni.” Zapalite sveću i dok ona ne izgori do kraja, nemojte je gasiti. Ukoliko na kraju ostane vosak od sveće, skupite ga, sa ostalim stvarima i držite na sigurnom mestu.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 11:16

Čarolija za privlačenje nove ljubavi
Ova čarolija se radi kada je mesec u fazi rasta. Potrebno je spremiti crvenu i ljubičastu svećicu ili dve svećice koje imaju oblik muškarca i žene. Upalite svećice i ružin tamjan da gore. Nakon toga, crvenu ili roze torbicu napunite biljkama kojima vlada planeta venera. To može biti divlji pelin, vresak, orhideja, zumbul, ljubičica i hajdučka trava. Nakon toga, u torbicu dodajte komad suvog limuna ili pomoranže u obliku srca i roze list papira na kome su ispisane sledeće reči: “Ja sam spreman u potpunosti da prihvatim novu ljubav.” Ovu torbicu zatvorite pantljikom i sačekajte da svećice izgore.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 11:16

Ritual za privlačenje ljubavi
Ritual za privlačenje ljubavi se radi petkom, kada je mesec u fazi rasta. Potrebno je naći pet svežih biljki: bosiljak, mačju travu, korijander, đumbir i jasmin. Biljke baciti u vatru i izgovoriti sledeću bajalicu:
“Lice moje prave ljubavi još nisam videla,
ime njegovo ne znam,
ali privučen mojom željom,
on će se uskoro pojaviti. “
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 11:17

Ljubavna čarolija sa ogledalom
Za ovu čaroliju potrebno vam je ogledalo, vaša slika i slika osobe sa kojom želite da budete. Uzmite ogledalo i na strani gde vidite svoj odraz, stavite sliku osobe koja vam se dopada. Okrenite je ka ogledalu, a na drugu stranu ogledala stavite svoju sliku. Zalepite ih trakom. Na poleđini svoje slike napišite sledeću bajalicu i izgovorite je tri puta:
” Ovim magičnim rečima želim da svaki put (reći ime osobe)
kada se ogleda vidi moj odraz lica i misli o meni.”
Ovo ogledalo nosite uvek sa sobom u džepu ili torbici, gde god da idete. Nakon 30 dana videćete rezultate ove čarolije.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 11:17

Mesečev ritual za ljubav
Mesečev ritual za ljubav se radi kada je mesec u fazi rasta. Ritual se radi noću, pod mesečevom svetlošću. Potrebno je spremiti sledeće: jednu crvenu sveću, jednu iglu, ružino ulje i malo peska. Svoje ime i ime osobe do koje vam je stalo iglom ispišite na svećici. Utrljajte ružino ulje u svećicu, najviše na mestima gde su ispisana imena. Nakon toga upalite svećicu i ostavite je da izgori do kraja. Uzmite malo peska i bacite ispred sebe i ovo ponovite tri puta.
Nazad na vrh Ići dole
Gost

Gost


PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   Čet 15 Maj - 11:19

Ritual za ljubav
Kombinacija simbola i psihička energija u kombinaciji sa živom energijom biljke pojačava moć rituala. Svrha ove vrste čarolija je da se poboljšaju ciljevi, želje i osećaji u ljubavi. Teoretski, ovaj magični ritual može biti urađen sa lalom i crnim lukom, ali se smatra da su lukovica crnog luka i zumbul mnogo efikasniji. Lukovica i cvet u novoj saksiji moraju imati vaše ime i ime vaše voljene osobe. Ako imate sliku voljene osobe, stavite je na dno ove saksije, sakrivenu od pogleda drugih osoba. Ako nemate fotografiju voljene osobe, možete napisati i ime te osobe na malom parčetu papira i stavite ga na dno saksije. Svaki put kad zalivate biljku, izgovorite sledeće:
Kao što ovaj koren raste
i ovaj cvet cveta,
neka ( izgovorite ime osobe) srce bude okrenuto meni.
Kao i ( njegova- njena)volja.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Ljubavne bajalice   

Nazad na vrh Ići dole
 
Ljubavne bajalice
Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Similar topics
-
» Najljepše ljubavne scene
» PUNK
» Destinacije za medeni mesec
» Najlepše SMS poruke za Dan zaljubljenih
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Haoss Forum :: Nauka :: Astronomija :: Misterije-